7 Οκτ 2011

Το ταμείο μας έβαλε στο μάτι η Κυβέρνηση


Το υπουργείο Εργασίας με κατεπείγουσες διαδικασίες επιχειρεί να εξαναγκάσει όλα τα Ταμεία με χαρακτήρα ΝΠΔΔ (και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) να εντάξουν υποχρεωτικά τους κλάδους περίθαλψης στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Συστήνει μάλιστα ένα σχέδιο ενιαίου Κανονισμού Υγείας για όλους, με ισοπεδωμένες παροχές ,χωρίς να λαμβάνει υπόψην αποθεματικά, πόρους, βιωσιμότητα. Η μεθόδευση στο Ταμείο μας επιχειρείται εν αγνοία των ασφαλισμένων εργαζομένων στα ΜΜΕ και δίχως κανένα διάλογο/διαβούλευση, μέσα από υπηρεσιακές συσκέψεις για να μην ακουστούν αντιρρήσεις,, φέρνοντας δραματική υποβάθμιση των σημερινών παροχών στις τρεις από τις τέσσερεις διευθύνσεις του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ, ΤΑΤΤΑ και ΤΣΕΥΠ).

Σημειώνεται, ότι η υποβάθμιση επιχειρείται να ολοκληρωθεί με τη λήξη της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (χωρίς ακόμη να έχει οριστεί νέο Δ.Σ.), ώστε το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ακέφαλο να συρθεί σε οδυνηρές περικοπές της περίθαλψης,, παρόλο που δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό -αντιθέτως, ενισχύει τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία με το 10% των εσόδων του- και σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, παραμένει πλεονασματικό.

Με πρόσχημα κάποιον αόριστο εξορθολογισμό των δαπανών, ο προτεινόμενος κανονισμός επιχειρεί να βάλει τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να πληρώνουν από την τσέπη τους «συμμετοχή» σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις», χρεώνει υγειονομικό υλικό και φάρμακα σε νοσηλευόμενους, υιοθετεί τη «μαζική» νοσηλεία, περικόπτει δραστικά τις παροχές, επιβάλλει γυαλιά «από το περίπτερο» και «καταργεί» την οδοντιατρική περίθαλψη. Αν πραγματικά το ζητούμενο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, είναι η «άρση των αδικιών» και ο «εξορθολογισμός του συστήματος δημόσιας περίθαλψης», οφείλει να ξεκινήσει πρώτα από τα αυτονόητα στο απλώς «ομοσπονδοποιημένο» και όχι ενοποιημένο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: Να προχωρήσει δηλαδή σε Ενιαίο σύστημα εισφορών – ενιαίο σύστημα παροχών – ενιαίο συνταξιοδοτικό (περιλαμβανομένων των επικουρικών και των εφάπαξ) για ΟΛΟΥΣ. Και φυσικά, πλήρη και ισότιμη ενοποίηση των κλάδων. Τον τρόπο οι Ενώσεις τον ξέρουν και μπορούν και να τον συμφωνήσουν, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα του Ταμείου και των παροχών του. Όλα τα άλλα, είναι εκ του πονηρού.

6 Οκτ 2011

Έφυγε ο Steve Jobs πατέρας της Apple

Ο άνθρωπος που δημιούργησε την Apple (1976), που αποχώρησε αργότερα (1985) και που επέστρεψε ξανά (1996) καταφέρνοντας να τη σώσει από το χείλος του γκρεμού, απεβίωσε. Ο Steve Jobs απεβίωσε σε ηλικία 56 χρονών (1955-2011). Το όνομα του, άμεσα συνυφασμένο με τα προϊόντα, την τακτική αλλά και το marketing της εταιρείας. Ο Steve Jobs ταλαιπωρείται εδώ και καιρό από προβλήματα υγείας και τώρα τελευταία υπήρχαν πολλές φήμες σχετικά με την υγεία του. RIP Steve λοιπόν, το τεχνολογικό στερέωμα δεν θα είναι το ίδιο χωρίς εσένα.

Η Apple έφτιαξε και ένα email (rememberingsteve@apple.com) για όποιον θέλει να εκφράσει τις σκέψεις, μνήμες και τα συλλυπητήρια του.

Μετά τον θάνατο του Steve σύσσωμη η τεχνολογική κοινότητα έχει εκφράσει τα συλλυπητήρια στο πρόσωπο του, αλλά και υπάρχουν πολλαπλές αναφορές για το πόσο ξεχωριστή προσωπικότητα ήταν ο Steve Jobs και πόσο μεγάλος οραματιστής ήταν. Μεταξύ αυτών που έχουν κάνει δηλώσεις είναι οι Steve Ballmer, Bill Gates (Microsoft και οι δύο), Mark Zuckerberg (Facebook), Larry Page, Eric Schmidt (Google και οι δύο) αλλά και ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Barack Obama. Ο Barack Obama αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωση του:

«Ο Steve ήταν από τους μεγαλύτερους Αμερικάνους εφευρέτες - αρκετά θαρραλέος έτσι ώστε να σκεφτεί διαφορετικά, αρκετά τολμηρός έτσι ώστε να πιστέψει πως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και αρκετά ταλαντούχος για να το κάνει.»

Η είδηση του θανάτου του ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς προκάλεσε συγκίνηση σε όλον τον κόσμο. Φίλοι, γνωστοί, διάσημοι, ακόμα και αντίπαλοι του μεγάλου οραματιστή της τεχνολογίας, συγκινημένοι απότισαν φόρο τιμής μέσω δηλώσεών τους.

5 Οκτ 2011

Πολλαπλά ελλείμματα

του



Την ώρα που η τρόικα ζητούσε την κατάργηση του βασικού μισθού, δηλαδή και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει το... μυθώδες ποσό των 751 ευρώ μηνιαίως, οι πολιτικοί της προϊστάμενοι στο Eurogroup σχεδίαζαν με τη γοτθική τους αυστηρότητα τις επόμενες φάσεις του «ελληνικού πειράματος».
ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ στον Νοέμβριο την εκταμίευση της 6ης δόσης, της ίδιας δόσης που η κυβέρνηση είχε σίγουρη για τον Οκτώβριο, και στο όνομα της οποίας εδώ και εβδομάδες «πολυβολούν» με χαράτσια τους ιθαγενείς, στέλνουν και την κυβέρνηση ένα βήμα κοντύτερα στην πτώχευση.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ τού «ναι σε όλα» στους έξω, τους δανειστές και τους επικυρίαρχους, και του «όχι σε όλα» στους μέσα, στους απλούς ανθρώπους, που οι κυβερνώντες θεωρούν αριθμούς σε κατάστιχα που στέλνουν στην τρόικα, αποκαλύπτεται, αφτιασίδωτη, σε όλες της τις διαστάσεις.
ΕΝΑΣ εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια -ή τουλάχιστον ένας, όπως το μακιγιάρισε ο πρωθυπουργός- θα δουλεύει διπλά και τρίδιπλα σε ώρες, θα παίρνει τα μισά απ' όσα έπαιρνε, θα δίνει το ένα τρίτο από αυτά σε φόρους και χαράτσια και θα βλέπει το χρέος της χώρας μέρα τη μέρα να γίνεται μεγαλύτερο και επαχθέστερο.
ΚΑΙ οι δανειστές, εκπρόσωποι ενός συστήματος που αγνοεί τις λέξεις αλληλεγγύη και πρόνοια και κερδοσκοπεί από την εξαθλίωση και την υποταγή, θα ρυθμίζουν τις υποθέσεις μιας χώρας που κάποτε ήταν κράτος, θα φυτεύουν γερμανικά φωτοβολταϊκά, θα στήνουν αμερικανικά γεωτρύπανα και θα περνούν τις διακοπές τους all inclusive στα θέρετρά της.
ΣΤΗ δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Εκτός εάν μια κυβέρνηση, που έχει χάσει προ πολλού κάθε ουσιαστική νομιμοποίηση, αρνείται κάθε πρόταση δημοκρατικής διεξόδου, όπως θα ήταν ένα δημοψήφισμα για το Μνημόνιο ή όπως είναι οι εκλογές, ώστε να μην υπάρξει καμιά πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης όσων ζητεί η τρόικα, πριν δοθούν, τελεσίδικα, εμπράγματες εγγυήσεις για τα πάντα.
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ βέβαια κουκιά τρώνε και κουκιά μαρτυράνε. Ουδείς πλέον τους πιστεύει και οι πάντες γνωρίζουν ότι βλάπτουν σοβαρά τη χώρα και τους ανθρώπους της. Το ζήτημα πλέον για τη χώρα και τη δημοκρατία είναι η ουσιαστική αδράνεια της αντιπολίτευσης, που αυτοπεριορίζεται σε ρόλο σχολιαστή των κυβερνητικών αποφάσεων.
ΓΙΑ μεν τη Ν.Δ. και τη νεφελώδη πρότασή της για επαναδιαπραγμάτευση, που δεν θα θίγει την ουσία των Μνημονίων, τα πράγματα έχουν την εξήγησή τους. Παρακολουθεί την κυβέρνηση να σαπίζει και περιμένει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
ΓΙΑ την Αριστερά όμως, που δεν μπορεί να επενδύει σε στρατηγικές (;) «ώριμων φρούτων», το πρόβλημα είναι κρίσιμο. Γιατί ο καιρός της απλής κριτικής έχει προ πολλού παρέλθει. Τώρα είναι η ώρα της πολιτικής. Και η αδυναμία της να συνεργαστεί στοιχειωδώς για την ενοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων αποκαλύπτει μεγάλο πολιτικό έλλειμμα.

4 Οκτ 2011

Αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στην Ελευθεροτυπία


Η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων παρά την καταβολή μέρους των οφειλομένων προχωράει κανονικά και οι εντολές προς τους δικηγόρους συμπεριλαμβάνουν και τους νέους μήνες που οφείλονται. Με δεδομένο ότι τα χρήματα που θα καταβληθούν δεν επαρκούν για την εξόφληση, και θα καλύπτεται μόνο ένα μέρος της μισθοδοσίας, είναι βέβαιο ότι τον Δεκέμβριο θα μας οφείλονται συνολικά περίπου 3,5 μήνες.

Για το λόγο αυτό το νομικό όπλο των ασφαλιστικών μέτρων είναι πάντα επίκαιρο και αναγκαίο για την διασφάλιση των δεδουλευμένων μας και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι. Κατατέθηκαν χθες στη νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ άλλες 20 εντολές συντακτών και συνολικά έφθασαν στις 80. Επίσης στη νομική υπηρεσία της ΕΠΗΕΑ έχουν κατατεθεί άλλες 60 εντολές από το προσωπικό - περίπου οι μισοί από το σύνολο του προσωπικού- ενώ από το τεχνικό προσωπικό (Φωτοεκδοτική και πιεστήριο) έχουν συγκεντρωθεί και κατατεθεί στη νομική υπηρεσία της ΕΤΗΠΤΑ περίπου 60 εντολές. Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ Τεγόπουλος είναι περίπου 850.

Συνάδελφοι οι εκπρόσωποι περιμένουμε τις αιτήσεις σας καθημερινά προκειμένου η συμμετοχή να αυξηθεί. Αν δεν είμαστε στα γραφεία μας αφήστε σφραγισμένο φάκελο στο θυρωρείο για να μας παραδοθεί.