1 Ιουν 2013

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή στον «Flash 96»

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Flash 96 πραγματοποίησε, μέσω κάλπης και με μυστική ψηφοφορία, την εκλογή και την ανάδειξη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, η οποία θα την εκπροσωπεί καθ’ όλη την διάρκεια μέχρι και την σύσταση του νομικού φορέα που θα λάβει την άδεια για την λειτουργιά του Flash 96 με την υπογραφή του σχετικού εγγράφου από τον Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ κ. Σίμο Κεδίκογλου.

Βάση των αποτελεσμάτων μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής ορίζονται οι κάτωθι:

Ποιο είναι το σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ

Καμία περίπτωση για λουκέτο, αλλά πιθανή η απόλυση 800-1000 ατόμων. Πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες για το μέλλον της ΕΡΤ.

Το σενάριο που βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κεφάλαιο", είναι ότι συζητείται "εξορθολογισμός" της ΕΡΤ και προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα της ελληνικής κρατικής μηχανής.


«Η ΕΡΤ δεν μπορεί να είναι ένα αντίγραφο των χειρότερων εκδοχών των ιδιωτικών σταθμών». Αυτή ήταν η απάντηση του καλεσμένου στο “Netweek”, Ευάγγελου Βενιζέλου όταν η Έλλη Στάη τον ρώτησε αν θα γίνουν απολύσεις στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «Υπάρχει και μια μελέτη που είχε γίνει επί των ημερών του κ. Μόσιαλου και νομίζω ήταν μια δουλειά η οποία κι αυτή πρέπει να τεθεί στο τραπέζι».

Blog από τους εργαζόμενους στις εκδόσεις Λυμπέρη

«Είμαστε αυτοί που είχαμε την "τύχη" να ζήσουμε την κατάρρευση του Ομίλου Λυμπέρη.

Aυτοί που για αρκετούς μήνες δουλεύαμε απλήρωτοι και βάλαμε πλάτη σε εκείνους που τελικά  δεν μπόρεσαν ή ίσως δεν θέλησαν να αποτρέψουν την καταστροφή.

Δεν είμαι λεπρός ...απλά αρνητής του καναπέ και της τρόικας του εσωτερικού

Του ΦΩΤΗ ΝΑΚΟΥ

Ειλικρινά σας λέω, έχω φρικάρει... Το επάγγελμά μας έχει συρρικνωθεί. Οι άνεργοι συνάδελφοι πολλαπλασιάζονται, οι απλήρωτοι και οι ανασφάλιστοι σχηματίζουν ουρές και κάποιοι από εμάς ακόμα και τώρα, έχουν τη διάθεση να καλύπτουν το κακοποιημένο κορμί της δημοσιογραφίας, με πολιτικές σημαίες και συνθήματα.

Εμείς οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υποτίθεται, έχουμε την πρωτογενή πληροφόρηση, αλλά και δεχόμαστε την αγωνία του κόσμου, επιχειρούμε να λύσουμε τα προβλήματα στον κλάδο μας, αναπαράγοντας κομματικές ατάκες και γνωριμίες.

Εμείς που έχουμε γράψει χιλιάδες λέξεις για το ότι ο συνδικαλισμός σήμερα που οι προκλήσεις είναι πολλές, απέτυχε να εκφράσει τον εργάτη και διοργανώνει συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις με μηδαμινή συμμετοχή, γιατί μετατράπηκε σε ένα κομματικό εξάρτημα, πράττουμε το ίδιο.

Με άλλα λόγια δεν κοροϊδεύουμε απλά τους εαυτούς μας, αλλά και τους αναγνώστες- τηλεθεατές – ακροατές μας. Και στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ στις 18 και 19 Ιουνίου η πλειοψηφία είναι τα κομματικά ψηφοδέλτια. Όμως το πιο νοσηρό είναι ότι εμείς οι δημοσιογράφοι αντιγράψαμε στον συνδικαλισμό και το τελευταίο κομματικό κακέκτυπο. Το αποτυχημένο, τουλάχιστον για τους εργαζόμενους, μοντέλο της τρικομματικής συγκυβέρνησης φιγουράρει πλέον στα δικά μας ψηφοδέλτια.

Δεν ξέρω τι λύσεις μπορούν να δώσουν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι στον κλάδο μας, πάντως οι ομοϊδεάτες τους πολιτικοί της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πρόσφεραν στους εργαζόμενους μειώσεις μισθών, ανασφάλιστη εργασία, ανεργία, ατομικές συμβάσεις εργασίας και πολλές άλλες πρακτικές που συνθέτουν έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Όλα αυτά τα χρόνια πραγματικά δεν έχω καταλάβει τι μπορούν να προσφέρουν τα κόμματα στον συνδικαλισμό.

Πως γίνεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου να… φιλτράρεται όχι μέσα από το συμφέρον των εργαζόμενων αλλά από το συμφέρον κάποιου κόμματος- που μπορεί, μάλιστα να αλλάζει ανάλογα με τους συσχετισμούς (όπως καλή ώρα τώρα..);

Γιατί οι δημοσιογράφοι με διαφορετικές κομματικές προσεγγίσεις δεν μπορούν συνδικαλιστικά να έχουν τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια θέλω για τη διάσωση του επαγγέλματος και να αγωνιστούν από κοινού για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και συμβάσεις εργασίας;

Την απάντηση την ξέρω και φαντάζομαι και εσείς. Συνειδησιακά όμως χαίρομαι που για κάποιους φαντάζω λεπρός.

Ε, λοιπόν και πάλι εδώ με τους ΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ.

Χωρίς κόμματα, ταμπέλες , χωρίς νταβατζήδες και εξαρτήσεις.

Με όπλα μόνο τις ιδέες.

Με λάθη ανθρώπινα όπως σε μια σχέση χωρίς τακτικές .

Εδώ λοιπόν για τον αγώνα. Απλά και μόνο για να μη σε ξυπνήσει η φωνή της συνείδησης, όταν γύρεις το κεφάλι σου να κοιμηθείς, και σου πει : ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΦΤΗΚΕΣ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ;

Προτάσεις υπάρχουν. Ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος. Όμως χαμένη είναι και μια μάχη που δεν δόθηκε ποτέ. Αυτή τη μάχη που εμείς δεν δώσαμε. Όταν υπερίσχυσε ο φόβος για τη διασφάλιση της καθημερινότητας αλλά και η διάσπαση του κλάδου.

Λέσχη Γελοιογράφων για την απόλυση του Βασίλη Παπαγεωργίου

Θύμα των συνεχιζόμενων απολύσεων στο Ριζοσπάστη και ο συνάδελφος σκιτσογράφος Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οποίος παρέμεινε αισίως 20 χρόνια στο συγκεκριμένο έντυπο.

Αναστάτωση στον ΔΟΛ από τις «εισηγήσεις» Καρακούση

Γκρίνια και πολλές μουρμούρες στις τάξεις των εργαζομένων του ΔΟΛ, προκαλούν οι εισηγήσεις για "συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις" του διευθυντή του Βήματος Αντώνη Καρακούση.

Το "καμπανάκι" για τις αλλαγές που επιτείνουν την ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον, ήχησε τον προηγούμενο μήνα, με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των υπαλλήλων

Το σύνθημα της ημέρας...


Καθαίρεσαν στην ΕΡΤ τον άνθρωπο που της έφερε την υψηλή ευκρίνεια

Με την πρώτη ουσιαστική διοικητική απόφαση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη, καθαιρείται από τη θέση του ο Νίκος Μιχαλίτσης, το στέλεχος της κρατικής τηλεόρασης που πιστώνεται την μετάβαση στην εποχή της υψηλής ευκρίνειας με τη δημιουργία του καναλιού ΕΡΤ HD.

Ο πρώην γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών την περίοδο 2009 -2011 είχε συγκρουστεί προεκλογικά με τον σημερινό κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΡΤ.

Ελλη Στάη εναντίον Χρυσής Αυγής στο γερμανικό Focus

Ξεκάθαρη έκφραση του ρατσιστικού τρόπου σκέψης της Χρυσής Αυγής εναντίον της γυναίκας εν γένει και όχι προσωπική επίθεση εναντίον της θεωρεί η δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης Ελλη Στάη όσα διημείφθησαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ της ίδιας και της ΧΑ, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus.

«Aνοιξαν πυρ όταν αναφέρθηκα στην Χρυσή Αυγή ως "νεοναζιστική ακροδεξιά". Εγώ απλώς αναπαρήγαγα την ιδεολογική ταυτότητα την οποία φανερώνουν τα στελέχη του κόμματος με την υπογραφή τους κάτω από πολυάριθμα κείμενα, καθώς και την ταυτότητα την οποία επιδεικνύουν με την καθημερινή ακραία πρακτική τους», δηλώνει η Ελλη Στάη και προσθέτει ότι η Χρυσή Αυγή ενοχλήθηκε επειδή θέλει να κρύβει προσεκτικά αυτή την «νεοναζιστική» αντίληψη από τους απλούς πολίτες.

31 Μαΐ 2013

Ομολογεί χωρίς ξύλο ο Ανδρουλιδάκης!

Πόσο καιρό πριν είχαμε μάθει ότι ο έχων αυτοκτονικό ιδεασμό «Μισέλ» ετοιμάζεται να βγάλει και σάιτ και εφημερίδα;


Το σάιτ βγήκε και λέγεται exedra.gr «καταπατώντας» τον διαδικτυακό τίτλο της εφημερίδας «Εξέδρα» που ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης οδήγησε στο λουκέτο μέσα σε 9 μήνες.

Και καπηλεύεται τον τίτλο διότι, αν πληκτρολογήσει κανείς exedrasports.gr (το σάιτ της εφημερίδας) σε κατευθύνει στο exedra.gr!

Κι από τη στιγμή που οι τίτλοι «Εξέδρα» και exedrasports.gr, οι οποίοι αγοράστηκαν από τον ΔΟΛ έναντι 750.000 ευρώ έκαστος (φήμες θέλουν τον «Μισέλ» να μην έχει πληρώσει φράγκο ακόμη) και, από τη στιγμή που τύποις η εφημερίδα δεν έκλεισε αλλά οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, πώς λειτουργεί το exedrasports.gr;

Γιατί «κατεβαίνω» και όχι «ανεβαίνω» στις εκλογές

Του Δημήτρη Σούλτα

Κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ ήταν γιατί κάποιος "κατεβαίνει στις εκλογές" και δεν "ανεβαίνει". Μάλλον γιατί επί χρόνια πολιτική και συνδικαλισμός φρόντισαν να θυμίζουν περισσότερο κατάπτωση και λιγότερο κάποιου είδους άνοδο, έστω κι αν μιλάμε για δύσκολες ανηφόρες.

Όταν μάλιστα ανήκεις σε επαγγελματικές ομάδες, που έχουν στιγματιστεί- και όχι αδίκως και με μεγάλη δική τους ευθύνη- ως οι κύριοι υπεύθυνοι για κάθε είδους κατηφόρα, το να "κατέβεις" κι εσύ είναι ένα δύσκολο στοίχημα.

Επειδή όμως στις εποχές που ζούμε πιστεύω ότι το να τηρείς μονίμως αποστάσεις είναι χρήσιμο μόνο στην οδήγηση, αποφάσισα αυτή τη φορά να το βάλω το στοίχημα.

Στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ στις 18 και 19 Ιουνίου το όνομα μου θα περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο των "Μαχόμενων Δημοσιογράφων".

Είναι γεγονός ότι επί χρόνια είχα γυρίσει την πλάτη στο σωματείο και είχα πολλούς και βάσιμους λόγους για να το κάνω. Αλλά σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο σε ότι αφορά εργασιακά δικαιώματα, αλλά και την ποιότητα και το επίπεδο της ενημέρωσης δεν θέλω να έχω κανένα άλλοθι για οτιδήποτε πάει στραβά.

Οι εργαζόμενοι της «Βραδυνής» απεργούν για τη χαμένη αξιοπρέπειά τους!

Οι εργαζόμενοι της ιστορικής εφημερίδας «Η Βραδυνή» απεργούν για 8η ημέρα, ύστερα από 2,5 χρόνια υπομονής. Μόνιμα σε μια καθυστέρηση πληρωμών που έφθαναν έως και 5 μήνες. Απλήρωτα κυριακάτικα από το 2010 έως το 2012. Αναδρομικά από το 2008. Ακούραστα και επαγγελματικά οι περισσότεροι από αυτούς, συνέχιζαν να «βάζουν πλάτη» για την εφημερίδα με τον βαρύ τίτλο, που τους έδωσε την ευκαιρία να ανδρωθούν δημοσιογραφικά.

Πήραν και έδωσαν πολλά στην ιδιοκτησία της. Τον τελευταίο καιρό μόνο δίνουν. Ουσιαστικά ήταν οι μόνοι που ενδιαφέρονταν, όσο τους επέτρεπε το εργασιακό περιβάλλον, για το «προϊόν» που δημοσιοποιούσαν, σε αντίθεση με την ιδιοκτησία του κ. Κώστα Μήτση, εκδότη της εφημερίδας και ιδιοκτήτη αλυσίδας ξενοδοχείων, που περιοριζόταν απλά στο «κρέμασμα» ενός εντύπου στα... μανταλάκια του περιπτέρου.

Με καθυστερήσεις πληρωμών και άλλα εργοδοτικά τερτίπια οι εργαζόμενοι εκβιάστηκαν να υπογράψουν ατομική σύμβαση με 20% μείωση αποδοχών.  Συνάδελφος που δεν το έκανε απολύθηκε σχεδόν άμεσα. Χωρίς να έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος, «πληρώθηκαν» με άλλες 12 απολύσεις. Και σε αυτή την περίπτωση η ιδιοκτησία «πρωτοτύπησε». Έγινε το πρώτο μέσο μαζικής ενημέρωσης που κάνει απολύσεις με... 4μηνη προθεσμία. Και πάλι οι εργαζόμενοι έδωσαν το χρονικό περιθώριο στην «άφαντη» εργοδοσία να έρθει σε διάλογο μαζί τους, και με το συνδικαλιστικό τους όργανο, για τις προθέσεις της.

Στο 12,2% η ανεργία στην Ευρωζώνη. "Πρώτη" η Ελλάδα με 62,5% στους νέους


Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στην ΕΕ, με συνολικό ποσοστό 27,% και 62,5% για τους νέους κάτω των 25 ετών τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Εurostat για την ανεργία στην ΕΕ αφορούν τον Απρίλιο του 2013, ενώ για την Ελλάδα αφορούν τον Φεβρουάριο του 2013.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ Ε.Σ.Η.Ε.Α : ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ 2010 – 2013

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με τη λήξη της τριετούς θητείας του το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες του 2010, κάνει γνωστές τις δραστηριότητές του τα τρία αυτά χρόνια.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες (δεδομένου ότι και η επιχορήγηση της ΕΣΗΕΑ για το 2013 ήταν συμβολική – μόλις 1000 ευρώ), επιχειρήθηκε ένα άνοιγμα προς τα έξω, με εκδηλώσεις σε συναφείς προς το ίδρυμά μας φορείς, σε μια προσπάθεια να γίνει γνωστή σ’ ένα ευρύτερο κοινό, η πολιτιστική δραστηριότητα της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Ειδικότερα οι εκδηλώσεις – και οι δραστηριότητες – που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της τριετίας είναι, σε γενικές γραμμές, κατά χρονολογική σειρά, οι ακόλουθες:

48ωρη απεργία στη ΓΓΕ-ΓΓΕ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ κηρύσσουν 48ωρη απεργία από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, 1η Ιουνίου 2013 έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 3 Ιουνίου 2013, για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.

Στους δημοσιογράφους στη ΓΓΕ-ΓΓΕ δεν καταβάλλονται παράνομα και καταχρηστικά δεδουλευμένες αποδοχές για τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες. Οι Ενώσεις ζητούν να καταβληθούν αμέσως οι δεδουλευμένες αποδοχές όλων των συναδέλφων. 

Το σύνθημα της ημέρας...


Χατζηνικολάου: Γιατί αποφάσισα να πάω στο STAR

Ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου  μέσα από την  ραδιοφωνική του εκπομπής  έκανε εκτενή αναφορά στην επιλογή του να συνεργαστεί με τον τηλεοπτικό σταθμό STAR από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με μία εβδομαδιαία εκπομπή και από τη θέση του σχολιαστή στο δελτίο ειδήσεων.

Σε ερώτηση ακροατή για το αν θα παρουσιάζεται το δελτίο από τη Μάρα Ζαχαρέα απάντησε πως είναι μια πληροφορία που ο ίδιος δεν την γνωρίζει «είναι κάτι που θα το αποφασίσει το κανάλι, όμως δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Η Μάρα Ζαχαρέα είναι έμπειρη, σοβαρή και πάντα διαβασμένη». Σε ερώτηση ακροατή μάλιστα απάντησε: «Όχι, δεν θα παρουσιάζομαι στο νεανικό δελτίο του STAR. Θα είμαι σχολιαστής, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, σε ένα νέο δελτίο που σχεδιάζει το STAR, με παρέμβαση στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα».

Ελεγχος του υπουργείου Οικονομικών στον ΕΔΟΕΑΠ

Κλιμάκιο ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται από χθες Πέμπτη 30 Μαΐου στο λογιστήριο του ΕΔΟΕΑΠ του οργανισμού ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Την έρευνα έχει παραγγείλει ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης και ο έλεγχος θα διαρκέσει 20 ημέρες, το δε πόρισμά του θα σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αδιαφανή μεταβίβαση τίτλων των εκδόσεων Λυμπέρη (Τετάρτη 5/6/13 ώρα 16.30)

Συνέχεια στις «παρασκηνιακές» μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας των «Εκδόσεων Λυμπέρη» έδωσε η — με αδιαφανείς διαδικασίες — μεταφορά των τίτλων «Hello», «Τηλεκοντρόλ», «7 μέρες TV» και «Εγώ» της εταιρείας, στον έλεγχο της νεοσυσταθείσας εκδοτικής εταιρείας «Alpha Editions A.E.», συμφερόντων Δημ. Κοντομηνά και Θεοχ. Φιλιππόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι 200 περίπου εργαζόμενοι της «LIBERIS PUBLICATIONS» βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο, είτε σε επίσχεση εργασίας, είτε απολυμένοι χωρίς αποζημίωση, με οφειλόμενες αποδοχές 800.000 και πλέον € (πρόσφατη απόφαση Ειρηνοδικείου Κρωπίας). Επίσης, η «LIBERIS PUBLICATIONS» οφείλει μόνο στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ ασφαλιστικές εισφορές πλέον των 5.000.000 €.

Ένας δημοσιογράφος… αραγμένος στην πλατεία Εξαρχείων

Του  ΕΥΘΥΜΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ  

Για να σβήσει από τη συνείδηση μερίδας του κόσμου μέχρι και το περιβόητο και βαρύ για όλους μας «αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι» 

η προϋπόθεση είναι … στροφή στην ουσία του πράγματος, δηλαδή στη μαχόμενη, ακομμάτιστη, ανεξάρτητη και ελεύθερη δημοσιογραφία, μακριά από συμφέροντα και σκιές

Προ ημερών, λίγο η ανεργία, λίγο οι ηλιόλουστες ημέρες που διανύουμε, επέστρεψα, μετά από ομολογουμένως αρκετό καιρό, για χαλαρό καφέ και τσιγάρο, στην αγαπημένη μου πλατεία, που «φιλοξένησε» τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια.

Γέννημα θρέμμα Εξαρχειώτης, καθώς και σημερινός κάτοικος της περιοχής, έχω δει, ακούσει, αλλά και ζήσει πολλά σε μία από τις ομολογουμένως πιο ζωντανές και πολύπλευρες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Λόγω δουλειάς όμως, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, είχα μερικούς μήνες να επισκεφθώ κάποια από τις καφετέριες που βρίσκονται στα πέριξ του αγάλματος με τους «τρεις έρωτες», που κοσμεί το πλατειάκι, και να απολαύσω στιγμές ηρεμίας, μιας και τα 2-3 στέκια που επιλέγω είναι χωμένα στα γύρω στενά.

Επί του θέματος. Την ώρα που έπινα λοιπόν το φραπεδάκι μου με δύο φιλαράκια, πέρασε μπροστά από το τραπέζι μας , ένας γνωστός, τον οποίο είχα να δω αρκετά χρόνια.

Μετά τις χαιρετούρες, η κουβέντα ήρθε στα επαγγελματικά, όταν και τον ενημέρωσα με τι ασχολούμαι. «Εσύ, δημοσιογράφος, μα καλά πώς, από τη φιλολογία στη δημοσιογραφία… Και το μαλλί, το μούσι, το όλο ροκ στυλ…», με ρώτησε. «Συμβαίνουν κι αυτά», του απάντησα, συζητήσαμε περί ανέμων και υδάτων κι έφυγε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνομαι δέκτης ανάλογων αντιδράσεων με το άκουσμα του επαγγέλματος που ασκώ και το οποίο θέλω να θεωρώ και λειτούργημα, ωστόσο το συγκεκριμένο περιστατικό επανέφερε στο μυαλό μου ένα προσωπικό διαχρονικό…παράπονο:

Γιατί δημοσιογράφος να νοείται κατά βάση ο «ατσαλάκωτος», γραβατωμένος, ο κυριλέ ή αλλιώς «στην τρίχα»; Και ειδικά, όσον αφορά σε τηλεοπτικές φιγούρες, διότι στις εφημερίδες και γενικότερα στα υπόλοιπα ΜΜΕ έχει σε μεγάλο ποσοστό εκλείψει η επίμαχη εικόνα.

30 Μαΐ 2013

Στάση εργασίας για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης



Συνάδελφοι,
ΟΛΟΙ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ « DIVANI CARAVEL » ΣΤΙΣ 11 πμ.
 
  • Για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κηρύσσει στάση εργασίας σε όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά ΜΜΕ της Αττικής την ίδια ημέρα από τις 11 το πρωί έως τις 4 μετά το μεσημέρι.
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ:
 
  • Έγκριση οικονομικού απολογισμού χρήσης 2012, της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής και απαλλαγή Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής από κάθε ευθύνη.
  • Έγκριση οικονομικού προϋπολογισμού χρήσης 2013.
  • Η οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας- Απεργιακές Κινητοποιήσεις.
  • Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ιδιωτικών συμφωνιών με την ΕΙΗΕΑ, την ΕΙΙΡΑ, την ΕΙΤΗΣΕΕ, την ΕΡΤ-ΑΕ, και το ΑΠΕ-ΑΕ.
  • Κήρυξη απεργιών και στάσεων εργασίας.
  • Οι δημοσιογράφοι στο διαδίκτυο και η ένταξή τους στην ΕΣΗΕΑ.
  • Ορισμός ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για εκλογή μελών του Δ.Σ., της Εξελεγκτικής Επιτροπής, των Πειθαρχικών Συμβουλίων, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος καθώς και των εκπροσώπων εργαζομένων και συνταξιούχων στο Μεικτό Συμβούλιο.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 11 πμ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Σε διαρκή... συμπίεση ο Πήγασος!

Στη μείωση του κόστους επιμένει να επικεντρώνεται η διοίκηση της «Πήγασος Εκδοτική ΑΕ», ειδικά μετά τη βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επιδιώκεται η χρηματοδοτική αναδιάρθρωση, μέσω αύξησης κεφαλαίου (ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2013) και αναδιαπραγμάτευσης του δανεισμού, διατηρούμενης της πεποίθησης για το πρόσκαιρο των τρεχουσών αρνητικών οικονομικών συγκυριών.

Νέο κύμα απολύσεων στον «Ριζοσπάστη»

Νέο κύμα απολύσεων ανακοινώθηκε στο «Ριζοσπάστη». Το «ήρθε η σειρά σου» το άκουσαν η Χριστίνα Μαυροπούλου (διεθνές ρεπορτάζ), ο Βασίλης Παπαγεωργίου (σκιτσογράφος) και ο Γιώργος Φλωράτος (ρεπορτάζ υπουργείου Ανάπτυξης).

Και η νέα ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίζει να λειτουργεί σαν στυγνός εργδότης που απολύει – αποκεφαλίζει όποιον διεκδικεί τα εργασιακά του δικαιώματα. Ετσι λοιπόν από τους 5 δημοσιογράφους που έκαναν χρήση ένδικων μέσων για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα 7 μηνών έχουν ήδη απολυθεί και οι 5.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Απεργία στην «Εβδόμη»

Το δρόμο της απαξίωσης της ίδιας του της εφημερίδας και της περιφρόνησης προς το αναγνωστικό κοινό επέλεξε την περασμένη Δευτέρα 27/5 ο εκδότης της εφημερίδας «Εβδόμη» στην Καβάλα Γ. Χλώρος, εκδίδοντας απεργοσπαστικό φύλλο χωρίς τη συμμετοχή επαγγελματιών δημοσιογράφων.

Είναι σαφές ότι η αντίληψη αυτή για την ενημέρωση αποτυπώνει και την αντίληψη του εκδότη για την έννοια της εργασίας, εφόσον επέλεξε να κρατάει απλήρωτους για περισσότερους από πέντε μήνες τους εργαζόμενους και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του να προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλει μονομερώς καταρτισμένες συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν ιλιγγιώδεις περικοπές στις αμοιβές που… δεν καταβάλλει.

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις εφημερίδες "ΒΡΑΔΥΝΗ" & "ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, εξαιτίας της αντεργατικής και απαξιωτικής έναντι των Σωματείων στάσης που τηρεί η εργοδοσία, κηρύσσουν νέα απεργία από τις 5 το απόγευμα σήμερα, Πέμπτη, 30 Μαΐου, έως τις 3 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, 3 Ιουνίου 2013 για τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΒΡΑΔΥΝΗ» και «ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».

ΠΟΕΣΥ: Όλοι στο Σύνταγμα με τους εκπαιδευτικούς

• ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΪΟΥ ΩΡΑ 7μ.μ.

• ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

 Η τρικομματική Κυβέρνηση του Μνημονίου, προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων απέναντι στην καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική που της επιβάλλει η Τρόικα, εντείνει το τελευταίο διάστημα ακόμα περισσότερο τον αυταρχισμό και την καταστολή ενάντια στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες που αναπτύσσονται.

Μετά τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στα μέσα συγκοινωνίας, ο αντιδημοκρατικός κυβερνητικός κατήφορος κορυφώθηκε με την  προληπτική επιστράτευση των καθηγητών.

Χατζηνικολάου στο Star

Του Χρήστου Ξανθάκη

Στο Star ο Νίκος Χατζηνικολάου! Αυτό δεν μας είχανε μάθει οι παλαιότεροι, να γράφουμε την είδηση πρώτα; Μόνο που η συγκεκριμένη είδηση δεν είναι κάτι το απλό και μασίφ. Εχει και τις παραφυάδες της. Τηλεοπτικές, επιχειρηματικές, πολιτικές, όλα χωράνε. Ακόμη και οι θεωρίες περί υπεροχής του Διαδικτύου έναντι των υπολοίπων media επηρεάζονται αναμφισβήτητα. Οταν ο νούμερο ένα άνκορμαν της ελληνικής TV προχωράει σε μια τόσο εντυπωσιακή κίνηση, τα δεδομένα αλλάζουν.

ΟΙ ΑΦΙΣΕΣ ΜΑΣ...



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ, ΔΙΑΔΩΣΤΕ, ΤΥΠΩΣΤΕ

29 Μαΐ 2013

Τι θα σκεπτόταν ο Ελύτης αν έπρεπε να φυλάγεται από ομάδες νεοναζιστών;

Επιστολή του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη προς τον Αντώνη Σαμαρά



Με ανοιχτή επιστολή, που ανήρτησε στη σελίδα του στο facebook ο Έλληνας ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης  απευθύνει προσωπική έκκληση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την άμεση αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που κυριαρχούν στους δρόμους της χώρας, αλλά και για την ανησυχητική άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Στην επιστολή του αναφέρεται στην είσοδό της Χρυσής Αυγής στη Βουλή «με όλα τα σύμβολα και τις συμπεριφορές νεοναζιστών», το "κυνήγι μέχρι θανάτου" κατά των μεταναστών αλλά και την «εξευτελιστική πολιτιστική επίθεση στην ιστορία μας εδώ και δυο χρόνια από τα Γερμανικά ΜΜΕ». Και ρωτάει τον πρωθυπουργό της χώρας «με πόνο στην καρδιά για την κατάσταση στη χώρα μας που σήμερα εσείς την κυβερνάτε» όπως του λέει:

«Τι θα σκεπτόταν ο κοινός μας φίλος και συγγενής σας Οδυσσέας αν έβλεπε αυτή την κατάσταση στην πόλη όπου του άρεσε να κάνει βόλτες τη νύχτα με φίλους συζητώντας, όπως το κάναμε τόσο συχνά, να πρέπει τώρα να φυλάγεται όχι από κοινούς κακοποιούς αλλά από φανατικές μαυροφορεμένες ομάδες νεοναζιστών εισαγόμενων συμβολικά και ουσιαστικά από την Γερμανία».

Συνεχίζεται η απεργία στις εφημερίδες "ΒΡΑΔΥΝΗ" & "ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η εργοδοσία, κηρύσσουν νέα απεργία από τις 5 το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη, 29 Μαΐου, έως τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, 30 Μαΐου 2013 για τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΒΡΑΔΥΝΗ» και «ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».

Διάβημα στον Υπ. Εργασίας για την άρνηση πληρωμής των ανέργων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση των υπηρεσιών των συναρμοδίων Υπουργείων, που παρά την ολοκλήρωση της κατάρτισης πεντακοσίων σαράντα πέντε (545) ανέργων δημοσιογράφων «ανακαλύπτουν» προφάσεις και τεχνικές λεπτομέρειες, που δεν δικαιολογούνται, για τη μη εκταμίευση των εγκεκριμένων χρημάτων στους δικαιούχους.

Ήδη, με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση ζητείται η άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει και από το οποίο η ηγεσία του Υπουργείου είναι εκτεθειμένη και για τους άνεργους δημοσιογράφους-μέλη των Ενώσεων Συντακτών όλης της χώρας.

Reham Said: Η δημοσιογράφος που έβγαλε τη μαντίλα της μπροστά σε ιμάμη


Egyptian TV Host Riham Said Removes Veil... από CDemo83

 Πέταξε τη μαντίλα της μπροστά σε ιμάμη και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στην Αίγυπτο.

Η δημοσιογράφος Reham Said, συνομιλώντας στον "αέρα" του καναλιού al-Nahar με τον θρησκευτικό ηγέτη Yousuf Badri, έβγαλε τη μαντίλα της σε μια πράξη έντονης αντίδρασης στα λεγόμενα του ιμάμη, κάνοντας τον να "βγει από τα ρούχα του".

Η δημοφιλής στη χώρα δημοσιογράφος, φιλοξενούσε στην εκπομπή της τον ιμάμη, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

ΠΟΕΣΥ: Μόνο η λύση των προβλημάτων περιορίζει τις διαδηλώσεις

Την αντίθεσή του στα σχέδια του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, για περιορισμούς στο συνταγματικό δημοκρατικό δικαίωμα των διαδηλώσεων, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Το επιχείρημά του ότι από τις διαδηλώσεις παρακωλύεται η κυκλοφορία στους κεντρικούς άξονες φαντάζει προσχηματικό, όταν μεγάλη συμφόρηση στους κεντρικούς δρόμους παρατηρείται καθημερινά, ακόμα και χωρίς καμία διαδήλωση.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ : Φυγοδικεί αλλά… κάνει ακόμη μπήζνες ο Κυριακίδης

Ο φυγόδικος εκδότης Π.Κυριακίδης (Φλας, Εσπρέσσο, Athens News, Sunny tv, Sport tv κ.λ.π.)  επιχείρησε να πουλήσει μετοχές του ΣΚΑΙ (και άλλων ΜΜΕ) που απέκτησε με τα λεφτά που έκλεψε ο Λαυρεντιάδης ! Αλλα… 

Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) διεξάγει, από τις 28 Μαΐου έως και τις 19 Ιουνίου 2013, Δημόσια Διαβούλευση για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Δημόσια Διαβούλευση διεξάγεται σε συνέχεια σχετικής εγκριτικής απόφασης του ΥπΑΝΥΠ, αφορά δε τον καθορισμό του αριθμού των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, που θα χορηγηθούν για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, τους όρους και τις υποχρεώσεις που προτείνεται να επιβληθούν στους παρόχους δικτύου, καθώς και τη διαδικασία χορήγησής των σχετικών δικαιωμάτων.

«Αναδιάρθρωση» στον ΔΟΛ με συγχωνεύσεις και μαζικές απολύσεις...

Νέο σοκ για τους εργαζόμενους στον ΔΟΛ μετά τις ανακοινώσεις ότι η εξόφληση του μηνός Μαΐου δεν θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά «στις 10 Ιουνίου και βλέπουμε»...

Στη Μιχαλακοπούλου επικρατεί αναστάτωση καθώς η διοίκηση είχε δείξει τις προθέσεις της από τον περασμένο μήνα που καθυστέρησε πάλι την εξόφληση των δεδουλευμένων.

Ειδικά στο ΒΗΜΑ ο διευθυντής που ρωτήθηκε από τους εργαζόμενους «προς τι η καθυστέρηση», απάντησε ότι η εταιρεία αδυνατεί να ανταποκριθεί εγκαίρως στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους καθώς υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στον Οργανισμό.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Περιορισμό της πρόσβασης σε πληροφορίες φοβάται η ΕΟΔ

Την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) προκαλεί πρόταση για την αναθέωρηση ευρωπαϊκής οδηγίας (95/46/ΕΚ) σχετικά με την προστασία δεδομένων, με την οποία μεταφέρεται στα κράτη-μέλη η δικαιοδοσία να θεσπίζουν περιορισμούς στην πρόσβαση δημοσιογράφων σε πληροφορίες.

Η ΕΟΔ, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια αναθεωρημένη οδηγία σχετικά με τη γενική προστασία των δεδομένων, θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της νομοθεσίας στην ψηφιακή εποχή, και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο επίπεδο της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER).

28 Μαΐ 2013

Ψήφισμα της συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ

ΠΡΟΣ ΕΣΗΕΑ                                         28/05/2013

ΠΡΟΣ ΠΟΕΣΥ


Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ παραμένουν σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα για τη διασφάλιση του ρόλου και του χαρακτήρα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Αποφάσισαν την κλιμάκωση των δράσεων τους με στόχο την δημοσιοποίηση των θέσεων τους και τη δημιουργία κοινού μετώπου με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην ΕΡΤ αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ κρίνουν πως τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί «λουκέτων» στην ΕΡΤ δείχνουν επιμονή στα σχέδια υποβάθμισης και απαξίωσης του δημόσιου φορέα ενημέρωσης τα οποία προφανώς αποτελούν πολιτική επιλογή.

Στο επίκεντρο του αγώνα μας είναι πάντοτε η υπεράσπιση του δημόσιου ρόλου και χαρακτήρα της ΕΡΤ και η πλουραλιστική ενημέρωση του ελληνικού λαού.

ΕΤΙΤΑ: «ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ» ΤΟ MAD ;

Κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. της Ε.Τ.Ι.Τ.Α., εκλήθη η επιθεώρηση εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) μετά από καταγγελίες εργαζομένων, να κάνει έλεγχο στον τηλεοπτικό σταθμό MAD TV για εργοδοτικές παρανομίες.

Η Επιθεώρηση Εργασίας διενήργησε αυτοψία στις 2.4.2013 ως όφειλε, και κατόπιν εξονυχιστικού ελέγχου στα βιβλία της εταιρείας, διαπιστώθηκε η οφειλή των δεδουλευμένων στο σύνολο των μισθωτών για 6 μήνες (Απρ. – Σεπτ. 2012).

Κατόπιν τούτου, η υπηρεσία αυτεπάγγελτα κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθήνας.  Δυστυχώς εντοπίστηκαν και 2 εργαζόμενοι  χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Νέα απεργία στις εφημερίδες "ΒΡΑΔΥΝΗ" & "ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η εργοδοσία, κηρύσσουν νέα απεργία από τις 3 το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη, 28 Μαΐου, έως τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης, 29 Μαΐου 2013 για τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΒΡΑΔΥΝΗ» και «ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».

Στάση εργασίας στην ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας για σήμερα Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 από τις 13.00 έως τις 17.00 για όλους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ.

Η στάση εργασίας κηρύσσεται προκειμένου οι δημοσιογράφοι να πραγματοποιήσουν συνέλευση και να συζητήσουν τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Συνδρομητική υπηρεσία θα καθιερώσει (και) η Bild

Η μεγαλύτερη εφημερίδα στη Γερμανία, η Bild, πρόκειται να ακολουθήσει την τάση της εποχής και να εισάγει συνδρομητική υπηρεσία για ένα μέρος του περιεχομένου της.

Η Bild θα διατηρήσει δωρεάν τις βασικές ειδήσεις αλλά θα παρέχει με συνδρομή από τις 11 Ιουνίου επιπλέον περιεχόμενο, συνεντεύξεις και άλλο αποκλειστικό υλικό.

Το βασικό πακέτο θα στοιχίζει 4,99 ευρώ το μήνα ενώ το πλήρες θα προσφέρει για τα διπλάσια πρόσβαση στο φύλλο με τη μορφή e-paper.

27 Μαΐ 2013

Μειώθηκαν οι γυναίκες μέλη των Δημοσιογραφικών Ενώσεων στην Ευρώπη

Κοινή έρευνα που δημοσιοποίησαν η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καταδεικνύει ότι στην Ευρώπη το ένα τρίτο (42%) των μελών των δημοσιογραφικών Ενώσεων είναι γυναίκες και το 36% καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις.

Εν τούτοις τα στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν ότι σε 21 ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές Ενώσεις και οργανώσεις, καταγράφεται μείωση κατά 3% του αριθμού των γυναικών μελών των Ενώσεων και της ηγεσίας αυτών, σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα της ΕΟΔ, το 2006.

Αποτελέσματα εκλογών ΕΣΗΕΠΗΝ-ΤΕΑΣ

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, καθώς και για τους αντιπροσώπους στην Π.Ο.Ε.ΣΥ.,τα μέλη του Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου  την Εξελεγκτική Επιτροπή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου  Τύπου καθώς  επίσης  για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης  Συντακτών  και  την Εξελεγκτική Επιτροπή πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Μαΐου  2013 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 στην Πάτρα.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο  της ΕΣΗΕΠΗΝ έχει ως εξής :

Απεργία στις εφημερίδες "ΒΡΑΔΥΝΗ" & "ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η εργοδοσία, κηρύσσουν νέα απεργία από τις 3 το μεσημέρι σήμερα, Δευτέρα, 27 Μαΐου, έως τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, 28 Μαΐου 2013 για τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΒΡΑΔΥΝΗ» και «ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».

Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί τύπου στην εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ» δεν έχουν πληρωθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, τον Απρίλιο, τα κυριακάτικα, καθώς και αναδρομικά από αυξήσεις αποδοχών από το 2008.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Να ενισχύσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση η κυβέρνηση

Αδιανόητο θεωρεί η ΕΣΗΕΜ-Θ κάθε σενάριο που διακινείται για διακοπή λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει αμέσως θέση για το ζήτημα αυτό, ώστε να βεβαιώσει ότι δεν κρύβει σκέψεις που συνηγορούν στη θυσία της ΕΡΤ για να εξυπηρετηθούν πολιτικοί σχεδιασμοί, κομματικά συμφέροντα, προσωπικές επιδιώξεις, και ότι δεν εξισώνεται με δυνάμεις που στρέφονται εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας επιχειρώντας να πλήξουν ένα από τα πυρηνικά χαρακτηριστικά της, την ενημέρωση.

Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εναντίον της απόφασης 241 του ΕΣΡ

Σχετικά με τη μεταβολή του ΑΡΤ TV σε εθνικής εμβέλειας κανάλι

Την αντίθεσή τους στην απόφαση 241/2013 του ΕΣΡ με την οποία ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΡΤ TV (πρώην ΤΗΛΕΑΣΤΥ) γίνεται ουσιαστικά εθνικής εμβέλειας εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η «απόφαση στερείται νομικής αιτιολογίας, υπολαμβάνει ως αληθή ανύπαρκτα και αναπόδεικτα περιστατικά και υπερβαίνει τα όρια της νομοθετικής εξουσιοδότησης και των αρμοδιοτήτων του οργάνου αυτού».

Οι ιδιωτικοί σταθμοί επισημαίνουν ότι «θα εξαντλήσουν, ο καθένας κατά το έννομο συμφέρον του, τα προσφερόμενα μέσα δικαστικής προστασίας τους. Ελπίζουμε, οι αρμόδιοι για την προστασία των συμφερόντων του δημόσιου τομέα, να πράξουν, αντίστοιχα, όσα τους επιτάσσονται από το Σύνταγμα και τους νόμους».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

26 Μαΐ 2013

''Σφαγή'' Νίκου Χατζηνικολάου με Α. Ντινόπουλο για το λουκέτο στην ΕΡΤ : "Να προστατεύσουμε τη Δημόσια Τηλεόραση" - "Λέει γελοιότητες, μαζέψτε τον"

Επίθεση εναντίον του εκδότη και δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου εξαπέλυσε μέσω της πρωινής εκπομπής της ΝΕΤ ο βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Νινόπουλος, με αφορμή δημοσίευμα της Real News σύμφωνα με το οποίο, σε σύσκεψη των τριών αρχηγών συζητήθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Εισήγηση βόμβα για «λουκέτο» στην ΕΡΤ και εκ νέου άνοιγμα με το 1/3 του προσωπικού

Εισήγηση βόμβα για το προσωρινό κλείσιμο και το εκ νέου άνοιγμα της ΕΡΤ, με το 1/3 του προσωπικού.

Η Κάτια Μακρή γράφει σήμερα στη Real News πως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρότεινε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη το κλείσιμο της ΕΡΤ προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τρόικας για το κλείσιμο ενός μεγάλου δημοσίου οργανισμού, και για απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Οι δύο αρχηγοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας δεν αντέδρασαν στη συγκεκριμένη πρόταση και το αίτημα των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών για περιορισμό της ΕΡΤ επανέρχεται στο τραπέζι.

«Έφυγε» ο Κοσμάς Ζαφείρης


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια το Κοσμά Ζαφείρη, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 59 ετών. Ο Κοσμάς Ζαφείρης ήταν το παλαιότερο μέλος του ΠΣΑΤ στην Κέρκυρα και ένας από τους πιο αγαπητούς συναδέλφους.