30 Σεπ 2011

Πίστωση χρόνου απο τους απλήρωτους εργαζόμενους στην Ελευθεροτυπία

Αναδημοσιεύουμε από το blog του εκπροσώπου των συντακτών της Ελευθεροτυπίας, της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και του enet.gr, Πάνου Σώκου (και συνεπώς με τη δική του "ματιά"), όσα διαδραματίστηκαν κατά τη χθεσινή συνέλευση των εργαζομένων στην "Ελευθεροτυπία":
Με ψήφους 112 έναντι 74 η συνέλευση των εργαζομένων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος και τη Φωτοεκδοτική απέρριψε πρόταση για απεργία τις αμέσως επόμενες ημέρες που θα είχε ως αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται από τις 15 Ιουλίου. Η συνέλευση αποφάσισε, μετά την επίσημη και οριστική έγκριση του δανείου από την τράπεζα και τις οριστικές ανακοινώσεις της διοίκησης, να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να επανέλθει στο θέμα των κινητοποιήσεων.
Η συνέλευση κράτησε περίπου 3 ώρες, υπήρξε ένταση και ζωηρή αντιπαράθεση, ωστόσο εκφράσθηκαν τελικά όλες οι απόψεις. Πριν ξεκινήσει η συνέλευση των εργαζομένων ο γενικός διευθυντής Αντώνης Πολυκανδριώτης ανακοίνωσε ότι:

Νέο κύμα απολύσεων ετοιμάζει ο ΔΟΛ



Εν όψει των εξαγγελιών της διοίκησης του ΔΟΛ περί νέων επικείμενων απολύσεων ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφωνστο Μικτό Συμβούλιο κοινοποιήσε στην ΕΣΗΕΑ την παρακάτω επιστολή:

Συνάδελφοι,

Σήμερα η διοίκηση της εταιρείας, καθώς και η διεύθυνση της εφημερίδας μας, μου ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε σχέδιο μαζικών απολύσεων, το οποίο φιλοδοξούν να το ολοκληρώσουν σε λίγες μέρες (Δευτέρα, Τρίτη?). Το σχέδιο αυτό δεν αφορά ειδικά την εφημερίδα μας, αλλά όλο τον όμιλο.



Ωστόσο, επίσης μου δηλώθηκε ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να περιοριστεί σε απολύσεις ή αποχωρήσεις που θα είναι εί δυνατόν με συναινετικό τρόπο, δηλαδή θα αφορούν συναδέλφους που είναι συνταξιούχοι ή μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύντομα, συνάδελφοι άλλοι που λόγω άλλων απασχολήσεων θα μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς μεγάλες επιπτώσεις, κλπ.



Οφείλω να πω ότι, παρότι δεν μου ανακοινώθηκε ακριβής αριθμός, η εικόνα που αποκόμισα είναι ότι θα αφορά μεγάλο αριθμό ανθρώπων (μερικές δεκάδες και, πάντως, πάνω από το όριο των νόμιμων ομαδικών απολύσεων) και, κατά συνέπεια, δεν μου φαίνεται ότι υπάρχουν τόσοι συνάδελφοι που να είναι διατεθειμένοι οικειοθελώς να αποχωρήσουν (χωρίς να μιλήσω για τις επιπτώσεις στη δουλειά).

29 Σεπ 2011

Νέα στάση εργασίας στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER

Η εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού «ALTER» εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές των συναδέλφων δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών.
Για τον λόγο αυτόν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Η.Ε.Α . , της Ε.Π.Η.Ε.Α . και της Ε.Τ.Ι.Τ.Α . "αντιδρώντας στην παράνομη, αντισυμβατική και παρατεταμένη ασυνέπεια της εργοδοσίας" κηρύσσουν για σήμερα Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011, από τις 18.00 έως τις 21.00, 3ωρη στάση εργασίας. Οι Διοικήσεις των Ενώσεων καλούν όλους τους συναδέλφους (δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς) να μετάσχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση.



Αδιέξοδο μετά τη συνάντηση Γιαννίκου με ΕΣΗΕΑ

Μετά το πλήρες αδιέξοδο –με ευθύνη της εργοδοσίας– της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με εκπροσώπους της Διοίκησης του Τ/Σ «ALTER», κατά την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας κ. Κώστας Γιαννίκος ουδεμία δέσμευση ή χρονοδιάγραμμα καταβολής αποδοχών έδωσε, οι τρεις Ενώσεις αποφάσισαν:
  1. Το συντονισμό της δράσης τους με στόχο την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων και την αποτροπή κάθε προσπάθειας απαξίωσης του Σταθμού.
  2. Την από κοινού κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
  3. Την εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας στις πιο πάνω κατευθύνσεις.


Και όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση των τριών Σωματείων: "Απαιτούμε από την εργοδοτική πλευρά να απαντήσει το συντομότερο δυνατό με δεσμευτικό τρόπο για τις αληθινές προθέσεις της για το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Σταθμού".

28 Σεπ 2011

Ευτελείς ρητορείες

του



Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η ρητορική τής διαστρέβλωσης έχει πεπερασμένα όρια. Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, έχει προφανώς άλλη άποψη.
ΑΚΟΜΗ κι αν κάποια σημερινά δημοσιεύματα και κάποιες ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές αναφορές αφήνουν τον κ. Βενιζέλο στην αυταπάτη του -και ο συντομότερος δρόμος για την προσωπική πτώση είναι να είσαι δέσμιος του ναρκισσισμού σου, ακόμη και μετά τα πενήντα-, η αλήθεια είναι αλλού.
ΠΟΙΟΣ μπορεί να σε ακούει να δηλώνεις ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε απόλυτους αριθμούς» και να μην εξανίσταται; Πώς και αγνοεί ο πολυπράγμων υπουργός και πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι «οι αριθμοί λένε ό,τι θέλεις να πουν»;
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αυτής της χώρας δεν χρειάζονται αριθμούς και στατιστικές για να βγάλουν συμπέρασμα. Προσπερνώντας το διόλου ασήμαντο γεγονός οι στατιστικές και οι αριθμοί να λένε ό,τι συμφέρει τους «δανειστές», όπως αποδείχτηκε πριν από λίγες ημέρες με τις αποκαλύψεις για τη διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, οι απλοί άνθρωποι γνωρίζουν από πρώτο χέρι -και όχι διά επιλεκτικών αναφορών, από αυτές που χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες- τι συμβαίνει.
ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ την ανεργία, ειδικά τώρα που κάθε ελληνική οικογένεια μετρά ανέργους, είτε της επίσημης λίστας, στην οποία αναφέρονται οι υπουργοί, είτε του ακόμη χειρότερου «μαύρου καταλόγου». Γνωρίζουν την εφεδρεία που ετοιμάζουν ο κ. Βενιζέλος και οι συνάδελφοί του. Γνωρίζουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα. Γνωρίζουν ότι το μέλλον τους καίγεται στο βωμό των επιλογών που έκαναν και κάνουν οι «υπεύθυνοι πολιτικοί».
ΕΤΣΙ, όταν οι Βενιζέλοι, οι Λοβέρδοι, οι Παπουτσήδες, οι Ραγκούσηδες και οι πολλοί Παπανδρέου αυτού του τόπου λένε «δεν μας λείπει η κοινή λογική, η ευαισθησία απέναντι στο τι τραβάνε οι Ελληνες πολίτες», οι απλοί άνθρωποι γνωρίζουν καλά ότι αυτά είναι λεκτικά σχήματα, με τα οποία επιχειρείται να αποκρυβεί η πραγματικότητα: τα λουκέτα, η απόγνωση, η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και τα «ευτυχώς που υπάρχει η τρόικα».
ΡΗΤΟΡΕΙΕΣ επί ρητορειών, λοιπόν, για να κρυφτούν οι αλήθειες. Και αλήθειες που θάβονται μέσα στις ρητορείες. Οπως οι διαψεύσεις του κ. Βενιζέλου για τη «συντεταγμένη πτώχευση», που ομολογούν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει μονομερώς τίποτα παρακινδυνευμένο, τίποτα επισφαλές, τίποτα που να μην είναι απολύτως συμφωνημένο και να μην έχει θεσμική μορφή».
ΑΛΛΑ κανείς δεν μίλησε για μονομερείς αποφάσεις. Και πολύ περισσότερο, κανείς εδώ, εκτός από αυτούς που ζουν σε γυάλα, δεν πιστεύει ότι ο εξυπνακισμός είναι πολιτική και μάλιστα αρχών, και ότι οι υπεύθυνοι της σημερινής «διακυβέρνησης» δεν παίρνουν την παραμικρή απόφαση εάν δεν έχει εγκριθεί έξωθεν.

Συντονσιμός δράσεων απο το διασωματειακό των ΜΜΕ

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, συνεδρίασε αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προεδρείου του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, σε μια προσπάθεια ευρύτερου συντονισμού και άμεσης δράσης, απέναντι στις συνεχιζόμενες πολύμορφες κινήσεις των εργοδοτών –σε συνεργασία με την κυβέρνηση– να αποδομήσουν κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό μας δικαίωμα. Αμέσως μετά εξέδωσε την πιό κάτω ανακοίνωση:

Μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας αντιτάσσουμε την οργανωμένη, μεθοδική και συνεχή μας αντίσταση. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε:

  • Να συντονιστούν οι Ενώσεις σε όλα τα επίπεδα για την υπογραφή ΣΣΕ με κοινές δράσεις και διεκδικήσεις για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης.
  • Να εισηγηθούν την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  • Να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τα σωματεία για την προστασία όσων συναδέλφων δεν μπορούν να πληρώσουν τα κυβερνητικά χαράτσια που επιβάλλονται χωρίς καμιά λογική και διάκριση σε άνεργους, χαμηλόμισθους, απλήρωτους, χαμηλοσυνταξιούχους ή απασχολούμενους με «τη γαλέρα» των ΔΠΥ, που υποχρεώνονται, ήδη να καταβάλλουν οι ίδιοι, πέρα από τα άλλα, και το ΦΠΑ ανείσπρακτων αποδείξεων.

  • Ο συντονισμός για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Διασωματειακού, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις γενικότερες αγωνιστικές δράσεις των εργαζομένων, θα ενταθεί και θα λάβει συγκεκριμένο πρόγραμμα κινήσεων, στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι τέλους. Κανένας μόνος του στην κρίση.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

Οσα (δεν) είπαν ο Πρόεδρος με τον Ευ. Βενιζέλο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ


Ρε, τι έχουμε πάθει, έτσι που κατάφεραν, άνευ αντιστάσεως, να καθυποτάξουν τον ξύπνο και τον ύπνο μας, να μας κάνουν μονοδιάστατους: Με την τρόικα κοιμόμαστε σε ασφυκτικό εναγκαλισμό, με τη Μέρκελ πλάι μας ξυπνάμε εφιαλτικά...
Στους δρόμους άλλοι μορφάζουν και παραμιλάνε, άλλοι μουρμουρίζουν μέσα από τα δόντια τους («ληστές, αγιογδύτες, κλεφτοκοτάδες»...), άλλοι κοιτάζουν ατενώς το κενό, άλλοι χασκογελάνε άνευ λόγου, άλλοι με βήμα γοργό περιστρέφουν καχύποπτα το βλέμμα αλαφιασμένοι, άλλοι βλαστημάνε αναίτια το διπλανό τους έτοιμοι για καβγά. Δακτυλοδεικτούμενος ο ακόμη «νορμάλ» φαινομενικά...
Στην τσίτα διαρκώς κι ελόγου μου, είχα προψές σπαρταριστό ενύπνιο γενικότερου ενδιαφέροντος, γι' αυτό και το καταγράφω: Είδα ολοζώντανη, αν και ασπρόμαυρη, τη συνάντηση Παπούλια -Βενιζέλου στο προεδρικό μέγαρο. Οχι όπως μας την έδειξαν τα κανάλια με τον ευτραφή πρωθυπουργεύοντα, στην τρομολαγνική του φάση, με αλαζονικό ύφος και γκεσταπίτικη ματιά, να μας απειλεί αναιδώς ότι θα μας κάνει Αργεντινή του 2000 - έρμαιο του ΔΝΤ. Πολύ πολύ διαφορετικό τον θέλησε το σενάριο: μουδιασμένο, ανήσυχο και κατηφή, καθ' ότι ο Πρόεδρος τον έχει καλέσει για να τον κατσαδιάσει...
Βλοσυρός τον υποδέχεται ο Κάρολος και αποφεύγει τη χειραψία. «Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε», ψελλίζει. «Πού διάολο την είδες, έτσι σκατά που τα κάνατε;».
Τον αποτρέπει να καθίσει σε μια από τις δύο πολυθρόνες μπροστά στο γραφείο, με επίμονα νοήματα του δείχνει το τηλέφωνο και τον κατευθύνει απέναντι, στον καναπέ.
«Πάμε να κάτσουμε πιο άνετα», λέει φωναχτά, ενώ του ψιθυρίζει στο αυτί: «Ο Μπίκας, ο Κώστας, που ξέρει απ' αυτά, μου είπε ότι μπορούν να παρακολουθούν τις συνομιλίες γύρω από το τηλέφωνο, ακόμη και κλειστό. Γι' αυτό έχω τόσο δυνατά μουσική» (αχολογάει το κλαρίνο). Δυναμώνει τη φωνή: «Κάτσε στον καναπέ.»
«Προτιμώ μια πολυθρόνα, κύριε Πρόεδρε. Αν χωθώ στον καναπέ ποιος θα με σηκώσει;».
«Δίκιο έχεις, έτσι που 'γινες. Εδώ που τα λέμε, σ' αυτή τη θέση κανονικά έπρεπε να 'ναι τώρα ο Γιωργάκης. Τι έπαθε αυτός και χάθηκε;».
«Δείγματα μελαγχολίας και φοβίας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα εξελιχθούν σε μανία καταδιώξεως».
«Μου είπαν ότι στη Σκιάθο για να κάνει μισή ώρα ποδήλατο σταμάτησε για δυο ώρες την κυκλοφορία στο μοναδικό δρόμο του νησιού. Και τον συνόδευαν δεκάδες αστυνομικοί. Πόσους έχει να τον φρουρούν;».
«Πού να ξέρω; Κάθε μέρα προσθέτει κι άλλους. Κοντεύουν να ξεπεράσουν και τους υπερεκατό συμβούλους του»...
«Με τέτοια καμώματα προκαλείτε το λαό. Τον μεροκαματιάρη των 500 ευρώ, τον άνεργο νέο, τον συνταξιούχο, που τον πατάτε στο λαιμό. Τι τους θέλουμε τους 42 υπουργούς, αφού, έτσι κι αλλιώς, τα κάνετε μαντάρα; Ο Σαμαράς είδε την Πορτογαλία, που έχει μόνο 11 υπουργούς, και θα 'χει, λέει, 12...».
«Μ' αυτό το πλευρό να κοιμάται, που θα δει ποτέ κυβέρνηση».
«Οπως πάτε, όλα είναι πιθανά. Αμ τους βουλευτές; Το ξαναείπα: Τι τους θέλουμε 300, όταν κοστίζουν πάνω από 25 χιλιάρικα το μήνα ο καθένας; Διακόσιοι φτάνουν και περισσεύουν...».
«Θα ανατραπεί το πολιτικό σύστημα, κύριε Πρόεδρε...».
«Και θα χάσει η Βενετιά βελόνι... Ποιο σύστημα, μου τσαμπουνάς; Εσύ δεν είπες χθες στη Βουλή, με ύφος Ντούτσε, ότι ευτυχώς που υπάρχει η τρόικα, αλλιώς θα 'χαμε εξοκείλει; Ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες...».
«Και ο Πάγκαλος είχε πει ότι η τρόικα είναι ευλογία και δεν κουνήθηκε φύλλο».

27 Σεπ 2011

ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ "ΕΘΝΟΣ"


Η ιδιοκτησία της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» προχώρησε στην απόλυση των δημοσιογράφων Αργυρώς Λύτρα και Ελένης Δουρούκη. Με τον τρόπο αυτό η εργοδοσία εκδικείται όσους θέλησαν να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία και δεν έσκυψαν το κεφάλι στην εκβιαστική επιβολή μείωσης των αποδοχών και την υπονόμευση των ΣΣΕ. Συγχρόνως, όμως, προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις και νέες απολύσεις καλλιεργώντας κλίμα φόβου και ανασφάλειας .


Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωση του, καλεί όλους τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στον Όμιλο «ΠΗΓΑΣΟΣ» σε συνέλευση την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 στις 17.00 στο χώρο δουλειάς τους, για την ανάκληση των απολύσεων και τη διεκδίκηση νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η ΔΟΔ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, μετά από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε δημοσιογράφους προκειμένου να αποκαλύψουν τις πηγές των πληροφοριών τους, καταγγέλλει τη βρετανική Μητροπολιτική Αστυνομία η οποία επιχείρησε να κάνει χρήση του νόμου 1989 «περί απορρήτων κρατικών πληροφοριών».


Σύμφωνα με αποκαλύψεις στα ΜΜΕ, την περασμένη εβδομάδα, η Scotland Yard επιχείρησε να εξαναγκάσει την εφημερίδα «Guardian», να αποκαλύψει την πηγή των πληροφοριών, που δημοσίευσε σε άρθρο για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, κάνοντας χρήση του νόμου περί απορρήτων κρατικών πληροφοριών. Η είδηση αυτή προκάλεσε την κατακραυγή των δημοσιογράφων και των πολιτικών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν να παρέμβει ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας.


«Όταν επιχειρείται να μεταβάλλουν δημοσιογράφους σε πληροφοριοδότες της αστυνομίας πρόκειται για προφανή κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε ο Αρνε Κόενιγκ, Πρόεδρος της ΕΟΔ και συνέχισε «δεν εκπλήσσομαι που όλοι καταδικάζουν αυτό το μέτρο, το οποίο απηχεί αντιλήψεις καθεστώτων αστυνομικού κράτους και γι’ αυτό στηρίζουμε κάθε προσπάθεια κατάργησής του».


Η εφημερίδα «Guardian» το 2008, αποκάλυψε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στο οποίο συμμετείχαν δημοσιογράφοι της αρχαιότερης βρετανικής εφημερίδας «News of the world», ιδιοκτησίας Rupert Murdoch . Η εφημερίδα έκλεισε τον περασμένο Ιούλιο, όταν αποκαλύφθηκε η παράνομη παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χιλιάδων πολιτών, στους οποίους περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η βασιλική οικογένεια αλλα και οι οικογένειες θυμάτων εγκληματικών πράξεων και τρομοκρατικών επιθέσεων.


Η Μητροπολιτική Αστυνομία ξεκίνησε τη σχετική έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, όταν πλέον είχε φανερωθεί η αποτυχία της να ερευνήσει τις αρχικές αποκαλύψεις της «Guardian», σχετικά με τις παράνομες πρακτικές της «News of the World».


Στις αρχές αυτού του μήνα η αστυνομία ανέκρινε την Amelia Hill, ρεπόρτερ του «Guardian», ύστερα από τη δημοσίευση ενός άρθρου που αποκάλυπτε τη σύλληψη του James Desborough , καλλιτεχνικού συντάκτη της «News of the World», στο πλαίσιο των ερευνών της αστυνομίας για τις παράνομες υποκλοπές.


Η ΔΟΔ στηρίζει την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων Βρετανίας και Ιρλανδίας (NUJ), η οποία καταγγέλλει το κυνήγι των δημοσιογράφων, που έχει εξαπολύσει η αστυνομία, και την πρόσφατη ενέργεια με την οποία παραβιάζονται οι βασικές αρχές της δημοσιογραφίας.


«Η προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου αποτελεί βασική αρχή, όπως έχει επανειλημμένα αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας του Τύπου και η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων Βρετανίας και Ιρλανδίας (NUJ), θα το υπερασπιστεί με κάθε τρόπο», δήλωσε η Michelle Stanistreet, Γενική Γραμματέας της Ένωσης και συνέχισε: «Το 2007 το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι δημοσιογράφοι και οι πηγές τους, προστατεύονται από το άρθρο 10 του Νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν αφορά πληροφορίες, οι οποίες έχουν ήδη διαρρεύσει. Η χρήση του Νόμου περί απορρήτων κρατικών πληροφοριών συνιστά επαίσχυντη απόπειρα καταστρατήγησης της απόφασης του δικαστηρίου».


Η εφημερίδα «Guardian» χθες, δημοσιοποίησε ανακοίνωση του γραφείου του ανωτάτου δικαστικού λειτουργού της Βρετανίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι προκειμένου να δοθεί συνέχεια στην υπόθεση πρόκειται να εκδοθεί απόφαση με την οποία θα κρίνεται κατά πόσον η επίκληση του νόμου περί «απορρήτων κρατικών πληροφοριών» από την αστυνομία, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.


Αναζητήστε το πλήρες κείμενο στα αγγλικά http://europe.ifj.org/en/articles/ifj-joins-protest-against-threat-to-confidentiality-of-sources-from-police-in-uk

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ "ALTER"


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κηρύσσει 6ωρη στάση εργασίας για σήμερα, Τρίτη 27, Σεπτεμβρίου 2011 από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 18.00 όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER».


Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται:


Το «ALTER» συνεχίζοντας την παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά του εξακολουθεί να κρατάει τους εργαζόμενους δημοσιογράφους όμηρους, ενώ από σήμερα σταμάτησε και την εκπομπή του καθημερινού προγράμματός του αντικαθιστώντας το με επαναλήψεις.


Οι συνάδελφοί μας παραμένουν ουσιαστικά απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, ενώ οι υποσχέσεις που μέχρι σήμερα έχει δώσει η εργοδοσία δεν τηρούνται. Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. απαιτεί την άμεση καταβολή των οφειλομένων αποδοχών στους συναδέλφους δημοσιογράφους και την τήρηση όλων των όρων της Σ.Σ.Ε. αλλιώς θα προβεί σε σκληρότερες κινητοποιήσεις.