23 Οκτ 2010

Εκδόσεις Ανεμοδουράς: Όταν το άρθρο 99 βοηθάει τον επιχειρηματία να...ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους

"Αφού η ιστορική επιχείρηση της οικογένειας Ανεμοδουρά – Περιοδικός Τύπος Α.Ε. έχει απομείνει σκιά του εαυτού της και οδήγησε στην έξοδο καμιά εκατοστή εργαζόμενους, οι οποίοι ακόμα έχουν διεκδικήσεις μισθών και αποζημιώσεων ελέω προστασίας του άρθρου 99, μέτοχοι και μέλη της ίδιας οικογένειας των ιδιοκτητών δοκίμασαν την… τύχη τους στις πλάτες των εργαζομένων.
Έτσι αφού προσέλαβαν στη νέα εκδοτική τους προσπάθεια – την Αστρίτης ΕΠΕ – περισσότερους από 40 εργαζόμενους της παλιάς επιχείρησης, συντάκτες, τεχνικούς, υπαλλήλους, χωρίς να αναγνωρίσουν κανένα εργασιακό δικαίωμα που είχαν κατοχυρώσει αυτοί οι εργαζόμενοι (πολλοί από αυτούς με 10, 20, και 39 χρόνια δουλειάς στην ίδια επιχείρηση), αποποιούμενοι ως μέτοχοι (έστω μειοψηφίας) οποιαδήποτε ευθύνη για τις οφειλές της Περιοδικός Τύπος Α.Ε. αποφάσισαν μετά από μερικούς μήνες ότι δεν «τους βγαίνει» η επιχειρηματική προσπάθεια και πέταξαν στο δρόμο πολλούς από αυτούς. Μάλιστα και στους υπόλοιπους προχωρούν σε μειώσεις, αλλαγές όρων εργασίας και υποχρεώσεων.
Και σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται ως «αρχικό κεφάλαιο», αναλαμβάνοντας όλο το ρίσκο κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας υπαρχόντων ή επίδοξων εκδοτών, οι οποίοι με διασφαλισμένη την προσωπική τους περιουσία τζογάρουν τη ζωή και την επιβίωση οικογενειών.
Η περίπτωση Ανεμοδουρά είναι χαρακτηριστική της ασυλίας που παρέχουν οι νόμοι που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε κάθε λογής τυχοδιωκτισμούς. Από τον Ιούλιο του 2009 η εταιρεία Περιοδικός Τύπος Α.Ε. έχει μπει στις διαδικασίες ένταξης στο άρθρο 99, για την προστασία της από τους πιστωτές. 16 μήνες μετά, όντας προστατευμένη κι ενώ δεν έχει ακόμα προχωρήσει τις διαδικασίες της συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της, έχει αναστείλει εκδόσεις, έχει απολύσει την πλειονότητα των εργαζομένων χωρίς να τους έχει ακόμη αποζημιώσει, ενώ έχει αναθέσει άλλες εκδόσεις της σε τρίτους (οι οποίοι και αυτοί οφείλουν αμοιβές σε συνεργάτες).
Οι μέτοχοι της εταιρείας εξακολουθούν ανεμπόδιστα να λειτουργούν άλλες επιχειρήσεις τους, ή να ιδρύουν νέες, όπως η Αστρίτης ΕΠΕ. Το γεγονός ότι τα προϊόντα της εργασίας των εργαζομένων συντακτών-τεχνικών υπαλλήλων πλουτίζουν αφεντικά «πτωχών» επιχειρήσεων, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι άνεργοι, απλήρωτοι και χωρίς δυνατότητα να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα δεν φαίνεται να προβληματίζει κανένα: ούτε τα υπουργεία και τις διάφορες αρχές (π.χ. η Διεύθυνση Εποπτείας των ΜΜΕ τι ακριβώς εποπτεύει;), ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία που με αυτό τον τρόπο χάνουν εκατομμύρια, ούτε όμως και τις ενώσεις μας που αφήνουν ανεξέλεγκτους τους εργοδότες να ιδρύουν ή να κλείνουν επιχειρήσεις και έντυπα ή άλλα μέσα, να υπενοικιάζουν τίτλους, να εκδίδουν έντυπα χωρίς εργαζόμενους, να απασχολούν συντάκτες – φαντάσματα (αφού στις καταστάσεις τους εμφανίζουν ελάχιστους από αυτούς που αναγράφονται στις ταυτότητες των περιοδικών), να προσπερνούν τις συμβάσεις «βαφτίζοντας» συντάκτες και γραφίστες ως υπάλληλους."
*Το κείμενο μας έστειλαν εργαζόμενοι της επιχείρησης στο Παρατύπως

Συμμαχία των Βρετανικών ΜΜΕ κατά της...αυτοκρατορίας του Μέρντοχ

Η πρόσφατη επιχειρηματική κίνηση του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ, που προσπάθησε να εδραιώσει την οικογενειακή του κυριαρχία πάνω στο δίκτυο BSkyB, ίσως να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Μία πρωτοφανής συμμαχία εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων απηύθυνε ευθεία έκκληση στην κυβέρνηση, ώστε αυτή να εξετάσει προσεκτικά την εξαγορά, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση ειδήσεων. Οι ανταγωνιστές του Μέρντοχ θέλουν το αίτημά του για εξαγορά του BSkyB να λάβει αρνητική απάντηση από την αρμόδια κρατική υπηρεσία της Βρετανίας, την Ofcom, υπεύθυνη για την αγορά των ΜΜΕ.

Τα συμφέροντα του 79χρονου Μέρντοχ στη Βρετανία είναι ήδη εκτεταμένα, αλλά και αμφιλεγόμενα. Ο «στάβλος» εφημερίδων του Μέρντοχ αντιπροσωπεύει το 37% των συνολικών πωλήσεων εφημερίδων στη Βρετανία. Η Sun, που σημειώνει τις καλύτερες πωλήσεις μεταξύ των βρετανικών εφημερίδων, επαίρεται για την ικανότητά της να επηρεάζει εκλογικά αποτελέσματα, ενώ το «αδελφάκι» της, η κυριακάτικη Sun έχει κατηγορηθεί για την πραγματοποίηση παράνομων υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και email, με θύματα πολιτικούς, αθλητές, αστέρες του θεάματος, ακόμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η φιλοδοξία του Μέρντοχ, όμως, να αποκτήσει τον ολοκληρωτικό έλεγχο του BSkyB -η εταιρία του κατέχει αυτή τη στιγμή ποσοστό 39,1% του δικτύου- προκάλεσε την κινητοποίηση και το συνασπισμό των ανταγωνιστών του. Η εφημερίδα «Guardian», που πρωτοστατεί στην ιδιότυπη συμμαχία, απηύθυνε ρώτημα στους αναγνώστες του: «Μήπως ο Μέρντοχ απειλεί να γίνει ο Μπερλουσκόνι της Βρετανίας;»

Ο Ντέιμιαν Ταμπίνι, ειδικός των ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο LSE, εκτιμά ότι η σύγκριση του Μέρντοχ με τον Μπερλουσκόνι είναι «κάπως υπερβολική», επισημαίνοντας ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός διοικεί ιδιωτική αυτοκρατορία ΜΜΕ, επηρεάζοντας καθοριστικά το περιεχόμενο των κρατικών μέσων της χώρας του.

Ο κ. Ταμπίνι υπογραμμίζει, όμως, ότι οι πολιτικές ανησυχίες που εκφράζονται από τη συμμαχία κατά της εξαγοράς είναι «θεμιτές», καθώς ο Μέρντοχ και ο γιος του, Τζέιμς, πρόεδρος του BSkyB, απειλούν να καταλάβουν κυρίαρχη θέση μεταξύ των βρετανικών ΜΜΕ, με άγνωστες επιπτώσεις για την ανεξαρτησία των μέσων αυτών. Η απόκτηση του ελέγχου πάνω στο BSkyB θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση του Μέρντοχ, που θα κατέχει επίσης το Fox News και την εφημερίδα Wall Street Journal.

Τολμηρό πείραμα φτηνής αλλά ποιοτικής εφημερίδας στη Βρετανία

Ποιοτικό περιεχόμενο σε χαμηλή τιμή για το βιαστικό αναγνώστη είναι το στοίχημα της νέας εφημερίδας πανεθνικής κυκλοφορίας που θα εκδώσει ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Αλεξάντρ Λεμπέντεφ στη Βρετανία και ήδη ιδιοκτήτης τριών εφημερίδων στη χώρα.
Η νέα εφημερίδα θα κυκλοφορήσει από την επόμενη Τρίτη υπό τον τίτλο “i”, θα τιμάται 20 πένες και θα προσφέρει περιεκτικά άρθρα εμπνευσμένα από το περιεχόμενο της εφημερίδας "The Independent", που εξαγοράσθηκε από τον επιχειρηματία τον περασμένο Μάρτιο μαζί με την κυριακάτικη έκδοσή της, την "The Sunday Independent". Ένα χρόνο πριν, ο Λεμπέντεφ είχε ήδη εξαγοράσει τη λονδρέζικη "Evening Standard".

Η “i” είναι η πρώτη εδώ και 25 χρόνια καινούργια εφημερίδα πανεθνικής κυκλοφορίας που εκδίδεται επί πληρωμή στη Βρετανία σε μια περίοδο που η αγορά του Τύπου βρίσκεται σε ύφεση.

Στόχος της “i” εξηγεί ο Άντριου Μάλινς, ένας από τους υπεύθυνους της "The Independent" είναι οι αναγνώστες που εδώ και πολλά χρόνια λένε ότι κατακλύζονται από πληροφορίες και δεν έχουν το χρόνο να διαβάσουν τακτικά μια εφημερίδα ποιότητας.

Η αγορά θεωρείται κορεσμένη καθώς εκδίδονται δέκα εφημερίδες πανεθνικής κυκλοφορίας και σ' αυτές θα πρέπει να προστεθούν πολλές άλλες που διανέμονται δωρεάν, ενώ έχουν υποστεί μέση μείωση της καθημερινής τους κυκλοφορίας κατά 5,75% σ' ένα χρόνο περιοριζόμενες σε περίπου 10 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως, σύμφωνα με τον οργανισμό ABC που ελέγχει τις κυκλοφορίες των εφημερίδων.

Μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι λεγόμενες εφημερίδες “ποιότητας” -που είναι ακριβότερες 1 στερλίνα ή 1,13 ευρώ- απ' ότι ο λεγόμενος λαϊκός Τύπος που στοιχίζει από 20 έως 50 πένες. Οι Daily Telegraph, Times και Guardian έχουν υποστεί μείωση της μέσης κυκλοφορίας τους κατά 10% σ' ένα χρόνο, ενώ ο "Independent" αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια, πουλάει σήμερα 186.332 αντίτυπα την ημέρα έναντι των 251.470 που πωλούσε το Σεπτέμβριο του 2007.
Ο αναλυτής των μέσων ενημέρωσης Ρομπ Λάιναμ εκτιμά πως στις 20 πένες η “i” θα είναι πολύ ανταγωνιστική έναντι των άλλων εφημερίδων ποιότητας, οι οποίες πωλούνται για 1 στερλίνα. "Ελπίζει ότι θα πάρει φύλλα από τις άλλες εφημερίδες ποιότητας και παράλληλα θα παρακινήσει τους αναγνώστες της δωρεάν εφημερίδας Metro να δώσουν 20 πένες για ένα προϊόν καλύτερης ποιότητας", σχολιάζει ο Λάιναμ.
πηγή:enet

ΠΡΟΣΟΧΗ: απάτη με το gmail


Αν λάβετε αυτό το email ότι δηλαδή σας έχουν κλέψει τους κωδικούς του gmail και πρέπει να τους επιβεβαιώσετε ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ.

Στο e-mail που θα σας έρθει, που δεν προέρχεται φυσικά από τη google, υπάρχει ένα λινκ που σας οδηγεί σε μια σελίδα, η οποία είναι πανομοιότυπη με αυτή του gmail. Αν βάλετε εκεί τους κωδικούς, όχι μόνο σας τους κλέβουν αλλά τους κάνουν extract (εξαγωγή) σε ένα αρχείο, το οποίο ...εντοπίσαμε και είδαμε ότι ήδη, την έχουν πατήσει εκατοντάδες χρήστες!

Για παράδειγμα ο χρήστης με το e-mail mgeoΧΧΧΧΧΧΧ@gmail.com έχει κωδικό 93........Μπήκαμε στο gmail του και είδαμε την αλληλογραφία του.Το ίδιο για τονEmail=giannis.papaioannouPasswd=1965eat........(οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά!). Νομίζουμε ότι πρέπει να επιληφθεί η ΔΗΕ.
Πηγή: taxalia.tv

22 Οκτ 2010

Την Τρίτη η επόμενη 24ωρη απεργία στην Απογευματινή

Δεύτερη μέρα της 4ωρης απεργίας στην Απογευματινή. Τραπεζάκια έξω , φυλλάδια και ενημέρωσης στους περαστικούς. Το ηθικό των εργαζόμενων ψηλά- παρά τις προσπάθειες που έκαναν 1-2 γνωστά «παπαγαλάκια» να μιλήσουν και πάλι με…»τη φωνή της λογικής» (έτσι το λένε).
φωτογραφίες απο το blog financial crimes
Κατά τη σημερινή, 2η μέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι με το ηθικό ψηλα- παρά τίς προσπάθειες που έκαναν 1-2 γνωστά "παπαγαλάκια" να μιλήσουν και πάλι με..."τη φωνή της λογικής" (έτσι το λένε)- πραγματοποίησαν πορεία απο τα γραφεία της εφημερίδας ως το κτήριο της Ενωσης Συντακτών.
Προηγουμένως, είχε επισκεφθεί το χώρο της απεργίας ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος (την προηγουμένη ήταν κοντά στους απεργούς η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη).
# Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι της Φειδίου εκμεταλλευόμενοι και την 48ωρη απεργία (Πέμπτη - Παρασκευή) προετοιμάζουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Την ίδια ώρα (όπως αναφέρουν οι zοornalistas) o διευθύνων σύμβουλος της Απογευματινής Κ. Ι. Σαραντόπουλος έδινε εντολή να μην κυκλοφορήσει το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας. Ταυτόχρονα και μέσω της διευθύντριας Γιώτας Αντωνοπούλου ανακοίνωνε οτι θα μοιράσει τις (υποθηκευμένες) μετοχές του στο προσωπικό! Και βέβαια έγινε το έλα να δεις...

Στην αυθαιρεσία των εκδοτών η απάντηση είναι μία: Ενότητα και αγώνας.

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με επιστολή που απέστειλε προς την ΕΙΗΕΑ θεωρεί το non-paper και τις θέσεις της Ένωσης Ιδιοκτητών για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ως απαράδεκτο κείμενο, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει βάση συζήτησης. Παράλληλα, ζήτησε να αποστείλει η ΕΙΗΕΑ επισήμως και υπεύθυνα τη θέση της πάνω στο σχέδιο της Συλλογικής Συμβάσεως Εργασίας.
Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κρίνοντας ότι οι θέσεις τις οποίες διατυπώνουν οι εργοδότες και με τις οποίες παραβιάζονται βασικά εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων και θεωρώντας ότι η στάση τους αυτή οδηγεί σε γενική σύγκρουση, αποφάσισε να ενημερώσει τα μέλη της για όσα συμβαίνουν στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ για να τα προετοιμάσει για τις ραγδαίες εξελίξεις που επέρχονται.
Στα πλαίσια αυτά αποφάσισε:
Ø Να καλέσει σε Συνέλευση τα μέλη της Ένωσης
Ø Να συγκαλέσει το Διασωματειακό με διευρυμένη σύνθεση μελών Δ.Σ. κατά Σωματείο
Ø Να ζητήσει από την ΠΟΕΣΥ τη σύγκληση Πανελλαδικής Σύσκεψης των Ενώσεων Συντακτών
Ø Να συγκαλέσει το Μικτό Συμβούλιο σε ανοικτή συνεδρίαση για όσους συναδέλφους θέλουν να παρακολουθήσουν και
Ø Να προετοιμάσει την έκδοση της «Αδέσμευτης Γνώμης», της ιστορικής εφημερίδας της ΕΣΗΕΑ κατά την απεργία ενός μηνός του 1975…
Στην αυθαιρεσία και την αδιαλλαξία των εργοδοτών η απάντηση είναι μία: Ενότητα και αγώνας.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, δημοσιευθεί και μεταδοθεί.

"NON PAPER" για τους δημοσιογράφους η πρόκληση των εκδοτών

Αφού ροκάνισαν το χρόνο της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης με το Σωματείο των δημοσιογράφων (απαιτώντας να τους δοθούν στοιχεία για παράλληλη απασχόληση των εργαζόμενων και προϋπηρεσία για να διευκολυνθούν σε απολύσεις) οι εκδότες- δια του προέδρου της ΕΙΙΕΑ Σταύρου Ψυχάρη- απέστειλαν στην ΕΣΗΕΑ ένα non paper με 10 σημεία που αποτελούν μνημείο θρασύτητας. Και μόνο στο πρώτο σημείο να σταθεί κανείς είναι αρκετό: Κατάργηση κάθε κατάκτησης και δεκαετιών ιστορίας ΣΣΕ. Παραθέτουμε το κείμενο των εκδοτών:


NON PAPER

1.Η υπό συζήτηση Σύμβαση καλύπτει τις εφημερίδες μέλη της ΕΙΗΕΑ και όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε αυτές. Οι όροι της κατισχύουν πάσης αντιθέτου διατάξεως που έχει τυχόν περιληφθεί σε προγενέστερη συμφωνία, εξαιρουμένων των διατάξεων για το ύψος των αποδοχών.


2.Η Σύμβαση συνάπτεται υπό το φως των ριζικών αλλαγών και εξελίξεων που έχουν επέλθει στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως.


3.Οι δύο Ενώσεις συμφωνούν ότι οι ανατρεπτικές αλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ επιβάλλουν θεσμικές μεταβολές που θα εξασφαλίζουν την εργασία και τις αμοιβές των δημοσιογράφων καθώς και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη τους. Οι δύο Ενώσεις δεσμεύονται για την υπαγωγή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζομένων για τρία τουλάχιστον έτη στον Τύπο ανεξαρτήτως της ιδιότητας των ως μελών ή μη επαγγελματικών οργανώσεων.


4.Οι εφημερίδες έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ορισμένες μόνον ή και όλες τις ημέρες της εβδομάδος, όπως λειτουργούν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.


5.Ειδικότερα οι ημερήσιες εφημερίδες κυκλοφορούν σε έντυπες εκδόσεις όσες και όποιες ώρες και ημέρες της εβδομάδας επιθυμούν. Οι εφημερίδες διατίθενται, υπό όρους που καθορίζουν οι ίδιες, στο Διαδίκτυο. Η κατ’ επιλογήν των εφημερίδων κυκλοφορία τους με έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή καθημερινώς ή/και τις ημέρες των πάσης φύσεως αργιών γίνεται τηρουμένου του 5νθημέρου εργασίας των συντακτών.


6.Οι εφημερίδες οφείλουν να ορίζουν ωράριο εργασίας για τους δημοσιογράφους τέτοιο ώστε να απασχολείται ο συντάκτης επί πέντε συνεχείς ημέρες εβδομαδιαίως και να έχει έτσι διήμερη ανάπαυση. Το εν λόγω εβδομαδιαίο ωράριο μπορεί να είναι κυλιόμενο. Στην περίπτωση αυτή εφόσον ο συντάκτης εργασθεί Κυριακή δικαιούται πρόσθετης αμοιβής ίσης προς το 1/25χ1,25 του μηνιαίου μισθού του. Της ίδιας αμοιβής δικαιούται και συντάκτης ο οποίος εργάζεται κατά τις επίσημες αργίες, οι οποίες δεν μετατίθενται.


7.Απασχόληση συντάκτη σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή δημόσια υπηρεσία όπως π.χ. τηλεόραση, ραδιόφωνο, ΑΠΕ, περιοδικά, εβδομαδιαίες εφημερίδες, Γραφεία Τύπου Υπουργείων ή επιχειρήσεων κ.λπ. είτε με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας είτε με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών, λογίζεται απασχόληση σε ημερήσια εφημερίδα με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι ο συντάκτης δεν απασχολείται πλήρως στην εφημερίδα στην οποία εργαζόταν πριν από την ανάληψη των ανωτέρω καθηκόντων του και δεν δικαιούται τις αποδοχές που προβλέπει η Σύμβαση.


8.Οι συντάκτες που εργάζονται ήδη στις ημερήσιες εφημερίδες υποχρεούνται εντός μηνός από την υπογραφή της Συμβάσεως αυτής να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό και το είδος των επιπλέον απασχολήσεων τους και το χρόνο ενάρξεως κάθε μίας.


9.Ο συντάκτης κατά την ημέρα που προσλαμβάνεται σε ημερήσια εφημερίδα υποχρεούται να υποβάλει την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση. Η ανάληψη πρόσθετης απασχόλησης μετά την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων και εφόσον γίνει χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συμφωνία της εφημερίδας θεωρείται ότι συνιστά καταγγελία της συμβάσεως εργασίας εκ μέρους του εργαζομένου. Αν η εφημερίδα δεν αποδεχτεί την καταγγελία αυτή, δικαιούται να περιορίσει τις αποδοχές του καταγγέλοντος στο ένα τέταρτο (1/4) των έως τότε καταβαλλομένων.


10.Η καταβαλλόμενη αποζημίωση λόγω αποχωρήσεως προς συνταξιοδότηση ισούται με το 40% της αποζημιώσεως λόγω απολύσεως.


Η- ομόφωνη- απάντηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ήταν η μόνη δυνατή σε μία τέτοια πρόκληση:


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σας έχει καταθέσει γραπτά τις προτάσεις του για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αντί απάντησης, ύστερα από οχτώ μήνες, αποστείλατε με τη μορφή non-paper ένα απαράδεκτο κείμενο, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει βάση συζήτησης. Η ΕΣΗΕΑ ζητεί όπως, τις αμέσως επόμενες ημέρες, μας αποστείλετε επισήμως τις θέσεις της ΕΙΗΕΑ στις προτάσεις μας.
Σε κάθε άλλο ενδεχόμενο -ανεξάρτητα από προθέσεις- οδηγούμαστε σε μια μεγάλη σύγκρουση, που εσείς την προκαλείτε.

21 Οκτ 2010

Νέα απόλυση στο ΕΘΝΟΣ -ευτυχώς έβαλαν... γιατρό εργασίας

Μετά τις απολύσεις των δημοσιογράφων Ηλία Μαρούτση και Παναγιώτη Οικονόμου την περασμένη εβδομάδα από το ΕΘΝΟΣ, χθες το μεσημέρι μία ακόμη δημοσιογράφος ειδοποιήθηκε ότι απολύεται ( παρά τις δεσμεύσεις του Διευθυντή της εφημερίδας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση δημοσιογράφου- δεν θα σταματήσουμε να το υπενθυμίζουμε).

Πρόκειται για την Ευαγγελία Παπαγρηγοράκη, μέλος της ΕΣΗΕΑ, και εργαζόμενη στο Έθνος εδώ και 23 χρόνια ως καλλιτεχνικός συντάκτης και από το 2007 στο ένθετο ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ, το οποίο εκδίδεται με το ΕΘΝΟΣ της Τετάρτης. Παρά τις πιέσεις από το τμήμα προσωπικού, που επιτακτικά της ζητούσε να αποδεχτεί την απόλυση, αρνήθηκε να υπογράψει αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για το Σωματείο της να πιέσει για ανάκληση της απόλυσης.

Πάντως εκεί στον ΠΗΓΑΣΟ διαθέτουν χιούμορ αφού την ίδια μέρα κοινοποιήθηκε το…πρόγραμμα για τον γιατρό εργασίας (που είχε απαιτήσει παλιότερα η εκπρόσωπος Ιωάννα Ηλιάδη). Σου λέει, μη μας μείνει κανένας από αυτούς που στέλνουμε στην ανεργία και δεν έχουμε το γιατρό- αφού άλλωστε είναι και ποινικό αδίκημα η απουσία του…

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 58 χρόνια ιστορίας 130 εργαζόμενοι απλήρωτοι



Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ καθώς και η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ δηλώνουν με ανακοίνωσή τους οτι στηρίζουν με όλα τα μέσα τον αγώνα όλων των εργαζομένων στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι «εργολάβοι» της ενημέρωσης, οι οποίοι αρνούνται να καταβάλουν επί μήνες δεδουλευμένες αποδοχές στους εργαζομένους, βρίσκουν νομικό παραθυράκι με τη προσφυγή στο Άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, στην προσπάθεια ακύρωσης της διαδικασίας απαίτησης των εργαζομένων για την καταβολή (δεδουλευμένων , υπερωριακής απασχόλησης, Κυριακών , αποζημιώσεων κλπ.).Παράταση που δόθηκε από το δικαστήριο με την αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά το χρόνο κατά τον οποίο η εταιρεία θα υπαχθεί στο Άρθρο 99 δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις περιουσιακών της στοιχείων, αλλά ούτε και να στραφεί κάποιος ατομικά κατά της Εταιρείας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα του Κλάδου, ενωμένο μπορεί να σταματήσει και να κλείσει τη πόρτα διαφυγής στους κάθε λογής «Σαραντόπουλους» που με την «άδεια του νόμου» επιχειρούν να δραπετεύσουν νύχτα, έχοντας κεφαλαιοποιήσει ενδεχομένως σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, την υπεραξία από την αισχρή εκμετάλλευση των εργαζομένων αδιαφορώντας στυγνά και κυνικά για την επιβίωσή τους.
Καλούμε τους συναδέλφους/σες από όλα τα ΜΜΕ, να συμμετέχουν ενεργά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.
Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης αποστέλλει η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των εργαζομένων στο ΔΟΛ, αντιπροσωπεία της οποίας θα ενισχύσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Συντονιστική Γραμματεία του ΔΙΚΤΥΟΥ

Μηνύματα συμπαράστασης στους απεργούς της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ

Απο τον ΠΗΓΑΣΟ

Συνάδελφοι,
Σας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα σας για να μην κλείσει η εφημερίδα Απογευματινή, για να μην γίνουν απολύσεις και περικοπές αποδοχών, αλλά και να σας καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα σας.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν είναι υπεύθυνοι για την κρίση ούτε μπορούν να γίνουν τα υποζύγια πάνω στα οποία θα φορτώσουν τα βάρη εκείνοι που την προκάλεσαν.
Αναμένουμε τις προτάσεις σας, έτσι ώστε η αλληλεγγύη μας να είναι έμπρακτη και ουσιαστική σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Όπλο μας είναι η ενότητα και ο κοινός αγώνας!

Οι εκπρόσωποι
στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
των εργαζομένων στις εφημερίδες

Έθνος και Έθνος Κυριακής, Ιωάννα Ηλιάδη
Ημερησία, Γιώργος Παυλόπουλος
Goal News, Σωτήρης Τριανταφύλλου
Σέντρα FM, Νίκος Ζαμπάρας
Απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Συνάδελφοι.
Οι εργαζόμενοιι στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σας εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στον δικαιο αγωνα σας για την συνεχιση της κυκλοφορίας της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, την διασφαλιση των θεσεων εργασίας, την αμεση καταβολη των δεδουλευμενων σας. Ο αγωνας σας ειναι αγωνας ολων των εργαζομένων στον τυπο, που πλήττονται απο μαζικές απολυσεις και δραστικές μισθολογικες περικοπές, χωρις να εχουν ευθυνη. Σ' αυτη την δύσκολη περίοδο ειμαστε στο πλευρο σας.

Απεργοί Απογευματινής: Οσο περνάει απο το χέρι μας η εφημερίδα δεν κλείνει

Με ένα φυλάδιο οι εργαζόμενοι της εφημερίδας Απογευματινή που ξεκίνησαν σήμερα την 48ωρη απεργία που κήρυξαν τα Σωματεία τους ενημερώνουν τους περαστικούς για την κατάσταση που διώνουν απλήρωτοι εδώ και μήνες αλλά και για την απόφασή τους να κρατήσουν ανοιχτή την ιστορική εφημερίδα. Και είναι εντυπωσιακό οτι ακόμη και τώρα η ύλη που προσφέρουν είναι πολλαπλάσια αυτής που χρειάζεται για την έκδοση του φύλλου. Ο αγώνας και η δουλειά είναι η δική τους απάντηση στην προκλητική στάση του ιδιοκτήτη Κώστα Σαραντόπουλου.



Οι απεργοί της Απογευματινής τιμούν την ιστορία της εφημερίδας τους

Το πρωτοσέλιδο που επιμελήθηκαν οι συντάκτες της Απογευματινής, παρά το γεγονός οτι μένουν απλήρωτοι απο τον προκλητικό εργοδότη τους. Οι εργαζόμενοι τιμούν την ιστορία της εφημερίδας τους αντίθετα με τον εργολάβο Κώστα Σαραντόπουλο που προφανώς την βλέπει ως ένα ακόμη "έργο"...

20 Οκτ 2010

ΔΙΑΤΑΓΜΑ From: Δνση Ανθρώπινου Δυναμικού ΔΟΛ


Στα Mails ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ του ΔΟΛ εστάλη σήμερα από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού (έτσι απρόσωπα και ανώνυμα…) το πιο κάτω κείμενο που μοιάζει με κανονισμό στρατοπέδου συγκέντρωσης και όχι χώρου εργασίας σε καιρό Δημοκρατίας.
Το κείμενο (εκτός από κακογραμμένο) είναι τόσο κραυγαλέο που προκάλεσε τη θυμηδία διοικητικών και δημοσιογράφων. Το ανέκδοτο της ημέρας είναι…η μόδα στον ΔΟΛ όπου συναγωνίζονται σε ιδέες- όπλα, άρβυλα, παλάσκες ή στολή παραλλαγής, η ομοιόμορφες φόρμες… Παραθέτουμε το Διάταγμα της…κομαντατούρ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Είσοδος – έξοδος με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας
Η είσοδος και η έξοδος των εργαζομένων προς και από το κτίριο των Γραφείων της Εταιρείας γίνεται αποκλειστικά με την προσωπική χρήση της ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου-εξόδου. Για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται ρητά η είσοδος των εργαζομένων στα Γραφεία της Εταιρείας χωρίς τη χρήση της ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας. Στο σύστημα της ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου-εξόδου καταγράφονται οι ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας καθώς και οι τυχόν διακοπές κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Από την υποχρέωση χρήσης της ατομικής μαγνητικής κάρτας εισόδου – εξόδου εξαιρούνται:
-Οι εργαζόμενες σε κατάσταση εγκυμοσύνης
-Οι εργαζόμενοι/ες με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας που αντικειμενικά απαγορεύουν τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας

Σε περίπτωση που εργαζόμενος κατ΄εξαίρεση παραλείψει να φέρει μαζί του την ατομική ηλεκτρονική κάρτα εισόδου-εξόδου κατά την προσέλευση και την αποχώρηση του είναι υποχρεωμένος να υπογράψει στο Βιβλίο Εισόδου Προσωπικού που τηρείται στην Ασφάλεια της Κεντρικής Εισόδου.

Σε περίπτωση απώλειας της ηλεκτρονικής κάρτας ο εργαζόμενος οφείλει να ενημερώσει αμελλητί τη Διεύθυνση Προσωπικού της Εταιρείας, η οποία είναι αρμόδια για την αντικατάσταση της κάρτας του. Επισημαίνεται ότι:

Η επαναλαμβανόμενη και συστηματική παράλειψη να φέρει ο εργαζόμενος την ατομική κάρτα του, η παράλειψη της σήμανσης με αυτήν καθώς και η με οποιονδήποτε τρόπο σήμανση του χρόνου προσελεύσεως ή αποχωρήσεως εργαζομένου από τρίτο πρόσωπο αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα.
Δεν αποκλείεται η περικοπή μέρους του ημερομισθίου ή μηνιαίου μισθού του εργαζομένου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν αποδεικνύεται η παρουσία του στην εργασία.

Τήρηση ωραρίου
Οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία οφείλουν να είναι ακριβείς όσον αφορά την τήρηση των χρονικών ορίων της εργασίας τους. Ειδικότερα να είναι ακριβείς στην ώρα που προσέρχονται στην εργασία και την ώρα που αποχωρούν από αυτή καθώς και τακτικοί στην παρουσία τους στο Γραφείο τους καθ’ όλο το χρόνο εργασίας τους. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουν να μην εγκαταλείπουν αναιτίως τις εργασίες τους και να μην περιφέρονται άσκοπα στους χώρους εργασίας ή εκτός του κτηρίου .

Απαγόρευση καπνίσματος

Το κάπνισμα απαγορεύεται εντός του χώρου εργασίας και σε κάθε άλλο στεγασμένο- κλειστό χώρο του κτιρίου των γραφείων της Εταιρείας, σύμφωνα με την κειμένη Νομοθεσία. Το κάπνισμα απαγορεύεται επίσης ρητά στις εξόδους και τις σκάλες κινδύνου καθώς και τους εξώστες των γραφείων.

Μέτρα για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας
Η Διοίκηση της Εταιρίας στο πλαίσιο της θέσπισης κανόνων που αναφέρονται στηνεντός των χώρων εργασίας λήψη και τήρηση μέτρων ασφαλείας επισημαίνει τα ακόλουθα :
Η άσκοπη παρουσία εργαζομένων στις εξόδους και τις σκάλες κινδύνου των Γραφείων καθώς και η χρήση εύφλεκτων ειδών (τσιγάρων, αναπτήρων, κ.ο.κ.) στους χώρους αυτούς απαγορεύεται ρητά.
Η είσοδος των εργαζομένων στο κτίριο των Γραφείων πέραν της 21:00 γίνεται μόνο κατόπιν ειδικής εγκρίσεως της Διοικήσεως που μπορεί να αφορά είτε συνολικά σε μονάδες είτε ατομικά σε εργαζόμενους.

Ευθύνη Προϊσταμένων

Οι προϊστάμενοι οφείλουν να μεριμνούν, ώστε οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν γνώση κάθε ισχύουσας και εκάστοτε εκδιδόμενης γενικής ή ειδικής ανακοίνωσης, εγκυκλίου.Επίσης οφείλουν να επιτηρούν και να ελέγχουν αν οι εντολές αυτές, οδηγίες ή εγκύκλιοι εφαρμόζονται από το προσωπικό.

ΓΙΑΒΟΛ ΧΕΡ ΚΟΜΑΝΤΑΝΤ

Οι προκηρύξεις για θέσεις συμβασιούχων στην ΕΡΤ

Δημοσεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Καθημερινή η προκήρυξη (τέσσερεις προκηρύξεις για την ακρίβεια) για την πρόσληψη συμβασιούχων στην ΕΡΤ. Η προκήρυξη θα δημοσιευθεί και πάλι την Δευτέρα στα ΝΕΑ και απο την Τρίτη οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τίς αιτήσεις τους συμπληρώνοντας ειδική φόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΡΤ http://www.ert.gr/. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τηλεφωνούν στο Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών της ΕΡΤ στο τηλέφων 210- 74.07.ο7ο απο τίς 8 π.μ. ως τίς 3 μ.μ.
Προκήρυξη 1η για 171 θέσεις δημοσιογράφων:


Προκήρυξη 2η για 15 θέσεις ηχοληπτών και 19 ραδιοφωνικών παραγωγών
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3η για 19 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων

Μία ακόμη προκήρυξη αφορά την πλήρωση 48 θέσεων μουσικών και χορωδών

19 Οκτ 2010

ΠΟΕΣΥ: ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Για κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης και του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων καταγγέλλει την κυβέρνηση το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα επισημαίνει οτι παρά τίς έντονες αντιδράσεις και τα διαβήματα η κυβέρνηση συνεχίζει την ανάλγητη πολιτική της που δεν είναι πάντα κατ΄εντολή του ΔΝΤ αλλά πρός όφελος μεγάλων επιχειρηματικών και οικονομικών συμφερόντων. Και κελί τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο και να αγωνιστούν με ενότητα και συντονισμένες δράσεις για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Η πλήρης ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ:
Οι καταιγιστικές εξελίξεις και τα καθημερινά πλήγματα που δέχονται οι εργασιακές σχέσεις, το δικαίωμα της εργασίας και το ασφαλιστικό των εργαζομένων στα ΜΜΕ αλλά και γενικότερα απασχόλησαν για πολλοστή φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών στη σημερινή του συνεδρίαση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις και τα διαβήματα η κυβέρνηση συνεχίζει την ανάλγητη πολιτική προχωρώντας στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης και του συνόλου των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που με σκληρούς μακροχρόνιους αγώνες κερδίσαμε.
Ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα καταργούνται, αποδοχές των συνταξιούχων μειώνονται δραστικά με την υφαρπαγή δύο συντάξεων από εκείνους που συνεισέφεραν επί 35 και πλέον χρόνια για να έχουν σύνταξη αξιοπρεπή.
Οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν με περικοπές στις συντάξεις και οι εργαζόμενοι με μεγαλύτερες εισφορές και περισσότερα χρόνια εργασίας τις συνέπειες μιας δήθεν ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Από το «λεφτά υπάρχουν» και τις «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό», φθάσαμε στο πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις και στην απώλεια 20 έως 35% της αγοραστικής δύναμης και στο ΛΑΦΚΑ, όχι βεβαίως κατ’ εντολήν του ΔΝΤ όπως μας έλεγε η κυβέρνηση, αλλά προς όφελος μεγάλων επιχειρηματιών και οικονομικών συμφερόντων.
Η σκληρή επίθεση στα κεκτημένα συνεχίζεται με τη μεταφορά πρόσθετων βαρών, τη μη ασφάλιση των εργαζομένων εάν ο εργοδότης δεν καταβάλει τις εισφορές στο Ασφαλιστικό Ταμείο, αν και τα χρήματα τα παρακρατεί από τους εργαζόμενους.
Αλλά και ο τομέας υγείας δεν έμεινε στο απυρόβλητο. Εκτός από τις μεγάλες περικοπές που έγιναν χωρίς ενημέρωση από τον ΕΔΟΕΑΠ, στις περιφερειακές Ενώσεις:
• Ο περιορισμός της συνταγογράφησης φαρμάκων υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα μέρος αυτών.
• Οι εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις (όπως το καρδιογράφημα) πληρώνονται από τον ασθενή τώρα στα δημόσια νοσοκομεία!
• Ραντεβού με τους γιατρούς ειδικοτήτων σου κλείνουν μετά από 40 έως 60 μέρες!

Το ίδιο δραματική είναι η κατάσταση και στις εργασιακές σχέσεις. Μαζικές απολύσεις, κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία, μερική απασχόληση, μαύρη εργασία, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και καθιέρωση του «θεσμού» των επιχειρησιακών, αμειβόμενη εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, μειώσεις αποδοχών, απαγόρευση από την κυβέρνηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2009 στην ΕΡΤ, αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας συνθέτουν το «παζλ» των «φιλολαϊκών» μέτρων κατά την κυβέρνηση, που υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, που τα οδυνηρά χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο και να αγωνιστούμε με ενότητα και συντονισμό δράσης. Στη μάχη για την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία και εναντίον των απολύσεων και των αντεργατικών ασφαλιστικών και εργασιακών κεκτημένων δεν περισσεύει κανείς.

48ωρη απεργία στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ -για αρχή...

Με νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση -από τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου 23 Οκτωβρίου 2010- απαντούν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί που για τέταρτο μήνα παραμένουν ανεξόφλητοι, αφού η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», εξακολουθεί να χρωστά τις δεδουλευμένες αποδοχές τους.
Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ τονίζεται:

Η εργοδοσία, ενώ εξακολουθεί να αρνείται την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλει, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις υποσχέσεις της. Ζητά δε με αίτησή της στο Δικαστήριο την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Νόμου 3588/2007.

Η κίνηση αυτή της εργοδοσίας είναι φανερό ότι αποσκοπεί στην απαλλαγή της από τις οφειλές που έχει και αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ενημέρωση και στους εργαζόμενους, τους οποίους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμο είδος της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

Η ΕΣΗΕΑ δεν θα επιτρέψει στην εργοδοσία να παίξει τα παιχνίδια της στις πλάτες των εργαζομένων. Η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία δεν θα περάσει. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν δυναμικά μέχρι οριστική δικαίωσή τους.

Δύο απολύσεις δημοσιογράφων στον ΠΗΓΑΣΟ


Άρχισαν κανονικά και…με το νόμο οι απολύσεις δημοσιογράφων στον όμιλο ΠΗΓΑΣΟΣ του Μπόμπολα- παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του διευθυντή του Έθνους ο οποίος… διερρύγνυε τα ιμάτιά του ότι όσα γράφονται δεν έχουν καμία βάση και δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας δημοσιογράφος.

Από το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ απολύθηκε ο συνάδελφος Ηλίας Μαρούτσης, ο οποίος είχε 12 συνεχόμενα χρόνια εργασίας στην εφημερίδα (τα 2 με μπλοκάκι). Στο πλαίσιο της νέας μορφής που ετοιμάζει η εφημερίδα, του ζητήθηκε να αναλάβει κάποιες πολιτικές σελίδες, κάτι το οποίο ο συνάδελφος δεν αποδέχθηκε. Έτσι απολύθηκε λαμβάνοντας τη νόμιμη αποζημίωση και υπογράφοντας την απόλυσή του.

Επίσης, απολύθηκε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Οικονόμου, προϊστάμενος του ένθετου “ΕΡΓΑΣΙΑ” ο οποίος εργαζόταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, γιατί παίρνει προσωρινή αναπηρική σύνταξη λόγω σοβαρών προβλημάτων της υγείας του στο παρελθόν, και για τον λόγο αυτόν δεν πήρε αποζημίωση.

Πολλοί φοβούνται (και μην βιαστούν τα γνωστά παπαγαλάκια να μας διαψεύσουν για να στηρίξουν τις θέσεις τους για …αναμονή , δηλαδή για απραξία) ότι υπάρχει σχέδιο περιορισμού των ημερών έκδοσης του ημερήσιου φύλλου και ίσως κλεισίματος του Κυριακάτικου φύλλου. Κι αν αυτά γίνουν (ευχόμαστε αυτά τουλάχιστον να είναι φήμες) αντιλαμβάνεται κανείς το τι θα επακολουθήσει.

Επίσης, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας, το κοινωνικό ρεπορτάζ που καταργείται αντικαθίσταται απο ένα ένθετο που θα προβάλει πρόσωπα. Κι αυτή τη δουλειά δεν θα τήν κάνουν μόνο οι ρεπόρτερ του Κυριακάτικου αλλά και νέοι συνεργάτες, φυσικά με "μπλοκάκι" .

Και να δούμε τότε (αλλά και τώρα) τι θα πουν όλοι αυτοί που πρωτοστάτησαν στο στήσιμο κάλπης, δήθεν εν ονόματι της δημοκρατίας, απαιτώντας «να ερωτηθούν οι εργαζόμενοι». Να ερωτηθούν τώρα: Τι θα κάνουν με τις απολύσεις;

σ. σ. Αν χρειαστούν στήριξη αλληλεγγύης ας μην απευθυνθούν στην ΕΠΗΕΑ…

18 Οκτ 2010

Δραματική συνέλευση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με απεργία απαντάμε στην πρόκληση


Δραματική συνέλευση της εργαζόμενων στην Απογευματινή. Στην κατάμεστη αίθουσα του πρώτου ορόφου της εφημερίδας οι ,παγωμένοι από την είδηση της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99, προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό για το μέλλον τους. Προσπαθούν να διαχειριστούν την οργή τους ώστε να κάνουν αυτό που χρειάζεται και όχι αυτό που θα ήθελαν.

«Δεν θέλουμε να κλείσουμε την εφημερίδα. Αλλά δεν μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς να πληρωνόμαστε ούτε και να περιμένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Έστω για την αξιοπρέπειά μας».

Λόγια σκόρπια,προτάσεις, κραυγές αγανάκτησης και απελπισίας. Άνθρωποι που δουλεύουν σ΄αυτή την εφημερίδα 10-15-25 χρόνια και βλέπουν μπροστά τους ένα μέλλον σκοτεινό. Όπου είναι αμφίβολο αν και πότε θα πληρωθούν, που ίσως μείνουν άνεργοι, που φοβούνται ότι η αποζημίωση από τη δουλειά μιάς ζωής μπορεί και να χαθεί.

Απεργία είναι το αίτημα των περισσότερων και δημοσιοποίηση, από τις σελίδες της δικής τους εφημερίδας, των όσων συμβαίνουν και αυτών που αποφάσισαν. Στο ψήφισμα της συνέλευσης που αποστέλλεται και ως επιστολή πρός το ΔΣ αναφέρεται:

Προς: Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κατόπιν της ανακοίνωσης από τον κ.Κώστα Σαραντόπουλο της απόφασης του να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 περί ελεγχόμενης πτώχευσης, και της δήλωσης του ότι δεν προτίθεται να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσαμε γενική συνέλευση, παρουσία εκπροσώπων των τριών Ενώσεων και των νομικών συμβούλων τους, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαμε τα εξής:

Πρώτον, την ανάγκη να δημοσιοποιηθεί η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε με κάθε δυνατό νόμιμο τρόπο, και πρώτα μέσω της ίδιας της εφημερίδας μας, η οποία την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου κλείνει 59 χρόνια κυκλοφορίας.
Δεύτερον, ότι δεν είναι δυνατόν απέναντι σε αυτή την προκλητική του στάση να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η πλειονότητα των εργαζόμενων εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα άμεσα, δηλαδή να μην αναμένουμε τη δικαστική απόφαση για την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις μπορούμε να πραγματοποιήσουμε συγκεντρώσειες και πορείες διαμαρτυρίας.
Τρίτον, οι νομικές ενέργειες πρέπει να συνεχιστούν, σύμφωνα με όσα εισηγούνται οι νομικοί σύμβουλοι της Ενωσης.
Αναμένουμε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατά τη συνεδρίαση του της Τρίτης 19 Οκτωβρίου, να λάβει συγκεκριμένες και δραστικές αποφάσεις.
Συνάδελφοι, δεν χωρεί πλέον καμία αναβολή μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Και αυτό τη στιγμή που οι εργαζόμενοι από την πλευρά μας έχουμε αγωνιστεί με κάθε τρόπο, ακόμη και σε βάρος των προσωπικών μας συμφερόντων, προκειμένου η ιστορική αυτή εφημερίδα να συνεχίσει απρόσκοπτα την έκδοση της.
-------------
Οι εκπρόσωποι των Σωματείων (από την ΕΣΗΕΑ Σόμπολος, Νταουντάκη, Κουμπιάς, Κυρίτσης, από την ΕΤΗΠΤΑ Μυλωνάς και από την ΕΠΗΕΑ Ζήκος, Πίπας, Πρωτολάτης) δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν με τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους τις απεργιακές κινητοποιήσεις που απαιτούν οι εργαζόμενοι και ότι άλλο αυτοί αποφασίσουν. Περιμένουμε να το δούμε.

Τι είναι (με απλά λόγια) το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα

1.Με το άρθρο 99 προβλέπεται η υπαγωγή μιας επιχείρησης στη διαδικασία συνδιαλλαγής αντί της υπαγωγής αυτής στη διαδικασία της παύσης πληρωμών και της πτώχευσης.

2.Αυτός που ζητάει τη συνδιαλλαγή υποβάλλει αίτηση στο πτωχευτικό δικαστήριο στο οποίο περιγράφει την οικονομική του κατάσταση το μέγεθος και τη κοινωνική σημασία της επιχείρησης από άποψη απασχόλησης, τα προτεινόμενα μέτρα χρηματοδότησης και τα μέσα αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής.

3. Το δικαστήριο ορίζει εμπειρογνώμονα που καταθέτει έκθεση μέσα σε 20 μέρες και βάσει αυτής αποφασίζεται η έναρξη της συνδιαλλαγής .Αν τα βρουν (σε συζήτηση όπου συμμετέχουν επίσης όσοι έχουν έννομο συμφέρον, όπως π.χ. εκπρόσωπος των εργαζομένων) υπογράφεται συμφωνία. Αντίθετα, αν μέσα σε 4 μήνες δεν υπάρξει συμφωνία οφειλέτη/πιστωτών (της πλειοψηφία τους)η υπόθεση πάει για πτώχευση.

4. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος της συνδιαλλαγής αναστέλλονται :
---Όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί κατά του οφειλέτη(π.χ. εργατικές αγωγές)
---Οι προθεσμίες παραγραφής των απαιτήσεων
---Η κήρυξη πτώχευσης (για ένα διάστημα)

5. Σε όλο το διάστημα της διαδικασίας οι φορείς του δημοσίου (εφορία, πρόστιμα κ.λ.π.)και τα Ταμεία μπορούν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, αλλά…
Η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά- δηλαδή πληρώνει (λέμε τώρα…) τους εργαζόμενους σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της.

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ Ο ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στη διαδικασία του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, που αφορά στην ελεγχόµενη πτώχευση ζήτησε να υπαχθεί με αίτησή του ο εκδότης της «Απογευματινής» Κ. Σαραντόπουλος αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τα χρέη του.

Πρόκειται για μία διαδικασία σύμφωνα με την οποία ειδικός μεσολαβητής που ορίζεται από το δικαστήριο (μέσα από κατάλογο εμειρογνωμώνων) ελέγχει όλα τα χρέη και αναλαμβάνει την «συνδιαλλαγή» με τους πιστωτές προκειμένου να βρεθεί τρόπος μείωσης του χρέους ή ρύθμισης καταβολής τους προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση.

Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει (και αυτό συμβαίνει συνήθως καθώς είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν όλοι οι πιστωτές) τότε ο μόνος δρόμος είναι η πτώχευση.

Ο ίδιος ο Σαραντόπουλος δήλωσε στην εκπρόσωπο των συντακτών στο Μικτό Συμβούλιο Β. Σαμαρά, ότι «προέβη σε αυτή την κίνηση, όχι µόνο διότι δεν έγινε δεκτή η αίτηση του για δάνειο, αλλά και ενόψει του δικαστηρίου αύριο για τα ασφαλιστικά µμέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόµενοι». Δηλαδή ουσιαστικά για να µην πληρώσει.
Με ακόμη μεγαλύτερο θράσος (από πού το αντλεί άραγε; ) δήλωσε: «Δεν πρόκειται να πληρώσω τα δεδουλευµένα στους εργαζόµενους, και όταν µπει διαχειριστής ή όταν βρεθεί αγοραστή, τότε αυτός να σας δώσει τα λεφτά σας».
Κατόπιν της δραµατικής αυτής εξέλιξης, οι εργαζόµενοι θα πραγµατοποιήσουν συνέλευση σήµερα στις 6 το απόγευµα,

17 Οκτ 2010

«Washington Post»: Μια σπουδαία εφημερίδα μάχεται για τη ζωή της

«Πρωινό Θαύμα. Μέσα στην "Washington Post". Μια σπουδαία εφημερίδα μάχεται για τη ζωή της». Έτσι ακριβώς όπως το διαβάζετε είναι ο τίτλος ενός βιβλίου γραμμένου από ένα δημοσιογράφο.

Ο τίτλος τα λέει όλα. Από μακριά, από την απέναντι ακτή του Ατλαντικού, η εφημερίδα που αποκάλυψε το Γουότεργκεϊτ μοιάζει άτρωτη στα σημεία των καιρών. Από κοντά, ωστόσο, υποφέρει και αυτή και αγωνίζεται για την ύπαρξή της.


Αυτό τον αγώνα μετέφερε στις σελίδες του «Morning Miracle» (εκδόσεις «Doubleday») ο δημοσιογράφος Dave Kindred ο οποίος σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Χρήστο Ξανθάκη μίλησε για τα θέματα που καίνε αυτή τη εποχή τον Τύπο:

* Για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων:
- Το μέλλον για την έντυπη δημοσιογραφία γίνεται κάθε μέρα πιο σκοτεινό. Η ηλεκτρονική τεχνολογία κερδίζει διαρκώς έδαφος και το μέλλον της επικοινωνίας της ανήκει.

* Για τις δωρεάν εφημερίδες:
- Ασφαλώς και αποτελούν απειλή τα δωρεάν media διότι δεν έχουν τα απαραίτητα έσοδα για να χρηματοδοτήσουν τη δημοσιογραφική έρευνα, η οποία προϋποθέτει ειδικευμένους δημοσιογράφους και μήνες δουλειάς προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι αυτό που πρέπει.

*Για τις επί πληρωμή ηλεκτρονικές εκδόσεις:
- Μετά από χρόνια δωρεάν πρόσβασης στο περιεχόμενο των εφημερίδων θα είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να βγάλει κανείς λεφτά μπλοκάροντας τις σχετικές σελίδες. Ο Μέρντοχ έχει κατά κανόνα δίκιο αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και θα επιθυμούσα να δικαιωθεί, πολύ φοβάμαι ότι θα αποτύχει.

*Για το newsroom:
- Το μέλλον των εκδοτικών οργανισμών εξαρτάται από το πώς θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν το Ιντερνετ.

*Για το αν πρέπει οι διαφημιστές να έχουν λόγο στο προφίλ της εφημερίδας:
- Όχι, καθόλου. Τελεία και παύλα. Το αντίθετο σημαίνει απώλεια της αξιοπιστίας.

*Για τους δημοσιογράφους (Ο ιστορικός διευθυντής της «Washington Post» Ben Bradlee είπε ότι «ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι από εμάς που θα ονομάζουμε τους εαυτούς μας δημοσιογράφους»)
- Αυτή είναι ίσως η πιο αληθινή κουβέντα που περιέχεται στο βιβλίο. Οι άνθρωποι διηγούνται ιστορίες από την εποχή που τις ζωγράφιζαν στα τοιχώματα των σπηλαίων. Είναι συστατικό της ανθρώπινης φύσης να διηγούμαστε ιστορίες και δεν θα αλλάξει

Έτοιμη η προκήρυξη για τους συμβασιούχους


"Η προκήρυξη (για την πρόσληψη συμβασιούχων) βρίσκεται ήδη στα χέρια της διοίκησης της ΕΡΤ και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί σε δύο εφημερίδες προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. "


Αυτό δηλώνει στο σημερινό "Κυριακάτικο Βήμα" ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για τα ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης προσθέτοντας οτι "η προκήρυξη αφορά τις θέσεις που δεν υπάγονται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, περίπου 461 δημοσιογράφους και καλλιτεχνικές ειδικότητες".

Στο ίδιο ρεπορτάζ ο κ. Θ. Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ της εταιρείας που εκτελεί χρέη προέδρου, διαβεβαιώνει ότι θα ισχύσουν οι περιορισμοί για τους δημοσιογράφους που δεν θα πρέπει να εργάζονται σε ανταγωνιστικό μέσο, εκτός και αν εργάζονται σε εφημερίδες με ειδική άδεια, κατ΄ εφαρμογήν του νόμου. Επίσης μας πληροφορεί ότι «οι προκηρύξεις θα δημοσιευτούν στις εφημερίδες “Τα Νέα” και “Καθημερινή” και μάλλον θα ακολουθούν το μοντέλο “κατά ειδικότητα και μέσο”». Με λίγα λόγια, αν τα πράγματα ακολουθήσουν τους ως σήμερα ρυθμούς, μπορεί και να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς συμβασιούχους και χωρίς ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ.

Παρατείνεται η αγωνία για τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ- οργιάζουν οι φήμες για «λίστες»




Για άλλη μία εβδομάδα φαίνεται να παρατείνεται η αγωνία όσων περιμένουν την προκήρυξη των 700 θέσεων για συμβασιούχους με 8μηνες συμβάσεις στην ΕΡΤ παρά τις προσπάθειες για επίσπευση της διαδικασίας ο οποία διαρκεί ήδη τρεις μήνες.

Μέχρι τώρα η αιτία της καθυστέρησης αποδιδόταν, ανεπίσημα, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού των αρμοδιοτήτων των υπουργών και σε «μελέτη» των προϋποθέσεων που θα έμπαιναν στην προκήρυξη. Παρά την τόση «μελέτη» όμως μάλλον ούτε αυτό έγινε σωστά και, όπως λένε κάποιοι μέσα από το υπουργείο, υπάρχουν λάθη και ουσιώδεις παραλείψεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κριτήρια που είχαν γίνει γνωστά (εμπειρία σε ΜΜΕ, προϋπηρεσία στο χώρο, πτυχία κ.λ.π.) παραμένουν, χωρίς να δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην προϋπηρεσία στην ΕΡΤ- και επομένως δεν δίνεται μόριο προτεραιότητας σε όσους είχαν συμβάσεις στη δημόσια τηλεόραση . Από την διοίκηση της ΕΡΤ αλλά και το αρμόδιο υπουργείο υπογραμμίζεται σε κάθε ευκαιρία ότι θα ισχύει απαρέγκλιτα το ασυμβίβαστο που σημαίνει ότι όσοι εργάζονται ήδη σε άλλο τηλεοπτικό η ραδιοφωνικό σταθμό, σε τηλεοπτικό περιοδικό η σε σάιτ (όλα δηλαδή τα Μέσα που διαθέτει η ΕΡΤ) θα αποκλείεται. Ήδη ο «προεδρεύων» στην ΕΡΤ Θανάσης Παπαγεωργίου έχει δώσει εντολή να γίνει έλεγχος τυχόν παράλληλης απασχόλησης των εργαζόμενων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Η μεγάλη καθυστέρηση διενέργειας του διαγωνισμού έχει δημιουργήσει καχυποψία για ενδεχόμενα «μαγειρέματα» ενώ κάποιοι επιμένουν ότι ήδη κυκλοφορούν «λίστες» όχι μόνο στην ΕΡΤ αλλά και σε κάποια υπουργικά γραφεία στα οποία φαίνεται να απευθύνονται ενδιαφερόμενοι βουλευτές…
Πάντως, όλοι είναι σίγουροι ότι οι νέοι συμβασιούχοι θα είναι στις θέσεις τους το πολύ ως τις αρχές Ιανουαρίου