23 Ιαν 2010

Καταδικάζουν τίς επιθέσεων εναντίον Δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Η Οργάνωση για τα ΜΜΕ της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης καταδικάζει το κύμα των βίαιων επιθέσεων, που έχει ξεσπάσει εναντίον των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Το γραφείο της Οργάνωσης ενημερώθηκε με σχετικές αναφορές.

Οι επιθέσεις εναντίον των αθλητικών ρεπόρτερ συνηθίζονται τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου επεισοδίου, που σημειώθηκε στις 6 Ιανουαρίου στην Αθήνα, οι αθλητικοί ρεπόρτερ, οι οποίοι κάλυπταν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Α.Ε.Κ. εναντίον Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα, δέχθηκαν βίαιη επίθεση.

Στο κύμα των βίαιων επιθέσεων, που άρχισαν τον Οκτώβριο 2009, περιλαμβάνεται η επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδας «Εspresso» από συμμορία 20 μασκοφόρων και οπλισμένων νεαρών, με προφανή στόχο τους δημοσιογράφους και τα δημοσιεύματα τους. Ειδικότερα, στο τέλος του Νοεμβρίου 2009, σημειώθηκε επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον του γραφείου του Προέδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ, Μάκη Βοϊτσίδη, ενώ ένας παρόμοιος μηχανισμός βρέθηκε στο σπίτι του πρώην Αντιπροέδρου της ίδιας Ενωσης, Παναγιώτη Νεστορίδη, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι Αντιπρόεδρος του δημοσιογραφικού Ταμείου Υγείας Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

Ο Ολιβερ Βούζοβιτς, Γενικός Γραμματέας της Ο.Μ.Ν-Α.Ε., σχολιάζοντας τα γεγονότα δήλωσε: «Η Ο.Μ.Ν-Α.Ε. έχει θορυβηθεί από αυτό το κύμα βίας, που έχει στόχο τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα. Καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, να βοηθήσουν το έργο των ΜΜΕ προκειμένου να λειτουργούν ελεύθερα, χωρίς επιθετικότητα και επιθέσεις. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να κατοχυρώσουν ότι θα εργάζονται χωρίς να δέχονται καμία πίεση».

22 Ιαν 2010

'Ανεργος η...ο,τιδήποτε;

Στην λαϊκή αγορά του Σιάτλ, οι περαστικοί αντιμετώπισαν ένα παράδοξο θέαμα. Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα των New York Times, έβλεπαν τον 29χρονο Τζον Μορφιλντ να τους χαμογελάει, να τους κουνάει το χέρι και να τους χαιρετάει. Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο νεαρός είχε βάλει υποψηφιότητα για πολιτικός.



Στην πραγματικότητα ο Τζον είναι αρχιτέκτονας χωρίς δουλειά. Το κιόσκι του γράφει «Αρχιτεκτονική μόνο με 5 σεντς». Πάνω στον πάγκο είχε ένα τσίγκινο κουτάκι για τα κέρματα. Για 5 σεντς απαντούσε σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ερώτηση είχαν οι περαστικοί.

Μέσα στο 2008, ο Τζον έχασε δύο δουλειές. Στην αρχή νόμισε ότι θα μπορούσε να τη σκαπουλάρει κάνοντας αρχιτεκτονική δουλειά για τους φίλους του και την οικογένειά του. Όταν όμως και από κει σταμάτησε να βλέπει φως, έστησε το κιόσκι του. Νέος και χωρίς εντυπωσιακές δουλειές στο βιογραφικό του, αποφάσισε ότι αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος να βρει δικούς του πελάτες. «Δεν ήξερα τι να κάνω» δηλώνει. «Δεν είχα άλλη επιλογή. Η ύφεση δεν μου άφησε περιθώρια και έπρεπε να βρω μια λύση».


Με την αμερικανική οικονομία σε ύφεση και την κατάρρευση των εργολαβικών έργων πάρα πολλοί σχεδιαστές και αρχιτέκτονες βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τις στατιστικές, πέρσι τον Ιούλιο 224,500 αρχιτέκτονες έμειναν άνεργοι ενώ το νούμερο είχε μειωθεί στους 184,600 τον Νοέμβρη.

«Είναι δύσκολο για κάποιον να βρει καταφύγιο όταν η οικονομία καταρρέει» δήλωσε ο Κέρμιτ Μπέικερ, ανώτερος οικονομολόγος του American Institute of Architects. «Δεν υπάρχουν υγιείς κλάδοι πλέον».

Και κανείς δεν ξέρει πότε θα αλλάξουν τα πράγματα συνεχίζει το δημοσίευμα. Τα αρχιτεκτονικά γραφεία ακόμα απολύουν κόσμο και σύμφωνα με τον κύριο Μπέικερ αυτό δεν θα σταματήσει μέχρι το δεύτερο μισό του 2010. Οπότε, πολλοί από τους νέους επαγγελματίες βρίσκουν διαφορετικές λύσεις στο πρόβλημά τους.

Όταν η 26χρονη Νατάσα έχασε τη δουλειά της πέρσι ως σχεδιάστρια σε τμήμα της Walt Disney, μαζί με την 27χρονη φίλη της Φρέια που ασχολείτο με κτηματομεσιτικά έστησαν μια εταιρία πουλώντας τα παγωτά της Νατάσας. Τα παγωτά είχαν ευφάνταστα ονόματα και ιδιαίτερες γεύσεις και αμέσως έγιναν επιτυχία.

«Πιστεύω ότι είναι μια καλή περίοδος για να δοκιμάσει κανείς διαφορετικά πράγματα» δηλώνει η Νατάσα. «Μπορεί κανείς να κάνει πράγματα που πάντοτε τον ενδιέφεραν». Πλέον παρέχουν υπηρεσίες catering για την πρώην εταιρία της Νατάσας.
Αρχικά οι δύο κοπέλες αγόρασαν ένα παλιό φορτηγάκι το οποίο με 10,000 δολάρια το έκαναν αγνώριστο. Τώρα έχουν επτά υπαλλήλους, βγάζουν αρκετά χρήματα και σκέφτονται να επεκτείνουν την εταιρία τους.

Η Λέι Αν δούλευε ως σχεδιάστρια σε αρχιτεκτονικό γραφείο και πέρσι έμεινε άνεργη. Αφού έψαξε πολύ για να βρει δουλειά αποφάσισε να μετακομίσει στο Μισισίπι και να προσέχει την άρρωστη γιαγιά της. Η Λέι Αν, πλέον μένει πάνω από το γκαράζ των γονιών της και πλέον μπορεί να ασχοληθεί με την κεραμική. Μετέτρεψε έναν αχυρώνα των γονιών της σε στούντιο, έχει κάνει αίτηση για μαθήματα κεραμικής με την ελπίδα να γίνει μια επιτυχημένη επαγγελματίας κάποια στιγμή. «Δεν πίστευα ότι όταν θα γίνω 30 θα κάνω κάτι τέτοιο αλλά με εμπνέει πολύ και μου αρέσει που είμαι κοντά στους δικούς μου. «Το να είσαι κοντά στην οικογένειά σου σε γλιτώνει από πολλά έξοδα. Αισθάνομαι πιο ελεύθερη».

Η 33χρονη Ντέμπι απολύθηκε από ένα μικρό γραφιστικό γραφείο πέρσι και έκανε κάποιες λίγες δουλειές μόνη της. Στον ελεύθερό της χρόνο έπλεκε ζωάκια όπως χταπόδια και ψάρια. Μετά από προτροπή αναγνωστών του blog της άρχισε να τα πουλάει σε μαγαζιά. Τους τελευταίους μήνες, τα ζωάκια αυτά…πληρώνουν το ενοίκιο.

«Πιστεύεις ότι είσαι καλά επαγγελματικά και γίνεται μια οικονομική ύφεση και συνειδητοποιείς ότι απλά η δουλειά σου πήγαινε καλά επειδή η αγορά ήταν υγιής» δηλώνει. «Η ύφεση με ανάγκασε να πιεστώ και να ωριμάσω. Το μότο μου είναι να μην λες όχι σε τίποτα.»

Ο 38χρονος Ρίτσαρντ έχασε τη δουλειά του πέρσι και έπρεπε να βρει δουλειά για να συντηρήσει την γυναίκα του και τα δύο του ανήλικα παιδιά. Ήταν η περίοδος της εκλογής Ομπάμα οπότε και ήταν τρομερά αισιόδοξος. Μέσα σε 3 μήνες, είχε στείλει 150 βιογραφικά και πολλές φορές έκανε αίτηση για δουλειές για τις οποίες είχε περισσότερα προσόντα από αυτά που απαιτούνταν. Πήγε μόνο σε μια συνέντευξη.

Τελικά, δουλεύει σαν οδηγός σχολικού λεωφορείου. «Αισθάνεσαι ότι είναι ένας χρόνος της ζωής σου χαμένος» δηλώνει ο Ρίτσαρντ. «Είναι χαμένα χρήματα και χαμένη εμπειρία. Πρέπει όμως να παραμείνεις θετικός και να κοιτάς μπροστά. Το βλέπω σαν εκπαίδευση. Ανοίγει πιο πολλές πόρτες και δεν γνωρίζεις πότε θα σου χρειαστεί.»

Όσο για τον Τζον τον αρχιτέκτονα από το Σιάτλ, όταν ξεκίνησε το κιόσκι του πίστευε ότι ήταν μια προσωρινή λύση μέχρι να βρει μια δουλειά. Τελικά, είχε τόσες επαγγελματικές προτάσεις οπότε και συνειδητοποίησε ότι θα έβγαζε αρκετά χρήματα δουλεύοντας μόνος του. Πέρσι έβγαλε περισσότερα από 50,000 δολάρια. Όταν δούλευε για άλλους, δεν είχε βγάλει τέτοια χρήματα. Πιστεύει ότι θα τα πάει καλύτερα του χρόνου.

«Έχει εξελιχθεί σε αυτό που ήθελα να κάνω. Έχει πολύ δουλειά, είναι τρομακτικό αλλά το απολαμβάνω. Αν κάποιος μου προσέφερε 80,000 δολάρια να κάτσω πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή δεν θα το έκανα.»


Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:

http://www.nytimes.com/2010/01/21/garden/21architects.html

Λαζόπουλος:"αυτοί κάνουν τις λέξεις χυδαίες και παράνομες

Απαντώντας στο ΕΣΡ για το πρόστιμο που του επέβαλλε ο Λάκης Λζόπουλος δήλωσε: «Η γλώσσα των δεξιώσεων και των πολιτισμένων συναντήσεων είναι αυτή που έχει φέρει την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση. Η κοινωνία του ‘σεις και του σας’, του καθωσπρεπισμού, της υποκρισίας είναι στόχος της σάτιρας σε όλες τις εποχές», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Λάκης Λαζόπουλος, αναφερόμενος στο πρόστιμο που του επέβαλλε το ΕΣΡ για «άσεμνη φρασεολογία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τέτοιες κινήσεις ευνουχίζουν τον πολιτισμό, τα έργα, το λόγο. «Έχουμε ένα ψεύτικο, καθώς πρέπει λόγο. Αυτοί κάνουν τις λέξεις χυδαίες και παράνομες», πρόσθεσε.Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι σέβεται το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, για αυτό και το κανάλι του θα πληρώσει το πρόστιμο. «Όμως το ΕΣΡ δεν είναι και τόσο ανεξάρτητο. Αν κανείς απομαγνητοφωνήσει τις συζητήσεις που γίνονται στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, θα καταλάβει τί κρύβεται πίσω από αυτά», πρόσθεσε.Τέλος, σημείωσε ότι «αυτά τα θεωρώ σκοταδιστικά. Υπάρχουν και προοδευτικοί άνθρωποι μέσα στο ΕΣΡ, αλλά ο σκοταδισμός υπετρερεί. Η ακροδεξιά αντίληψη διαπνέει πλέον όλα τα ΜΜΕ, και μεγάλο μέρος προοδευτικών ανθρώπων».Σημειώνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», με την αιτιολογία ότι παραβίαζε τους κανόνες περί «υποβάθμισης ποιότητας προγράμματος» και «χρήσης γλώσσας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΕΣΡ εξέτασε την περίπτωση του Λάκη Λαζόπουλου μετά από ανώνυμες καταγγελίες για βωμολοχίες που προσβάλουν την αισθητική των τηλεθεατών.

21 Ιαν 2010

Συνελήφθη η παρουσιάστρια για το φόνο του εκδότη Αντη Χατζηκωστή


Την παρουσιάστρια Έλενα Σκορδέλη και τον αδερφό της συνέλαβαν οι κυπριακές αρχές ως ύποπτους για ηθική αυτουργία για την δολοφονία του Κύπριου εκδότη Άντη Χατζηκωστή.
Το όνομα της παρουσιάστριας είχε εμπλακεί εξ αρχής στη δολοφονία του μεγαλοεκδότη. Η κυπριακή αστυνομία δεν χρειάστηκε να την αναζητήσει καθώς γνώριζαν που βρίσκεται.
πηγή:mediasoup

Επαγρύπνηση για το ασφαλιστικό- έκτακτη συνεδρίαση ΔΣ ΕΣΗΕΑ τη Δευτέρα

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την αντίθεσή του στην κατεύθυνση της κυβερνητικής παρέμβασης στο Ασφαλιστικό. Δηλώνει ότι θεωρεί το δημόσιο, υποχρεωτικό, καθολικό και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης αδιαπραγμάτευτο. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα και περιλαμβάνει αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ τονιζεται:

"Στο πρόβλημα της χρηματοδότησης η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την είσπραξη των πόρων των Ταμείων, πατάσσοντας πραγματικά την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, αλλά και εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις του κράτους προς τα Ταμεία.
Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε όχι μόνο να εγγυηθεί το σημερινό επίπεδο ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και να στηρίζει ουσιαστικές βελτιώσεις τόσο στον κλάδο των συντάξεων όσο και στον τομέα των περίθαλψης.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι μαζί με το σύνολο των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος θα αγωνιστεί για να αποτρέψει μια νέα, επώδυνη, αντιμεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, στη βάση των πάγιων θέσεων και αιτημάτων μας, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στις θέσεις των Ενώσεων Συντακτών αλλά και των συνεδρίων της ΠΟΕΣΥ.

Με ιδιαίτερη ανησυχία ενημερωθήκαμε για απόψεις εμπειρογνωμόνων -διορισμένων από την Κυβέρνηση- στη διαδικασία «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, που έθεσαν θέμα κατάργησης του αγγελιοσήμου. Δηλώνουμε ότι ακόμα και ως «προβληματισμοί», ανάλογες απόψεις είναι απαράδεκτες, αφού απειλούν την ίδια την ύπαρξη των Ταμείων μας και θέτουν σε πλήρη αμφισβήτηση τις ασφαλιστικές κατακτήσεις του Κλάδου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει άμεσα τις θέσεις αυτές, τις οποίες κατανοούμε ως μια μείζονα απειλή σε βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις του Κλάδου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θέτει τον Κλάδο σε επαγρύπνηση και καλεί όλα τα συνεργαζόμενα Σωματεία σε διάλογο για την αντιμετώπιση της απειλής. "

Το Ασφαλιστικό θα αποτελέσει θέμα έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 10.00 π.μ.

Να ανακληθούν οι δύο απολύσεις στην Καθημερινή

Θυμάστε μιά ιστορία "εσωτερικής διαπλοκής" πρίν λίγο καιρό στην Καθημερινή; Με ένα περίεργο "σημείωμα" ενός στελέχους πρός άλλο "να προσέξει" μία είδηση και που αποκάλυπτε ιδιαίτερες σχέσεις με κάποιον παράγοντα;
Ε ,όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι στη θέση τους εκτός απο τούς τελευταίους τροχούς της άμαξας: το συντάκτη ύλης και τη διορθώτρια(που κανένα δικαίωμα δεν είχαν να λογοκρίνουν τα ...εσωτερικά μηνύματα των υπευθύνων της εφημερίδας) και οι οποίοι απολύθηκαν.
Το θέμα δεν μπορεί να ξεχαστεί έτσι εύκολα, ούτε για τους συντάκτες ούτε, πολύ περισσότερο για το Σωματείο τους. Ετσι, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία "καταγγέλλει ως παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις των συναδέλφων Δημήτρη Παπαδόπουλου και Αντωνίας Τσουράκη από την εφημερίδα «Καθημερινή», ύστερα από πολύχρονη εργασία και των δύο συναδέλφων στην εφημερίδα (15 χρόνια του Δ. Παπαδόπουλου και 18 της Α. Τσουράκη)." και ζητά την ανάκληση των δύο απολύσεων. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι:

Η προσπάθεια της εργοδοσίας να ρίξει το βάρος σοβαρότατου λάθους στην έκδοση του φύλλου αποκλειστικά και μόνο στους δύο συναδέλφους είναι άδικη και αδικαιολόγητη. Εκ μέρους της διεύθυνσης της εφημερίδας δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις στο Δ.Σ., ούτε ανακλήθηκαν οι απολύσεις, όπως ζητήθηκε.

Οι απολύσεις δημιουργούν σοβαρότατα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στους δύο συναδέλφους εν μέσω κρίσης. Μάλιστα, η Α. Τσουράκη μεγαλώνει μόνη της δύο ανήλικα παιδιά, έχοντας να καλύψει ανάγκες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από την επιλογή της εργοδοσίας -ύστερα από τις αντιδράσεις- να της προσφέρει εργασία σε άλλο πόστο, με εξοντωτική όμως μείωση αποδοχών και επαγγελματική υποβάθμιση.

Ταυτόχρονα, η απόλυση των δύο συναδέλφων (και μάλιστα ρίχνοντάς τους ολόκληρο το βάρος για το συγκεκριμένο λάθος, για το οποίο άλλοι ευθύνονταν, με υποδείξεις που αποκαλύπτουν και δεοντολογικά προβλήματα) λειτουργεί δυσφημιστικά για την επαγγελματική τους ικανότητα, ύστερα από πολλά χρόνια παρουσίας στο επάγγελμα (25 έτη).

Ειδικά, η απόλυση του Δ. Παπαδόπουλου ήταν μεθοδευμένη και στοχευμένη, καθώς η εργοδοσία είχε δείξει επανειλημμένα ότι επιδιώκει την απομάκρυνσή του από την εφημερίδα (πρόταση για «οικειοθελή» αποχώρηση κ.λπ.).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψει τις καρατομήσεις των συντακτών, με οποιοδήποτε πρόσχημα και θα περιφρουρήσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, το δικαίωμα στην εργασία.

Το internet στην υπηρεσία της Αιτής


Εκατοντάδες εθελοντές από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας σπεύδουν να δημιουργήσουν διαδικτυακά και άλλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης στη σεισμόπληκτη Αϊτή: υπηρεσίες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, τη χαρτογράφηση των ζημιών και την αποστολή επειγόντων μηνυμάτων, μεταξύ άλλων.

«Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις» δήλωσε ο Νοέλ Ντίκοβερ από την Ουάσινγκτον, ο οποίος εμπνεύστηκε την πρωτοβουλία εθελοντών CrisisCamp.
Στην προσπάθειά του συμμετέχουν οργανισμοί όπως ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων.
Εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας:
- HaitianQuake.com: υπηρεσία για τον εντοπισμό αγνοουμένων και την επανένωση με τους συγγενείς τους. Δημιουργήθηκε μέσα σε λίγες ώρες μετά το σεισμό με πρωτοβουλία του 18χρονου προγραμματιστή Τιμ Σουάρτζ από το Σαν Ντιέγκο.
-PersonFinder: αντίστοιχη υπηρεσία της Google που βασίστηκε σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν μετά το χτύπημα του κυκλώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη. Μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, περιλαμβάνει τις λίστες του HaitianQuake.com και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 32.000 καταγραφές.

-Ανάλογες υπηρεσίες εντοπισμού αγνοουμένων δημιουργήθηκαν από τους New York Times, τη Miami Herald και το CNN.

-Μια άλλη εθελοντική προσπάθεια είναι ένα σύστημα επείγουσας ανταλλαγής SMS το οποίο συνεργάζεται με δύο δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Αϊτή και επιτρέπει στους πληγέντες να επικοινωνούν με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό. Τα μηνύματα μεταφράζονται, κατηγοριοποιούνται και χαρτογραφούνται από εθελοντές.

-Το OpenStreetMap, μια συνεργατική προσπάθεια «χαρτογράφησης κρίσεων» που σημειώνει πάνω σε δορυφορικές φωτογραφίες τα κατεστραμμένα κτίρια καθώς και σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως καταυλισμοί και νέα νοσοκομεία.

-Η πρωτοβουλία CrisisCamp συγκέντρωσε 400 συμμετοχές σε εκδηλώσεις που πραγματοποίησε σε έξι πόλεις όπως η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο σε Βόρεια Καλιφόρνια, το Μαΐάμι, η Ατλάντα, η Ουάσινγκτον, η Νέα Υόρκη, το Σιάτλ, το Πόρτλαντ και Λος Αντζελες.

πηγή:mediasoup

20 Ιαν 2010

Η ενημέρωση κινδυνεύει από τις «έτοιμες ειδήσεις» χωρίς δημοσιογραφικό έλεγχο

Επιμέλεια: ΘΟΔΩΡΗΣ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ
Θέματα αξιοπιστίας και ποιότητας της ενημέρωσης, αλλά και διαπλοκής, τίθενται όλο και πιο συχνά, καθώς αναγνωρισμένα ΜΜΕ προσφεύγουν, συνήθως για οικονομικούς λόγους, στην αγορά έτοιμης ύλης, συρρικνώνοντας το δημοσιογραφικό τους δυναμικό.

Ανέκαθεν εκδότες και καναλάρχες, έγραψαν πρόσφατα οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προσέφευγαν στις υπηρεσίες ανεξάρτητων δημοσιογράφων, κυρίως για έρευνες.

Πριν από ένα αιώνα, τα ΜΜΕ, αν αγόραζαν δημοσιογραφικές υπηρεσίες θα ήταν από μεγάλους οργανισμούς, όπως το Ασοσιέιτεντ Πρες ή το πρακτορείο Ρόιτερς.

Τώρα το πράγμα έχει αλλάξει, έχουν δημιουργηθεί πολλοί, μικρότεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί που πουλάνε έτοιμες ειδήσεις ή απλώς τις δίνουν έτοιμες σε άλλα, μεγαλύτερα ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα είναι παραδοσιακά ΜΜΕ να συρρικνώνουν το δημοσιογραφικό δυναμικό τους, αφού η είδηση κοστίζει λιγότερο να την αγοράσουν έτοιμη.

"Αυτή η τάση θα γίνεται όλο και πιο πιεστική στο μέλλον" σημειώνει ο Αλαν Μάτερ, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης και πρώην διευθυντής εφημερίδων, ο οποίος τώρα έχει ένα μπλογκ που ασχολείται με τον συγκεκριμένο τομέα. "Αλλά όταν αγοράζεις έτοιμη την είδηση δεν ξέρεις τι κρύβεται από κάτω ή από πίσω. Οπότε οι αίθουσες σύνταξης θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικές γύρω από το ποιος προμηθεύει την είδηση και καλό θα είναι να το εξηγούν και στο κοινό τους".

Πρόσφατα η «Ουάσιγκτον Ποστ» δημοσίευσε άρθρο που πήρε από έναν τέτοιο νέο οργανισμό ειδήσεων, τους «The Fiscal Times». Η είδηση αφορούσε το διάλογο για τις δημόσιες δαπάνες. Η εφημερίδα δεν έγραψε όμως ότι ο οικονομικός υποστηρικτής των «Fiscal Times» είναι ο Πίτερ Τζ. Πέτερσον, ο οποίος έχει συμφέροντα γύρω από τον διάλογο και επαφές με ανθρώπους που αναφέρονταν στο άρθρο.

Πολλοί θεωρούν ότι όσο αυξάνονται οι άνθρωποι ή οι ομάδες που καλύπτουν τα κενά στην ειδησεογραφία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης τόσο θα δυσκολεύει και ο έλεγχος για την ποιότητά τους και για το ποιοι ενδεχομένως είναι πίσω τους.

Το ίδιο δύσκολο θα είναι και για το κοινό να προσδιορίσει την αξιοπιστία της είδησης, εκτιμά η Αν Μαρί Λιπίνσκι, πρώην αρχισυντάκτρια της «Σικάγο Τρίμπιουν» και τονίζει: «Πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια».

Ο Φίλιπ Μπαλμπόνι, γενικός διευθυντής της «Γκλόμπαλ Ποστ», εκτιμά ότι για ένα παραδοσιακό Μέσο Ενημέρωσης είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος όταν αγοράζει έτοιμες ειδήσεις, παρά όταν ελέγχει την παραγωγή τους.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου: Δύο απολύσεις δημοσιογράφων στο ΘέμαFM



Τις εκκαθαρίσεις (των παλιών συντακτών του ραδιόφωνου του Άλφα) που ξεκίνησε από τον περασμένο χρόνο συνεχίζει η νέα ιδιοκτησία και διεύθυνση του «Θέμα FM».


Χθες κοινοποιήθηκε απόλυση στην συνάδελφο Σοφία Αδάμ από το τμήμα ενημέρωσης η οποία εργαζόταν στον σταθμό εδώ και 10 χρόνια ενώ… ολοκληρώνεται και το μεθοδευμένο σχέδιο για απόλυση άλλης συναδέλφου.
Και για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο:


Στις 31 Νοεμβρίου και με δικαιολογία τη μείωση κόστους του σταθμού η υπεύθυνη κ. Παρίση κάλεσε την συνάδελφο Αφροδίτη Ζούζια (κι αυτη 10 χρόνια) για να της ανακοινώσει ότι απολύεται. Έγιναν διάφορες παρεμβάσεις προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του σταθμού κ. Γκιόλια καθώς και τον αρχισυντάκτη κ. Κακλαμάνο ενώ η εκπρόσωπος Χαρά Λεμονή με τη στήριξη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (που εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση) προειδοποίησε ότι η υποκατάσταση απολυμένου είναι πειθαρχικό αδίκημα και το εννοεί . Και προς στιγμήν αποφεύχθηκε η απόλυση.


Η συνάδελφος πήρε αναρρωτική άδεια και έλειψε όλο τον Δεκέμβρη. Σ΄ αυτό το διάστημα τη δουλειά της έκανε άλλος δημοσιογράφος(ο Σμυρλάκης που μετακινήθηκε γιαυτό στο καθημερινό πρόγραμμα) αλλά αφού της είχαν δώσει αναρρωτική «ξέφευγαν» και από το Πειθαρχικό.


Με τον νέο χρόνο η Αφροδίτη επέστρεψε στην εργασία της αλλά μόνο τυπικά αφού επί δύο εβδομάδες την κρατούσαν στον ..πάγκο.


Και χθες το πρωί την κάλεσε πάλι η γνωστή κ. Παρίση (που όπως φαίνεται έχει αναλάβει τον ωραίο ρόλο της εκτέλεσης των εκκαθαρίσεων) και την κάλεσε να υπογράψει την απόλυσή της, με το γνωστό μπλα μπλά των περικοπών. Η Αφροδίτη ζήτησε να πάρει τα χαρτιά της απόλυσης ώστε να τα δει ο δικηγόρος της και εκεί…κόλλησαν και με διάφορες δικαιολογίες δεν της τα έδωσαν. Γιατί άραγε;
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο διευθυντής σύνταξης Μπάμπης Κούτρας δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για καμία από τις δύο απολύσεις!!!


Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συζήτησε το θέμα και αποφάσισε να αντιδράσει κατ αρχήν με 24ωρη απεργία.

Σχόλιο δικό μας: Συνάδελφοι μην βιάζεστε να υπογράψετε και ακόμη χειρότερα να παραιτηθείτε (όπως έχει συμβεί σε άλλες περιστάσεις). Όχι πώς σταματάς την απόλυση αλλά δεν είναι ανάγκη να διευκολύνουμε κιόλας τους… εκτελεστές μας . Και μπράβο στην Αφροδίτη που αντέδρασε όπως αντέδρασε. Μένει να δούμε πόσο αποφασισμένο είναι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να υπερασπιστεί τους απολυμένους συναδέλφους με περισσότερα πράγματα από μία 24ωρη.

Απόλυση πρώην εκπροσώπου στο ραδιόφωνο του Αντέννα


Μετά από μία…εκεχειρία λόγω εορτών στο ραδιόφωνο του Αντέννα ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, που έχει αναλάβει πλέον τα ηνία του σταθμού, ξανάρχισε τις απολύσεις.

Με τελείως προκλητικό τρόπο απέλυσε την ως πριν ένα χρόνο εκπρόσωπο των δημοσιογράφων στο Μικτό Συμβούλιο Φιλιώ Μπάστα. Η συνάδελφος όταν κλήθηκε να υπογράψει την απόλυσή της δήλωσε ότι είναι άκυρη.

Το πιο προκλητικό και απάνθρωπο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι λίγο καιρό πριν, την άνοιξη του 2009 , απομακρύνθηκε δια της ''εθελούσιας'' απόλυσης ο συνάδελφος και σύζυγος της Τάκης Τερζής, τότε εκλεγμένος πρόεδρος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Ο στόχος – και εδώ- είναι σαφής: αποδυνάμωση της όποιας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης ώστε να μπορέσουν τα αφεντικά και οι εκπρόσωποί τους να προχωρήσουν στα σχέδιά τους. Που είναι η απομάκρυνση των σοβαρών επαγγελματιών δημοσιογράφων ώστε να περάσει εύκολα και ανώδυνα το νέο μοντέλο «ενημέρωσης» το λεγόμενο ινφοτέινμεντ.
Δηλαδή, το ανακάτεμα της ενημέρωσης με την ψυχαγωγία που είναι πάντα σε βάρος της ενημέρωσης. Ειδικά τώρα με τις συγκεκριμένες συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο Μικτό Συμβούλιο Λίντα Γιαννοπούλου ενημέρωσε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και την άμεση παρέμβαση του για ανάκληση της απόλυσης. Το θέμα συζητήθηκε στο σημερινό ΔΣ του Σωματείου και αποφασίστηκε η δυναμική αντίδραση στην απόλυση της συναδέλφου κατ΄ αρχήν με μία 24ωρη απεργία.

Ρωσία: Θάνατος δημοσιογράφου απο ξυλοδαρμό σε αστυνομικό τμήμα

Ενας ρώσος δημοσιογράφος υπέκυψε σήμερα στα τραύματα που του είχε προκαλέσει ο άγριος ξυλοδαρμός του στη διάρκεια της κράτησής του από την αστυνομία, αναφέρουν επίσημες και δημοσιογραφικές πηγές, επισημαίνοντας ότι ....πρόκειται για το τελευταίο μιας σειράς κρουσμάτων βίας με θύμα δημοσιογράφο που σημειώνεται στη Ρωσία.
Ο 47χρονος δημοσιογράφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 4 Ιανουαρίου με σοβαρά τραύματα σε εσωτερικά όργανα μετά τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικό σε ένα κελλί για μεθυσμένους κρατούμενους στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή Ανακριτική Επιτροπή.
Ο άτυχος δημοσιογράφος έπεσε σε κώμα από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ, αναφέρει η ίδια πηγή στον ιστότοπό της.Το κρατικό Ria Novosti και άλλα πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι το θύμα εργαζόταν για τον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας και ονομαζόταν Κονσταντίν Ποπόφ. Ο 26χρονος αστυνομικός που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό θα διωχθεί ποινικά, ενώ αποπέμφθηκε από την υπηρεσία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε επισημάνει ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας πυροδοτεί την οργή των πολιτών και υπονομεύει το γόητρο του κράτους. Για τον λόγο αυτό έκανε λόγο για την ανάγκη σοβαρών μεταρρυθμίσεων και αποφάσισε ως το 2012 να περικοπεί κατά το ένα πέμπτο το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών που αριθμεί 1,4 εκατομμύρια άτομα.

18 Ιαν 2010

Προσοχή ο...μεγάλος αδελφός μας ακούει


Το τεράστιο αφτί που περιφέρει ο διαδηλωτής στην κεντρική πλατεία της Σόφιας, έξω από τη Βουλή, είναι ένα από τα σύμβολα που έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα σε μεγάλη διαδήλωση με θέμα: «Η Βουλγαρία δεν είναι Μεγάλος Αδελφός».
Εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για το σύστημα που στήνει το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να έχει άμεση πρόσβαση στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των χρηστών Διαδικτύου. Ταυτοχρόνως θα καταγράφει όλους τους αριθμούς των τηλεφωνικών κλήσεων και όχι μόνον: μέσω δορυφορικού δικτύου εντοπισμού, θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο βρίσκεται ο κάτοχος κάθε κινητού τηλεφώνου που διαθέτει GΡS.
πηγή:(ΑΡ/ ΡΕΤΑR ΡΕΤRΟV)

Ρίξε στο γυαλί... εκατομμύρια!

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΦΡΕΝΑΡΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
*245 ΝΕΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟ 2009

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Ερωτήματα για την ακριβή προέλευση των χρημάτων που, μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, επενδύονται στη δημιουργία και λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών στην Ευρώπη προκαλούν οι διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Οπτικοακουστικών Μέσων του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι τηλεοπτικοί σταθμοί στη Γηραιά Ηπειρο αυξάνονται και... πληθύνονται.


Ισως η πλέον ελκυστική αγορά στην Ευρώπη είναι αυτή των τηλεοπτικών σταθμών, αν και τα ερωτήματα για την προέλευση των χρημάτων είναι ανάλογα των ποσών των επενδύσεων (φωτ. Ass. Press)


Τα στοιχεία, που δόθηκαν μόλις προχθές στη δημοσιότητα, αναφέρονται στις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες, Τουρκία και Κροατία.
Σύμφωνα δε μ' αυτά τα στοιχεία, στο τέλος του 2009 υπήρχαν 7.200 τηλεοπτικοί σταθμοί σ' αυτές τις χώρες, ενώ, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, περισσότερα από 245 νέα τηλεοπτικά κανάλια ξεκίνησαν τη λειτουργία τους.
Το 50% των τηλεοπτικών σταθμών είναι περιφερειακά ή τοπικά κανάλια, το 43% είναι εθνικά και το 6% διεθνή. Το 10% των ευρωπαϊκών καναλιών έχουν δημόσιο χαρακτήρα, ενώ το ποσοστό των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στα ψηφιακά επίγεια δίκτυα αντιπροσωπεύει το 26,5% του συνόλου.
Με βάση τη γεωγραφική προέλευση των ευρωπαϊκών σταθμών, υπολογίζεται ότι μόνο στην Αγγλία βρίσκονται εγκατεστημένα 1.033 κανάλια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σ' αυτά τα περιφερειακά και τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Η συγκέντρωση της εγκατάστασης των σταθμών σε ορισμένες χώρες είναι σημαντική, αφού πέντε χώρες φιλοξενούν σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των καναλιών, ενώ την ίδια στιγμή σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης υπάρχουν λιγότερα από 40 καταχωρισμένα κανάλια.
Τα περισσότερα κανάλια, αθλητικά
Από τα 245 τηλεοπτικά κανάλια που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εντός του 2009, τα 38 ήταν αθλητικά και τα 17 απευθύνονταν μόνο στα παιδιά.
Οπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, ανάμεσα στα νέα κανάλια περιλαμβάνονται τα νέα δημόσια δίκτυα DTT, όπως Ramasjang και DRK στη Δανία, αλλά και πάνω από 150 νέα θεματικά κανάλια στην καλωδιακή, δορυφορική και IPTV πλατφόρμες, όπως η ανακάλυψη της έρευνας, αλλά και πολλά τοπικά κανάλια, όπως WEO στη Γαλλία ή Eins στη Δρέσδη της Γερμανίας.
Τον ίδιο χρόνο, ωστόσο, περίπου 220 κανάλια αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους και μέσα σ' αυτά περιλαμβάνεται το κλείσιμο ή η διάλυση πάνω από 100 περιφερειακών καναλιών στην Ισπανία, μετά το κλείσιμο του δικτύου Localia, που ελεγχόταν από τον επιχειρηματικό όμιλο Prisa.
Για την Ελλάδα σημειώνεται ότι υπήρξαν πολλές εξαγορές και ανακατατάξεις στην τηλεοπτική αγορά το 2008 και το 2009, αποδεικνύοντας, κατά την άποψη του Παρατηρητηρίου, «το πόσο ελκυστική ήταν αυτή η αγορά για τους ξένους ομίλους», ενώ παρατηρείται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επρόκειτο να φέρει την Ελλάδα ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για την παράλειψή της να μεταφέρει την οδηγία 2002/77/ΕΚ, για την απελευθέρωση των επικοινωνιών, στο εσωτερικό της δίκαιο, διαδικασία η οποία τερματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2008, ύστερα από τον νόμο για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, που πέρασε από την ελληνική Βουλή το καλοκαίρι του 2007.
πηγή:Ελευθεροτυπία

Η Γερμανία προειδοποιεί για κενό ασφαλείας του Internet Explorer

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους χρήστες του Διαδικτύου να αποφεύγουν τη χρήση του Internet Explorer μέχρι να διορθωθεί το κενό ασφαλείας που επέτρεψε τις πρόσφατες επιθέσεις χάκερ από την Κίνα εναντίον της Google. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI) συνέστησε στους Γερμανούς να αποφύγουν τη χρήση όλων των εκδόσεων του Internet Explorer έπειτα από την παραδοχή της Microsoft ότι οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της Google και άλλων αμερικανικών εταιρειών αξιοποίησαν κενά ασφάλειας στον IE.
Η ατέλεια αφορά τις εκδόσεις 6, 7 και 8 του Internet Explorer στις περισσότερες εκδόσεις των Windows. Η Microsoft δεν έχει ετοιμάσει ακόμα ενημέρωση (patch) που θα διορθώνει το πρόβλημα, στο μεταξύ όμως συνιστά στους χρήστες να θέσουν τη ρύθμιση ασφάλειας του ΙΕ στο «υψηλό» -μέτρο το οποίο, όμως, η BSI θεωρεί ανεπαρκές. «Η χρήση του Internet Explorer σε 'ασφαλή λειτουργία,' όπως και η απενεργοποίηση του Active Scripting καθιστά τις επιθέσεις δυσκολότερες, αλά δεν μπορεί να τις αποτρέψει εντελώς», ανέφερε ανακοίνωση της BSI.

17 Ιαν 2010

Δέσμευση για τα δικαιώματα των χρηστών ίντερνετ στο Ευρωκοινοβούλιο


Κατά την ακρόαση της υποψήφιας Επίτροπου Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας κ. Βίβιαν Ρέντινγκ από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης απέσπασε ρητή δέσμευση από την κ. Ρέντινγκ για την ενεργή υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών ίντερνετ.

Στην ερώτηση του, ο κ. Λαμπρινίδης έκανε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις γνωστού παρόχου υπηρεσιών ίντερνετ ότι "αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις δεν έχεις και τίποτα να φοβηθείς σχετικά με τη χρήση των προσωπικών σου δεδομένων από ιδιωτικές εταιρείες". "Αντίθετα", υποστήριξε ο κ. Λαμπρινίδης
"όποιος δεν έχει τίποτα να κρύψει δεν έχει ζωή. Όλοι έχουμε κάτι απολύτως νόμιμο να 'κρύψουμε', είτε πρόκειται για το πλήρες πλέγμα των προσωπικών μας επαφών είτε για τις πολιτικές μας επιλογές, τις επιλογές του τρόπου ζωής μας, ζητήματα υγείας μας, κλπ. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε πλέον το ίντερνετ για να εξασκήσουμε αυτές μας τις επιλογές δε σημαίνει ότι δίνουμε και τη συγκατάθεση μας στη συλλογή και χρησιμοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων ούτε στη διαρκή μας παρακολούθηση από κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες."
Στη συνέχεια, ο κ. Λαμπρινίδης ρώτησε την κ. Ρέντινγκ αν σχεδιάζει να εξετάσει μέτρα οριοθέτησης της "συγκατάθεσης" που μπορεί να απαιτείται από κυβερνήσεις ή από εταιρείες πρόσβασης στο διαδίκτυο και να παρέχεται από τους χρήστες, προκειμένου αυτοί να παραιτούνται από ένα μέρος των δικαιωμάτων του πυρήνα της ιδιωτικής τους σφαίρας με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως το Ευρωκοινοβούλιο είχε ζητήσει με τη έκθεση του για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στο Ίντερνετ το 2009 (Έκθεση Λαμπρινίδη).
Στην απάντηση της, η κ. Ρέντινγκ ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο πως ισχύει η αρχή της πρότερης ενημερωμένης συγκατάβασης (prior informed consent). "Μπορείτε να βασίζεστε σε μένα για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων", υπογράμμισε η κ. Ρέντινγκ. Υπενθύμισε μάλιστα στο σώμα την πολύ καλή της συνεργασία με τον κ. Λαμπρινίδη κατά τη διαπραγμάτευση του νομοθετικού πακέτου Τηλεπικοινωνιών κατά τη προηγούμενη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατέληξε στην αναγνώριση της πρόσβασης στο διαδίκτυο ως "θεμελιώδες δικαίωμα" των πολιτών.
http://eurozoi.gr/
πηγή: enomenibloggers

BBC: Ακραία φτώχεια, η νέα "τρομοκρατία"

Την ακραία φτώχεια φοβούνται οι περισσότεροι άνθρωποι σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύει το BBC. Aκολουθούν οι κλιματικές αλλαγές, η τρομοκρατία και ο πόλεμος.
Το 71% από τους περίπου 25.000 ανθρώπους που ερωτήθηκαν σε 23 χώρες τοποθετούν την "ακραία φτώχεια" στην πρώτη θέση των ανησυχιών τους, ενώ ποσοστό 64% ανησυχεί για το περιβάλλον και τη μόλυνσή του και ποσοστό 63% ανησυχεί για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.
Η τρομοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ασθένειες κρίνονται ως πρώτος λόγος ανησυχίας από ποσοστό 59% των ερωτηθέντων, ενώ η κλιματική αλλαγή και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας θεωρούνται ως πρώτος λόγος ανησυχίας από το 58% και το 57% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Globesam, Σαμ Μάουντφορντ η παγκόσμια οικονομική κρίση ενέτεινε την ανησυχία των ανθρώπων για τη φτώχεια τη χρονιά που μας πέρασε.
πηγή:media-soup

Η Γερμανία προειδοποιεί για κενό ασφαλείας του Internet Explorer


Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους χρήστες του Διαδικτύου να αποφεύγουν τη χρήση του Internet Explorer μέχρι να διορθωθεί το κενό ασφαλείας που επέτρεψε τις πρόσφατες επιθέσεις χάκερ από την Κίνα εναντίον της Google.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI) συνέστησε στους Γερμανούς να αποφύγουν τη χρήση όλων των εκδόσεων του Internet Explorer έπειτα από την παραδοχή της Microsoft ότι οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της Google και άλλων αμερικανικών εταιρειών αξιοποίησαν κενά ασφάλειας στον IE.
Η ατέλεια αφορά τις εκδόσεις 6, 7 και 8 του Internet Explorer στις περισσότερες εκδόσεις των Windows.
Η Microsoft δεν έχει ετοιμάσει ακόμα ενημέρωση (patch) που θα διορθώνει το πρόβλημα, στο μεταξύ όμως συνιστά στους χρήστες να θέσουν τη ρύθμιση ασφάλειας του ΙΕ στο «υψηλό» -μέτρο το οποίο, όμως, η BSI θεωρεί ανεπαρκές.
«Η χρήση του Internet Explorer σε 'ασφαλή λειτουργία,' όπως και η απενεργοποίηση του Active Scripting καθιστά τις επιθέσεις δυσκολότερες, αλά δεν μπορεί να τις αποτρέψει εντελώς», ανέφερε ανακοίνωση της BSI.
πηγή: foreignpress

Ψηφιακή στη Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα θα αργήσει ακόμη. Τι αλλάζει


του Δ. Γαλάνη
Εδώ και μερικά 24ωρα η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική μεγαλούπολη που απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης.
Η έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος έγινε την περασμένη Πέμπτη από τα κέντρα εκπομπής στον Χορτιάτη και στο Φιλίππειο, και το σήμα καλύπτει μια μεγάλη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία εκτός από τη Θεσσαλονίκη... περιλαμβάνονται και πόλεις όπως η Εδεσσα, το Κιλκίς, η Κατερίνη και τα Γιαννιτσά.
Οι τηλεθεατές που κατοικούν στις περιοχές που καλύπτουν τα δύο κέντρα και οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους προγράμματα με υψηλή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς τα «χιόνια» και τις παρεμβολές του αναλογικού σήματος που ταλαιπωρούσαν αρκετές περιοχές και ιδιαίτερα τους Δήμους Πολίχνης και Συκεών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη, ενώ έχει διακοπεί από το Φιλίππειο, γεγονός που σημαίνει ότι οι τηλεθεατές οι οποίοι σήμερα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το Φιλίππειο δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και θα πρέπει άμεσα να προμηθευτούν τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές.
Επισημαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί την πρώτη πραγματικά μεγάλη πόλη όπου θα εκπέμψει ψηφιακό σήμα και η Digea, η εταιρεία που έχουν συστήσει από κοινού οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας Αlpha, Αnt1, Μακεδονία ΤV, Μega, Σκάι και Star.
Η εν λόγω εταιρεία, προκειμένου να επιβλέψει τις διαδικασίες μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα, έχει επιδοθεί τον τελευταίο καιρό, μαζί με τις τοπικές αρχές, σε έναν μαραθώνιο ενημέρωσης του κοινού για τις διαδικασίες μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος από την Digea έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.

Θα ακολουθήσει η Αθήνα

Μετά τη Θεσσαλονίκη σειρά έχει η Αθήνα . Οπως αναφέρει ο κ. Γ. Μαθιός, διευθύνων σύμβουλος της Digea στο Λεκανοπέδιο, η εκπομπή ψηφιακού σήματος υπολογίζεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ από τον Απρίλιο- Μάιο ψηφιακή τηλεόραση θα αποκτήσουν η Λάρισα και η Πάτρα.

«Εκείνο που μας καθυστερεί είναι ο βαθμός ετοιμότητας των τηλεθεατών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί πλήρως, αλλά και της αγοράς, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη να καλύψει την ανάγκη για τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές» υπογραμμίζει ο κ. Μαθιός και εξηγεί:

---Στη χώρα μας τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ολοκλήρωση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή είναι η έλλειψη διαθέσιμου φάσματος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει παράλληλα αναλογικές και ψηφιακές εκπομπές, γι΄ αυτό και η μετάβαση θα γίνει με διαδοχικά switch-off. Δηλαδή "θα κλείνουν αναλογικά κέντρα και θα αρχίζουν να λειτουργούν τα ψηφιακά» .

---Ενα άλλο εμπόδιο είναι η έλλειψη τεχνικού πλαισίου για την ψηφιακή τηλεόραση και η ασάφεια σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, παράγοντες που δυσχεραίνουν πολύ τις διαδικασίες της μετάβασης. Μπορεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να κάνει σταθερά βήματα προς την ψηφιακή εποχή, αλλά η ελληνική πολιτεία κωλυσιεργεί και ως σήμερα δεν έχει ακόμη δώσει στους ιδιωτικούς σταθμούς τις απαραίτητες άδειες για την αναλογική, 20 χρόνια μετά την εμφάνιση των ιδιωτικών καναλιών στη χώρα μας.

Ο χάρτης συχνοτήτων βάσει του οποίου θα γίνεται η ψηφιακή μετάδοση δεν έχει επικυρωθεί με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μην μπορούν ακόμη να καταθέσουν αίτηση για άδειας πιλοτικής λειτουργίας ψηφιακής εκπομπής από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που θα αποτελέσει και τη βάση για τις τελικές ψηφιακές άδειες, αν και όποτε δοθούν.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ