10 Δεκ 2011

Στο χαμηλότερο σημείο οι ακροαματικότητες του Αθήνα 984

Τελικά η υπερπροσπάθεια του διευθυντή του 984 Τάκη Καμπύλη, για ένα επαναστατικό δημοτικό ραδιόφωνο έπεσε στο κενό. Οι ακροατές σε μια καυτή πολιτική περίοδο, γύρισαν την πλάτη στο ανούσιο πρόγραμμα του Δημοτικού Ραδιοφώνου, το οποίο αντί να κερδίσει ακροατές, έχασε κι’ αυτούς –που προφανώς τυχαία- το άκουγαν. Στην τελευταία μέτρηση ο 9,84 αποσπά το 0,8 της ακροαματικότητας. Παρόλα αυτά ο Καμπύλης, συνεχίζει τις προσλήψεις εν αγνοία του δημάρχου Καμίνη, ενώ διατηρεί στα ύψη και τον μισθό του!

nonews-news

Antidro;yn oi ergaz;omenoi toy Αlpha στις μεταγραφές διασημοτήτων απο το Alter

Οι άστεγοι τηλεαστέρες που πολιορκούν τον Alpha, να ξέρουν ότι... Σε μία περίοδο που ο χώρος των ΜΜΕ περνάει τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, πολλοί από εμάς που δουλεύουμε στον Alpha, δεν ξέρουμε τι ξημερώνει την επόμενη ημέρα. Συμβάσεις 3μήνου που κρατάμε την αναπνοή μας αν θα ανανεωθούν, εκπομπές "κομμένες" που περιμένουν το πράσινο φως για την επόμενη χρονιά, εταιρείες παραγωγής έτοιμες να διαλυθούν και οι ιδιοκτήτες του σταθμού να ψάχνουν έξοδο κινδύνου. Αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Και ξαφνικά διαβάζουμε για άστεγους τηλεαστέρες -κυρίως από τον Alter- που κάνουν ουρά ποιός θα πρωτομπεί στον νέο Alpha όταν αυτός δημιουργηθεί! Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν σε όλους τους τόνους: αν η έλευση των τηλεαστέρων συνοδευτεί από ΜΙΑ χαμένη θέση εργασίας ή οριζόντια περικοπή μισθών όσων εργαζόμαστε σήμερα στον Alpha, τότε δυστυχώς ο σταθμός θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες! Δεν περισσεύει κανένας από εμάς εδώ στην Κάντζα! Άρα για να ερθει έστω και ένας νέος, πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να δοθούν νέα κονδύλια! Να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι τηλεαστέρες πριν έρθουν προς τα εδώ, ότι θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί της κατάρρευσης ακόμη ενός σταθμού!

Ομάδα εργαζομένων στον Alpha

Απειλούνται 2000 θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ λόγω μνημονίου

Απολογισμός τρόμου για τα Μέσα Ενημέρωσης. Το Μνημόνιο επηρεάζει κάθετα τη λειτουργία των media στην Ελλάδα, καθώς αποκαλύπτεται ως ο πλέον προβληματικός κλάδος. Μόνο την περίοδο αυτή απειλούνται να χαθούν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, αν κλείσουν «Ελευθεροτυπία» (περίπου 800 εργαζόμενοι) και Alter (700) και αν ισχύσει η εφεδρεία στην ΕΡΤ (600) Ήδη την τελευταία διετία μόνο στις εισηγμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ «εξατμίστηκαν» περίπου 1.300 θέσεις εργασίας (απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις) και το 2012 προβλέπεται εξίσου μαύρο.

Προ Μνημονίου, το 2009 μπήκε το πρώτο ηχηρό λουκέτο από τη Γιάννα Αγγελοπούλου στον «Ελεύθερο Τύπο». Η εφημερίδα επανακυκλοφόρησε, χωρίς ισπανούς σχεδιάστές με άλλη ιδιοκτησία και λιγότερο προσωπικό. Στη διαδρομή σταμάτησε να κυκλοφορεί η «Απογευματινή» χωρίς όμως η ιδιοκτησία να αποζημιώσει το προσωπικό της, και ακολούθησε η διακοπή της ημερήσιας έντυπης έκδοσης του «Βήματος». Παράλληλα, έκλεισε η κυριακάτικη «Veto» του Μ. Τριανταφυλλόπουλου η οποία θέλησε να κοντράρει το «Θέμα» αλλά και περιφερειακά έντυπα όπως η “Σφήνα», η «Financial Box» και η «Score Live» . Η έκδοση του «Derby» διακόπηκε και επανακυκλοφόρησε από ομάδα συντακτών του, ενώ αντιθέτως επιβίωσε και έβγαλε και κυριακάτικο φύλλο η «Δημοκρατία» του Γιάννη Φιλιππάκη.

Αν αυτό είναι το παρελθόν, το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το μέλλον. Κομβικό σημείο όσο προχωράει η ύφεση είναι η μείωση της ρευστότητας στην αγορά, η οποία επιβαρύνεται από τις αθέμιτες πρακτικές των διαφημιστικών εταιρειών. Οι τελευταίες είχαν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια με τα χρήματα των διαφημιστικών εταιρειών μια δεύτερη, σχεδόν χρηματιστηριακή αγορά, που ήταν άσχετη με την παραγωγή στο μέλλον. Αυτό που έρχεται είναι η μάχη για την τελική πτώση, όπου θα επιβιώσουν εκείνοι που μπορούν.

9 Δεκ 2011

Παρέμβαση συμβασιούχων της ΕΡΤ για διαφύλαξη της απεργίας

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος μιλούσε ζωντανά από τις Βρυξέλλες, στην ΕΡΤ έπεσαν διαφημίσεις της Unisef! Oι εργαζόμενοι της Δημόσιας Τηλεόρασης αμέσως μετά τη γενική συνέλευση, κατέλαβαν τη ροή του προγράμματος της ΕΡΤ, αντιδρώντας με τον τρόπο στην ένταξη των δημοσιογράφων στο καθεστώς των ΔΕΚΟ αλλά και στη μη ανανέωση των συμβάσεων των συμβασιούχων του καναλιού της Αγ. Παρασκευής.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης παρακάλεσε τους εργαζόμενους με πλήθος επιχειρημάτων να μην καταλάβουν τη ροή προγράμματος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Αμέσως μετά το διαφημιστικό μήνυμα, άρχισε να προβάλλεται σε επανάληψη η εκπομπή της Μπήλιως Τσουκαλά, η οποία έχει σταματήσει καθώς η παρουσιάστρια είναι συμβασιούχος και δεν έχει γίνει ανανέωση της συνεργασίας της.

Στάση εργασίας για τις απολύσεις στο Star

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ, διαμαρτυρόμενα για τις απολύσεις συναδέλφων αποφάσισαν σε έκτακτη συνεδρίασή τους, κατ’ εξουσιοδότηση και κατ’ εντολή των Γενικών Συνελεύσεών τους, την κήρυξη προειδοποιητικής 3ωρης στάσης εργασίας για σήμερα, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, ως εξής:

α) Όλων των δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων από τις 18.00 έως τις 21.00 που εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό « STAR CHANNEL».

β) Όλων των τεχνικών από τις 19.45 έως και τις 21.45 που εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR CHANNEL».

Οι Διοικήσεις των Ενώσεων ζητούν την άμεση επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας με τη μείωση των αποδοχών τους.

Ακόμη οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν τη νέα παράνομη μείωση των μισθών τους, που απειλεί η εργοδοσία του Τ/Σ « STAR CHANNEL ».

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων του Star παρουσία μελών της ΕΣΗΕΑ. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα. Αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε σκληρές και αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε νωρίτερα και η αποψινή στάση εργασίας που κήρυξαν ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ στο κανάλι με αποτέλεσμα να μην βγει το δελτίο ειδήσεων.

ΠΟΣΠΕΡΤ σπείρατε ανέμους και τώρα θα θερίσετε θύελες

Τα μηνύματα που φτάνουν διαρκώς στην κυβέρνηση και στην Τρόϊκα είναι επαναλαμβανόμενα και καταδικαστικά για τις πρακτικές που εκπορεύονται από τη δεύτερη και υιοθετούνται από την πρώτη.Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ILO (International Labor Office) σε έκθεσή του, που υπέβαλε στη Γ.Σ.Ε.Ε., μετά από καταγγελίες της τελευταίας για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, επισήμανε ότι «όσο υπάρχει έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, οι θυσίες που υφίστανται οι εργαζόμενοι θα είναι άδικες και άνισες και δεν θα οδηγούν σε έξοδο από την κρίση αλλά σε ανακύκλωσή της και σε ακόμα βαθύτερη ύφεση».

Οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν χαρακτηριστεί από τη Euro Stat ως οι σκληρότερα εργαζόμενοι Ευρωπαίοι. Παρά ταύτα τόσο η Τρόϊκα όσο και η κυβέρνηση, τους συμπεριφέρονται ως εάν η κατάντια της χώρας να οφείλεται σε αυτούς. Αντί οι πολιτικοί που πλαισιώνουν το υπάρχον ετερόκλητο και παράταιρο κυβερνητικό σχήμα να ασκήσουν μια αυτοκριτική και να συναισθανθούν τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν για την κατάντια της χώρας, στρέφουν τα πυρά τους και παίρνουν ολοένα και σκληρότερα μέτρα κατά των εργαζομένων.

ΗΔΗ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2012, ΕΝΑΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
Κύριοι, σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες. Ο λαός δεν αντέχει τα αλλοπρόσαλλα μέτρα σας. Κάθε καλόπιστος παρατηρητής βλέπει ότι η τακτική σας είναι καταστροφική.

Η διαρκής αποδυνάμωση των εργαζομένων και η εξαθλίωσή τους μόνο άσχημα θα φέρουν.
Χθες ήταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σήμερα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αύριο κάποιος άλλος θα πει το αυτονόητο.
Δεν πάει άλλο.

Αλλάξτε πολιτική.

Ο λαός δικαιούται να έχει καλύτερη αντιμετώπιση.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αλλά και γενικότερα οι εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Ε. αγωνιζόμαστε, και θα συνεχίσουμε απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, γιατί έχουμε χρέος απέναντι στον Ελληνικό λαό, τις οικογένειές μας, την επαγγελματικότητα και την αξιοπρέπειά μας.
Ο αγώνας μας θα είναι μακρύς και επίπονος, όμως αν είμαστε όλοι μαζί θα είναι τελικά και νικηφόρος.

8 Δεκ 2011

Απολύσεις και στο Star επειδή δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις

Επτά εργαζόμενους απέλυσε η εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού Star Channel επειδή είπαν όχι στη μείωση των μισθών τους και αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, υπερασπιζόμενοι την ΣΣΕ που έχουν υπογράψει οι ιδιοκτήτες των καναλιών με την ΕΣΗΕΑ. Την ίδια ώρα επτά συντάκτες του πειραϊκού και ναυτιλιακού ρεπορτάζ με επιστολή τους προς την ΕΣΗΕΑ καταγγέλλουν τις απολύσεις ως εκδικητικές, παράνομες και καταχρηστικές.

"Σήμερα, μετά από χρονικό διάστημα 6 μηνών το ναυτιλιακό ρεπορτάζ και οι δημοσιογράφοι του δέχτηκαν ένα δεύτερο πλήγμα, με την άδικη, παράνομη και καταχρηστική απόλυση του εμπειρότατου και ικανότατου ναυτιλιακού συντάκτη του Star channel Σπύρου Πάνου.
Η διοίκηση του Star Channel απέλυσε τον συνάδελφό μας γιατί όπως και άλλοι 7 συντάκτες αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας, υπερασπιζόμενος τη ΣΣΕ που έχουν υπογράψει οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών με την ΕΣΗΕΑ.
Εμείς οι πειραϊκοί και ναυτιλιακοί συντάκτες απαιτούμε να πάρει πίσω την άδικη απόφασή του η διοίκηση του Star και να μην επιμείνει στην απόλυση τόσο του Σπύρου Πάνου όσο και των άλλων 7 συναδέλφων μας.
Το πειραϊκό-ναυτιλιακό ρεπορτάζ καταγράφει σήμερα μια σημαντική απώλεια συντάκτη που το υπηρετεί ευσυνείδητα περίπου για 3 δεκαετίες.
Συμπαραστεκόμαστε στον Σπύρο Πάνου και θεωρούμε υποχρέωσή μας να δηλώσουμε προς τους εργοδότες όλες των ΜΜΕ πως θα συνεχίσουμε τους αγώνες ενάντια στις άδικες απολύσεις συναδέρφων μας, την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας με μείωση αποδοχών, την μη καταβολή δεδουλευμένων μισθών σε εργαζόμενους σε πολλά ΜΜΕ και τέλος στην παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έχει μοναδικό διακαίωμα να υπογράφει εκπροσωπώντας μας η ΕΣΗΕΑ. Θα υπερασπιστούμε, όπως έχουμε υποχρέωση την απρόσκοπτη ενημέρωση του έλληνα φορολογούμενου πολίτη και το δικαίωμά του να πληροφορείται όλα τα γεγονότα στην αληθινή τους διάσταση.

Οι πειραϊκοί και ναυτιλιακοί συντάκτες

Πόπη Χριστοδουλίδου
Χάρης Μπόλκας
Δώρα Βογιατζάκη
Βασίλης Τζήμτσος
Μαρία Παπαβλάχου
Σωτήρης Μπολάκης
Κατερίνα Πρίφτη

"Πόλεμος" δηλώσεων μεταξύ Βενιζέλου και Ελευθεροτυπίας

Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας υπό τον τίτλο «Ποιος πνίγει την Ελευθεροτυπία / Ο σωτήρας της Proton Bank, Ευάγγ. Βενιζέλος συνεχίζει να λοιδορεί» και στις αιτιάσεις της εφημερίδας σχετικά με τη στάση του στο θέμα της Proton bank απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος για να του ανταπαντήσει με τη σειρά της η εκδότρια της εφημερίδας Μάνια Τεγοπούλου η οποία αναφέρει:
Kύριε Bενιζέλο,
H ιδιοκτησία της "Eλευθεροτυπίας" ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε για το οτιδήποτε• θα το ξέρατε εξάλλου από πρώτο χέρι. Eίστε βέβαιος ότι τα αιτήματα για δάνειο της "E" προς τις τράπεζες δεν είναι ανεδαφικά, ενώ ταυτόχρονα επικαλείστε άγνοια γιατί τρεις τράπεζες δεν συμφωνούν ή δεν έχουν συμφωνήσει. Kαταλήγω αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είτε δεν ενημερώνεστε επαρκώς για κάτι τόσο επουσιώδες, όπως μια εφημερίδα, είτε ότι οι τράπεζες μας δουλεύουν ψιλό γαζί.
M.T.
Όλα αυτά δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. -Διαβάστε εδώ τι έγραψε χθες η Ελευθεροτυπία και εδώ τι απάντησε ο Βενιζέλος.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Alter

Οι εργαζόμενοι στο ALTER δεν το βάζουν εύκολα κάτω. Συνεχίζουν να αγωνίζονται διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται. Παράλληλα εκφράζουν, με τις κάρτες που τρέχουν στις τηλεοπτικές οθόνες, τη συμπαράστασή τους σε όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα δέχονται ενορχηστρωμένη επίθεση από τους εργοδότες.
Με αυτό τον τρόπο δημοσιοποιούν, σε 24ωρη βάση, στο ευρύτερο κοινό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης (κανάλια, εφημερίδες κα) με τις παράνομες απολύσεις, τις περικοπές μισθών, τις συγχωνεύσεις, τις ατομικές συμβάσεις κλπ. Οπως γράφουν:

«Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, πρέπει να καταλάβουν ότι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στη θέση μας. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει είναι αμείλικτος και οι επιχειρηματίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση καταστρατηγώντας κάθε εργατική κατάκτηση, αφήνοντας κατά μέρος τα προσχήματα. Εμάς εδώ στο ALTER, μας βρήκαν ήδη αντιμέτωπους και θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν αμετακίνητους, όσο δεν καταβάλλουν αυτά που μας οφείλουν».

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ALTER είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διακοπή του προγράμματος όσο χρειαστεί ώσπου να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα.

7 Δεκ 2011

Εξω απο τα δόντια ο Ξυνίδης για τη στάση ΔΟΛ και ΜΕΓΚΑ

Οξύτατη και ιδιαίτερα ειρωνική απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδη σε δημοσιογράφους και στελέχη του ΔΟΛ και του ΜΕΓΚΑ με αφορμή παραπολιτικό δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Ο κ. Ξινίδης, μέσω του προσωπικού του μπλογκ, απάντησε στον Δημήτρη Μητρόπουλο για όσα έγραψε στις Αγιογραφίες των ΝΕΩΝ. Ξεκινώντας απο κεί έκανε αιχμηρή κριτική και στην δημοσιογράφο του Βήματος Λώρη Κέζα, ενώ απο τα πυρά του δεν γλύτωσε ούτε ο πολιτικός συντάκτη των ΝΕΩΝ Γ. Παπαχρήστος. O Ξινίδης δεν παρέλειψε να ξεσπαθώσει και κατά του Mega… Η ανάρτηση του κ. Ξυνίδη είναι η εξής:


"Ευχαριστώ τον κ. Μητρόπουλο, δημοσιογράφο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, για την αφιέρωση του μονόστηλού του- μεταξύ των άλλων- και στο πρόσωπό μου σήμερα (ΤΑ ΝΕΑ 06/12/2011). Καταρχήν το λαχματζούν δεν έχει καμιά σχέση με την Ξάνθη. Το μάθαμε στην Ξάνθη τα τελευταία χρόνια από την κοσμοπολίτικη Αθήνα που αρέσκεται σε εξωτικές κουζίνες. Δεν καταλαβαίνω όμως τι σχέση έχει το λαχματζούν με το περιεχόμενο του κειμένου του. Προφανώς θα πρέπει να ρωτήσω την κυρία Κέζα, επίσης δημοσιογράφο του ΔΟΛ (βλέπε σχόλιό της στο Βήμα 05/12/’11), μήπως και πρόκειται για σεξιστικού τύπου αναφορά. Και όλοι μαζί να ρωτήσουν τον κ. Παπαχρήστο, συντάκτη των Νέων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, περί σεξισμού και κοινωνικοπολιτικού savoir-revive, όταν στον εντευκτήριο της Βουλής, παρουσία πολλών βουλευτών, την ημέρα εκκίνησης της διαδικασίας αποκαθήλωσης Παπανδρέου, μου έθεσε την ερώτηση (σημειωτέον ότι δεν έχουμε μεταξύ μας γνωριμία, πλην της συμπαρουσίας μας σε εκπομπές και χώρους πολιτικής) «ποιος νομίζεις ότι είσαι;». Κατόπιν προτροπής μου, απάντησε ο ίδιος. Αν δεν θυμάται τι απάντησε, πείτε μου κ. Μητρόπουλε και κ. Κέζα, να ανακοινώσω εγώ την απάντησή του.

Νομίζω όμως ότι το μονόστηλο του κ. Μητρόπουλου γράφτηκε μόνο και μόνο για να μας θυμίσει ότι «στο Υπουργικό, που έγινε εκείνη την ημέρα, ο Μιχάλης δεν έβρισκε ούτε ένα επιχείρημα κατά του δημοψηφίσματος, ενώ ο Ξυνίδης πήγε να πατάξει όλους εκείνους -και, κυρίως, τον Γιάννη Ραγκούση- που εξέφρασαν επιφυλάξεις για το εγχείρημα.» Το λάβαμε το μήνυμα κ. Μητρόπουλε. Δεν σας υπόσχομαι όμως ότι θα είμαι πιο προσεκτικός.

Στο τέλος ο κ. Μητρόπουλος συμπεραίνει ότι «οι ελιγμοί των μεγάλων έχουν ως αποτέλεσμα το μπέρδεμα-αλλά και τον εκνευρισμό- των άλλων». Λίγο πιο πάνω αναφέρει: «Υπαρχηγός του Βενιζέλου στους δύσκολους καιρούς, ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι πλέον αντίπαλός του». Γιατί μας θυμίζει ποιός ήταν υπαρχηγός ποιού; Τελικά ποιός είναι ο εκνευρισμένος;

Ακόμη : Χθες παρευρέθηκα επί τρεις ώρες στην πράγματι ιδιαίτερα σοβαρή εκδήλωση της ΕΣΕΕ που αφορούσε την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου για το έτος 2011. Στο ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κανάλι MEGA (μεγαλομέτοχος του οποίου είναι ο ΔΟΛ) στο εισαγωγικό κείμενο η κ. Τρέμη ανέφερε την παρουσία του Προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα. Στη δε παράθεση αποσπασμάτων από τις ομιλίες παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Σαμαρά, του κ. Γεωργιάδη (σημειωτέον ότι χαιρέτισε για λογαριασμό του κ. Καρατζαφέρη και όχι ως αρμόδιος υπουργός), του κ. Τσίπρα και του κ. Οικονόμου, εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Για τον κάθε τηλεθεατή που παρακολούθησε το ρεπορτάζ, δεν παρευρέθηκα καν στην εκδήλωση. Και δεν το αναφέρω από προσωπική αγωνία προβολής, την οποία απέδειξα εδώ και δύο χρόνια ότι δεν διαθέτω. Το αναφέρω γιατί προσήλθα, προσφωνήθηκα από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ και μίλησα ως ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. Προφανώς όμως όλα αυτά δεν είχαν καμιά σημασία και ας παρουσίαζε την εκδήλωση δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ του MEGA.

ΥΓ1. Σας παρακαλώ πολύ, αν μπορείτε να προβάλλετε κάθε μέρα τη συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην εκπομπή MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ. Όχι! Όχι! δεν καταλάβατε. Δεν είναι μπηχτή στον Χρυσοχοίδη. ΖΟΟΜ στον κ. Αναγνωστάκη να κάνετε, για να βγάζει ο κόσμος τα συμπεράσματά του. Όσοι το έχουν παρακολουθήσει αντιλαμβάνονται.

ΥΓ2. Συγγνώμη αν ενοχλώ με τον grottesco τρόπο μου, την καλή κοινωνία, που δεν πάσχει από σεξισμό, πολιτικό αμοραλισμό και παραγοντισμό".

Διαπραγματεύσεις Ψυχάρη με εργαζομένους στο ΔΟΛ για νέες περικοπές

Με πολλούς εργαζόμενους όλων των διευθύνσεων στον ΔΟΛ συζήτησε ο Σταύρος Ψυχάρης και φαίνεται πως αυτοί του είπαν ότι αποδέχονται ευχαρίστως τις περικοπές του 20% στους μισθούς τους. Όπως φαίνεται όμως -και όπως λέει ο Ψυχάρης- του έθεσαν μια αυστηρή προϋπόθεση: να ορισθεί ως κατώτατο όριο αποδοχών μετά την μείωση το ποσό των 1.500 ευρώ αντί των 1.200 ευρώ… Κι ο Ψυχάρης την έκανε αμέσως αποδεκτή καθώς θεωρεί ότι «με τις μεταβολές αυτές γίνεται δικαιότερη η κατανομή της συνεισφοράς των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της κρίσης»… Όμως η εργασιακή επιτροπή και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΔΟΛ κάνουν λόγο για «πρόταση απαράδεκτη και σε όλες τις περιπτώσεις ανήθικη έναντι των εργαζομένων στον Οργανισμό»... Στον ΔΟΛ που τώρα ζητούνται περικοπές μισθών της τάξης του 20%, έχει ήδη απολυθεί το 40% του ανθρώπινου δυναμικού (πάνω από 80% διοικητικοί υπάλληλοι).

10 μήνες απλήρωτοι στην εφημερίδα Φίλαθλος

Η εργοδοσία της εφημερίδας «ΦΙΛΑΘΛΟΣ», παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου και καταπατώντας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση την Εργατική Νομοθεσία, αρνείται συστηματικά και με περισσή θρασύτητα να καταβάλει στους δημοσιογράφους και τους λοιπούς εργαζόμενους τους μισθούς 10 μηνών. Ο εργοδότης κ. Γ. Κουρής αρνείται επίμονα να καταβάλει τα δεδουλευμένα των συντακτών κρατώντας τους σε καθεστώς ομηρίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη και αντεργατική τακτική της ιδιοκτησίας της εφημερίδας και καλεί τους εργαζόμενους στην εφημερίδα σε συνέλευση την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011, στις 11 π.μ. στα..γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες και τις κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση της εργασίας των εργαζόμενων και την εξόφληση των δεδουλευμένων τους.

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ΕΣΗΕΑ στα κρατικά και δημοτικά ΜΜΕ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αντιδρώντας στην επιβολή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου, καθώς επίσης και στην καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των εργαζομένων δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων και της με αυτόν τον τρόπο χειραγώγησης της ενημέρωσης, αποφάσισαν, κατ’ εντολή και εξουσιοδότηση των Γενικών τους Συνελεύσεων, την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στα Δημόσια και Δημοτικά Μ.Μ.Ε. ως εξής:

1. Για τους δημοσιογράφους και το διοικητικό προσωπικό, που εργάζονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας την κήρυξη στάσεων εργασίας:
-για το ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου από τις 06.00 π.μ. έως τις 11.00 π.μ., από τις 14.00 έως τις 18.00 και από τις 19.00 έως τις 24.00.
-για τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου από..τις 06.00 π.μ. έως τις 11.00 π.μ., από τις 12 το μεσημέρι έως τις 17.00 και από τις 19.00 έως τις 22.00.

2. Για τους δημοσιογράφους και το διοικητικό προσωπικό, που εργάζονται στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «Αθήνα 9,84» την κήρυξη στάσεων εργασίας :
- την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011 από τις 11.00 π.μ. έως τις 13.00.
- την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011 από τις 16.00 έως τις 18.00 και
-την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου από τις 18.00 έως τις 20.00.

3. Για τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους, που εργάζονται στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ καθώς και στο Κανάλι της Βουλής την κήρυξη στάσεων εργασίας:
-Από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 18.00 την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011.
-Από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 18.00 την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011.
-Από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 18.00 την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011.

4. Τ ο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στην ΕΡΤ, αποφάσισε την κήρυξη επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης, 7 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου, από τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Παρασκευής, 9 Δεκεμβρίου 2011 και από τις 06.00 π.μ. της Παρασκευής, 9 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 06.00 π.μ. του Σαββάτου, 10 Δεκεμβρίου 2011 όλων των δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται στην ΕΡΤ.

5. Για τους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους, που εργάζονται στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM» την κήρυξη στάσεων εργασίας:
-την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 από τις 12.00 μ. έως τις 18.00 και
-την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου από τις 12.00 μ. έως τις 18.00 όλων των δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM»
ΖΗΤΩΝΤΑΣ

-Την ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο.
-Να μην εφαρμοστεί ο νόμος «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», που οδηγεί στην εξαθλίωση των εργαζομένων.
-Να σταματήσει κάθε απόπειρα συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ΕΡΤ και της Δημοτικής Ραδιοτηλεόρασης.
-Να προστατευθεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και
-Να σταματήσει κάθε απόπειρα «υπαλληλοποίησης» των εργαζομένων στην ενημέρωση, στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, την ΕΡΤ, τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, των Ο.Τ.Α. και των δημοτικών Ρ/Τ σταθμών.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΣΚΑΙ τους καλούν να μην υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις

Σημείωμα των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του ΣΚΑΪ προς τους συναδέλφους τους μέσω του οποίου εξηγούν γιατί δεν πρέπει να υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις του Αλαφούζου κανένας εργαζόμενος. Αναλυτικά οι εννέα βασικοί λόγοι που αναφέρουν οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ είναι οι εξής:

1. Δεν εξασφαλίζεις την δουλειά σου: Ο ΣΚΑΪ δεν δεσμεύεται ότι δεν θα κάνει απολύσεις, αντιθέτως μας προειδοποιεί ότι απλά δεν θα κάνει πολλές.
2. Δεν κερδίζεις τίποτα από τη νέα συμφωνία: Πέρυσι θεωρήσαμε όλοι ότι θα “βάζαμε πλάτη” για να βοηθήσουμε την επιχείρηση. Το αποτέλεσμα ήταν περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, με περισσότερες ώρες δουλειάς και προσφορά του δημοσιογραφικού προϊόντος που παράγουμε και στα τρία μέσα του Ομίλου, αλλά και εκτός Ελλάδος: στο ΡΙΚ!
3. Οι απολύσεις που είναι να γίνουν θα γίνουν: Ασχέτως αν εργάζεσαι πολύ ή λίγο, ασχέτως αν προσφέρεις ή όχι και αν υπογράψεις ή όχι, η πρόσφατη απόλυση Κηπουρού και η ακυρωμένη απόλυση Τεζάρη, όπως και οι 9 απολύσεις από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, το τελευταίο διάστημα, δείχνουν ότι και πάλι κινδυνεύεις, ανεξάρτητα με το τι θα πράξεις.
4. Έχουμε ήδη ξεπεράσει σε απώλειες το 20%: Αυτή την περίοδο στα άλλα «μαγαζιά» οι εργοδότες ζητούν μειώσεις 20%. Εμείς έχουμε ήδη υποστεί μείωση κοντά στο 25% και μαζί με..τις μειώσεις λόγω του αφορολογήτου, έχουμε ξεπεράσει το -40%. Επίσης, στα άλλα ΜΜΕ μπορεί να ζητούν το -20% (στα περισσότερα κλιμακωτά) όμως πέρυσι και για 1 χρόνο δεν είχαν κόψει το 10% των μισθών των συναδέλφων. Με λίγα λόγια η πραγματική μείωση είναι -40% για το 2010-11 και -50% για το 2012! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
5. Τα διαφημιστικά έσοδα ανέκαμψαν: Παρά τα όσα λέει η Διοίκηση, εκβιάζοντας για άδειο ATM, τα διαφημιστικά έσοδα έχουν ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν για φέτος καθώς η πίτα μοιράζεται με λιγότερα κανάλια λόγω του Alter και της ΝΕΤ.
6. Ο πραγματικός λόγος του νέου αιτήματος για μείωση είναι ότι η Διοίκηση απλά πιστεύει ότι μπορεί να το πετύχει. Καθώς παραμένουμε χωρίς σύμβαση και βρισκόμαστε μέσα σε έναν γενικότερο εργασιακό ορυμαγδό, είναι τώρα μία καλή ευκαιρία για την επιχείρηση να αγοράσει τις εργατοώρες μας ακόμα φθηνότερα. Γιατί να μην το κάνει;
7. Η διοίκηση θέλει να προλάβει την εμφάνιση Σύμβασης: Αν υπογράψεις τώρα, πιθανότατα όταν θα υπάρξει σύμβαση -είτε με συμφωνία της ΕΣΗΕΑ και των Εργοδοτών, είτε με απόφαση του ΟΜΕΔ- και επανέλθει ο μισθούς σου στα επίπεδα του 2009, τότε θα επικαλεστούν την υπογραφή σου ως πιο δεσμευτική και έτσι θα μας κρατήσουν όλους και πάλι καθηλωμένους. Επίσης, όποιος θα θέλει να προσβάλλει την ατομική σύμβαση θα πρέπει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ να προσφύγει στα δικαστήρια με ότι αυτό συνεπάγεται (Κόστος δικαστικών εξόδων, ένας εργαζόμενος απέναντι σε μια νομική ομάδα ομίλου ΜΜΕ κτλ).
8. Η διοίκηση θα επικαλεστεί την πλειοψηφία δια της τρομοκρατίας: Αν υπογράψει η πλειοψηφία τότε για πιο λόγο ο κάθε ιδιοκτήτης να “συρθεί” σε διαπραγμάτευση με την ΕΣΗΕΑ; Τι θα είναι αυτό που θα τον αναγκάσει να σταματήσει τις απολύσεις αν η πλειοψηφία τον εξουσιοδοτήσει για την μισθολογική του κλίμακα και το εργασιακό του παρόν; Τίποτα!
Υπάρχουν δύο ξεκάθαροι δρόμοι επιλογής:

Ο 1ος είναι η υπογραφή και η καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που ανοίγει το δρόμο για νέες μειώσεις, νέες ανεξέλεγκτες απολύσεις, νέα εντατικοποίηση και υποβάθμιση της δουλειάς μας.
Νέους εκβιασμούς, νέα 18ωρα εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, νέα (υπερ)εκμετάλλευση. Αυτός ο δρόμος δεν είναι απλά καταστροφικός -συλλογικά και ατομικά-, είναι κάτι πολύ παραπάνω: Λύνει τα χέρια στην Ιδιοκτησία και ανοίγει τη πόρτα στους μισθούς των 500 ευρώ, απώτερο στόχο όλων των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.
Ο 2ος δρόμος είναι αυτός της Συλλογικής αντίδρασης που μπορεί να έρθει μόνο μέσω της ατομικής. Το δικό μας ζήτημα, με τις μειώσεις και τις απολύσεις, τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία δεν είναι πλέον μόνο δικό μας. Αλλά μαζικό. Συμβαίνει παντού σε όλα τα ΜΜΕ. Και μόνο μέσα από αυτό το δρόμο της αντίστασης, μπορούμε να κερδίσουμε (ένα μέρος) της αξιοπρέπειάς μας, δίνοντας αγώνα για την υπογραφή της Συλλογικής μας Σύμβασης. Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι “βάζουμε πλάτη” στην (κάθε) επιχείρηση. Ζητάμε τα βασικά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Ζητάμε τα βασικά για την αξιοπρέπεια της δουλειάς μας. Ζητάμε τα βασικά για να μπορέσει ο χώρος της δημοσιογραφίας να συνεχίσει να υπάρχει. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως η επίθεση των ιδιοκτητών θα ενταθεί και δεν θα σταματήσει όσο εμείς τους δίνουμε το χώρο να το πράττουν.
Κρατάμε στα χέρια μας την τελευταία ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε πραγματικά να αντιδράσουμε! Επιτέλους ας το κάνουμε!

Οι Εκπρόσωποι των Συντακτών των ΣΚΑΪ TV και ΣΚΑΪ 100,3 στην ΕΣΗΕΑ Κωνσταντίνος Δαυλός
Λεωνίδας Σακλαμπάνης

6 Δεκ 2011

Ένα βήμα μπροστά και δύο πισω κάνει ο Χατζηνικολάου για τη μεταγραφή του στον ΑΝΤ1

Από όλα τα κανάλια λέει ότι έχει προτάσεις ο απλήρωτος Νίκος Χατζηνικολάου. Τις απορρίπτει όμως όλες γιατί λέει περιμένει ακόμη τι θα γίνει με το ΑΛΤΕΡ και ανάλογα θα πράξει. Μόνο που αυτό το λέει αρκετό καιρό αν και έχει δηλώσει πολλές φορές και ξεκάθαρα πως το ΑΛΤΕΡ τέλειωσε γι αυτόν. Πολλοί υποψιάζονται ότι τα κανάλια δεν δέχονται τόσο εύκολα τους όρους που θέτει ο Χατζηνικολάου με αποτέλεσμα ο τηλεπαρουσιαστής να δυσκολεύεται να βρει τηλεοπτική στέγη. Κάποιοι λένε ότι επικαλείται συνεχώς την εκκρεμότητα του ΑΛΤΕΡ και την προβάλει ως δικαιολογία για τη μη συνεργασία του με κάποιον μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό.

Τα τελευταία 24ωρα βέβαια πύκνωσαν οι φήμες που ήθελαν τον Χατζηνικολάου να έχει κλείσει με τον ΑΝΤ1, φαίνεται όμως πως την τελευταία στιγμή κάπου σκάλωσε η συμφωνία και κάποιοι αναφέρουν ως αιτία τις ...υπερβολικές (και δεν εννούν μόνο τις οικονομικές) απαιτήσεις του. Υπάρχει όμως και το όχι και τόσο απίθανο ενδεχόμενο ο παρουσιαστής να βάλει νερό στο κρασί του και να τον δούμε από την καινούργια χρονιά να παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο κανάλι του Αμαρουσίου.

5 Δεκ 2011

Απολύσεις στις Αττικές εκδόσεις παρά την κερδοφορία της εταιρίας

Οι προκλήσεις στις Αττικές Εκδόσεις συνεχίζονται. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, ξανά απολύσεις, παράταση του καθεστώτος των μειώσεων. Το επιχείρημα της κρίσης όταν ακούγεται από τον επικεφαλής του Ομίλου και πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Περιοδικού Τύπου μοιάζει ανέκδοτο. Οι Αττικές Εκδόσεις, ακόμα και σε αυτή την ζοφερή οικονομική κατάσταση, εξακολουθούν και έχουν κέρδη: 1,267 εκατομμύρια ευρώ κέρδη προ φόρων κατέγραψε η εταιρεία στους πρώτους εννιά μήνες του 2011, σύμφωνα με τις καταστάσεις που δημοσίευσε στις 21 Νοεμβρίου. Είναι η μόνη εισηγμένη εταιρεία ΜΜΕ στο Χρηματιστήριο που παρουσίασε κέρδη! Ακόμα και ο Όμιλος των εταιρειών, παρά την εμφάνιση ζημιών από τις δραστηριότητες του εξωτερικού, καταγράφει κέρδη που..ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ!
Μόνο μέσα στο 2011 πραγματοποίησε:
- Εξαγορά του ποσοστού των μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας Τηλεθεατής Α.Ε. που εκδίδει το ομώνυμο περιοδικό και απορρόφησή της στην μαμά-εταιρεία. Κόστος εξαγοράς 3,075 εκατ. ευρώ!
- Εξαγορά του ραδιοσταθμού Λάμψη FM καταβάλλοντας τίμημα 4,350 εκατ. ευρώ!
Στο εννεάμηνο αυτό του 2011 οι Αττικές Εκδόσεις είχαν μια μικρή μείωση του τζίρου τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, αλλά παρόλα αυτά τα κέρδη τους τριπλασιάστηκαν!
Είναι, λοιπόν, παραπάνω από φανερό, ότι η επιβολή της «συμφωνίας» μείωσης των μισθών, η οποία μάλιστα ανανεώθηκε, συνέβαλε στην κερδοφορία της εταιρείας. Κι ακόμα χειρότερα οι περικοπές των μισθών των εργαζομένων, χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο εξαγορών κι επέκτασης της εταιρείας για να φθάσει να αποκτήσει «κυρίαρχη θέση στο χώρο των μουσικών ραδιοφώνων», όπως ενημερώνει τους μετόχους της.

Να θυμίσουμε ότι η επιβολή των μειώσεων έγινε μέσα από ένα κλίμα εκβιασμών και απολύσεων. Κορυφαία αντεργατική κίνηση του μεγαλοεκδότη – ιδιοκτήτη των Αττικών Εκδόσεων η απόλυση της εκλεγμένης συνδικαλιστικής εκπροσώπου των συντακτών.
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων όμως προχωρά και σε νέες απολύσεις, δίνοντας ένα μήνυμα ασυδοσίας που αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αφού ο Θ. Φιλιππόπουλος συμπεριφέρεται με τέτοιο προκλητικό τρόπο όντας πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού τύπου, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΣΠΗΤ και του ΣΕΠΤ για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης.

Ο Τύπος ζει την κορύφωση της εργοδοτικής επίθεσης. Σε αγαστή σύμπνοια όλοι οι μεγάλοι όμιλοι επιβάλουν το δικό τους Μνημόνιο, με γενικευμένη μείωση αποδοχών και αθρόες απολύσεις, με πλήρη αποδιάρθρωση των συλλογικών κατακτήσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στηρίζονται και στηρίζουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει επιβάλλει η Μνημονιακή διακυβέρνηση κυβέρνησης – τρόικας γενικεύοντας το καθεστώς μεσαίωνα που έχουν επιβάλει στα μαγαζιά τους. Την ίδια στιγμή διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι προνομίων και κυρίαρχου ρόλου στα πολιτικά και οικονομικά πράγματα.
πηγή: Παρατύπως

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Του Δημήτρη Παπαθανασίου


Ανήμερα της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την επομένη δηλαδή της 24ωρης γενικής απεργίας στα ΜΜΕ, βγήκε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real.fm, να μιλήσει προφανώς για τα πολλά προβλήματα του κλάδου, ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Δημήτρης Τρίμης.
Στην επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι ο χώρος μας περνάει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων, ο κ. Τρίμης είπε επί λέξει:
«Με δυο λόγια αυτή την κρίση εμείς λέμε να την περάσουμε με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και με ειλικρίνεια και με ανοιχτά χαρτιά. Ηδη τώρα που μιλάμε το διασωματειακό συναντά τους εκπροσώπους της εταιρείας ALTER, διότι ξέρετε πολύ καλύτερα από πολλούς άλλους τι συμβαίνει εκεί. Γνωρίζετε επίσης ότι στην "Ελευθεροτυπία", που εργάζομαι, είμαστε απλήρωτοι 4 μήνες. Οτι υπάρχει μια τριγωνική εμπλοκή στο σύστημα πολιτική εξουσία, τράπεζες, εκδοτικές επιχειρήσεις και υπάρχει και ένα πολύ κακό φόντο. Συγκεκριμένα λείπουνε πάρα πολλά λεφτά από τις εταιρείες, τις κλασικές παραδοσιακές εταιρείες ενημέρωσης, λεφτά που έφυγαν από το μετοχικό κεφάλαιο και πέρασαν στους μετόχους και ενδεχομένως να βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτά όλα είναι που σήμερα δημιουργούν την κρίση και στον Τύπο, παράγουν φτώχεια και ανεργία και στο δικό μας κλάδο».
Στην παρατήρηση του Αντώνη Δελλατόλα που βρίσκεται στο στούντιο, ότι ουσιαστικά λέει πως υπάρχουν χρήματα στον Τύπο και ότι πάνε στις τσέπες των μετόχων και ιδιοκτητών, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ το εξειδικεύει:
«Θα ήθελα να σας πω για την εφημερίδα που εργάζομαι, την "Ελευθεροτυπία". Διαπιστώθηκε από συναδέλφους, μελετώντας ισολογισμούς και τα στοιχεία που κατατίθενται επισήμως στο Χρηματιστήριο, εφ' όσον είναι εισηγμένη εταιρεία, ότι απομειώθηκε μέσα σε μια εξαετία, την τελευταία εννοώ, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά 95 εκατομμύρια, συνυπολογίζοντας βεβαίως και τις αστρονομικές αποζημιώσεις των μελών της διοίκησης, δηλαδή των μετόχων στην πραγματικότητα. Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία και δεν απαντάει καμία πλευρά και δεν αρκεί να πει κανείς ότι οι τράπεζες δίνουν πολλά δάνεια κακώς σε έναν και δεν δίνουνε στον άλλο, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση και είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία μέσα στις δυσκολίες της ρευστότητας και των αποτυχιών του Μνημονίου και του όλου συστήματος της ευρωζώνης».
Ο Χατζηνικολάου, που είναι γάτα, στρώνει εκ νέου την μπάλα, λέγοντας πως αρκετοί από τους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι είχαν και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, που ευνοήθηκαν από τη λειτουργία των μέσων με ένα στρεβλό τρόπο, αυτοί τώρα που τα βλέπουν να καταρρέουν δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη, περιμένοντας προφανώς ο πρόεδρος να ανοίξει την κουβέντα.
Τι απάντησε ο κ. Τρίμης; Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Μπέρδεψε αριστερούς με δεξιούς, ψέλλισε και κάτι δικά του για ανεξαρτησία, εντιμότητα και ηθική της ενημέρωσης και για την ταμπακέρα ούτε κουβέντα. Ούτε λέξη για τους νταβατζήδες, ούτε λέξη για τους εργολάβους. Μπείτε στο αρχείο του Real, 1/12/2012, και ακούστε τον πρόεδρο του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού σωματείου της χώρας. Μνημείο!!!
Την επομένη, λοιπόν, της γενικής απεργίας στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται ονομαστικά μόνο σε δύο μέσα: στο Alter και στην «Ελευθεροτυπία». Προφανώς για τον κ. Τρίμη πουθενά δεν γίνονται ομαδικές απολύσεις, πουθενά δεν γίνονται μειώσεις μισθών, πουθενά δεν υπογράφονται ατομικές συμβάσεις. Το μόνα προβλήματα είναι το Alter και η «Ελευθεροτυπία».
Αναφέρεται στα οικονομικά στοιχεία της «Ελευθεροτυπίας» και επικαλείται έρευνα κάποιων συναδέλφων! Ναι, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ δεν επικαλείται το πόρισμα κάποιου ειδικού, δεν επικαλείται την έρευνα κάποιου ορκωτού λογιστή ορισμένου από το σωματείο ή τους εργαζομένους, αλλά επικαλείται την έρευνα του κολλητού του. Ναι, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επικαλείται σε εθνικό δίκτυο μια έρευνα την οποία η πλειονότητα των εργαζομένων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος τη θεωρεί ασόβαρη!
Είπε επίσης ο κ. Τρίμης, βασιζόμενος στην έρευνα του κολλητού του, ότι το κεφάλαιο της εταιρείας απομειώθηκε κατά 95 εκατ. τα τελευταία έξι χρόνια. Κι εγώ αναρωτιέμαι, στην απίθανη περίπτωση που ο ισχυρισμός του αποδειχθεί σωστός: Ο κ. Τρίμης, το πρωτοκλασάτο συνδικαλιστικό στέλεχος μιας ολόκληρης παράταξης αλλά και της «Ε», τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια; Δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή έβλεπε και για δικούς του λόγους δεν μίλαγε, ή έβλεπε και δεν καταλάβαινε...
Για τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, επίσης, το ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν κάποιους επιχειρηματίες και κάποιους όχι, είναι άλλο θέμα! Το ότι για παράδειγμα ο Ψ μπορεί να πάρει 30 εκατ. δάνειο και ο Χ μηδέν, είναι για τον κ. Τρίμη μια άλλη συζήτηση... Δεν επηρεάζει ούτε την ενημέρωση ούτε τον ανταγωνισμό! Τέτοια αντίληψη ο πρόεδρος.
Οι ενστάσεις για όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, πολλές. Οι ενστάσεις για όσα δεν είπε, ακόμη περισσότερες. Το μέγα ερώτημα για μένα ως εργαζόμενο της «Ε» παραμένει, έπειτα από όσα άκουσα:
Γιατί ο πρόεδρος του σωματείου μας, την ώρα που δίνεται μια πολυμέτωπη μάχη για να ξεπεραστούν τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα, δημιουργεί με τις παρεμβάσεις του, η ορθότητα και η αντικειμενικότητα των οποίων αν μη τι άλλο ελέγχονται, ένα περιβάλλον τέτοιο που μόνο ευνοϊκό για τους εργαζομένους και την πολυπόθητη δανειοδότηση της εταιρείας δεν είναι;
Από όσα είπε το πρωί της Πέμπτης ο κ. Τρίμης, θα κρατήσω μόνο μια φράση: Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία...
papathan@enet.gr

πηγή: Ελευθεροτυπία

Μειώσεις 15% ζητάει ο Ψυχάρης για να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μείωση κατά 15% επιδιώκει ο Σταύρος Ψυχάρης με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΙΗΕΑ. Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΙΗΕΑ με την ΕΣΗΕΑ, σήμερα, Δευτέρα. Η αρχική, προ ημερών, πρόταση προς την ΕΣΗΕΑ ήταν για μείωση της τάξης του 20% για να υποχωρήσει στο -15%. Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ, τότε είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει το μέτρο της μείωσης κατά 20% στους εργαζόμενους στο ΔΟΛ. Μέχρι σήμερα, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον οργανισμό, ανεστάλη η εφαρμογή του μέτρου σε βάρος των αποδοχών τους.

-πηγή: Το Παρόν

Στον "αέρα" το νέο πρόγραμμα του kontra chanell

Ξεκινάει από σήμερα το νέο πρόγραμμα του Kontra Channel υπό τη γενική διεύθυνση του «Φαντομά» Βασίλη Ταλαμάγκα. Ο Τέρενς Κουίκ εκτός των άλλων θα συμπαρουσιάζει εκπομπή για το αυτοκίνητο με το Στρατισσίνο, αλλά και εκπομπή για τα blogs. Συγκεκριμένα κάθε Πέμπτη βράδυ 24.00-02.00 ο Κουίκ θα ταξιδεύει στον κόσμο των blogs και θα ερευνά ότι τρέχει στην κυβερνοσφαίρα. Μαζί του αγνωστοι bloggers, γνωστοί δημοσιογράφοι και μαχητικοί διαχειριστές ιστοσελίδων. Τη δημοσιογραφική παραγωγή έχει αναλάβει η Μικαέλα Παγκάλου και την αρχισυνταξία η Γεωργία Παπαγεωργίου με την Αλεξάνδρα Τράγκα!
Επίσης στο Kontra Channel θα έχουν εκπομπές δύο δημοσιογράφοι που είναι και βουλευτές: ο Σίμος Κεδίκογλου θα παρουσιάζει εκπομπή για τα media και ο Αργύρης Ντινόπουλος θα ασχολείται με ερευνητικά ρεπορτάζ.

Απειλές με αναστολή έκδοσης για να περάσουν τις μειώσεις στον Αγγελιοφόρο

Με διακοπή έκδοσης του καθημερινού φύλλου και ομαδικές απολύσεις απειλεί η διοίκηση του Αγγελιοφόρου με email το οποίο απέστειλε την Παρασκευή στην ΕΣΗΕΜ-Θ. Στο μήνυμα τονίζεται ότι η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει στην αναστολή της καθημερινής έκδοσης, απολύοντας παράλληλα συνολικά 55 άτομα,(32 δημοσιογράφους, 17 διοικητικούς και 6 τεχνικούς) με την επιφύλαξη όπως επισημαίνει όμως, κατάθεσης πρότασης ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος . Πράγμα που σημαίνει ότι αν η εταιρεία δεχτεί από τις ενώσεις των εργαζομένων, προτάσεις με τις οποίες το κόστος θα πέσει στα επιθυμητά επίπεδα, τότε και μόνο τότε δεν θα υλοποιήσει την απειλή της. Για τους δημοσιογράφους τουλάχιστον, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η εταιρεία ζητά περικοπές που θα φτάνουν το 35%, ενώ ανάλογες αναμένεται να είναι οι..περικοπές που θα επιθυμούσε η διοίκηση και στους υπόλοιπους κλάδους. Ο Αγγελιοφόρος αναμένει την απάντηση της ΕΣΗΕΜ-Θ σε συνάντηση, η οποία ζητά να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στη 1.30μμ.

Νέες εκβιαστικές περικοπές 20% στον όμιλο Αλαφούζου

Προκλήσεων συνέχεια από τους εργοδότες στα ΜΜΕ. Αυτή τη φορά η πρόκληση εκδηλώθηκε από τους Αλαφούζους στο ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα του Νέου Φαλήρου. Η εργοδοσία του Τ/Σ και του Ρ/Σ «ΣΚΑΪ», καθώς και της ιστοσελίδας «SKAI.GR» εναρμονιζόμενη με την πολιτική του ΠΗΓΑΣΟΥ, του Δ.Ο.Λ. και των μέσων του Ομίλου Κυριακίδη (FLASH, ESPRESSO, ATHENS NEWS), των εφημερίδων «ΚΕΡΔΟΣ» και «SPORTDAY», προχωρεί στο γνωστό εκβιασμό της μείωσης κατά 20% των μισθών όλων των εργαζομένων με την απειλή των απολύσεων.
Και όλα αυτά τα γεγονότα, που παραβιάζουν τα βασικά δικαιώματα των εργαζόμενων τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συμβαίνουν την ώρα που οι θεσμικοί εκπρόσωποι της εργοδοσίας του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης ισχυρίζονται, ότι επιθυμούν έναν εποικοδομητικό διάλογο για την υπογραφή νέων ΣΣΕ με την ΕΣΗΕΑ και τα..άλλα Σωματεία των εργαζομένων στην ενημέρωση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους εργαζόμενους σε συνέλευση τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι στο χώρο εργασίας τους.
Σε τέτοιες στιγμές, όταν η εργοδοτική επίθεση εκδηλώνεται με τέτοια βιαιότητα, η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι ενωτική και δυναμική. Η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη και ο αγώνας είναι η μόνη απάντηση.