9 Μαΐ 2009

Πώς άλλαξε η ζωή μου...

"Σας παρουσιάζω αναλυτικά τους 10 λόγους που άλλαξαν τη ζωή μου τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα να έχω χεστεί στο χρήμα λόγω της πολύ καλής οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. που με ανάγκασε να εξοικονομήσω χρήματα.
Το έκανα για μένα, για εσάς, για όλους.
Οι 10 λόγοι:
1. Έκοψα το τσιγάρο (έκανα 2 πακέτα την ημέρα..)
2. Έκοψα το φαγητό απ' έξω (Goody's σε πακέτο κάθε μέρα)
3. Έκοψα το αυτοκίνητο (χρησιμοποίησα τις γαμάτες μεταφορές με ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ)
4. Πούλησα το αυτοκίνητο (εξοικονόμησα 4.000 ευρώ από την πώληση)
5. Έκοψα τις εξόδους (ήθελα 50 ευρώ κάθε Παρασκευή για clubing)
6. Έκοψα τη σύνδεση του κινητού (έχω κάρτα και κάνω αναπάντητες)
7.. Έκοψα τις άμεσες επαφές με φίλους (και το chat καλό είναι.)
8. Σταμάτησα να αγοράζω ρούχα
9. Σταμάτησα να κάνω και δώρα (εννοείται)
10. Με χώρισε η γκόμενα μου (λογικό)
Η "σούμα":
1. Τσιγάρο: 6 ευρώ Χ 365 μέρες = 2.190 ευρώ
2. Goody's: 5 ευρώ Χ 365 μέρες= 1.825 ευρώ
3. Βενζίνη: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ
4. Πώληση αυτοκινήτου: 4.000 ευρώ
5. Clubing: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ
6. Σύνδεση κινητού: 40 ευρώ Χ 12 μήνες= 480 ευρώ
7. Φίλοι: 52 καφέδες Χ 4 ευρώ= 208 ευρώ
8. Ρούχα: 500 ευρώ
9. Δώρα: 500 ευρώ
10. Γκόμενα - Χωρισμός: Αξία ανεκτίμητη
Αποτέλεσμα...: Δεκατέσσερις χιλιάδες εννιακόσια τρία ευρώ!!!!
Για να μην αναφέρω και... ότι γλίτωσα από:
1. Καρκίνο πνευμόνων
2. Διαιτολόγο
3. Τροχαία
4. Εφορία
5. Αλκοτέστ
6. Φλυαρία
7. Παρεξηγήσεις
8. Κινέζικες απομιμήσεις
9. Υποχρεώσεις
10. Προφυλακτικά και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη"

Από : Ανδρέας Καρακώστας

6 Μαΐ 2009

O εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο DERBY μιλάει για το λουκέτο στίς αθλητικές εφημερίδες

Συνέντευξη παραχώρησε ο εκπρόσωπος εργαζομένων του Derby, Μάκης Διόγος στο gazzetta.gr και μιλάει εφ' όλης της ύλης. Για τους λόγους που οδηγούν στο "λουκέτο" του Derby, στις ελπίδες που υπάρχουν για να αλλάξουν τα δεδομένα, για τους εργαζόμενους... Για όλα!

---Ήταν εντελώς ξαφνικό για εσάς αυτό που έγινε; Υπήρχαν προμηνύματα;

---"Εντελώς ξαφνικό. Ξαφνικό σε ότι αφορά στην σχέση μας με την εργοδοσία και στην σχέση και την συμπεριφορά της απέναντι μας, γιατί ήταν συνπεπέστατη. Δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα. Αντιθέτως υπήρχε σχεδιασμός για περαιτέρω βελτίωση της εφημερίδας, νέες στήλες, κ.τλ.".

---Πως θα αντιδράσετε;

---"Σαν εργαζόμενοι αυτό που θα κάνουμε είναι πως αφενός μέχρι τις 31 Μαίου θα συνεχίσουμε με το ίδιο τρόπο όπως εννέα χρόνια τώρα να βγάζοουμε το Derby, γιατί το Derby κόντρα σε όσα ακούγονται, απο την πρώτη μέρα είναι μία παρέα όλα τα παιδιά και αυτό που καταθέτουμε καθημερινά είναι η άποψη μας. Είτε συμφωνεί κάποιος με αυτήν, είτε διαφωνεί, εμείς αυτό κάναμε εννέα χρόνια και θα το κάνουμε μέχρι τις 31 Μαίου. Πάράλληλα σε ότι αφορά στην τύχη της εφημερίδας αναμένουμε τυχόν προτάσεις προ την ιδιοκτησία, αλλά πάνω σε αυτό το θέμα εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα".

---Είναι παράξενο, πάντως, να πραναγγέλεται το κλείσιμο μίας εφημερίδας ένα μήνα πριν. Δεν έχει προηγούμενο...

---"Και σε εμάς ήταν παράξενο. Υπάρχει μία εξήγηση κατά την άποψη μου. Ο Αντώνης Δελλατόλας, επειδή είναι και αυτός δημοσιογράφος και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να κλείνει μία εφημερίδα και να μένουν στον δρόμο 70 εργαζόμενοι, επέλεξε να δώσει ένα μήνα περιθώριο στην εφημερίδα ώστε να γίνουν όλα πιο ήρεμα και σωστά. Γιατί μας διαβεβαίωσε πως θα αποζημιωθούμε κανονικά και αυτό επειδή θέλει μία διαδικασία, θέλησε να έχει μία άνεση χρόνου και η εταιρία του ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει".

---Ποιός είναι ο λόγος τελικά για το "λουκέτο"; Οικονομικός ή ...πολυμετοχικός;

---"Κατ' αρχάς όταν οι εργαζόμενοι θα φτάσουν στο σημείο να επιλέγουν τα αφεντικά τους τότε θα μιλάμε για μία άλλη κοινωνία. Αυτό το λέω, γιατί εννιά χρόνια ακούγαμε συνέχεια ότι είμαστε του τάδε, του δείνα, του από εδώ, του από εκεί. Εγώ ξέρω πως έξι χρόνια ιδιοκτήτης της εφημερίδας ήταν ο Γιώργος Τράγκας, τρία χρόνια ο Αντώνης Δελλατόλας. Το ότι η εφημερίδα απευθυνόταν στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού ήταν επιλογή των δύο ιδιοκτητών. Από εκεί και ύστερα εμείς εννιά χρόνια κάναμε όσο καλύτερα μπορούσαμε την δημοσιογραφική δουλειά μας. Γι αυτά που γράφαμε, πολλοί συνάδελφοι δέχτηκαν απειλές κατά καιρούς, άλλοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και το αποκορύφωμα βέβαια είναι η επίθεση που δέχτηκε ο Κώστας Γκόντζος πριν από λίγο καιρό μετά από αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Όλα αυτά συνέβησαν γι' αυτά που έγραφαν επώνυμα οι δημοσιογράφοι του Ντέρμπι. Δεν θυμάμαι κανέναν απ' όλους αυτούς που λέγανε πως ανήκουμε στον τάδε, στον δείνα επιχειρηματία, να τα είχε αμφισβητήσει. Τώρα για το κλείσιμο αυτό καθε αυτό, σύμφωνα με τα όσα μας ανακοίνωσε ο κύριος Δελλατόλας, οι λόγοι είναι γνωστοί. Ο οικονομικός, η χαμηλή κυκλοφορία της εφημερίδας, αλλά και ο οικονομικός αποκλεισμός, όπως μας τόνισε, από μερίδα παραγόντων του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού".

---Πάνω απ' όλα, όμως, βρε Μάκη, εφημερίδα είναι οι άνθρωποι...

---"Προφανώς. Το Derby αν είχε κάτι να περηφανεύεται ήταν πως επί εννέα χρόνια κρέμαγε στα περίπτερα την άποψη των συντακτών του για διάφορα θέματα. Όχι μόνο για το ποδόσφαιρο και τον Παναθηναϊκό. Πρέπει να σου πω πως έχουν γραφτεί όλα αυτά τα χρόνια θέματα και απόψεις για την πολιτική, την μουσική, τον κινηματογράφο, τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι άδικο να κρίνεται το Derby μόνο ως εφημερίδα που απευθυνόταν στους φίλους του Παναθηναϊκού. Όχι πως δεν ήταν αυτό. Αύτό ήταν, αλλά παράλληλα υπήρχαν απόψεις για όσα πράγματα ενδιαφέρουν έναν σύγχρονο άνθρωπο. Φαίνεται πως κάποιοι ενοχλούνται απ' την αντίθετη άποψη. Κολλάνε την ρετσινιά "οπαδική εφημερίδα" και νομίζουν πως καθάρισαν. Μα και οι περισσότεροι απ' αυτούς τους οπαδούς παριστάνουν".

---Γιατί χαρακτήρισες ως "ελεημοσύνη" την πρόταση που έκανε ο κύριος Βγενόπουλος;

---"Ο κύριος Βγενόπουλος εξέδωσε μία ανακοίνωση, στην οποία εκθέτει τις απόψεις του. Είναι δικαίωμα του. Όταν, όμως, δηλώνει ότι θα προτείνει στον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να πορσληφθούν οι απλοί εργαζόμενοι (υπάρχουν και σύνθετοι εργαζόμενοι;) αυτό θεωρώ πως είναι προσβλητικό γιατί στο Derby εννιά χρόνια υπήρχαν μόνο εργαζόμενοι. Ούτε απλοί, ούτε σύνθετοι, ούτε προνομιούχοι, ούτε μη προνομιούχοι. Ήμασταν όλοι του ίδιο. Πιστεύω πως ο κύριος Βγενόπουλος είχε καλή πρόθεση όταν έλεγε να προσληφθούν οι εργαζόμενοι σε περιοδικό που θα βγάλει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Όμως δεν είναι λίγο οξύμωρο από την μία να κατηγορεί τηνι ΠΑΕ ότι χρηματοδοτούσε μία εφημερίδα και απ' την άλλη να ζητάει να δουλέοψυμε σε ένα περιοδικό που θα βγάζει η ΠΑΕ;".

---Υπάρχει κάποια πληροφόρηση πως μπορεί να προκύψει κάτι θετικό ως το τέλος του μήνα; Ή, απλά, ελπίζετε πως κάτι μπορεί να συμβεί;

---"Είναι μία ελπίδα. Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν έχει άλλη δουλειά, αλλά δεν ξέρω κάτι".

---Ψυχολογικά πως μπορεί να λειτουργήσει ένας εργαζόμενος όταν ξέρει πως σε λιγότερο από μήνα θα μείνει δίχως δουλειά;

---"Ψυχολογικά δεν είναι και οι καλύτερες συνθήκες, ειδικά για τα νέα παιδιά. Πρέπει να σου πω πως σήμερα που μιλάμε τέσσερα παιδιά του Derby μπήκαν στην ΕΣΗΕΑ. Πάνω από δέκα παιδιά έγιναν μέλη της ΕΣΗΕΑ μέσω του Derby και είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι όλοι. Θα δουλεύουμε σαν να είναι η πρώτη μέρα, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο".

---Όλα αυτά που συνέβησαν ανήκουν, ως ένα σημείο, στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης;

---"Σίγουρα επηρεάζεται και απ' την οικονομική κρίση. Αναφέρθηκε και απ' την πλευρά της ιδιοκτησίας οικονομικό πρόβλημα".

---Η ΕΣΗΕΑ τι μπορεί να κάνει; Ή τι πρέπει να κάνει;

---"Τα συνδικαλιστικά όργανα το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να προστατεύουν τους εργαζόμενους ώστε να περιορίζονται φαινόμενα όπως αυτό που συνέβη στο Derby. Δυστυχώς ο αθλητικός Τύπος έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, έχουν κλείσει μέχρι στιγμής εφτά εφημερίδες, η Sportime, η Αθλητική Ηχώ, η Ένωση, η XL, το Center For, η Fun News, το Νταμπλ και με το Derby θα γίνουν οκτώ. Δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι απ' αυτή την εικόνα".

---Κάποιος θα πει, όμως, πως δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων να βγαίνουν τόσες αθλητικές εφημερίδες...

---"Αφενός είναι θέσεις εργασίας, αφετέρου είναι ελεύθερη οικονομία. Γιατί δεν διαμαρτυρόμαστε επειδή κυκλοφορούν δέκα μάρκες γάλα. Εφόσον υπάρχει ζήτηση, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και έτσι οι εφημερίδες κυκλοφορούν. Παλαιότερα κυκλοφορούσαν περισσότερες πολιτικές".

---Υπάρχει η σύμπτωση-συγκυρία, να έρχονται διπλές εκλογές. Σε ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ. Στον δεύτερο είσαι και υποψήφιος για το Δ. Σ.

---"Οι εκλογές από μόνες τους δεν λένε τίποτα. Το θέμα είναι να υπάρξει συμμετοχή. Να καταλάβουν όλοι ότι οι εκλογές είναι η αρχή μίας προσπάθειας και όχι το τέλος. Θα βγεί ένα νέο Δ. Σ. στον ΠΣΑΤ. Δεν έχει σημασία ποιά πρόσωπα θα τον απαρτίζουν τον Σύνδεσμο. Σημασία έχει οι συνάδελφοι να είναι κοντά στον ΠΣΑΤ, στις επιτροπές του, έτσι ώστε αυτά που μπορεί ο ΠΣΑΤ να κάνει να τα κάνει ακόμα καλύτερα".

Ο ΠΣΑΤ καλεί την ΕΣΗΕΑ να αποτρέψει το κλείσιμο της εφημερίδας DERBY

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, με μοναδικό θέμα την αιφνιδιαστική απόφαση της εργοδοσίας της εφημερίδας «Derby» να αναστείλει την κυκλοφορία της στις 31 Μαΐου 2009. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αμέσως μετά ο ΠΣΑΤ στην οποία καταγγέλλει « τα νέα ήθη στο χώρο της δημοσιογραφίας» και ζητά από την ΕΣΗΕΑ να παρέμβει για να μην κλείσει η εφημερίδα. Όπως αναφέρεται:
»Ο προαναγγελθείς «θάνατος» μιας ακόμη αθλητικής εφημερίδας, μιας φωνής της ενημέρωσης, προκάλεσε σοκ στο χώρο της δημοσιογραφίας και του αθλητισμού, καθώς όπως όλα καταδεικνύουν, πέφτει «θύμα» επιχειρηματικών συμφερόντων και του ανταγωνισμού στο χώρο των ΜΜΕ και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
»Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα νέα ήθη στο χώρο της δημοσιογραφίας και θεωρεί ανεπίτρεπτο πολυπράγμονες επιχειρηματίες να απαιτούν το κλείσιμο εφημερίδων, επειδή διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις. Επίσης, είναι άδικο να γίνονται «παιχνίδια» οργανωμένων συμφερόντων στις πλάτες των εργαζομένων και να καλούνται αυτοί -και μόνο αυτοί- να πληρώσουν το κόστος της απαράδεκτης κατάστασης.
»Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ καλεί την ΕΣΗΕΑ να παρέμβει άμεσα και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για αποτροπή του «λουκέτου» στην εφημερίδα «Derby» και να ασκήσει πίεση προς τους επιχειρηματικούς κύκλους που συγκρούονται γύρω από αυτή την υπόθεση.

5 Μαΐ 2009

Συνοπτικές διαδικασίες εγγραφής στήν ΕΣΗΕΑ και "κόψιμο" του 1/3 των υποψήφιων

Επιστολή πρός το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κατέθεσαν τα εκλεγμένα μέλη της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Νανά Νταουντάκη και Παναγιώτης Ράμμος σε μιά τελευταία προσπάθεια να αποτρέψουν το άδικο "κόψιμο" 90 περίπου συναδέλφων απο τίς εγγραφές στο Σωματείο τους. Μάταιος ο κόπος. Η πλειοψηφία του ΔΣ λειτουργώντας με προκλητικά ψηφοθηρικούς όρους συνεχίζει να αυθαιρετεί , μετατρέποντας ενα δικαίωμα- αυτό της συμμετοχής των δημοσιογράφων στο Σωματείο τους -σε ρουσφέτι. Την απάντηση θα τήν πάρουν απο τους συναδέλφους στίς εκλογές του Μαϊου. Παραθέτουμε την επιστολή:
Προς
τον πρόεδρο,
τον Γενικό Γραμματέα
τα μέλη του προεδρείου
τα μέλη του ΔΣ
Συνάδελφοι,
Η- πρωτοφανής για την ΕΣΗΕΑ- εσπευσμένη «συνοπτική» διαδικασία εγγραφών (με, εμφανώς αντιληπτό σε όλους, ψηφοθηρικό στόχο) και η εξ αιτίας αυτής απίστευτη προχειρότητα διεξαγωγής τους (τα «επεισόδια» κατά τις εξετάσεις το μαρτυρούν..) δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στους συναδέλφους και στο Σωματείο.
Κι αυτό γιατί με τις διαδικασίες που επιλέξατε, με αποκλειστική ευθύνη του Γενικού Γραμματέα και του προεδρείου αλλά και την συναίνεση μελών του ΔΣ , και αγνοώντας όλες τις προειδοποιήσεις, καθιστάτε αυτές τις εγγραφές το λιγότερο παράτυπες, και χωρίς αμφιβολία αντισυνταγματικές. Οι λόγοι είναι οι εξής:
1. Αποκλείσατε από τις εγγραφές συναδέλφους με 10 και παραπάνω χρόνια εργασίας με το επιχείρημα ότι «δεν έχουν τα τυπικά προσόντα» όταν την ίδια στιγμή αποδεχτήκατε προς εγγραφή άλλους συναδέλφους με τις ίδιες προϋποθέσεις . Το ίδιο κάνατε και με άλλους που απασχολούνται σε διάφορες εκπομπές
2. Αλλάζετε, κατά περίπτωση, τα κριτήρια εγγραφής χωρίς κανένα κανόνα, αδικώντας έτσι κατάφωρα όποιον, τη κάθε στιγμή δεν εμπίπτει στον «κανόνα» της στιγμής. Και το κριτήριο εξαρτάται από το πόσο «γνωστός» σε σας (άρα, έστω εν δυνάμει, ψηφοφόρος σας είναι) και αλλάζει αν ο συνάδελφος είναι «άγνωστης» ή «εχθρικής» παραταξιακής τοποθέτησης. Στο διάστημα των τεσσάρων τελευταίων χρόνων που η συγκεκριμένη πλειοψηφία «κυβερνά» με τον ίδια αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο την ΕΣΗΕΑ τα κριτήρια έχουν αλλάξει τόσες φορές που πλέον είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς ποια είναι. (Σ.Σ. ή ύπαρξη «επιτροπής εγγραφών» μόνο για τα μάτια του κόσμου δημιουργείται).
3. Αποκρύψατε την αλλαγή προϋποθέσεων σε σχέση με το καταστατικό γεγονός που αδικεί κατάφορα συναδέλφους που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα το απολυτήριο στρατού. Ως αποκατάσταση της αρχής της ισότητας αλλά και αποφυγή της «κατά περίπτωση» επίλυσης του θέματος προτείναμε να ανακοινωθεί η απάλειψη αυτής της προϋπόθεσης ώστε, αφού ομόφωνα το δεχόμαστε, να ωφεληθεί κάθε ενδιαφερόμενος από αυτό. Στα λόγια αποδεχτήκατε την πρόταση αλλά στην πράξη η σχετική ανακοίνωση περιελάμβανε κι αυτή την προϋπόθεση και όταν διαμαρτυρηθήκαμε ο Γ. Γραμματέας περιορίστηκε να πει «το ξέχασα»… ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΙΩΠΗ…
Πέρα από τις αδικίες, τις ανισότητες, τις αυθαιρεσίες, την κραυγαλέα εγγραφή μη δημοσιογράφων και τον αποκλεισμό άλλων, πέρα από την άνιση μεταχείριση την οποία σας επισημάναμε από την πρώτη σχετική συνεδρίαση καλώντας σας να περιλάβετε στις εγγραφές και τους υπόλοιπους- κατάφορα αδικημένους συναδέλφους- υπάρχει ένα ακόμη θέμα νομιμότητας το οποίο, κατά την γνώμη μας, άπτεται και της εκλογικής διαδικασίας.
Και συγκεκριμένα:
Όσοι συνάδελφοι «κόπηκαν» δεν έχουν την δυνατότητα (που τους δίνει ρητά και κατηγορηματικά το καταστατικό) να προσφύγουν στο Μικτό Συμβούλιο για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να γίνουν μέλη του Σωματείου τους, αφού οι ημερομηνίες ως τις εκλογές δεν το επιτρέπουν.
Και δεν είναι μόνο οι εκλογές και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, που παραβιάζεται- και καλούμε την εφορευτική επιτροπή να το εξετάσει.
Είναι και η επ αόριστον παράταση της εισόδου τους στο σωματείο (και την περίθαλψη), αφού και μετά τις εκλογές θα περάσει αρκετός χρόνος (το 2007 στην ΕΣΗΕΑ ήταν πέντε μήνες και στην ΠΟΕΣΥ ήταν 11 μήνες…) ως τη συγκρότηση σε Σώμα που και πάλι δεν θα έχει βέβαια ως προτεραιότητά του τις εγγραφές- αφού άλλωστε οι εκλογές θα έχουν τελειώσει.
Καλώς να έρθουν οι συνάδελφοι στο Σωματείο τους .Εμείς (και ως παρατάξεις και ως πρόσωπα) είμαστε από αυτούς που έχουν δώσει μάχες για να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΣΗΕΑ στους δημοσιογράφους. Αλλά ΜΟΝΟ στους δημοσιογράφους και σε ΟΛΟΥΣ τους δημοσιογράφους ανεξαρτήτως παρατάξεως, πολιτικής τοποθέτησης και…μπάρμπα στην Κορώνη.
Σας καλούμε, λοιπόν, έστω και την τελευταία στιγμή να επαναφέρετε την τάξη και να αποκαταστήσετε τις αδικίες σε βάρος πραγματικών δημοσιογράφων, συναδέλφων μας. Και ζητούμε να συζητηθεί αυτό το θέμα πριν από οτιδήποτε άλλο σχετικά με τις εγγραφές.

Νανά Νταουντάκη Παναγιώτης Ράμμος

Μέλη του ΔΣ από την παράταξη "ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ" (Δημοσιογραφική Συνεργασία-Αριστερή Όχθη-Ανεξάρτητοι)

Υ.Γ. Εξυπακούεται ότι όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε συναδέλφου μας που έχει αδικηθεί και θέλει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

Επιστολή Νταουντάκη-Ράμμου στο "Ποντικι" για ανακρίβειες της εφημερίδας

Επιστολή πρός την εβδομαδιαία εφημερίδα "Ποντίκι" έστειλαν οι δύο εκλεγμένοι εκπρόσωποι της παράταξης "ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ" Νανά Νταουντάκη και Παναγιώτης Ράμμος προκειμένου να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους καθώς η κάποτε (επι Κώστα Παπαϊωάννου) έγκυρη εφημερίδα επιμένει να αναφέρεται στην παράταξή τους με "ανακρίβειες" που είναι φανερό ότι κρύβουν σκοπιμότητες... Περιμένουμε να δούμε αν τηρηθεί ο βασικός κανόνας δεοντολογίας με δημοσίευση της επιστολής τους.

To: topontiki@yahoo.gr
Sent: Tuesday, May 05, 2009 4:43 PM
Subject: απάντηση σε δημοσίευμα

Αθήνα 4/5/09

Συνάδελφοι
Είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο Ποντίκι καταφεύγει στους πλανήτες και σε ειδικούς αναλυτές των αστρικών μελλούμενων για να αναφερθεί στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ. Θα μπορούσε απλά να κάνει ρεπορτάζ και να καταγράψει αντικειμενικά την πραγματικότητα. Νομίζουν ίσως κάποιοι ότι έτσι μπορούν να πάρουν θέση γι΄ αυτές τις εκλογές, χωρίς να «καρφωθούν». Μάταιος ο κόπος.
Μόνη αυτήν την παράταξη, σε αντιπαράθεση με τις υπόλοιπες, την χαρακτηρίζεις ως την παράταξη που εκπροσωπεί ένα κόμμα και συγκεκριμένα το ΚΚΕ. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι η «ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» δεν είναι η παράταξη του ΚΚΕ, αλλά είναι προφανής η σκοπιμότητα διαφορετικής παρουσίασης. Νομίζεις ότι έτσι μειώνεις την ευρύτητα εκπροσώπησής της. Γιατί σου είναι γνωστό ότι η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» δημιουργήθηκε το 2004 στον 3ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, ως μία εκλογική συνεργασία στη βάση αρχών, ως μία έμπρακτη στάση ενωτικής συμπαράταξης όλων των πραγματικά - και όχι μόνο στα λόγια - προοδευτικών δυνάμεων, που αντιμάχονται σταθερά τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, θέλουν ένα Σωματείο, μαχητικό, διεκδικητικό, στην υπηρεσία των εργαζόμενων και μόνο.
Σε αυτή την συμπαράταξη βρίσκονται η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» η «Αριστερή Όχθη» και πάρα πολλοί μεμονωμένοι συνάδελφοι. Και υπάρχει πάντα η ανοιχτή πρόσκληση προς όλους, αλλά πάντα στη βάση αυτών των αρχών και ανεξάρτητα από πολιτικές η κομματικές επιλογές. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται από τη σύνθεση των ψηφοδελτίων της που είναι και η απόδειξη ότι δεν το λέει μόνο, αλλά και το εννοεί.
Σε ότι αφορά τους «επικεφαλής»: Το γνωρίζεις, γι΄ αυτό απλά στο υπενθυμίζουμε, ότι από τα ίδια της τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία της, η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» δε μπορεί να έχει κανέναν «επικεφαλής». Τα «αρχηγικά» μοντέλα αφορούν άλλες «εκπροσωπήσεις» (κραυγαλέα τα παραδείγματα και στην ΕΣΗΕΑ), αλλά είναι εντελώς ξένα με τη «Μαχόμενη» και τις αρχές της.
Όλα αυτά είναι σε όλους γνωστά, αν και αρκετοί εσχάτως σκόπιμα κάνουν ότι δεν το θυμούνται, για ευνόητους λόγους, κατανοητούς εκλογικά αλλά όχι αποδεκτούς δεοντολογικά.
Σου θυμίζουμε επίσης ότι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της «Μαχόμενης» είναι στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οι Παναγιώτης Ράμμος (από την Δημοσιογραφική Συνεργασία) και Νανά Νταουντάκη (από την Αριστερή Όχθη), στην Εξελεγκτική Επιτροπή της ΕΣΗΕΑ ο Νίκος Πηγαδάς (ανεξάρτητος), στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ ο Γιάννης Ζαγγανάς (Δημοσιογραφική Συνεργασία) και στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ οι Βαγγέλης Δεληπέτρος και Γιώργος Κορκόβελος (Αριστερή Όχθη).

Είναι προφανές, ότι όποιοι συνάδελφοι αναδειχθούν στις επερχόμενες εκλογές, αυτοί θα εκπροσωπούν τη «Μαχόμενη Δημοσιογραφία», ισότιμα και συνεργατικά.
συναδελφικά
ΝΑΝΑ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΜΜΟΣ

4 Μαΐ 2009

"DERBY" με την τύχη των εργαζόμενων...

Κλείνει η εφημερίδα DERBY SPORTS...
Εκτός αν πουληθεί!


Κλείνει στις 31 του μηνός η εφημερίδα DERBY SPORTS εκτός αν ως τότε εμφανιστεί αγοραστής. Το κλείσιμο της γνωστής αθλητικής εφημερίδας ανακοίνωσε ο εκδότης της δημοσιογράφος Αντ. Δελατόλας ο οποίος την είχε αγοράσει περίπου πριν 2 χρόνια. Παρ ότι οι συντάκτες είχαν ειδοποιηθεί ότι ο εκδότης θα μιλήσει σε συνέλευση των εργαζόμενων ο ιδιοκτήτης ανέβαλε αυτή την κίνηση για αργότερα και προτίμησε να κάνει τις ανακοινώσεις του μόνο στο επιτελείο της εφημερίδας και τον εκπρόσωπο. Όπως, λοιπόν, εξήγησε στους επιτελείς της εφημερίδας (Κ.Γκότζο, Δ/ντή, Κ. Τσαγκάρη Δ/ντή Σύνταξης, Στ. Κούμπη Δ/ντή έκδοσης, καθώς και τον Γεν.Δ/ντή των εκδόσεων DELLA) και τον εκπρόσωπο της εφημερίδας στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Μάκη Διόγο, οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι, όπως είπε, δυο:
1) Η εφημερίδα DERBY δέχεται οικονομικό «πόλεμο», συκοφαντίες, τσουβαλιάσματα, κατηγορίες άδικες, προσπάθειες φίμωσης και αποκλεισμού από ειδήσεις από μερίδα παραγόντων του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού. Ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια εντάθηκε ανοιχτά η τρομοκρατία σε βάρος της εφημερίδας & στελέχη της χωρίς καμία αντίδραση ή στήριξη από τον επίσημο Παναθηναϊκό, και
2) Επιχειρηματικά, πλέον, η εφημερίδα είναι ασύμφορη για την εταιρεία του κ. Δελατόλα καθώς έχει μεγάλη οικονομική απώλεια.
Ο κ. Δελατόλας ανέφερε, πάντως, ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο να πωληθεί η εφημερίδα και αυτός είναι ο λόγος που θα συνεχίσει να κυκλοφορεί μέχρι τις 31 Μαΐου. Πάντως, όπως τόνισε, αν η εφημερίδα κλείσει όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν κανονικά.

3 Μαΐ 2009

H Πρωτομαγιά με τα μάτια ενός...εξημερωμένου ελέφαντα

Βαρέθηκα πια να περιστοιχίζομαι από «καλά παιδιά», «καλούς πατριώτες», «καλούς εργαζόμενους», με άλλα λόγια χορτάτους και προσκηνημένους, που η λέξη απεργία τους ανατριχιάζει, ακόμη κι αν πρόκειται για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Παγκόσμιου Εργατικού Κινήματος.
Με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, -την οποία ασφαλώς δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, αλλά πρέπει να την πληρώσουν,- «αστέρας της δημοσιογραφίας» και μεγαλοστέλεχος του Σκάϊ, από νωρίς το πρωϊ της Πρωτομαγιάς, σχεδόν αξημέρωτα, άρχισε να «καταθέτει προτάσεις για μίμηση των εργαζόμενων της Ιαπωνίας», δηλαδή να απεργούμε εργαζόμενοι. Επίσης, δεν παρέλειψε να ρωτήσει επισταμένως εργαζόμενη στην ελληνική υπηρεσία της «Ντόϊτσε Βέλε» αν την Πρωτομαγιά απεργούν οι εργαζόμενοι στα γερμανικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Η απάντηση ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία, αλλά και στη Γαλλία έχουν παραλύσει δεν του άρεσε και έμεινε ασχολίαστη. Στη συνέχεια, αναφέρομενος σε μήνυμα ακροατή που έλεγε ότι εργαζόμενοι στην υποδηματοποιία στην Ιαπωνία όταν απεργούν κατασκευάζουν μόνο τα αριστερά παπούτσια, το βρήκε πάρα πολύ διασκεδαστικό.
Το μήνυμα του ακροατή ήταν βούτυρο στο ψωμί του. Να, είδατε που θέλετε απεργίες: Μπορούμε να κασκευάζουμε μόνον τα αριστερά παπούτσια την ημέρα της απεργίας. Στη συνέχεια προχώρησε ακόμη περισσότερο τονίζοντας ότι έχει «αρχίζει να ωριμάζει στο μυαλό» του σε κάποια επόμενη απεργία της Ένωσης να βρίσκεται πίσω από τα μικρόφωνα και να κάνει εκπομπή γι αυτό που συμβαίνει. Στην διάρκεια αυτής της εκπομπής άραγε θα χρησιμοποιεί μόνον τα αριστερά μικρόφωνα στο στούντιο;;!!!! Άραγε θα μιλήσει και για την ανεργία στον κλάδο και για τις άθλιες συνθήκες που εργάζονται συνάδελφοι (κάτω από τη σύμβαση, με «μαύρα», με μπλοκάκια). Άραγε θα μιλήσει για τις πελατειακές σχέσεις αυτών που ψηφίζει και για τους πολυθεσίτες;
Αχ! Ρε παππού Μπρεχτ τί δίκαιο που είχες όταν έλεγες ότι «ο χειρότερος εχθρός του άγριου ελέφαντα είναι ο εξημερωμένος ελέφαντας».
Ενας-πολύ αγανακτισμένος-κι ακόμη άγριος ελέφαντας