24 Οκτ 2009

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ

Της Λίνας Γιάνναρου

Το καζάνι έβραζε πολύ καιρό στο νεοκλασικό κτίριο τής οδού Ακαδημίας 23 - και το «μπαμ» ακούστηκε ώς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το δελτίο Τύπου ήταν λιτό: η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ανακοίνωνε ότι στη Γενική Συνέλευση της 15ης Οκτωβρίου αποφασίστηκε η διαγραφή από τα μητρώα της γνωστής δημοσιογράφου και μόνιμης ανταποκρίτριας των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και του CNN στη χώρα μας, κ. Ανθής Καρασάββα.
«Πρόκειται για μια εντελώς άδικη απόφαση», λέει στην «Κ» η κ. Καρασάββα. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Αλλωστε, δεν έχει κανείς παρά να ελέγξει τη δουλειά μου» προσθέτει, σημειώνοντας ότι προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να δικαιωθεί.
Η περιβόητη λίστα
Η Γενική Συνέλευση είχε συγκληθεί προκειμένου να εξετάσει καταγγελία της ανταποκρίτριας των Financial Times στην Ελλάδα και μίας εκ των πλέον έγκριτων μελών της Ενωσης, κ. Kerin Hope, εναντίον της κ. Καρασάββα, την οποία η Συνέλευση και έπειτα από ψηφοφορία έκανε δεκτή. Η κ. Hope είχε ζητήσει από το Δ. Σ. της Ενωσης να διερευνήσει εάν η κ. Καρασάββα διατηρούσε σχέση επαγγελματικής συνεργασίας με υπηρεσία που βρίσκεται υπό την ομπρέλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πράγματι, το όνομα της έγκριτης δημοσιογράφου περιλαμβάνεται στην περιβόητη λίστα που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο σε μπλογκ του χώρου με τα ονόματα των 56 δημοσιογράφων που φέρονται να απασχολούνταν με συμβάσεις έργου από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων Agrocert.
Μολονότι η συνεργασία των ανταποκριτών με κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν απαγορεύεται από το καταστατικό της Ενωσης, στη Γενική Συνέλευση ετέθη θέμα «ηθικής τάξης». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «Κ» μέλος της ΕΑΞΤ: «Είναι ανήκουστο για έναν ανταποκριτή να εργάζεται για την κυβέρνηση της χώρας που καλύπτει δημοσιογραφικά». Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στη Γενική Συνέλευση η κ. Καρασάββα δεν αρνήθηκε ότι συνεργάστηκε με τον συγκεκριμένο φορέα την περίοδο 2006 - 2007, ενώ προσκόμισε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία για συγκεκριμένη μη δημοσιογραφική εργασία είχε λάβει το ποσό των 1.000 ευρώ. Οι συνάδελφοί της, ωστόσο, έκριναν ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος του σωματείου.
Οικονομικές ατασθαλίες
Είναι προφανές ότι η διαγραφή ενός τόσο επιφανούς μέλους έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Ενωσης, με τους δημοσιογράφους να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Στο ένα βρίσκονται κυρίως ανταποκριτές με αποκλειστική απασχόληση σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης και στο άλλο άνθρωποι που συνεργάζονται με διάφορα μέσα.
Πολλοί από το δεύτερο «στρατόπεδο» κρίνουν ότι το πειθαρχικό όργανο εξήντλησε την αυστηρότητά του απέναντι στη δημοσιογράφο, η δουλειά της οποίας ως ανταποκρίτριας επί εικοσαετία σε κορυφαία μέσα των ΗΠΑ, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Πέραν τούτου, αναφέρουν, η αποπομπή της κ. Καρασάββα στη δεδομένη χρονική στιγμή εγείρει πολλά ερωτήματα.
Σύμφωνα με την ομάδα αυτή των δημοσιογράφων, οι οποίοι έχουν συνασπιστεί σε μια άτυπη εκστρατεία, η διαγραφή της κ. Καρασάββα αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης οικονομικών σκανδάλων. Η κ. Καρασάββα, έως τις 15 Οκτωβρίου, οπότε αποφασίστηκε η απομάκρυνσή της, διατελούσε μέλος του Δ. Σ., στη θέση του ταμία. Σύμφωνα με τους συναδέλφους της που τάσσονται σήμερα στο πλευρό της, κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας της στη θέση αυτή, είχε αποκαλύψει σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες παλαιότερων προεδρείων. (Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες κατηγορίες.)
«Δεν μπορώ να αντισταθώ στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό κίνητρο πίσω από την ενορχηστρωμένη εκστρατεία κατά της συναδέλφου Ανθής Καρασάββα δεν είναι θέμα υψηλής δεοντολογίας όπως παρουσιάζεται», γράφει σε επιστολή του στα μέλη της Ενωσης ο κ. Gerd Hoehler, μέλος από το 1979, καλώντας το Δ. Σ. να εγκρίνει έναν ανεξάρτητο διαχειριστικό έλεγχο. Για «Ιερά Εξέταση» κάνει λόγο, με τη σειρά του, και ο κ. Werner Van Gent, πρώην πρόεδρος της ΕΑΞΤ, σημειώνοντας ότι η κ. Καρασάββα είχε ξεσκεπάσει έναν «όχι απόλυτα άμεμπτο προσωπικό δανεισμό από την ΕΑΞΤ». Το επίτιμο μέλος της Ενωσης κ. John Rigos, επίσης, καταγγέλλει ότι άλλοι περίπυ 20 ανταποκριτές - μέλη της ΕΑΞΤ έχουν εργαστεί για κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δύο εκ των οποίων είναι σήμερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. «Αραγε, οι “ηθικολόγοι” αυτοί θα δεχθούν την έρευνα ενός πολύ πιο ανήθικου θέματος, αυτού της κακοδιαχείρισης;» αναρωτιέται σε επιστολή του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22.10.09


Σχόλιο ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: Η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών διέγραψε ένα μέλος της για λόγους «ηθικής τάξης». Η ΕΣΗΕΑ για τα αντίστοιχα δικά μας σφυρίζει αδιάφορα.

23 Οκτ 2009

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ της ΕΣΗΕΑ: πειθαρχικό αδίκημα η "υφαρπαγή" ρεπορταζ και η συνέργεια σε απολύσεις και εθελούσια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μεταξύ συναδέλφων (που καλύπτουν διαφορετικούς τομείς του ίδιου ρεπορτάζ), μετά τις πρόσφατες αλλαγές στα υπουργεία, τονίζει ότι: η διευθέτησή τους είναι θέμα αποκλειστικά των δημοσιογράφων και του συνδικαλιστικού τους φορέα.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να βρεθούν οι λύσεις εκείνες που δεν θίγουν εργασιακά δικαιώματα και αρμοδιότητες και δεν διαταράσσουν τις σχέσεις των συναδέλφων, με γνώμονα πάντα τις αρχές της δεοντολογίας και της συναδελφικής αλληλεγγύης. Περιπτώσεις «υφαρπαγής» ρεπορτάζ άλλου συναδέλφου, αποτελούν βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα.
Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας καταγγέλλει τις προκλητικές συμπεριφορές διευθυντικών στελεχών ΜΜΕ, που συνεργώντας με την εργοδοσία, δρομολογούν απολύσεις συναδέλφων και μεθοδεύουν απομακρύνσεις με εκβιαστικές πρακτικές υπό τον μανδύα της δήθεν εθελουσίας εξόδου.
Υπογραμμίζεται ότι η τήρηση του Καταστατικού και των κανόνων ηθικής του επαγγέλματος είναι πρωταρχικό καθήκον όλων.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίαςτης ΕΣΗΕΑ
22 Οκτωβρίου 2009

22 Οκτ 2009

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Τούς ζητούν να δουλεύουν με τίς μισές αποδοχές...


Οι παραβιάσεις στην Απογευματινή συνεχίζονται προκλητικά από την ιδιοκτησία της εφημερίδας που εδώ και καιρό δεν κρύβει τις προθέσεις της να καταργήσει κάθε μορφή εργασιακού δικαίου. Η εκπρόσωπος των συντακτών Χριστιάνα Διβόλη ενημέρωσε σχετικά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΣΕ ΣΤΗΝ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»

Προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

συνάδελφοι
Χθες προτάθηκε από τη διεύθυνση της εφημερίδας σε συναδέλφους η μείωση των αποδοχών τους κατά 50% για να δίνουν τα ρεπορτάζ τους στο κυριακάτικο φύλλο («Απογευματινή της Κυριακής»). Η πρόταση έγινε σε ύφος προαιρετικό, για όποιον θελήσει να την αποδεχτεί, αφήνοντας όμως να εννοηθεί, πως όποιος αρνηθεί αυτομάτως «κόβεται» από την «Απογευματινή της Κυριακής».
Την ίδια στιγμή, στις προθέσεις της διευθύνσεως είναι να δίνουν οι συντάκτες αμισθί ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας.

Εν αναμονή και άλλων ανακοινώσεων σε ανάλογο ύφος, την εβδομάδα που μας έρχεται , πρόκειται να συγκλιθεί γενική συνέλευση στην εφημερίδα, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Πέμπτη, λόγω των αργιών που μεσολαβούν. Εννοείται ότι αναμένεται η παρουσία των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (σ.σ. με η χωρίς προεδρείο…) πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΣΟ-συνέλευση τη Δευτέρα

Σε τρείς απολύσεις εργαζόμενων εδώ και πολλά χρόνια στον όμιλο «ΠΗΓΑΣΟΣ » (Έθνος, Ημερησία, Goal News, Mega,κ.λπ) προχώρησε η εταιρεία- την ίδια μέρα που το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συνεδρίαζε, χωρίς αποτέλεσμα, για άλλη μία φορά. Επίσημη δικαιολογία: περικοπές.
Οι τρείς εργαζόμενοι συνάδελφοι (ο ένας μέλος της ΕΣΗΕΑ οι άλλοι δύο μέλη της ΕΣΠΗΤ και της ΕΤΗΠΤΑ αντίστοιχα) απασχολούνταν στο περιοδικό του Έθνους «Ιδανικό Σπίτι».
Σχετικά ενημέρωσε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η εκπρόσωπος των συντακτών στο Μεικτό Συμβούλιο Ιωάννα Ηλιάδη:
ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνω ότι σήμερα η συνάδελφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ Μεταξία Βαλσαμή, η οποία επί 20 χρόνια εργάζεται στο ΕΘΝΟΣ, ειδοποιήθηκε σήμερα (20.10.09)από την εταιρία ότι απολύεται χωρίς καμία άλλη αιτιολογία.
Επειδή βρίσκεστε αυτή τη στιγμή σε συνεδρίαση, θα ήθελα να σας ενημερώσω με τη μορφή του κατεπείγοντος και σας καλώ να έρθετε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ή ΑΥΡΙΟ, προκειμένου να αποτρέψετε την αναιτιολόγητη αυτή απόλυση. Να σημειώσω ότι παράλληλα με την Μεταξία Βαλσαμή απολύθηκαν και άλλοι δύο εργαζόμενοι, μέλη της ΕΣΠΗΤ και της ΕΤΗΠΤΑ, από το περιοδικό του ΕΘΝΟΥΣ “Ιδανικό Σπίτι”.
Το γεγονός έχει θορυβήσει τους συντάκτες της εφημερίδας και έχει ήδη δημιουργηθεί αναστάτωση.
Η Εκπρόσωπος των συντακτών του ΕΘΝΟΥΣ
και του ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ιωάννα Ηλιάδη
Νεώτερο: Τη Δευτέρα, 26/10/2009 στις 17.00 προγραμματίζεται Συνέλευση όλων των συντακτών του ΕΘΝΟΥΣ με την παρουσία των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.

21 Οκτ 2009

"Εκδικητική" απόλυση στο ΚΕΡΔΟΣ

Απολύθηκε σήμερα από την εφημερίδα Κέρδος δημοσιογράφος που είχε αναλάβει το τμήμα των ενθέτων παίζοντας ουσιαστικά ρόλο αρχισυντάκτη. Και παρ΄ότι είχε παρουσία, ευθύνες και εργασία σε καθημερινή βάση, είχε γραφείο, τηλέφωνο και τελούσε υπό τον άμεσο έλεγχο την εποπτεία και τις εντολές του διευθυντή της εφημερίδας συν. Δ. Ευαγγελοδήμου, παρέμενε με εργασιακή σχέση ΔΠΥ (μπλοκάκι) με πενιχρή αμοιβή που κι αυτή δεν του είχε καταβληθεί από τον Μάιο…
Το λάθος του συναδέλφου- που το κάνουν πολλοί ευσυνείδητοι εργαζόμενοι που πιστεύουν ότι θα εκτιμηθεί η δουλειά τους- είναι ότι βασίστηκε στις υποσχέσεις.

Όπως ενημερώνει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ ο εκπρόσωπος της εφημερίδας Τζώρτζης Ρούσσος:
«Τη θέση του αρχισυντάκτη ο συνάδελφος Βασίλης Νικολόπουλος την ανέλαβε όταν αποχώρησε ο συν. Μιχάλης Σιάχος ενώ προηγουμένως ασκούσε τα καθήκοντα της επιμέλειας ύλης των ενθέτων, για αυτήν του δε την εργασία δεν είχε προσληφθεί αλλά τον χρησιμοποιούσαν ως εργολάβο (με μπλοκάκι δηλαδή) ενώ όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχισυντάκτη δεν ανέλαβε κάποιος άλλος τα δικά του καθήκοντα (δηλ επιμέλεια ύλης) αλλά επωμίστηκε τη εργασία δύο δημοσιογράφων».
Το πρόβλημα του ως άνω συναδέλφου το γνωρίζω και το συζητώ μαζί του από τον προηγούμενο Ιούνιο. Ωστόσο εκείνος είχε αρνηθεί τη δική μου παρέμβαση, λέγοντας μου ότι θα το επιλύσει μόνος του σε συνεννόηση με τον διευθυντή Δ. Ευαγγελοδήμο.
Το μόνο δε που γνωρίζω ότι ζητούσε ήταν να αναγνωριστεί η εργασιακή του σχέση ως αορίστου χρόνου και να υπογραφεί σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και πλήρους απασχολήσεως ώστε να λαμβάνει μισθό ανάλογο με τα χρόνια υπηρεσίας του και να είναι ασφαλισμένος στα ταμεία μας. Ο Βασίλης Νικολόπουλος με ενημέρωνε πολύ συχνά ότι ασκούσε επίμονες και φορτικές πιέσεις στο διευθυντή συν. Δ. Ευαγγελοδήμο προκειμένου να αναγνωριστεί η σύμβαση του. Το τελευταίο δε διάστημα, είχε γίνει ιδιαιτέρως φορτικός ενώ είχε θέσει και βέτο ότι θα ασκούσε τα καθήκοντα του αρχισυντάκτη ενθέτων μέχρι τις εκλογές. Παρόλα αυτά καμία ενέργεια δεν αναλήφθηκε από την πλευρά του διευθυντή και της διευθύνουσας συμβούλου. Αντιθέτως του ανακοινώθηκε η λήξη της συνεργασίας του με το ΚΕΡΔΟΣ.
Το θέμα το συζήτησα και με τον διευθυντή της εφημερίδας Δ. Ευαγγελοδήμο ο οποίος μου ανέφερε ότι ουδέποτε ανέλαβε δέσμευση ότι θα μετατραπεί η σύμβαση του σε αορίστου χρόνου. Αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί, σύμφωνα με όσα μου ανέφερε, ήταν ότι θα προσπαθήσει να περάσει την τροποποίηση της σύμβασης του σε αορίστου χρόνου από το ΔΣ της εταιρείας που εκδίδει το ΚΕΡΔΟΣ, πλην όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Μου ανέφερε δε ότι στη σύμβαση έργου του συν. Βασίλη Νικολόπουλου, αναγράφεται η δυνατότητα των μερών να καταγγείλουν οποτεδήποτε τη σύμβαση που έχει υπογραφεί.
Θεωρώ αυτήν την απόλυση (αφού πρόκειται για κρυπτόμενη σύμβαση εργασίας) ως εκδικητική συμπεριφορά προς το πρόσωπο του συν. Βασίλη Νικολόπουλου.
Τέλος σας ενημερώνω ότι ο Βασίλης Νικολόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μου δήλωσε ρητώς ότι επιθυμεί μεν την παρέμβαση και υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά όχι την κήρυξη απεργίας!
αναμένω τις δικές σας ενέργειες.
Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ
Τζώρτζης Ρούσσος

Να τακτοποιηθούν τα "μπλοκάκια" ζητα η συνέλευση των εργαζόμενων στο ΒΗΜΑ

Έιδικό υπόμνημα για το ζήτημα των εργαζόμενων με ΔΠΥ (μπλοκάκι) αποφάσισε να υποβάλει στα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών και της ΠΟΕΣΥ η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Βήματος, που πραγματοποιήθηκε στίς 20/10/2009, ζητώντας να το συμπεριλάβουν στο σχέδιο προτάσεων που θα υποβάλουν στον ΔΟΛ.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Ο αριθμός των συναδέλφων που δουλεύουν με μπλοκάκι (ΔΠΥ) στο χώρο του Βήματος («Βήμα», «Βήμα της Κυριακής», «Βήμα on line»), όσο και στα ένθετα περιοδικά της εφημερίδας («ΒΗΜΑgazino», «ΒΗΜΑdonna», «ΒΗΜΑmen», «ΒΗΜΑgourmet», «ΒΗΜΑdeco»,) αποτελεί χρονίζον και τεράστιο πρόβλημα, για τους συγκεκριμένους συναδέλφους, αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις και το προϊόν μας. Μια πρώτη καταγραφή έδειξε ότι οι συνάδελφοι που εργάζονται αμειβόμενοι με ΔΠΥ έχουν ξεπεράσει τους 40, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων εργάζονται εδώ για αρκετά χρόνια με αυτό το καθεστώς και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις αλλαγής του.
Και η διεύθυνση της εφημερίδας συμφωνεί ότι η σχέση εργασίας αποτελεί πρόβλημα. Για αυτό, και δεσμεύτηκε, ήδη από τον Μάιο, να προσλάβει κανονικά, με σύμβαση, όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν με μπλοκάκι. Ωστόσο, ενώ είχε δεσμευτεί να προσλάβει όλους από την 1η Ιουνίου, έχουμε φτάσει στο τέλος Οκτωβρίου και δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη (παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις στους εκπροσώπους μας, Κ.Παπαδή αρχικά και Τ.Αναστασιάδη κατόπιν, αλλά πρόσφατα και στον προεδρεύοντα της ΕΣΗΕΑ, Π.Σόμπολο).
Θεωρούμε ότι η τακτοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η υλοποίηση των δεσμεύσεων αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για την περαιτέρω πορεία της εταιρείας και την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Βήμα
Δια του εκπροσώπου της, Τάσου Αναστασιάδη

20 Οκτ 2009

Τι συμβαίνει παιδιά εκεί στην Καθημερινή; Θα μας πεί κανείς;


Εν τάξει το έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι- παρά τα κλειστά στόματα- ότι μέσα στην Καθημερινή υπάρχει μεγάλη αναταραχή. Με πολλές…παράπλευρες απώλειες (εθελούσιες, απολύσεις, απομακρύνσεις, παραιτήσεις, κυρίως στο οικονομικό τμήμα) που έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και δημιουργία «στρατοπέδων» των φανερών ή υπόγειων εσωτερικών συγκρούσεων.
Μάθαμε μία ακόμη πολύ σοβαρή περίπτωση. Εδώ και καιρό και συγκεκριμένα από τότε που ανέλαβε η τελευταία διεύθυνση της Καθημερινής έχει ξεκινήσει ένας ύπουλος και ανήθικος πόλεμος κατά της γνωστής αρθρογράφου Ζέζας Ζήκου με προφανή στόχο να την εξωθήσουν σε παραίτηση γνωρίζοντας ότι αν την απολύσουν θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες καθώς χαίρει γενικής εκτίμησης.
Η στήλη της, στην πρώτη σελίδα της Καθημερινής, μία ονομαστική δημοσιογραφική στήλη που δημιουργήθηκε με την ίδρυση της Οικονομικής Καθημερινής από τους Αλαφούζους πριν από 20 χρόνια, βάλλεται συνεχώς με ύπουλες μεθόδους.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες η στήλη της κυρίας Ζήκου γράφεται από…τον διευθυντή σύνταξης Κώστα Καλλίτση.
Τι συμβαίνει άραγε ; Τι εξυπηρετεί αυτή η συμπεριφορά του κ. Καλλίτση, που παραβιάζει καθαρά τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και της συναδελφικής αλληλεγγύης που απαιτείται από τα μέλη της ΕΣΗΕΑ;
Σ.Σ. Περιέργως, περίπου πρίν δύο μήνες, ο κ. Καλλίτσης ήταν υπό απόλυση (για συγκεκριμένους λόγους) αλλά, αυτός ,είχε στήριξη από συναδέλφους του...

19 Οκτ 2009

ΕΞΠΡΕΣ: απεργία αύριο το πρωί παρά τη συνάντηση εργοδοσίας και σωματείων


Πραγματοποιήθηκε τελικά σήμερα το μεσημέρι –παραμονή της νέας 48ωρης απεργίας-στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ η συνάντηση ανάμεσα στην ιδιοκτησία της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ και των τριών εμπλεκόμενων Σωματείων που εκπροσωπούν τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς και τους διοικητικούς.
Ο κ. Γιώργος Καλοφωλιάς και η αδελφή του Αλίντα Καλοφωλιά προσήλθαν συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή της εφημερίδας Αριστείδη Ζευγίτη και τον σύμβουλο Κώστα Νικόλτσιο. Παρόντες στη συνάντηση οι πρόεδροι της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, ενώ από την ΕΣΗΕΑ (που ως γνωστόν δεν έχει ακόμη προεδρείο) πέντε μέλη του ΔΣ.
Από τη μεριά της εργοδοσίας διατυπώθηκε το αίτημα για αναστολή της απεργίας με τη διαβεβαίωση ότι σε 3-4 εβδομάδες υπολογίζεται ότι θα δοθεί η έγκριση για το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης στο οποίο προσβλέπουν ως σανίδα σωτηρίας. Αμέσως, θα κατατεθούν στις τράπεζες τα έγγραφα για τη χορήγηση δανείου. Με αυτά τα χρήματα θα αρχίσουν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Ο Μάρκος Γκανάς, πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ, υπενθύμισε οτι αυτή η ιστορία κρατάει τέσσερα χρόνια και το μόνο δάνειο που έχει πάρει η επιχείρηση είναι η παρακράτηση των δεδουλευμένων των εργαζόμενων και μάλιστα άτοκα. Και τώρα δεν είναι πάλι σαφές πότε και πόσα θα πληρωθούν. Η Νανά Νταουντάκη επεσήμανε οτι εργαζόμενοι και Σωματεία έχουν δείξει υπερβολική ανοχή αλλά απο τήν μεριά της ιδιοκτησίας δίνονται συνεχώς υποσχέσεις που δεν τηρούνται και- το χειρότερο- με την πρακτική τους προσπάθησαν νά κόψουν τους εργαζόμενους σε κομμάτια αντί να τους σέβονται για τήν στήριξη που παρέχουν στήν επιχείρηση ολα αυτά τα χρόνια. Και δεν ειναι μόνο ασαφές το άν, πότε και πόσα αλλά και το ποιοί θα πληρωθούν.
ΟΙ φόβοι που εκφράζονται τον τελευταίο καιρό, είναι ότι από την όποια ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση συντασσόμενοι με την απόφαση του Σωματείου τους.
Οι φόβοι είναι απόλυτα δικαιολογημένοι καθώς πέρα από την κακή οικονομική κατάσταση του Ομίλου, σειρά κακών χειρισμών (με τη συνέργεια και στελεχών όλων των κλάδων)έσπρωξαν πολλούς εργαζόμενους (από αυτούς που δεν έφυγαν κουρασμένοι και απογοητευμένοι) να προχωρήσουν σε επίσχεση ώστε να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους χωρίς να δουλεύουν απλήρωτοι πληρώνοντας και από την τσέπη τους για να πάνε στην …Κερατέα. Μια άλλη ομάδα δημοσιογράφων αλλά και τεχνικών της ΕΤΗΠΤΑ (που δεν απεργεί, ουτε βρίσκεται σε επίσχεση) τήρησε διαφορετική στάση και συνέχισε να εργάζεται. Σ΄ αυτούς δίνεται ένα ποσό κάθε εβδομάδα έναντι των οφειλόμενων.
Μετά απο επίμονες διευκρινιστικές ερωτήσεις ο κ. Καλοφωλιάς διαβεβαίωσε οτι αν και όταν πάρουν το δάνειο θα πληρωθούν ΟΛΟΙ χωρίς εξαιρέσεις. Πρός το πάρόν κάποιους βολεύει ο διαχωρισμός σε εργαζόμενους με "έναντι" και σε "υπο επίσχεση".
Η απεργία, πάντως, θα προχωρήσει κανονικά αύριο το πρωί.
Το μεσημέρι συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με θέμα τη συγκρότηση προεδρείου αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα συζητήσει και το θέμα της Εξπρές.

Αμφισβητούνται οι ΣΣΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μοιάζει Απίστευτο -για όσους δεν ξέρουν τίς ιστορίες απο το παρελθόν- αλλά είναι αληθινό. Θέλοντας να αντιμετωπίσουν την προσφυγή εργαζόμενου τεχνικού στην Επιθεώρηση Εργασίας , οπου προσέφυγε για να βρεί το δίκιο του, ο εργοδότης-εκκλησία δεν δίστασε να αμφισβητήσει την ίδια την ύπαρξη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και Σωματείων. Αμεση ήταν η αντίδραση της ΕΤΕΡ (που μαζί με την ΕΣΗΕΑ και τηνΕΠΗΕΑ είχε πρίν λίγα χρόνια ξεκαθαρίσει απολύτως το τοπείο στο σταθμό).
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
Αθήνα, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009.
Η Διοίκηση του ραδιοφωνικού σταθµού της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 προσπαθεί να θυµίσει στα εργασιακά παλιές κακές µέρες. Χθες Παρασκευή κατά την διαδικασία εργατικής διαφοράς από το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας στο οποίο ανήκει ο ραδιοσταθµός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5, ακούστηκαν ισχυρισµοί από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (κατά δήλωσήτου) που, τουλάχιστον, δηµιουργούν κλίµα ανησυχίας για το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στον εν λόγω ραδιοσταθµό.
Είπε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος:
α) Ουδέποτε υπήρξεαυτοτελές Ίδρυµα ως Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).
β) Αληθινός και µόνοςεργοδότης των εργαζοµένων στον ραδιοσταθµό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 είναι ηΕκκλησία της Ελλάδος, Νοµικό Πρόσωπο Δηµοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
γ) Οι συµβάσεις εργασίαςτων εργαζοµένων πάσχουν ακυρότητας.
δ) Δεν υπάρχει υποχρέωση να εφαρµόζονται οι ΣΣΕΕΤΕΡ, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ κλπ.
ε) Το προσωπικό εργάζεται µε απλή σχέση εργασίας και µπορείανά πάσα στιγµή να απολυθεί.
Ούτε κουβέντα:
α) Για την ατοµική γνωστοποίηση όρων εργασίας ΑΦΜ, ΔΟΥ, ΑΜ ΙΚΑ!
β) Για τα εκκαθαριστικά των εργαζοµένων που εκδίδονται µε βάση τις ΣΣΕ ΕΤΕΡ, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ κλπ.!
γ) Για το ότι αυτό το καθεστώς (ΝΠΙΔ) επιβεβαιωνόταν µε όλες τις Διοικήσεις τουραδιοσταθµού της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 εδώ και 20 χρόνια!
δ) Για τις Δικαστικέςαποφάσεις 912 / 3ης Μαΐου 2003 και 965 / 7ης Μαΐου 2003!
Πραγµατικά, για τους παλαιότερους εξ υµών και ηµών αναβιώνει εφιαλτικό σενάριο που έχεικαταδικασθεί και το 2003.
Αντιγράφουµε από ανακοίνωσή µας της εποχής:«Συγκεκριµένα στις 22/1/2003, έπειτα από κοινή καταγγελία των ΕΣΗΕΑ και ΕΤΕΡ, διεξήχθη έλεγχος του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), όπου εκτός των πολλών παραβιάσεωντης Εργατικής Νοµοθεσίας διαπιστώθηκε και µη εφαρµογή των Σ.Σ.Ε. Το ΣΕΠΕ επέβαλεπρόστιµο 14.000 Ευρώ και, έπειτα από δεύτερη καταγγελία που ακολούθησε, νέο πρόστιµο 8.804 Ευρώ. Σε απαντητικό της υπόµνηµα η Διοίκηση του Ρ/Σ Εκκλησία της Ελλάδος υποστηρίζει ότι είναι ΝΠΔΔ, δεν υποχρεούται να εφαρµόζει τη Σ.Σ.Ε. και οι εργαζόµενοι χαρακτηρίζονται ως εθελοντές. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανακριβές καθώς η µισθοδοσίαγίνεται από το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυµα της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο είναι ΝΠΙΔ.» (Τότε µιλούσαν για εθελοντές που εργάζονται(!) στον ραδιοσταθµό.)

Δηλώνουµε για άλλη µια φορά, όπως και στις 14 Απριλίου 2003, ότι δεν θα επιτρέψουµε την έλευση ενός νέου Μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις και θα σταθούµε σθεναρά στο πλάι των εργαζοµένων, που παλεύουν για εφαρµογή των Σ.Σ.Ε. και για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος Δ.Καμαρινόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας Δ.Καραπανάγος