6 Αυγ 2010

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΩΜΕΓΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

...ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ουσιαστικά ομολόγησε ότι οι προειδοποιήσεις απόλυσης μοιράστηκαν επειδή οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να αλλάξει η απασχόλησή τους και από 8ωρη να γίνει 4ωρη. Είπε ότι «μάλλον δεν έχει σκοπό να τους απολύσει», αλλά πρόσθεσε ότι «όταν λήξει ο χρόνος ισχύος της προειδοποίησης θα τους δώσει νέα προειδοποίηση απόλυσης». Παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι επί χρόνια τους καταβάλλει τα δεδουλευμένα με καθυστέρηση τουλάχιστον 20 ημερών, δεν τους έχει αποδώσει αναδρομικά από τις αυξήσεις των ΣΣΕ, τους στέλνει σε καλοκαιρινή άδεια χωρίς να τους καταβάλει το επίδομα άδειας κλπ!!!

ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ...ΟΤΑΝ ΣΤΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ...ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ;;;
πηγή:ΠΡΕΖΑ TV

5 Αυγ 2010

Κανάλι 1: Χρονικό τσαμπουκά και ανομίας


Από τις 2 Ιουνίου 2010 οι τεχνικοί του δημοτικού ραδιοσταθμού Πειραιά Κανάλι 1 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Όταν ξεκίνησε η επίσχεση, η διοίκηση του ραδιοσταθμού είχε απλήρωτους όλους τους εργαζόμενούς της από τον Μάρτιο. Στο τέλος Ιουνίου τους πλήρωσε 2 μήνες και μέχρι σήμερα δεν έχουν δει ούτε ευρώ. Εννοείται ούτε λόγος για επίδομα αδείας, ούτε λόγος για καλοκαιρινή άδεια.
Όλα αυτά συμπληρώνει η πρωτοφανής στάση της Προέδρου του ραδιοσταθμού.
Ας γίνουμε όμως αναλυτικότεροι: Από τις 29 Ιουνίου ο ραδιοσταθμός άρχισε να μισοεκπέμπει πρόγραμμα (όλοι οι τεχνικοί του ραδιοσταθμού συνεχίζουν την επίσχεση). Έχει λοιπόν η διοίκηση του ραδιοσταθμού βάλει μια δημοτική υπάλληλο (πληρώνεται από τον Δήμο) και κάνει τις βάρδιες των εν επισχέσει τεχνικών, ενώ προσέλαβε και μια νέα ηχολήπτρια με 8μηνη σύμβαση έργου (σύμβαση έργου και κάνει καθημερινά βάρδιες, κύριοι του ΣΕΠΕ)!!! Και εργάζονται Κύριος οίδε πόσες ώρες καθημερινά.

Η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας θέτει πέντε καυτά ερωτήματα προς τους αρμοδίους (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Εργασίας, ΑΣΕΠ, Περιφέρεια, ΣΕΠΕ, ΕΣΡ) γιαυτή την κατάσταση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο (!) Κανάλι 1:
1. Πού βρίσκει χρήματα η πρόεδρος και διπλοπληρώνει τις βάρδιες των 2 για να εργάζονται και για τους εν επισχέσει;
2. Η εργασία της δημοτικής υπαλλήλου στο Κανάλι 1 είναι σύννομη; Πρέπει να πληρώνεται, αν πληρώνεται, και πόσο από το Κανάλι 1; Με ποια διαδικασία βρίσκεται στο ραδιοσταθμό Κανάλι 1 δημοτική υπάλληλος που πληρώνεται από το Δήμο Πειραιά και, κατά δήλωση των συναδέλφων της, και από την διοίκηση του Καναλιού 1 (δηλαδή διπλοαμοίβεται;);
3. Οι προσλήψεις τεχνικού προσωπικού στους δημοτικούς ραδιοσταθμούς επιτρέπονται χωρίς ΑΣΕΠ έστω και για 8μηνη σύμβαση; Και πώς εργάζεται εκεί η «νεοπροσληφθείσα»;
4. Δικαιολογείται σύμβαση έργου σε εργαζόμενο που εκτελεί καθημερινά βάρδιες και ποιο είναι το οριζόμενο έργο της Συμβάσεως;
Και τέλος:
5. Αφού η ΣΣΕ που εφαρμόζεται για το Τεχνικό προσωπικό του ραδιοσταθμού Κανάλι 1 είναι αυτή που υπογράφεται μεταξύ ΕΤΕΡ και ΕΙΙΡΑ, η Δημοτική υπάλληλος που όντας πληρωμένη από το Δήμο Πειραιά εργάζεται, με ποια Σύμβαση Εργασίας πληρώνεται; Μήπως αυτή των ΟΤΑ; Είναι νόμιμο να μην εφαρμόζεται η σύμβαση ΕΤΕΡ – ΕΙΙΡΑ για κάποιον που εκτελεί έργο τεχνικού;
Κατά τα άλλα ζούμε στη χώρα του τσαμπουκά της Προέδρου του Καναλιού 1 που δεν πληρώνει τους εργαζόμενους και έχει και την απαίτηση με παρανομίες και φτηνές ενέργειες να εκπέμπει το «ιδιότυπο» πρόγραμμα ο ραδιοσταθμός.
Αλήθεια, κυρία Πρόεδρε, τα Σαββατοκύριακα ο ραδιοσταθμός γίνεται μουσικός; Ακούτε, κύριε Πρόεδρε του ΕΣΡ;
Φαίνεται εν τέλει ότι η κυρία Πρόεδρος και συνολικά η Διοίκηση του Καναλιού 1 απολαμβάνει μιας «ιδιότυπης» ασυλίας. Ως πότε;

3 Αυγ 2010

Ξεκινάει ο πειθαρχικός έλεγχος στην ΕΡΤ και ο καταλογισμός ευθυνών


Το πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε στην ΕΡΤ από τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ζητήματα θεσμικής θωράκισης της εταιρείας, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, το οποίο συγκλήθηκε μετά από σχετική οδηγία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε πέραν και επιπλέον των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, να προχωρήσει άμεσα στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα:

-στην τροποποίηση και αναμόρφωση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (επιδοματική πολιτική, ρεπό, έλεγχος παρουσίας του προσωπικού, πειθαρχικές κυρώσεις, επιλογή διοικητικών και άλλων στελεχών από το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας μετά από εσωτερική προκήρυξη των θέσεων) με διαπραγμάτευση και συμφωνία με την ΠΟΣΠΕΡΤ,

-στην τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προμηθειών (διαδικασίες , αναθέσεις κλπ.), καθώς και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας.

Επιπροσθέτως και βάσει των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα των Επιθεωρητών –Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αποφασίστηκε:

---η αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης και διαχείρισης παγίων προκαταβολών,
---η εφαρμογή των ανοιχτών διαδικασιών και για την πρόσληψη Προσωπικού Ειδικού Θέσεων επί τη βάσει των κάθε φορά απαιτούμενων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων,
---η πιστή εφαρμογή του άρθρου 16 του ισχύοντος Γενικού Κανονισμού προσωπικού, σύμφωνα με το οποίο το σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ αξιολογείται σε ετήσια βάση και επέκταση της εφαρμογής του άρθρου και στο Προσωπικό Ειδικών Θέσεων.
---η κατάργηση της δυνατότητας παράλληλης απασχόλησης – σε ανταγωνιστικά Μέσα- των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ με σύμβαση αορίστου χρόνου,
---η εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 24 που αφορά στις προμήθειες του Δημοσίου και σε ό, τι αφορά στις προμήθειες της ΕΡΤ προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα κατάτμησης δαπάνης και απευθείας αναθέσεων όπως έγινε στη συνεργασία της ΕΡΤ με την εταιρεία Red Bee και αφορούσε στην παραγωγή των νέων εταιρικών λογοτύπων.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε:

--Να κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των γενικών διευθυντών Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Τεχνικών Υπηρεσιών κ.κ. Γ. Υφαντή και Μ. Πορτοκάλη. Καθήκοντα γενικού διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, θα ασκεί προσωρινά ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Ευάγγελος Λουριδάς μέχρι το διαχωρισμό σε δύο ξεχωριστές γενικές διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικών Υπηρεσιών, ενώ τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών θα ασκεί ο Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου κ. Νίκος Μιχαλίτσης μέχρι την πλήρωση της θέσης που θα γίνει βάσει εσωτερικής προκήρυξης μέχρι τέλος Αυγούστου.

--Να συστήσει άμεσα δύο επιτροπές, εκ των οποίων η πρώτη θα διερευνήσει τις περιπτώσεις εξωτερικών συνεργατών οι οποίοι απασχολούνταν στην ΕΡΤ σε αντικείμενο άλλο από αυτό που προέβλεπε η σύμβασή τους, ενώ η δεύτερη θα διερευνήσει τις περιπτώσεις ανακριβών βεβαιώσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών σχετικά με την έκδοση ΚΥΑ για την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών. Στις επιτροπές αυτές θα μετάσχουν τα θεσμικά αρμόδια στελέχη της εταιρίας, ικανά στελέχη της εταιρείας που παρέμεναν επί σειρά ετών αναξιοποίητα, καθώς και εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ.

--Να αναθέσει στη νομική υπηρεσία της ΕΡΤ το θέμα του καταλογισμού ευθυνών σε στελέχη και υπαλλήλους που εμπλέκονται στις αναφερόμενες στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης υποθέσεις καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας άσκησης ενδίκων μέσων για την αναζήτηση των αμοιβών που δόθηκαν σε τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είχαν προσληφθεί για συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.

--Να ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής σε πειθαρχικό έλεγχο των αναφερόμενων στο πόρισμα των Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στελεχών της ΕΡΤ.

Τέλος αποφασίστηκε:

Α) η δημόσια ανάρτηση του ονομαστικού πίνακα των στελεχών και υπαλλήλων της ΕΡΤ στους οποίους είχαν καταβληθεί bonus, καθώς και τα ποσά που είχαν καταβληθεί σε κάθε έναν από αυτούς.

Β) η συνέχιση της προσπάθειας αξιοποίησης του μόνιμου προσωπικού της ΕΡΤ, με δεδομένο πως το ΔΣ έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο της καταγραφής αναγκών και προσωπικού και έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό του συστήματος και των διαδικασιών αξιολόγησής του. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική αξιοποίησης του προσωπικού της ΕΡΤ έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται με την πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών από το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας πολιτικής, η πλήρωση των θέσεων θα γίνεται με ανοιχτές εσωτερικές διαδικασίες ( προκήρυξη θέσεων) .

Με όλα τα παραπάνω αλλά και με σειρά μέτρων που θα ακολουθήσουν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ , επιδιώκει τη θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ έναντι περιπτώσεων και φαινομένων όπως τα αναφερόμενα στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών –Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τη λειτουργία της εταιρείας σε καθεστώς διαφάνειας και κυρίως λογοδοσίας στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος και τη χρηματοδοτεί

Πουλήθηκε για... ένα δολάριο το περιοδικό Newsweek

Στα χέρια του 92χρονου Σίντνεϊ Χάρμαν πέρασε το αμερικανικό περιοδικό Newsweek. Εναντι του συμβολικού ποσού του ενός δολαρίου ο Χάρμαν, ιδρυτής της εταιρείας συσκευών ήχου Harman International Industries, αγόρασε το Newsweek υποσχόμενος να καλύψει και τις ζημιές του περιοδικού, αν και ένα μέρος των υποχρεώσεων (κυρίως ασφαλιστικών) παραμένει στα χέρια της Washington Post Company.

Η δραματική μείωση των εσόδων και η κυκλοφοριακή πτώση του περιοδικού που ανήκε για 50 χρόνια στην Washington Post ανάγκασαν την μητρική εταιρεία να... εξετάσει την πώλησή του.Το 2009 οι ζημιές έφτασαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια, τάση που θα συνεχιστεί και αυτήν την χρονιά.
Ο Χάρμαν υποσχέθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού, που ανέρχεται σε 350 άτομα ενώ διευκρίνισε ότι θα παραμείνουν στη θέση τους και όλα τα διευθυντικά στελέχη που «τρέχουν» το Newsweek.
πηγή: zoornalistas

2 Αυγ 2010

Η περιφέρεια ζητά ίση μεταχείριση στους ραδιοσταθμούς


@Ιση μεταχείριση με τους σταθμούς της πρωτεύουσας ζητούν από το ΕΣΡ οι ραδιοσταθμοί της περιφέρειας, με επιστολή που απέστειλαν στην ανεξάρτητη αρχή, καθώς και στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών και Μεταφορών), την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ. Ειδικότερα, το θέμα της επιστολής που απέστειλε η ΠΕΙΡΑΣ είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά εκπομπής των ραδιοφωνικών σταθμών της περιφέρειας, αφού αρκετές είναι οι φορές που το ΕΣΡ επιβάλλει πρόστιμα στις επιχειρήσεις με αυτή την αιτιολογία.

@Ειδικότερα, ο κυριότερος λόγος επιβολής προστίμου στις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις της περιφέρειας είναι η εκπομπή από μη δηλωθέντα δίαυλο και από δεύτερο κέντρο εκπομπής.Οι ραδιοσταθμοί της περιφέρειας επισημαίνουν ότι εκτός των άλλων ο νόμος θέτει ως υποχρέωση την κάλυψη ολόκληρου του νομού στον οποίο εκπέμπουν, πράγμα το οποίο το Συμβούλιο θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή της πρωτεύουσας. Οπως τονίζεται, δεν υφίσταται κανένας λόγος διαφορετικής μεταχείρισης των ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής σε σχέση με τους υπόλοιπους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αφού και για τις δύο κατηγορίες ισχύουν μεταβατικές ρυθμίσεις προσωρινού χαρακτήρα.

@Υψηλά ποσοστά παρουσίασαν οι ενημερωτικοί ραδιοσταθμοί στο διάστημα από 21 Ιουνίου 2010 έως 18 Ιουλίου 2010, παρά την καλοκαιρινή περίοδο που παραδοσιακά παρουσιάζουν κάμψη. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Focus Bari, που διενεργεί την έρευνα για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ (Αστική Εταιρεία Μέτρησης Ακροαματικότητας Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής), οι ενημερωτικοί ραδιοσταθμοί υπέστησαν κάποιες απώλειες, αλλά αυτές είναι σχετικά χαμηλές σε σχέση με άλλες χρονιές, πράγμα που οφείλεται στην πλούσια ειδησεογραφία του υπό εξέταση διαστήματος, αφού η κυβέρνηση έφερε σειρά νέων νομοθετημάτων,
πηγή: Greek Media on line

1 Αυγ 2010

Καζάνι που βράζει η ΕΡΤ


Της Αφροδίτης Γραμμέλη
Η απομάκρυνση εκατοντάδων συμβασιούχων και η καθυστέρηση από το υπουργείο Εσωτερικών για την προκήρυξη 800 νέων θέσεων, η τεράστια οικονομική τρύπα που αγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προέκυψαν από το πόρισμα καταπέλτη, το οποίο παραδόθηκε στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο την περασμένη Πέμπτη, φαίνεται να είναι οι λόγοι που οδήγησαν για πρώτη φορά στα χρονικά σε παραίτηση πρόεδρο της ΕΡΤ.

Ηδη από τις 15 Ιουλίου ο κ. Γιώργος Γαμπρίτσος , πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, είχε στείλει την επιστολή παραίτησής του στον υπουργό Πολιτισμού, η οποία έγινε αποδεκτή την περασμένη Τρίτη και συνοδεύτηκε με θερμές ευχαριστίες και αναγνώριση του έργου του το οποίο άλλωστε είχε ως αποτέλεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 30 εκατ. ευρώ. Τον κύριο Γαμπρίτσο από αύριο θα διαδεχθεί στην προεδρία του ΔΣ της ΕΡΤ ο δικηγόρος Αθανάσιος Παπαγεωργίου (μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ), ο οποίος αναμένεται να αναλάβει χρέη προέδρου μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ με το οποίο θα διαχωρίζονται οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ήδη κινούνται οι διαδικασίες μέσω του www.opengov.gr. Αν και στην επιστολή του προς τον υπουργό και στα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Γαμπρίτσος ανέφερε πως οι λόγοι που τον ώθησαν στην παραίτηση ήταν προσωπικοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα αγκάθια στη σχέση του με την πολιτική ηγεσία είχαν γίνει εμφανή από τη στιγμή που αποφασίστηκε η μη ανανέωση των συμβάσεων οπότε και άρχισαν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία του προγράμματος για την ερχόμενη σεζόν. Επιπλέον ο κ. Γαμπρίτσος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν δυσαρεστημένος από τις αποδοχές του, οι οποίες κατόπιν πολλών και διαδοχικών μειώσεων έφθαναν σε ύψος αυτές του Γενικού Γραμματέα συν 20% περίπου.

Τα στοιχεία εξάλλου που είδαν το φως της δημοσιότητας από το πόρισμα των Ελεγκτών την περασμένη εβδομάδα ήταν ήδη λίγο πολύ γνωστά στον παραιτηθέντα πρόεδρο ο οποίος διέκρινε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια τηλεόραση αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος θα έπρεπε να συγκρουστεί με πολλά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται και εργάζονται ακόμη στην ΕΡΤ και που όπως όλα δείχνουν θα απομακρυνθούν.

Η κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ ήταν και είναι σύνηθες φαινόμενο- η ανάληψη, άλλωστε, καθηκόντων από τον κ. Γαμπρίτσο έγινε τέσσερις μήνες μετά την έναρξη αναζήτησης προσώπου και ενώ η ΕΡΤ θύμιζε καζάνι που έβραζε. Στη συνέχεια, και παρά τις προσπάθειες τού παραιτηθέντος προέδρου για επιτάχυνση κάποιων διαδικασιών, οι καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού ήταν χαρακτηριστικές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην σημερινή κατάσταση: η ΕΡΤ παραμένει ακέφαλη σε μία κρίσιμη στιγμή και πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και εν αναμονή του αυριανού έκτακτου ΔΣ το οποίο κάλεσε ο υπουργός Πολιτισμού, με αφορμή τα πορίσματα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η ΕΡΤ στο άμεσο μέλλον να είναι μικρότερη, ευέλικτη και πιο πειραματική, ενώ έχει αποφασιστεί να δοθεί έμφαση στον τομέα της ενημέρωσης και των ειδήσεων.

Τι ανακάλυψαν οι επιθεωρητές στην Αγία Παρασκευή

Το πρώτο πόρισμα των επιθεωρητών «έκαψε» σχεδόν ολόκληρη την ηγεσία της ΕΡΤ της περιόδου 2004-2009 με πρώτο τον τότε πρόεδρο κ. Χρ. Παναγόπουλο Δύο ως τώρα πορίσματα παραδόθηκαν από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης στον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο και ακολουθεί ακόμη ένα το οποίο αναμένεται να παραδοθεί τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

Με το πρώτο πόρισμα των επιθεωρητών που παραδόθηκε στον υπουργό στα τέλη του Ιουνίου βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία της ΕΡΤ της περιόδου 2004-2009. Ο κ. Χρ.Παναγόπουλος, πρόεδρος (τότε) και διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Δ. Γόντικας, διευθυντής τηλεόρασης, ο κ. Ν. Κούρτης, διευθυντής του δορυφορικού προγράμματος, ο κ. Κ. Κέκης, εντεταλμένος σύμβουλος και η κυρία Ειρήνη Νικολοπούλου, παρουσιάστρια, βρίσκονται σήμερα κατηγορούμενοι με τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα:
. Απιστία στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση.
* Παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) και άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία.

Ανάμεσα στις ατασθαλίες που διαπίστωσε η εισαγγελέας κυρία Παναγιώτα Φάκου κάποιες αφορούν και την ΕΡΤ World. Το 2004 το συνολικό μπάτζετ της διεύθυνσης αυτής ανερχόταν σε 300.000 ευρώ ενώ στην περίοδο 2005-2009 το συνολικό μπάτζετ της ΕΡΤ World ξεπέρασε το αστρονομικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο δεύτερο πόρισμα των επιθεωρητών που παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη διαπιστώθηκε σωρεία παραβατικών πράξεων, όπως:
* Αλλαγή λογοτύπου της ΕΡΤ με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμό που στοίχισε 1.404.841 ευρώ.
* Αναθέσεις έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες τα έτη 2006-2009 χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Αντιθέτως οι γενικοί διευθυντές της ΕΡΤ βεβαίωναν ανακριβώς ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.
* Από το 2006 ως το 2008 δόθηκαν 2.369.867 ευρώ με τη μορφή χρηματικών αμοιβών (μπόνους) ενώ στην πλειονότητά τους δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.
* Μη σύννομες απευθείας αναθέσεις τεσσάρων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας 218.000 ευρώ σε ισάριθμους τεχνικούς συμβούλους.
* Για δύο χρόνια, το 2005 και το 2006, χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ χρηματικά ποσά πάγιων προκαταβολών συνολικού ύψους 48.000 και 98.000 ευρώ αντίστοιχα, πλην όμως η τμηματική αύξηση των χορηγούμενων ποσών δεν δικαιολογούνταν λόγω εξάντλησης του χρηματικού ποσού.
* Χορηγήθηκαν και το 2007 και το 2008 σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ ως πάγιες προκαταβολές ποσά συνολικού ύψους 98.000 ευρώ και 80.000 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που να το επιτρέπουν.

Στο τρίτο πόρισμα που αναμένεται να παραδοθεί αρχές Σεπτεμβρίου διερευνώνται:
* Οι μεικτές παραγωγές. Δηλαδή η έρευνα επικεντρώνεται στο αν υπήρξαν εκπομπές την παραγωγή των οποίων αναλάμβαναν εξωτερικοί συνεργάτες παραγωγοί, οι οποίοι εν συνεχεία χρησιμοποιούσαν το δυναμικό και τα μηχανήματα της ΕΡΤ και αν πωλούσαν και μάλιστα πανάκριβα τις εκπομπές αυτές στη δημόσια τηλεόραση.
* Αν υπήρξαν, όπως καταγγέλθηκε, εταιρείες που δημιούργησαν στελέχη της ΕΡΤ, μέσα στην ΕΡΤ για παραγωγή προγραμμάτων.

Σχεδιάζεται νομοθετική ρύθμιση για τα μπλόγκς


Του Χρήστου Ζέρβα

Συνολική νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία της blogόσφαιρας, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα ευρύ ρυθμιστικό πλαίσιο που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες και αρχές, βάσει των οποίων θα ιδρύονται και θα ελέγχονται, από τη Δικαιοσύνη και όχι μόνο, όλα τα blogs και όλες οι ιστοσελίδες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης προτίθεται, αμέσως μετά το καλοκαίρι, να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες σ' έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο, ώστε να ρυθμισθούν μέχρι το τέλος του έτους όλες οι εκκρεμότητες.

Οπως πιστεύουν στο υπουργείο, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι του Διαδικτύου επιθυμούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να γνωρίζουν όλοι τους «κανόνες του παιχνιδιού» και να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα «κανιβαλισμού» και άλλων παράνομων προσωπικών επιθέσεων μέσω δημοφιλών ιστοσελίδων.Βασική προτεραιότητά του δεν είναι να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα της άρσης του απορρήτου, που παραμένει άλυτο, αλλά να δώσει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα ελευθερίας και προστασίας δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο. Ετσι, θέματα που αφορούν την ανωνυμία του blogger, το χώρο από τον οποίον εκπέμπει, το περιεχόμενο των πληροφοριών που διαχειρίζεται, θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη του δημόσιου διαλόγου.

Οπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Καστανίδης δείχνει αυξημένη ευαισθησία σε θέματα της ελεύθερης έκφρασης και της διακίνησης ιδεών μέσω του Διαδικτύου. Αυτό όμως δεν μπορεί να σημαίνει ότι είναι ανεκτό μέσω της ελευθερίας αυτής να θίγονται οι υπολήψεις άλλων ατόμων ή να πλήττεται βάναυσα η προσωπικότητά τους.«Είναι μια δύσκολη ισορροπία που πρέπει να πετύχουμε, προκειμένου και τα δικαιώματα των θιγόμενων να εξασφαλίσουμε και την ελευθερία των ιδεών να προστατεύσουμε», φέρεται να λέει στους συνεργάτες του ο υπουργός.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Λίαν συντόμως θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς -οργανώσεις προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο Συνήγορος του Πολίτη- νομικοί αλλά και όσο το δυνατόν περισσότεροι bloggers- να πάρουν μέρος σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, προτείνοντας πρακτικά και νομικής φύσης μέτρα. Ο διάλογος αυτός θα διεξαχθεί και μέσω Διαδικτύου αλλά και «ζωντανά», με απευθείας προσωπική συζήτηση των συμμετεχόντων.Ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία στο θέμα, ώστε, το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, να κατατεθεί στη Βουλή η συνολική πρόταση της κυβέρνησης για καθιέρωση ενός συγκεκριμένου, καθαρού και αυστηρού νομικού πλαισίου αναφοράς για όσους αξιοποιούν και εκφράζονται στην blogόσφαιρα.Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ωστόσο πολλά.

Αρκετοί αναρωτιούνται εάν η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία υποκρύπτει κάποια προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού των ανεξάρτητων sites και blogs που κάποιοι θεωρούν «ενοχλητικά». Είναι αληθές ότι οι μηχανισμοί καταστολής αλλά και ακραία κόμματα της ελληνικής Βουλής (ΛΑΟΣ) έχουν επανηλειμμένα επιτεθεί κατά συγκεκριμένων ιστοσελίδων, επικρίνοντας το περιεχόμενό τους και ζητώντας το κλείσμό τους, μόνο και μόνο επειδή εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις από τις δικές τους.

Από την άλλη, οι μηχανισμοί δίωξης στην Ε.Ε. έχουν επιβάλει ένα καθολικό πέπλο επιτήρησης των «ύποπτων» κατά την εκίμησή τους sites, φακελώνοντας αυθαίρετα τους πολίτες που τα επισκέπτονται.Από την άλλη, η μεγάλη νομική μάχη για την άρση του απορρήτου των blogs βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι διωκτικές αρχές, επικαλούμενες τις εγκυκλίους του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά αλλά και του διαδόχου του, ζητούν από τις εταιρείες-παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ να τους δίδουν όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες και διεχειριστές των ιστοσελίδων, σε βάρος των οποίων πολίτες και πολιτικοί, καταθέτουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση ή άλλά προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Ωστόσο η ΑΔΑΕ, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, επιμένει ότι τα στοιχεία που ζητά η αστυνομία ανήκουν στον πυρήνα της προστατευόμενης από το σύνταγμα αλληλογραφίας και δεν μπορούν να δοθούν χωρίς να τηρηθεί η συνταγματική και νομική διαδικασία. Για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, απαιτείται να έχει διαπραχθεί κάποιο ρητά αναφερόμενο σοβαρό έγκλημα (το πλημμέλημα της συκοφαντικής δυσφήμησης δεν ανήκει σε αυτά) και να αποφασίσει είτε το συμβούλιο πλημμελειοδικών είτε ο εισαγγελέας εφετών (για λόγους εθνικής ασφάλειας).Ο αντίλογος εδώ είναι ότι, εάν δεν τεθούν όροι για τη νόμιμη διευκόλυνση της άρσης του απορρήτου, θα διογκωθούν οι περιπτώσεις των ανώνυμων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.