4 Σεπ 2010

Το «ράβε - ξήλωνε» των ΜΜΕ

Σε φαση νοικοκυρέματος εισέρχονται εκδότες και καναλάρχες, οι οποίοι βλέποντας τα έσοδα να συρρικνώνονται και τη διαφημιστική δαπάνη να πέφτει το τελευταίο διάστημα κατά 17%-30% (ανάλογα το Μέσο) προχωρούν σε κινήσεις ανασύνταξης.

Ο ΑΝΤ1 ανακοίνωσε περικοπές στον τεχνικό τομέα προκαλώντας τη μήνι των Ενώσεων Τεχνικών (ΕΤΙΤΒΕ, ΕΤΙΤΑ) που απειλούν με 24 απεργιακή κινητοποίηση. Πιό αναλυτικά:

---Στον Μελωδία FM που πέρασε στην εταιρεία Ειδήσεις Ντοτ Κομ του ομίλου Αλαφούζου αντί 5,3 εκατ. ευρώ οι περικοπές αφορούν στην απομάκρυνση 7 εργαζομένων, στη μείωση των ζωντανών εκπομπών και την αύξηση της play list.

---Περικοπές σημειώθηκαν επίσης στο τυπογραφείο της Χ.Κ. Τεγόπουλος ως αποτέλεσμα του σχεδίου μείωσης του κόστους της εταιρείας.

---Στον Alpha, ο διευθ. ειδήσεων Β. Παπαδρόσος ζήτησε από τους εσωτερικούς συντάκτες να επεκτείνουν τις βάρδιες τους από 6 σε 8 ώρες, κάτι που δεν προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προκαλεί ήδη την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ.

---Σε αδιέξοδο εξακολουθούν να βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι στην «Απογευματινή» εξαιτίας της εργοδοτικής άρνησης να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα δύο μηνών. Η ΕΣΗΕΑ γνωστοποίησε πως κινείται δικαστικά κατά της εφημερίδας.

---Εν τω μεταξύ, σε απολύσεις τεχνικών Τύπου προχώρησε και η «Τυποεκδοτική», ενώ σε διαδικασία εκκαθάρισης μπήκε ο εκδοτικός οργανισμός Ελληνικά Γράμματα του ΔΟΛ.

Παρά τις δυσκολίες ωστόσο που καταγράφονται στον χώρο του Τύπου, δεν λείπουν και οι νέες προσπάθειες:

---Ο λόγος για την εφημερίδα που θα εκδώσει ο Γιάννης Φιλιππάκης, με επικεφαλής τον Χρήστο Μουλίνο, πρώην διευθυντή της «Veto», από την οποία φέρονται να αποχωρούν και άλλοι αρθρογράφοι (Καψαμπέλης, Αναστασάκη, Βεβελάκη, Κουσουλός). Η εφημερίδα θα είναι χαμηλού προϋπολογισμού, ενώ στόχος σε επίπεδο κυκλοφορίας είναι τα 15.000 φύλλα.

---Σε λίγες ημέρες θα κάνει το λανσάρισμά του το Kontra TV του Γ. Κουρή, ο οποίος θα διατηρήσει το πρωινό πρόγραμμα του «Τηλεφώς», ενώ μετά το μεσημέρι θα διαθέτει χρόνο σε γνωστές περσόνες της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και του life style στερεώματος.

---Τέλος, στα σκαριά βρίσκεται ο δωρεάν εβδομαδιαίος οδηγός πόλης «Plus +» από την «Ελευθεροτυπία».
πηγή:Εθνος

2 Σεπ 2010

Επιστολή συμβασιούχων ΕΡΤ προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Προς
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
Συνάδελφοι,
επανερχόμαστε στο εκκρεμές ζήτημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ, για το οποίο η κυβέρνηση και η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συνεχίζουν να χρονοτριβούν, κρατώντας σε ομηρία 1047 απολυθέντες συμβασιούχους.
Μέσα στο καλοκαίρι, αντίθετα με όλες τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις, το Δ.Σ. της ΕΡΤ, όχι μόνο δεν προκήρυξε τον διαγωνισμό, αλλά εντελώς αυθαίρετα και αδικαιολόγητα μείωσε κατά 104 τον αριθμό των θέσεων που θα προκηρυχθούν.
Ζητούμε από το σωματείο μας να απαιτήσει από τα συναρμόδια υπουργεία και το προεδρείο της ΕΡΤ:
α) να ορίσουν δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία του διαγωνισμού
β) να αποσαφηνίσει επιτέλους –μετά από 5 μήνες αναμονής- τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα διεξαχθεί
γ) να διασφαλίσει το αδιάβλητο του διαγωνισμού και να επιβλέψει –με όποιο τρόπο κρίνει το Δ.Σ. σκόπιμο- την διαδικασία αξιολόγησης, βάσει της οποίας θα γίνει η επιλογή των δημοσιογράφων που θα εργαστούν με σύμβαση στην ΕΡΤ.
δ) να λάβει υπόψιν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απολυμένων συμβασιούχων κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Απόδειξη γι αυτό είναι το γεγονός ότι από την στιγμή που φύγαμε από την ΕΡΤ, τόσο το τηλεοπτικό, όσο και το ραδιοφωνικό πρόγραμμα, υπολειτουργούν.
ε) να ζητήσει εξηγήσεις για την περαιτέρω μείωση του αριθμού των συμβασιούχων (από 804 σε 700) που αποφάσισε μονομερώς το Δ.Σ. της ΕΡΤ, παρότι στο παρελθόν ο ΥΠ.ΟΙΚ. είχε ζητήσει μείωση μόνο κατά 30% των θέσεων, και να αποσαφηνίσει τι σημαίνει αυτό για τον τελικό αριθμό των δημοσιογράφων που θα προσληφθούν.
στ) και τέλος να επανεξετάσει, στο προσεχές δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, το αίτημα μας για ενεργοποίηση του ταμείου αλληλοβοήθειας για τους απολυθέντες συμβασιούχους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, καθώς βρισκόμαστε ήδη στον 3ο μήνα ανεργίας και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο άμεσο μέλλον.
Οι 347 απομακρυνθέντες δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποτελούν το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των ΜΜΕ στην Ελλάδα, γεγονός που απαιτεί παρέμβαση από το σωματείο ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος.
Παρακαλούμε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μέλη της οποίας είμαστε οι περισσότεροι για πολλά χρόνια, να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της και να αγωνιστεί για τα δικαιώματα μας.
Συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

30 Αυγ 2010

Πρόγραμμα για ΑμεΑ στήν ΕΡΤ τη νέα σεζόν


Με 450 ώρες πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία θα ενισχυθεί τη νέα σεζόν το πρόγραμμα της ΕΡΤ Ψηφιακής και ο ιστότοπος της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο, όπως ανακοινώθηκε.Το πρόγραμμα αυτό, με το οποίο η ΕΡΤ ανταποκρίνεται στον ευρύτερο κοινωνικό ρόλο της έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 (Ε.Π.Ψηφιακή Σύγκλιση), συγχρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και το συνολικό ύψος χρηματοδότησης φτάνει τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για συνολικά 40 τηλεοπτικές παραγωγές (παλαιότερες και νέες), κυρίως ντοκιμαντέρ, αλλά και ψυχαγωγικό, ενημερωτικό και παιδικό πρόγραμμα, οι οποίες θα προβληθούν τη νέα σεζόν από το prisma+ και από τον ιστότοπο της ΕΡΤ http://www.ert.gr/.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα παρήχθησαν στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασία της ΕΡΤ με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ), την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και τον Σύνδεσμο Αδειοδοτημένων Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων Ελλάδος (ΣΑΤΠΕ) και περιλαμβάνουν υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ, όπως ελληνική νοηματική γλώσσα, υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής και ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης.
πηγή: Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

29 Αυγ 2010

Ανελέητο "ινφοτέινμεντ" αντί για κοινωνικά θέματα υπονομεύει τη δημοσιογραφία


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ
ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ τη δημοσιογραφία αλλά και τη δημοκρατία, τα δωρεάν media! Το συμπέρασμα ανήκει σε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που μελέτησαν τις δωρεάν εφημερίδες και την τζάμπα κουλτούρα του Ιντερνετ για να καταλήξουν στη διαπίστωση ότι το ρεπορτάζ των κοινωνικών θεμάτων αντικαταστάθηκε από ένα ανελέητο ινφοτέινμεντ. Αλλως πως από ζητήματα «ανθρωπίνου ενδιαφέροντος», που αφορούν σε διασήμους της μίας στιγμής ή έστω των δεκαπέντε λεπτών.


Τα δωρεάν ΜΜΕ, συνεχίζει η έρευνα, κατάφεραν να κλέψουν κόσμο από τις εφημερίδες, με αποτέλεσμα να χάσει τον προσανατολισμό του ο καταναλωτής της ειδησεογραφίας και να μην αναγνωρίζει πια την ποιοτική δημοσιογραφία.


Και πώς αντέδρασαν τα υπόλοιπα media; Εσπευσαν κι αυτά με τη σειρά τους να συνταχθούν με τις μάζες και να ρίξουν το βάρος στο καταραμένο ινφοτέϊνμεντ και στις παραφυάδες του. Κι ο κατήφορος δεν δείχνει να έχει τέλος...


ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ για ινφοτέινμεντ, μάλλον θα αποτελέσει την αρχή και το τέλος στο νέο εγχείρημα του Ρούπερτ Μέρντοχ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο μεγιστάνας των media σκοπεύει να κυκλοφορήσει μια καινούρια ηλεκτρονική εφημερίδα που θα στοχεύει από τη μία στον νεανικό πληθυσμό και από την άλλη στα νέα γκάτζετ της επικοινωνίας.


Οπως έγινε γνωστό, το περιεχόμενο της νέας εφημερίδας (που δεν έχει βρει ακόμη όνομα) θα είναι απλό, σύντομο και εύληπτο, κάτι σαν μεγάλο SMS δηλαδή. Εδώ κολλάει και το ινφοτέινμεντ, μιας και τα ρεπορτάζ αυτού του τύπου δεν απαιτούν τίποτε παραπάνω από μπόλικες φωτογραφίες ή βίντεο και μερικές γραμμές κειμένου για να θεωρούνται ολοκληρωμένα. Τα γραφεία της εφημερίδας θα είναι πλάι σε εκείνα της (ιδιοκτησίας «News Corporation») σκανδαλοθηρικής «New York Post», από την οποία αναμένεται να αντλεί και μεγάλο μέρος της ύλης της.