23 Μαρ 2013

Πέθανε ο Βάσος Μαθιόπουλος


Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο δημοσιογράφος και ιστορικός Βάσος Π. Μαθιόπουλος.

Ο εκλιπών  ήταν διδάκτωρ Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας 1967-74 διετέλεσε πολιτικός σχολιαστής της Ντόιτσε Βέλε, ενώ, παράλληλα, ανέπτυξε και έντονη αντιστασιακή δράση.

22 Μαρ 2013

Στάση εργασίας στην ΕΡΤ και νέες απεργίες


Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε την κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας από 18.30 μ.μ. έως 20.30 μ.μ. της Παρασκευής 22 Μαρτίου 2013 όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στην τηλεόραση της ΕΡΤ και απεργίας από 06.00 πμ. του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2013 έως 06.00 πμ. της Τρίτης 26 Μαρτίου 2013 όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στην ΕΡΤ (τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδα) (με εξαίρεση των συναδέλφων που θα καλύψουν την παρέλαση κατά την 25 η Μαρτίου) αντιδρώντας στην εντελώς αντεργατική συμπεριφορά της ΕΡΤ, και στα σχέδια «εξόντωσης» των συναδέλφων μέσω της εφαρμογής της ΚΥΑ, η οποία είδε το φώς της δημοσιότητας και βρίσκεται στο δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο.

Η υπό δημοσίευση ΚΥΑ, για την οποία άλλωστε πολλάκις διαμαρτυρηθήκαμε και καταβάλαμε αλλεπάλληλες προσπάθειες να αναχαιτιστεί με απεργιακές κινητοποιήσεις, ουσιαστικά καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που εφαρμόζονται στην ΕΡΤ και επιβάλλει το ενιαίο μισθολόγιο, επιφέροντας μεγάλες μειώσεις των αποδοχών όλων των δημοσιογράφων, που απασχολούνται στους δημόσιους φορείς και αγγίζουν το 45%!

Η αργία της 25ης Μαρτίου


Ενόψει της αργίας τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, οι συνάδελφοι των εφημερίδων, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα εργαστούν ως εξής:

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εργαζόμενοι στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα εργαστούν όπως τις Κυριακές και τις αργίες.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Την Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013, θα κυκλοφορήσουν κανονικά όλες οι Κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων.

Τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013, δεν θα κυκλοφορήσει ΚΑΜΙΑ εφημερίδα.

Την Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013, θα κυκλοφορήσουν όλες οι εκδόσεις της Δευτέρας και οι αθλητικές.

Την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013, θα κυκλοφορήσουν κανονικά όλες οι εφημερίδες πρωινές και απογευματινές.

Οι συνάδελφοι που θα απασχοληθούν τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013, για την έκδοση των εφημερίδων της Τρίτης, 26 Μαρτίου, θα εργαστούν όπως κατά τις αργίες, δηλαδή με βάση καταστάσεις.

Πάει για ΦΕΚ η ΚΥΑ και για ύπνο η ΕΣΗΕΑ

«Να συμφωνήσουμε ότι τα πράγματα στον κλάδο (και στη χώρα) είναι σκούρα όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια. Να συμφωνήσουμε ότι η πίεση των γεγονότων μπορεί να δημιουργεί κακό κλίμα σε ένα σωματείο και ιδίως στη διοίκησή του. Αν μάλιστα προσθέσουμε στη άσχημη εικόνα και το γεγονός ότι τα 11 μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προέρχονται από 7 διαφορετικούς -συχνά αλληλοσπαρασσόμενους- συνδικαλιστικούς σχηματισμούς… αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες συγκλίσεων στο κορυφαίο όργανο της Ένωσης. Ειδικά όταν έρχονται εκλογές!»
Αλλά πώς θα εξηγήσουμε στους συναδέλφους που αναρωτιούνται (και δικαίως) γιατί την ημέρα που εμφανίζεται στη δημοσιότητα η- πολυσυζητημένη- ΚΥΑ , αυτό όχι μόνο δεν είναι το πρώτο θέμα συζήτησης στο ΔΣ αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ γιατί έτσι γουστάρουν κάποιοι κουμανταδόροι του συμβουλίου και συνομιλητές του Κεδίκογλου;
Πώς θα εξηγήσουμε στους συναδέλφους στα Δημόσια ΜΜΕ που αγωνιούν τόσο καιρό περιμένοντας τις «αλλαγές προς το καλύτερο» στην ΚΥΑ , που τους έταζαν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης για να τους καθησυχάσουν, ότι το ΔΣ του Σωματείου τους, που είχε κάνει πολυήμερες απεργίες για την μη εφαρμογή της, τώρα, δεν θα κάνει καν τον κόπο, να διαβάσει το τελικό κείμενο για να πάρει θέση – όποια θέση…
Πώς θα εξηγήσουμε στους συναδέλφους ότι με τον Μπόμπολα να εκβιάζει πάλι και να απειλεί τους εργαζόμενους για να επιβάλλει νέα μείωση (την τέταρτη κατά σειρά), με τον Ψυχάρη να απολύει συνδικαλιστές, με εκατοντάδες άνεργους, απλήρωτους ή κακοπληρωμένους ο πρόεδρος του Σωματείου των δημοσιογράφων θα συμπεριφέρεται ως υπάλληλος στο γκισέ τράπεζας ή ενίοτε ως γραφείο τύπου της παράταξής του για να δικαιολογήσει την απραξία, τη σιωπή, την υποχωρητικότητα;

21 Μαρ 2013

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π


Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ  (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.), που αναδείχθηκε κατά τις αρχαιρεσίες της 12ης και 13ης Μαρτίου 2013 στην ΕΣΗΕΑ & στην ΕΠΗΕΑ και της 27ης Φεβρουαρίου 2013 στην ΕΣΗΕΜ-Θ & στην ΕΠΗΕΘ , συγκροτήθηκε σε Σώμα την 21η Μαρτίου 2013, με την ακόλουθη σύνθεση:

4η μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων στο ΔΟΛ


Μετά τις αγωγές & τα δικαστήρια ,τις απειλές διευθυντικών στελεχών και των παρατρεχάμενών τους, η διοίκηση του ΔΟΛ αναζητά σανίδα «σωτηρίας» και καταφεύγει στις δυνάμεις καταστολής –παρουσία κλούβας διμοιρίας ΜΑΤ στη Μιχαλακοπούλου - που με την απειλή συλλήψεων των συναδέλφων της περιφρούρησης, επιχειρεί να κάμψει την αντίσταση δεκάδων εργαζομένων (κυριότερα διοικητικών αλλά και μερίδας δημοσιογράφων, τεχνικών κλπ), που απεργούν εδώ και τέσσερις ημέρες, ενάντια στις αδικαιολόγητες απολύσεις & στις εκδικητικές στοχευμένες συνδικαλιστικές διώξεις αγωνιστών συναδέλφων μας.

Ο ανυποχώρητος αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων στο ΔΟΛ αλλά και η εκδηλωθείσα  και διαρκώς διευρυνόμενη αλληλεγγύη ακόμη και από φορείς και σωματεία εκτός του κλάδου, παίρνει ανεξέλεγκτες -για τους διοικούντες-διαστάσεις ,ενόψει μάλιστα υλοποίησης επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων και του προαναγγελθέντος νέου κύματος  μαζικών εκκαθαρίσεων των εργαζομένων στον Όμιλο.

ΣΕ ΙΣΧΥ Η Κ.Υ.Α.


Συνάδελφοι,


Λάβαμε σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) η οποία από εδώ και στο εξής θα καθορίζει το εργασιακό και μισθολογικό μας καθεστώς.

Οι μόνες, μέχρι στιγμής, διαφορές οι οποίες εντοπίζονται από το αρχικό σχέδιο που είχαμε υπόψη μας είναι οι εξής,

Μειώσεις στα επιδόματα πτυχίων


-          -40 ευρώ στο πτυχίο Α.Ε.Ι.


-          -25 ευρώ στο πτυχίο Τ.Ε.Ι.


-          -20 ευρώ για Μεταπτυχιακό τίτλο


-          -30 ευρώ για Διδακτορικό τίτλο

Επίσης υπάρχει ρύθμιση για τους εσωτερικούς συντάκτες οι οποίοι κερδίζουν 1 βαθμίδα στο πίνακα μισθολογικής κατάστασης.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Συσσωρεύει οφειλές δεδουλευμένων η ΜΕΕ ΑΕ


Διευρύνει διαρκώς τα όρια της ασυνέπειας η εργοδοσία των εφημερίδων Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά. Η τακτική της να καθυστερεί συστηματικά τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους έχει επεκταθεί και σε δημοσιογράφους που εθελουσίως αποχώρησαν από την ΜΕΕ ΑΕ, συμβάλλοντας εν μέρει με την ενέργειά τους αυτή στην επιβίωση της επιχείρησης.

Ωστόσο –και παρά τους πολύ συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής δεδουλευμένων που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία για τις αποχωρήσεις– δεκάδες δημοσιογράφοι οι οποίοι αποχώρησαν βλέπουν να συσσωρεύονται οφειλόμενες δόσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

YouTube: Έσπασε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου


Ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο οι αποκλειστικοί χρήστες της ιστοσελίδας YouTube μηνιαίως, όπως ανακοινώθηκε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Google. Η ανακοίνωση έρχεται περίπου 6 μήνες αφότου και το Facebook έκανε λόγο για ανάλογο αριθμό χρηστών.

Τα αποτελέσματα της επανακαταμέτρησης της ψηφοφορίας του ΕΔΟΕΑΠ

Η Εφορευτική Επιτροπή της Ε.Σ.Η.Ε.Α. ανακοινώνει τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 12ης και 13ης Μαρτίου 2013 για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ, όπως αυτά προέκυψαν μετά τις αιτήσεις επανακαταμέτρησης που έκαναν οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. Κώστας Ντελέζος και Νίκος Κωτσικόπουλος και ο υποψήφιος για την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ Χρήστος (Χριστόδουλος) Αξελός.

Συγκεκριμένα μετά από την επανακαταμέτρηση προστέθηκαν δύο (2) σταυροί επιπλέον για την υποψήφια για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου, ενώ αφαιρέθηκαν δύο (2) σταυροί από τον υποψήφιο για την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ Χρήστο Αξελό.

Σημειώνεται ότι με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην εκλογή των υποψηφίων και επικυρώθηκε το αποτέλεσμα.

20 Μαρ 2013

ΕΤΕΡ: 11ημερη απεργία στον ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕΡ απαντώντας στην προκλητική στάση της διοικήσεως του ραδιοσταθμού «της Εκκλησίας της Ελλάδος», η οποία αρνήθηκε να παραστεί στην διαδικασία διαλόγου στον ΟΜΕΔ αποφάσισε την πραγματοποίηση της προκηρυχθείσας: 11ήμερης απεργιακής κινητοποίησης από την 06.00η ώρα της Πέμπτης 21ης Μαρτίου 2013 μέχρι  και την 06.00η ώρα της Δευτέρας 1ης Απριλίου 2013, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5

 με αιτήματα:

Στάση εργασίας στον ΔΟΛ


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΠΠΗΤ ενόψει των δυσμενών εξελίξεων στον ΔΟΛ αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων όλων των εργαζομένων δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται στις εφημερίδες «ΝΕΑ», «ΒΗΜΑ της Κυριακής», στα περιοδικά του Ομίλου και στις ιστοσελίδες «nea.gr», «vima.gr» και «in.gr», με στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. της Πέμπτης, 21 Μαρτίου 2013, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την απεργία που έχει κήρυξη η ΕΠΗΕΑ ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων των μελών της Γιάννας Σακελλαρίου και Στέλλας Μαλθακού.

Τα Διοικητικά Συμβούλια οφείλουν να επισημάνουν ότι η επιλογή του συγκροτήματος του ΔΟΛ να απολύσει εργαζόμενες για τη συνδικαλιστική τους δράση, σηματοδοτεί ένα νέο κύκλο επίθεσης σε ό,τι έχει απομείνει στα εργασιακά δικαιώματα και στις θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο Όμιλο.

Ανάλογη πρακτική ωστόσο έχει ακολουθήσει σχεδόν το σύνολο των εργοδοτών στα Μέσα Ενημέρωσης. Ήδη σήμερα πληροφορούμαστε ότι ξεκίνησε με ιδιαίτερη βιαιότητα νέος κύκλος εκκαθαρίσεων στον Όμιλο του ΠΗΓΑΣΟΥ.

Αναστέλλεται η σημερινή 24ωρη απεργία στον ΔΟΛ


Την αναστολή της 24ωρης απεργίας, που είχε κηρυχθεί από τις 8 το πρωί σήμερα Τετάρτη, 20 Μαρτίου έως τις 8 το πρωί της Πέμπτης, 21 Μαρτίου 2013 για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς ραδιοφωνίας, οι οποίοι εργάζονται στα Μέσα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΠΗΤ και της ΕΤΕΡ.

Νέα στάση εργασίας στην τηλεόραση της ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη νέας στάσης εργασίας για σήμερα Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 από τις 18.30 έως τις 20.30, για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην τηλεόραση της ΕΡΤ

ΕΦΕ: Ανακοίνωση-καταγγελία για την υποκατάσταση των ΜΜΕ από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΘΑ


Η  Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τακτική του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργού –και δημοσιογράφου(!)–  κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου  για φίμωση της Ελευθερίας του Τύπου και υποκατάστασης των ΜΜΕ από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΘΑ.

Η ανακοίνωση που απέστειλε η 1η Στρατιά (Λάρισα) στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:

Εκδικάστηκε η τρίτη αίτηση πτώχευσης της εφημερίδας Απογευματινή


Εκδικάστηκε σήμερα ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η τρίτη κατά σειρά αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρεία Εκδόσεις Απογευματινή Α.Ε.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ως μάρτυρας εκ μέρους των εργαζομένων η δημοσιογράφος και πρώην διευθύντρια της Απογευματινής Γιώτα Αντωνοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις δόλιες προσπάθειες να κυρηχθεί η εταιρεία σε πτώχευση.

Προσωρινή διαγραφή για Μάκη Τριανταφυλλόπουλο

O Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντιδεοντολογική (αντισυνδικαλιστική) συμπεριφορά, σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Αναλυτικά η απόφαση, υπ' αριθμόν 6/2013, του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου:

19 Μαρ 2013

Νέα 24ωρη απεργία στον ΔΟΛ


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΠΗΤ και της ΕΤΕΡ, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την ΕΠΗΕΑ, αποφάσισαν την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας από τις 08.00 το πρωί της Τετάρτης, 20 Μαρτίου 2013 έως τις 08.00 το πρωί της Πέμπτης, 21 Μαρτίου 2013 όλων των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών ραδιοφωνίας, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ», «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», καθώς και στις ιστοσελίδες «nea.gr», «vima.gr» και «in.gr».

Αναστέλλεται η σημερινή 24ωρη απεργία στον ΔΟΛ

Την αναστολή της 24ωρης απεργίας, που είχε κηρυχθεί από τις 8 το πρωί σήμερα Τρίτη, 19 Μαρτίου έως τις 8 το πρωί της Τετάρτης, 20 Μαρτίου 2013 για τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς τύπου, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς ραδιοφωνίας, οι οποίοι εργάζονται στα Μέσα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΠΠΗΤ και της ΕΤΕΡ.

Η αναστολή αποφασίστηκε μετά τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ.562/2013 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε παράνομη για τυπικούς λόγους η απεργία στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ», «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής», στον ραδιοφωνικό σταθμό «BΗΜΑ FM », καθώς και στις ιστοσελίδες «nea.gr» «vima.gr» και «in.gr» .

Corriere della Sera: 48ωρη απεργία ενάντια στις περικοπές


Οι δημοσιογράφοι της Corriere della Sera πραγματοποιούν σήμερα και αύριο απεργία σε διαμαρτυρία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ιταλικής εφημερίδας, το οποίο προβλέπει την περικοπή 110 θέσεων εργασίας επί συνόλου 355, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της.

Με χρέωση η πρόσβαση στη διαδυκτιακή Washington Post


Στο δρόμο που χάραξαν η Wall Street Journal και οι New York Times και η ευρείας κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα, Washington Post, καθώς ζητάνε από τους συχνούς χρήστες των ιστοσελίδων τους, να πληρώνουν για την ανάγνωση των άρθρων.

Όπως ανέφερε η μεγάλη καθημερινή αμερικανική εφημερίδα από το καλοκαίρι οι αναγνώστες της που διαβάζουν περισσότερα από 20 άρθρα ημερησίως θα πρέπει να πληρώνουν. Ωστόσο δεν έκανε γνωστό το… τίμημα.

Νέα αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων: Στις 855.286 τον Φεβρουάριο


Σε 855.286 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το μήνα Φεβρουάριο.

Από αυτά 366.074 είναι άνδρες (ποσοστό 42,80%) και 489.212 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,20%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά  3,07% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,71% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 25,96% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 10,33%.

Πειθαρχικά ελεγκτέα η Αλεξία Κονάχου



Η Αλεξία Κονάχου, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, για αντιδεοντολογική (αντισυνδικαλιστική) συμπεριφορά.

Αναλυτικά η απόφαση υπ΄ αριθμ. 5/2013 του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου:

ΕΣΗΕΑ: Το Δ.Σ. καταγγέλλει τον ρ/σ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» στο ΣΕΠΕ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε την ακόλουθη καταγγελία προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) σχετικά με τον ραδιοφωνικό σταθμό της «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»:

«Κύριοι,

Σας καταγγέλλουμε τ ο «Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Εκκλησίας της Ελλάδος» που λειτουργεί τον ραδιοφωνικό σταθμό «Εκκλησία της Ελλάδος 89,5 FM » και εδρεύει στην Αθήνα στην οδό Ιασίου αρ. 1 Κολωνάκι, όπως νομίμως εκπροσωπείται, διότι εντελώς παράνομα και καταχρηστικά προέβη στην απόλυση τριών συναδέλφων δημοσιογράφων.

Ειδικότερα, η καταγγελλόμενη εργοδότρια, μετά τις ατομικές συμβάσεις, την υπογραφή των οποίων επέβαλε στους δημοσιογράφους, που εργάζονται στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, με όρους διαφορετικούς αυτών των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ειδικότερα με σημαντική μείωση των αποδοχών τους, απέλυσε τους συναδέλφους Αντωνέλλου, Σ. Χριστοδούλου και Μπλάθρα, διότι αντιστάθηκαν και δεν υπέγραψαν τις εν λόγω «μειωτικές» συμβάσεις εργασίας.

Καταγγελία στο ΣΔΟΕ για την εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε την ακόλουθη καταγγελία προς το Σώμα Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με την εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ»:

«Σε εκτέλεση της από 6/3/2013 ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:


  • Η εταιρεία με την επωνυμία «ΕΞΠΡΕΣ Δ. ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ Α.Ε.»,που εδρεύει στην Κερατέα Αττικής, επί της Λεωφόρου Λαυρίου, 46ο χλμ (Επιχειρηματικό Πάρκο Κερατέας), όπως εκπροσωπείται νόμιμα και η οποία εκδίδει την ημερήσια οικονομική εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», που απασχολεί μέλη μας δημοσιογράφους (και άλλες ειδικότητες εργαζομένων-τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους) έχει τεράστιες οφειλές τόσο προς τους εργαζομένους όσο και προς τα ταμεία. 
  • Ειδικότερα, οι οφειλές της προς τους εργαζομένους δεδουλευμένων αποδοχών, οι οποίες αγγίζουν τους μισθούς 13-24 μηνών, αναβιβάζονται κατ’ εκτίμηση σε σύνολο 1.700.000 ευρώ και η μισθοδοσία των εργαζομένων γίνεται με τεράστιες καθυστερήσεις. Για το λόγο αυτό έχουν ασκηθεί τουλάχιστον για δημοσιογράφους τρεις αγωγές και αντίστοιχες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. 

Καταγγελία στο ΣΕΠΕ για την εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε την ακόλουθη καταγγελία προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) σχετικά με την εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ»:

«Κύριοι,

Σας ενημερώνουμε ότι η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η οποία εδρεύει στο Χαλάνδρι Αττικής, οδός Ριζαρίου αρ. 16 και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία εκδίδει την οικονομική εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ», παραβαίνει συστηματικά τις κατά νόμο υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους.

Ειδικότερα, η εργοδότρια εταιρεία οφείλει το σύνολο των δεδουλευμένων αποδοχών των συναδέλφων δημοσιογράφων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2013, αλλά και τις διαφορές, που προκύπτουν από τα επιδόματα που αυθαίρετα και καταχρηστικά έχει παρακρατήσει από τους μισθούς τους για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2012.

Δίωρη στάση εργασίας στην τηλεόραση της ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας για σήμερα Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 από τις 18.30 έως τις 20.30, για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

24ωρη απεργία στον ΔΟΛ


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΠΠΗΤ και της ΕΤΕΡ, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την ΕΠΗΕΑ, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 08.00 το πρωί της Τρίτης, 19 Μαρτίου 2013 έως τις 08.00 το πρωί της Τετάρτης, 20 Μαρτίου 2013 όλων των δημοσιογράφων, των τεχνικών τύπου, των διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών ραδιοφωνίας, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ», «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», καθώς και στις ιστοσελίδες «nea.gr», «vima.gr» και «in.gr».

Ο ισχυρότερος supercomputer στον κόσμο πάσχει από... "υπερβολική δόση" χρυσού


Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Titan Cray ΧΚ7 είχε αναδειχθεί ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο, αλλά φαίνεται τελικά πως ο τίτλος αυτός δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένος.

Ο Titan, αναδείχτηκε ως το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα, παρά το γεγονός πως δεν είχαν ολοκληρωθεί επίσημα όλα τα τεστ. Όπως αποδεικνύεται βιάστηκαν να τον κατατάξουν στην πρώτη θέση, προφανώς με βάση τις προδιαγραφές του, υπολογίζοντας πως η ολοκλήρωση των τεστ είναι απλώς μια τυπική διαδικασία.

Η Google διακόπτει τη λειτουργία του Google Reader


Την περασμένη άνοιξη η Google διέκοψε τη λειτουργία του iGoogle, Google mini αλλά και άλλων υπηρεσιών στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Spring Cleaning» (καθαρισμός την άνοιξη), ώστε να εστιάσει τις προσπάθειες της σε πιο σημαντικά πρότζεκτ.

Αυτή τη φορά, ήρθε η σειρά του Google Reader και ακόμα επτά υπηρεσιών να κλείσουν, φτάνοντας έτσι συνολικά τα 70 πρότζεκτ που η Google έχει σταματήσει να υποστηρίζει, από το 2011 μέχρι σήμερα.