28 Ιαν 2011

Απόλυση δημοσιογράφου στον ΣΚΑΙ γιατι...αντιμίλησε


Ο δημοσιογράφος έκανε το βαρύτατο παράπτωμα να…αντιμιλήσει στην διευθύντρια προγράμματος του σταθμού που…νομίζει πως είναι BBC. Και αντιμίλησε γιατί η κυρία Τζένη Παπουλίδου, η διευθύντρια απαιτούσε να ακυρώσει ο δημοσιογράφος το ταξίδι που είχε προγραμματίσει ( με τη δική της σύμφωνη γνώμη) και να δουλέψει για να της κάνει το κέφι.
Ετσι είναι οι διευθυντές στον Σκαι: απαιτούν πολλά από τους εργαζόμενους γιατί, ως γνωστόν, ο σταθμός πληρώνει καλά (οι φήμες για περικοπές 10% ελέγχονται ως ανυπόστατες).

Παρά τον καυγά, ο δημοσιογράφος Πέτρος Δριτσάκος, αθλητικός συντάκτης που κάνει και τις αθλητικές μεταδόσεις, ακύρωσε τα εισητήρια, δεν έφυγε ταξίδι και δούλεψε. Αυτό, όμως, δεν ήταν φαίνεται αρκετό και ο γενικός διευθυντής του Σταθμού, Γιάννης Σπανολιός, τον απέλυσε, αφου τον στόλισε δεόντως (ως και γαϊδούρι τον χαρακτήρισε…) γιατί, λέει «δεν σέβεται τους κανόνες και αντιμίλησε στην διευθύντρια).

Ε, τώρα τι να πείς. Ότι... έσταξε η ουρά του γαϊδάρου εκεί κάτω στον ΣΚΑΙ; (Και δεν εννοούμε, βέβαια, τον δημοσιογράφο).

27 Ιαν 2011

Σουδάν: Κατηγορούνται δημοσιογράφοι επειδή εξέφρασαν τη γνώμη τους

Η κυβέρνηση του Σουδάν, επιθυμεί να κλείσει δύο δημοσιογράφους στη φυλακή, επειδή σε άρθρο που συνέταξαν και στη συνέχεια το δημοσίευσαν, ανέφεραν μεταξύ άλλων πως υπάρχει πιθανότητα, το ανατολικό τμήμα της χώρας να αποσχιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες έκλεισαν οι κάλπες στο νότιο Σουδάν, οι οποίες είχαν στηθεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ή μη του νότιου τμήματος της χώρας.

Ωστόσο, οι δύο δημοσιογράφοι, Αμπουΐτσα Καζέμ και ο Αμπντελγκάγκερ Μπακάχ, εμφανίστηκαν στο δικαστήριο στο Χαρτούμ. Σύμφωνα με τον Μπακάχ, “στις 10 Ιανουαρίου, οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασφαλείας με συνέλαβαν στο λιμάνι του Σουδάν και έντεκα ημέρες μετά με έστειλαν στο Χαρτούμ. Από τότε βρίσκομαι στην φυλακή".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίμαχο άρθρο δημοσιεύτηκε από τους 2 δημοσιογράφους στις 9 Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσε ένας εκ των συνηγόρων, “οι κατηγορούμενοι εξασκούσαν τα δικαιώματά τους στην ελεύθερη έκφραση της άποψής τους όπως εγγυάται το σύνταγμα και ο χάρτης ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον οποίο το Σουδάν έχει υπογράψει”.
πηγή: mediasoup

Τι έγινε στο Μεικτό με τους συμβασιούχους της ΕΡΤ

Τη νομική και συνδικαλιστική υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ εξασφάλισαν οι δημοσιογράφοι που ζητούν να διερευνηθούν οι συνθήκες και η νομιμότητα της διαδικασίας για την επιλογή των «καταλληλότερων» Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Με αυτήν την είδηση άρχισε η χθεσινή συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί συνάδελφοι που έχουν υπογράψει το υπόμνημα καθώς και άλλοι που προστίθενται στον κατάλογο των ανθρώπων που ζητούν εξηγήσεις από τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής – Αξιολόγησης για τα κριτήρια «καταλληλότητας» που κυριάρχησαν.

Αίσθηση άφησαν οι επισημάνσεις των συναδέλφων κ.κ. Τιτίκας Ανουσάκη και Γιώργου Κουβαρά προς το Μεικτό Συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ κ. Ξενοφών Ζηκίδης έκανε λόγο περί «απόφασης της εταιρείας», φράση που προκάλεσε την αντίδραση όλων.

Η αντίδραση των 27 δημοσιογράφων παρουσιάσθηκε εκτενώς στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Στον κατάλογο με τους υπογράφοντες προστίθενται καθημερινά κι άλλοι συνάδελφοι που εργάσθηκαν στην ΕΡΤ το προηγούμενο διάστημα και πολύ σύντομα θα υπάρξει συμπληρωματικό υπόμνημα με τις νέες υπογραφές, όπως πληροφορούμαστε.

Το συμβούλιο δεσμεύθηκε να εντάξει στα θέματα ημερησίας διατάξεως του Μεικτού το ζήτημα που έχει προκύψει για τις συνθήκες υπό τις οποίες επελέγησαν οι νέοι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου. Ταυτοχρόνως, ανοικτό μένει το θέμα συνάντησης τη νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ με όσους υπογράφουν το υπόμνημα. Από τη συνάντηση αυτή αναμένεται να καθοριστεί ο τρόπος και η διαδικασία λήψης κάθε νομικού και συνδικαλιστικού μέτρου.

26 Ιαν 2011

Δημοσιογραφικές μπάντες εν ...δράσει

Εκατοντάδες απολύσεις από τη Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC


BBC Το κανάλι που χρηματοδοτείται από το Δημόσιο επιδιώκει να κάνει τεράστιες οικονομίες ευθυγραμμιζόμενο με τις γενικότερες περικοπές δημοσίων δαπανών 16% τη προσεχή εξαετία. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο εξωτερικών διέκοψε τη χρηματοδότηση του World Service και το BBC συμφώνησε να αναλάβει το κόστος της.

Το BBC ανακοίνωσε πως περικόπτει τις υπηρεσίες του στις γλώσσες της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, Σερβίας, όπως και της πορτογαλικής για την Αφρική και της αγγλικής για την Καραϊβική. Από τις συγκεκριμένες περικοπές προσβλέπει σε εξοικονόμηση 46 εκατομ. λιρών ετησίως.
Η World Service σήμερα εκπέμπει νέα στα αγλικά και 31 άλλες γλώσσες και πληροφορεί ένα κοινό 241 εκατομμυρίων παγκοσμίως μέσω του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του διαδικτύου. Από τις περικοπές αναμένεται να χαθούν 30 εκατομμύρια ακροατές εβδομαδιαίως.

To BBC World Service σκοπεύει να δώσει σήμερα περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιό του να κλείσει 5 από τις 32 υπηρεσίες που παρέχει σε ξένες γλώσσες, σε μία κίνηση που θα οδηγήσει σε απώλειες 650 θέσεων εργασίας επί συνόλου 2.400 συνολικά.

Και νέα εκδικητική απόλυση στην εφημερίδα "ΚΕΡΔΟΣ"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την παράνομη και εκδικητική απόλυση της συναδέλφου Ελένης Βασιλάκη από την εφημερίδα «Το Κέρδος».
Καταγγέλλει την απόπειρα της εργοδοσίας να «κατοχυρώσει» το δικαίωμα απόλυσης εργαζομένων –και, μάλιστα, με μειωμένη αποζημίωση– υπό το πρόσχημα ότι «βγαίνουν στη σύνταξη», ακόμα και όταν δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα για πλήρη σύνταξη.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει, επίσης, τον Διευθυντή της εφημερίδας –και μέλος της Ένωσης– κ. Δ. Ευαγγελοδήμο, ο οποίος επιμένει σε μια απόφαση παράνομη και καταχρηστική, δηλώνοντας κυνικά «να πάτε να τα βρείτε στα δικαστήρια».
Το θέμα είναι μείζον: Η ΕΣΗΕΑ δεν θα δεχθεί απολύσεις με το πρόσχημα της συνταξιοδότησης και, μάλιστα, με «κουτσουρεμένες» συντάξεις.
Δηλώνει, επίσης, ότι δεν θα ανεχθεί να συνεχίσουν μέλη της Ένωσης σε διευθυντικές θέσεις να παγιδεύουν άλλους συναδέλφους και να τους καταδικάζουν σε εισοδήματα πείνας και απώλεια δικαιωμάτων που απορρέουν από δεκαετίες εργασίας.

25 Ιαν 2011

Εκ περιτροπής εργασία στην Καθημερινή- το νέο...πρότζεκτ του Αλαφούζου

Χοντροκομένη απόπειρα να εφαρμόσουν την εκ περιτροπής εργασία είχανκάποιοι εκεί κάτω στο Φάληρο- το γνωστό όμιλο Αλαφούζου που κάνει πάντα την πρόβα τζενεράλε για κάθε αντεργατικό μέτρο. Το ξεκίνησαν από τους τυπογράφους με την προοπτική να το συνεχίσουν, αν όλα πάνε καλά και στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Μισθός …200 ευρώ και επειδή το πρόγραμμα δεν έβγαινε ζητούσαν από δημοσιογράφους ή υπαλλήλους να κάνουν κάποιες δουλίτσες τυπογράφων για να συμπληρώνονται τα κενά. Το θέμα συζητήθηκε στα Σωματεί του Τύπου που αποφάσισαν να το αντιμετωπίσουν από κοινού.
Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

Η ΕΣΗΕΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την ανάλγητη αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων μειώνοντας τις αποδοχές τους.
Πρόσφατο παράδειγμα είναι η προσπάθεια εφαρμογής της εκ περιτροπής ή της κυλιόμενης εργασίας, κάτι που επιχειρείται να εφαρμοστεί και στο χώρο του Τύπου από τον πρωτοπόρο στις αντεργατικές προκλήσεις όμιλο Αλαφούζου, αδιαφορώντας για την υποβάθμιση και τον ευτελισμό της Ενημέρωσης και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ είναι αποφασισμένο να εμποδίσει με κάθε τρόπο τις πρακτικές που οδηγούν στη συρρίκνωση όχι μόνο των αποδοχών, αλλά και των θέσεων εργασίας. Για τον λόγο αυτό καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα συνεργαζόμενα Σωματεία στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να αντιδράσουν δυναμικά με απεργιακές κινητοποιήσεις με στόχο να αποτραπεί κάθε προσπάθεια μείωσης, με οποιοδήποτε τρόπο, των αποδοχών και των θέσεων εργασίας, σε όποιο εργασιακό κλάδο κι αν επιχειρηθεί η εφαρμογή του.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Υ.Γ. Μετά από συνάντηση που είχαν τα ενδιαφερόμενα Σωματεία με τον Διευθυντή της «Καθημερινής» Α.Παπαχελά το «πρότζεκτ» σταμάτησε. Περιμένουμε το επόμενο…έχει τόσα καλά παιδιά ο όμιλος που πληρώνονται πλουσιοπάροχα για να προτείνουν σχέδια εξόντωσης των εργαζόμενων…

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ "NOVA"

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων που εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό «NOVA» για την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου από τις 6.00 το πρωί έως τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης, 2 Φεβρουαρίου 2011 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταδικάζοντας με τον πλέον έντονο τρόπο τις άδικες και καταχρηστικές απολύσεις που έκανε ό τηλεοπτικός σταθμός, καθώς και το καθεστώς τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει στους εργαζομένους.

Η άτεγκτη και κατάφωρα αντεργατική στάση της εργοδοσίας της «NOVA» οδήγησε στην ανεργία τους συναδέλφους Φωτεινή Παπαγεωργίου, γιατί αρνήθηκε ως διευθύντρια να προβεί σε απολύσεις και Σάββα Λιβάνιο, που διετέλεσε εκπρόσωπος των εργαζομένων, στερώντας τους το δικαίωμά τους στην εργασία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν αγωνιστικά και μαζικά στην απεργία ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την προσπάθεια των εργοδοτών να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων.

«Λάθη» της ΕΛ.ΑΣ. και 45 «στηλίτες»



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ


Πάνος Σόμπολος, λοιπόν. Πρύτανης του αστυνομικού ρεπορτάζ και αμετακίνητος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ - για να προσωποποιεί, για τον πολίτη, την ποιότητα του δημοσιογραφικού σιναφιού, έτσι όπως εμφανίζεται τηλεοπτικά ως «οιονεί εκπρόσωπος της αστυνομίας», καταπώς το διατυπώνει εύστοχα το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.


Ολη την περασμένη εβδομάδα ο κύριος πρόεδρος σκορπούσε δεξιά και αριστερά «συγγνώμες» για τη νεαρή Γερμανίδα καθηγήτρια, που επί ένα τριήμερο την ξέσκιζαν κανάλια και εφημερίδες, στα πρότυπα της Καταρίνα Μπλουμ, σαν τρομοκράτισσα και κόρη τρομοκρατών της RAF.


«Πέσαμε θύματα όλοι μιας κακής ενημέρωσης από την αστυνομία... (αλλά) πιστεύω απόλυτα ότι και οι αστυνομικοί δεν είχαν δόλο...», ψέλλιζε ο ανεκδιήγητος πρόεδρος. Σαν βρεγμένη κότα. Και διότι όλος αυτός ο συρφετός των ανθρωποβόρων στα κανάλια και τις εφημερίδες πνευματικοί γόνοι του και επαγγελματικοί κλώνοι του είναι. Κι αν κάπου κάπου στριμώχνονται, σπεύδει να τους παράσχει ασπίδα προστασίας. Οπως λ.χ. το 2003, που το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σε μια σπάνια αναλαμπή, καταδίκασε μερικούς από δαύτους. Μάρτυρας υπεράσπισής τους ο Πάνος Σόμπολος, βεβαίως. Θύμα τότε του δημοσιογραφικού κανιβαλισμού, η Μ.Κ., που την κατέστησαν, σαν «Αννα της "17 Νοέμβρη"», διαβόητη και αιμοσταγή τρομοκράτισσα...


Για «γκάφα ολκής της αστυνομίας» κάνει λόγο η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ. Αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται για «γκάφα». Οπως δεν έκαναν «λάθος», καταπώς ανακοίνωσε, ψευδόμενη διαρκώς, η ΕΛ.ΑΣ., όταν οι κουκουλοφόροι (σαν καταδότες της γερμανικής Κατοχής) τρομοκράτες της Αντιτρομοκρατικής τουλούμιασαν στο ξύλο και έγδυσαν τον νεαρό Δημοσθένη Παπαδάτο, στέλεχος του Συνασπισμού, που ο όλο και θρασύτερος Πάγκαλος τον θέλει... φωλεά τρομοκρατών.


Σε πέντε μόλις λεπτά, με ηλεκτρονική επικοινωνία, η ΕΛ.ΑΣ. μπορούσε (και είναι αδιανόητο να μην το έκανε) να εξακριβώσει κατά πόσον οι γονείς της Φέης-Μαρί Μάγερ υπήρξαν μέλη της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ. Και, προφανώς, το 'κανε. Αλλά της ήταν αναγκαία η μυθοπλασία:


Πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία οι συλλήψεις και εντυπωσιακό υπερθέαμα η προσαγωγή στον εισαγγελέα των, κατά τους ποικίλους Σόμπολους, «τρομοκρατών».
Στη σοσιαλιστική δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, αν συλληφθείς και επ' αυτοφώρω ως βιαστής, παιδεραστής, δουλέμπορος, νταβατζής, έμπορος ναρκωτικών, φοροκλέφτης, καταχραστής και κρατικός λειτουργός της αρπαχτής, το όνομά σου δεν δημοσιεύεται. Αλλά αν κατηγορηθείς από την Αντιτρομοκρατική και κάθε Σόμπολο σαν τρομοκράτης, φαρδύ-πλατύ το όνομά σου και φόρα-παζάρι η φάτσα σου στα κανάλια, για διαπόμπευση και εσαεί στιγματισμό, έστω κι αν απαλλαγείς στο δικαστήριο. Τεκμήριο αθωότητας δεν υπάρχει...


«Δεν θέλω να σας βλέπω μπροστά μου», είπε έντονα η Φέη-Μαρί Μάγερ στους δημοσιογράφους, που την περικύκλωσαν την περασμένη Δευτέρα, όταν βγήκε ελεύθερη από το ανακριτικό γραφείο. Η εισαγγελέας είχε προτείνει να προφυλακιστεί! Διότι τολμά να δηλώνει ότι είναι αναρχική! Και στο διαμέρισμά της η Αντιτρομοκρατική, μαζί με τις οδοντόβουρτσες, κατέσχεσε και αναρχικά βιβλία! Αναρχική, άρα (κατά τους Σόμπολους και τη λαμπρή εισαγγελέα) τρομοκράτισσα! Οπερ έδει δείξαι... Αντε να τους πείσεις ότι η αποτελεσματικότερη κριτική κατά των ανεγκέφαλων που φλερτάρουν με την τρομοκρατία γίνεται από αριστερά (εύκολο είναι να ξεφυλλίσουν την πρόσφατη συλλογή με 22 κείμενα, εκδόσεις «Διάπυρος», με τον εύγλωττο τίτλο «Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική»).


Η Φέη-Μαρί Μάγερ και η μητέρα της, Μπάρμπαρα Μάγερ, δήλωσαν ότι θα σύρουν στη Δικαιοσύνη τούς «ρουφιανοδημοσιογράφους-φερέφωνα της αστυνομίας», που δεν ντρέπονται να σπιλώνουν τον οποιοδήποτε σαν τρομοκράτη και να καταστρέφουν τη ζωή του. Θα πράξουν άριστα.


Με τέτοια δημοσιογραφία, είναι αυταπόδεικτο ότι η βαθιά κρίση του Τύπου είναι, πρωτίστως, κρίση αξιοπιστίας. Και δεν πρόκειται μόνο για τους αστυνομικούς ρεπόρτερ, που μηρυκάζουν τις σκόπιμες «διαρροές» της αστυνομίας - κι όποιον πάρει ο Χάρος. Η δημόσια τηλεόραση έχει μετατραπεί σε μια γιγάντια κυβερνητική «ντουντούκα». Τα περισσότερα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και των ιδιωτικών καναλιών επιδίδονται ξετσίπωτα σε αχαλίνωτη προπαγάνδα - κυρίως φιλοκυβερνητική, αλλά όχι μόνο.


Μπούχτισε ο κόσμος και, ευτυχώς, άρχισε να αντιδρά. Παραμονές Χριστουγέννων οι τοίχοι στο κέντρο της Αθήνας γέμισαν με μια αφίσα, με τεράστια γράμματα: ΑΛΗΤΕΣ, ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. Από κάτω, 45 ονόματα γνωστών δημοσιογράφων των εφημερίδων και τηλεοπτικών αστέρων (και του Π. Σόμπολου). Κανονικό ξεφώνημα - όπου μαζί με τα ξερά καίγονται και κάποια χλωρά. Δημόσια στηλίτευση, σαν τους «στηλίτες» του «τζουμπέ» Δ. Βούλγαρη...


Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής Κ. Λουράντος διέκοψε έξαλλος τον ρεπόρτερ του ALTER: «Να ντρέπεσαι! Δεν είσαι δημοσιογράφος. Είσαι κυβερνητικός εκπρόσωπος...». Ο Απ. Γκλέτσος, δήμαρχος Στυλίδας, στόλισε καταπώς τούς έπρεπε τους τηλεοπτικούς κεκράκτες των εργολάβων που τον επέπλητταν γιατί «πήρε το νόμο (των εργολάβων) στα χέρια του».
Το «κλου», ωστόσο, ήταν την Πέμπτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του MEGA. Για μια φορά είχε δίκιο ο Πρετεντέρης (χαρακτήρισε τις εξεταστικές επιτροπές «κοινοβουλευτικά καραγκιοζιλίκια») και μαζί με την Τρέμη προκάλεσαν έκρηξη του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρα:
«Καραγκιόζηδες είστε σεις που δηλητηριάζετε καθημερινά το λαό με κατευθυνόμενη πληροφόρηση!».

Και πού 'σαι ακόμη

Οι προσλήψεις στην ΕΡΤ συζητιούνται από την ΕΣΗΕΑ


Το θέμα της ΕΡΤ και η καταγγελία της διαδικασίας «επιλογής» Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου από την Επιτροπή Επιλογής και Αξιολόγησης εξετάζει, μεταξύ άλλων, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, το οποίο συνεδριάζει αυτήν την ώρα.

Μετά την κατάθεση υπομνήματος που υπογράφουν 27 συνάδελφοι και την πρόθεση δεκάδων ακόμα να το συνυπογράψουν η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα ελέγξει αν τηρήθηκε η αξιοκρατία και η νομιμότητα στη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει καταγγελίες για πρόσωπα που ανήκουν στο πολιτικό συμβούλιο κομμάτων και κατά το παρελθόν εργάζονταν στην ΕΡΤ σε εξωτερικές συνεργασίες χορηγικού χαρακτήρα ή πρώην τεχνικών που προσελήφθησαν ως δημοσιογράφοι. Επίσης, θα διερευνηθεί αν τηρήθηκε η δεοντολογία και η αρχή της ίσης μεταχείρισης διότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για πρόσωπα που εμφανίζονταν σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ ως «καλεσμένοι» ενώ είχαν καταθέσει αίτηση προσλήψεως.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ καλούνται σήμερα να πάρουν θέση και να δώσουν απαντήσεις στους εκατοντάδες συμβασιούχους και ανέργους που περίμεναν δικαιότερη αντιμετώπιση και θα εργάζονταν υπό το καθεστώς της Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου για μισθούς πολύ χαμηλότερους απ’ αυτούς που απολαμβάνουν ορισμένοι «διακεκριμένοι» συνεργάτες της ΕΡΤ.

Η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου πάντως θεωρείται «πρόβα τζενεράλε» για όσα αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο στη συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ αναμένεται να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία επιλογής και τα τηλεφωνήματα που έγιναν σε συμβασιούχους, των οποίων είχε λήξει η συνεργασία, σε ανοικτή ακρόαση, σύμφωνα με τις καταγγελίες.

Πρώην συμβασιούχοι της ΕΡΤ έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου και να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Εξάλλου, το υπόμνημα των «27» κατατέθηκε και στη γραμματεία των Πειθαρχικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να διερευνηθεί αν τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής – Αξιολόγησης τήρησαν τη δεοντολογία ή υπέπεσαν σε ελέγξιμες πράξεις.

Το υπόμνημα υπογράφουν οι κ.κ.: Αντώνης Αντωνόπουλος του Αθανασίου, Τιτίκα Ανουσάκη, Κατερίνα Βασιλείου, Θεοδώρα Βασιλοπούλου, Άσπα Γιαννουλάτου, Χρύσα Γκόγκα, Ελένη Ηλιοπούλου, Αλεξία Κοσινά, Γιώργος Κουβαράς, Σταυρούλα Κουλισοπούλου, Χάρης Λαζαρόπουλος, Γιώργος Λαουνάρος, Δήμητρα Λώλα, Μαρίνα Μπεκιάρη, Νάσια Μπουλούκου, Βασίλειος Ντίνος, Αθανασία Πάντου, Ηλίας Παπαδημητρίου, Βασιλική Πρεβεζιάνου, Ειρήνη Ρουμπεΐδου, Αθανάσιος Σιαφάκας, Βασίλης Σκουλαράκος, Μιχάλης Σταθακόπουλος, Απόστολος Στάικος, Αγγελική Τζιρμάκη, Μαίρη Τζώρα και Μαριάνθη Χριστοφίδου.

24 Ιαν 2011

ΕΡΤ: Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ ζητούν 27 δημοσιογράφοι

Υπόμνημα διαμαρτυρίας για τη διαδικασία που ακολούθησε η Επιτροπή Επιλογής - Αξιολόγησης της ΕΡΤ από 27 δημοσιογράφους (ενώ έρχονται κι άλλοι...)

Ύποπτες και υπόγειες μεθοδεύσεις, αναξιοκρατία και επιλογές προσωπικού χαρακτήρα καταγγέλλουν 27 συνάδελφοι που κατέθεσαν αίτηση πρόσληψης στην ΕΡΤ με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου και τελικά έμειναν εκτός των τελικών επιλογών. Αυτά αναφέρονται στο κείμενο υπομνήματος που κατατέθηκε σήμερα το πρωί στη γραμματεία της ΕΣΗΕΑ και των πειθαρχικών συμβουλίων.

Στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα αναγνωσθεί το περιεχόμενο του υπομνήματος και αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε όσα καταγγέλλονται εις βάρος της Επιτροπής Επιλογής – Αξιολόγησης για τους 146 δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογράφοι θέτουν σε γνώση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής, καθώς και τους ισχυρισμούς μελών της αρμόδιας επιτροπής.
Καταγγέλουν παραβίαση της αρχής για την Ίση Μεταχείριση, την άνιση αξιολόγηση, την ασάφεια ως προς τα κριτήρια, τη διαδικασία και την εγκυρότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και εξαιτίας παραβιάσεων αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς που διαπιστώνονται.
Οι 27 συνάδελφοι, η πλειοψηφία των οποίων έχει πολυετή εμπειρία σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, ζητούν από την ΕΣΗΕΑ να παράσχει τη νομική και τη συνδικαλιστική αρωγή της. Εγείρουν ζήτημα ακύρωσης της διαδικασίας και αιτούνται από την Ένωση να διαμαρτυρηθεί προς τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τα κόμματα και τη διοίκηση της ΕΡΤ για το καθεστώς αδιαφάνειας, υπό το οποίο καταγγέλλεται πως έγιναν οι επιλογές.

Οι δημοσιογράφοι καλούν επίσης την ΕΣΗΕΑ να διαφυλάξει με κάθε τρόπο το δημοκρατικό, αντικειμενικό και ενημερωτικό χαρακτήρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Το υπόμνημα υπογράφουν οι κ.κ.:
Αντώνης Αντωνόπουλος, Τιτίκα Ανουσάκη, Κατερίνα Βασιλείου, Θεοδώρα Βασιλοπούλου, Άσπα Γιαννουλάτου, Χρύσα Γκόγκα, Ελένη Ηλιοπούλου, Αλεξία Κοσινά, Γιώργος Κουβαράς, Σταυρούλα Κουλισοπούλου, Χάρης Λαζαρόπουλος, Γιώργος Λαουνάρος, Δήμητρα Λώλα, Μαρίνα Μπεκιάρη, Νάσια Μπουλούκου, Βασίλειος Ντίνος, Αθανασία Πάντου, Ηλίας Παπαδημητρίου, Βασιλική Πρεβεζιάνου, Ειρήνη Ρουμπεΐδου, Αθανάσιος Σιαφάκας, Βασίλης Σκουλαράκος, Μιχάλης Σταθακόπουλος, Απόστολος Στάικος, Αγγελική Τζιρμάκη, Μαίρη Τζώρα και Μαριάνθη Χριστοφίδου.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Στιγμιότυπο από την έναρξη της διαφημιστικής εκστρατείας με σύνθημα "Οι ειδήσεις έρχονται"... Σαν το ουΐσκυ, όσο πιο παλιό, τόσο πιο ανεκτίμητο γίνεται. Αλήθεια, πού είχαν πάει οι ειδήσεις τόσο καιρό;

23 Ιαν 2011

Η...κοπτάτσια στήν ΕΡΤ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ
Την κοπτάτσια την ξέρετε; Είναι αυτό το σύστημα που είχαν παλιά στα κομμουνιστικά κόμματα (ας με συγχωρέσουν οι σύντροφοι του ΚΚΕ, αν το έχουν ακόμη και δεν το γνωρίζω), όπου έπαιρνες ένα μέλος ή ένα στέλεχος από την τάδε οργάνωση και το μετακόμιζες στη δείνα, είτε για να το απομονώσεις είτε για να αλλάξεις τους συσχετισμούς. Τώρα λοιπόν που βγήκαν τα αποτελέσματα από το διαγωνισμό των συμβασιούχων στην ΕΡΤ (και έχει ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών) ακούγεται εντόνως στο ραδιομέγαρο ότι η μέθοδος της κοπτάτσιας μπορεί να ξαναζωντανέψει. Να προσλαμβάνεις, ας πούμε, κάποιον για να σου κάνει την τάδε δουλειά για την οποία δεν έχει καμία εμπειρία (το λέει και το βιογραφικό του άλλωστε) και να τον κοπτάρεις στη δείνα απασχόληση όπου έχει διαγράψει μια καλή πορεία ανά τα έτη (πράγμα που επίσης περιγράφεται σαφώς στο βιογραφικό).
Θέλετε μήπως κι άλλο παράδειγμα, από την «αρνητική» πλευρά; Οπως δήλωσε ευθαρσώς ένας από τους επιτυχώντες, «εγώ ήρθα για να κάνω τη συγκεκριμένη δουλειά και τους το έχω ξεκαθαρίσει από την αρχή. Αμα νομίζουν ότι θα με βάλουν να κάνω άλλα πράγματα, είναι πολύ γελασμένοι». Δεν ξέρω αν έχει δίκιο ή άδικο ο άνθρωπος, αλλά δεν νομίζω ότι στην περίπτωσή του η κοπτάτσια θα δουλέψει. Διατηρώ επίσης την εντύπωση, μιας και μιλάμε για τη δημόσια τηλεόραση, ότι αυτό το διαφημιστικό μήνυμα για τις ειδήσεις που «Επιστρέφουν στην ΕΡΤ», έχει εκνευρίσει κόσμο και κοσμάκη στο ραδιομέγαρο. «Δηλαδή πριν από τη Στάη, δεν βγάζαμε ειδήσεις στον αέρα;», αναρωτήθηκε στέλεχος του ειδησεογραφικού, συμπληρώνοντας με νόημα: «Αμα νομίζουν ότι έτσι θα τρέξει ο κόσμος να δουλέψει με ενθουσιασμό...».
Οσο για την ΕΣΗΕΑ και την οργίλη ανακοίνωσή της περί του διαγωνισμού της ΕΡΤ, ας πρόσεχαν. Αν θυμάμαι καλά υποτίθεται ότι η Ενωση θα είχε ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία, θα έστελνε ανθρώπους της σε συνεντεύξεις των υποψηφίων, θα φρόντιζε να μην υπάρξουν παρεκτροπές κ.λπ. κ.λπ. Τώρα μάλλον ισχύει το ρητό περί του ταμείου και της απομάκρυνσης από αυτό.