27 Ιουλ 2013

ΑΠΟΧΩΡΩ ΑΠΟ ΤΟ “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ” ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ.


Του Κώστα Γρηγοριάδη
Ημέρα παρασκευή 26-7-13, δύσκολη μέρα για μένα γιατί μετά από 23 ολόκληρα χρόνια καθημερινής δημοσίευσης γελοιογραφιών στο “ριζοσπάστη” έκλεισα ένα σημαντικό κύκλο προσωπικής δημιουργίας και πολιτικής έκφρασης μέσω του σκίτσου, αποχωρώντας από την εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Απόφαση εξαιρετικά δύσκολη, γιατί η παρουσία μου εκεί σηματοδοτούσε και τη προσωπική μου, στο μέτρο του δυνατού, μέσα από το σκίτσο, συμβολή σε ένα καλύτερο αύριο για την εργατική τάξη και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα που μάχονταν με την ταξική πάλη να πάνε λίγο ψηλότερα.
Μεγάλος καθοδηγητής σε αυτήν την υπόθεση για μένα ήταν ο ιστορικός ρόλος που έπαιζε πάντα το τιμημένο ΚΚΕ, που με τις αποφάσεις του σηματοδοτούσε πάντα αυτό που ο Μαρξισμός-Λενινισμός εξέφραζε .
Εδώ και χρόνια σιγά-σιγά...

Και ο Κώστας Κυριακόπουλος εκτός ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ- "Αν δεν παραιτηθείς θα απολυθείς"

Και νέα «αποχώρηση»  από την εφημερίδα  Ελευθεροτυπία - μετά την  αντικατάσταση του διευθυντή της Βαγγέλη Παναγόπουλου από το Γιώργο Παπαδόπουλο-Τετράδη, ακριβώς την ημέρα συμπλήρωσης  38 ετών από την έκδοση της εφημερίδας.  
Αυτή τη φορά  πρόκειται για τον αρχισυντάκτη της διαδικτυακής έκδοσης  Κώστα Κυριακόπουλο- μετά από 24 χρόνια  στην εφημερίδα και  έναν από τους βασικούς συντελεστές της  επανέκδοσης του φύλλου.  

Έδωσε...Ρέστα στα media αλλά δεν τον έσωσαν οι ισχυρές διαπλοκές...


ην Παρασκευή ΑΠΟΛΟΓΉΘΗΚΕ τελικά ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης μετά την προθεσμία που ζήτησε από την ανακρίτρια, αρμόδια για θέματα διαφθοράς, Ρέα Κατσίβελη. 

O εφοπλιστής κατηγορείται, σύμφωνα με πληροφορίες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υπεξαίρεση, μέσω της τράπεζας FBB η οποία ανήκει στον ίδιο. O Β. Ρέστης είχε μέχρι πρότινος συμμετοχή στο ΔΟΛ, και εξακολουθεί να κάτεχε μερίδιο στο Mega. Στον άμεσο έλεγχό του είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί MTV και Nickelodeon και ο ραδιοφωνικός Music...

26 Ιουλ 2013

ΝΕΡΙΤ, όπως... κόψτε το λαιμό σας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Επιμένουν στις απολύσεις, αδιάφορο πού θα βρεθούν οι αποζημιώσεις

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ 
    
Απολύτως λογική μού μοιάζει η πρόταση των εργαζομένων της ΕΡΤ προς τον Παντελή Καψή, να λειτουργήσει με τους ίδιους το πρότζεκτ ΝΕΡΙΤ, δρομολογώντας παράλληλα ένα σχέδιο αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων.

Επιμένουν στις απολύσεις, αδιάφορο πού θα βρεθούν οι αποζημιώσεις Αλλο τώρα αν είναι δεμένα τα χέρια τού υφυπουργού και ακόμη και να θέλει, δεν μπορεί να την υλοποιήσει.
Σας τα έγραφα και προ ημερών και θα τα επαναλάβω: οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν «πουλήθεί» στην τρόικα, η οποία τους έχει γράψει στο πλαφόν της και δεν τους ξεγράφει ο κόσμος να χαλάσει. Και ταυτόχρονα...

Γιατί η Σοφία Παπαϊωάννου εγκατέλειψε Παπαχελά - Αλαφούζο

Αναταράξεις και στο ενημερωτικό του Alpha 
Πολλά τα ερωτήματα σχετικά με την απόφαση της δημοσιoγράφου - ερευνήτριας Σοφίας Παπαϊωάννου να εγκαταλείψει τους Φακέλους του ΣΚΑΪ και να να πάρει μεταγραφή στο κανάλι του Κοντομηνά όπου λέει θα παρουσιάζει, από το φθινόπωρο, μια εβδομαδιαία εκπομπή έρευνας.
Η Παπαϊωάννου εθεωρείτο η ψυχή της εκπομπής «Φάκελοι» που παρουσίαζε οΑλέξης Παπαχελάς στο κανάλι του Φαλήρου και η μετακίνησή της στον Alpha προκάλεσε αναστάτωση και προβληματισμό στον ΣΚΑΪ και προσωπικά στον Αλαφούζο ο οποίος την εκτιμούσε ιδιαίτερως για την δουλειά που έκανε.
Πίσω από την αποχώρηση της δημοσιογράφου που έγινε γνωστή από τον Παπαχελά υπάρχει έντονο.. 

Να παραιτηθεί ΤΩΡΑ ο Παντελής Καψής...

...αν αληθεύει ότι προσέλαβε για διευθυντή τον κουμπάρο του Κώστα Σπυρόπουλο και για σύμβουλο τον Μπράμο

Για να καταλάβουμε, ο άνεμος ανανέωσης και ανεξαρτησίας που υπόσχεται ο  υφυπουργός, Παντελής Καψής για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα στηθεί με ανθρώπους της ΔΗΜΑΡ; 

Θυμίζουμε ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη με το πρόσχημα του «μαύρου» στην ΕΡΤ δραπέτευσε από την κυβέρνηση και τις κυβερνητικές ευθύνες! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. 

Ταρίφα σε ξενοδόχους από την Digea

Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, αυτά που πλέον μεταδίδονται ψηφιακά μέσω της Digea, έχουν συστήσει εταιρεία με την επωνυμία «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.», μέσω της οποίας ζητούν από τα ξενοδοχεία «ταρίφα» για να επιτρέψουν τη μετάδοση του προγράμματός τους! Διαφορετικά, ...

25 Ιουλ 2013

Και εκεί που οι εκδότες του "Ελεύθερου Τύπου"Αλ. Σκαναβής και Δημ. Μπενέκος έλεγαν στους εργαζόμενους που περίμεναν να πληρωθούν τον καθυστερούμενο για ένα μήνα, μισθό τους, πως η εφημερίδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα και είναι μια "υγιής επιχείρηση", τους έσκασε τη βόμβα.
Η καθυστέρηση μισθοδοσίας είναι το πρώτο ορατό δείγμα πως ο Ελέυθερος Τύπος…

Ο πραγματικός ρόλος του Παντελή Καψή για το θάνατο της ΕΡΤ

– Η χθεσινή συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Τις διχαστικές ενέργειες της Κυβέρνησης, με τις οποίες επιχειρείται να λειτουργήσει το «μόρφωμα» που καλείται Δημόσια Τηλεόραση και  την έκδοση μιας «πρόσκλησης ενδιαφέροντος»  πρόχειρης, «φωτογραφικής», με τερατώδη νομικά κενά, δίχως την παραμικρή σχέση με τη δημοσιογραφική πραγματικότητα, που παραβιάζει ακόμη και την πολιτική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την πρόσληψη 2.000 εργαζομένων της ΕΡΤ, κατήγγειλε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στη συνάντηση που είχε χθες με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης κ. Παντελή Καψή.
Στη συνάντηση που έγινε παρουσία της διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ – και των νομικών συμβούλων των Ομοσπονδιών και της Ένωσης – ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει ούτε τη σύμβαση που θα κληθούν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, ούτε το περιεχόμενο της αίτησης που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι. Ο κ. Καψής, επίσης, δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες των εργασιακών σχέσεων και τον τρόπο ασφάλισης των δημοσιογράφων που θα προσληφθούν με δίμηνη σύμβαση στο μεταβατικό μόρφωμα. Για όλα αυτά τα θέματα παρέπεμπε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών και στον υπόλογο ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη.  Μόνιμη επωδός του κ. Καψή σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ήταν η αναγκαιότητα λειτουργίας του παράνομου και αντισυνταγματικού «μεταβατικού φορέα». Και φυσικά η ανάγκη  «απελευθέρωσης» του Ραδιομεγάρου της Αγ. Παρασκευής ακόμη και με τον απίστευτο εκβιασμό που διατύπωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συνεχιστεί η καταβολή των αποζημιώσεων.
Κατόπιν όλων αυτών, το καταγγέλλουμε το ρόλο που έχει αναλάβει προσωπικά ο κ. Παντελής Καψής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται από τις 11 Ιουνίου. Στη χθεσινή συνάντηση απέδειξε ότι μέλημά του δεν είναι η λειτουργία μιας πραγματικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, αλλά ο διχασμός των εργαζομένων και η νομιμοποίηση των παράνομων τετελεσμένων της κυβέρνησης με την εκβιαστική υφαρπαγή των υπογραφών όσων δημοσιογράφων ενδώσουν. Τελικός στόχος του είναι η δημιουργία με κάθε τρόπο ενός παράνομου τηλεοπτικού «μορφώματος» το οποίο μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τη δημοσιογραφική πραγματικότητα, καλύπτει ωστόσο πλήρως τις προπαγανδιστικές και πολιτικές επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου.  Σταθερή του επιδίωξη για την «εκκαθάριση» του Ραδιομεγάρου είναι αντί για ΜΑΤ και ΕΚΑΜ, να χρησιμοποιηθεί ο «στρατός» των επιλαχόντων, οι οποίοι θα ζητούν να αδειάσει η Αγία Παρασκευή και η ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη, ώστε να προκηρυχθούν σε δεύτερη φάση οι θέσεις τους.
Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην χθεσινή συνάντηση παρουσίασαν την 4η κατά σειρά πρότασή τους, άρτια και άμεσα εφαρμοστέα, που παρέχει στην κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη λύση η οποία είναι απολύτως σύμφωνη τόσο με το γράμμα όσο και με το πνεύμα της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ και των νόμων:
·        Να ανοίξει άμεσα ο νέος θεσμικός φορέας Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που διαδέχεται την ΕΡΤ (ΝΕΡΙΤ) και μάλιστα από όλες τις εγκαταστάσεις της, το πρόγραμμα του οποίου θα συνεχίσουν να παράγουν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
·        Με ταχύτατες διαδικασίες θα γίνει η αποχώρηση όσων επιθυμούν να αποχωρήσουν με σύνταξη.
·        Η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο. Μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. με ουσιαστικό διάλογο με ανεξάρτητους φορείς και ενώσεις  των εργαζομένων θα σχηματοποιηθεί και θα οριστικοποιηθεί το νέο οργανόγραμμα και ο νέος Γενικός Κανονισμός του Προσωπικού, που θα έχει απομείνει.
Η πρόταση αυτή, που δεν επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό (αποζημιώσεις, ρήτρες κ.λπ.), αρχικά καταγράφηκε από τον κ. Καψή, αλλά όταν του ζητήθηκε να την μεταφέρει στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να το κάνει.
Απέδειξε και με αυτόν τον τρόπο ότι ο ρόλος του είναι στην καλύτερη περίπτωση κενός περιεχομένου. Αν και μέρα με την ημέρα επιβεβαιώνει οτι πραγματικός του στόχος είναι η παρελκυστική τακτική του δήθεν διαλόγου, ο εκβιασμός των εργαζόμενων της ΕΡΤ, η νομιμοποίηση του «μαύρου» στις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ και η αντικατάστασή του με ένα τηλεοπτικό προϊόν κομμένο και ραμμένο από τα υπόγεια του Μαξίμου.
Γιώργος Γιουκάκης
Μαριλένα Κατσίμη
Νανά Νταουντάκη
Δημήτρης Τρίμης
 

24 Ιουλ 2013

Οι εκδότες προσφέρουν τα έντυπά τους στους εργαζόμενους!

Παρουσία δικηγόρου ο εκδότης της εφημερίδας "ΕΞΠΡΕΣ" κάλεσε τη Δευτέρα τους εργαζόμενους να "αναλάβουν την εφημερίδα".
Το αδιευκρίνιστο κομμάτι της προσφοράς παρέμεινε αν "δίνει την εφημερίδα" καθαρή από χρέη ή οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν και τις υποχρεώσεις της. Όπως επίσης και τι μέλλει γενέσθαι με τα δεδουλευμένα τους...
Φυσικά ούτε κουβέντα για το πιεστήριο...
Η πρώτη αντίδραση των εργαζόμενων ήταν η "μετά πολλών επαίνων" απόρριψη της πρότασης Καλοφωλιά.
Μένει να δούμε αν στις 27/7 πόσοι και ποιοί εργαζόμενοι θα τρέξουν να πάρουν τις "δωρεάν" μετοχές της "Τρίτης Όψης ΑΕ" του δικηγόρου και συνεκδότη της "Ελευθεροτυπίας" Χάρη Οικονομόπουλου.

Τώρα που "σφίξαν τα γάλατα" το πιθανότερο είναι κι άλλοι εκδότες και "εκδότες" θα προσφέρουν τα.. έντυπά τους στους εργαζόμενους... Είναι μια "καλή" κίνηση - που μάλλον έχει μακροπρόθεσμο στόχο: γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη εργαζόμενοι που θα συναινέσουν σε τέτοιες προτάσεις, το μήνυμα που περνούν είναι σαφές: σταματήστε τις διεκδικήσεις και τις μουρμούρες και συνεχίζουμε με τα γνωστά  "έναντι", "μέσα έναν ή δύο ή και τρεις μισθούς", ελαστικό ωράριο κ.λπ.

Αλλά πλέον τα περιθώρια όχι απλά στένεψαν, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου...
Και σ' αυτή τη φάση οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν επιτέλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων...

πηγη: anasigrotisi

22 Ιουλ 2013

«Εφυγε» η «πρύτανης» του Λευκού Οίκου

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 92 ετών άφησε η Ελεν Τόμας, «πρύτανης» των διαπιστευμένων στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφων. Ανοιξε το δρόμο για τις γυναίκες αλλα.. τιμωρήθηκε για τα σχόλιά της..
Η πορεία της στο πολιτικό ρεπορτάζ διήρκεσε 68 ολόκληρα χρόνια, από το 1942, όταν έπιασε δουλειά στο πρακτορείο United Press, ώς το 2010, οπότε και "εγκατέλειψε" το επάγγελμα.

Επιστολή αποχαιρετισμού του διευθυντή της “Ελευθεροτυπίας”, Βαγγέλη Παναγόπουλου προς τους εργαζόμενους

Σήμερα η “Ε” κλείνει 38 χρόνια ζωής.

Όλα αυτά τα χρόνια ήμουν παρών, προσφέροντας τις υπηρεσίες μου από διάφορες θέσεις.

Από σήμερα, σύμφωνα με την επιθυμία του 7 μηνών εκδότη της, κ.Χάρη Οικονομόπουλου, είμαι παρελθόν.

Έτσι γίνεται στις ομάδες, όταν δεν πηγαίνουν καλά αλλάζουν προπονητή και ορισμένες φορές και ιδιοκτήτη. Πωλούνται, αλλάζουν χέρια.

Προκήρυξη στον αέρα για τη ΝΕΡΙΤ

ΜΟΝΟ 580 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ

Σήμερα κληρώνει για τη ΝΕΡΙΤ, καθώς θα δει το φως της ημέρας η προκήρυξη για 580 θέσεις εργασίας.
Οπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παντελής Καψής, ισχύει η δέσμευση για το τελικό πλαφόν των 2.000 εργαζομένων στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Επειδή όμως η Αγία Παρασκευή δεν σκοπεύει να υποστείλει τη σημαία του αγώνα ...

Αναστολή έκδοσης για την εφημερίδα News

Μετά από 8 μήνες κυκλοφορίας
Ανέστειλε την κυκλοφορία της η εβδομαδιαία εφημερίδα News. Η εφημερίδα είχε κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο και μετά από 8 μήνες ανέστειλε την έκδοσή της. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες οι πωλήσεις τον τελευταίο καιρό είχαν πέσει σημαντικά με τα έξοδα να αυξάνονται! Οι εργαζόμενοι είναι αναστατωμένοι, ωστόσο  όπως ακούγεται, έχει πέσει ήδη στο τραπέζι πρόταση για νέα έδοση απο τον Σεπτέμβριο! Τις επόμενες μέρες θα γίνουν κάποιες αλλαλές σε ότι αφορά τους συνεργάτες της εφημερίδας, αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες  για να μη χάσουν τη δουλειά τους θα μετακινηθούν στο περιοδικό You.
Πηγή: parapolitika

21 Ιουλ 2013

Τα «απόνερα» από το λουκέτο στην ΕΡΤ


Το μαύρο στη μικρή οθόνη μαυρίζει και το μέλλον των ελληνικών ανεξάρτητων παραγωγών, που είχε αναθέσει η ΕΡΤ και πλέον βρίσκονται στον αέρα, καθώς και γενικότερα του ελληνικού κινηματογράφου.
Το λουκέτο στην ΕΡΤ δεν σημαίνει απλώς πως κλείνει η κάνουλα χρηματοδότησης της δημόσιας τηλεόρασης για το ελληνικό σινεμά. Ούτε πως χιλιάδες άνθρωποι διάφορων καλλιτεχνικών ειδικοτήτων που επί χρόνια συνεργάζονταν σε εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ, βρίσκονται κι αυτοί χωρίς δουλειά (αλλά και χωρίς προοπτικές στον οπτικοακουστικό χώρο).
Ενα νεοσύστατο σωματείο, η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με μέλη γνωστούς ντοκιμαντερίστες, όπως ο Αγγελος Κοβότσος και ο Μάρκος Γκαστίν, θίγει και μια άλλη, παραγνωρισμένη παράμετρο: τις καταστροφικές συνέπειες που έχει «η αιφνίδια και ακατανόητη πράξη σφραγίσματος της δημόσιας τηλεόρασης» για τις παραγωγές που ήταν ήδη σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα:

ΚΟΥΡΗΣ: 2.000.000 και τέρμα..

       
               

 ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο Γιώργος Κουρής στην καταβολή των 2.000.000 ευρώ στους πρώην εργαζομένους του Alter, για να ξαναλειτουργήσει το κανάλι.
 Αυτή τη φορά όμως τη διευκρίνισε την πρότασή του, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι που θα μείνουν (παραμένουν 300 εν συνόλω) θα λάβουν 20.000 έκαστος για δεδουλευμένα, ενώ όσοι φύγουν θα λάβουν 25.000 ευρώ έκαστος.