20 Νοε 2009

ΟΙ δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009:

Η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου δέχεται επίθεση με αυγά από νεαρούς που δήλωσαν «αντιεξουσιαστές» στον πολυχώρο «Φλοράλ» των Εξαρχείων κατά την παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «Ο χρόνος πάλι». Μία ομάδα επτά νεαρών εισέβαλε στον χώρο και πέταξε αυγά εναντίον της κυρίας Τριανταφύλλου. Στη συνέχεια, έφθασαν στο σημείο να απαιτήσουν την... αποχώρησή της από την αίθουσα και την κάλεσαν να παρουσιάζει στο εξής τα βιβλία της στο Κολωνάκι. Σημειώνεται ότι η κ. Τριανταφύλλου είναι μόνιμη κάτοικος Εξαρχείων...Η Σώτη Τριανταφύλλου δήλωσε μετά την επίθεση: «Ορισμένοι αισθάνονται κατατρεγμένοι, εγώ δεν είμαι. Η ενέργεια δείχνει το κοινωνικό μίσος που θεωρείται επαναστατικό, ενώ είναι συντηρητικό. Όλη η ενέργεια, ακόμα και η συμπεριφορά τους, δείχνει φονταμενταλιστική νοοτροπία. Δεν είναι τα αυγά αυτά καθαυτά, που είναι μία παλιά ιστορία, που συνήθως χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο διαδηλώσεων. Εδώ αισθάνθηκα ότι μου επιτέθηκαν θέλοντας να με πλήξουν ως άνθρωπο».

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009:

Πολυμελής ομάδα ακροδεξιών που δήλωσαν "πατριώτες" επιτέθηκε στη Στοά του Βιβλίου, διαλύοντας την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Γκουρογιάννη «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» για το Κυπριακό. Η επίθεση των περίπου 60 ατόμων πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, όπου γινόταν η παρουσίαση, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης. Ορισμένοι άρπαξαν επιδεικτικά αντίτυπα του βιβλίου του κ. Γκουρογιάννη, τα οποία και έσκισαν, διέλυσαν και πέταξαν κάτω, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελλάς - Ένωση - ΕΟΚΑ Β'», εκδιώκοντας από το χώρο της εκδήλωσης τους ομιλητές και τον συγγραφέα. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονταν και δύο βετεράνοι της ΕΛΔΥΚ: Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ'74, Δημ.Σπανογιάννης και ο Γ.Βουρλιόγκας.

Πηγή: ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ

Εικόνες από τη χθεσινη πορεία και καθιστική διαμαρτυρία των συμβασιούχων της ΕΡΤ




19 Νοε 2009

Καταγγελίες αθλητικου συντάκτη

Δύσκολη η δουλειά του αθλητικού συντάκτη. Ιδίως οταν έχει να κάνει με "παράγοντες" που νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα να ελέγξουν τη δουλειά μας και να καθορίσουν τον τρόπο που γίνεται το ρεπορτάζ. Το ξέρουμε αυτό απο πολλά κρούσματα στο παρελθόν. Ενα ακόμη τέτοιο κρούσμα κατήγγειλε στήν ΕΣΗΕΑ συνάδελφος απο την εφημερίδα "Φώς των Σπορ". Πρός αποφυγή άλλων σκέψεων σπεύδουμε να διευκρινήσουμε οτι το ρεπορταζ του συναδέλφου δεν περιείχε βρισιές, ούτε υπονοόμενα για οικονομικά ή άλλα σκάνδαλα και περιοριζόταν σε κριτική και πληροφορίες για τήν απόδοση μιάς ποδοσφαιρικής ομάδας. Δημοσιεύουμε αυτούσια την καταγγελια:

Προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι του Δ.Σ.,
Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας καταγγείλω μία ακόμα επίθεση που γίνεται εις βάρος δημοσιογράφου σε δημόσιο χώρο από «ανθρώπους» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Συγκεκριμένα, το περιστατικό έλαβε χώρα το Σάββατο 14/11/2009 στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Εκεί και ενώ περίμενα να τσεκάρω το εισιτήριό μου για τη μετάβασή μου στη Ρόδο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ του αγώνα του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Ιαλυσός - Απόλλων Σμύρνης, με πλησίασε ο προπονητής της φιλοξενούμενης ομάδας Νίκος Καρούλιας, ο οποίος ταξίδευε με την αποστολή τoυ Απόλλωνα στην ίδια πτήση με εμένα.
«Τι είναι αυτά που γράφεις πάλι… Οι παίκτες δεν μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους στην προπόνηση σήμερα. Αν αύριο με τον Ιαλυσό δεν έχουμε καλό αποτέλεσμα, υπεύθυνος θα είσαι εσύ και μόνο εσύ! Είσαι η καταστροφή του Απόλλωνα. Εσύ είσαι ο πρώτος υπεύθυνος που η ομάδα έχει πέσει στην τέταρτη κατηγορία με αυτά που γράφεις κάθε Σάββατο στη στήλη σου. Έχουν δίκιο που σε βρίζουν όλοι. Μας δημιουργείς συνεχώς προβλήματα. Θα βγω στην τηλεόραση (σ.σ.: κάθε Κυριακή κάνει τηλεοπτική κριτική στους αγώνες του Παναθηναϊκού στην «Αθλητική Κυριακή» της ΝΕΤ) και θα σε κράξω άσχημα. Θα πω ότι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δημητρίου είναι ο καταστροφέας του Απόλλωνα. Συνέχισε και θα δεις… Με έχεις εκνευρίσει και θα έχεις πρόβλημα μαζί μου. Τι θέλεις; Αν μπορούσες, θα έπαιρνες χρήματα από παίκτες, ακόμα και από παιδιά που δεν έχουν να φάνε. Δεν θέλω να αναφερθείς άλλη φορά στο όνομά μου», μου είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ενώ κάποια στιγμή ξεστόμισε επανειλημμένα τη φράση «είσαι γελοίος», όταν, παρακολουθώντας το παραλήρημά του, του απάντησα πως αυτά που επικαλείται στερούνται σοβαρότητας.
Ο κ. Καρούλιας, ωστόσο, δεν αρκέστηκε μόνο στα λόγια και κινήθηκε απειλητικά εναντίον μου, μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλης της αποστολής της ομάδας του Απόλλωνα και λοιπών παρευρισκομένων, επιχειρώντας να χειροδικήσει (προσπάθησε να με σπρώξει και να με πιάσει από τον γιακά)! Σταμάτησε, ωστόσο, όταν άρχισα να φωνάζω «μη με ακουμπάς…» και παράλληλα επενέβη διοικητικό στέλεχος της ομάδας, που ζητούσε από τον κ. Καρούλια να σταματήσει και από εμένα να φύγω από το συγκεκριμένο σημείο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση (όπως και έπραξα).
Το ως άνω περιστατικό, όπως γίνεται αντιληπτό, με μειώνει ως προσωπικότητα και δημοσιογράφο και ζητώ τη συμπαράσταση της Ένωσης σε τέτοια φαινόμενα εξευτελισμού του κλάδου μας.
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση Δημήτρης Δημητρίου
(μέλος Μικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ
- εκπρόσωπος δημοσιογράφων στο «ΦΩΣ των Σπορ»)



Ξενιος: πληρώθηκαν οσοι δημοσιογράφοι έγιναν...δημοτικοί υπάλληλοι

Την ώρα που αγωνιωδώς γίνεται προσπάθεια (απο εργαζόμενους και Σωματεία) για να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα Δημοτικά Ραδιόφωνα απο το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και οι εργαζόμενοι του Ξένιου παραμένουν όμηροι του Δήμαρχου Ανω Λιοσίων ο κ. Παππούς φρόντισε να πληρωθουν τέσσερεις δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ, που βιάστηκαν να χρησιμοποιήσουν το "παραθυράκι" της τυπικής μετακίνησης τους στο Δήμο προκαλώντας την αγανάκτηση των συναδέλφων τους που ακόμη αντιστέκονται επιμένοντας να μείνουν δημοσιογράφοι. Ο εκπρόσωπος στο Μεικτό Συμβούλιο ενημέρωσε γιαυτό το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και περιμένει αντίδραση...

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Οι μάσκες έπεσαν!!! Ο δήμαρχος Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς, πλήρωσε προχθές στα κρυφά (16/11/2009) εκείνους που είχαν υπογράψει εδώ και ενάμιση χρόνο τη μεταφορά τους από τον «ΞΕΝΙΟ 94,3 FM», στο Δήμο. Μεταξύ αυτών, είναι και τέσσερις δημοσιογράφοι του σταθμού, όλοι μέλη της ΕΣΗΕΑ. Σας τους θυμίζω λοιπόν, γιατί μπορεί να τους έχετε ξεχάσει.
Πρόκειται, για την αναπληρώτρια διευθύντρια ειδήσεων, αρχισυντάκτρια του «ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM» κ. Κωνσταντίνα Ποδαρά (εργάζεται στη δημοσιογραφική ομάδα του Ν. Χατζηνικολάου στο ALTER), τον Γιώργος Καραμέρο (εργάζεται στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στο ραδιόφωνο REAL FM), τη Σοφία Νάκου (εργάζεται ως αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ) και την Ευμορφία (Εύη) Τριανταφύλλου (η οποία την τελευταία εξαετία, ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής, ήταν «αποσπασμένη», στο άτυπο γραφείο τύπου του Δήμου Άνω Λιοσίων, ενώ εργάζεται και σε τοπική εφημερίδα).
Σύμφωνα με όσα μας είχατε πει (στις αρχές του 2008), η μεταφορά στο Δήμο, θα σήμαινε ότι θα αποδεχόμασταν, να γίνουμε πλέον δημοτικοί υπάλληλοι. Παράλληλα, μας είχατε αναφέρει ότι, δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν οι 20 δημοσιογράφοι του σταθμού (όπως υποστήριζε ο Δήμαρχος) στο γραφείο τύπου του Δήμου των Άνω Λιοσίων.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη «τετράδα» ισχυρίζεται ότι, έχει υπογράψει τη μεταφορά της, στο γραφείο τύπου του Δήμου Άνω Λιοσίων. Δηλαδή, είχαν κανονίσει για το «τομάρι» τους, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που όλο αυτό το διάστημα τραβούσαν το δικό τους Γολγοθά, με τις προσπάθειες λύσης και εκκαθάρισης ή μετατροπής, της επιχείρησης σε Α.Ε. και τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.
Μάλιστα, την προχθεσινή πληρωμή τους (16-11-2009), από το γραφείο Δημάρχου, προσπάθησαν να την κρατήσουν μυστική, όπως τους ζητήθηκε από τη Δημοτική Αρχή. Έλα όμως, που τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό, όταν το «μυστικό» γνωρίζουν πολλοί!!! Ουδέν κρυπτό, υπό τον ήλιο!!!
Το θέμα με την «τετράδα», είναι πλέον ηθικό, για τους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους του «ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM». Δεν συμμετείχαν ούτε στην επίσχεση εργασίας, ούτε στα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και δεν εμφανίζονταν στο σταθμό, «καλυπτόμενοι» πίσω από τις κινητοποιήσεις των υπολοίπων εργαζομένων του σταθμού, κάνοντας τις διακοπές τους!!!
Η συναδελφική αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός για την «τετράδα» έχει πάει περίπατο… Τους αφήνουμε στην κρίση τη δική σας και των υπολοίπων συναδέλφων μελών της ΕΣΗΕΑ. Εμείς ούτως ή άλλως, τους έχουμε διαγράψει…Εσείς;
Με εκτίμηση,
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
(εκπρόσωπος ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM)

Νεώτερο σημείωμα του εκπροσώπου:
Σας ενημερώνω επί του πιεστηρίου, ότι την… Αγία Τετράδα, η Δημοτική Αρχή των Άνω Λιοσίων , δηλαδή ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, λέει ότι τους έχει τακτοποιήσει στο γραφείο τύπου του Δήμου με ΦΕΚ, όπως ενημέρωσε σήμερα κάποιους εργαζόμενους, ο πρόεδρος της Ραδιοφωνίας κ. Τριαντάφυλλος Χαραλαμπίδης. Η οικονομική διεύθυνση του σταθμού ζήτησε το ΦΕΚ προκειμένου να μην είναι χρεωμένοι στο σταθμό, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη.
Βέβαια, οι «συνάδελφοι»… θέλουν και τους μισθούς τους… για το διάστημα που «ήταν»…. στον ΞΕΝΙΟ και τους πήραν από το γραφείο Δημάρχου την περασμένη Δευτέρα (16-11-2009),άγνωστο με ποια διαδικασία.
Μύλος η υπόθεση και άγριο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων του σταθμού…

Στο Πειθαρχικό οι απολύσεις στην Καθημερινή για το "λάθος"

Αθήνα 19 Νοέμβρη 2009

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
(Με την παράκληση της κοινοποίησης στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ)

Αγαπητοί συνάδελφοι/σες

Θέλω να σας ενημερώσω για ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν στην «Καθημερινή», των οποίων ο τρόπος αντιμετώπισης συνιστά –κατά την προσωπική μου γνώμη, αλλά και κατά τη γνώμη των συναδέλφων (όπως καταγράφηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου)- πολύ σημαντικό πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, στο φύλλο της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου και στις οικονομικές σελίδες πέρασε ένα πολύ σημαντικό λάθος, που εκθέτει την εφημερίδα (θα σας παραδοθεί η φωτοτυπία της σελίδας). Επρόκειτο για ένα σημείωμα συντάκτη (Βαγγέλη Μανδραβέλη) προς τον αρχισυντάκτη (Λεωνίδα Στεργίου), γραμμένο μέσα στο κείμενο, το οποίο όμως τελικά τυπώθηκε. Συγκεκριμένα, τυπώθηκε στη σελίδα 7 της Οικονομικής Καθημερινής, μέσα σε παρένθεση, η εξής φράση: «ΛΕΟ, δες το λίγο με τον Ζήρα, γιατί είναι φίλοι μας αυτοί». ΛΕΟ σημαίνει Λεωνίδας Στεργίου, ενώ ο Ζήρας είναι ο συνάδελφος Βασίλης Ζήρας, αρχισυντάκτης στο Οικονομικό. Το σημείωμα αναφέρεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Καταρχήν, το ίδιο το περιεχόμενο του σημειώματος εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την αξιοπρεπή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και το συνολικό κλίμα στην εφημερίδα. Από κει και πέρα, η εκτύπωση του σοβαρότατου αυτού λάθους, αποκαλύπτει προβλήματα στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας.
Η διεύθυνση της εφημερίδας εμφανίστηκε αποφασισμένη να «πάρει κεφάλια» για το συγκεκριμένο λάθος. Επίσης, οι συνάδελφοι Λ. Στεργίου και Β. Μανδραβέλης υπέβαλλαν την παραίτησή τους. Όπως σημείωνα στο πρώτο ενημερωτικό κείμενο που έστειλα προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (4/11/2009) «στην επικοινωνία που είχα, σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων με τον διευθυντή κ. Α. Παπαχελά, παραδέχθηκα τη βαρύτητα του συγκεκριμένου λάθους, σημειώνοντας ταυτόχρονα και το πολύ ουσιαστικό πρόβλημα που εμφανίζει, όσον αφορά μια ορισμένη αντίληψη για το ίδιο το ρεπορτάζ. Ταυτόχρονα, υπογράμμισα ότι πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες των συναδέλφων από τους οποίους πέρασε η σελίδα, φανερώνεται και μια γενικότερη δυσλειτουργία του συστήματος παραγωγής. Στη βάση αυτή πρότεινα να γίνει πολύ σοβαρή συζήτηση, να υπάρχουν αυστηρότατες προειδοποιήσεις τόσο προς τους συγκεκριμένους συναδέλφους όσο και γενικότερα και να συζητηθεί η οργάνωση της παραγωγής (με την ενίσχυση και αναβάθμιση της δουλειάς του συντάκτη ύλης και της διόρθωσης και όχι μόνο). Σε περίπτωση που υπάρξουν κυρώσεις στους υπευθύνους, σε καμία περίπτωση να μην φτάσουμε σε απολύσεις.»
Η απόφαση της διεύθυνσης όμως ήταν διαφορετική. Προχώρησε σε απόλυση των συναδέλφων Δημήτρη Παπαδόπουλου (συντάκτη ύλης) και Τόνιας Τσουράκη (διορθώτρια), από τους οποίους πέρασε η συγκεκριμένη σελίδα. Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, ο συνάδελφος Β. Μανδραβέλης έχει μπει σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα, ο συνάδελφος Λ. Στεργίου βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ δεν έχει επιβληθεί κάποια άλλη κύρωση σε στέλεχος της εφημερίδας. Υπό το βάρος των αντιδράσεων και καθώς η σ/σα Τσουράκη είναι μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών, η διεύθυνση συνέβαλε στην πρόσληψή της σε άλλο Μέσο του ομίλου, αλλά με δελτίο παροχής υπηρεσιών και με μεγάλη μείωση αποδοχών! Για το συνάδελφο Παπαδόπουλο, παρά την ομόθυμη αντίδραση των συναδέλφων, παρά την κλήση του κ. Παπαχελά στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (16/11/2009) με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης, δεν υπήρξε υποχώρηση. Ο συνάδελφος μετά από 25 χρόνια στο επάγγελμα (15 περίπου στην Καθημερινή) βρίσκεται στο δρόμο, σε αναζήτηση εργασίας.
Πέρα όμως απ’ αυτή τη διάσταση, η απόλυση του Δ. Παπαδόπουλου είναι άδικη, αδικαιολόγητη και καταχρηστική. Εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τη δεοντολογία της πράξης, καθώς επικεντρώθηκε σε αυτόν το βάρος των κυρώσεων, αν και όπως προκύπτει από τη ροή της ύλης στις εφημερίδες (και ακόμα πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση που αναφερόμαστε) δεν έφερε ευθύνη για την εκτύπωση του επίμαχου σημειώματος. Συγκεκριμένα, ο συντάκτης ύλης παρεμβάλλεται μεταξύ του συντάκτη και του αρχισυντάκτη. Το σημείωμα Μανδραβέλη απευθυνόταν στον αρχισυντάκτη, ο οποίος βλέπει τις σελίδες στη συνέχεια. Για το πως λειτουργεί η «αλυσίδα παραγωγής» και για το τι συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει αναλυτική περιγραφή στην καταγγελία του συν/φου Παπαδόπουλου προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.
Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι δύο συνάδελφοι που απολύθηκαν είναι εκείνοι οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το σοβαρότατο πρόβλημα αντίληψης που ανέδειξε το συγκεκριμένο περιστατικό. Επιπλέον, ας σημειωθεί ότι ο συν/φος Παπαδόπουλος είχε δεχθεί πριν από δύο μήνες περίπου πρόταση «εθελούσιας εξόδου» την οποία και απέρριψε. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να υποθέσει κανείς ότι ήταν προγραμμένος…
Συνολικά, σύμφωνα με την εκτίμηση και της γενικής μας συνέλευσης και οι δύο απολύσεις (της Τ. Τσουράκη και του Δ. Παπαδόπουλου) είναι άδικες και καταδικαστέες.
Ζητώ από το πειθαρχικό συμβούλιο να εξετάσει το θέμα.

Με τιμή,
Γιάννης Ελαφρός, Εκπρόσωπος των συντακτών της Καθημερινής

Οι σημαντικότερες στιγμές του Internet



Η γέννηση της Wikipedia, o θάνατος του Napster, η εμφάνιση του iPhone, του Facebook και του Twitter είναι ανάμεσα στις δέκα σημαντικότερες στιγμές του Ίντερνετ στη δεκαετία που οδεύει προς την λήξη της, σύμφωνα με τη Διεθνή ακαδημία Ψηφιακών Τεχνών και Επιστημών, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και απονέμει τα βραβεία Webby Awards.
Τα επόμενα 14α ετήσια βραβεία θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Περιλαμβάνουν διακρίσεις σε διάφορους τομείς του διαδικτύου, από τις ειδήσεις μέχρι τη διαδραστική διαφήμιση και το online βίντεο.


«Το Ίντερνετ αποτελεί το κατ’ εξοχήν γεγονός της δεκαετίας αυτής, επειδή ήταν ο καταλύτης για αλλαγή όχι μόνο σε κάθε όψη της καθημερινής ζωής μας, αλλά στο κάθε τι, από το εμπόριο και την επικοινωνία μέχρι την πολιτική και τη λαϊκή κουλτούρα. Το κεντρικό μήνυμα από όλα τα ορόσημα αυτής της δεκαετίας είναι η ικανότητα του Ίντερνετ να παρακάμπτει τα παλαιά συστήματα και να παρέχει περισσότερη ισχύ στα χέρια των απλών ανθρώπων», δήλωσε ο διευθυντής των Webby Awards Ντέηβιντ-Μισέλ Ντέηβις.


Η αναλυτική λίστα των δέκα στιγμών του διαδικτύου με την περισσότερη επιρροή είναι (με χρονολογική σειρά):

---Η επέκταση του site ταξινόμησης Craiglist έξω από το Σαν Φρανσίσκο (2000)

---Η εμφάνιση του Google AdWords (2000)

---Η εμφάνιση της online εγκυκλοπαίδειας Wikipedia (2001)

---Το δικαστικό κλείσιμο του site ανταλλαγής αρχείων Napster (2001)

---Η εισαγωγή του Google στο χρηματιστήριο (2004)

---Η επανάσταση του online βίντεο από το YouTube (2006)

---Το άνοιγμα του Facebook σε μη κολλεγιακούς φοιτητές και η εμφάνιση του Twitter (2006)

---Η εμφάνιση του iPhone της Apple (2007)

---Η χρήση του διαδικτύου στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές (2008)

---Η αξιοποίηση του Twitter από τους εξεγερμένους στο Ιράν (2009).
Δημοσιεύθηκε στις 12:15 μμ

Θύελλα για την e-λογοκρισία


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας- Στέλιος Βραδέλης

Την πασίγνωστη φράση του Βολταίρου «Διαφωνώ με αυτά που λες αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να τα λες» επικαλείται το Πολυτεχνείο της Αθήνας για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας Ιndymedia και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει τη λειτουργία της, παρά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον των πρυτανικών αρχών.
Η απαγγελία κατηγοριών... για παράβαση καθήκοντος κατά του πρύτανη Κ. Μουτζούρη και των αντιπρυτάνεων του ΕΜΠ Ι. Πολύζου και Γερ. Σπαθή, παραμονές του εορτασμού της 36ης επετείου από την εξέγερση, προκάλεσε χθες θύελλα αντιδράσεων τόσο στο Πολυτεχνείο της Αθήνας όσο και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια.
Οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος ανακοίνωσαν χθες ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Εφετών, ζητώντας την ακύρωση της παραπομπής τους σε δίκη.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τάχθηκε εμμέσως υπέρ των πρυτανικών αρχών: «Δεν θα κρίνω τη Δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι οι πρυτανικές αρχές απαντούν με επάρκεια και θέτουν τα ζητήματα στη σωστή τους βάση. Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία. Αλίμονο αν βάλουμε μπροστά το θέμα του φόβου. Νομίζω ότι πάνω από όλα είναι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης», είπε χαρακτηριστικά.
Οι περισσότεροι πρυτάνεις, ανάμεσα στους οποίους οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττας και Πατρών Στ. Κουμπιάς, τάχθηκαν επίσης με το μέρος του Πολυτεχνείου και μάλιστα έκαναν λόγο για παραιτήσεις. Οι φοιτητές επίσης αντέδρασαν και πέντε Σχολές του Πολυτεχνείου εξέδωσαν ψηφίσματα υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του Ιndymedia.
Αντίθετα άλλοι πανεπιστημιακοί, ανάμεσα στους οποίους ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακ. Γρυσπολάκης, εκφράστηκαν αρνητικά.
Ο κ. Μουτζούρης, μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ», έκανε λόγο για παραβίαση της ουσίας του πανεπιστημιακού ασύλου από την Εισαγγελία, δεδομένου ότι το άσυλο υπάρχει ακριβώς για την προστασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
Το Ιndymedia- Ανεξάρτητο Κέντρο Πληροφόρησης σύμφωνα με τους εμπνευστές του- παρουσιάζεται ως «μια παγκόσμια συλλογικότητα οργανώσεων ανεξάρτητης ενημέρωσης και εκατοντάδων δημοσιογράφων που προσφέρουν συλλογική και μη-εμπορευματική ενημέρωση».
«Παιδί» των επεισοδίων του Δεκεμβρίου του 1999 στο Σιάτλ, όταν χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Εκατοντάδες ακτιβιστές από μέσα ενημέρωσης, στην πλειονότητα τους Αμερικανοί, είχαν αναζητήσει έναν εναλλακτικό τρόπο ενημέρωσης για ό,τι θα συνέβαινε στην αμερικανική μεγαλούπολη στη διάρκεια της Συνόδου.Αρχικά αποφασίστηκε η έκδοση της εφημερίδας «Τhe Βlind Spot» και η λειτουργία της ιστοσελίδας του Ανεξάρτητου Κέντρου Πληροφόρησης Σιάτλ. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της Συνόδου ανέδειξε ιδιαίτερα η ενημέρωση από την ιστοσελίδα, η οποία δέχθηκε περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις στη διάρκεια ενός τριημέρου.
Η απρόσμενη επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα τα Ανεξάρτητα Κέντρα Πληροφόρησης (ΙΜC) να γνωρίσουν μεγάλη άνθηση αρχικά στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Τον Φεβρουάριο του 2000 σχηματίστηκε ένα μικρό ΙΜC στη Βοστώνη, ενώ τον Απρίλιο άλλο ένα, μεγαλύτερο, δημιουργήθηκε στην Ουάσιγκτον, για να καλύψει τις διαδηλώσεις κατά της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Στα επόμενα δύο χρόνια δημιουργήθηκαν 70 Ιndymedia παγκοσμίως ενώ υπάρχει στην Ελλάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

ΑΙΧΜΕΣ
Ο Φρόυντ και οι πρυτάνεις
Της Φωτεινής Τσαλίκογλου

Η άστοχη ποινική δίωξη των πρυτανικών αρχών του Πολυτεχνείου, οι οποίοι ως εξιλαστήρια θύματα καλούνται να πληρώσουν για όλα τα κακώς κείμενα μιας πάσχουσας, εδώ και χρόνια, τάξης πραγμάτων, φέρνει στον νου μια ιστορία που αναφέρει ο Φρόυντ στην «Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση». «Σ΄ ένα χωριό υπήρχε ένας σιδεράς ο οποίος κηρύχθηκε ένοχος για ένα βαρύτατο έγκλημα. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως το έγκλημα αυτό θα έπρεπε να τιμωρηθεί. Επειδή όμως ο σιδεράς ήταν ο μοναδικός στο χωριό και επομένως ήταν απαραίτητη η παρουσία του, και επειδή υπήρχαν τρεις ράφτες σε αυτό, πήραν και κρέμασαν στη θέση του σιδερά έναν από τους ράφτες».

18 Νοε 2009

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΟΜΗΡΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18 Νοέμβρη 2009


Το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. συνεδρίασε εκτάκτως χθές, μετά από αίτηση των συναδέλφων εργαζομένων με συμβάσεις έργου, με μοναδικό θέμα τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την στήριξη τους. Οπως πολλές φορές έχουμε διακηρύξει κύριος διεκδικητικός στόχος είναι η μόνιμη, σταθερή και ενιαία μορφή εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.
Απαιτούμε να σταματήσει κάθε μορφή μαύρης εργασίας με τις ψευδεπίγραφες «συμβάσεις έργου», ενοικίασης εργαζομένων και εργολαβιών.
Οι θέσεις μας έχουν ομόφωνα ψηφιστεί και στο 26ο Τακτικό μας Συνέδριο.
Η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. :
--- Έχει καταγγείλει σε όλους τους τόνους, όσους στήριξαν ή ανέχτηκαν τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και αυτούς που χρησιμοποίησαν τη δύναμη που τους έδωσαν οι εργαζόμενοι.
--- Συμπαραστέκεται στους πραγματικούς εργαζόμενους που καθημερινά εργάζονται κάτω από αυτές τις μεσαιωνικές συνθήκες καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
--- Είναι αλληλέγγυα στον αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματα τους και θα τους παρέχει κάθε βοήθεια που θα της ζητηθεί.
--- Δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει με σθένος στο Γενικό Συμβούλιο της Γ.Σ.Ε.Ε. (στις 18/12/09) τις παραπάνω θέσεις.
--- Να υπάρχει Τρέιλερ (Τ/Ο) και εκφώνηση ( Ρ/Φ) για όλες τις συνδικαλιστικές δράσεις των Συναδέλφων

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
--- Άμεση κατάργηση κάθε μορφής ομηρίας και δουλείας, όπως συμβάσεις έργου, ενοικίασης, STAGE, υπεργολαβίας, υπενοικίασης κ.λπ.
--- Να μη φύγει κανείς εργαζόμενος. Να προκηρυχθούν, άμεσα, διαγωνισμοί μέσω Α.Σ.Ε.Π. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί να πληρώνονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο της ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ τους, όπως προβλέπουν οι Σ.Σ.Ε. και να διασφαλιστούν αναδρομικά σε όλους, τα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα.
--- Άμεσα να γίνει καταγραφή όλων των θέσεων εργασίας, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να τακτοποιηθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές που πληρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.
--- Να αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία όσων εργάστηκαν με επισφάλεια, με μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους.
--- Η Διοίκηση να μην αλλάξει τα προγράμματα εργασίας προκειμένου να δημιουργηθούν απεργοσπαστικοί μηχανισμοί και ζητάμε από τους εργαζομένους να μην δεχτούν καμμία αλλαγή στο πρόγραμμά τους γιατί είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ.

Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας με την ενεργό συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 19-11-09 στα Προπύλαια, ώρα 10.00 πμ.

17 Νοε 2009

Λογοκρισία με εισαγγελέα στο radiobble.gr -καταγγελία συναδέλφου

Την ημέρα που ο λαός θυμάται και τιμά η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έγγραφό της ζητάει από το ένα ελεύθερο ιντερνετικό ραδιόφωνο ...στοιχεία .

Διαβάστε παρακάτω τη σημερινή ανακοίνωση του Radiobubble. και του συναδέλφου Αποστόλη Καπαρουδάκη:


Η Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έγγραφό της, μου ζητάει, ως διαχειριστή του ιστοτόπου radiobubble.gr, και μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία, να της γνωστοποιήσω “τα στοιχεία (ip address) του κατόχου του προφίλ Panos_Michail κατά τις ημερομηνίες 1 Νοεμβρίου και 9 Νοεμβρίου”.
1) Το radiobubble δε διατηρεί τις IP του χρηστών του. Οι IP θα μπορούσαν πιθανά να ανασυρθούν μέσω των log files του server μας, όμως
2) Θεωρούμε εκτός των ορίων της δεοντολογίας μας, του νόμου και του Συντάγματος της Ελλάδας, την παροχή προσωπικών στοιχείων των χρηστών μας.
3 ) Ο χρήστης με user name Panos_Michail… είναι ο Πάνος Μιχαήλ.
Ποτέ δεν το κρύψαμε, και ποτέ δεν το έκρυψε.
Το ζωντανό πρόγραμμα, αυτό που εκπέμπεται από το στούντιο μας, αποτελείται εξ ολοκλήρου από ανθρώπους επώνυμους που με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, του συγγραφέα, του σκηνοθέτη, του ποιητή, του λάτρη της μουσικής, του blogger, του ενεργού πολίτη εν γένει, δημιουργούν και εκπέμπουν ραδιοφωνικές εκπομπές.
Εκπομπές (επιτρέψτε μας) υψηλού επιπέδου, που τιμούν και το radiobubble και εν γένει τις έννοιες “δημόσιος λόγος”, “δημοσιογραφία”, “τέχνη”, “ραδιόφωνο” και “νέα μέσα”.
Ακόμη και οι bloggers που εκπέμπουν τις εκπομπές τους μέσω του radiobubble χρησιμοποιώντας μόνο το διαδικτυακό τους ψευδώνυμο, είναι πρόσωπα ιδιαιτέρως γνωστά στη διαδικτυακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία…


Όσα βγαίνουν στον αέρα από τα μικρόφωνά μας, ακολουθούν πιστά όχι μόνο τους νόμους, αλλά και -με δική μας πρωτοβουλία- τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, της οποίας άλλωστε αρκετά μέλη της κοινότητάς μας είναι μέλη.

Εγώ προσωπικά, ως διαχειριστής του ιστοτόπου, αναλαμβάνω με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση την ευθύνη όσων εκπέμπονται από το ζωντανό μας πρόγραμμα.
Επίσης, μαζί με τον Πάνο, θα γνωστοποιήσουμε και τυπικά στις αρχές… τα ήδη γνωστά σε όλους στοιχεία του.
Και θα περιμένουμε τις εξελίξεις, ώστε να απαντήσουμε αναλόγως.
Μέχρι τότε, καλούμε κάθε νοήμονα ενεργό πολίτη αυτής της χώρας και ιδιαίτερα τη διαδικτυακή κοινότητα να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί για το θέμα.
Το σίγουρο είναι, ότι όποια κι αν είναι αυτή η “νέα εποχή”, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να φέρει ως συστατικά στοιχεία της, όλα εκείνα για τα οποία επί χρόνια δουλεύουμε σκληρά και έχουν να κάνουν με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.
Όλα αυτά που μας έφεραν κοντά με χιλιάδες ανθρώπους και έκαναν κάτι παραπάνω από ευανάγνωστο το ποιός είναι ο λόγος ύπαρξης και η προσφορά του διαδικτύου και των νέων μέσων.
Τα οποία νέα μέσα, όσο περνάει από το χέρι μας, δε θα γίνουν παλιά.
Με την ελπίδα να κερδίσει η λογική…
Για την ανοικτή ραδιοφωνική κοινότητα radiobubble.gr Αποστόλης Καπαρουδάκης
(ως τραγική ειρωνία σήμερα…) 17 Νοεμβρίου του 2009

"Τρείς νύχτες του Αυγούστου" ...

(και μια ημέρα)

Όλα συμβαίνουν στα μέσα του Αυγούστου, σε τρεις νύχτες και σε μία ημέρα. ..
Μια γυναίκα, μια προφητεία. Μία γυναίκα, δύο φόνοι. Η Ανέζα λεηλατεί την ψυχή της, παίρνει τους δρόμους του φεγγαριού, ερωτεύεται, ποθεί, πονά, ματώνει, ματώνεται, καταστρέφει και αυτοκαταστρέφεται, ελευθερώνει τα πλέον ζοφερά ένστικτά της. Επιλέγει την πιο ιδιότυπη «αποχώρηση» παίρνοντας μαζί τον αγαπημένο της και κλείνοντας τον κύκλο της προφητείας. Τι την οδηγεί στο σκοτεινό ταξίδι της και στην προσωπική της κόλαση; Πώς μπορεί να εξαγνισθεί και να κερδίσει την παντοτινή αγάπη;
Ο τίτλος ανήκει στο βιβλίο της καλής συναδέλφου Σόνιας Ζαχαράτου που παρουσιάζεται αύριο το απόγευμα στις 7μμ στο χώρο του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης.
Η δημοσιογράφος Σόνια Ζαχαράτου συνεργάζεται με τo περιοδικό «ΒΗmagazino» για το οποίο έχει πάρει σημαντικές συνεντεύξεις. Υπήρξε διευθύντρια στα περιοδικά «ΕΙΝΑΙ» και «7 ΜΕΡΕΣ TV». Στο παρελθόν παρουσίασε τηλεοπτικές εκπομπές στην ΕΡΤ, μεταξύ των οποίων και την πολιτιστική εκπομπή «Οι τέχνες είναι 7». Το 1998 είχε εκδώσει τα ποιητικά πεζογραφήματα «Πανσέληνος παρά κάτι».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η βιβλιοκριτικός Τέα Βασιλειάδου, οι δημοσιογράφοι Αθηνά Ραπίτου και Γιώργος Δουατζής, και η Ελένη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη τμήματος λογοτεχνίας στα «Ελληνικά Γράμματα» που έχει εκδώσει το βιβλίο.

Αυτές τίς μέρες...


πηγή: Βαθυ κόκκινο

Εκείνες τις μέρες...

Όσοι έμειναν στο σπίτι τους εκείνο το Σαββατόβραδο, 17 Νοέμβρη του 1973 μπροστά στην ασπρόμαυρη τηλεόραση είχαν μόνο δύο επιλογές: Το σίριαλ «Τα παιδιά του Ζεβεδαίου» που σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε ο Γιάννης Μιχαλόπουλος στο κανάλι έντεκα, του Εθνικού Ιδρυματος Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ) και μια ελληνική ταινία στο κανάλι πέντε, της Υπηρεσίας Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).
Μερικοί βέβαια μπορεί να προτίμησαν να περάσουν το βράδυ τους με τη συντροφιά του ραδιοφώνου και ίσως να άκουσαν, ελεύθερα πια τη «Μυρτιά», το «Μαργαρίτα –Μαργαρώ» ή το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» του Μίκη Θεοδωράκη. Μόλις πριν από λίγες μέρες, μετά από δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Σπυρίδωνος Ζουρναντζή, επιτρεπόταν η μετάδοση της μουσική του συνθέτη. Όχι βέβαια στο σύνολό της, αλλά τα τραγούδια που είχαν γραφτεί πριν τη δικτατορία και τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.
Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες εκείνης της μέρας, οι αναγνώστες πληροφορήθηκαν ότι την προηγούμενη δεκαεπτά Αθηναϊκά θέατρα ματαίωσαν τις παραστάσεις τους «εις ένδειξιν συμπαραστάσεως εις τους εγκλείστους εις το Πολυτεχνείον φοιτητάς…» Μάλιστα το θέατρο Περοκέ ανέβαλε την επίσημη πρεμιέρα της δημοκρατικής επιθεωρήσεως «Ένα Πίπης μα ποιός Πίπης» .

Στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν γινόταν εντατικές πρόβες για το ανέβασμα του έργου του Ροζέ Βιτράκ , «Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία» που θα αντικαθιστούσε του έργο του Γιώργου Σκούρτη «Ο Καραγκιόζης παρολίγο Βεζύρης», που παιζόταν με μεγάλη επιτυχία από το καλοκαίρι, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Λαζάνη .
Η μεγαλύτερη επιτυχία ωστόσο του καλοκαιριού του `73 ήταν Το Μεγάλο μας Τσίρκο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που συνέχιζε τις παραστάσεις του και στην χειμερινή περίοδο στο θέατρο Ακροπόλ, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου με ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη. από το θίασο Καρέζη -Καζάκου. «Η παράσταση συνδέθηκε πολύ με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μάλιστα τα πανό που χρησιμοποιούσαμε στην παράσταση στην σκηνή του διαλόγου του λαού με το παλάτι για το Σύνταγμα το Σεπτέμβρη του 1843, είχαν μεταφερθεί ακριβώς απέναντι στην πύλη του Πολυτεχνείου. Τα συνθήματα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» και το «Φωνή Λαού-Οργή Θεού» ακούγονταν από τους φοιτητές και εμείς συμμετείχαμε όσο μπορούσαμε στα γεγονότα – χαρακτηριστικά ο Νίκος Ξυλούρης ξεσήκωνε με την παρουσία του και τα τραγούδια του μέσα στο χώρο.» θυμάται ο Κώστας Καζάκος.
Ένα ακόμα θέατρο όμως προετοιμαζόταν για την πρεμιέρα του που είχε οριστεί για τι 28 Νοεμβρίου. Ο θίασος Δημήτρη Μυράτ – Βούλας Ζουμπουλάκη με το έργο « Ένας μεγάλος έρωτας» στον οποίο συμμετείχε η νεαρή Κάτια Δανδουλάκη.Το σημαντικό κινηματογραφικό νέο εκείνες τις μέρες, ήταν ότι μια ταινία που είχε κεντρικό της θέμα τη δικτατορία του Μεταξά, οι Μέρες του ’36 του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, - την προηγούμενη χρονιά είχαν αποσπάσει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το βραβείο σκηνοθεσίας και φωτογραφίας- θα εκπροσωπούσαν την Ελλάδα στο 17ο Φεστιβάλ του Λονδίνου στο οποίο συμμετείχαν 25 χώρε με 106 ταινίες.
Κι ενώ η Ζουζού Νικολούδη με τα ‘Χορικά’ ετοιμαζόταν να φύγει για περιοδεία στην Βουλγαρία στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Τζίμης Μακούλης που τραγούδησε ανάμεσα στα άλλα το Βίρα τις Αγκυρες, Τσιγγάνα Καρδιά και το Ένα φιλάκι είναι λίγο, επέστρεψε άπρακτος από το Σικάγο, γιατί το κέντρο που θα εμφανιζόταν, δέχτηκε επίθεση από γκάνκστερς και κάηκε την βραδιά της πρεμιέρας.
Μετά από επτά χρόνια απουσίας ήταν και πάλι στην Αθήνα ο Μίνως Αργυράκης, για μια έκθεση που περιλάμβανε σχέδια εμπνευσμένα από τα Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας του Γιάννη Ρίτσου και από την εξέγερση του Μάη του 68. Τα εγκαίνια που ήταν προγραμματισμένα για την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, αναβλήθηκαν.
Εκείνες τις μέρες του Νοέμβρη του 1973….
πηγή:tsalapetinos

Εκείνη τη μέρα...



16 Νοε 2009

Δεν ανοιγει την "ΗΜΕΡΑ" η εργοδοσία -ομηροι οι εργαζόμενοι

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συγκέντρωση εργαζόμενων της εφημερίδας "Ημέρα" της Πάτρας έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση.
Στη συνάντηση, η εργοδοσία είπε ότι δεν σκοπεύει να ξανανοίξει την εφημερίδα και στο μόνο που δεσμεύτηκε, έπειτα από πιέσεις, ήταν ότι θα δώσει, εντός 20ήμερου, τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών που οφείλει στους εργαζόμενους.
Δέσμευση που είναι ερώτημα κατά πόσο θα τηρηθεί.
Οι συνάδελφοι παραμένουν υπό ομηρία, καθώς δεν τους έχουν κοινοποιηθεί απολύσεις, αφού ο εργοδότης έχει προχωρήσει σε αναστολή έκδοσης.
Επίσης, ο υφυπουργός δήλωσε ότι, με εντολή του, η Επιθεώρηση Εργασίας θα καθορίσει το ποσό των αποζημιώσεων, καθώς ο Θ. Καμπέρος (ιδιοκτήτης) εμφανίζει ποσό της τάξης των 104.000 ευρώ (συνολικά), ενώ τα δύο σωματεία έχουν υπολογίσει τις αποζημιώσεις στις 300.000 ευρώ.
Η εργοδοσία προχώρησε στην αναστολή έκδοσης της εφημερίδας την επομένη (22/10) της 24ωρης απεργίας δημοσιογράφων και τεχνικών σε τέσσερις εφημερίδες της Πάτρας ("Αλλαγή", "Γεγονότα", "Ημέρα" και "Σημερινή"), με αιτήματα την καταβολή δεδουλευμένων (υπάρχουν απλήρωτοι συνάδελφοι έως και 8 μήνες!), την απόδοση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και την ανάκληση των παράνομων απολύσεων.
Είχε προηγηθεί όργιο τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων, ενώ ανήμερα της απεργίας τέθηκε ανοιχτά και δημόσια (από το ραδιοφωνικό σταθμό που ελέγχει ο κ. Καμπέρος) ο εκβιασμός "αν απεργήσετε, την κλείνω". Η απεργία είχε καθολική επιτυχία και στις τέσσερις εφημερίδες.
πηγή: Ανεργοι Δημοσιογράφοι

Μία εφημερίδα με...απ΄ολα παρακαλώ


Την εμφάνισή της έκανε η πρώτη γερμανική εφημερίδα που συντάσσεται και τυπώνεται κατά παραγγελία και διανέμεται κατ' οίκον.

Η "niiu" η οποία προς το παρόν διανέμεται αποκλειστικά στο Βερολίνο, απευθύνεται στο νεαρό αναγνωστικό κοινό και ιδιαίτερα στους φοιτητές. Στοιχίζει 1,20 ευρώ, έναντι 1,80 που είναι η τιμή των εφημερίδων στην Γερμανία.

Κάθε αναγνώστης "στήνει" την εφημερίδα του όπως τη θέλει ο ίδιος, επιλέγοντας μέσω διαδικτύου (www.niiu.de) τις στήλες που επιθυμεί. Μπορεί να συμπεριλάβει εσωτερικές ειδήσεις, διεθνείς, τοπικές ή χρήσιμες πληροφορίες, παιχνίδια, αποσπάσματα από μπλογκς ή ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χρηματιστηριακές ειδήσεις, μετεωρολογικό δελτίο.
Το προτεινόμενο πρωτογενές υλικό προέρχεται από 500 περίπου μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες New York Times, International Herald Tribune, ή οι γερμανικές Handelsblatt, Tagesspiegel, Frankfurter Rundschau, Bild ή ακόμη εφημερίδες ειδικού ενδιαφέροντος όπως η αθλητική Kicker.de, με τους οποίους η "niiu" έχει εξασφαλίσει συνεργασία.
Σύμφωνα με τον 23χρονο Βάνια Όμπερχοφ, έναν εκ των εμπνευστών του εγχειρήματος, η εφημερίδα έχει ήδη πάνω από χίλιους συνδρομητές, κάτι που "ξεπερνά τις προσδοκίες, καθώς δεν πρόκειται μόνο για φοιτητές αλλά το ενδιαφέρον είναι πολύ ευρύτερο".

Στόχος των εκδοτών είναι να φτάσουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες τους 5.000 συνδρομητές στο Βερολίνο και να μπορέσουν στη συνέχεια να επεκτείνουν την προσπάθεια και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Οι εμπνευστές της, Βάνια Όμπερχοφ και Χέντρικ Τίντεμαν, 27 ετών, παρόλο που παραδέχονται ότι το διαδίκτυο αποτελεί απειλή για τα έντυπα μέσα, είναι πεπεισμένοι ότι το εγχείρημά τους θα πετύχει, τουλάχιστον στο φοιτητικό αναγνωστικό κοινό. Υποστηρίζουν ότι μεγάλος αριθμός νέων έχει κουραστεί να ενημερώνεται μέσω υπολογιστή και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την εφημερίδα του γούστου τους.

"Από την έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι το χαρτί παραμένει το πιο ευχάριστο μέσο ανάγνωσης", λέει ο Όμπερχοφ, ο οποίος εκτιμά ότι το εγχείρημά τους θα βρει απήχηση και στους διαφημιστές, καθώς "θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μία εξαιρετικά στοχευμένη εκστρατεία, προσεγγίζοντας συγκεκριμένους πελάτες".
Πηγή: Ελευθεροτυπία

15 Νοε 2009

Απολύσεις με το "καλημέρα" στον City-ΒΗΜΑ FM

Αν μη τι άλλο ο City 99,5 με άλλες προοπτικές ξεκίνησε από τους Αγγελόπουλους και αλλιώς κατέληξε... Στο μεσοδιάστημα μόνο πολύπαθο μπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει...

Ο City τελείωσε, ο Βήμα FM ξεκίνησε, αλλά ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, το... μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και το τίμημα είναι ένα: η απώλεια της εργασίας τους.

Διαβάζουμε λοιπόν:Εν μια νυκτί, με συνοπτικές διαδικασίες και με μια υποκριτική "συγγνώμη", η διοίκηση του σταθμού City 99,5 απέλυσε στις 13 Νοεμβρίου 3 εργαζόμενους (συν μία ακόμη απόλυση, που μάλλον ανεκλήθη).

Η δικαιολογία, ο σταθμός αλλάζει προφίλ, γίνεται "ραδιοφωνικό πόρταλ" (sic) και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται ρεπόρτερ...Η αυθαιρεσία και ασυδοσία των αφεντικών, που απολύουν ανθρώπους σαν να κόβουν μαρουλόφυλλα, δεν έχει όρια σε έναν σταθμό, ο οποίος έχει και την πρόσφατη ιστορία των απολύσεων με ιδιοκτήτρια την Αγγελοπούλου και τους αγώνες των εργαζομένων για τα κεκτημένα και την αξιοπρέπειά τους.

Μία μέρα πριν οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα του Βήμα FM, όπως μετονομάστηκε ο παλιός City 99,5 μετά την εξαγορά του από τον όμιλο Ρέστη και την παραχώρηση του μάνατζμεντ στο ΔΟΛ.

Ο σταθμός έχει χαρακτήρα talk radio και όχι news radio - είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ειδησεογραφικό μαγκαζίνο, ούτε εκτενές δελτίο ειδήσεων. Συμμετέχουν σχεδόν αποκλειστικά στελέχη του συγκροτήματος Λαμπράκη, με προσθήκες από το αρχικό σχήμα του Arrena (επίσης ιδιοκτησίας Ρέστη). Από τον City 99,5 θα υπάρχει μόνον ο Κώστας Γιαννακίδης. (Από το FREE CITY)
Πηγή: Ergazomenoi Eleftheros Tipos