17 Δεκ 2011

Σβήνουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ ενω γεννιέται το διαδίκτυο

Με βάση πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research στην εφημερίδα «Το Βήμα», η εμπιστοσύνη των νέων τόσο στον έντυπο Τύπο, όσο και -προπαντός- στην Τηλεόραση, είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Μόλις 22% για τον Τύπο και 9% για την Τηλεόραση.

Τα ποσοστά αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι νέοι στο Διαδίκτυο, όπου τα σχετικά ποσοστά φτάνουν τους επτά στους δέκα.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια θεμελιώδη αλλαγή συσχετισμών στον χώρο των Μ.Μ.Ε., η οποία θα επηρεάσει με τρόπο καταλυτικό τόσο τις πολιτικές, όσο και τις κοινωνικές δομές στα επόμενα χρόνια.

Μια ιδιάζουσα πλευρά της συμπεριφοράς αυτής των νέων, είναι ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αφορά στους νέους διαχρονικά, η μια γενικότερη μόνιμη αλλαγή στις κοινωνικές συμπεριφορές. Κοινώς, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όταν οι νέοι θα μεγαλώσουν, θα αλλάξουν συνήθειες. Αντίθετα από τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των πραγμάτων φαίνεται πιθανότερο ότι όχι απλώς θα διατηρήσουν την ίδια συμπεριφορά, αλλά σταδιακά θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη συμπεριφορά έναντι της Τηλεόρασης και του Τύπου των (συρρικνούμενων ως ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού) μεγαλύτερων ηλικιών.

Η ύπαρξη ή έλλειψη εμπιστοσύνης επίσης δεν επηρεάζει μόνο τη σημερινή χρήση των διαφόρων Μέσων Ενημέρωσης. Επηρεάζει και τη μελλοντική χρήση, καθώς η διαθεσιμότητα του Διαδικτύου και οι ταχύτητές του θα αυξάνονται. Επηρεάζει επίσης και τον βαθμό κοινωνικής επιρροής των Μέσων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσο περνά ο χρόνος και η τεχνολογία εξελίσσεται, το Διαδίκτυο θα μετατρέπει την αυξημένη εμπιστοσύνη σε αυξημένη χρήση και αυξημένη επιρροή.

Πώς όμως θα επηρεάσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις το φαινόμενο αυτό;
Η αυξημένη εμπιστοσύνη στο Διαδίκτυο σημαίνει άνοδο μιας διαδραστικής και πολυποίκιλης πηγής πληροφόρησης, στην οποία ακόμα και οι μεγαλύτεροι «παίκτες» έχουν ατομικά μικρό μερίδιο και βρίσκονται υπό διαρκή και δυναμική «επιτήρηση» από την πλευρά των χρηστών. Επίσης σημαίνει τη λειτουργία απόλυτα ανεξέλεγκτων πηγών πληροφόρησης όπου πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι χρήστες (π.χ. Twitter και Facebook).

Σημαίνει επίσης τη δυνατότητα ατόμων ή οργανισμών, που αποτελούν πηγές πληροφόρησης, να έρχονται σε απευθείας επαφή με την κοινή γνώμη, χωρίς την κυρίαρχη μέχρι πρότινος διαμεσολάβηση των παραδοσιακών Μέσων Ενημέρωσης.
Όλα αυτά οδηγούν σε κοινωνίες πιο ανεξάρτητες, πιο κατακερματισμένες, πιο κριτικές και επιφυλακτικές, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν εντελώς νέους τρόπους για να διαμορφώσουν κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες, οι οποίες να διαρκούν στο χρόνο. Οι παραδοσιακοί τρόποι και μεθοδολογίες (το πρωτοσέλιδο και το παράθυρο δηλαδή), θα αποδίδουν όλο και λιγότερο.

Επίσης οι εξελίξεις αυτές έχουν αντίστοιχες συνέπειες και για τα ίδια τα παραδοσιακά Μέσα, τα οποία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάκτηση της αξιοπιστίας τους δεν είναι πολυτέλεια, είναι πλέον όρος επιβίωσης. Με δεδομένο τον ανταγωνισμό και την κριτική του Διαδικτύου, ειδικά τα έντυπα Μέσα μπορούν να ανταγωνιστούν μόνο σε ποιότητα περιεχομένου. Χωρίς αξιοπιστία όμως η ποιότητα δεν πρόκειται να αποδώσει. Το αντίστοιχο ισχύει και για την Τηλεόραση. Στην εποχή που οι πάντες κυκλοφορούν με μια κάμερα στο χέρι, το κλειδί είναι η σύνθεση μιας πραγματικής εικόνας που είναι αξιόπιστη και χρήσιμη για τον χρήστη, που κατακλύζεται από έναν ποταμό πληροφοριών.

Μπορούν να τα επιτύχουν αυτά τα παραδοσιακά Μέσα στην Ελλάδα; Με τη σημερινή νοοτροπία και αντίληψη, που συνέβαλλε σημαντικά στη σημερινή κατάσταση της χώρας, αποκλείεται. Αν αλλάξουν ριζικά, ίσως να μπορούν να το καταφέρουν. Για την ώρα κάτι τέτοιο πάντως, δεν φαίνεται ακόμα να συμβαίνει.

Από το marketingweek.gr

Συνταξιούχος-αλλα πάντα εν δράσει- ένας ζωντανός θρύλος του αθλητικού ρεπορτάζ

Συγκίνηση στο φίλαθλο κοινό από την είδηση ότι ο Αλέκος Θεοφιλόπουλος αποτελεί από σήμερα παρελθόν για την ΕΡΤ! Ο Αλέκος που εξυμνήθηκε όσο λίγοι στα αθλητικά φόρουμ και τις εφημερίδες για τις θρυλικές του μεταδόσεις από σήμερα ανήκει στους συνταξιούχους της ΕΡΤ και πλέον αναζητείται ιδιωτικό μέσο που θα προσφερθεί να αξιοποιήσει την τεράστια εμπειρία του…
Πληροφορίες κάνουν λόγο για σύντομη επαναφορά του Αλέκου Θεοφιλόπουλου στα ερτζιανά. Περισσότερα δεν μπορούμε να πούμε αλλά ένα είναι σίγουρο. Ο Αλέκος δεν είναι απο τους δημοσιογράφους που θα εγκαταλείψουν τη δημοσιογραφία επειδή βγήκε στη σύνταξη.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιόφωνο Ηρακλείου

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και πεντέμισι μήνες οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, «Επικοινωνία 94FM» που από τις αρχές Νοεμβρίου πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας.
Και ενώ τις τελευταίες μέρες η διοίκηση του ραδιοσταθμού υποσχόταν ότι μαζί με το δώρο των Χριστουγέννων θα βρει χρήματα για να καταβάλλει και δύο μηνιάτικα, τελικά στην πρόσφατη συνάντηση των εργαζόμενων (16/12/011) με τον πρόεδρο της επιχείρησης Γρηγόρη Παπαδάτο, εκείνος επικαλέστηκε γραφειοκρατικό και διαδικαστικό κώλυμα για την εξόφληση -έστω και- μέρους από τους ανεξόφλητους μισθούς!
Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του «Επικοινωνία 94 FM» στο σύνολο των 34 απασχολούμενων στο Ραδιόφωνο του δήμου οφείλονται δεδουλευμένα από τον περασμένο Ιούλιο (και μισός Δεκέμβρης του ‘10!). Οι εργαζόμενοι που έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αντοχής και καλής θέλησης κι ενώ έχουν ήδη αντιμετωπίσει περικοπές και μειώσεις μισθών αλλά και απειλές για συγχωνεύσεις, εφεδρείες, απολύσεις, είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν, κλιμακώνοντας σε κάθε περίπτωση τις κινητοποιήσεις.

Οι απλήρωτοι του «Επικοινωνία 94 FM» καλούν τη διοίκηση του Ραδιοφώνου και τον Δήμο Ηρακλείου, να σταματήσουν την ασυνέπεια και να φροντίσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους 34 εργαζομένους στο Ραδιόφωνο που ταλαιπωρούνται την ώρα που εντείνονται οι βιοποριστικές δυσκολίες ώστε, όπως αναφέρουν, «να επιστρέψει και πάλι σε ομαλή λειτουργία ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης μας, πράγμα που ΠΡΩΤΟΙ ΕΜΕΙΣ θέλουμε».

Σε πολυκαταστήματα έχουν μετατραπεί οι Κυριακάτικες εφημερίδες

Συνεχίζονται οι εκπτώσεις στον Τύπο (και στην ενημέρωση) με τον ανταγωνισμό να φουντώνει κυρίως ανάμεσα στα κυριακάτικα φύλλα.
Είδαν όλοι ότι οι προσφορές με τα εκπτωτικά κουπόνια ανεβάζουν τις κυκλοφορίες κι έσπευσαν να τις υιοθετήσουν. Ετσι μετά τo ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και την προσφορά για αγορές στο Carrefour, που το εκτόξευσαν κυκλοφοριακά στις 200.000, έχουμε μεταξύ άλλων:
-Το ΒΗΜΑ την προηγούμενη Κυριακή έδωσε εκπτωτικό κουπόνι 20 ευρώ για αγορές από 69 ευρώ και πάνω στα M & S.
-Το ΕΘΝΟΣ αύριο δίνει κουπόνι 10 ευρώ για αγορές 50 ευρώ σε προϊόντα ομορφιάς και έκπτωση 10 ευρώ για αγορά ηλεκτρικών συσκευών αξίας 50 ευρώ και πάνω.
- Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει δωροεπιταγή 20 ευρώ για αγορά αρωμάτων...
- Ο ΕΛ. ΤΥΠΟΣ πιο πρακτικός προσφέρει σε εποχούμενους εκπτωτικό..κουπόνι 3 ευρώ στα 20 λίτρα καυσίμου που θα βάλουν στα ρεζερβουάρ τους.

Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας

Του Γιώργου Σταματόπουλου

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η δημοσιογραφία έχει χάσει την αίγλη της, τον ελεγκτικό της ρόλο, την κοινωνική της αποστολή· έχει ξεχάσει την καταγωγή της δηλαδή.
Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι συντελέσαμε σ' αυτή τη δραματική απώλεια, υποκύπτοντες στα μαγνάδια του καπιταλισμού (ταχύτατος πλουτισμός, αναγνώριση κοινωνική (!), πρόσβαση στον επιχειρηματικό κόσμο και στα υψηλά δώματα της εξουσίας, δωρεάν υπερατλαντικά ταξίδια, κοσμοπολιτισμός και λοιπά). Αποδεχτήκαμε τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και δεν αντιδράσαμε όταν συνάδελφοί μας, στο ίδιο μέσον παρακαλώ, αμείβονταν με αστρονομικά ποσά, αδικαιολόγητα για τις γνώσεις τους και τον ρόλο τους. Οι πολλοί όχι μόνο δεν αντιδράσαμε, αλλά το θεωρούσαμε και φυσιολογικό(!).
Τα κοινωνικά κινήματα παραμελήθηκαν, οι μειονότητες χλευάστηκαν, οι μετανάστες κυνηγήθηκαν, οι διαφορετικοί εξορίστηκαν, εργάτες κι αγρότες λοιδορήθηκαν αγρίως. Κι έτσι η κοινωνία έμεινε μόνη και απροστάτευτη απέναντι σε μια εξουσία που ουδέποτε έκρυψε την..απέχθειά της γι' αυτή την κοινωνία· απέναντι στην ίδια εξουσία που υπηρετούσε (και υπηρετεί) με κυνική εθελοδουλεία τις επιταγές της αγοράς.

Πώς να ζητήσει τώρα η δημοσιογραφία, που βάλλεται από την ελίτ της αγοράς, βοήθεια από μια κοινωνία την οποία περιφρόνησε; Εντούτοις η κοινωνία αυτή οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπηρέτησαν όλοι οι δημοσιογράφοι τον κυνισμό και την αυταρχικότητα του συστήματος, ότι δεν ξεπούλησαν όλοι το (όποιο) είναι τους και την (όποια) ανεξαρτησία τους. Οι περισσότεροι μάλιστα ήσαν (και είναι) συνεπέστατοι στις αρχές της δεοντολογίας, τόσο στην έρευνα όσο και στα ρεπορτάζ και στην αρθρογραφία.

Αυτοί, όμως, επικαλύπτονταν από τη στίλβη και τα ξεφωνήματα όσων υπηρετούσαν το καπιταλιστικό θέαμα, αυτών που αμείβονταν με μυθώδη ποσά και από τη μια στιγμή στην άλλη μετακινούνταν, με απίστευτη ευκολία, σε θέσεις-κλειδιά της εξουσίας. Ετσι εύκολα μετακινούνταν μαζί τους άνθρωποι του θεάματος, του αθλητισμού και -μην ξεχνάμε- του συνδικαλισμού. Οπως και να 'χει η δημοσιογραφία σήμερα δέχεται την ανελέητη επίθεση της άρχουσας τάξης. Καιρός λοιπόν να θυμηθεί την καταγωγή της, να μαζέψει όποια κομμάτια αξιοπιστίας τής έχουν απομείνει, να στραφεί ξανά στην κοινωνία που κι αυτή δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών από την ίδια άρχουσα τάξη και, επιτέλους, ας έρθει σε σύγκρουση ανοιχτή. Ετσι κι αλλιώς δεν έχει πολλά να χάσει μετά την τόση συρρίκνωση γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου. Είναι ειρωνικό. Και αστείο. Την ώρα που το σύστημα επαίρεται για το δημοκρατικό παρελθόν και παρόν του, ταυτόχρονα επιτίθεται σε όσους τολμούν ακόμη να το αμφισβητούν και να αποκαλύπτουν τη διαφθορά του. Η επίθεση είναι παγκόσμια και αν τελικά είναι επιτυχής (αν... τέλος πάντων), μαύρες μέρες αναμένουν την ανθρωπότητα.

Γι' αυτό λοιπόν σήμερα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη δημοσιογραφία να ξεκινήσει την προσπάθεια επαναπόκτησης της αξιοπιστίας της και στη συνέχεια του κοινωνικού της ρόλου. Διότι, αν όχι σήμερα, πότε; Και η προσπάθεια οφείλει να είναι πανελλαδική, όλα τα μέσα πρέπει να γίνουν μια γροθιά, διαφορετικά δημοσιογραφία θα είναι τα δελτία Τύπου των φορέων εξουσίας (υπουργείων, αστυνομίας...), διαφορετικά το μέλλον θα είναι φαιό για την κοινωνία. Μόνο έτσι θα ξανακερδίσει τους αναγνώστες, που μόνοι τους, πελαγωμένοι στην αναξιοπιστία και σύγχυση του Internet, προσπαθούν να πληροφορηθούν ποια θα είναι η επόμενη επίθεση της εξουσίας εναντίον τους. Η δημοσιογραφία μπορεί να έχει τιμή. Είναι η υπογραφή, η υπευθυνότητα, η προσωπικότητα, η αντανάκλαση του κοινωνικώς πάσχοντος, ο φορέας αντίστασης της κοινωνίας, η ασπίδα της, αλλά και το δόρυ της, κυρίως το δεύτερο. Η κήρυξη μιας πανελλαδικής απεργίας διαρκείας θα δείξει τον δρόμο για τους αγώνες του μέλλοντος.

Eλευθεροτυπία / 17-12-2011

Ο Μαρινάκης αδειάζει τον Αλαφούζο για τους χειρισμούς του στον ΣΚΑΙ

Σπόντες εναντίον του συνεταίρου του Γιάννη Αλαφούζου πέταξε ο Βαγγελης Μαρινάκης. Συγκεκριμένα πρόεδρος της πειραϊκής ομάδας εξέφρασε σε στενούς του συνεργάτες την αντίθεσή του «με την αλλοπρόσαλλη και άκρως εγωιστική συμπεριφορά του Γιάννη Αλαφούζου απέναντι στους εργαζόμενους του ΣΚΑΪ». Μάλιστα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι προβληματισμένος από τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στον ΣΚΑΪ καθώς όπως λέει η συγκεκριμένη πρακτική του Αλαφούζου «εκτός του ότι υποβαθμίζει το κανάλι, αλλά και υπόλοιπα Μέσα του Ομίλου στο κοινό, προκαλεί και αρνητική εικόνα στους πελάτες του ΣΚΑΪ». Σύμφωνα, με τον μέτοχο του σταθμού, η στρατηγική Αλαφούζου, φέρνει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την επιχείρηση, αφού δημιουργεί..(εκτός των άλλων) δυσπιστία στην διαφημιστική πιάτσα.

Με απειλές του διευθυντη στο ΚΕΡΔΟΣ επιχειρούν να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις εργασίας

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΡΔΟΣ καταγγέλλουν ότι ο διευθυντής ήταν παρών στις συναντήσεις κάθε εργαζόμενου με την διευθύνουσα σύμβουλο κατά την οποία η εταιρεία προσπάθησε να αποσπάσει τις υπογραφές τους στα «ιδιωτικά συμφωνητικά». Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του ΚΕΡΔΟΥΣ έχει θητεύσει στο πλευρό του Σταύρου Ψυχάρη σαν διευθυντικό στέλεχος επί σειρά ετών στο οικονομικό του ΒΗΜΑΤΟΣ.

Στο ΚΕΡΔΟΣ μετά την 24ωρη απεργία της Πέμπτης τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, αποφάσισαν την κήρυξη νέας 48ωρης αυτή τη φορά απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς τύπου, από τις 18.00 της Παρασκευής, 16 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 18.00 της Κυριακής, 18 Δεκεμβρίου 2011.

ΟΙ «ΑΠΕΝΑΝΤΙ»
Άξιος ο μισθός του! Σαν καλός – και κυρίως καλοπληρωμένος – υπαλληλίσκος, ο διευθυντής του ΚΕΡΔΟΣ Δημήτρης Ευαγγελοδήμος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να περάσει η ανάλγητη γραμμή της υπογραφής ατομικών συμβάσεων μέσα από μία πλήρη ταύτιση με την ιδιοκτησία της εφημερίδας.
Δεν έχει παρά να επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα του ΚΕΡΔΟΣ (www.kerdos.gr) για να δει την αντίδραση του στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν τα σωματεία (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ) αντιδρώντας στην πρώτη απόλυση λόγω μη υπογραφής ατομικής σύμβασης. Γράφει λοιπόν:

Αιφνίδια, αναιτιολόγητη και παράνομη απεργία στο «Κέρδος» H Ενωση Συντακτών και η Ενωση Προσωπικού Ηπερησίων Εφημερίδων Αθηνών καθώς και η Ενωση Τεχνικών Τύπου προκήρυξαν 24ωρη απεργία (από 18.00 σήμερα Πέμπτη έως 18.00 της Παρασκευής) στην εφημερίδα «Κέρδος», την οποία γνωστοποίησαν δέκα λεπτά πριν από την... έναρξή της! Η εν λόγω παράνομη και αναιτιολόγητη κίνηση γίνεται σε μια περίοδο, όπου το σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων δίδει μάχη επιβίωσης, όπως άλλωστε η πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, μέσα σε μια βαθιά ύφεση και έλλειψη ρευστότητας. Και πλήττει την εφημερίδα καθώς και τους αναγνώστες - συνδρομητές της, οι οποίοι θα στερηθούν το «Κέρδος» την Παρασκευή. Η «Κέρδος Εκδοτική ΑΕ» ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες της για το πρόβλημα και δηλώνει ότι θα καταβάλλει όπως πάντα κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει την εγκυρότητα και την ποιότητα της ενημέρωσης που παρέχει, παρά τις πέραν της θελήσεώς της αντιξοότητες που προκύπτουν.
ΚΕΡΔΟΣ
Ο κατήφορος του προφανώς δεν έχει φρένο. Όμως μέχρι να φθάσει να υπογράφει ως…ΚΕΡΔΟΣ και να κρίνει παράνομες τις απεργίες, ακόμα και του σωματείου που και ο ίδιος είναι μέλος, ο εν λόγω διευθυντής έχει βεβαρυμένο πρόσφατο παρελθόν.

-Πρώτον, ως μη όφειλε, ήταν παρών στις συναντήσεις του κάθε εργαζόμενου με την διευθύνουσα σύμβουλο κατά την οποία η εταιρεία προσπάθησε να αποσπάσει τις υπογραφές τους στα κατάπτυστα ιδιωτικά συμφωνητικά.
Δηλαδή, αν και μέλος της ΕΣΗΕΑ, τάχθηκε εντελώς απροκάλυπτα στο πλευρό της εργοδοσίας, με τον συνάδελφο του, υποτίθεται, δημοσιογράφο, απέναντι.
-Δεύτερο, υιοθέτησε πλήρως τα σαθρά επιχειρήματα της εργοδοσίας ότι «η εταιρεία δεν βγαίνει χωρίς μειώσεις 20%» και ότι θα κλείσει αν οι εργαζόμενοι δεν συμμορφωθούν.
-Τρίτο και τρισχειρότερο, δεν ντράπηκε να εκβιάσει με απειλές για απόλυση αρκετούς εργαζόμενους, είπε επανειλημμένα ψέμματα ότι κάποιοι ήδη έχουν υπογράψει για να σπάσει το μέτωπο τους και δεν υπεράσπισε ούτε στο ελάχιστο τους εργαζόμενους όταν η διευθ. σύμβουλος τους κατηγορούσε για «τεμπελιά, βόλεμα και αδιαφορία» απέναντι στην εφημερίδα.
Εργαζόμενους που λόγω της συρρίκνωσης που είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό, καλύπτουν ένα, δύο και τρία ρεπορτάζ, δίνουν κείμενα σε ένθετα χωρίς έξτρα αμοιβή και πολλοί δουλεύουν στην ίδια εφημερίδα πάνω από 20 χρόνια!
Η περίπτωση του που δεν είναι βέβαια μοναδική, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη διαγραφής από τα σωματεία των διευθυντών ΜΜΕ. Ο συγκεκριμένος βέβαια πρέπει να διαγραφεί τάχιστα για την πρωτοφανή στάση του απέναντι στους εργαζόμενους.
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ
πηγή:Zoornalistas

16 Δεκ 2011

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς




Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, αιρετικές και αμφιλεγόμενες φωνές της σύγχρονης δημοσιογραφίας και διανόησης σίγησε. Ο Κρίστοφερ Χίτσενς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του οισοφάγου και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών.



Απόφοιτος της Οξφόρδης, εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα στη δεκαετία του 1960. Ξεκίνησε, εξάλλου, την καριέρα του γράφοντας για το περιοδικό "International Socialism". Στη συνέχεια εργάστηκε για το εκπαιδευτικό ένθετο των Times.
Μία προσωπική τραγωδία αποδείχτηκε η μεγάλη του ευκαιρία. Το Νοέμβριο του 1973 η μητέρα του αυτοκτόνησε στην Αθήνα. Ταξίδεψε στην Ελλάδα για να παραλάβει τη σορό της και έγραψε άρθρο για τη χούντα των συνταγματαρχών, το οποίο φιλοξένησε το περιοδικό New Statesman. Από τις σελίδες του απέκτησε τα επόμενα χρόνια τη φήμη δημοσιογράφου που δεν φοβόταν να τα βάλει με τους ισχυρούς, είτε αυτοί ήταν ο Χένρι Κίσιντζερ είτε το Βατικανό.
Δηλωμένος άθεος, υποστήριζε ότι οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες αποτελούν έναν "άξονα του κακού", καθώς πίστευε ότι οι οργανωμένες θρησκείες οδηγούν στη μισαλλοδοξία και από εκεί στον ρατσισμό και στη βία. Ήταν μία πεποίθηση που διατήρησε από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τον θάνατό του.
Το 1981 μετοίκησε στις ΗΠΑ και συνέχισε να ασκεί κριτική στο συντηρητικό κατεστημένο, από τις σελίδες του περιοδικού "The Nation". Ωστόσο, οι απειλές θανάτου των μουλάδων του Ιράν κατά του συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί αποτέλεσαν αφορμή για να αποστασιοποιηθεί από την Αριστερά, καθώς έκρινε ότι προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Εξακολούθησε, ωστόσο, να δηλώνει τον θαυμασμό του για τον Μαρξ, τον Λένιν και τον Τρότσκι.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, στο όνομα του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, τον οδήγησαν στην αγκάλη των Νεοσυντηρητικών. Το φλερτ είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια νωρίτερα, εξαιτίας της πεποίθησης του Χίτσενς ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν στρατιωτικά κατά απολυταρχικών καθεστώτων.
Το αποτέλεσμα ήταν να στηρίξει την εισβολή στο Ιράκ, μια απόφαση που προκάλεσε σάλο. Τα επόμενα χρόνια επέκρινε τις κυβερνήσεις Μπους και Μπλερ γιατί τα εγκλήματα πολέμου, τα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας.
Οι θέσεις του στο πέρασμα του χρόνου φαίνονται αντιθετικές. Στην πραγματικότητα πήγαζαν από την απέχθειά του για οτιδήποτε επιχειρεί να περιορίσει την ανθρώπινη ελευθερία.


***Η σχέση του με τον Ελληνισμό
Ο Κρίστοφερ Χίτσενς πέρασε μέρος της καριέρας του ως ανταποκριτής στην Κύπρο. Η πρώτη του γυναίκα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, ήταν Ελληνοκύπρια.
Υπέρξε ένθερμος υποστηρικτής του αιτήματος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έχοντας μάλσιτα γράψει και το βιβλίο «The Parthenon Marbles, The Case for Reunification» (Τα γλυπτά του Παθενώνα - τα επιχειρήματα υπέρ της επανένωσης).

Μπλόκο στα εορταστικά φύλλα της Ελευθεροτυπίας

Οι εργαζόμενοι της Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ και της ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ αποφάσισαν στην Συνέλευση της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2011, την έναρξη νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αντοχής και καλής θέλησης, καθώς το σύνολο του προσωπικού παραμένει απλήρωτο από τον περασμένο Αύγουστο, η γενική συνέλευση κατέληξε στην απόφαση να ζητήσει από τα σωματεία των εργαζομένων, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, την κήρυξη 48ωρων απεργιών στις 22 και 23 Δεκεμβρίου και στις 29 και 30 Δεκεμβρίου 2011, προκειμένου να μην εκδοθούν τα φύλλα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τις 2 Ιανουαρίου 2012, και προτείνει στις Ενώσεις να ζητήσουν την διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία.


Η Συνέλευση κατέληξε σε αυτές τις αποφάσεις συνεκτιμώντας τα εξής:
-Η Ιδιοκτησία δηλώνει αδυναμία εξασφάλισης δανείου για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης. Επίσης, δεν δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης για την καταβολή των δεδουλευμένων.
-Η Τριμερής Επιτροπή Συμφιλίωσης στο υπουργείο Εργασίας έδωσε περιθώριο στην επιχείρηση έως την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 να δεσμευτεί ότι θα καταβάλει τουλάχιστον έναν μισθό και το Δώρο των Χριστουγέννων εγκαίρως.


Η Συνέλευση των εργαζομένων εκτίμησε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι από εδώ και στο εξής το μόνο όπλο που έχουν έναντι της Ιδιοκτησίας. Ενωμένοι θα δώσουμε τον αγώνα για το μέλλον της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και την αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματός μας, τα οποία θεωρούμε ταυτόσημα. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα η στάση όλων μας διέλυσε την όποια αμφιβολία ότι οι επιμέρους διαφωνίες είναι ικανές να μας αποπροσανατολίσουν από τον βασικό μας στόχο: Η εφημερίδα να βρίσκεται στα περίπτερα σεβόμενη τους αναγνώστες της, χάρη στην συνειδητή επιλογή των απλήρωτων εργαζομένων.


Επίσης η Συνέλευση των εργαζομενων ζητεί, το www.enet.gr να συνεχίσει να αποτελεί βήμα έκφρασης όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως ειδικότητας (συντακτών, διοικητικών, τεχνικών), που θέλουν να δημοσιεύσουν απόψεις τόσο για την εφημεριδα μας όσο και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο των ΜΜΕ, αλλά και την ευρύτερη ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία.

Δηλώνουμε και δημοσίως ότι ευχαριστούμε για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης.
Συμπαραστεκόμαστε και εμείς από την πλευρά μας σε όλους τους εργαζόμενους άλλων κλάδων και τους συναδέλφους των άλλων ΜΜΕ που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους.



Η απάντηση των εργαζομένων του Alter στο δημοσίευμα της Αυριανής του Κουρή

Επειδή εμείς στο Alter έχουμε μάθει ότι ο άνθρωπος είναι οι αναμνήσεις του και τα λεγόμενά του, και σε συνδυασμό με την πρόσφατη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Κουρής προς τους εργαζόμενους του Alter ότι δήθεν παρεμποδίζουμε κόσμο να κάνει τη δουλειά του, σας δηλώνουμε κι εμείς ότι δηλώνατε στις 15/06/2011 στον αγαπητό σας κ. Αλαφούζο στο πρωτοσέλιδο της "Αυριανής": Γιωργάκη, μηνύσεις κάνουν οι ... κοπέλες!!!

Άσε τις εξυπνάδες και να απαντήσεις σε αυτά που σε ρωτάμε:

1. Έχεις πάρει δάνειο ύψους 10 εκ. ευρώ πριν από ένα μήνα για τη μισθοδοσία των εργαζομένων του Alter, που φυσικά δεν την κατέβαλες ποτέ?

2. Έχεις πάρει 5 εκ. ευρώ από γνωστό επιχειρηματία - επενδυτή για τον ίδιο ακριβώς λόγο (μισθοδοσία Alter), που επίσης δεν κατέβαλες ποτέ?

3. Κι επειδή μόνο παίρνεις, έχεις τελικά σκοπό να δώσεις τα λεφτά αυτά για να δουλέψει ο σταθμός ή βρήκες μια ωραία δικαιολογία (μισθοδοσία Alter) για να τσεπώσεις λεφτά?


ΥΓ1. Προλαβαίνεις να απαντήσεις πριν "παίξει" αέρα η ανάρτηση αυτή άραγε????

ΥΓ2. Από μηνύσεις της πλάκας κι εκφοβισμούς από τους ρουφιάνους σου ... δε μασάμε και το ξέρεις!!!!!!

ΥΓ3. Και για να σε βοηθήσουμε στο να λυθεί το πρόβλημα του Αlter σου λέμε το εξής: Αφού έλυσες το τραπεζικό ήρθε η ώρα να λύσεις και το εργασιακό! Αυτο σημαίνει 9 εκ. ευρώ περίπου...και προσεχώς (τέλος του μήνα) 11 εκ. ευρώ περίπου. Αλλά φανταζόμαστε τα ποσά τα ξέρεις. Στα είπαν χθες...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ALTER

15 Δεκ 2011

Η Διεθνής Αμνηστία συγκεντρώνει υπογραφές για τον Μανώλη Κυπραίο

Η καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας «Δικαιοσύνη για τον Μανώλη Κυπραίο» μπορεί να έχει καταφέρει από τον Οκτώβριο να μαζέψει χιλιάδες γράμματα συμπαράστασης και υπογραφές, όμως μέχρι σήμερα, τίποτα. Η υπόθεσή του είναι διεθνώς γνωστή. «Το να τραβάς φωτογραφίες σε διαδηλώσεις στην Ελλάδα βλάπτει σοβαρά την υγεία και την καριέρα», λέει ο Βρετανός μουσικός, πρώην τραγουδιστής των Libertines, Carl Barat σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα συμπαράστασης στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στις 15 Ιουνίου, ο Μανώλης Κυπραίος κάλυπτε τα όσα διαδραματίζονταν στο Σύνταγμα με τις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων και τα επεισόδια που ακολούθησαν. Βρέθηκε κάποια στιγμή σε μια στοά επί της Φιλελλήνων. Εκεί, τον αντιλήφθηκε ένας διμοιρίτης ομάδας ΜΑΤ. Παρ' όλο που έδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, του έριξαν μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που έσκασε σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό του. Ενα όπλο που εκτονώνει στιγμιαία λάμψη συνολικά 3.000.000 κεριών και κρότο έντασης περίπου 170 ντεσιμπέλ. Ο Μανώλης Κυπραίος έπεσε αναίσθητος. Ο κοχλίας, το βασικό όργανο ακοής, είχε καταστραφεί.

«Ενα γράμμα από εσένα μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη», τονίζει ο Carl Barat για την υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου.

Μέχρι στιγμής, μόνο από Ελλάδα, περίπου 3.100 άνθρωποι έχουν υπογράψει το γράμμα της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία το έχει προωθήσει στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Στο γράμμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σας καλώ να εγγυηhttp://www.blogger.com/img/blank.gifθείτε ότι η ποινική έρευνα για την υπόθεσή του θα είναι άμεση, ενδελεχής, αμερόληπτη και αποτελεσματική και να εξασφαλίσετε ότι οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για τον τραυματισμό και την κακομεταχείρισή του, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, σε δίκη σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, σας καλώ να εγγυηθείτε ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα πειθαρχικά μέτρα εναντίον των υπεύθυνων αστυνομικών».

Επίσης, άλλες περίπου 1.000 έντυπες καταγγελίες θα προωθηθούν το ερχόμενο διάστημα, ενώ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης έχουν φτάσει στον Μανώλη Κυπραίο, τόσο από το ελληνικό όσο και από το βρετανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το ηλεκτρονικό γράμμα για υπογραφή και προώθηση βρίσκεται στην ιστοσελίδα:

www.amnesty.org.gr

Με δανεικά απο τον οδηγό του (sic) βάζει βενζίνη ο Ρίζος


Μάρθα Βούρτση και Νίκο Ξανθόπουλο θυμίζει το πρωτοσέλιδο σημείωμα του εκδότη της εφημερίδας ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, Δημήτρη Ρίζου, μετά την απόφαση των απλήρωτων επι 3 μήνες εργαζομένων να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους μέχρι να τους καταβάλλει τα δεδουλευμένα τους. Κλικάρετε την εικόνα για να διαβασετε και να σπαράξει η καρδιά σας!

Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Ρίζος ισχυρίζεται οτι βρίσκεται σε τόσο άθλια οικονομική κατάσταση που ζητάει δανεικά 20 ευρώ απο τον οδηγό του για να βάλει βενζίνη στο αυτοκινητό του. Εδώ είναι που πρέπει να του προσφέρουμε τον ώμο μας για να ακουμπήσει και κλαίγοντας να μας πει τον πόνο του. Να μας θυμίσει όμως και τόσα χρόνια που έβγαζε λεφτά με το τσουβάλι (διακοπες σε Αρχαχωβα το χειμώνα και Μυκονο το καλοκαίρι) τι έκανε για να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους στην εφημερίδα του??? Μαθαίνουμε μάλιστα οτι στο μελόδραμα που προσπαθεί να να πουλήσει προς τους εργαζομένους έχει βρει συμπαραστάτη και τον εκπρόσωπο των δημοσιογράφων στην εφημερίδα Φώτη Ιγνατίου ο οποίος προσπαθεί φιλότιμα να πείσει τους εργαζομένους να το ...ξανασκεφτούν για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Εξάλλου ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα αφου στην ουσία η ασφάλιση τον ενδιαφέρει δηλαδή το ένσημο.

Ανεργοι Δημοσιογράφοι

Οι απεργοί της Χαλυβουργίας δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς του Alter

Επίσκεψη στους απεργούς του Alter πραγματοποίησαν οι απεργοί της Χαλυβουργίας για να εκφράσουν και εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προσφέροντας ένα κιβώτιο με τρόφιμα που συγκέντρωσαν για όσους τα έχουν ανάγκη.

Τα συνθήματα ευρηματικά , τα χαμόγελα ζεστά, οι γροθιές ψηλά , αγωνιστικά και μαχητικά και στο ALTER.

Ατσάλι και δύναμη παλικαρίσια από τις πύλες της φωτιάς, όπως χαρακτήρισε τις πόρτες του εργοστασίου , στον Ασπρόπυργο ένας χαλυβουργός μέχρι τη λεβέντικη αναμέτρηση με τα αφεντικά των ΜΜΕ από τους συναδέλφους του τηλεοπτικού σταθμού.

Καμία υποταγή και από τις δυο πλευρές, που έγιναν μία, για να τρομοκρατούνται τα αφεντικά, το ΔΝΤ και η κυβέρνηση-έκτρωμα του τραπεζίτη πρωθυπουργού !

Το ραντεβού το επόμενο στους χώρους δουλειάς και στο δρόμο στους κοινούς αγώνες των εργαζομένων !

Όλοι σήμερα απο τις 9 το πρωί στον ALTER γιατί οι Κουρήδες, Γιώργος κι Ανδρέας θέλουν να λειτουργήσουν τον σταθμό κι ας είναι απλήρωτοι επί μήνες οι εργαζόμενοι.

Πύλες της φωτιάς, λοιπόν, οι δικές μας, με περιφρούρηση όλους μας !

πειρατικο ρεπορτάζ

Με 24ωρη απεργία στον ΣΚΑΙ απαντά η ΕΣΗΕΑ

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι δημοσιογράφοι, οι διοικητικοί και οι τεχνικοί ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, οι οποίοι εργάζονται στο ραδιοφωνικό και στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ», καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα «SKAI.GR» για την εκβιαστική πρόθεση του Αλαφούζου να υπογραφούν άμεσα ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μειώνουν περαιτέρω τις αποδοχές και καταστρατηγούν τα συλλογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΕΡ και της ΕΤΙΤΑ κήρυξαν, κατ’ εξουσιοδότηση και κατ’ εντολή των Γενικών Συνελεύσεων τους, 24ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, 16 Δεκεμβρίου 2011. Το Διασωματειακό των Ενώσεων του Τύπου και ΜΜΕ καλεί στις 15:00, όλους τους εργαζόμενους και ανέργους στις..εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ, στο Νέο Φάληρο, για την περιφρούρηση της απεργίας.

Οι Διοικήσεις των Ενώσεων απαιτούν να μην υπογραφούν ατομικές συμβάσεις εργασίας και να γίνουν σεβαστά τα συλλογικά και όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στην ιστοσελίδα του «ΣΚΑΪ».

Απεργία στο ΚΕΡΔΟΣ για τις περικοπές και τις απολύσεις

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, μπροστά στην καταχρηστικά επιχειρούμενη προσπάθεια της εργοδοσίας της εφημερίδας «ΚΕΡΔΟΣ» να επιβάλλει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με μείωση των αποδοχών κατά 20% στους εργαζομένους της και τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις που πραγματοποίησε. Ετσι οι δημοσιογράφοι, οι διοικητικοί και οι τεχνικοί τύπου, που εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «ΚΕΡΔΟΣ», θα απεργήσουν από τις 18.00 της Πέμπτης έως τις 18.00 της Παρασκευής. Είχε προηγηθεί και η απόλυση του παλαιού συντάκτη του Κέρδους Γιάννη Λεοντάρη καθώς ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση.

Την ίδια ώρα στον Αδέσμευτο Τύπο όπου και εκεί έχει κηρυχθεί απεργία ο Δημήτρης Ρίζος βλέπει «σκοτεινές δυνάμεις που..μεθοδεύουν το κλείσιμο της πιο υγιούς εφημερίδας». Οι εργαζόμενοι του Αδέσμευτου Τύπου πήραν χθες την εξόφληση του... Σεπτεμβρίου (μισό μισθό δηλαδή), ενώ είχαν ζητήσει από τον Δ. Ρίζο και την εξόφληση Οκτωβρίου και το επίδομα άδειας του καλοκαιριού. Σε νέα Γενική Συνέλευση που έγινε στην εφημερίδα, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφίαοι εργαζόμενοι να μην ανασταλεί η απόφαση για απεργία.
Posted by zoornalistas at Πέμπτη, Δεκέμβριος 15, 2011

Δωρεάν περίθαλψη προσφέρει ο ΣΚΑΙ σε οσους υπογραψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας

«Παιδιά μην απεργήσετε. Πρέπει να σκέφτεστε ότι αυτή η εταιρεία σας δίνει ψωμί τόσα χρόνια. Κι ας σας διαγράψει η ΕΣΗΕΑ. Κι ας χάσετε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχουν τα σωματεία σας. Η εταιρεία καλύπτει όσους επιθυμούν να μην απεργήσουν και σε περίπτωση διαγραφής σας από τα σωματεία θα καλύψει την ιατροφαρμακευτική σας περίθαλψη».
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χοντρικά σε «ενημέρωση» που έκαναν στους εργαζόμενους, το δεξί χέρι του Αλαφούζου (γεν. διευθυντής του ΣΚΑΪ) Γιάννης Σπανιολιός και η υπεύθυνη ειδήσεων Λία Παρασκευά. Και όλα αυτά την ώρα που η εταιρεία που «δίνει ψωμί τόσα χρόνια» τώρα το παίρνει πίσω και μάλιστα με τον πιο ανάλγητο τρόπο μέσα από δεκάδες απολύσεις και περικοπές μισθών, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους στο Φάληρο να δουλεύουν σε..συνθήκες γαλέρας.

14 Δεκ 2011

24ωρη στον «Αδέσμευτο»

Τα διοικητικά συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ αποφάσισαν να κηρύξουν 24ωρη απεργία στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» από τις 06.00 αύριο το πρωί έως την ίδια ώρα μεθαύριο.
Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι έχουν εξαντλήσει «κάθε όριο υπομονής και καλοπιστίας στην παρατεταμένη ασυνέπεια που έχει επιδείξει η ιδιοκτησία» της εφημερίδας στην καταβολή των οφειλομένων στους συναδέλφους «και στην επιχειρούμενη μείωση των αποδοχών τους». Ζητούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους (διοικητικούς, τεχνικούς και δημοσιογράφους), εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διατήρηση των αποδοχών των συναδέλφων.

Τώρα είναι η ώρα της αληθινής δημοσιογραφίας

Τώρα είναι η ώρα των Δημοσιογράφων και της Δημοσιογραφίας.

Αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται συνείδηση πως ΑΛΛΟ η Δημοσιογραφία και ΑΛΛΟ τα ΜΜΕ-επιχειρήσεις. Πως στην εποχή μας, η ενημέρωση έχει πια φύγει από τα χέρια των εκδοτών-καναλαρχών-μεγαλοεργολάβων και έχει περάσει στα χέρια των Δημοσιογράφων και των Πολιτών.

Το μέλλον μας ανήκει στην πραγματική Δημοσιογραφία, αυτή που γίνεται στο δρόμο και όχι στα κλειστά γραφεία των "ιδρυμάτων" του Τύπου και στη Δημοσιογραφία των Πολιτών και όχι των διαπλεκόμενων συμφερόντων και των σχέσεων εξάρτησης.

Γίνεται ακόμη συνείδηση ότι δεν πρόκειται ποτέ πια να γυρίσουμε πίσω, στην εποχή πριν το 2008. Μια εποχή που οι "παχιές αγελάδες" έκρυβαν το πόσο άθλια ήταν στην πραγματικότητα και που μας οδήγησε στην σημερινή εξαθλίωση της κοινωνίας.

Γιατί η κοινωνία χρειάζεται σήμερα την ενημέρωση όσο ποτέ άλλοτε.

Οι δημοσιογράφοι ξεκινούν συντονισμένο αγώνα, όχι μόνο για να υπερασπιστούν τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους, αλλά κυρίως για να αλλάξουν σελίδα, συνολικά, στην Ενημέρωση και τον Τύπο. Εντυπο και -κυρίως!- ηλεκτρονικό!

Είναι η ώρα μας!

ANemos

Απεργία σε ΔΟΛ Ελευθεροτυπία και Αδέσμευτο

Aπεργιακή θύελλα στον χώρο των ΜΜΕ:
-Στον ΔΟΛ μετά την κατάργηση της πληρωμής της προκαταβολής του μισθού Δεκεμβρίου και μετά τις κλήσεις για να υπογράψουν ατομική σύμβαση οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό πραγματοποίησαν συνέλευση εξουσιοδοτώντας τα Σωματεία στον Τύπο να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις έως ότου η Διοίκηση ανακαλέσει πλήρως την απόφασή της για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Στους εργαζόμενους στο Βήμα μίλησε ο διευθυντής Αντ. Καρακούσης λέγοντας πως οι μειώσεις είναι απαραίτητες καθώς τα «νούμερα» δεν βγαίνουν ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις οπότε «ρε παιδιά δεν χρειάζεται να απεργήσετε»... Μετά από αυτές τις «διευκρινίσεις» χτύπησε κόκκινο στην Επιθεώρηση Εργασίας…
-Στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ οι εργαζόμενοι της Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ και της ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ αποφάσισαν στην Συνέλευση της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2011, την έναρξη νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα..περιθώρια αντοχής και καλής θέλησης, καθώς το σύνολο του προσωπικού παραμένει απλήρωτο από τον περασμένο Αύγουστο, η γενική συνέλευση κατέληξε στην απόφαση να ζητήσει από τα σωματεία των εργαζομένων, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, την κήρυξη 48ωρων απεργιών στις 22 και 23 Δεκεμβρίου και στις 29 και 30 Δεκεμβρίου 2011, προκειμένου να μην εκδοθούν τα φύλλα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τις 2 Ιανουαρίου 2012, και προτείνει στις Ενώσεις να ζητήσουν την διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία.

-Στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ του Δ. Ρίζου, τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και καλοπιστίας στην παρατεταμένη ασυνέπεια, που έχει επιδείξει η ιδιοκτησία της εφημερίδας στην καταβολή των οφειλομένων στους εργαζόμενους και την επιχειρούμενη μείωση των αποδοχών τους, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς τύπου, που εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης, 15 Δεκεμβρίου έως τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής, 16 Δεκεμβρίου 2011.

Νέα συνέλευση στον ΔΟΛ μετά τους ελιγμούς Ψυχάρη

Εξελίξεις στον ΔΟΛ μετά τις χθεσινοβραδινές διαβεβαιώσεις του Αντ. Καρακούση ότι αποσύρεται άμεσα κάθε πρόγραμμα ατομικών συμβάσεων και καταστρατήγησης των ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στον όμιλο επιχειρήσεων του ΔΟΛ. Χθες οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί, κλπ.) στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη στην Γενική τους Συνέλευση είχαν αποφασίσει την άμεση προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με βασικά αιτήματα την ανάκληση της περικοπής μισθών κατά 20% και την ανάκληση της απόφασης για υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Ο Σταύρος Ψυχάρης μπροστά στην δυναμική αντίδραση των εργαζόμενων έκανε ελιγμό και μέσω του διευθυντή του Βήματος χρύσωσε το χάπι μεταφέροντας στις «ψυχαρικές καλένδες» το πρόγραμμα υπογραφής ατομικών συμβάσεων.
Μετά από όλα αυτά η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ καλεί σε νέα γενική συνέλευση σήμερα το μεσημέρι στις 3 για να συζητηθούν οι νέες εξελίξεις. Μένει να δούμε αν..θα δεχτούν τη μείωση των μισθών τους κατά 20% εστω κι αν ο Ψυχάρης δεν επιμείνει σε ατομικές συμβάσεις. Βέβαια παραμένει το πρόβλημα με την Επιθεώρηση Εργασίας αλλά το αφεντικό του ΔΟΛ προσβλέπει στις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις που γνωρίζει ότι θα είναι σίγουρα ευνοϊκές για τους εργοδότες.

Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ οι συντάκτες ως γνωστόν έχουν δική τους πολιτική και τις περισσότερες φορές αποφασίζουν ξεχωριστά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ετσι ο εκπρόσωπος τους με πρόταση προς την διοίκηση κάνει κατ’ αρχάς αποδεκτές τις μειώσεις με την προϋπόθεση αυτές να είναι κλιμακωτές και σε ένα εύρος της τάξης του 5 έως 12%.

Εξωθεσμικοί επειχειρούν να εμπλέξουν το ΕΣΡ στην υπόθεση του Alter

Θεωρούμε απαραίτητο να πάρουμε επίσημα θέση σε δημοσιεύματα, που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο σχετικά με τις απόψεις που φέρεται να εξέφρασε και τις δηλώσεις που εμφανίζεται να έκανε (δεν ήμασταν παρόντες) ο Πρόεδρος τους Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κος Ιωάννης Λασκαρίδης. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναγράφονται ότι ειπώθηκαν σε ενημέρωση των συντακτών, ο Πρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε ότι: «Η Ανεξάρτητη Αρχή προβληματίστηκε με την κατάσταση στον Τ/Σ ALTER κυρίως διότι το εργατικό προσωπικό δεν περιορίστηκε στο να κάνει επίσχεση εργασίας, αλλά προχώρησε παραπέρα, στην κατάληψη του Σταθμού, που στο κάτω-κάτω η κατάληψη είναι μία πράξη που δεν αφορά το Ε.Σ.Ρ., αλλά τη δικαιοσύνη.
Αυτή θα μπορούσε να επιληφθεί αν αυτή είναι νόμιμη ή παράνομη.
Αλλά το Ε.Σ.Ρ. ελέγχει και έχει τη δικαιοδοσία για να εξετάσει αυτά που εκπέμπουν»
Σε αυτό ενημερώνουμε τον Πρόεδρο του ΕΣΡ ή τους συντάκτες των δημοσιευμάτων – αν παρερμήνευσαν τα λεγόμενα του Προέδρου- ότι
ΤΟ ALTER CHANNEL ΔΕΝ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΝΑ..ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.

Στη συνέχεια των δημοσιευμάτων διαβάζουμε ότι ο κος Λασκαρίδης φέρεται να δήλωσε ότι: «και αυτά που εκπέμπουν δεν είναι μόνον η δική τους διεκδίκηση. Αυτό που εκπέμπουν δεν ανάγεται μόνον στα δικά τους δικαιώματα, αλλά αναφέρονται και σε δικαιώματα ανθρώπων που δεν εργάζονται στον Σταθμό. Αναφέρονται δηλαδή στον Ρ/Σ Ξένιο, αναφέρονται σε άλλους εργαζομένους για να μην δεχτούν μικρότερες αποδοχές. Δεν περιορίζονται στο να αναφέρουν τα δικά τους βάσανα, τα δικά τους προβλήματα, αλλά επεκτείνονται. Αυτό είναι ένα πρόβλημα»
Σε αυτά τα δημοσιεύματα απαντάμε ότι αναφερόμαστε σε όσους μας συμπαραστέκονται ηθικά και έμπρακτα ή αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ευχαριστήσουμε δημοσίως. Δυστυχώς στις μέρες αυτές που μοιάζουν να είναι οι τελευταίες της Πομπηίας δεν υπάρχουν ΜΟΝΟ δικά μας προβλήματα στην μικρή κοινωνία του ALTER.
Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο διαδίκτυο ο Πρόεδρος του ΕΣΡ εμφανίζεται να αναφέρει: «Έπίσχεση εργασίας σημαίνει ότι δεν εργάζομαι. Αυτοί δεν σταμάτησαν εκεί, ότι δεν εργάζονται, αλλά καταλαμβάνουν και τον Σταθμό. Επαναλαμβάνω ότι το να καταλάβουν τον Σταθμό δεν είναι δική μας δουλειά, δεν θα κρίνουμε εμείς αν αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο. Είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Όμως, από εκεί και πέρα, έχουμε και μία εκπομπή, η οποία εκπομπή δεν αναφέρει μόνον τις δικές τους διαμαρτυρίες, αλλά αναφέρει και για άλλους εργαζομένους σε άλλα μέσα ενημέρωσης, ή σε άλλους τομείς εργασίας.
Ορίσαμε έναν νομικό, γνωρίζοντας ότι ο Σταθμός είναι στην διαδικασία του άρθρου 99, προκειμένου να κάνει εισήγηση για να δούμε αν έχουμε την αρμοδιότητα να λάβουμε μέτρα.»

Η απάντησή μας σε αυτό είναι ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΑΘΜΟ, ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΡΟΛΟ Ή ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ; ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ, ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΕ (ALTER CHANNEL), ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.

Στο διαδίκτυο διαβάζουμε ότι σε σχετική ερώτηση συντάκτριας «γιατί θεωρείτε πρόβλημα το ότι εκπέμπουν μηνύματα συμπαράστασης και προς άλλους εργαζομένους» ο κος Λασκαρίδης απάντησε: «Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά το εξετάζουμε, το διερευνούμε αν υπάρχει θέμα νομιμότητας. Θα το δούμε. Αν ήμασταν βέβαιοι, θα βγάζαμε και απόφαση. Ο συλλογισμός μας είναι ο εξής: Επίσχεση εργασίας, δικαίωμα μου, εμένα δεν με πληρώνουν, σταυρώνω τα χέρια και δεν εργάζομαι. Δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα. Είναι άσκηση ενός δικαιώματος. Εκείνοι όμως δεν έκαναν αυτό. Έκαναν κατάληψη ενός χώρου εργασίας και δεν αφήνουν να εισέλθει κανείς. Είναι κατάληψη μίας περιουσίας ενός άλλου. Εμείς λέμε ότι εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην έχουμε καμία δουλειά σε αυτό. Αυτό είναι ενδεχομένως μία παράνομη κατάληψη, μία αυθαίρετη πράξη και η δικαιοσύνη έχει την αρμοδιότητα να το κρίνει. Ωραία. Να δούμε τώρα τι εκπέμπει. Τον κατέλαβαν. Τι εκπέμπει. Εκπέμπουν πρόγραμμα; Όχι. Τι έχουν; Έχουν τη διαμαρτυρία. Ωραία. Έχουν τη διαμαρτυρία για τα δικά τους. Κανείς θα έλεγε ότι εντάξει, μπορούν να πούνε για τα δικά τους, ότι κανείς δεν μας πληρώνει και αυτό το κρατάμε. Αυτό όμως επεκτάθηκε και προς τα άλλα, σε άλλα. Να δούμε αυτό είναι νόμιμο; Είναι παράνομο; Πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα;»

Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ κο ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ή ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΧΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ…

ΥΓ: Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ALTER CHANNEL εδώ στο Μπουρνάζι του Περιστερίου δεν ανέχεται απαγορεύσεις, αυτό ήταν απόλυτα γνωστό όταν το κανάλι εξέπεμπε πρόγραμμα, το δείξαμε με την στάση μας στη συνέχεια, δεν δυσφημίσαμε κανέναν τόσους μήνες, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να πειράξει τον εξοπλισμό του σταθμού. Στο ALTER για όσους δεν το γνωρίζουν ακόμη και τις μεταμεσονύχτιες ώρες τις Πρωτοχρονιάς υπήρχαν και εργάζονταν άνθρωποι. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Η παρουσία μας εδώ ακόμη μας δίνει την «ψευδαίσθηση» ότι είμαστε ακόμη ζωντανοί και αυτή η «ψευδαίσθηση» γίνεται ΑΙΣΘΗΣΗ όταν θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε.
Κε Πρόεδρε του ΕΣΡ σας περιμένουμε εδώ για να μιλήσουμε για όσα μας συμβαίνουν και σίγουρα δεν χρειάζεται η Δικαιοσύνη να πάρει θέση για τον αγώνα μας αλλά, να πάρουμε τους μισθούς για ότι έχουμε προσφέρει και σε ένα λεπτό το alter channel θα είναι και πάλι το ΠΡΩΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
.
ΥΓ2: Καλούμε τις επίσημες συνδικαλιστικές μας ενώσεις: ΕΣΗΕΑ – ΕΤΙΤΑ – ΕΠΗΕΑ να διαψεύσουν άμεσα τα όσα δημοσιεύονται με επίσημε επιστολή τους προς το ΕΣΡ.

ΜΕ ΤΙΜΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΑΛΤΕΡ

Μήνυση του Κουρή για κατάληψη του Alter

Πέρασαν 15 μέρες με τον «αέρα» του ALTER να φιλοξενεί τις ενημερωτικές κάρτες των απλήρωτων εργαζομένων του σταθμού, για να αντιδράσει η διοίκηση της εταιρείας… Και πώς αντέδρασε; Όχι καταβάλλοντας τα οφειλόμενα, αλλά με μια πρωτοφανή πρόκληση: o μεγαλομέτοχος Γιώργος Κουρής κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Αθηνών, με τον ισχυρισμό ότι οι εργαζόμενοι «έχουν κάνει κατάληψη» και «εμποδίζουν την είσοδο σε όποιον θέλει να εργαστεί»!!!

Για μια ακόμη φορά οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ALTER δηλώνουν κατηγορηματικά:

-Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
-ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ, ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ
-ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΘΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥΣ «ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ».

Προς τιμήν της, η εισαγγελέας Αθηνών κα Ελένη Ράικου δεν ενστερνίστηκε τις..ψευδείς καταγγελίες του μεγαλομετόχου και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το αν υπάρχει ή όχι κατάληψη, πράγμα που θα αποδειχθεί πανεύκολα ότι δεν ισχύει.
Σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα και τον «Αττικάρχη» Γιάννη Λιούκα, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν είχε δοθεί η παραμικρή διαταγή για αστυνομική επέμβαση.

Οι αστυνομικοί αποχώρησαν μόλις ο διοικητής του Α΄ αστυνομικού τμήματος Περιστερίου κ Μαρκετάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον γενικό διευθυντή Β. Κοσμόπουλο και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι δεν υπάρχουν φθορές στο κτίριο. Ο κ Κοσμόπουλος μάλιστα πήγε στο αστυνομικό τμήμα για κατάθεση.

Όσα, λοιπόν, δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδες ότι δήθεν «ετοιμάζεται αστυνομική επιχείρηση για να εκδιώξουν τους εργαζόμενους που έχουν καταλάβει το σταθμό», ότι «θα γίνουν συλλήψεις» και ότι «η επέμβαση θα γίνει ύστερα από εισαγγελική παραγγελία που προφανώς ζητήθηκε από τη διοίκηση του σταθμού», αποτελούν τουλάχιστον… λάθος πληροφόρηση –πιθανότατα από «σκοτεινούς» κύκλους που θα ήθελαν πολύ να γίνει έτσι!

Όσο για την διοίκηση του ALTER, ας φροντίσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους που ταλαιπωρεί εδώ και ενάμισι χρόνο, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους ο σταθμός πράγμα που ΠΡΩΤΟΙ ΕΜΕΙΣ θέλουμε. Ως τότε, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ALTER, θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί!

Ψήφισμα συνέλευσης εργαζομένων ΣΚΑΙ

Μετά την σημερινή κοινή Συνέλευση των Εργαζομένων του συνόλου του ομίλου ΣΚΑΪ (Τηλεόραση και ραδιόφωνο), παρουσία μελών από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφασίστηκαν ομόφωνα, τα παρακάτω:
• Ζητάμε από την ιδιοκτησία να αποσύρει άμεσα τα «ιδιωτικά συμφωνητικά» τα οποία η εταιρεία απαιτεί να υπογράψουμε αποδεχόμενοι μείωση μισθών 19% κατά παρέκκλιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
• Επίσης, στέλνουμε μήνυμα στην επιχείρηση να σταματήσει κάθε εκβιασμό ώστε να υπογραφούν αυτά τα «συμφωνητικά» διαφορετικά η απάντησή μας θα είναι περαιτέρω κινητοποιήσεις.
• Ζητούμε επίσης η επιχείρηση να σεβαστεί το γεγονός ότι ήδη δρομολογείται συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με την ΕΙΤΗΣΕΕ (και ενδεχομένως και με την ΕΙΙΡΑ) προκειμένου να υπογραφεί Σύμβαση Εργασίας, γεγονός που καθιστά τις ατομικές συμβάσεις άχρηστες.
• Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση της διοίκησης για άλλη μία φορά να..απαγορεύσει την είσοδο των εκπροσώπων των Τεχνικών και των Διοικητικών Υπαλλήλων του κλάδου στο χώρο εργασίας μας, αναγκάζοντας πολλούς συναδέλφους μας να βγουν στο πεζοδρόμιο για να συναντήσουν τα μέλη του Σωματείου τους.

Η συνέλευση των εργαζόμενων στον ΣΚΑΪ πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΕΡ και της ΕΤΙΤΑ από τις 15.00 έως τις 18.00.

Ο ΑΛαφούζος απάντησε στα στάση εργασίας με αναστολή του ενημερωτικού προγράμματος

Με αναστολή του ενημερωτικού προγράμματος απάντησε ο Αλαφούζος στους εργαζόμενους του ΣΚΑΪ που αντέδρασαν στις νέες περικοπές των μισθών τους καθώς και στην υπογραφή «ιδιωτικών συμφωνητικών». Η ιδιοκτησία προτάσσει ως δικαιολογία την τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξαν τα σωματεία το μεσημέρι! Αναλυτικά η ανακοίνωση της ιδιοκτησίας έχει ως εξής:

Ο Όμιλος ΣΚΑΪ υποχρεώθηκε να αναστείλει έως την 6η πρωινή της Πέμπτης, 15.12, την μετάδοση δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Αιτία η παράνομη, καταχρηστική και αιφνιδιαστική στάση εργασίας που προκήρυξε αυταρχικά το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, σήμερα για τις 15:00 την οποία..μάλιστα μας κοινοποίησε μετά την έναρξή της, χωρίς καμία από τις προειδοποιήσεις που ο νόμος ορίζει.

Αποτέλεσμα αυτής, της κατ’ εξακολούθηση παράνομης πρακτικής του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ – και παρά τις δεκάδες δικαστικές αποφάσεις εναντίον της για παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν – ήταν να σταματήσει για πολλές ώρες η παραγωγική διαδικασία για ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές. Επειδή ο ΣΚΑΪ σέβεται τους ακροατές και τηλεθεατές του εγγυούμενος πάντα την ποιότητα της ενημέρωσης την οποία υπηρετεί, αποφάσισε σήμερα την αναστολή όλων των ενημερωτικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων.

Η Διοίκηση του ΣΚΑΪ επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος έναντι εκείνων που εκ συστήματος παρανομούν θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και τη φήμη της επιχείρησης, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

13 Δεκ 2011

Τον παπά παίζουν με την Ισοτιμία

Αρχές του 2011 η «Αξία» έγραφε ότι ο Βλαστάρης αγοράζει την «Ισοτιμία» από την «ΝΕΠ Εκδόσεις» του Κυριακίδη με δάνειο της Proton. Πριν λίγες μέρες η Μπουγάτσου στην Ελευθεροτυπία έγραψε. «Ως προς την ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις (ιδιοκτήτρια της Ισοτιμίας), το πόρισμα της ΤτΕ την χρεώνει στις υποχρεώσεις του Γ. Κυριακίδη, όπως αυτές συνολικά διαμορφώνονται με τον συνυπολογισμό των δανείων μέσω Fineglino και Elfe, «δεδομένης της απουσίας όλων των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων με τα οποία να αποδεικνύεται η επίσημη εξαγορά και διαχείριση της εταιρείας από τον κ. Γ. Βλαστάρη».

Η ΑΔΕΛΕ που εκδίδει την εφημερίδα «Ισοτιμία» εμφανιζόταν με μετόχους την Vanisterno Limited Κύπρου που εκπροσωπείται από τον Γ. Κυριακίδη (95%) και από τον Γ. Κυριακίδη (5%) ως πρόσωπο. Στις 10/1/2011 ο Γ. Βλαστάρης γνωστοποίησε με επιστολή του στην Proton Bank ότι απέκτησε έμμεσα τον έλεγχο του 100% της ΑΔΕΛΕ, μέσω της Nemaratus Limited. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, η Proton έχει προφορικά ενημερώσει ότι δεν έχει χρηματοδοτήσει τον κ. Βλαστάρη, ενώ ο ίδιος σε σύσκεψη που έγινε στις 14/4/2011 με στελέχη της τράπεζας, «ενημέρωσε ότι έχει συμφωνήσει με τον κ. Γ. Κυριακίδη κάποιο τίμημα εξαγοράς της ΑΔΕΛΕ εκδόσεις. Εν τούτοις, δεν τέθηκε στη διάθεση της Τράπεζας σχετικό συμφωνητικό, παρ' ότι ζητήθηκε επανειλημμένως».

Ερωτήματα ενός αφελή: Ο Βλαστάρης εφόσον δεν πήρε δάνειο από την Proton με τι χρήματα αγόρασε την «Ισοτιμία» Ποιο ήταν το ποσό της εξαγοράς; Οι Πίκουλας Τσιρογιάννης και Παπαγιάννης αναλαμβάνουν την εφημερίδα ως υπάλληλοι στην εταιρία που εκδίδει την Ισοτιμία ή αγόρασαν την εφημερίδα από τον Βλαστάρη;

Lobbystas

Αφαντος ο "επενδυτής" του εκδοτικού ομίλου Μακεδονία

Στοιχεία για τον βίο και την πολιτεία του Γιάννη Ρήγα, ιδιοκτήτη του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «Μακεδονία», αποκαλύπτει ο Κώστας Γιαννακίδης. Ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι ο επενδυτής των 6 δισ. δολαρίων Γιάννης Ρήγας (φωτογραφία αριστερά) δεν δίνει σημεία ζωής, αρνείται να απαντήσει εάν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί ή θα πτωχεύσει συντεταγμένα ή άτακτα και με αυτόν τον τρόπο κρατά ομήρους τους εργαζόμενους.

Ο Γιάννης Ρήγας, για άγνωστους λόγους, δεν προβαίνει ούτε καν σε συντεταγμένη πτώχευση, πληρώνοντας δεδουλευμένα κι αποζημιώσεις, πράξη που θα είχε μια αξιοπρέπεια. Την ίδια ώρα, το ζεύγος Γιάννη και Darcy Ρήγα παραχωρεί κοσμήματα από το (ιδιοκτησίας τους) κατάστημα ειδών πολυτελείας Asprey για δημοπρασία υπέρ των σκοπών της ορχήστρας Oxford Filomusica.

Ο Κ. Γιαννακίδης αποκαλύπτει ότι τα χρήματα για τη μισθοδοσία των εργαζομένων που έρχονταν (όταν έρχονταν) από την πλευρά Ρήγα, ήταν μαθημένα στα ταξίδια και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όπως είπε δημοσίως άνθρωπος του λογιστηρίου "αν τα λεφτά έρθουν από δω κοντά, Λονδίνο ή Λουξεμβούργο, έρχονται σε μια δυο μέρες. Αν έρθουν από μακριά, ας πούμε μέσω Κέιμαν, μπορεί να..κάνουν και τέσσερις - πέντε μέρες". Μαθημένοι στις καθυστερήσεις πληρωμών, οι εργαζόμενοι εξέφραζαν την πεποίθηση ότι ο Ρήγας επίτηδες τους ταλαιπωρεί ώστε να μπορεί να περνά μέτρα όπως απολύσεις ή μειώσεις μισθών». Επίσης αναφέρεται σε δημοσιεύματα της Καθημερινής και του Βήματος σχετικά με την εταιρεία Sciens (του Ρήγα) που αποκάλυπταν:

* Τις δραστηριότητες offshore εταιρειών με έδρα τα νησιά Κέιμαν που πήραν χωρίς δικαιολογητικά δάνεια εκατομμυρίων από την Proton Bank και τα διοχέτευσαν στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους.
* Τη χρηματοδότηση της εταιρείας Βουκολέων Int., εκπρόσωπος της οποίας εμφανίζεται κάποιος με αρχικά Ι.Ρ. που είναι συνδεδεμένος με τη Sciens.
*Την κίνηση κεφαλαίων ύψους εκατομμυρίων ευρώ από offshore σε offshore.
*Ευθεία εμπλοκή της Sciens σε θαλασσοδάνεια της Proton αλλά και εμπλοκή με «άπλυτα» στην Πειραιώς καθώς και αναφορά σε έρευνα από το ΣΔΟΕ.
* Ο Γιάννης Ρήγας κατονομάζεται (από το Βήμα) ως ένας από αυτούς που «λεηλάτησαν τις καταθέσεις με τα Λαυρεντοδάνεια».

Νέα απο το ...μέτωπο των ΜΜΕ

*ΚΑΠΡΑΝΟΣ Πρόταση που ισοδυναμεί με «όχι» στην αποφυλάκισή του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρη Καπράνου, υπέβαλε προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας εφετών, σύμφωνα με το newpost. Ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στις αρχές Νοεμβρίου για το σκέλος του μεγάλου σκανδάλου των ομολόγων που αφορά την αγορά από το ταμείο των δημοσιογράφων, τον Ιούλιο του 2006, του δομημένου ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ.

*ΦΙΛΑΘΛΟΣ Ένα επετειακό φύλλο της αθλητικής εφημερίδας θα κυκλοφορήσει κατά την εορταστική περίοδο από πρώην εργαζόμενους του Φίλαθλου με στόχο να δώσει «ανάσα» στους απλήρωτους συναδέλφους τους. Το φύλλο θα μείνει για 3-4 μέρες στα περίπτερα, με στόχο τη συγκέντρωση κάποιων εσόδων για τους εργαζόμενους καθώς ο Γιώργος Κουρής δεν έχει σκοπό να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα 10 μηνών.

Η δικαιοσύνη σβήνει χρέη σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες

Σε διαγραφή χρεών ακόμη και από υπερχρεωμένους δανειολήπτες που όμως διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία προχωρά η Δικαιοσύνη. Μια νέα απόφαση-κόλαφος για τον τραπεζικό κλάδο ήρθε να προστεθεί στη ήδη μακρά λίστα των ειρηνοδικείων, που αποφάσισε να διαγράψει το 75% χρέους νοικοκυριού. Μάλιστα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η οικογένεια διατηρεί ανέπαφα τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχει στην κατοχή της, καθώς κρίθηκε ότι «δεν θα προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον» λόγω της κρίσης. Τα χαστούκια στις τράπεζες από τα Χανιά είναι απανωτά, ενώ στο Ειρηνοδικείο επικρατεί συνωστισμός. Σύμφωνα με την Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης έχει τύχει μέσα σε μία μόλις ημέρα να βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου 17 υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που..ζητούν κούρεμα ή ακόμη και διαγραφή χρεών.
Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο αποφάσισε να προχωρήσει σε κούρεμα χρέους ύψους 53.807 ευρώ, υπέρ του συζύγου πολύτεκνης οικογένειας, που είχε συνολικά οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 69.647 ευρώ. Κλήθηκε από το δικαστήριο να καταβάλει το ποσό των 330 ανά μήνα, επί μία τετραετία, δηλαδή συνολικά 15.840 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη, ο σύζυγος είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ με προβλήματα υγείας και λαμβάνει σύνταξη 860,23 ευρώ τον μήνα. Όσον αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία, ο ίδιος έχει τρία αγροτεμάχια και ένα Ι.Χ. αυτοκινήτου 1.390 κυβικών, κυκλοφορίας 1997.

Η σύζυγος είναι νοικοκυρά χωρίς κανένα επάγγελμα και με μοναδικό εισόδημα το επίδομα των πολυτέκνων, ύψους 101,62 ευρώ μηνιαίως. Είχε συνολικές οφειλές 19.347,54 ευρώ σε μία τράπεζα και διατηρεί κατοικία στο όνομά της, η οποία κινδύνευε να κατασχεθεί. Η ίδια κλήθηκε από το δικαστήριο να πληρώσει 20 ευρώ τον μήνα επί τέσσερα χρόνια (σύνολο 960 ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από τα 19.374,54 ευρώ). Της χορηγήθηκε ακόμη «περίοδος χάριτος» ενός έτους, προκειμένου να εξοφλήσει το υπόλοιπο χρέος και να σώσει από την αναγκαστική εκποίηση τη μοναδική της κατοικία. Ως χρόνος εξόφλησης του ποσού της χρέωσης ορίστηκε η δεκαπενταετία και θα καταβάλει μετά την περίοδο χάριτος το ποσό των 102,30 ευρώ τον μήνα για 15ετία. Η κυρία Μελάκη προσθέτει ότι «το σημαντικό είναι ότι η σύζυγος διέθετε και έτερα περιουσιακά στοιχεία, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν επρόκειτο να προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον».

Με απόφαση δικαστηρίου επαναπροσλαμβάνεται στο ΔΟΛ ο πρόεδρος της ΕΠΠΗΤ

Η διοίκηση του ΔΟΛ υποχρεούται, βάσει δικαστικής απόφασης, να επαναπροσλάβει τον πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΠΠΗΤ) Χρήστο Μαΐδη που η απόλυσή του ήταν καταφανώς εκδικητική και αποτελούσε ξεκάθαρα συνδικαλιστική δίωξη.

Την ίδια ώρα νέα αναστάτωση στην Μιχαλακοπούλου καθώς με e-mail ανακοινώθηκε στους εργαζομένους του ΔΟΛ ότι δεν θα πληρωθούν στις 15 του μηνός (όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα), αλλά θα πάρουν όλο το μισθό τους στο τέλος του μήνα που θα είναι μειωμένος κατά 20% ενώ κάποιοι άρχισαν να καλούνται για υπογραφή των ατομικών συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας υλοποιώντας απόφαση της γενικής συνέλευσής τους.

Την ίδια ώρα στο Πρώτο Θέμα έγινε συνέλευση των εργαζομένων με αφορμή όσα γράφτηκαν στο διαδίκτυο για περικοπές μισθών της τάξης του 15%. Οι αποφάσεις για περικοπές επιβεβαιώθηκαν από διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της Αποστόλου Παύλου να αντιδράσουν θέτοντας το ερώτημα: «πως είναι δυνατόν να γίνονται περικοπές 15% όταν η εφημερίδα είναι μακράν πρώτη σε πωλήσεις και όταν μάλιστα πριν από 6 μήνες είχαν μειωθεί ξανά οι μισθοί κατά 10 %;». Βάσει αυτών και αν τελικά υλοποιηθεί η απόφαση για νέα μείωση κατά 15%, οι εργαζόμενοι στο Πρώτο Θέμα θα έχουν υποστεί μείωση 25% μέσα σε διάστημα λίγων μηνών…

Περικοπές ζητάει η εργοδοσία και στη Ναυτεμπορική

Αναδημοσιεύουμε απο το blog zoornalistas την επιστολή εργαζόμενου στην εφημερίδα Ναυτεμπορική με αφορμή τις περικοπές που επιχειρεί η εργοδοσία:

"Την προηγούμενη εβδομάδα η εργοδοσία της Ναυτεμπορικής κάλεσε όλους τους εργαζομένους για υπογραφή ατομικών συμβάσεων 3ετους διάρκειας με μειώσεις από 17%-20% για όλους τους μισθούς πάνω από 1250 ευρώ μικτά. Ακολουθεί πίνακας με το συνολικό αλλά και ανά εργαζόμενο εργοδοτικό κόστος, για τις εισηγμένες εκδοτικές επιχειρήσεις που εκδιδουν εφημερίδες προκειμένου να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του. Πηγή των παρακάτω στοιχείων είναι οι οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες. Τα νούμερα αφορούν την εταιρεία (και όχι τον όμιλο) για τη χρήση 2010.

ΜΕΣΟ ΣΥΝ. ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 5.549.004 217 25.571
ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ 27.484.561 820 33.518
ΔΟΛ 25.484.748 691 36.881
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14.816.799 372 39.830
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 5.274.797 128 41.209
ΠΗΓΑΣΟΣ 23.622.419 525 44.995

Ενώ λοιπόν παρέχουμε μακράν το μικρότερο εργατικό κόστος στην εταιρεία, το οποίο όπως μας βομβαδίζουν όλοι οι εργοδότες είναι το Α και το Ω για την επιβίωση μιας επιχείρησης, η εργοδοσία της Ναυτεμπορικής ως ένδειξη ευγνωμοσύνης (συν τοις άλλοις γιατί παράγουμε ένα προϊόν που χωρίς καμμία απολύτως προσπάθεια/επένδυση από την πλευρά της, φέρνει ένα σκασμό λεφτά κάθε χρόνο απο ισολογισμούς) μας πιέζει με πολύ μεγάλο τσαμπουκά για ατομικές συμβασεις έχοντας κάνει πάνω απο 10 απολύσεις το τελευταίο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπόμπολας με σχεδόν διπλάσιο κόστος, ζήτησε αρχικά 10% και τώρα προσπαθεί για άλλο ενα 10% ενώ ο Ψυχάρης με πολύ μεγαλύτερο κόστος ζηταει το ιδιο ποσοστο με τη Ναυτεμπορική και με μεγαλύτερο όριο εκκίνησης!
Εάν αυτό δεν είναι απληστία, τότε τι είναι;

Ναυτέμπορας"

12 Δεκ 2011

Περιοδικό UNFOLLOW η νέα ανεξάρτητη εκδοτική προσπάθεια

Το UNFOLLOW είναι μηνιαίο, έντυπο, ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Αποτελεί προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα περιοδικό που θα διευθύνεται και θα συντάσσεται από δημοσιογράφους. Γεννιέται από το περιβάλλον της κρίσης και προσπαθεί να αντιτάξει στην Κατάσταση Εξαίρεσης, που κυριαρχεί τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική, την ανάγκη για παρατήρηση, καταγραφή, ανάλυση και καλύτερη περιγραφή του κοινωνικού πεδίου.

Αποφασίσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα τέτοιο περιοδικό πρωτίστως για πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, επιθυμούμε να σταθεί στο «κέντρο» της ενημέρωσης και όχι στο περιθώριο – δεν φτιάχνουμε, δηλαδή, ένα «εναλλακτικό» έντυπο αλλά ένα επαγγελματικό, δημοσιογραφικό περιοδικό, με ευρεία απεύθυνση, ωστόσο με άλλο ήθος και άλλη αντίληψη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Αν έχουμε μία αρχή, είναι η εξής: καταγράφουμε ό,τι χρειάζεται να καταγραφεί, αποκαλύπτουμε ό,τι χρειάζεται να αποκαλυφθεί, αναλύουμε ό,τι χρειάζεται να αναλυθεί, και δεν ταυτιζόμαστε εκ προοιμίου με καμία παράταξη, καμία οπτική και καμία θέση. Το ότι ασκούμε κριτική σε ένα φαινόμενο ή σε μία κίνηση δεν μας τοποθετεί αυτομάτως στο πλευρό των όποιων αντιπάλων τους. Και μολονότι είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της χειραφέτησης όλων, κυρίως μέσω της σκέψης, της γνώσης, της αμφισβήτησης και της πολιτικής συμμετοχής, δεν αποδεχόμαστε ότι έχουμε «φυσικούς» ή αυτονόητους συμμάχους. Σύμμαχός μας είναι η αλήθεια και όποιος συντάσσεται μαζί της.

Το κύριο περιεχόμενο του UNFOLLOW θα είναι επιτόπιο ρεπορτάζ και πρωτότυπο φωτορεπορτάζ (ναι, θα επαναφέρουμε εκείνη την ξεχασμένη πρακτική όπου οι δημοσιογράφοι έχουν παρατηρήσει και ξέρουν για ποιο πράγμα γράφουν!) και σύνθετη ανάλυση στα γεγονότα. Θα πλαισιωθεί από στήλες άποψης με ιδιαίτερη έμφαση στο καλό γράψιμο, καθώς και ποικίλα αφηγήματα. Φτιάχνουμε ένα περιοδικό για αναγνώστες και, όχι, δεν δεχόμαστε αυτό που διατείνονται τα υπάρχοντα ΜΜΕ, ότι «ο κόσμος δεν διαβάζει». Εμείς πιστεύουμε ότι διαβάζει και θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε κάτι που αξίζει να διαβαστεί.

Το πιο κρίσιμο για την ανεξαρτησία κάθε ΜΜΕ και πολύ περισσότερο ενός περιοδικού σαν το UNFOLLOW, που θέλει να αποφασίζουν γι’ αυτό μόνο οι δημοσιογράφοι, οι συνεργάτες του, και το αναγνωστικό κοινό που το εμπιστεύεται, είναι η χρηματοδότησή του. Ως εκ τούτου, επιλέγουμε να μην έχουμε «εξωτερικό» χρηματοδότη ή επενδυτή – είτε φανερό είτε σκιώδη. Δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε καμία σύνδεση με οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε οπωσδήποτε τη βιωσιμότητα του περιοδικού, στην καλύτερη περίπτωση όμως θα έριχνε σκιές στο κύρος του και στη χειρότερη θα τραυμάτιζε ανεπανόρθωτα την ανεξαρτησία του – όπως συμβαίνει με τα ΜΜΕ που κυριαρχούν στο τοπίο της ενημέρωσης τώρα.

Έτσι, αποφασίσαμε το εξής: Εμείς, οι δημοσιογράφοι του UNFOLLOW, θα καταβάλουμε τα έξοδα για την εκτύπωση και τη διανομή και θα βασιστούμε στις πωλήσεις. Αν εσείς, οι αναγνώστες, βρείτε το περιοδικό ενδιαφέρον και το αγοράσετε, τότε θα αμειφθούμε για την εργασία μας. Είναι απολύτως στο δικό σας χέρι να στηρίξετε το UNFOLLOW, αγοράζοντάς το και διαβάζοντάς το κάθε μήνα!

Το UNFOLLOW εκδίδεται και διευθύνεται από τους συντάκτες του.

Συντακτική ομάδα: Ηρακλής Αδύρης, Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Κώστας Βαξεβάνης, Λεωνίδας Βατικιώτης, Μαρία Βελβιτσάνου, Έφη Γιαννοπούλου, Κώστας Εφήμερος, Αχιλλέας Ζαβαλλής, Αυγουστίνος Ζενάκος, M. Hulot, Κατερίνα Κιτίδη, Πάρης Μήτσου, Στεφανία Μιζάρα, Νικόλας Μπαρδάκης, Old Boy, Πιτσιρίκος, Σπύρος V.J., Θεόφιλος Τραμπούλης, Γιώργος Τσιάρας, Μιλτιάδης Φίνος, Παναγιώτης Φραντζής, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, Πάνος Χαρίτος, Άρης Χατζηστεφάνου, Νέλλη Ψαρρού

Σχεδιασμός: Χρήστος Λιάλιος

Συντονιστές: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Έφη Γιαννοπούλου, Αυγουστίνος Ζενάκος, Θεόφιλος Τραμπούλης, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

Επιμέλεια φωτογραφιών: Αχιλλέας Ζαβαλλής
Ατελιέ: Μαρία Βελβιτσάνου
Διορθώσεις: Λιάνα Καρπούζη

Εκτύπωση: Ηλιότυπο Α.Ε.Β.Ε.Ε.
Διανομή: Ευρώπη Α.Ε.

Για ζητήματα έκδοσης και διαφήμισης παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο.
Για ζητήματα σύνταξης και συνεργασίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Αυγουστίνο Ζενάκο.

Οποιοσδήποτε μπορεί ελεύθερα να αναδημοσιεύσει την ύλη του UNFOLLOW σε έντυπη ή σε διαδικτυακή μορφή για μη κερδοσκοπικούς λόγους, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρει την πηγή και δεν θα δημιουργήσει παράγωγα έργα. Η αναδημοσίευση για κερδοσκοπικούς λόγους επιτρέπεται μόνο με έγγραφη άδεια της συντακτικής ομάδας.

UNFOLLOW κυκλοφορει ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η αιχμηρή απάντηση του Γ Κιμούλη στο σχόλιο του Βηματοδότη

Στο Βήμα της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου και στη στήλη του Βηματοδότη, γράφτηκε το παρακάτω σχόλιο:
“Καλοκαίρι χωρίς Φεστιβάλ Αθηνών; Πράκτοράς µου µε ενηµέρωσε ότι ο «οικουµενικός» υπουργός Πολιτισµού κ. Π. Γερουλάνος δεν βιάζεται να υπογράψει για την εκταµίευση των σχετικών πόρων. ∆εν µπορώ να φανταστώ ότι ο Παύλος θα καταργήσει το Φεστιβάλ, ούτε ότι ο κ. Φ. Σαχινίδης θα επιτρέψει ώστε το ελληνικό καλοκαίρι να το στερηθεί. Ενδεχοµένως ο κ. Γερουλάνος καθυστερεί προκειµένου ευκολότερα ο επικεφαλής του Φεστιβάλ κ. Γ. Λούκος να αποφύγει να συµπεριλάβει στο πρόγραµµα παραστάσεις αρχαίου δράµατος παγκόσµιας εµβέλειας όπως εκείνες που επιµένουν να σκηνοθετούν µεγάλοι ερµηνευτές της τηλεόρασης όπως ο κ. Γ. Κιµούλης.“

Σήμερα στην ίδια στήλη ο Βηματοδότης επανήλθε γράφοντας το εξής:

“Ο παλαιός ηθοποιός του θεάτρου κ. Γ. Κιμούλης συγκινήθηκε επειδή τον αποκάλεσα “μεγάλο ερμηνευτή της τηλεόρασης” την περασμένη Κυριακή, αλλά ρώτησε συνομιλητή του ποια είναι η μεγάλη τηλεοπτική ερμηνεία που εννοούσα. Πρόκειται για τον “Ψυχίατρο” (1992), το σήριαλ του Antenna το οποίο σφράγισε με την ερμηνεία του. Σε ό,τι αφορά την Επίδαυρο, καθησυχάζω όσους ανησυχούν μήπως δεν την τιμήσει εφέτος με την παρουσία του. Ο κ. Κιμούλης είναι μεγαλύτερος ηθοποιός από τον Δημήτρη Χορν, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ στην Επίδαυρο γιατί, όπως εξηγούσε στους συνομιλητές του με τη στεντόρεια φωνή του, δεν διέθετε το φωνητικό εύρος που απαιτείται...”

Σήμερα ο Γ. Κιμούλης έστειλε στον Βηματοδότη την εξής απάντηση:

"΄Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν» - άλλως μία σου και μία μου [πληροφορία]"

Αγαπητέ Κλαζομένιε Βηματοδότη,
ένας φίλος με ειδοποίησε για το προσβλητικό σου σχόλιο, στη στήλη σου την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου,το οποίο αφορούσε εμένα. Το διάβασα και αντιπαρερχόμενος τον περιφρονητικό σου χαρακτηρισμό, [με αποκαλούσες δήθεν "μεγάλο ερμηνευτή της τηλεόρασης"] - γιατί ούτως ή άλλως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα [βαριέμαι να σου στείλω το βιογραφικό μου, μπες στο διαδίκτυο, αν θες και κάπου θα το βρεις] - σκέφτηκα πως εδώ ο κόσμος καίγεται με τα παπαγαλάκια του Λούκου θα ασχολούμαι τώρα; Δεν έδωσα λοιπόν συνέχεια [όπως θα μπορούσα] και το ξέρεις πολύ καλά, παρόλο που υπαινίσσεσαι στο σημερινό σου σχόλιο, πως "συγκινήθηκα", όταν διάβασα αυτά που έχεις γράψει. Δεν αντέδρασα, όχι από φόβο, αλλά από αταβιστική αδιαφορία προς τα ανυπόγραφα σχόλια, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, πάντα μου θύμιζαν κουκουλοφόρους ασφαλίτες. Βλέπω όμως, πως εσύ δε σταματάς. Συνεχίζεις. Αφού λοιπόν ζητάς απάντηση απελπισμένα, οφείλω να σου δώσω κι εγώ με τη σειρά μου μία πληροφορία.

Κλαζομένιε Βηματοδότη,
κατ' αρχάς μη δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει. Η τηλεόραση, που τόσο απαξιώνεις, συγκοινωνεί ευθέως με τους εκάστοτε υπουργούς, τον «κάθε» Λούκο, τους «πολιτιστικούς» [;] οργανισμούς και τα συμπαρομαρτούντα, στην ποιότητα των οποίων –ως ενιαίο σύστημα- χρωστάς τα γραφόμενά σου. Γιατί δεν είμαι καθόλου σίγουρος, για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία σε ένα καλύτερο τοπίο. Εν συνεχεία, πρέπει να σου δηλώσω, πως μου αρέσουν όσοι εργάζονται με συνέπεια, αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημά σου; Σε τι ακριβώς αναφερόσουν στο σχόλιο της προηγούμενης Κυριακής, το οποίο κατά τη γνώμη σου επιρρωνύεις σήμερα; Σ' εμένα ή στον κίνδυνο ματαίωσης του φεστιβάλ; Σ' εμένα ή στο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Γερουλάνος δεν έχουν λεφτά; Σ' εμένα ή στο ότι ο Λούκος δεν έχει να πληρώσει όσα χρωστάει;

Δεν καταλαβαίνω, πώς σχετίζεται το πρόσωπό μου, αφού είναι γνωστό, πως η μόνη συμμετοχή, που μου επιτρέπεται από τότε που ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής ο Λούκος είναι αυτή του θεατή της Επιδαύρου; Δεν αντιλαμβάνεσαι πως με αυτό το σχόλιο εκθέτεις τον Λούκο και τους συν αυτώ, που τόσο πολύ θέλεις να προστατέψεις; Γιατί να έχει ο Λούκος τόση αγωνία να μη με συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του επόμενου καλοκαιριού, αφού δεν έχω κάνει καμία αίτηση, προς το παρόν; Γιατί διέρρευσε σ' εσένα, αυτήν του την αγωνία; Διότι μόνον αν σου το είπε ο ίδιος ο Λούκος ή οι συν αυτώ, μπορεί να το ξέρεις.

Ενδεχομένως όμως - κι αυτή είναι η πληροφορία, που σου δίνω -, όπως μου είπε κι ένας φίλος [γιατί εγώ πράκτορες δεν έχω] ενδεχομένως το σχόλιό σου να μην ήταν μόνο μία συνήθης απρέπεια ή χυδαιότητα, αλλά να είναι κάτι σαν ανεξόφλητος λογαριασμός προς τον Λούκο, αφού είναι γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ των φεστιβαλικών πεπραγμένων η σχέση μου μαζί του. Αυτά μου είπε ο φίλος και συνέχισε: "Μπορεί να ήταν κάτι σαν υποχρέωση κάποιας αντικαταβολής. Τόσα και τόσα ακούγονται για κρυφές μισθοδοτικές καταστάσεις. Payroll. Ποιος ξέρει; Φήμες; Μπορεί."

Κλαζομένιε,
εγώ δεν το πιστεύω. Απλώς σου μεταφέρω αυτή την πληροφορία. Όσα "πήρε το αυτί μου". Ό,τι κάνεις κι εσύ επαγγελματικά δηλαδή. Ανυπόστατες ανόητες φήμες, θα μου πεις. Δε διαφωνώ. Βέβαια, έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα εκατοντάδες σελίδες που έγραφαν γι' αυτές τις "κρυφές μισθοδοτικές καταστάσεις". Δεν έδωσα όμως σημασία, γιατί δεν πιστεύω σ' όσα γράφονται. Απλώς έχε το στο πίσω μέρος του μυαλού σου, γιατί η γυναίκα του Καίσαρα, δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται.

Προς Θεού, δε θέλω να παρεξηγηθώ. Δε λέω, πως τα "παίρνεις" από κάπου! Λέω μόνον: πρόσεχε! Μέσα στην αθωότητά σου εκτίθεσαι και πολλοί μπορεί να πιστέψουν κάτι τέτοιο. Γνώμη μου. Στο κάτω κάτω της γραφής, γνωρίζω πολύ καλά, πως μπορεί να εκνευρίζω μερικούς [εύχομαι όχι εσένα - εσένα μπορεί και να σου αρέσει] με την επιμονή μου να αντιπαρατίθεμαι, όπως και όσο μπορώ, με την "τακτοποιημένη" τους ζωή, αλλά εγώ είμαι πάντα εδώ, με το πρόσωπο και το όνομά μου, με την αδεξιότητά μου [για να σε ικανοποιήσω λιγάκι], πάντως εδώ, αυτός που ξέρεις, χωρίς κουκούλες και χωρίς φανερά ή κρυφά αφεντικά και ζω από χρήματα, που βγάζω μόνο απ' τη δουλειά μου. Δεν ήμουν, δεν είμαι, ούτε και θα είμαι μισθοφόρος.

Φιλικά [προς το παρόν]
κι αν χρειαστεί θα επανέλθω παντοιοτρόπως

Γιώργος Κιμούλης

mediasoup

Στο πλευρό των εργαζόμενων του ALTER

Μια πολύ αγωνιστική βραδιά έζησαν την Κυριακή οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ALTER, με την επίσκεψη των μελών του Διασωματειακού στις εγκαταστάσεις του καναλιού και τη διαβεβαίωση ότι όλοι, από όλα τα ΜΜΕ και όχι μόνο, στέκονται στο πλευρό τους στο δίκαιο αγώνα για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων και το δικαίωμα στη δουλειά.
Κοντά μας βρέθηκαν και συνάδελφοι από όλα τα μέσα ενημέρωσης που αντιμετωπίζουν το φάσμα των απολύσεων, των περικοπών των μισθών τους και της ανεργίας, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για τη δύναμη που μας έφεραν. Το παρόν έδωσαν οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, της ΕΤΕΡ Δημήτρης Καμαρινόπουλος, της ΕΤΗΠΤΑ Γιώργος Μυλωνάς, της ΠΟΕΠΤΥΜ Χριστίνα Ζαμπέλα. Από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ παρέστησαν η Α΄αντιπρόεδρος Νανά Νταουντάκη, ο ταμίας Γιάννης Αγγέλης και τα μέλη Σταμάτης Νικολόπουλος, Γιώργος Φιλιππάκης, από την ΕΤΙΤΑ ο πρόεδρος Νίκος Σπυρέας και η ταμίας Ακριβή Κηρύκου, από την ΕΠΗΕΑ ο πρόεδρος Μάρκος Γκανάς και το μέλος του ΔΣ Βαγγέλης Γκιλάκης, ο πρόεδρος των Φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος, από το Μικτό της ΕΣΗΕΑ οι εκπρόσωποι του ΣΚΑΪ, του STAR και άλλων ΜΜΕ, η πρόεδρος του Β/βάθμιου Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ Μιμή Τουφεξή, η Μαρίνα Μεϊντάνη πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, από την Εργασιακή Επιτροπή της ΕΡΤ ο Νάσος Μπράτσος, από την ΟΣΝΙΕ η Ειρήνη Ζωγραφάκη, η πρόσφατα απολυμένη από το ΕΘΝΟΣ δημοσιογράφος Πόπη Χριστοδουλίδου και πολλοί συνάδελφοι από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και άλλα ΜΜΕ. Ζητάμε συγνώμη αν ξεχνάμε κάποιους… Αναρτήθηκε από ergazomenoi_alter στις 4:21 μ.μ.

Μοιράζει οικόπεδα αντί να πληρώσει τα οφειλόμενα η διέυθυνση της Μακεδονίας

Η κυρία του εκδοτικού συγκροτήματος της Μακεδονίας Β. Σουλοπούλου κάλεσε τους απλήρωτους τρείς μήνες 190 εργαζόμενους-ιθαγενείς, για να τους πεί ότι είναι θυμωμένη με τον ιδιοκτήτη Γ. Ρήγα που έχει εγκαταλείψει τις εφημερίδες και πως η μόνη διέξοδος είναι η εξεύρεση από κοινού λύσης, που θα πείσει τον ιδιοκτήτη να παραμείνει (ο οποίος σημειωτέον δεν έχει εγκαταλείψει τις επενδυτικές δραστηριότητές τους στην Ελλάδα).
Ως τέτοια, η κυρία βλέπει ένα σχέδιο λαιμητόμο, με το οποίο απομακρύνονται 79 εργαζόμενοι (οι 42 που δήλωσαν εθελούσια έξοδο, συν 37 που θα προέλθουν είτε από επιπλέον εθελούσιες είτε από απολύσεις). Σ’ αυτούς τα δεδουλευμένα και οι κολοβές αποζημιώσεις θα καταβληθούν σε 4 διμηνιαίες δόσεις μέσα στο 2012 λαμβάνοντας μέσα στον Δεκέμβριο το 25% αυτών.
Για τους 106 εργαζόμενους (78 σε M+Θ εκ των οποίων 29 δημοσιογράφοι και 28 σε ΣΠΟΡ, εκ των οποιων 18 δημοσιογράφοι) θα μείνουν στο… Άουσβιτς, προβλέπεται να ξεχάσουν τους οφειλόμενους μισθούς, τις μέρες τις επίσχεσης εργασίας και τις εκ περιτροπής, καθώς και τους 3 πρώτους μήνες του 2012. Το τελευταίο μπορεί να απλωθεί σε 6 μήνες. Δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα πληρώνονται το 50% των αποδοχών τους, ενώ μετά..το εξάμηνο η μείωση παγιώνεται στο 30%.
Για την απώλεια των 8 και πλέον μισθών, σε αντιστάθμισμα οι εργαζόμενοι θα πάρουν… ένα οικόπεδο στο Ωραιόκαστρο και το 10% των μετοχών, καθώς επίσης και το 20% των κερδών!!!

Όπως βλέπετε παραθέσαμε ξερά τα όσα ακούσαμε σήμερα το πρωί στο Βελλίδειο, χωρίς επιφωνήματα και… βρισίδια. Αυτά θα ακολουθήσουν, όπως και αναλυτικά στοιχεία του σχεδίου μαζικής σφαγής!.

Όπως ήταν φυσικό, οι παρευρισκόμενοι εργαζόμενοι σηκωθήκαμε και φύγαμε στο τέλος και πριν καλά-καλά ολοκληρώσει η κυρία, η οποία φώναζε: Δεν είναι μπλόφα, δεν είναι μπλόφα!…

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, μεταβήκαμε στην Ένωση Συντακτών και ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι η κυρία δεν εκπροσωπεί τίποτε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να της απαντηθεί το κατάπτυστο και διεστραμμένο σημερινό σχέδιό της, αρχίζοντας άμεσα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες: συνδικαλιστικές, νομικές, ακτιβίστικες και πολλές άλλες.

Λεπτομέρειες της κοινής συνέλευσης θα γραφούν αργότερα, όπως και οι αντιδράσεις των συναδέλφων, που παρά τις τραγικές στιγμές διακρίθηκαν ακόμη και για το χιούμορ τους! (Το τι έγινε με τις αναφορές σε οικόπεδα, μετοχές και κέρδη, θα περιγραφούν αργότερα και με την μορφή σχολίων σ΄ αυτό το ιστολόγιο).

-ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ: Ή ΔΕΧΕΣΤΕ ΤΗ ΣΦΑΓΗ Ή ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

-ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ

-ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΑΥΤΗ, ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΈΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ, ΟΤΙ ΘΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΕΣΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΤΡΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ

-ΜΗ ΞΕΧΝΑΝΕ ΌΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΟΥΝ ΠΙΚΡΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΗΚΑΝ ΕΤΣΙ

-ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ, ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ

-αναδημοσίευση από το asyntaxtostypos

11 Δεκ 2011

Έφυγε η μεγάλη στιχουργός Σώτια Τσώτου

Σε ηλικία 69 ετών άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ του Σαββάτου, ύστερα από διετή μάχη με την επάρατη νόσο, η Σώτια Τσώτου, μία από τις σπουδαιότερες γυναίκες στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού.
Το προσωπικό στίγμα της Σώτιας Τσώτου στο κοινωνικό και ερωτικό τραγούδι θα μείνει για πάντα ζωντανό, μέσα από συνεργασίες που είχε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως...
η Μαρινέλλα, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, ο Κώστας Χατζής, η Δήμητρα Γαλάνη, όπως επίσης και μέσα από αθάνατα τραγούδια που έγραψε όπως τα: «Όλα μας τα πλούτη», «Αν ήμουν πλούσιος», «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει», «Δεν ξεχνιέσαι», «Ο αφέντης λαός» κ.ά.
Η σπουδαία στιχουργός γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1942 στη Λειβαδιά. Από τα 2 της χρόνια έζησε στην Αθήνα. Μοναχοπαίδι εύπορων μικροαστών, σπούδασε μεταξύ άλλων στην ελληνογαλλική σχολή του Αγίου Ιωσήφ «Saint Joseph». Από τα 18 της χρόνια εργαζόταν ως δημοσιογράφος, παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Κωστή Μηχαηλίδη. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου τη βρήκε στην εφημερίδα «Ελευθερία», η οποία διέκοψε αυθημερόν την έκδοσή της, θέτοντας τέλος στη δημοσιογραφική της καριέρα. Στη διάρκεια της Χούντας συνελήφθη και κρατήθηκε πολλές φορές. Στην απομόνωση εμπνεύστηκε τα τραγούδια που θα την έκαναν λίγους μήνες αργότερα γνωστή σαν στιχουργό: το «Δε βαριέσαι αδελφέ» και το «Να 'τανε το '21».
Συνεργασίες
Η καθοριστική συνεργασία της καριέρας της ήταν με τον Κώστα Χατζή, η οποία έδωσε τραγούδια διαμαρτυρίας κατά την διάρκεια της δικτατορίας, όπως «Απ' το αεροπλάνο», «Τρελός ή παλληκάρι», «Κάτι τρέχει» κ.λπ. Κορύφωση αποτέλεσε το «Ρεσιτάλ», του οποίου οι πωλήσεις ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο δίσκους. Την ίδια εμπορική επιτυχία με νούμερα ασυνήθιστα για τη μικρή ελληνική αγορά είχε και η συνεργασία της με τον Σταύρο Κουγιουμτζή και το «Να ‘τανε το '21» με το Γιώργο Νταλάρα. Μια, επίσης, σημαντική συνεργασία ήταν με το Δώρο Γεωργιάδη, με τον οποίο συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1972 και πήραν το πρώτο βραβείο με το τραγούδι «Αν ήμουν πλούσιος» και στο Φεστιβάλ της Eurovision του 1979 με τον «Σωκράτη». Σταθμός στην καριέρα της θεωρούνταν οι δυο δίσκοι με το Στέλιο Καζαντζίδη και το γνωστό «Βραδιάζει».
Διακρίσεις
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: 1971 με το τραγούδι «Ταξίδευα παιδί κι εγώ», 1972 1ο Βραβείο με το τραγούδι «Αν ήμουν πλούσιος», 1974 2ο Βραβείο με το τραγούδι «Αν» σε μουσική Γιώργου Κριμιζάκη και ερμηνευτή τον Μιχάλη Βιολάρη. Φεστιβάλ Eurovision: 8η θέση με το τραγούδι «Σωκράτης» που ερμήνευσε η Ελπίδα το 1979.
Η Σώτια Τσώτου είχε, επίσης, συμμετοχές και διακρίσεις σε Φεστιβάλ της Σόφιας και του Τόκιο.
Θέατρο - Τηλεόραση
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, η Μαρινέλλα ανέβασε στο Ζουμ ένα μουσικό υπερθέαμα σε στίχους της Σώτιας Τσώτου και μουσική του Δώρου Γεωργιάδη με τον τίτλο «Εικόνες». Τα Χριστούγεννα του 1990, στο εορταστικό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 που παρουσίασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, έγραψε την μια από τις τέσσερις αυτοτελείς χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τον τίτλο «Ο τέταρτος μάγος». Την επόμενη χρονιά, στο ίδιο κανάλι, προβλήθηκε το σήριαλ της «Φάκελος Αμαζών» με το Γρηγόρη Βαλτινό. Το 1999, στο θέατρο Αθηνά παρουσιάστηκε το έργο της «Παραμονές του 2000» σε μουσική του Κώστα Χατζή. Το 2007, στην τηλεοπτική σειρά του ALPHA «Για την καρδιά ενός αγγέλου», έγραψε το τραγούδι των τίτλων τέλους «ʼσπρα φορώ όταν πενθώ» που ερμηνεύει ο Δημήτρης Μητροπάνος, σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου.
Η πολιτική - σύμφωνα με επιθυμία της– κηδεία θα τελεσθεί την Τρίτη στις 14:30 στο Α΄ Νεκροταφείο. Η οικογένειά της επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού».