27 Νοε 2009

"Συμβασιούχοι" δημοσιογράφοι ΕΡΤ: "Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα"

Η είδηση για τον διορισμό νέου ΔΣ στην ΕΡΤ, βρήκε την επιτροπή των συμβασιούχων δημοσιογράφων να συζητά δράσεις για την δημοσιοποίηση του προβλήματος μας.
Σαράντα περίπου δημοσιογράφοι από όλα τα «μαγαζιά» της Δημόσιας Τηλεόρασης δέχθηκαν με ανακούφιση την είδηση, αναφωνώντας, «επιτέλους, τουλάχιστον να βρούμε κάποιον συνομιλητή….». Επιθυμία μας που ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα. Άντε με το καλό να διορισθούν από το ΕΣΡ και ας ελπίσουμε ότι το πρόβλημα της λήξης των συμβάσεων στις 31.12.2009 θα αποτελέσει προτεραιότητά τους. Είμαστε στο κόκκινο… πρέπει να ασχοληθούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος…
Εάν θέλουν ενημέρωση, υπάρχουν και τα θεσμικά όργανα των δημοσιογράφων ( ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, εκπρόσωποι των εργαζομένων ), μπορούν να απευθυνθούν και σε αυτούς για μια γνώμη… Υπάρχουμε και εμείς… Δεν είμαστε θεσμικοί, απλώς εργαζόμενοι, διαθέσιμοι για να τους ενημερώσουμε, όχι να τους υποδείξουμε …
Εξάλλου μεταβατικοί λένε πως είναι, άρα την μεταβατική περίοδο ας την χρησιμοποιήσουν για να ενημερωθούν για όσα συμβαίνουν. Και αν θέλουν να «σπάσουν αβγά» κατά δήλωση του Γ. Πεταλωτή, πραγματικά το «κοτέτσι» έχει πολλά. Αρκεί να θέλεις να συγκρουστείς με κατεστημένα, συστήματα, διαπλεκόμενους, ελαστικούς που αλλάζουν χρώμα και στρατόπεδο με απίστευτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα… Αρκεί να πάρουν τους καταλόγους, να δουν πολυθεσίτες στο Δημόσιο (πόσοι άραγε και ποιοι εργάζονται ταυτόχρονα στην ΓΓ Τύπου, στην ΕΡΤ, στον 9,84, σε γραφεία τύπου Υπουργών κλπ….) και με πόσα χρήματα… Θα χάσουν μια μέρα συγκρίνοντας καταλόγους. Και αν θέλουν δική τους είναι η επιλογή, δική τους και η απόφαση…
Αρκεί να μπορέσουν να συγκρουστούν και με το δικό τους κομματικό παρελθόν που εξέθρεψε τέτοια φαινόμενα. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε πολλούς θεσμικούς, επωνύμους παράγοντες και παραγοντίζοντες, που θα ζητούν «ο δικός μου, θερμή παράκληση να παραμείνει». Να μην προχωρήσουν σε εύκολες λύσεις. Γιατί πραγματικά είναι εύκολο να «αδειάσεις» τους συμβασιούχους και απαλλαγμένη η Δημόσια Τηλεόραση από 1300 εργαζομένους να καταστρώσει τα σχέδια της για την επόμενη μέρα… Πάντως η αίσθησή μας είναι ότι σχέδιο δεν υπάρχει.
Τι δημόσια Τηλεόραση θέλουνε; Επικεντρωμένη στην ενημέρωση, στον πολιτισμό με τι δελτία ειδήσεων, με τι εκπομπές; Η συνέντευξη του κ. Γερουλάνου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δεν ήταν διαφωτιστική. Μάλλον αντιφατική. Άγνοια, αδυναμία ή συνειδητή απόκρυψη της κυβερνητικής στόχευσης…
Μέλη της επιτροπής των συμβασιούχων αγωνιώντας για την επόμενη μέρα συνομίλησαν με πολλούς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου (Χυτήρη, Γιαννακά, Τσόκλη, Αγάτσα, Ασπραδάκη, Κανέλλη, Χαρακόπουλο, Παναγιωτόπουλο, Ντινόπουλο, Πιπιλή). Πολλοί, αν και δημοσιογράφοι, δήλωναν άγνοια, μερικοί (κυρίως της ΝΔ) μετέθεσαν τις συναντήσεις μαζί μας για την επόμενη βδομάδα, καθώς τώρα δίνουν την μάχη της αρχηγίας του κόμματος.
Εντύπωση προκάλεσε η απαξιωτική συμπεριφορά του… συναδέλφου Πάνου Παναγιωτόπουλου, που αφού αναρωτήθηκε αν είμαστε ΔΑΚΙΤΕΣ και καταληψίες μας παρέπεμψε στα αζήτητα… Ο Αργύρης Ντινόπουλος, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του, αλλά χωρίς καμία αισιοδοξία για τα μελλούμενα.
Τώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μάλλον ο ρόλος της Δημόσιας Τηλεόρασης δεν είναι στις ατζέντες τους. Επίσης φαίνεται πως δεν υπάρχει ενδοεπικοινωνία και διάλογος μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών. Το περιβάλλον Παπανδρέου «αποστειρωμένο» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν προσκαλεί σε συζήτηση ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα κα πράγματα, δεν διαβουλεύεται ούτε με τους δικούς του… Οι περισσότεροι δηλώνουν άγνοια αλλά και απροθυμία να προκαλέσουν συζήτηση για το περιεχόμενο της Δημόσιας Τηλεόρασης Όσο για τις αρρυθμίες που θα προκληθούν από το άδειασμα των συμβασιούχων, είναι χαρακτηριστική η κουβέντα κυβερνητικού βουλευτή « δυσλειτουργία θα υπάρξει αλλά θα περάσει….» Που ήσουν νιότη που ‘λεγες πως θα γινόσουν άλλος…
Έτσι για την ιστορία, να επαναφέρω στην μνήμη του νυν Υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου την πρόταση νόμου που κατέθεσε το 2004 (ως αντιπολίτευση βέβαια) για μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, όσων εργάζονται τουλάχιστον 18 μήνες ή 24 συμπεριλαμβανομένης της διακοπής.
Ποιος άραγε τα θυμάται αυτά; Μάλλον όσοι θα βρεθούμε στα αζήτητα μαζί με τα σκουπίδια των εορτών από την πρώτη του Γενάρη…
πηγή: ertjournalists

26 Νοε 2009

Ο Σόμπολος ακύρωσε με πονηριές το συμβούλιο για να μήν γίνει προεδρείο


Οσα δεν φτάνει η αλεπού πηδάει... μπας και τα φτάσει. Για τον Σόμπολο μιλάμε που ακύρωσε το προγραμματισμένο με τη συμφωνία ΟΛΩΝ, Διοικητικό Συμβούλιο της Πέμπτης, αυθαίρετα, ετσιθελικά, με ψεύτικες δικαιολογίες (δεν μπορουσε ο Τσαλαπάτης και η Πετραλιά-η οποία, μάλιστα δεν το γνώριζε οτι...δεν μπορεί). Ενα συμβούλιο που, κατά τα φαινόμενα, θα κατέληγε στην πολυπόθητη συγκρότηση σε σώμα με αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Με συγκεκριμένες προτάσεις για πρόεδρο την Νταουντάκη, γραμματέα τον Νταβανέλο, ταμία τον Βλαβιανό και πρώτο αντιπρόεδρο τον Κουμπιά (κάποιες άλλες προτάσεις ήταν εμφανώς προιόν αγανάκτησης και συνοδευόντουσαν με την κραυγή απελπισίας μπροστά στην εμφανή κωλυσσιεργία "επιτέλους να τελειώνουμε"...).

Αλλά ο Σόμπολος τρόμαξε τόσο πολύ οτι μπορεί να έχουμε προεδρείο και να μην είναι ο ίδιος πρόεδρος που πήρε τη...σάλπιγκα και σήμανε συναγερμό με ένα κείμενο γνωστής εταιρικής τεχνοτροπίας...Ιτε παίδες ελληνων, μας παίρνουν τα ιερά και τα όσια- και μαζί την καρέκλα.

Το τί πραγματικά έγινε στο συμβούλιο το περιγράφει με άκρα ρεπορταζιακή ακρίβεια το κείμενο που ανάρτησε η παράταξη Δημοσιογραφική Ενότητα στο σάιτ της:

ΠΟΙΟΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ...
«Οι μάσκες έπεσαν». Έτσι αρχίζει ψευδεπίγραφη ανακοίνωση της παράταξης Σόμπολου, με τίτλο «Ορισμένοι στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θέλουν τους δημοσιογράφους στο ΙΚΑ!». Εκτός και αν η συγκεκριμένη παράταξη περιαυτολογεί, αφού στη συγκεκριμένη ανακοίνωση υπάρχει όχι μόνο σωρεία ψευδών, αλλά αποκρύπτονται ή διαστρεβλώνονται γεγονότα.
Κατώτερος των περιστάσεων ο προεδρεύων, για μια ακόμη φορά αναίρεσε δήλωσή του ότι αποδέχεται τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου, σύμφωνα με την πρόταση της «Δημοσιογραφικής Ενότητας», όταν συνειδητοποίησε ότι ο ίδιος δεν θα καταλάβει τη θέση του προέδρου. Και βεβαίως δεν είναι αλήθεια ότι κάποιοι «μοίρασαν με προτάσεις τους τις καρέκλες στο Δ.Σ. της Ενώσεως».
Τα πραγματικά γεγονότα, που αποδεικνύονται και από τα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων του Δ.Σ. έχουν ως εξής:
Τη Δευτέρα 23/11 ο Π. Σόμπολος συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο για το ασφαλιστικό με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας και «δικές του πληροφορίες ότι καταργείται το Ταμείο μας και όλοι πάμε στο ΙΚΑ». Και ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει την πηγή των «πληροφοριών» του, κινδυνολογώντας – χωρίς κανένα στοιχείο – ζήτησε τη συγκρότηση προεδρείου το ταχύτερο δυνατόν, με πρόεδρο προφανώς τον ίδιο, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Του ζητήθηκε να συγκαλέσει συμβούλιο την επομένη με θέμα τη συγκρότηση και το αποδέχτηκε, με την επισήμανση ότι θα συζητηθεί η πρόταση της «Δημοσιογραφικής Ενότητας» για αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Και όταν ο εκπρόσωπος της παράταξης Δημήτρης Κουμπιάς τον ρώτησε αν θα αποδεχθεί αυτή τη λύση, απάντησε καταφατικά.
Την επομένη 24/11, με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων έδωσε το λόγο στο Δ. Κουμπιά για να επαναλάβει την πρότασή του και ο τελευταίος – πριν τη διατυπώσει – ζήτησε με τη σειρά του από τον κ. Σόμπολο να επαναλάβει ότι κατ’ αρχήν δέχεται το αντιπροσωπευτικό. Μετά την εκ νέου καταφατική απάντηση, ο εκπρόσωπός μας πρότεινε:
Να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτικό προεδρείο με πρόεδρο τη Νανά Νταουντάκη και με ευκταία τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν. Δεν πρότεινε πρόσωπα για τις άλλες θέσεις, αναμένοντας την εκδήλωση των προθέσεων των άλλων παρατάξεων.
Πάνω σ’ αυτό, ο Π. Ράμμος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η άρνηση κάποιας παράταξης να συμμετάσχει δεν αποτελεί και αρνησικυρία. Δεν μπορεί να θεωρηθεί veto κατά της συγκρότησης προεδρείου.
Στη συνέχεια ο Μπάμπης Αγρολάμπος πρότεινε εκ μέρους της Συσπείρωσης ως γενικό γραμματέα τον Αντώνη Νταβανέλλο και η κα Νταουντάκη τον Δ. Κουμπιά ως α΄ αντιπρόεδρο, τον Γιώργο Βλαβιανό ως ταμία… Και πριν προλάβει να ολοκληρώσει τις προτάσεις της, τη διέκοψε ο Π. Σόμπολος λέγοντας ότι η παράταξή του – στην οποία ανήκει ο κ. Βλαβιανός – «δεν μετέχει σε τέτοιο προεδρείο», διευκρινίζοντας πως ούτε το ψηφίζει
Όταν ρωτήθηκε τι νόημα είχαν οι δηλώσεις περί αποδοχής, απάντησε ότι «θα το δεχτεί αν καταφέρουν να το κάνουν οι άλλοι» Ο ίδιος θα συναινούσε αν δεχόταν – σύμφωνα με τη δική του, προσχηματική, πρόταση – να γίνει πρόεδρος ο Π. Ράμμος.
Πώς τεκμηριώνεται λοιπόν ο ισχυρισμός των «Δημοσιογράφων για τη Δημοσιογραφία» ότι η πρότασή μας «οδηγεί τον κλάδο και την ΕΣΗΕΑ σε διχοτόμηση»; Με την πρόταση να συμμετάσχουν δια του κ. Βλαβιανού στο προεδρείο; Εκτός και εάν δε νοείται προεδρείο χωρίς Σόμπολο πρόεδρο.
Και ενώ το συμβούλιο κατέληγε σε μια ακόμη άκαρπη συνεδρίαση ο Μπ. Αγρολάμπος, πιθανόν από αντίδραση στην ανακόλουθη στάση Σόμπολου διατύπωσε την πρόταση που αναφέρουν οι «Δημοσιογράφοι» στην ανακοίνωσή τους.
Αποφασίστηκε η συνεδρίαση να διακοπεί για την Πέμπτη 26/11 αλλά λίγο πριν από την έναρξή της τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν ότι το Συμβούλιο δεν θα γίνει. Το ματαίωσε ο κ. Σόμπολος επειδή δεν μπορούσε να παρευρεθεί ο – πρώην (;) συνεταίρος του – κ. Τσαλαπάτης. Αντί Συμβουλίου, ο προεδρεύων συγκάλεσε συγκέντρωση της παράταξής του.
Όταν δε του επισημάνθηκε ότι στην ανακοίνωσή του απέκρυψε την πρόταση για ταμία Βλαβιανό, δήλωσε ότι δεν θεώρησε σκόπιμο να την αναφέρει «αφού δεν την αποδέχτηκε». Αλλά και επειδή σίγουρα θα έμενε αστήριχτος ο ισχυρισμός τους περί διχοτόμησης και ότι «μοιράστηκαν καρέκλες».
Άλλωστε και εδώ ανακόλουθος εμφανίζεται ο κ. Σόμπολος. Και ο Π. Ράμμος δεν είχε αποδεχτεί την πρότασή του να γίνει πρόεδρος σε αντιπροσωπευτικό, αλλά οι «Δημοσιογράφοι» έσπευσαν να τη δημοσιοποιήσουν. Όπως δημοσιοποίησαν και την πρόταση Αγρολάμπου, που επίσης δεν έγινε δεκτή. Ούτε από το μέλος της παράταξής του Φανή Πετραλιά, που – μετά την άρνηση για Βλαβιανό – προτάθηκε για ταμίας
Ποιες μάσκες έπεσαν λοιπόν και ποιών, και μάλιστα προ πολλού, γίνεται εύκολα αντιληπτό.

Μιά φάρσα για βόμβα και 45 απολύσεις

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Έθνος πριν από λίγο. Εργαζόμενοι και διοικητικοί έχουν βγει από το κτίριο μέχρι να ελεγχθούν όλοι οι χώροι. Εν τω μεταξύ πριν από λίγο στο City fm ειδοποιήθηκαν 45 εργαζόμενοι να... αποχωρήσουν παίρνοντας ως bonus 2 μισθούς, διαφορετικά θα απολυθούν εν μέσω των εορτών! Στο City υπάρχει αναβρασμός γιατί οι εργαζόμενοι εκτιμούν απολύονται για να έρθουν στην θέση τους εργαζόμενοι από τον ΔΟΛ. Αυτά προς το παρόν...
πηγή: fimotro στις 4:38 μμ

Η οικονομική κρίση κλείνει γραφεία της Ουάσιγκτον Ποστ

Κλείνει τα γραφεία εκτός έδρας η Ουάσιγκτον Ποστ - η τέταρτη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα στις ΗΠΑ- προκειμένου να κάνει περικοπές και να μην αναγκαστεί να κατεβάσει γενικά τα ρολά λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η καθημερινή εφημερίδα τόνισε πως θα κλείσει τα γραφεία σύνταξής της στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Άντζελες, επικεντρώνοντας τη θεματογραφία της στα τοπικά νέα και στην εθνική πολιτική που απορρέει από την Ουάσιγκτον.
Οι δημοσιογράφοι από τα γραφεία που θα κλείσουν θα απορροφηθούν στα ειδησεογραφικά τμήματα της έκδοσης της Ουάσιγκτον.«Το γεγονός είναι πως μπορούμε να καλύψουμε το υπόλοιπον της χώρας από την Ουάσιγκτον», φέρεται να τονίζει ο κύριος εκδότης της Ποστ Μάρκους Μπρότσλι.
Όπως τόνισε ο ίδιος, η εφημερίδα θα συνεχίσει να βασίζεται στους μετακινούμενους δημοσιογράφους για να καλύπτει τα θέματα κατά στο μήκος και πλάτος της χώρας.
Η Ουάσιγκτον Ποστ, όπως και οι περισσότερες αμερικανικές εφημερίδες, πασχίζουν να επιβιώσουν λόγω της κατακόρυφης πτώσης στο εισόδημα από τις διαφημίσεις.
Η ίδια έχει καταφύγει σε τέσσερα προγράμματα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για να μειώσει το προσωπικό της.
πηγή:NewsTime

25 Νοε 2009

Το πρόβλημα των εργαζόμενων του Ξένιου είναι

ΕΠΕΙΓΟΝ!!!
Αυτό επισημαίνει με επιστολη του
ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων
ΠΡΟΣ :
ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

1) Συγνώμη για την ενόχληση, αλλά οι εργαζόμενοι-δημοσιογράφοι του «ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM» και συγκεκριμένα αυτοί που έχουν την εργασία στο σταθμό ως μοναδική απασχόληση, αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Σας κουράζω, αλλά μετά από πιέσεις των συναδέλφων σας ρωτώ για τελευταία φορά. Υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των δημοσιογράφων, από το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΣΗΕΑ; Αναφέρομαι φυσικά στους συναδέλφους, που έχουν ως μισθωτή απασχόληση, μόνο την εργασία στον «ΞΕΝΙΟ 94,3 FM». Αν σας είναι εύκολο, απαντήστε μου, κάποια στιγμή, για να ενημερώσω με τη σειρά μου τους συναδέλφους. Ο εκπρόσωπος των διοικητικών στον «ΞΕΝΙΟ 94,3 FM», με ενημέρωσε ότι η ΕΠΗΕΑ, αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τους διοικητικούς υπαλλήλους, του σταθμού, με 500 ευρώ, τον καθένα. Ελπίζω να μην χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία, η μη συγκρότηση προεδρείου, προκειμένου να μη ληφθεί απόφαση επί του συγκεκριμένου θέματος. Αναμένω ενημέρωση για την απόφασή σας.

2) Σας ενημερώνω ότι, η «Αγία Τετράδα» που από τις αρχές του 2008, έχει υπογράψει τη μεταφορά της στο Δήμο Άνω Λιοσίων (δηλαδή, η αναπληρώτρια διευθύντρια ειδήσεων και αρχισυντάκτρια του «ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM» Κωνσταντίνα Ποδαρά που εργάζεται στη δημοσιογραφική ομάδα του Ν. Χατζηνικολάου στο ALTER, ο Γιώργος Καραμέρος που εργάζεται στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στο ραδιόφωνο REAL FM, η Σοφία Νάκου που εργάζεται ως αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ και η Ευμορφία (Εύη) Τριανταφύλλου, η οποία την τελευταία εξαετία, ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής, ήταν «αποσπασμένη», στο άτυπο γραφείο τύπου του Δήμου Άνω Λιοσίων, ενώ εργάζεται και σε τοπική εφημερίδα), από σήμερα (25-11-2009) πιάνει δουλειά στο γραφείο τύπου του Δήμου Άνω Λιοσίων!!!
Μέλος της «τετράδας» είχε μάλιστα, συνάντηση χθες με μία εκ των ιδιαιτέρων, του Δημάρχου Άνω Λιοσίων Χρήστου Παππού, από την οποία ενημερώθηκε ότι από σήμερα (25-11-2009), με ωράριο 09:00 με 14:00, θα ξεκινήσει δουλειά στο γραφείο τύπου του Δήμου, με σκοπό (εκτός των άλλων) τη δημιουργία φυλλαδίου, όπου θα προβάλλεται το έργο της Δημοτικής Αρχής, εν όψει εκλογών της επόμενης χρονιάς!!!
Μάλιστα, η ιδιαιτέρα του Δημάρχου Άνω Λιοσίων, διαβεβαίωσε το μέλος της «τετράδας» ότι αυτοί έχουν τακτοποιηθεί στο γραφείο τύπου του Δήμου Άνω Λιοσίων, από το περασμένο καλοκαίρι!!!
Ωστόσο, σας θυμίζω ότι και αυτοί οι «τέσσερις», εισέπραξαν από το ταμείο του «ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM» το ποσό που έλαβαν μέχρι τώρα και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του σταθμού, που σε αντίθεση με την εκλεκτή «τετράδα», βρίσκονται όπως γνωρίζετε, σε επίσχεση εργασίας και έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.
Πάντως από την περιφέρεια μας ενημέρωσαν ότι, δεν έχει σταλεί σχετικό έγγραφο μετάταξης-μεταφοράς , με τα ονόματα της «τετράδας» στο γραφείο τύπου του Δήμου Άνω Λιοσίων. Ούτε φυσικά μέχρι τώρα, έχουν διαγραφεί από το δυναμικό του σταθμού. Βέβαια, την προηγούμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009, τα μέλη της τετράδας, πληρώθηκαν από το γραφείο του Δημάρχου, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι του σταθμού εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εγώ όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορώ να εκπροσωπώ τα μέλη της «τετράδας», μετά τα «υψηλά» δείγματα συναδελφικής αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού, που επέδειξαν απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους του «ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM». Αν μετά
απ όλα αυτά, εσείς τους θεωρείτε μέλη της ΕΣΗΕΑ, θα πρέπει λοιπόν σύντομα να προκηρύξετε τη διενέργεια εκλογών στο γραφείο τύπου του Δήμου, προκειμένου να εκλεγεί ο εκπρόσωπος τους στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

3) Σε ότι αφορά την υπόθεση για το μέλλον των Δημοτικών Μ.Μ.Ε., πρέπει να πιέσουμε για άμεση επίλυση του προβλήματος. Η περίπτωση της παράτασης (που εξετάζεται από την κυβέρνηση), θα πρέπει να συνοδεύεται από κείμενο στο οποίο θα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι μέχρι τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν θα αλλάξει η μορφή και η οικονομική κατάσταση των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης.

4) Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, με τις βεβαιώσεις που ζητούν οι εργαζόμενοι του σταθμού από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ (ΤΣΠΕΑΘ) και τον ΕΔΟΕΑΠ. Συνάδελφος με ενημέρωσε ότι, δεν θα μας χορηγούν βεβαιώσεις γιατί αφενός, μας θεωρούν άνεργους και αφετέρου, δεν αποδίδονται από τους εργοδότες μας, οι εισφορές στα ασφαλιστικά μας ταμεία, οι οποίες έχουν παρακρατηθεί και παρακρατούνται από τη μισθοδοσία μας. Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τη «νύφη», επειδή οι υπεύθυνοι πιθανότατα δεν στέλνουν καταστάσεις στα ταμεία. Παρακαλούμε όπως, ενεργήσετε άμεσα προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, που δεν αποδίδουν τις εισφορές στα ταμεία μας.
5) Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των δημοσιογράφων την περασμένη Δευτέρα 23 /11/2009, δεν παρέστη η πλευρά της διοίκησης του σταθμού, και αύριο Πέμπτη 26/11/2009, ο δικηγόρος μας κ. Δημήτρης Περπατάρης, θα παραδώσει στη δικαστή (που έχει αναλάβει την υπόθεση) το φάκελο με όλα τα στοιχεία (θα τον κλείσει), προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης.
Συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά νομίζω ότι έπρεπε να ενημερωθείτε αναλυτικά, για όλα τα θέματα. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, είμαι πάντα στη διάθεσή σας.
Με εκτίμηση,
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ

24 Νοε 2009

Ξενιος: Δεν πληρώνει τους εργαζόμενους αλλά ουτε Ταμεία και Εφορία

---Δεν είναι μόνο που βρίσκονται στον αέρα περιμένοντας κάποια λύση στο πρόβλημα των Δημοτικών Ραδιοφώνων ενώ πλησιάζει η …ημερομηνία ληξεως (31 Δεκεμβρίου).
---Δεν είναι μόνο που δεν έχουν πληρωθεί από τον Απρίλιο.
Οι εργαζόμενοι του Ξένιου ανακάλυψαν ξαφνικά ότι εδώ και τρία χρόνια η διοίκηση του ραδιοφωνικού σταθμού Ξένιου και κατ΄ επέκταση η Δημοτική Αρχή των Ανω Λιοσίων:
---Παρακρατεί τις ασφαλιστικες εισφορές τους, που όφειλε να καταβάλει στα Ταμεία και
---Δεν αποδίδει στην εφορία το φόρο που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο.
---Το Ταμείο (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) δεν τους δίνει βεβαιώσεις οταν ζητούν επειδή τους θεωρεί...άνεργους.
Με λίγα λόγια ο εργοδότης «κλέβει» τους εργαζόμενους, τα Ταμεία και την Εφορία και το Ταμείο "τιμωρεί" τους ασφαλισμένους διότι... ο εργοδότης δεν καταθέτει καταστάσεις απο τότε που οι εργαζόμενοι άρχισαν την επίσχεση (15/6/09). Είπατε τίποτα;
Ηδη δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι έχουν ενημερώσει τα Σωματεία τους (ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ) για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και περιμένουν παρέμβαση.
Την ίδια ώρα πολλοί από τους δημοσιογράφους του σταθμού ,που δεν έχουν άλλο εισόδημα, βρίσκονται σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση ώστε ζητουν από τα Σωματεία τους, να τους ενισχύσει οικονομικά από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας. Σε επιστολη που έστειλε πρός το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων Κώστας Γεωργακόπουλος γράφει:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM!!! »

Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Σας ενημερώνω ότι, το δημοσιογραφικό - διοικητικό προσωπικό αλλά και οι τεχνικοί του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM, δεν είναι άνεργοι!!!
Οι εργαζόμενοι του σταθμού, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 15 Ιουνίου 2009, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών και έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.
Οι δημοσιογράφοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουμε ενημερώσει την ΕΣΗΕΑ και την ΕΠΗΕΑ, ότι η διοίκηση του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM και
κατ επέκταση η Δημοτική Αρχή των Άνω Λιοσίων, εκτός των δεδουλευμένων αποδοχών μας το τελευταίο διάστημα, από Απρίλιο μέχρι σήμερα, δεν έχει καταβάλει τα τελευταία τρία χρόνια, τις εισφορές (στέλνονται μόνο καταστάσεις) στα ασφαλιστικά μας ταμεία ΕΤΑΠ ΜΜΕ (ΤΣΠΕΑΘ) και ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες έχουν παρακρατηθεί από τη μισθοδοσία μας!!!
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με το ΦΜΥ, που έχει παρακρατηθεί όλο αυτό το διάστημα, από τους εργαζόμενους του σταθμού, αλλά δεν έχει αποδοθεί στην εφορία!!!
Επαναλαμβάνω ότι οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ!!! Ζητούν βεβαιώσεις από τα ταμεία τους και δεν τους δίδονται γιατί δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές από τους εργοδότες!!! Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!!!

Συμβασιούχοι ΕΡΤ: σεβασμό της δουλειάς αλλά και τέρμα σε αργομισθία και πολυθεσία

Με ανοιχτή επιστολή τους οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ζητούν απο τη νέα διοίκηση και τα Σωματεία να αντιμετωπίσουν το θέμα με σεβασμό στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα αλλά , παράλληλα, να βάλουν τέλος σε φαινόμενα αργομισθίας και πολυθεσίας .

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2009

Το τελευταίο διάστημα πολλά έχουν γραφτεί για την ΕΡΤ, εκατοντάδες σχετικοί και άσχετοι τοποθετήθηκαν, ενώ με δυο 24ωρες απεργίες η ΕΣΗΕΑ προσπάθησε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού και της πολιτικής ηγεσίας για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με τη λήξη των συμβάσεων 1300 εργαζομένων (δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων) στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Μέχρι στιγμής, ο αρμόδιος για την ΕΡΤ Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, δεν έχει αποσαφηνίσει στα αρμόδια όργανα τι πρόκειται να πράξει με την ΕΡΤ και τους συμβασιούχους.
Οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ (κατ’ εκτίμηση 400), ζητούμε να ενημερωθούμε εάν συμπεριλαμβανόμαστε στους σχεδιασμούς του κ. Γερουλάνου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και σε συνεννόηση με τις δημοσιογραφικές ενώσεις, διεκδικούμε τα αυτονόητα:
1. Πλήρη και σταθερή απασχόληση, με σεβασμό στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου, δεδομένου ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του οργανισμού.
2. Να μπει τέλος σε φαινόμενα αργομισθίας ή πολυθεσίας από την νέα διοίκηση της ΕΡΤ σε συνεργασία με τις δημοσιογραφικές ενώσεις.
3. Μέχρι την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών να παραταθούν όλες οι συμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ΕΡΤ.
Στην ΕΡΤ (ΝΕΤ, ΕΤ-1, ΕΤ-3, ERT World, ΠΡΙΣΜΑ +, ΣΙΝΕ +, ΙΝFO+, ΣΠΟΡ +, 19 περιφερειακοί ρ/φ σταθμοί, 2 ρ/φ σταθμοί διεθνούς εμβέλειας, 6 ρ/φ σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας, 3 ρ/φ σταθμοί της ΕΡΤ-3, 4 μουσικά σύνολα, ιστοσελίδα news.ert.gr, Ραδιοτηλεόραση), το μεγαλύτερο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της χώρας, εργάζονται 1300 συμβασιούχοι έργου.
Μέσα στο καλοκαίρι έληξαν 200 συμβάσεις, οι οποίες δεν ανανεώθηκαν, με πρόσχημα τις εκλογές, ενώ οι υπόλοιπες 1100 λήγουν στις 31/12/2009. Πολλά τμήματα της ΕΡΤ στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε συμβασιούχους. Για παράδειγμα, όλες οι ενημερωτικές εκπομπές (καθημερινές και εβδομαδιαίες) βγαίνουν στην πλειοψηφία τους από συμβασιούχους δημοσιογράφους. Όλα τα εξωτερικά συνεργεία των ειδήσεων αποτελούνται από συμβασιούχους. Το σύνολο των εργαζομένων στα τρία ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ είναι συμβασιούχοι. Ραδιοσταθμοί, ορχήστρες και διοικητικές υπηρεσίες στηρίζουν μεγάλο μέρος της δουλειάς τους σε συμβασιούχους έργου.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ

23 Νοε 2009

Στο μικροσκόπιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων σκάνδαλο υποκλοπών στη Βρετανία

Τις ενέργειες της Επιτροπής Τύπου στη Βρετανία ερευνά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων μετά τις καταγγελίες σε βάρος μεγάλης εφημερίδας της χώρας για την παρακολούθηση των τηλεφώνων συνδιαλέξεων. Η αρμόδια Επιτροπή Τύπου στη Βρετανία ξεκίνησε έρευνα που αφορά δύο ρεπόρτερ του εκδοτικού ομίλου ‘News of the World’. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Clive Goodman, που καλύπτει το παλάτι και τον δημοσιογράφο-ερευνητή Glen Mulcaire οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν και καταδικάστηκαν για την υποκλοπή μηνυμάτων με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φυλακή.

«Η υπόθεση εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο και την ευθύνη που φέρουν τα όργανα ελέγχου των ΜΜΕ και κρίνεται η ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει τις συναλλαγές αυτών των αρχών με τον Τύπο», δήλωσε ο Αϊνταν Γουάιτ, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ και συνέχισε: «Οταν δημοσιογράφοι και ΜΜΕ δεν εμπιστεύονται τις αρχές, τότε καταρρέει κάθε εμπιστοσύνη στο σύστημα αυτορύθμισης των ΜΜΕ».

Σφαγή δημοσιογράφων στίς Φιλιππίνες


23 Νοεμβρίου 2009

Η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι δώδεκα δημοσιογράφοι σφαγιάστηκαν στην ενέδρα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την ανάδειξη του κυβερνήτη της περιοχής Μαγκουαντανάο.
Οι δημοσιογράφοι κάλυπταν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην περιοχή και συνόδευαν την Τζεναλίν Τιαμζόν-Μανγουντάντου, η οποία μαζί με άλλα μέλη της οικογενείας και συνεργάτες, επρόκειτο να καταθέσει την υποψηφιότητα του συζύγου της για το αξίωμα του κυβερνήτη της Μαγκουαντανάο.
Στην ενέδρα έλαβαν μέρος 100 οπλισμένοι άνδρες, οι οποίοι μετέφεραν τη συνοδεία των 36 ατόμων σε απομακρυσμένη περιοχή, όπου άλλους εσφαγίασαν και άλλους αποκεφάλισαν, ενώ δεν δίστασαν να περάσουν τα αυτοκίνητά τους πάνω από τα άψυχα σώματα των θυμάτων τους.
ΔΟΔ ζητεί την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να διενεργηθεί εξονυχιστική έρευνα για τη μεγαλύτερη σφαγή δημοσιογράφων των τελευταίων χρόνων και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη, όσοι ευθύνονται για την αποτρόπαια αυτή πράξη.
Η ΔΟΔ επισημαίνει ότι είναι η πλέον σκοτεινή στιγμή της δημοσιογραφίας στις Φιλιππίνες, η οποία μαζί με το Ιράκ, έχει το θλιβερό προνόμιο να καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις, στον κατάλογο των χωρών, που οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

22 Νοε 2009

Γίνε φωτογράφος για τα δικαιώματα των παιδιών!

Η Unicef διοργανώνει ένα διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών. Όποιος επιθυμεί μπορεί να στέλνει ψηφιακές φωτογραφίες με θέμα την επιβίωση, την εκπαίδευση και την προστασία από την κακοποίηση των παιδιών στο site της οργάνωσης. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας και ως προς το ελληνικό σκέλος, η εφημερίδα τα "Νέα". Φωτογραφία της Βελγίδας φωτογράφου Alice Smeets που κέρδισε βραβείο φωτογραφίας της UΝΙCΕF για το 2008.

Οι φωτογραφίες μπορούν να αποσταλούν στην ιστοσελίδα της UΝΙCΕF μαζί με τα στοιχεία του αποστολέα μέχρι την 1η Μαρτίου του 2010. Αφού κριθούν από μία διεθνή επιτροπή, οι καλύτερες θα παρουσιαστούν στην ετήσια έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2010. Κάποιες όμως θα μπορέσουν να φτάσουν και μέχρι τις Κάννες όπου και θα εκτεθούν στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας των Καννών, τον ίδιο μήνα. Έχουν περάσει 20 χρόνια από την 20η Νοεμβρίου του 1989 όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που δημιούργησε έναν χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται καθημερινά και στο πλάι της UΝΙCΕF έχουν ταχθεί πολλά πρόσωπα με διεθνές κύρος. Ανάμεσά τους συναντάμε τους Ντέιβιντ Μπέκαμ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ αλλά και τους φωτογράφους Μπρους Ντέιβιντσον, Τζόναθαν Τοργκόβνικ και Μαίρη Έλεν Μαρκ.
πηγή: NewsTime

Η ΕΡΤ αλλάζει πρόσωπο

Πώς οραματίζεται τη δημόσια τηλεόραση η κυβέρνηση του Δ. Γαλάνη

Χωρίς σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά με νέο στρατηγικό σχέδιο οραματίζεται την ΕΡΤ ΑΕ η νέα κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη θέση του προέδρου- διευθύνοντος συμβούλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που υπέγραψαν την περασμένη Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.
Εν τω μεταξύ, εντός των ημερών αναμένεται να αποσταλεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προς έγκριση ο κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων για τις θέσεις του μεταβατικού διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, σκοπός του οποίου θα είναι η εύρρυθμη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα και το οποίο δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση του και μετά την τοποθέτηση του νέου προέδρου.
Οπως προκύπτει από το κείμενο της προκήρυξης για τον διαγωνισμό- στο οποίο σημειωτέον είναι η πρώτη φορά που γίνονται αναφορές στον ρόλο της ΕΡΤ- η δημόσια τηλεόραση ξεφεύγει από το ανταγωνιστικό μοντέλο που προσπάθησε να εφαρμόσει η προηγούμενη διοίκηση.
Αντιθέτως, η ΕΡΤ θα πρέπει να φροντίσει για την «προαγωγή της ανεξάρτητης και αντικειμενικής ενημέρωσης, την ενίσχυση του διαλόγου και της σκέψης, την εξοικείωση με τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, την προβολή πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, τη στήριξη της δημιουργίας, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύσφιξη των σχέσεων με τον απόδημο Ελληνισμό, την ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων και την ενίσχυση της ενσωμάτωσης των μειονεκτουσών ομάδων στο κοινωνικό σύνολο».
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες αυτές, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλάζει δραστικά πρόσωπο και όπως όλα δείχνουν πρόκειται σύντομα να αλλάξει και περιεχόμενο. Δεν είναι βέβαιον αν μέσα στις αλλαγές θα υπάρξουν και αλλαγές στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα σχετικές με την απορρόφηση της διαφημιστικής δαπάνης.
Πάντως, με βάση όσα αναφέρονται στην προκήρυξη, η ΕΡΤ δεν θα λειτουργεί πλέον ως ένας ανταγωνιστικός προς τα ιδιωτικά κανάλια φορέας, αλλά περισσότερο ως φορέας πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής.
Ασαφές αφήνεται στην προκήρυξη το ζήτημα των αμοιβών του νέου προέδρου. «Το ύψος και το είδος των συνολικών αποδοχών και αποζημιώσεων του προσώπου που θα επιλεγεί θα είναι ανάλογα με τις ευθύνες και τις απαιτήσεις της προκηρυσσόμενης θέσης» τονίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Ο κ. Γιωργανδρέας Ζάννος, νομικός σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού, αναφέρει ότι δεν έχουν ακόμα καθοριστεί επακριβώς οι αποδοχές του νέου προέδρου, αλλά δεν πρόκειται να ξεπερνούν αυτές ενός γενικού γραμματέα ή ενός διευθυντή υπουργείου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα www. opengov. gr/yppot, ενώ η διορία για την υποβολή λήγει στίς 4 Δεκεμβρίου.
πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ