12 Απρ 2016

Η (πρώτη) απόφαση του Πειθαρχικού με το σκεπτικό της διαγραφής τριών δημοσιογράφων του ΣΚΑΙ και το παρασκήνιο


Ο Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΑ αναφέρει ρητά:  « Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας»


  
Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η πρώτη από τις αποφάσεις του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ  με την οποία διαγράφονται τρείς δημοσιογράφοι, στελέχη του ΣΚΑΙ καθώς και το σκεπτικό της διαγραφής των  Σταμάτη Μαλέλη (18 μήνες), Άρη Πορτοσάλτε ( 1 χρόνος) και Νίκου Κονιτόπουλου (6 μήνες).  Με αρκετή καθυστέρηση είναι αλήθεια η οποία, όπως μάθαμε οφείλεται σε αναβολές και κωλυσιεργίες  και προσκόμματα για απίστευτα, πραγματικά, θέματα. Όπως π.χ. αν δικαιούται κάποιος να …αλλάξει την ψήφο του μήνες μετά και ενώ ή διαδικασία έχει προχωρήσει ή αν δικαιούται να φύγει χωρίς να αποφασίσει και άλλα τέτοια χαριτωμένα!!! Μέσα στα παράτυπα θα πρέπει κανείς να προσθέσει τη δημόσια δήλωση της προέδρου του Πειθαρχικού  ΠΡΙΝ δημοσιοποιηθεί η απόφαση…

 Η απόφαση είναι εφέσιμη αλλά στη σημερινή του συνεδρίαση το Π.Σ αποφάσισε την ανάρτησή της (στο σάιτ της ΕΣΗΕΑ)  βάσει άρθρου του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. που επιτρέπει την ανάρτηση μη τελεσίδικης απόφασης όταν, κατά την κρίση του αρμόδιου οργάνου " υπάρχουν  φαινόμενα παραπληροφόρησης, που οδηγούν σε παραπλανητικές εντυπώσεις ή διασύρουν μέλη του" και επίσης, εάν "υπάρχει λόγος προς ενημέρωση ευρύτερου αριθμού προσώπων. 

Έτσι, μπορεί, επιτέλους να γίνει συζήτηση επί της ουσίας και σε συγκεκριμένη βάση πάνω σε ένα θέμα που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις ,κυρίως από συγκεκριμένη πολιτική πλευρά, η οποία άφηνε να εννοηθεί ή και φανερά υποστήριζε ότι «πρόκειται για φίμωση της ελευθερία της έκφρασης» και είναι «έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ»  . Αντιδράσεις που δεν στηρίζονταν σε κανένα σκεπτικό και σε κανένα στοιχείο αλλά  σε μία αυθαίρετη «υπόθεση» και συμπληρωνόντουσαν με ένα εξ ίσου αυθαίρετο «φακέλωμα» των μελών του Πειθαρχικού και του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ  (παρόμοιο με αυτό του μέιλ εναντίον της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προς τα γραφεία της Ν. Δημοκρατίας !!!) .

 Το ΠΠΣ ασχολήθηκε με την εξεταζόμενη υπόθεση, όπως αναφέρεται στην απόφαση,  μετά από σωρεία καταγγελιών (σ.σ. πάνω από 300!!!) που διαβιβάστηκαν από την πλειοψηφούσα σύμβουλο συν. Μαρία Αντωνιάδου, που εκτελούσε καθήκοντα προέδρου, λόγω μη συγκροτήσεως σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. 

Κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας στον Τ/Σ “MEGA”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» και στην ιστοσελίδα «megatv.com» για σήμερα Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 από τις 18:00 έως τις 22:00.

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται έπειτα από την αθέτηση της δέσμευσης της εργοδοσίας να καταβάλει τις οφειλόμενες αποδοχές προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους του β’ 15νθημέρου Μαρτίου 2016, καθώς και για την ελλιπή πληροφόρηση των εργαζομένων, γεγονός το οποίο δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί:
  • Την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων αποδοχών προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους.
  • Την άμεση ενημέρωση όλων των εργαζομένων επί των προβλημάτων που αφορούν στη λειτουργία του Τ/Σ.

11 Απρ 2016

Ορισμός Ρατσιστικού Λόγου : Αν εγώ κλέψω φταιω εγώ. Αν κλέψει ένας πρόσφυγας φταίνε όλοι οι πρόσφυγες





Του Δημήτρη Σούλτα

Η συζήτηση για την απόφαση του Πειθαρχικού της Ένωσης να διαγράψει προσωρινά καποια μέλη και να κάνει συστάσεις σε κάποια άλλα για την κάλυψη των γεγονότων κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού άναψε φωτιές. Πολλή συζήτηση έγινε για το τι είναι δεοντολογία, τι είναι πειθαρχική παράβαση, τι είναι ισομερής δημοσιογραφική κάλυψη. 

Ας δούμε λοιπόν τι είναι πειθαρχική παράβαση για έναν δημοσιογράφο. 

Δεν θα ανατρέξω στο παρελθόν. Θα πάω στην χθεσινή εκπομπή του Μπογδάνου, στην οποία συνομιλεί με τον "διωκόμενο" Άρη Πορτοσάλτε. Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό με το μωρό στο λιμάνι, ο Πορτοσάλτε λέει: "Αυτό το περιστατικό, το ότι πήγε να πετάξει το παιδί στη θάλασσα, δείχνει την αντίληψη για τη ζωή που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, την αντίληψη που έχουν για τα παιδιά, την αντίληψη που έχουν για τις γυναίκες".

 Και ο μέγας παρουσιαστής Μπογδάνος συμπληρώνει: 

10 Απρ 2016

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ




Της Νανάς Νταουντάκη

Επειδή κοντεύουμε να χάσουμε τη μπάλα, που συνεχώς κάποιοι τη ρίχνουν στην εξέδρα (καθόλου αθώα, πιστέψτε με) και είναι και πουλημένος ο διαιτητής, ας βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους. Όχι τίποτε άλλο, απλώς να παίζουμε το σωστό παιχνίδι στο σωστό γήπεδο!!
Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης είναι κατοχυρωμένο και από το Σύνταγμα. Αλλά αν πεις ή γράψεις ότι «δεν υπάρχει τέτοιο άρθρο στο Σύνταγμα», αυτό, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΨΗ που προστατεύεται από την ελευθερία έκφρασης, Είναι ΨΕΥΔΗΣ ΕΙΔΗΣΗ, είναι ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ και όταν χρησιμοποιείται δημόσια και με την δυνατότητα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να είναι ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. 
Μπορούμε να συνεννοηθούμε , τουλάχιστον σ΄αυτό το επίπεδο; 
Αν ναι, πάμε παρακάτω:
Αν δεν το ξέρετε, υπάρχουν τρείς θεμελιώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας χωρίς τους οποίους ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ. Και είναι οι εξής: