2 Οκτ 2010

Για την κρίση στον έντυπο τύπο (Εφημερίδες)

Πολύς ντόρος έχει ξεσπάσει σχετικά με τις απολύσεις στο χώρο της "έντυπης δημοσιογραφίας", την (όντως τραμπούκικη) συμπεριφορά των εκδοτών (στο "Βήμα" είχαμε μέχρι και λοκ άουτ, με την εργοδοσία να απειλεί με κλείσιμο αν οι εργαζόμενοι δε "Συμμορφωθούν") και τη γενικότερη κρίση που περνά ο κλάδος.

Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην κρίση του τύπου είναι κατά τη γνώμη μας δύο: Η δημιουργία νέων ΜΜΕ λόγω της τεχνολογικής προόδου (πχ ιντερνετ, τηλεόραση παλιαότερα, κτλ), και η παράλληλη [μεγάλη] πτώση του "επιπέδου της δημοσιογραφίας".

Η πτώση αυτή οφείλεται στο ότι :
(α) τα ΜΜΕ ελέγχονται από ολοένα και λιγότερους ολιγάρχες (Μπόμπολας, Αλαφούζος, ΔΟΛ, κτλ) που περιορίζουν κατά πολύ την "κριτική προς την εξουσία". Ο ΔΟΛ, ο ΠΗΓΑΣΟΣ, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και όλα τα άλλα εκδοτικά συγκροτήματα είναι ζημιογόνα. Τα ΜΜΕ αυτά συντηρούνται είτε με επιδοτήσεις που δίνει το κράτος (με αντάλλαγμα την ευνοική μεταχείριση του), είτε λειτουργούν με οικονομικό κόστος για τον εκδότη προκειμένου να καλύπτει-ευνοεί τις υπόλοιπες δουλειές του.

(β) στη γενικότερη πτώση του επιπέδου σε όλη την κοινωνία, που δημιουργεί δημοσιογράφους-"παπαγαλάκια". Πολλοί είναι ξεπουλημένοι, ναι, αλλά οι περισσότεροι δε χρειάζεται καν να ξεπουληθούν. Απλά έχουν χάψει αμάσητη την ψεύτικη προπαγάνδα της άρχουσας τάξης και την αναπαράγουν, γλείφουν τουςε κυβερνώντες, δεν έχουν γνώσεις ή κριτική σκέψη, με αποτέλσμα είτε να μην βλέπουν τα σημαντικά γεγονότα, είτε να τα βλέπουν, αλλά να μην τα καταλαβαίνουν.

Τι έλεγε πχ η συντριπτική πλειοψηφία των "μαχητικών δημοσιογράφων" για την κρίση πριν το 2008; Πόσο καλά ενημερωμένος ήταν άραγε ο κόσμος; Μάλλον όχι και πολύ καλά, έτσι δεν είναι; Για πιο λόγο λοιπόν ο κόσμος να πληρώσει για τις εφημερίδες, πέρα από φανταχτερά dvd και cd;

Όσο για την τεχνολογική πρόοδο, και την άνοδο της "διαδικτυακής ενημέρωσης", που συνήθως είναι δωρεάν, είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, και αυτή η νοοτροπία του "είναι δωρεάν" είναι πληγή. Στον καπιταλισμό είμαστε, τίποτα δεν είναι δωρεάν.

"Τίποτα δε χαρίζεται" όπως λέει η αριστερά. Ή, όπως λένε οι νεοφιλελεύθεροι "δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα" ("there is no such thing as a free lunch").
Το να γράφεις "δωρεάν" (όπως βέβαια κάνω και εγώ) δε σημαίνει πως δεν υπάρχει κόστος.
Για το συντάκτη ενός κειμένου, υπάρχει κόστος σε χρόνο και κόπο. Στον καπιταλισμό, χρειάζεται να έχεις μια πηγή εισοδήματος για να ζήσεις. Άρα, αν γράφεις ενημερωτικά, πρέπει να δουλεύεις κάπου αλλού, και στον "ελεύθερο χρόνο" σου να γράφεις.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει και άλλο κόστος, διότι έχεις λίγο χρόνο (και πολύ κούραση από τη δουλειά), με αποτέλεσμα η ποιότητα αυτού που κάνεις να είναι χαμηλότερη από αυτό που θα μπορούσε να είναι (αυτό είναι κόστος και για τον αναγνώστη του κειμένου, που λαμβάνει ενημέρωση κατώτερης ποιότητας)
πηγή: Βαθύ Κόκκινο

ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ: Σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γιαυτό που είστε


Η Ναόμι Κλάϊν, διάσημη καναδέζα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, που θεωρείται η «Πασιονάρια» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, μιλάει για τον ρόλο του ΔΝΤ και τους κινδύνους για την Ελλάδα.

Συγγραφέας του «Δόγματος του σοκ» (Τhe Shock Doctrine) το οποίο αποτελεί μια σκληρή πολεμική εναντίον του «καπιταλισμού της καταστροφής», όπως η ίδια τον αποκαλεί , ερευνά συνεχώς σημαντικά θέματα προσφέροντας μία εναλλακτική ματιά στα πράγματα. Ανάμεσα σ΄αυτά είναι και η δράση του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες την τελευταία 30ετία, όπου αποτυπώνονται οι δραματικές επιπτώσεις της παρέμβασής του, κυρίως στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βολιβία), τη Ρωσία και τώρα στην Ελλάδα.

Γεννημένη στο Μόντρεαλ το 1970 όπου η αριστερή οικογένειά της μετανάστευσε το 1967 από τις ΗΠΑ λόγω της αντίθεσής της στον πόλεμο του Βιετνάμ επηρεάστηκε από το έντονα πολιτικοποιημένο οικογενειακό της περιβάλλον. Συνέχισε την «παράδοση» και θεωρείται σήμερα μια από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους της εποχής της, με τέτοια απήχηση στην αμερικανική αριστερά ώστε να θεωρείται από πολλούς ως διάδοχος του Νόαμ Τσόμσκι.

Η άποψη της (όπως εκφράστηκε σε συνέντευξη σε πρωινή ελληνική εφημερίδα) σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν καταπέλτης. Είπε μεταξύ άλλων:

---«Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Έχουν ήδη διαγνώσει, στην πρώτη φάση, ότι είστε άρρωστοι, ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος».

---«Στην αρχή της κρίσης με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Επεσήμαινα μάλιστα, το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου, όταν είχαμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες την κρίση με τις τράπεζες.

---«Μετά το κλίμα σταδιακά άλλαξε. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, άρχισε η “εκπαίδευση» για να σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου. Κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσεις βρίσκουν το κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς».

---«Η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική, κατά μία έννοια. Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μιλάμε πλέον απλώς για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων της οικονομίας. O σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών, η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας από τους ώμους των ελίτ σε εκείνους των απλών ανθρώπων». Και το τελευταίο και θανατηφόρο:

---Μετά και την εμπειρία της Αργεντινής το ΔΝΤ ήταν έτοιμο να χρεοκοπήσει, τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Μην ξεχνάτε ότι είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του. Και βέβαια η εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους. Τώρα όμως το ΔΝΤ βρήκε μια νέα “αγορά”:την Ευρώπη. Κατά έναν περίεργο τρόπο το σώσατε από τη χρεοκοπία».

Ο ΔΟΛ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


Επιμένει στις απολύσεις και στο κλείσιμο των «Ελληνικών Γραμμάτων» η διοίκηση της εταιρείας.

Σε χθεσινή τριμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ του εκπροσώπου της υπουργού Εργασίας, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και του Σωματείου Εργαζομένων, διαπιστώθηκε το αδιέξοδο.

Παρά τις εκκλήσεις του υπουργείου και τις προτάσεις των εργαζομένων για εξεύρεση λύσης, η εταιρεία κράτησε αδιάλλακτη στάση. Η ομοσπονδία καλεί την υπουργό Εργασίας να «παρέμβει αποφασιστικά στον ΔΟΛ για την αποτροπή των απολύσεων και να πραγματοποιήσει άμεσα και με την προσωπική της παρουσία νέα συνάντηση με διοίκηση του ΔΟΛ».

Στους απολυμένους των «Ελληνικών Γραμμάτων» συμπαρίστανται ακόμη η Ενωση Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου και ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών.
πηγή: ΠΡΕΖΑ TV

"Γιατί έκλεισα το "ΒΗΜΑ"

Αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου της πρώτης σελίδας που ετοίμασε ο Σταύρος Ψυχάρης, ενόψει της απεργίας -που τελικά δεν έγινε.

Ο Χρήστος Μεμής κατέβασε το σημείωμα του Ψυχάρη στην αίθουσα συντακτών και έπεσε ξαφνικά παγωμάρα-ένα μούδιασμα.

Το κείμενο δεν άφηνε περιθώρια για ελιγμούς. Ο Ψυχάρης είχε δώσει εντολή: "τυπωθήτω"!

Ηταν μόνο μια μάχη ενός πόλεμου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα στρατόπεδα δυσδιάκριτα, συχνά συγκοινωνούντα δοχεία.

Οι εισηγήσεις που έχει ο Ψυχάρης απο τους συμβούλους του αλλά και τις τράπεζες που έχουν δανειοδοτήσει τον ΔΟΛ, είναι η απομάκρυνση 300 εργαζομένων.

Οι κραδασμοί στον ΔΟΛ, τον ΠΗΓΑΣΟ και την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σ αυτή τη συγκυρία είναι "καλοδεχούμενοι" απο τους Νίκο Χατζηνικολάου και Θέμο Αναστασιάδη οι εφημερίδες των οποίων δείχνουν, κυκλοφοριακά τουλάχιστο, ανθεκτικές στη πίεση της κρίσης.

Eίναι προφανές πως τα χρόνια που έρχονται, θ αλλάξουν το τοπίο της ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Η μάχη ανάμεσα στους νταβατζήδες των ΜΜΕ θα είναι ανηλέητη με την οικονομική κρίση να την κάνει ακόμη πιο σαρκοβόρα.

Καλό Βιετνάμ μάγκες...
πηγή: kourdisto portokali (1/10/010)

Αναγνωρίζονται τα blogs ως πηγή ειδήσεων απο το Associeted Press


"Σε εγκύκλιο προς τα μέλη του το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) ανακοίνωσε ότι θα παραθέτει στο μέλλον και από τους blogger, ως έγκυρες πηγές ειδήσεων.
Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα, διότι ως γνωστό, το AP δεν υπήρξε και τόσο φιλικό προς τις διάφορες εναλλακτικές πηγές ειδήσεων.Αυτή η αναγνώριση των blogs ως «πηγή» από ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο, είναι μια σημαντική νίκη, και θα οδηγήσει σίγουρα στο να μας πάρουν και τα άλλα Μέσα στα σοβαρά. Έτσι θα έχουμε ένα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ειδησεογραφική κάλυψη και στην κοινή γνώμη, ώστε να προκύψει μια διόρθωση στην υφιστάμενη μονόπλευρη ειδησεογραφία.
Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει, ότι θα τύχει αναγνώρισης η προσπάθεια των blogger να τροφοδοτούν την κοινή γνώμη με πάντα νέα και επίκαιρα θέματα, τα οποία θα έμεναν αλλιώς άγνωστα.Το AP ανακοίνωσε, ότι οι ειδήσεις που προέρχονται από τα blogs θα παραθέτονται με την ακριβή αναφορά της πηγής.
Μια σημαντική βέβαια εξέλιξη, η οποία δεν θα παραμείνει όμως όπως είναι φυσικό χωρίς «παρενέργειες»… Μια από αυτές είναι, να αντιδράσουν σίγουρα τα μεγάλα τραστ των ΜΜΕ και να προσπαθήσουν είτε να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα ποιο «έγκριτα» από τα υπάρχοντα blog, ή να προωθήσουν (μέσω των πολιτικών ιπποκόμων τους) νέες νομικές ρυθμίσεις. Κανείς δεν νομίζω να υπάρχει, που να φαντάζεται, πως θα αφεθεί ανεξέλεγκτη η δημόσια πληροφόρηση. Αυτό θα ανέτρεπε εντελώς τα σχέδια της Νέας Τάξης.
Άρα, ας προσγειωθούμε και ας αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτήν την άνευ προηγουμένου ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όσο καιρό είναι αυτό ακόμη δυνατό.
πηγή: alkimosarchive

1 Οκτ 2010

Διήμερη απεργία των δημοσιογράφων στην Corriere della Sera κατά του Διευθυντή

Η μεγαλύτερη ιταλική εφημερίδα, η Corriere della Sera, δεν κυκλοφορεί σήμερα και αύριο λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει οι δημοσιογράφοι της που διαμαρτύρονται για την επίθεση του διευθυντή τους στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή σύνταξης της εφημερίδας εξήγγειλε διήμερη απεργία, η οποία μπορεί να παραταθεί, «για να απαντήσουμε στην επίθεση που εξαπέλυσε ο διευθυντής εναντίον των ασφαλιστικών δικλείδων και των κανόνων που διασφαλίζουν την ελευθερία της εργασίας και κατά συνέπεια την ανεξαρτησία των πληροφοριών που προσφέρει η εφημερίδα».

«Η Corriere δεν θα κυκλοφορήσει και ο ιστότοπος corriere.it δεν θα ανανεωθεί», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που ζητά από τον διευθυντή να «αναθεωρήσει την απαράδεκτη και γεμάτη προκαταλήψεις θέση του και να επιστρέψει σε μία στάση που σέβεται τις συνδικαλιστικές σχέσεις».

Σε επιστολή του προς την επιτροπή σύνταξης της εφημερίδας ο διευθυντής Φερούτσιο ντε Μπορτόλι είχε δηλώσει ότι «η εποχή του τυπογραφείου τελείωσε».

«Θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο στην εφημερίδα και στην ποιότητα, όμως πρέπει να επανεξετάσουμε κάποιους κανόνες, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια προνόμια, που τα πολυμέσα έχουν καταστήσει παρωχημένα», αναφέρει ο Μπορτόλι, την ώρα που η εφημερίδα «προχωρά σε μία επώδυνη, αλλά απαραίτητη αναδιάρθρωση».

«Το σύνολο των συμφωνιών της εταιρείας και οι πρακτικές που μέχρι στιγμής καθόριζαν τις συνδικαλιστικές μας σχέσεις δεν έχουν πλέον νόημα», συνεχίζει ο Μπορτόλι.

Αγωγές κατά του STAR CHANEL από τους τεχνικούς που πέταξε στο δρόμο


Αγωγές εναντίον του STAR CHANEL για άκυρες και καταχρηστικές απολύσεις καθώς και για προσβολή προσωπικότητας κατέθεσαν έξη (6) απολυμένοι τεχνικοί από το παράρτημα που διατηρούσε ο σταθμός στην Θεσσαλονίκη.
Θυμίζουμε ότι, άγρια χαράματα της Παρασκευής 25 Ιουνίου 2010 άνθρωποι του καναλιού που ήρθαν στην Θεσσαλονίκη, αφαίρεσαν όλον τον τεχνολογικό εξοπλισμό του παραρτήματος τον φόρτωσαν σε ένα φορτηγάκι και τον μετέφεραν στην Αθήνα.

Ανυποψίαστοι οι εργαζόμενοι, που πήγαν την συνηθισμένη ώρα να εργαστούν, αντίκρισαν έκπληκτοι, ξηλωμένα καλώδια στους τοίχους , άδεια ράφια και δημοσιογραφικά γραφεία, κάμερες και οι κονσόλες να λείπουν, άχρηστα αντικείμενα και χαρτιά πεταμένα στο πάτωμα, καθώς οι εργάτες τοποθετούσαν και τα τελευταία μηχανήματα στο βανάκι.
Από αυτούς πληροφορήθηκαν ότι η Διοίκηση του STAR CHANNEL βάζει λουκέτο στο παράρτημα Θεσσαλονίκης και τους πετά στον δρόμο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας και πριν ακόμα συνέλθουν από το πρωινό σοκ άρχισαν να τοιχοκολλούνται στα σπίτια τους οι απολύσεις, που σταδιακά, τις επόμενες μέρες, έφτασαν τις δέκα τέσσερις (14).

Η διοίκηση της Ένωσης Τεχνικών Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ) που συμπαραστέκεται στον δικαστικό αγώνα των εξη τεχνικών ενημέρωσε ότι:
--- Η νομική υπηρεσία της Ένωσής κατέθεσε στον εισαγγελέα μηνυτήριο αναφορά κατά, του Προέδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου, του Διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης, του Διευθυντή σύνταξης ειδήσεων και του Διευθυντή οργάνωσης παραγωγής του STAR CHANNEL, καθώς και κατά τηλεοπτικού συνεργείου, που τα μέλη του δεν διέθεταν την ανάλογη άδεια άσκησης επαγγέλματος, ζητώντας την ποινική τους δίωξη γιατί στις 10-09-2010, οι πρώτοι έδωσαν εντολή στο τηλεοπτικό συνεργείο να πραγματοποιήσει ρεπορτάζ και ζωντανή μετάδοση, στο μεσημβρινό Δελτίο ειδήσεων του σταθμού, μέσα από τον χώρο της ΔΕΘ.
---Ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν αν, για την συγκεκριμένη μετάδοση, κολλήθηκαν τα ανάλογα ένσημα ΙΚΑ από τον σταθμό και αν η εταιρεία που έκοψε το τιμολόγιο παροχής είχε δικαίωμα συνεργασίας με τηλεοπτικούς σταθμούς σύμφωνα με το νόμο.
---Κατέθεσε αναφορά στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος στην περίπτωση που τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου ζητήσουν να αποκτήσουν άδεια.

Τέλος, αποφάσισε ότι στο εξής θα καταφεύγει στην δικαιοσύνη και στα κρατικά όργανα, χωριστά και μία προς μία, σε κάθε περίπτωση που δεν τηρούνται τα νόμιμα.

Ανακοίνωση της Εργασιακής Επιτροπής του ΔΟΛ


Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010
Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη.
«Σ’ αυτήν την κρίσιμη μάχη για το δικαίωμα στη δουλειά όλων των εργαζομένων, χρειάζεται ο καθένας να είναι ξεκάθαρος και αποφασιστικός. Καμία αυταπάτη ότι οι απολύσεις θα σταματήσουν στους διοικητικούς και δε θα αγγίξουν τους δημοσιογράφους. Αν περάσουν οι μαζικές απολύσεις στους διοικητικούς θα ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Αν καταφέρει η εργοδοσία να κερδίσει αυτή τη μάχη ,θα ισοπεδώσει το επόμενο διάστημα το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Τώρα που είμαστε όλοι εδώ, είναι η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να φράξουμε το δρόμο της εργοδοσίας. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη, τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Οι διοικητικοί έχουν ανάγκη τους δημοσιογράφους αυτή την ώρα και οι δημοσιογράφοι με την αλληλεγγύη τους όχι μόνο συμπαραστέκονται στους συναδέλφους τους ,αλλά προστατεύουν και τις δικές τους θέσεις. Και για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, μέσα στην καταιγίδα των κυβερνητικών και επιχειρηματικών μνημονίων, χτίζουμε τους πιο αγωνιστικούς δεσμούς για να ακυρώσουμε οποιαδήποτε νέα απόπειρα να μας ξαναπετάξουν στο δρόμο.

Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη. Το έδειξε η μαζική μας παρουσία και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε άμεσα σε κινητοποιήσεις στις Γενικές Συνελεύσεις των προηγούμενων ημερών. Το έδειξε η μαζική παρουσία των συναδέλφων στη σημερινή κινητοποίηση το πρωί, στην είσοδο του συγκροτήματος, που οδήγησε και στην απόφαση για 48ωρη απεργία από τις Ενώσεις μας. Ο αγώνας πλέον διαρκείας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ενάντια στις επιθέσεις είναι μονόδρομος. Ο αγώνας συνεχίζεται και θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες με όλα τα μέσα εάν η εργοδοσία επιμείνει στο σφαγιασμό των εργαζομένων»

πηγή: Σχολιαστής της ΕΠΗΕΑ

Ορ(γ)ισμένοι Εργαζόμενοι στην Απογευματινή:μήνυμα στούς εργοδότες

Το κυρίως κύμα επίθεσης των εργοδοτών – στα Μέσα Ενημέρωσης, και φυσικά όχι μόνο – απέναντι στους εργαζομένους ξεκίνησε και είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Με απολύσεις, περικοπές, απειλές μονομερούς κατάργησης συμβάσεων και λουκέτων (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ) σε απάντηση των κινητοποιήσεων.

''Δεν έχω λεφτά. Δεν πληρώνω. Κάν'τε ό,τι θέλετε'', ήταν η επίσημη τοποθέτηση, και τούτη τη φορά, του εκδότη της ''Απογευματινής'' Κώστα Σαραντόπουλου, που μας κρατά απλήρωτους από τις 15 Ιουλίου. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε.

Ακόμη κι αν τα σωματεία του Τύπου ...αποκοιμηθούν πλήρως και αρνηθούν πεισματικά να ξυπνήσουν.

Σήμερα όμως διακυβεύονται κοινά μας δικαιώματα των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Διακυβεύεται το ίδιο μας το μέλλον.

Στέλνουμε το μήνυμα στους εργοδότες ότι αυτή τη φορά θα μας βρείτε όλους μαζί, απέναντί σας. Οι τραμπουκισμοί και οι απειλές σας δε θα περάσουν.

Εκφράζουμε την ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μας στους εργαζομένους του ΔΟΛ και του ΠΗΓΑΣΟΥ που ακόμη στέκονται όρθιοι και αγωνίζονται για την Εργατική Αξιοπρέπεια.

Οι ορ(γ)ισμένοι εργαζόμενοι της ''Απογευματινής'' δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα στον αγώνα ΟΛΩΝ των εργαζομένων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις και την περιφρούρηση της απεργίας και απευθύνοντας ανοικτό κάλεσμα για την ενεργοποίηση πάντων.

Ο αγώνας των τεχνικών, συντακτών και του ''διοικητικού'' προσωπικού, από την ''Απογευματινή'' και τον ΠΗΓΑΣΟ έως τον Δ.Ο.Λ. και την ''Ελευθεροτυπία'' είναι κοινός αγώνας.
ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Ορ(γ)ισμένοι Εργαζόμενοι στην ''Απογευματινή''

30 Σεπ 2010

Δημοσιογράφοι ΣΚΑΪ : Οχι στον διχασμό των εργαζόμενων και στο κλίμα φόβου


Επιστολή Συμπαράστασης
των Δημοσιογράφων της Τηλεόρασης του ΣΚΑΙ
προς τους συναδέλφους στον ΔΟΛ και τον Πήγασο


Πέμπτη, 30 ΣεπτεμβρΙου 2010

Οι εργαζόμενοι του ΣΚΑΪ εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους στον ΔΟΛ και τον Πήγασο, Που απεργούν παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στους εργασιακούς τους χώρους, με τα διευθυντικά στελέχη και τους ιδιοκτήτες να τους απειλούν με απολύσεις ή ακόμα και με κλείσιμο των επιχειρήσεων. Επίσης εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα όπου αυτό χρειαστεί, απέναντι στην διογκούμενη πρόθεση των ερνοδοτών για απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι του ΣΚΑΪ δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε καταστατικές παρεκτροπές, όπως αυτές που σημειώθηκαν στον ΔΟΛ και τον Πήγασο με την διενέργεια παράνομων εκλογικών διαδικασιών με στόχο τον διχασμό των εργαζομένων και την δημιουργία κλίματος φόβου. Επίσης δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο οι διοικούντες «συνάδελφοΙ» μας να μας προσβάλλουν ως άτομα ή να προπηλακίζουν τους συναδέλφους μας, να επιτίθενται λεκτικά προς τα μέλη του Μικτού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, αλλά και να επιδίδονται στην προσπάθεια απαξίωσης του Σωματείου μας στα μάτια των μελών του.
Ζητούμε δε από το Πειθαρχικό μας Συμβούλιο να καλέσει αυτούς τους «συναδέλφους» προς απολογία, και να διαγράψει από μέλη της Ένωσης όποιους αποδειχθεί ότι ήταν οι εμπνευστές των απαράδεκτων γεγονότων που σημειώθηκαν στον ΔΟΛ και τον Πήγασο στις 29 Σεπτεμβρίου 2010.

Δηλώνουμε τέλος ότι στέκουμε αλληλέγγυοι στην ιδέα των στοχευμένων απεργιών όπου αυτές κρίνοντας: απαραίτητες, ενώ είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε και στην διενέργεια γενικευμένης απεργίας που θα έχει όμως στόχευση, θα αποφασιστεί από ένα Διοικητικό Συμβούλιο έτοιμο να την υπηρετήσει, αλλά και να την κλιμακώσει προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μας.
Οι εργαζόμενοι στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΕ «ΔΟΛ» ΚΑΙ «ΠΗΓΑΣΟ» - κρίθηκε τυπικά παράνομη

Το Δικαστήριο για λόγους τυπικούς δέχθηκε το αίτημα της εργοδοσίας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία στον «ΠΗΓΑΣΟ» και στον «ΔΟΛ». (σ.σ. Και για να μήν βιαστούν να χαρούν μερικοί το δικαστήριο δεν μπήκε στήν ουσία και επομένως δεν έκρινε το δίκαιο ή όχι των αιτημάτων αλλά μόνο το τυπικό, όπως αν τηρήθηκε ο χρόνος προειδοποίησης).

Κατόπιν αυτού η ΕΣΗΕΑ αναστέλλει την απεργία, που είχε κηρύξει στις επιχειρήσεις αυτές από τις 6 π.μ. της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου έως τις 6 π.μ. του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις θα συνεχιστεί και ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα συγκαλέσει τη Διασωματειακή Επιτροπή για να εξεταστεί μαζί με τα αδελφά σωματεία των εργαζομένων στον Τύπο η συνέχεια των κινητοποιήσεων του Κλάδου.

Καταδικάζει το Εποπτικό, επιλαμβάνεται το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ

Την ώρα που ο κλάδος πραγματοποιεί απεργιακές κινητοποιήσεις σε «ΔΟΛ» και «ΠΗΓΑΣΟΣ», διευθυντικά στελέχη αλλά και ορισμένοι «συνάδελφοι», με παράνομες και αντικαταστατικές ενέργειες, αλλά και τραμπουκισμούς σε βάρος των εκλεγμένων εκπροσώπων και εκφοβισμό των εργαζομένων, επιχειρούν να υπονομεύσουν τον συνδικαλιστικό αγώνα.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, καταδικάζει όλες αυτές τις πρωτοφανείς ενέργειες, οι οποίες και τίθενται υπόψη των Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Επισημαίνει ότι, η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τις απεργιακές κινητοποιήσεις ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπως προβλέπει το Καταστατικό, και όλοι οφείλουμε να πειθαρχούμε. Διάφορες κατ’ επίφαση δημοκρατικές διαδικασίες με κάλπες και άλλα ανάλογα δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και ουσιαστικά αποτελούν μεθοδεύσεις με στόχο την ΕΣΗΕΑ και την γενικότερη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

Στα δικαστήρια οι εργοδότες ΔΟΛ-ΠΗΓΑΣΟΥ κατά της απεργίας

Στα δικαστήρια προσέφυγαν οι εργοδότες του ΠΗΓΑΣΟΥ και του ΔΟΛ - αφού δεν κατάφεραν να τρομοκρατήσουν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και να το...πείσουν, με όλους τους τρόπους, να την αναστείλει ή έστω...να την μετατρέψει σε Γενική απεργία (ωραίο;)για να μήν ωφεληθουν οι ανταγωνιστές τους. Στόχος να την κηρύξουν παράνομη και, το κυριότερο, καταχρηστική.
Μόνο που, όποιο να είναι το αποτέλεσμα (και ξέρουμε τί αποφασίζουν συνήθως τα δικαστήρια στίς μέρες μας σε τέτοια θέματα) ένα είναι το σίγουρο: Τέτοιες κινήσεις μόνο πανικο δείχνουν.
Και τον πάντα κρυμένο φόβο τους οτι μπορεί οι εργαζόμενοι να ξυπνήσουν, να ενωθούν και...άντε μάζεψέ τους μετά.

Ανακλήθηκαν οι 5 απολύσεις στον Ομιλο Τεγόπουλου- αναστέλλεται η απεργία

Η «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε» ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ στο συνδικαλιστικό εκπρόσωπο της ΕΤΗΠΤΑ την ανάκληση των απολύσεων των τεχνικών.Έπειτα από αυτή την υπαναχώρηση της εργοδοσίας , η ΕΤΗΠΤΑ ανέστειλε την 24ωρη απεργία των μελών της που είχε κηρύξει για αύριο Παρασκευή 1 η Οκτωβρίου 2010.
Κατόπιν αυτού, η ΕΣΗΕΑ αναστέλλει,επίσης, την απεργία συμπαράστασης των μελών της, που είχε κηρύξει για την ίδια ημέρα.
Λίγες ώρες πρίν, σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων που συμμετείχαν -ανΤίθετα απο τους συναδέλφους τους στον ΠΗΓΑΣΟ και στον ΔΟΛ- τάχθηκαν κατά των ομαδικών απολύσεων σε όλες τις εταιρείες της Χ .Κ. Τεγόπουλος. Η συνέλευση ομόφωνα στήριξε την απεργία και ζήτησε την άμεση ανάκληση των απολύσεων. Οπως και έγινε. (ακούτε εκεί στα άλλα μαγαζιά η σαν έκλεισαν και τα αυτιά).

Το χρονικό μιάς απεργοσπαστικής τακτικής (περίπτωση Πηγασου)

Απο Εργαζόμενους στον ΠΗΓΑΣΟ

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010 (Μεσημέρι)

Η εργοδοσία του Πήγασου απολύει 16 διοικητικούς.Απόγευμα γύρω στις 17:00Η ενημέρωση από τους συνδικαλιστές της ΕΠΗΕΑ μετατρέπεται σε κοινή συνέλευση συντακτών και διοικητικών και ενώ στην αρχή οι συνδικαλιστές της ΕΠΗΕΑ καλούν σε 24ωρη στο τέλος αποφασίζεται 48ωρη με την στήριξη των παρευρισκόμενων συντακτών από τις εφημερίδες του Πήγασου και με εκπροσώπους του ΔΟΛ, οι οποίοι δηλώνουν ότι στηρίζουν κι αυτοί την απεργία. Οι συντάκτες και οι διοικητικοί καλούν την ΕΣΗΕΑ να συμμετάσχει στην απεργία. Εργαζόμενοι από το Goal δεν εμφανίζονται στην συνέλευση αυτή.

Από 18:00 μέχρι το βράδυ

Μια μικρή ομάδα συντακτών και αρχισυντακτών του Έθνους αρχίζει σιγά σιγά να διαμορφώνεται και αντιτίθεται στην απόφαση της συνέλευσης με το σκεπτικό ότι δεν έγινε ψηφοφορία, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν η ΕΣΗΕΑ θα κηρύξει απεργία. Η ομάδα αυτή περίπου 7-8 ατόμων καλλιεργεί κλίμα έντασης με φωνές και συνεχόμενες επισκέψεις- επιθέσεις στην εκπρόσωπο των συντακτών του Έθνους. Οι εργαζόμενοι του Goal βγάζουν ψήφισμα με το οποίο διαφωνούν με τις αποφάσεις της συνέλευσης και ζητάνε γενική απεργία.

Βράδυ Τρίτης – Πρωί Τετάρτης 29
Η ΕΣΗΕΑ προκηρύσσει 48ωρη απεργία σε Πήγασο, ΔΟΛ και 24ωρη στην Ελευθεροτυπία με βάση τα ψηφίσματα των συνελεύσεων και φοβούμενη την πίεση των από τα κάτω, αλλά και για να δείξει καλό πρόσωπο προς την ΕΠΗΕΑ.

Μεσημέρι Τετάρτης
Οι ομάδες των συντακτών που αντέδρασαν στις αποφάσεις της συνέλευσης της Τρίτης, συνεχίζουν να δημιουργούν κλίμα κατά των αποφάσεων της συνέλευσης και κατά των αποφάσεων της ΕΣΗΕΑ σε όλα τα έντυπα του Πήγασου.

Απόγευμα Τετάρτης
Παρουσία των συνδικαλιστών της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ που έχουν μεταβεί για ενημέρωση ξεκινάει και πάλι συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή εξαιτίας του κλίματος που έχει προκληθεί την προηγούμενη μέρα και το μεσημέρι. Τα μέλη της ομάδας που δεν θέλουν την προκηρυγμένη από την ΕΣΗΕΑ απεργία αρχίζουν να σουλατσάρουν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και με κάθε ευκαιρία φωνάζουν ενάντια στην απεργία, το συνδικαλισμό και τους συνδικαλιστές, φτάνοντας μάλιστα και σε σημείο να τραμπουκίσουν τους συνδικαλιστές. Ο περισσότερος κόσμος είναι ενάντια στους συνδικαλιστές, όχι όμως και στην ιδέα της απεργίας, κάτι που οι μικρές αυτές ομάδες, που πλέον έχουν διευρυνθεί, εκμεταλλεύονται και προτείνουν το αίτημα όχι απεργία μόνο στο ΔΟΛ και στον Πήγασο αλλά γενική απεργία. Έτσι η δυσαρέσκεια απέναντι στους συνδικαλιστές μετατρέπεται σε αντίδραση προς την συγκεκριμένη απεργία, η οποία ήταν και αυτή που πόναγε τα αφεντικά. Η ένταση επικρατεί και κανείς, πέραν από αυτές τις μικρές ομάδες δε σκέφτεται λογικά, κανείς δε ξέρει τι να κάνει και όλοι κοιτιούνται μεταξύ τους απορημένοι. Κανείς δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί και από κάπου εμφανίζεται η ιδέα της ψηφοφορίας με επιλογές:

1)Απεργία μόνο σε Πήγασο και ΔΟΛ
2)Απεργία σε όλα τα ΜΜΕ
3)Όχι απεργία

Αργά το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης
Η εκπρόσωπος του Έθνους καταρρέει και μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Κατά την μεταφορά της άτομα που είχαν ξεκινήσει να δημιουργούν κλίμα την τραμπουκίζουν με το σκεπτικό ότι παίζει θέατρο και εν συνεχεία στήνουν κάλπες για την πολυπόθητη ψηφοφορία. Κάλπες στήνονται σε όλα τα έντυπα στα οποία έχει προκηρυχτεί απεργία. Ο περισσότερος κόσμος έχει φύγει, ενώ αρκετοί που είναι στις εφημερίδες αρνούνται να συμμετέχουν. Οι υπέρ της ψηφοφορίας προσπαθούν να πείσουν με κάθε μέσο τους εργαζόμενους να ψηφίσουν. Φωνάζουν για να προκαλέσουν την προσοχή του κόσμου στην κάλπη και στο παιχνιδάκι που έχουν ετοιμάσει, ενώ συμπεριφέρονται αλαζονικά και ειρωνικά σε όσους εκφράζουν οποιαδήποτε διαφωνία. Οι διαδικασίες ψηφοφορίας είναι αδιαφανείς καθώς κανείς δε ξέρει τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων για να υπολογίσει το ποσοστό των ψηφισάντων, ενώ οι ψηφίσαντες δε γράφουν δίπλα την ιδιότητα τους με αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να ψηφίσει ανεξάρτητα από το αν εργάζεται στις εφημερίδες ή όχι. Ενδεικτικό του στησίματος της διαδικασίας είναι ότι σε όλες τις ψηφοφορίες (μέχρι και στου ΔΟΛ) οι επιλογές είναι είτε οι τρεις αυτές συγκεκριμένες επιλογές που προαναφέρθηκαν είτε οι δύο (γενική απεργία ή απεργία σε ΔΟΛ και Πήγασο). Οι περισσότεροι ψηφίζουν υπέρ της ιδέας της γενικής απεργίας. Με αυτό λοιπόν το φιάσκο, οι αντίθετοι στις αποφάσεις της συνέλευσης της Τρίτης και της απόφασης της ΕΣΗΕΑ η οποία είχε ξεπεραστεί ήδη από τις συνελεύσεις της Τρίτης θεωρούν ότι ξεπερνάν τα συνδικαλιστικά τους όργανα και ζητούν γενική απεργία, ενώ στην ουσία ζητούν να μη γίνει απεργία.
Εργαζόμενοι/εργαζόμενες στον όμιλο «Πήγασος»
πηγή: katalipsiesiea

29 Σεπ 2010

Συνελεύσεις σε ΠΗΓΑΣΟ και ΔΟΛ: Συγνώμη που δεν μίλησα

Συνέλευση στον ΠΗΓΑΣΟ. Συνελευση στον ΔΟΛ
Εγώ, ένας απλός δημοσιογράφος, ακούω, σωπαίνω και λυπάμαι
Ο λαός (όχι όλος ο λαός, μόνο αυτοί που παριστάνουν οτι τον εκπροσωπούν...) απαιτεί:
-Δημοκρατία. Να στήσουμε κάλπες και να αποφασίσουμε.
-Μα τίς αποφάσεις τίς παίρνει το Συμβούλιο...
-Δεν μας ρωτήσατε.
-Και οι απολυμένοι; Μέσα σε δύο μέρες τρείς μεγαλοεκδότες έκαναν 50 απολύσεις ταυτόχρονα. Σύμπτωση; Αν αύριο είσαστε εσείς; Ποιός θα σας στηρίξει εσάς;
-Γιατί μόνον εδώ απεργία. Να κάνουμε απεργία παντού.
-Να κάνουμε. Θα απεργήσετε κι εσείς για την Απογευματινή που δεν πληρώνει;
-...
-Και για το Κέρδος που απέλυσε τον εκπρόσωπο; Κάναμε ήδη επτά απεργίες και θα κάνουμε κιάλλες. Θα απεργήσετε;
-...
Οι κραυγές απο το ταβάνι δεν είναι των αφεντικών του ΔΟΛ η του ΠΗΓΑΣΟΥ. Αυτοί έκαναν την κίνηση στη σκακιέρα, έδωσαν τίς οδηγίες τους και πήγαν βόλτα.Εμείς που είμαστε;

Ενας απλός δημοσιογράφος που δεν οφείλει τίποτα σε κανένα αφεντικό.
(συγνώμη που δεν μίλησα)

Σχόλιο ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Οι συντάκτες αυτου του ιστολόγιου είναι αυτές τίς ώρες στα χαρακώματα- ως οφείλουν, την ώρα του αγώνα. Αναρτούν μόνο αυτό το κείμενο- κραυγή του συναδέλφου (χωρίς εισαγωγικά). Δεν έχουν χρόνο για ρεπορτάζ περιγραφής οσων- ντροπιαστικών- έγιναν στίς συνελεύσεις.(Θα τα πούμε κι αυτά, αργότερα). Κουρασμένοι, ίσως πληγωμένοι αλλά όχι ηττημένοι. Και σίγουρα μπορούν να κοιτάζουν τα παιδιά τους στα μάτια. Και τους συναδέλφους τους.

24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ και στην Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ -με την ΕΤΗΠΤΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφάσισε τη συμμετοχή των συντακτών στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΕΤΗΠΤΑ στις εταιρείες «Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» και «ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.», από τις 6.00 π.μ. της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου 2010, έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2010, ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων τεχνικών, την ακύρωση των σχεδίων για δραματική συρρίκνωση του συνόλου του προσωπικού και την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους, που εργάζονται στα έντυπα της «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», να δώσουν δυναμικό «παρών», συμμετέχοντας ομαδικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στην 48ωρη απεργία της ΕΠΗΕΑ σε "ΠΗΓΑΣΟ" και "ΔΟΛ"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφάσισε τη συμμετοχή των συντακτών στη 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΠΗΕΑ στις εταιρείες των ομίλων «ΠΗΓΑΣΟΣ» και «ΔΟΛ», από τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης, 30 Σεπτεμβρίου, έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2010, ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων, την ακύρωση των σχεδίων για δραματική συρρίκνωση του συνόλου του προσωπικού και την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Μπροστά στην αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας, η οποία θεωρεί τους εργαζόμενους ως αναλώσιμο είδος στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της, οι εργαζόμενοι απαντούν ενωμένοι με δυναμικές κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία και στην αμοιβή της, αλλά και του δικαιώματος στην ενημέρωση, η οποία απαξιώνεται από τις συνεχιζόμενες απολύσεις των εργαζομένων σε αυτήν.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους, που εργάζονται στα έντυπα και στα site του «ΠΗΓΑΣΟΥ» και του «ΔΟΛ», να δώσουν δυναμικό «παρών», συμμετέχοντας ομαδικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

28 Σεπ 2010

Απεργία κήρυξε η ΕΠΗΕΑ σε ΠΗΓΑΣΟ και ΔΟΛ για τίς απολυσεις προσωπικού

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε.Α. μετά τις αναίτιες και αιφνιδιαστικές απολύσεις συναδέλφων μας, στους ομίλους ΠΗΓΑΣΟ και Δ.Ο.Λ. αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και το σταμάτημα των απολύσεων και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείτε σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

Δεκαετίες λειτουργίας των ΜΜΕ, σε ένα θολό θεσμικό περιβάλλον που επέτρεπε υπερκέρδη και αφορολόγητα έσοδα, δημιούργησαν γιγαντιαίες εκδοτικές επιχειρήσεις και πολλούς εκδότες από τους οποίους οι περισσότεροι στηριζόμενοι στην έμμεση επιδότηση με την κρατική διαφήμιση και με υπερδανεισμό από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο τις περισσότερες φορές ενέδιδε πιεζόμενο από το πολιτικό σύστημα.Αυτό το θολό θεσμικό πλαίσιο που στηρίζει δεκαετίες τα ΜΜΕ χωρίς να μπορεί καμιά κυβέρνηση να θέσει όρους και κανόνες λειτουργίας, με την εμφανή ασυδοσία των επιχειρήσεων των ΜΜΕ, σε ότι αφορά το φορολογικό πεδίο και στην κοινωνική ασφάλιση, δημιούργησε εκδότες στυγνούς επιχειρηματίας που δεν έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα του επιχειρηματία της ενημέρωσης από όλες τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η τελική απαξίωση της ενημέρωσης και ο ρόλος των δημοσιογραφικών οργάνων από σύντροφος στην κοινωνία που ερευνά, γνωρίζει και αναδεικνύει τα προβλήματα της , βρέθηκε απέναντι στην κοινωνία και μετατράπηκε σε τέταρτη εξουσία που βαδίζει αγκαλιασμένη με όλο το πολιτικό σύστημα φέρνοντας έτσι μαζί του τη χρεοκοπία.Έντρομοι οι επιχειρηματίες της ενημέρωσης διαπίστωσαν ότι μαζί με τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος χρεοκόπησε και η ενημέρωση και μαζί της διογκώνονται και τα προβλήματα των επιχειρήσεων τους.
Καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις, στις απολύσεις των εργαζομένων, φαντάζονται οι αφελείς ότι μπορούν να υπάρχουν επιχειρηματίες χωρίς τους εργαζόμενους, ξεχνούν ότι οι εκδοτικές επιχειρήσεις έγιναν όμιλοι, με των ιδρώτα των εργαζομένων που σήμερα επιχειρούν να τους ρίξουν στην ανεργία για να απολαύσουν μόνοι τους τα υπερκέρδη των προηγούμενων χρόνων.
Υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων, που σε αυτούς στηρίχτηκαν και γιγαντώθηκαν τόσα χρόνια και επιχειρούν να μας μετατρέψουν σε κανίβαλους, ζητώντας στήριξη από τους ίδιους για την εξόντωσή τους.
Μετέτρεψαν τις εφημερίδες από ενημερωτικά όργανα σε μικρομάγαζα πουλώντας κασέτες, τσόντες, ομπρέλες, μπλουζάκια και καθρεφτάκια υποβαθμίζοντας την ενημέρωση και όταν διαπίστωσαν την κατρακύλα των κυκλοφοριών, τόσο όσο ουδέποτε εμφανίστηκε στο παρελθόν στην ελληνική κοινωνία. Πρωτοφανή σε μια πολιτισμένη κοινωνία όπως η ελληνική όπου δεν υπάρχουν αναλφάβητοι, το αναγνωστικό κοινό των εφημερίδων να εμφανίζει μονοψήφιο ποσοστό, όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε.Α. διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν εκδότες όταν θα δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Το δημόσιο αγαθό η ενημέρωση δεν πρέπει να συνεχιστεί να διαχειρίζεται από επιχειρηματίες, που με τις επιχειρηματικές τους επιλογές οδήγησαν την κοινωνία στην αποστροφή της ενημέρωσης και την απομάκρυναν από την ανάγνωση των εφημερίδων.
Όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις θέσεις εργασίας και θα αγωνιστούμε για να τεθεί τέρμα στις στρεβλώσεις που έφεραν την ενημέρωση στο σημερινό αδιέξοδο. Να δημιουργηθούν άμεσα μηχανισμοί κοινωνικού ελέγχου και να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας που θα τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις, ώστε να επανέλθει η αξιοπιστία των ΜΜΕ στην κοινωνία στην οποία θα προσφέρεται δημοκρατικά η ενημέρωση και τα ΜΜΕ θα στηρίζονται στους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές και όχι στην εξουσία για να εξασφαλίζουν χαμηλότοκα δάνεια ή θαλασσοδάνεια, επιχορηγήσεις για να διαφημίζουν τα υπουργεία, φοροαπαλλαγές και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους οφειλές.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ψήφισμα των εργαζόμενων στον Ομιλο ΠΗΓΑΣΟΣ

Μετά τις αναίτιες και αιφνιδιαστικές απολύσεις συναδέλφων μας οι εργαζόμενοι, διοικητικοί, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, διακήρυξαν σήμερα σήμερα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τη βούλησή τους να απαντήσουν στην επίθεση της εργοδοσίας με 48ωρη απεργία που αποφάσισε να κηρύξει η ΕΠΗΕΑ την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, την οποία καλούνται να στηρίξουν τα άλλα σωματεία.

Οι εργαζόμενοι ενωμένοι διακήρυξαν επιπλέον τη βούλησή τους να αποτρέψουν τις απολύσεις και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε.

Ταυτόχρονα καλούν τα σωματεία τους να στηρίξουν δυναμικά την απόφαση της ΕΠΗΕΑ για την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση , και όποια άλλη απεργιακή κινητοποίηση χρειαστεί αμέσως μετά, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να ανακληθούν οι απολύσεις.
Οι απολύσεις στον Πήγασο δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα εκδοτικά συγκροτήματα. Προσπαθούν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζόμενων. Το μοναδικό μας όπλο είναι η αλληλεγγύη και η επαγρύπνηση.

Οι Εργαζομένοι στον όμιλο Πήγασος

ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Απεργία απαιτούν από τα Σωματεία τους οι εργαζόμενοι στον ΠΗΓΑΣΟ και στον ΔΟΛ μετά από συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν ενώ την ίδια στάση αναμένεται να πάρουν και οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία που θα πραγματοποιήσουν τη δική τους συνέλευση αύριο Τετάρτη στις 4μμ.

Στην συνέλευση στον ΠΗΓΑΣΟ η αγανάκτηση και η κατακραυγή ήταν τόσο μεγάλη ώστε ο εκδότης Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος λείπει εκτός Ελλάδας, να υποχρεωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να επισπεύσει την επιστροφή του προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ψήφισμα των εργαζομένων του ομίλου ΔΟΛ

Ψήφισμα

Απαιτούμε από την εταιρεία να πάρει πίσω αμέσως το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων που έχει αρχίσει να ετοιμάζει, καθώς και κάθε άλλο σχέδιο για να φορτώσει τα βάρη στους εργαζομένους της.

Οι λίστες με υποψήφιους προς απόλυση πρέπει να αποσυρθούν τώρα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποτελέσουμε τα εξιλαστήρια θύματα επιχειρηματικών επιλογών, με το σφαγιασμό δεκάδων χαμηλόμισθων εργαζομένων, των οποίων το συνολικό κόστος μισθοδοσίας ισούται με την πολυτελή προσωπική διαβίωση μερικών μόνο golden boys της εταιρείας.

Ζητάμε από τα σωματεία μας την υιοθέτηση ενός προγράμματος άμεσων κινητοποιήσεων με κλιμάκωσή τους, έως ότου αποσύρει η εταιρεία κάθε σχέδιο επίθεσης κατά των εργαζομένων. Η αρχή πρέπει να γίνει αμέσως και η πρότασή μας είναι για μαζική κινητοποίηση για την Τετάρτη, 29/9/2010. Εννοείται -όπως το έχει αποφασίσει το διασωματειακό- σε περίπτωση απόλυσης πριν από την Τετάρτη, τότε το πρόγραμμα της απεργιακής κινητοποίησης θα πρέπει να είναι «ακαριαίο».

Απαιτούμε από την εταιρεία να συναντηθεί αμέσως με τους εκπροσώπους μας, της Διασωματειακής του τύπου.

Καλούμε σε επίσπευση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του ΔΟΛ που σκοπεύουν να διοργανώσουν τα σωματεία μας και, πάντως, την Πέμπτη το πρωί σκοπεύουμε να ξαναβρεθούμε για να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις.

Διαμαρτυρόμαστε για την επανειλημμένη άρνηση της εταιρείας να μας χορηγήσει το αμφιθέατρο του κτιρίου για τη συνέλευσή μας, παρά την υποχρέωσή της εκ του νόμου. Και διαμαρτυρόμαστε και για την άρνησή της να συνδιαλέγεται με τους εκπροσώπους μας, όπως τους έχουμε εμείς εκλέξει στα μεικτά συμβούλια των Ενώσεών μας (συντακτών, διοικητικών, κλπ.).

Τέλος, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των Ελληνικών Γραμμάτων που υφίστανται την επίθεση του ίδιου εργοδότη, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους, όπως για παράδειγμα οι σιδηροδρομικοί.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΔΟΛ
27/9/2010

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ για την ΣΣΕ

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου 2010 έως τις 6 π.μ. της Τρίτης, 5 Οκτωβρίου 2010 για όλους τους εργαζομένους στην ΕΡΤ αποφάσισαν η ΕΣΗΕΑ, η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ., η Π.Ο.Ε.ΣΥ., και οι άλλες Ενώσεις μέλη της Π.Ο.Ε.ΣΥ., ζητώντας την άμεση υπογραφή Σ.Σ.Ε. για το 2009.
Η διοίκηση της ΕΡΤ υπαναχωρώντας από τις αρχικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις της αρνείται την υπογραφή της Σ.Σ.Ε.
Η άρνηση αυτή της ΕΡΤ είναι αυθαίρετη, παράνομη και αδικαιολόγητη και πλήττει το πρωταρχικό δικαίωμα του εργαζομένου στην αμοιβή της εργασίας του και καταργεί στην ουσία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη σύναψη Σ.Σ.Ε. Η ΕΣΗΕΑ μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ θα αγωνιστεί για τη διασφάλιση των Σ.Σ.Ε. και την άμεση σύναψή τους. Αν όμως η διοίκηση της ΕΡΤ επιμείνει στην άρνησή της τότε θα εισπράξει -και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη- τις συνέπειες αυτής της άρνησής της.

Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΣΤΟ ΣΕΠΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΣΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μετά από καταγγελίες συναδέλφων δημοσιογράφων για μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από τους εργοδότες των μέσων «BLUE SKY TV», «ΤΗΛΕΑΣΤΥ», «CONTRA TV», «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ΑΥΡΙΑΝΗ», «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» και «ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ» απέστειλε επιστολή-καταγγελία προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ζητώντας τις άμεσες ενέργειές του.
Οι ΣΣΕ, που υπογράφει η ΕΣΗΕΑ με τις αντίστοιχες εργοδοτικές ενώσεις, κηρύσσονται υποχρεωτικά εκτελεστές με Υπουργική Απόφαση και ισχύουν για όλους τους δημοσιογράφους μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ. Το Δ.Σ. θα προασπίσει τις ΣΣΕ και την πλήρη εφαρμογή τους από κάθε παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά των εργοδοτών.

O "μεταλάς" Ozzy Osbourn αρθρογράφος...υγείας

Όχι δεν είναι πρωταπριλιά. Και δεν είναι αστείο. Απλώς κάποιοι σκέφτηκαν να πουλήσουν «νέες ιδέες». Έτσι, οι SUNDAY TIMES του Λονδίνου είπαν να χρησιμοποιήσουν ένα προβεβλημένο πρόσωπο προφανώς για να αυξήσουν τη κυκλοφορία τους. Συνηθισμένο θα πείτε. Μόνο που η «πρωτοτυπία» είναι αλλού.

Ούτε λίγο ούτε πολύ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον «μεταλά» των Black Sabbath Οζζυ Όσμπορν ως αρθρογράφο σε θέματα Υγείας. Έτσι, εδώ και μερικές εβδομάδες, του έδωσαν μία στήλη για να παίζει τον …γιατρό δίνοντας ιατρικές συμβουλές επί παντός θέματος που ενδέχεται να προβληματίζει τους αναγνώστες.

Ποια είναι τα προσόντα του; Σύμφωνα με τους «TIMES» ο Όσμπορν έχει επιζήσει αεροπορικών και τροχαίων ατυχημάτων, των εξαρτήσεων από ναρκωτικά και αλκοόλ, ψυχική κατάρρευση, και οικογενειακές δυσλειτουργίες για να γίνει μια παγκόσμια προσωπικότητα στην φαρμακολογία, νευρολογία, ψυχολογία και υποχονδρία.

Το αναφέρουν, άλλωστε, οι «Times» στην επικεφαλίδα της στήλης: «Έχετε κι εσείς κάποιο πρόβλημα τόσο λεπτό που να μην τολμάτε να αναφέρετε στον γιατρό σας; Μήπως προτιμάτε να το πείτε συγκαλυμμένα σε ένα έντυπο; Ο Δόκτωρ Οζζυ έχει την απάντηση. Έπειτα από δεκαετίες χρήσης και κατάχρησης του σώματός του, φροντίζει να μάθετε απ' τα λάθη του». (αυτό κι αν είναι…ειδικότητα).

Ο ίδιος ο Οζμπορν αφηγούμενος την ιστορία αυτής της νέας δραστηριότητας του δήλωσε ότι στην αρχή ξαφνιάστηκε θεωρώντας ότι του κάνουν πλάκα, αλλά μετά βρήκε την ιδέα πολύ καλή. Λέει: «Όταν με πήραν τηλέφωνο οι άνθρωποι της εφημερίδας και μου ζήτησαν να δίνω ιατρικές συμβουλές, πίστεψα ότι μου κάνουν φάρσα. Ύστερα από λίγο, όμως, το ξανασκέφτηκα και κατάλαβα ότι είχαν δίκιο. Έχω επισκεφθεί χιλιάδες γιατρούς, τους έχω πληρώσει πάνω από 1.000.000 λίρες, άμα δεν ξέρω εγώ πέντε πράγματα περί ιατρικής ποιος ξέρει δηλαδή; Χώρια που είμαι υποχόνδριος, ο χειρότερος υποχόνδριος του κόσμου όλου. Οι αρρώστιες είναι το χόμπι μου!»

Και κάπως έτσι βρέθηκε στις σελίδες των «Synday Times» να μοιράζει συμβουλές. Το κακό είναι ότι δεν περιορίζεται σ΄αυτό «που ξέρει καλά». Δίνει και οδηγίες για ειδικά σκευάσματα, όπως για παράδειγμα το «Hot Ozzy», ένα «ματζούνι» δικής του έμπνευσης που το θεωρεί το απόλυτο φάρμακο για το κρύωμα. Αποτελείται από ένα λίτρο ουίσκι ,καλοβρασμένο, μέσα στο οποίο βάζει πολλά λεμόνια για τις βιταμίνες τους.

Ίσως γιαυτό, οι «προχωρημένοι» μάνατζερς της εφημερίδας έχουν βάλει της εξής προειδοποίηση πλάι στη στήλη του: «Ο Οζζυ Οζμπορν δεν διαθέτει πτυχίο ιατρού και πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις συμβουλές του»... Είπαμε, να κερδίσουμε αναγνώστες, αλλά να μην βρούμε και το μπελά μας.

Πάντως αν και εσείς έχετε κάποιο «λεπτό» πρόβλημα, ας πούμε πώς να βρείτε δουλειά σε εφημερίδα χωρίς τα προσόντα του Οζυ, μπορείτε να του γράψετε στο μέιλ: askdozzy@sunday-times.co.uk."

Μπαράζ απολύσεων στά τρία μεγάλα συγκροτήματα Τύπου

Άλλες 18 απολύσεις τεχνικών(5στη φωτοσύνθεση και 13 στο τυπογραφείο)από τις εκδόσεις Τεγόπουλου (Ελευθεροτυπία)ήρθαν σήμερα να προστεθούν στις 25 απολύσεις της 31ης Αυγούστου.
Την ίδια ώρα και στον Πήγασο απολύθηκαν 11 διοικητικοί υπάλληλοι (ο άριθμός ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερος) και σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες απολύθηκε, επίσης, ο γιός του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Π.Σόμπολου.
Στον ΔΟΛ απολύθηκε ο υπεύθυνος του πληροφορικού συστήματος (SAP) του λογιστηρίου ενώ κάποια διευθυντικά στελέχη ετοιμάζουν, όπως τους ζητήθηκε, λίστες εργαζόμενων για να απολυθούν(πάντα υπάρχουν πρόθυμοι και υπάκουοι να ξεπουλήσουν τους συναδέλφους τους για να περισώσουν τους παχυλούς μισθούς τους.

27 Σεπ 2010

Δήμαρχο καλό βρίσκεις, αλλά στην... Ανδαλουσία


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ

«Πολλοί αγρότες στις κολλεκτίβες ήταν αγράμματοι. Είχαν όμως πίστη, πρακτική κοινή λογική, πνεύμα θυσίας και θέληση να δημιουργήσουν ένα καινούργιο κόσμο...»
ΓΚΑΣΤΟΝ ΛΕΒΑΛ «Ούτε Φράνκο, ούτε Στάλιν»



Σαν εξωγήινο αντιμετώπιζαν τον καλεσμένο στην εκπομή τους (15-9-10 MEGA) ο Δ. Καμπουράκης και ο Γ. Οικονομέας. Σαν να 'θελαν να τον αγγίξουν με το δάχτυλο για να διαπιστώσουν ότι είναι αληθινός. Και δεν είχαν άδικο, με τόσα πρωτάκουστα που έλεγε για το χωριό του στην Ανδαλουσία -μια αδιανόητη στην εποχή μας όαση ελευθεριακής κοινωνίας, μέσα στην παγκοσμιοποιημένη ζούγκλα του πιο βάρβαρου καπιταλισμού. Μια αυτόνομη κομμούνα.

Με αδιόρατο χαμόγελο και καθαρά μάτια ο γκριζομάλλης και γενειοφόρος Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, καθηγητής της Ιστορίας, εκλέγεται συνεχώς τα τελευταία 30 χρόνια και με ποσοστό περί το 75% δήμαρχος στο μεγαλοχώρι (με 2.700 κατοίκους) Μαριναλέντα, όπου:

---η καλλιεργούμενη γη, τα εργοστάσια και τα σπίτια ανήκουν στον δήμο.
---Κάθε φαμίλια πληρώνει συμβολικό ενοίκιο 15 ευρώ το μήνα.
---Ολοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι, για 6,5 ώρες την ημέρα, παίρνουν 47 ευρώ μεροκάματο (περί τα 1.200 ευρώ το μήνα) είτε στα χωράφια είτε στα εργοστάσια είτε στις υπηρεσίες, και το ίδιο ο διευθυντής και ο δήμαρχος με τον ανειδίκευτο εργάτη.
---Σχολεία, γήπεδα και ιατρεία είναι του δήμου.
---Υπάρχει εκκλησία για τους ελάχιστους πιστούς, αλλά όχι και ιερείς («Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε ούτε έναν παπά...», είπε γελώντας ο δήμαρχος).
---Δεν υπάρχουν αστυνομία, δικαστήρια και κρατητήρια -με μηδενική βεβαίως εγκληματικότητα.
---Ενας μόνο αιρετός λαϊκός δικαστής αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές χωρίς ποινές και τις προσωπικές διαφορές με νουθεσίες.
---Μοναδικό κέντρο αποφάσεων για όλα οι γενικές συνελεύσεις, τακτικές και έκτακτες.

Εξανέστη ο Καμπουράκης:
«Δηλαδή, κύριε δήμαρχε, δεν μπορώ να έχω δικά μου δυο- τρία σπίτια να τ' αγοράζω και να τα πουλάω; Τι σόι ελευθερία είναι αυτή;».
«Οχι, δεν μπορείτε. Η κατοικία είναι δικαίωμα. Οχι εμπόρευμα ή επιχείρηση. Και δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς οικονομική δημοκρατία, δηλαδή ισότητα».

Πιο πονηρός ο Οικονομέας:
«Μας κουφάνατε με όλα αυτά τα απίστευτα θαύματα. Δεν μπορεί, κάτι κρύβετε! Οπως έκρυβε πολλά και η Σοβιετική Ενωση, που την έχετε, προφανώς, πρότυπο».
«Το καθεστώς στη Σοβ. Ενωση ήταν κρατικός καπιταλισμός» το ξέκοψε, με μια μονοκοντυλιά, ο καταφανώς αντιεξουσιαστής δήμαρχος.
Με τόση ασχετοσύνη και κόντρα τον αδυσώπητο τηλεοπτικό χρόνο, άντε να εξηγήσει ο παράξενος δήμαρχος ποια πρότυπα έχει η κολεκτίβα της Μαριναλέντα και πως δεν ήρθε ξαφνικά ουρανοκατέβατη.
Είχε, πάντως, την άνεση να μιλήσει στο τριήμερο φεστιβάλ των αντιεξουσιαστών της Θεσσαλονίκης για την Αμεση Δημοκρατία και σε ολονύκτιες συζητήσεις στην Αθήνα, με τους ανήσυχους νέους της Πετρούπολης και τα διψασμένα παιδιά των Εξαρχείων:
* Για τους σκληρούς αγώνες 12 χρόνων (γενικές απεργίες, πορείες, συγκρούσεις με την κρατική καταστολή και τους μπράβους των γαιοκτημόνων, καταλήψεις, απεργίες πείνας κ.ά.) που έφεραν τη νίκη: αναγκάστηκαν το κράτος και ο τοπικός γαιοκτήμονας να παραχωρήσουν στον δήμο τη νομή της αγροτικής γης -κι έτσι μπήκαν οι βάσεις της κολεκτίβας. «Δεν θέλουν να δώσουν την ιδιοκτησία, αλλά κι εμείς δεν τη θέλουμε. Η γη δεν ανήκει σε κανένα. Την κληρονομούμε από τους προγόνους μας, την καλλιεργούμε και οφείλουμε να την παραδώσουμε στα παιδιά μας βελτιωμένη» («Αυγή» 19-9-10).

* Για την άσβεστη στο συλλογικό υποσυνείδητο ιστορική μνήμη: παράδοση ενάμιση αιώνα σχεδόν έχουν οι κομμούνες και οι κολεκτίβες στην Ισπανία, με τους αναρχικούς να πρωτοστατούν. Αποτέλεσαν την πεμπτουσία της Ισπανικής Επανάστασης (1936-38), καθώς οργανώθηκαν και εκατοντάδες από τους αγρότες και τους εργάτες στην Καταλονία, την Ανδαλουσία, την Αραγόνα, τη Λεβάντε και την Καστίλη. Καταπολεμήθηκε άγρια από το μεγάλο κεφάλαιο, την καθολική Εκκλησία και από όλα τα πολιτικά κόμματα- και πιο λυσσαλέα από τους φαλαγγίτες του Φράνκο και τους σταλινικούς κομμουνιστές.

* Για την έμπρακτη απόδειξη ότι (όχι στο απώτερο μέλλον, αλλά εδώ και τώρα) «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Στην Ανδαλουσία, που μαστίζεται από την ανεργία και την ανέχεια (το 2% των γαιοκτημόνων κατέχει το 50% της καλλιεργήσιμης γης, τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας), στην πραγματική όαση της Μαριναλέντα «δεν υπάρχει ανισότητα, δεν έχουμε ανεργία, δεν μας εκμεταλλεύονται οι γαιοκτήμονες, ο πλούτος που παράγουμε επιστρέφει στον εργάτη...».

Δεν είναι αφελής ο δήμαρχος Γκορντίγιο για να ονειρεύεται ότι Μαριναλέντα μπορούν να ξεφυτρώσουν ξαφνικά παντού στον κόσμο. Τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας για μια ελευθεριακή κοινωνική οργάνωση υπερασπίστηκε με ιδιαίτερο πάθος στον τόπο όπου γεννήθηκε η αθηναϊκή δημοκρατία: αυτοδιεύθυνση, αποκέντρωση, αλληλοβοήθεια, οικονομική ισότητα, αλληλεγγύη -συνθήκες, δηλαδή, που διασφαλίζουν το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να αποφασίζουν για τη μοίρα τους και να ζουν ανθρώπινα, με αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Είναι πλεονασμός -λέει- να μιλάμε για άμεση δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι παρά μόνον άμεση. Η λεγόμενη αντιπροσωπευτική δημοκρατία του αστικού κοινοβουλίου δεν είναι ούτε δημοκρατία ούτε αντιπροσωπευτική, αφού ο ρόλος εντολέως και εντολοδόχου αντιστρέφεται: οι υποτιθέμενοι εντολείς (ο λαός) αποξενώνονται από τα κέντρα αποφάσεων και οι θεωρητικά εντολοδόχοι (οι επαγγελματίες πολιτικοί) αυτονομούνται και αποφασίζουν για πάρτη τους. «Η δημοκρατία που μας πουλάνε από την τηλεόραση -λέει ο Γκορντίγιο- είναι η δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου, των ληστών του ΔΝΤ και των τραπεζών...».

Μας βρήκε και μας τα 'πε στις παραμονές εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, που κατ' εξοχήν προσφέρεται ως πεδίον εφαρμογής αρχών της άμεσης δημοκρατίας.
Αλλά για μας πέρα βρέχει... Τα αναξιόπιστα πολιτικά κόμματα, υπεύθυνα απολύτως για την πολύπλευρη κρίση και το χάλι μας, εννοούν, με απύθμενο θράσος, να μας υποδείξουν τώρα και ποιους θα ψηφίσουμε!

Και τους εννέα (!) υποψήφιους περιφερειάρχες της Αττικής είχε καλέσει την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή του (ALTER) ο Ν. Χατζηνικολάου. Με τους μισούς απ' αυτούς της Αριστεράς, όλων των αποχρώσεων, μόνον ο Κ. Διάκος των Οικολόγων Πράσινων μίλησε για τους αναγκαίους, ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, που θα ενεργοποιήσουν τους πολίτες στα κέντρα αποφάσεων. Φαίνεται ότι εντυπωσίασε ώς και τον Χατζηνικολάου, που την επομένη ακούστηκε στο ραδιόφωνό του να λέει:

«Να μου το θυμηθείτε, από τις κάλπες ο Διάκος θα βγει... Μητροπολίτης».
Δύο φορές, ώς τώρα, στόχος απόπειρας δολοφονίας, ο αντιεξουσιαστής δήμαρχος Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, στις λίγες μέρες που φιλοξενήθηκε εδώ, πρόβαλε την κολεκτίβα της Μαριναλέντα ως χειροπιαστή επιβεβαίωση της διαχρονικά αναλλοίωτης αλήθειας: Δεν υπάρχει ελπίδα για έναν ανθρώπινο κόσμο, όσο η κοινωνία παραμένει παθητική, αδρανής και υποταγμένη, όσο δεν αυτενεργεί, δεν αυτονομείται, δεν χειραφετείται, δεν παίρνει στα χέρια της την απελευθέρωσή της, χωρίς μεσσίες και διαμεσολαβητές.
Δέσμιοι της αλαζονικής μιζέριας τους οι αρχομανείς ηγέτες της δικής μας Αριστεράς καμώνονται πως ούτε τον άκουσαν ούτε τον είδαν.
πηγή:Ελευθεροτυπία

26 Σεπ 2010

Ραδιόφωνο άφωνο, παράφωνο...

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το ραδιόφωνο ήταν ένα θερμό, δημοκρατικό μέσον επικοινωνίας. Δεν κόστιζε πολύ, κι αυτό επέτρεπε σε πολλές μουσικές εκπομπές του να αναδεικνύουν νέες μουσικές τάσεις και τολμηρούς καλλιτέχνες, αποκαθιστώντας μια προσωπική σχέση με χιλιάδες ακροατές και βοηθώντας τους να ανακαλύψουν κάτι πέρα από το μέινστριμ. Ομως οι καιροί αλλάζουν.
Μικρόφωνα χωρίς παραγωγούς. Ολο και συχνότερα θα το βλέπουμε στα στούντιο. Φτηνό ή όχι, οι επιχειρηματίες θέλουν να κάνουν το ραδιόφωνο ακόμα πιο κερδοφόρο. Πάση θυσία. Και η κρίση είναι ένας καλός λόγος ή, συχνότερα, ένα καλό άλλοθι γι' αυτό.

Ετσι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι σταθμοί κόβουν τις εκπομπές με χαρακτήρα, περιορίζοντας το ρεπερτόριό τους σε φτωχές παραλλαγές ελάχιστων τραγουδιών. Ενώ η φετινή σεζόν άρχισε με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις ελλείψεις της κρατικής ραδιοφωνίας (από τον Δεκαπενταύγουστο περιμένουμε την προκήρυξη για τους συμβασιούχους), με σταθμούς και δισκογραφικές εταιρείες απλώς να αλληλοεξυπηρετούνται, αφήνοντας τους ακροατές να νομίζουν ότι τους προτείνουν νέους σταρ και με πιέσεις σε καλλιτέχνες να απαρνηθούν τα δικαιώματά τους, προκειμένου ν' ακούσουν τα τραγούδια τους απ' τα ερτζιανά. Και ακόμα, με πολύ λιγότερους επαγγελματίες πίσω από τα μικρόφωνα. Τελευταίο παράδειγμα ο «Μελωδία 99,2». Απολύθηκαν οι περισσότεροι παραγωγοί (Οδυσσέας Ιωάννου, Κώστας Θωμαΐδης, Διονυσία Μπάκα κ.ά.), με αποτέλεσμα ο σταθμός-προπύργιο του καλού ελληνικού τραγουδιού να παίζει πλέον με playlist τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον το ρεπερτόριό του δεν έχει αλλάξει, κάτι είναι και αυτό.

Μέχρι πρότινος θα ήταν αδιανόητο. Και όμως, σήμερα, υπάρχει μουσικό ραδιόφωνο που βγάζει ολόκληρο δεκαπενθήμερο πρόγραμμα μεταδίδοντας συνολικά μόνο 167 τραγούδια! Είναι ο «Hot FM» 104,6 και αν νομίζετε πως δεν τον ακούει κανείς, κάνετε λάθος. Δεύτερος είναι στη λίστα με τις τελευταίες ακροαματικότητες.

Τα περισσότερα μουσικά ραδιόφωνα λειτουργούν πια με ελάχιστους ανθρώπους. Ο «Δίεση 101,3» έχει επτά παραγωγούς, ο «Rock 96,9» το ίδιο, ο «Freedom 88,9» μόλις τρεις, όσους το «Δίφωνο 96,6» και ο «Oasis 88», ο δε «Derti 98,6» μόνο έναν. Επίσης οι «Hot» και «Music» δεν έχουν κανέναν. Ραδιόφωνα i-pod δηλαδή! Χώρια ότι πολλές από τις θέσεις αυτές στα μικρόφωνα τις παίρνουν σελέμπριτι ή τηλεοπτικά πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με τα FM.
Είναι αλήθεια ότι στις διευθύνσεις των σταθμών βρίσκονται συχνά συνθέτες και στιχουργοί (ο Βαλεντίνο στον «Sfera», ο Οδυσσέας Ιωάννου μέχρι πρόσφατα στον «Μελωδία»), ενώ ακόμα συχνότερα οι σταθμοί έχουν επιχειρηματικό εναγκαλισμό με δισκογραφικές εταιρείες. Π.χ. ο «Ρυθμός 94,9», ο «ΑΝΤ1» και η δισκογραφική Heaven Music ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Και στο Top 10 του «Ρυθμού», οι οκτώ στους δέκα καλλιτέχνες προέρχονται από τη Heaven. Επίσης, ο όμιλος Γιαννίκου διαθέτει και ραδιοσταθμούς («Δίφωνο 96,6» με έντεχνο ρεπερτόριο, «Oasis 88» με λαϊκά και «Fresh 88,6» με ποπ καθώς και δισκογραφικές εταιρείες (Legend, Lyra) που αλληλοϋποστηρίζονται σταθερά.

Σ' αυτή την παλιά ιστορία, έρχονται τώρα να προστεθούν νέες. Η ιδιοκτησία του «Σκάι 100,3» αποφάσισε να μη μεταδίδει τραγούδια καλλιτεχνών, που έχουν αναθέσει στην ΑΕΠΙ την είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Προς το παρόν ο «Σκάι» μεταδίδει αρκετά παλιά κάντρι, που τού έρχονται ίσως οικονομικότερα

Ελάχιστοι είναι οι σταθμοί που παίζουν ελεύθερα, χωρίς playlist. Τα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ (Kosmos, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα), ο «Μελωδία 99,2», ο «Best 92,6», ο «Εν Λευκώ 87,7».
πηγή:Ελευθεροτυπία (το πλήρες ρεπορτάζ)