22 Οκτ 2011

Ψήφισμα εργαζομένων στο ΑΠΕ και στην ΕΡΤ


Οι εργαζόμενοι στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) καταδικάζουν την επιχειρούμενη μετατροπή των δημοσιογράφων σε κρατικούς υπαλλήλους ,με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Το πολυνομοσχέδιο που έγινε νόμος απαξιώνει και υποβαθμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ,υπονομεύοντας το δικαίωμα στην αντικειμενική ενημέρωση . Ο νόμος είναι πλήρως ανεφάρμοστος στην περίπτωση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, καθώς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν μπορούν να έχουν ούτε σταθερό ωράριο ούτε αντικείμενο απασχόλησης συγκρίσιμο με αυτά των δημοσίων υπαλλήλων.
Αρνούμαστε την τακτική του διαχωρισμού των δημοσιογράφων και των τεχνικών ή διοικητικών υπαλλήλων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης σε δύο κατηγορίες, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο εντάσσεται σε μια ιδιότυπη τακτική καλλιέργειας διχόνοιας μεταξύ των εργαζομένων και των κοινωνικών ομάδων.
Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και τα Δημοτικά Ραδιόφωνα για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων .Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τη σύγκληση κοινής γενικής Συνέλευσης την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην ΕΣΗΕΑ από 13.00-17.00, διάστημα για το οποίο καλούμε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να κηρύξει στάση εργασίας.
Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία προς πάσα κατεύθυνση για να γίνει κατανοητός ο διακριτός ρόλος των δημοσιογράφων από τους κρατικούς υπαλλήλους .
Καλούμε, τέλος την ΕΣΗΕΑ να ελέγξει πειθαρχικά τους δημοσιογράφους-βουλευτές που είναι μέλη της και υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες ισοπεδωτικές και εξοντωτικές για τα δημόσια ΜΜΕ διατάξεις.

21 Οκτ 2011

Ζητούν διαγραφή των βουλευτών- δημοσιογράφων που ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο


Απόφαση της γενικής συνέλευσης
των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ

Μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις 8 ημερών στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, με αίτημα να μην μετατραπούν οι δημοσιογράφοι σε κρατικούς υπαλλήλους, να αποσυρθεί το επίμαχο πολυνομοσχέδιο και να διατηρηθούν οι ΣΣΕ , συγκεντρωθήκαμε σήμερα Στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής .Αποτιμήσαμε τις δράσεις μας και αποφασίσαμε τις μελλοντικές μας κινήσεις:
Η μαζικότητα των Γενικών Συνελεύσεων, η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες, τα εναλλακτικά απεργιακά δελτία και η μαζική τους αποδοχή τόσο από τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα όσο και από τους επισκέπτες στο διαδίκτυο, η ανταπόκριση άλλων κοινωνικών φορέων και εργαζομένων στο κάλεσμα μας, μας γεννά αισιοδοξία.
Μάθαμε να συζητάμε, να ακούμε, να συνθέτουμε, να συνεννοούμαστε, να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και..να τα κάνουμε δράση.
Μάθαμε να ανακαλύπτουμε αυτά που υποκρύπτουν οι νομικές ασάφειες, να μην έχουμε αυταπάτες για τον κυβερνητικό εμπαιγμό.
Είμαστε σε επαγρύπνηση γι’ αυτά που μας επιφυλάσσουν.
Προτείνουμε προς τις συνδικαλιστικές μας ηγεσίες :
- Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να καταργηθεί στην πράξη το επίμαχο πολυνομοσχέδιο. Κινητοποιήσεις με την ομπρέλα της ΕΣΗΕΑ της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΣΠΕΡΤ, (όπως στάσεις εργασίας, συναυλίες ,εμπάργκο pool, μπλόκο στη διαδικασία λουκέτου της ΕΤ1, της Ραδιοτηλεόρασης και του «9,58» όταν ανακοινωθεί).
- Παραπομπή των βουλευτών – δημοσιογράφων που ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, στα πειθαρχικά όργανα των συνδικαλιστικών μας ενώσεων, με το αίτημα της διαγραφής. Με την δική τους ψήφο, γινόμαστε ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.
- Την δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής από ΕΡΤ, ΑΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γενική Γραμματεία Τύπου με συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων και εκπροσώπων των συμβασιούχων.
- Την Προσφυγή στην ΕΕ για την νομιμότητα της μετατροπής μας σε κρατικούς υπαλλήλους. Ζητούμε την κάλυψη των σχετικών εξόδων από ΕΣΗΕΑ - ΠΟΕΣΥ.
- Στάση εργασίας την Τρίτη 25/10 13.00- 16.00 και κοινή συνέλευση με ΑΠΕ, δημοτικά ραδιόφωνα και ΕΡΤ .
- Κοινή συνέλευση δημοσιογράφων , τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων, την Πέμπτη 27/10, με ταυτόχρονη στάση εργασίας .
- Έμπρακτη συμπαράσταση στη συνάδελφο Ευανθία Ξυνού η οποία δέχθηκε φραστική επίθεση και απειλές από τον διευθυντή του Αθλητικού Τμήματος της ΕΡΤ, για πρότασή που διατύπωσε σε γενική συνέλευση.
- Αποδοκιμασία του μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Ηλία Κανέλλη για τις ύβρεις και τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά συναδέλφων από δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ.
Ανάληψη πρωτοβουλιών για το αβέβαιο μέλλον των συμβασιούχων , καθώς οι πρώτοι αποχωρούν στις 17 Γενάρη του 2012
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ

20 Οκτ 2011

Κινήσεις για «πειρατικό» Φίλαθλο!



Νέος... πειρατικός Φίλαθλος ετοιμάζεται με αρκετούς εργαζόμενους που δεν συμμετείχαν αρχικά στην επίσχεση εργασίας. Απόφαση για καθημερινή παρουσία στα γραφεία από τους εργαζόμενους, μπροστά στο κίνδυνο να χάσουν την δουλειά τους και να μην αποζημιωθούν.
Τρέχουν ξανά οι εξελίξεις στον «Φίλαθλο», με τους εργαζόμενους που συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας να βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει φύλλο χωρίς αυτούς, αλλά κυρίως με τη συμμετοχή όσων αρχικά δεν συμμετείχαν στην επίσχεση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων βρέθηκαν στην ΕΣΗΕΑ, όπου ανέφεραν τα προβλήματα που βιώνουν και στην συνέχεια συνέταξαν ψήφισμα. Φεύγοντας από τα γραφεία της Ένωσης, υπήρξε πληροφορία πως ο εκδότης διευθυντής Γιώργος Κολοκοτρώνης κάλεσε κάποιους απ' όσους αρχικά δεν συμμετείχαν στην επίσχεση εργασίας, λέγοντάς τους πως υπήρξαν θετικές εξελίξεις.
Αμέσως έσπευσαν στα γραφεία, όπου βρήκαν τον διευθυντή να συνομιλεί με πέντε-έξι από τους 14. Η εικόνα αυτή ανέβασε τα... αίματα και υπήρξε έντονος διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Διάλογος που έγινε ακόμα πιο έντονος, όταν ανακαλύφθηκε πως υπήρχε λίστα με άτομα και αναφορά στο πως θα λειτουργήσει η εφημερίδα σε μια νέα μορφή, με νέο έμψυχο δυναμικό και φυσικά με τους υπόλοιπους που έκαναν επίσχεση εργασίας να μένουν στον δρόμο. Για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι αποφάσισαν με την σύμφωνη γνώμη της ΕΣΗΕΑ να βρίσκονται συνεχώς στα γραφεία προκειμένου να αποτρέψουν την έκδοση του... πειρατικού.
Αργά το απόγευμα υπήρξε συνάντηση Κουρή-Κολοκοτρώνη, με τον δεύτερο να μεταφέρει στους εργαζόμενους πως ο Κουρής δεν προτίθεται να βγάλει εφημερίδα και πως το θέμα τελείωσε τονίζοντας για τους εργαζόμενους πως ας πάνε όπου θέλουν να πάρουν αποζημιώσεις. Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση στον «Φίλαθλο» είναι τραγική, με τους εργαζόμενους μαζί με τα χρήματα που τους οφείλονται να προσπαθούν να αποτρέψουν και πιθανή έκδοση... πειρατικού φύλλου.

πηγή:gazzetta.g

Διέκοψε τη συνεργασία του με το Star ο Αιμίλιος Λιάτσος

Ελυσε,τη συνεργασία του με τον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων Αιμίλιος Λιάτσος. Το διαζύγιο, βγήκε κοινή συναινέσει μετά από 8 ολόκληρα χρόνια κοινής συμβίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες (protothema.gr), αιτία στάθηκε μία επαγγελματική διαφωνία με τη διοίκηση του σταθμού, χωρίς εντάσεις, που οδήγησε και τις δύο πλευρές, να λύσουν τη συνεργασία τους. H αποχώρηση του Λιάτσου όμως από το κανάλι του Βαρδινογιάννη έχει παρασκήνιο καθώς δεν διακόπτεται τόσο απότομα και έτσι εύκολα μια πράγματι ανέφελη συνεργασία 8 χρόνων. Οπως ακούγεται η διακοπή της συνεργασίας συνδέεται με..δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκευή+13 » που αναφερόταν σε περιπέτειες και προβλήματα του εφοπλιστικού κόσμου...

Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον Ευαγ. Βενιζέλο

Συνεχίζοντας την κόντρα που ξεκίνησε απο την τηλεοπτική αντιπαράθεση στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης επανέρχεται στο θέμα με δημόσια επιστολή την οποία απευθύνει στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών.

"Κύριε Βενιζέλο,

Αυτά που σας γράφω τα ξέρετε και εσείς και εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.

19 Οκτ 2011

ΛΟΚΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ALTER ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ

Μόλις λίγες ώρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου με τους μεγαλομετόχους του Mega, Φώτη Μπόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη, ήρθε η αναφορά του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για τραπεζίτες που δεν μπορεί να δανειοδοτούν έναν σταθμό που χρωστά 500.000.000 ευρώ και να αποκλείονται οι μικρές επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κόλπους των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν με αβεβαιότητα το εργασιακό τους μέλλον και έχει φουντώσει τα σενάρια που μιλούν για οριστικό λουκέτο στο Alter, μετά από απαίτηση της διαπλοκής, με αντάλλαγμα να παράσχουν χέρι βοηθείας στον πρωθυπουργό!

Με θύμα τους εκατοντάδες εργαζόμενους του καναλιού, η κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει το τομάρι της, φαίνεται να τα δίνει όλα στην εγχώρια διαπλοκή προκειμένου να σιγήσει ο σταθμός που ομολογουμένως ενοχλεί έντονα με την στάση του. Είναι γεγονός ότι οι μεγαλοκαναλάρχες – πατώντας στο υπέρογκο χρέος του Alter, απαιτούν από την κυβέρνηση να κλείσει το κανάλι, προκειμένου να αποσπάσουν το μερίδιό του. Το αίτημά τους στην ουσία έχει ικανοποιηθεί, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μείνουν τρία ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, στη λογική πάντα ότι «Η αγορά δεν χωράει περισσότερα». Και προφανώς είναι έτσι, σε μια χώρα 10.000.000 κατοίκων, αλλά κανείς όμως δεν λέει γιατί αυτοί και όχι κάποιοι άλλοι;

Real TV;

Και αν το πολιτικό πλαίσιο συμφωνήθηκε στη προχθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους μεγαλομετόχους του Mega, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει και το κλείσιμο του Alter ως αντάλλαγμα στη βοήθεια που θα προσφέρουν, η άλλη πλευρά, φαίνεται να δρομολογεί τις κινήσεις της με μπούσουλα τη μετατροπή του Kontra channel σε Real TV. Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποκλείεται να πάρει σάρκα και οστά, σε μια φάση μάλιστα που στο Kontra μπαίνουν ελληνοαμερικανοί επενδυτές, ενώ η παρουσία του νέου γενικού διευθυντή, Βασίλη Ταλαμάγκα, εγγυάται τον εξωραϊσμό του και τη μετατροπή του σε μια υπολογίσιμη ανερχόμενη τηλεοπτική δύναμη.

πηγή: enimerosi24

Μανώλης Κυπραίος "Μου κατέστρεψαν το σώμα αλλά όχι την ψυχή"

Αγαπητές μου φίλες και φίλοι, αγαπημένοι μου συνάδελφοι

Αυτή η επιστολή που την απευθύνω σε όλες και όλους, δεν είναι μια επιστολή εφήμερη με ιδιοτελείς σκοπούς.
Ούτε με συνδικαλιστική ή πολιτική αξία. Δεν είχα ούτε έχω τέτοιες βλέψεις.

Αυτή η επιστολή έχει ανθρώπινη αξία και μόνο. Την πολυτιμότερη για μένα.
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμπαράσταση και για τη βοήθεια σε αυτές τις δύσκολες ώρες για μένα. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους μας.
Οσο και να προσπαθούν να μας απαξιώσουν, όσο και να προσπαθούν να μας δείξουν όλους ως άχρηστους και «παπαγαλάκια», εμείς οι δημοσιογράφοι, οι φωτορεπόρτερ, οι τεχνικοί, τους αποδείξαμε, όπως και στο παρελθόν, πως πολεμάμε για την αλήθεια, άοπλοι, άμαχοι, με μόνα «όπλα» την φωτογραφική μας μηχανή, την κάμερα, το στυλό και το μπλοκάκι μας.
Και χάρις σε όλα όσα εμείς μεταδίδουμε, βάζοντας τις ζωές μας σε κίνδυνο, η κοινωνία μαθαίνει, γνωρίζει και μπορεί να κρίνει.

18 Οκτ 2011

Συνάντηση Παπανδρέου Ψυχάρη Μπόμπολα στη Βουλή

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μια αναφορά που προκάλεσε έκπληξη. Αναφέρθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER -χωρίς να τον κατανομάσει - που όπως είπε έχει την ευνοϊκή μεταχείρηση των τραπεζών. «Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τράπεζες που δίνουν δάνεια σε τηλεοπτικό σταθμό που χρωστά 500 εκατ. ευρώ και να μη δίνουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις;» διερωτήθηκε.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δύο ώρες πρίν την ομιλια του στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τους μεγαλοεκδότες Ψυχάρη και Μπόμπολα...

Απεργούμε για συνεχίσουμε να έχουμε εργασία


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη της Ένωσης, οι οποίοι εργάζονται σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα Δημοτικά Ραδιόφωνα, τα ειδησεογραφικά sites , καθώς και σε κάθε μέσο ή φορέα ενημέρωσης, που απασχολεί δημοσιογράφους, να μετάσχουν αποφασιστικά στην απεργία, που έχει κηρύξει η Ένωση και η Διασωματειακή Επιτροπή των Ενώσεων του Τύπου και των ΜΜΕ, από τις 6 το πρωί σήμερα Τρίτη, 18/10/2011 έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης, 19/10/2011.

17 Οκτ 2011

Ετοιμάζουν ιδιωτικοποίηση του Αθήνα 984-επαφές με το συγκρότημα Αλαφούζου…. .



Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σ. Στανωτάς


Την ώρα που στον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό επικρατεί ένταση πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η παραχώρησή του στο συγκρότημα Αλαφούζου!
Για τις επαφές αυτές είναι ενήμερα και αρκετά στελέχη του Σταθμού και ο Διευθυντής κ. Καμπύλης για τον οποίο οι πηγές αναφέρουν ότι έκανε και την πρώτη επαφή!
Ο 984 είναι ,όπως υποστηρίζεται, διακαής πόθος του Γιάννη Αλαφούζου εδώ και χρόνια και συνεχίζει να είναι...
Οι επαφές έχουν ξεκινήσει από τον Μάρτιο και μάλιστα άνθρωποι του συγκροτήματος Αλαφούζου ζήτησαν και πήραν οικονομικά στοιχεία για την κατάσταση του σταθμού.Στόχος να διαπιστώσουν την πραγματική κατάσταση πριν ολοκληρωθεί η όποια συμφωνία...
Το αρχικό σχέδιο της συνεργασίας περιλαμβάνει στην αρχή το μάνατζμεντ και σε δεύτερη φάση το 50 τοις εκατό.
Μένει να δούμε ποιόν θα επιβεβαιώσουν(και ποιους θα αποκαλύψουν) τα γεγονότα....

πηγή: newstrap

ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΤΩΝ ΜΜΕ : ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΓΑΛΕΡΕΣ

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν 11 συνεργαζόμενες συνδικαλιστικές ενώσεις στο χώρο των ΜΜΕ (ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ) αναφέρεται:
“Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα λυσσαλέα επίθεση σε βάρος μας από την κυβέρνηση της τρόικας και την εργοδοσία. Μαζί με την κατάργηση κάθε ασφαλιστικού και εργασιακού δικαιώματος επιδιώκουν με την τρομοκρατία τους να φιμώσουν την ενημέρωση των πολιτών. Δίνουν αντιπαροχή την αλήθεια της είδησης σε συμφέροντα και αντιλαϊκές πολιτικές για να επαναφέρουν με τη συνέργεια της κυβέρνησης καθεστώτα δουλείας χωρίς ΣΣΕ, χωρίς αξιοπρεπείς αμοιβές, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και δικαίωμα στην ποιότητα ζωής. Μετατρέπουν και τους εργασιακούς χώρους των ΜΜΕ σε γαλέρες, θέλοντας να χειραγωγήσουν και την ίδια τη λειτουργία της ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας.


Βιώνουμε όλοι μας δραματικές συνθήκες με στρατιές ανέργων, με μαζικές απολύσεις, με υποαπασχόληση – μειώσεις μισθών, με την αναβίωση της δουλοπαροικίας νοικιάζοντας τίτλους και εργαζόμενους, με το μαστίγιο των ΔΠΥ ως μέσο απειλής για τη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων, με πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, ασφαλιστικών εισφορών, με τη διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων και την υπαλληλοποίηση της Ενημέρωσης, με χαράτσια σε συναδέλφους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν, με την παράνομη και καταχρηστική απόλυση συνδικαλιστών και με τις συστηματικές παραβιάσεις των ΣΣΕ.


Σε αυτές τις μεθοδεύσεις αντιπαραθέτουμε την οργανωμένη, μεθοδική και συνεχή μας αντίσταση και την απόφασή μας για ολομέτωπη μέχρι τέλους σύγκρουση μαζί τους.


Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους σε όλα τα δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνα, διαδίκτυο, πρακτορεία) στην κοινή συγκέντρωση και πορεία, που πραγματοποιείται με τις Ομοσπονδίες ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011, στις 11 το πρωί μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΜΜΕ, που αρχίζει στις 6 το πρωί της ίδια μέρας.


Επίσης, καλούμε τους συναδέλφους μας να προβάλλουν τη γενική κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού την Τετάρτη, 19 και την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 από τα ΜΜΕ, στα οποία εργάζονται και να ενισχύσουν με την παρουσία τους τις απεργιακές συγκεντρώσεις των Συνδικάτων. Ο μόνος λόγος, άλλωστε, που ανοίγουμε εμείς τις κινητοποιήσεις την προηγούμενη μέρα, είναι για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη και να ενισχυθεί ο πανεργατικός αγώνας.
Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι τέλους. Κανείς μόνος του στην κρίση”.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απεργούν αύριο Τρίτη και ενημερώνουν τίς ημέρες της γενικής απεργίας, Τετάρτη και Πέμπτη


Από τα Μέσα Ενημέρωσης ξεκινά αύριο ο χορός των απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 19 και Πέμπτης 20 Οκτωβρίου. Έτσι, από τις 6 το πρωί της Τρίτης, έως την ίδια ώρα της Τετάρτης, απεργούν οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες, τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Με απόφαση των συνδικαλιστικών ενώσεων του κλάδου, οι εργαζόμενοι στον Τύπο, θα εργαστούν κανονικά την Τετάρτη και την Πέμπτη, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την μεγάλη πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, “κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας:


---Δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και καμία δημοσιογραφική και ενημερωτική εκπομπή από το εσωτερικό ή το εξωτερικό .


---Το ίδιο ισχύει και για τις ενημερωτικές-ψυχαγωγικές εκπομπές, που είναι εσωτερικές ή εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και για τους συναδέλφους, που απασχολούνται σε αυτές.


---Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα μεταδοθεί ούτε μαγνητοσκοπημένη ή ηχογραφημένη εκπομπή. Δεν θα εκδοθεί κανένα Δελτίο Τύπου και οι συντάκτες δεν θα παραστούν σε καμία συνάντηση, συνέντευξη ή briefing. Δεν θα συνταχθεί και δεν θα παραδοθεί ή χρησιμοποιηθεί από τη διεύθυνση οποιουδήποτε εντύπου, ηλεκτρονικού ή ψηφιακού Μέσου, κανένα κείμενο δημοσιογράφου δημοσιευμένο ή αδημοσίευτο.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για την επιτυχία της απεργίας.
Καλεί ιδιαίτερα τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ να αποφύγουν κάθε ενέργεια πίεσης πάνω σε συναδέλφους, η οποία υπονομεύει την απεργία, θυμίζοντάς τους τις καταστατικές υποχρεώσεις όλων των μελών της”.

16 Οκτ 2011

Παραίτηση Φελέκη απο τον Κόσμο του Επενδυτή

Την παραίτηση του υπέβαλε ο Νίκος Φελέκης, εκδότης- διευθυντής του Κόσμου του Επενδυτή, έπειτα από σύγκρουση με τον Κώστα Γιαννίκο- κύριο μέτοχο της εταιρείας.

Πριν από περίπου 20 ημέρες, ένα απόγευμα Πέμπτης και ενώ ήδη υπήρχαν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, που όλοι αντελήφθησαν ότι οφειλόταν στα προβλήματα του Κ. Γιαννίκου (λόγω Alter), ο Ν. Φελέκης συγκάλεσε γενική συνέλευση των δημοσιογράφων.

Στη συνέλευση ο Φελέκης ανακοίνωσε ότι δεν είχε πλέον καμία σχέση με τη μετοχική σύνθεση της εφημερίδας και ότι παρέμενε ως διευθυντής, «ένας εργαζόμενος όπως και εσείς», είπε χαρακτηριστικά στους εργαζόμενους.

Μάλιστα, προειδοποίησε τους παριστάμενους να ετοιμάζονται για τις «δύσκολες ημέρες που θα έρθουν». Σήμερα, χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, μέχρι στιγμής, έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα ότι ο Ν. Φελέκης παραιτήθηκε.

Τι σηµαίνει «googl-άρω»



Ζούµε µια επανάσταση την οποία η τηλεόραση δεν µεταδίδει επειδή, απλούστατα, διαδραµατίζεται στο ∆ιαδίκτυο. Ενας αµερικανός δηµοσιογράφος-µπλόγκερ εξηγεί το πώς και το γιατί




της Μαίρης Παπαγιαννίδου



Ισως αναρωτηθεί κανείς γιατί να διαβάσει 436 σελίδες για την Google. Και όµως, δεν είναι ένα βιβλίο για την Google, ούτε µας λέει τι θα έκανε η Google µε την παγκόσµια οικονοµική κρίση. Μας λέει ότι σύµφωνα µε τη φιλοσοφία που πρεσβεύει η εταιρεία δεν υπάρχει παγκόσµια οικονοµική κρίση αλλά παγκόσµια κοινωνική αναδόµηση. Ζούµε την οδυνηρή µετάβαση από µια µορφή κοινωνικής οργάνωσης σε µια άλλη. Και αυτό το διέβλεψε, όχι ένας οικονοµολόγος ούτε κάποιος ειδήµων στην πληροφορική. Ο Αµερικανός Τζεφ Τζάρβις είναι δηµοσιογράφος της εφηµερίδας «Guardian», καθηγητής ψηφιακής δηµοσιογραφίας και µπλόγκερ. «Σκέψου την εποχή πριν από την Google – ήταν µόλις µια δεκαετία πριν – και θυµήσου τα ορυχεία που έπρεπε να σκάψεις προκειµένου να βρεις το παραµικρό κοµµάτι πληροφορίας. Τώρα, ρώτησα την Google πόσο γρήγορα ανοιγοκλείνει ένα µάτι, και σε 0,3 δευτερόλεπτα µου είπε ότι ένα ανοιγοκλείσιµο διαρκεί 0,3 δευτερόλεπτα». Θέλουµε αυτό που θέλουµε και δεν υπάρχει λόγος να µην το έχουµε – τώρα.
Χρησιµοποιώντας την Googlοσκέψη
Οπως άλλαξε η ζωή των ανθρώπων µε την εµφάνιση του σιδηροδρόµου στις ατέλειωτες εκτάσεις της Αµερικής, έτσι αλλάζει και τώρα µε τις νέες σιδηροτροχιές στο ∆ιαδίκτυο, γράφει ο Τζάρβις. Εκεί όπου πολλοί βλέπουν µια νέα παγκόσµια αταξία, η Google και οι άλλες διαδικτυακές επιχειρήσεις βλέπουν την ευκαιρία να οργανώσουν. Η οργάνωση είναι επιχειρηµατικό µοντέλο. Πλέον δεν χρειαζόµαστε επιχειρήσεις, ιδρύµατα ή κυβερνήσεις για να µας οργανώσουν. Η Google παρέχει τα εργαλεία για να αυτο-οργανωθούµε ενώ η ίδια βγαίνει από τη µέση. Μας αφήνει να κάνουµε τη δουλειά µόνοι µας. Οργανώνουµε εκ νέου την κοινωνία όπως θέλουµε. Χρησιµοποιούµε τον συνδετικό ιστό του ∆ιαδικτύου για να υπερπηδήσουµε σύνορα µεταξύ χωρών, εταιρειών ή και µεταξύ δηµογραφικών οµάδων. Οταν συγκεντρωθεί µια κοινότητα γύρω µας, πρέπει να συνειδητοποιήσουµε ότι αυτή δεν µας ανήκει. Ανήκει στον εαυτό της. Αυτό το µάθηµα πήρε ο Μπαράκ Οµπάµα όταν οι υποστηρικτές του, απογοητευµένοι από κάποια θέση του, χρησιµοποίησαν την πλατφόρµα της εκστρατείας του για να οργανώσουν διαµαρτυρία εναντίον του. Το ∆ιαδίκτυο ενεργοποιεί την ανάδυση µιας νέας εξουσίας, την ανάδυση των ανθρώπων. Η δοµή του κόσµου µετακινείται από τη διπολικότητα του Ψυχρού Πολέµου και τη µονοπολικότητα των ΗΠΑ στη µη πολικότητα, όπου κανείς δεν είναι επικεφαλής. Η Google καθιστά παρωχηµένες τις παλιές ορθοδοξίες της Αριστεράς και της ∆εξιάς ενώ παρέχει την ευκαιρία να έχουµε περισσότερες αποχρώσεις στην πολιτική µατιά µας. Η ηθική της Google για την παγκόσµια χειραφέτηση αφορά το µερικές φορές ξεχασµένο ιδανικό της δηµοκρατίας. Τα δίκτυα γίνονται πιο αποτελεσµατικά από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις ενώ οι πλατφόρµες που φιλοξενούν τις κοινότητες των ανθρώπων (π.χ. Facebook ή Twitter) είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις τού σήµερα. Το δωρεάν επίσης αποτελεί επιχειρηµατικό µοντέλο. Η Google καταλαβαίνει την αξία της δωρεάν παροχής καλύτερα από τον καθένα. Οταν αγόρασε το Blogger, σταµάτησε να χρεώνει την υπηρεσία και πρόσθεσε διαφηµίσεις. Οταν εγκαινίασε το Gmail παρείχε την υπηρεσία δωρεάν και πρόσφερε στοχευµένες διαφηµίσεις. Η Google βρίσκει διαρκώς πλαϊνές πόρτες για να βγάζει χρήµατα.
Ποιος θυµάται την Polaroid;
Πόσες και πόσες εταιρείες και βιοµηχανίες αποτυγχάνουν να προσέξουν τις προειδοποιήσεις που ξέρουν ότι υπάρχουν αλλά αρνούνται να τις δουν; διερωτάται ο συγγραφέας. Οταν µιλάµε για φωτογραφία, ποιος σκέφτεται σήµερα την Kodak ή την Polaroid, που σταµάτησε να παράγει κάµερες στιγµιαίας εµφάνισης το 2008; Η µουσική βιοµηχανία είναι άλλο τρανό παράδειγµα ψηφιακής καταστροφής. Οι ειδησεογραφικοί οργανισµοί, παρ’ ότι πλήττονται περισσότερο από τον αντίκτυπο της Google, φαίνεται πως έχουν λίγο χρόνο ακόµη, αλλά πρέπει να βιαστούν. Ολοι θυµόµαστε ότι η δολοφονία του Μπιν Λάντεν µεταδόθηκε παγκοσµίως για πρώτη φορά στο Twitter από κάποιον άραβα γείτονα που άκουσε τους πυροβολισµούς!
Βιβλίο ή εφηµερίδα, πώς το θέλετε;
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2007, νέοι από 12 ως 25 ετών δεν θα διαβάσουν ποτέ εφημερίδα. Σύμφωνα με άλλη μελέτη του 2004, η τελευταία αμερικανική εφημερίδα θα τυπωθεί το 2040. Για τον Τζεφ Τζάρβις (φωτογραφία) ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευθεί κανείς την αξία της κληρονομιάς μιας εφημερίδας στη μετάβαση από το φυσικό στο ψηφιακό, από το μαζικό στο εξειδικευμένο, είναι να χρησιμοποιήσει το παλαιομιντιακό της μεγάφωνο για να προωθήσει και να χτίσει αυτό που έπεται. Συνεπώς πρέπει να αποφασίσει τι έπεται, να σχεδιάσει και να οικοδομήσει τα μετά το χαρτί προϊόντα της, να επανεκπαιδεύσει και να αναδομήσει το προσωπικό της, να περικόψει κάθε περιττό κόστος προτού σιγήσουν τα πιεστήριά της. Πρέπει να προωθήσει τα καινούργια προϊόντα της ακόμη και εις βάρος των παλιών. Να επαναπροσδιοριστεί. Ομοίως, οι εκδότες θα χρειαστεί να κάνουν ό,τι και η Google: να ελέγξουν τη μοίρα τους. Οταν ένας αναγνώστης ζητεί κάποιο βιβλίο, η απάντηση του πωλητή θα πρέπει πάντα να είναι «πώς το θέλετε;». Μέσω εκτύπωσης κατ’ απαίτηση; Ολόκληρο ψηφιακό ή ανά κεφάλαιο; ‘Η μήπως ηχητικό; Και πάλι όλα αυτά τα μοντέλα μοιάζουν να περιφρονούν τη μεγαλύτερη πρόκληση του Διαδικτύου που είναι το δωρεάν. Πρόκειται το δωρεάν να σκοτώσει τις εκδόσεις με τον τρόπο που σκότωσε τη μουσική; Μάλλον όχι. Οταν στη Ρωσία κυκλοφόρησε μια πειρατική μετάφραση ενός βιβλίου του Κοέλο, οι πωλήσεις του συγγραφέα εκεί σκαρφάλωσαν από τις 3.000 στις 100.000 και έπειτα στο 1 εκατ. σε λιγότερο από τρία χρόνια. Υπάρχει ίσως μια υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του Διαδικτύου στις απόψεις του Τζάρβις. Κάποιες φορές το βιβλίο μοιάζει περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας παρά με επικείμενη πραγματικότητα. Οπως άλλωστε παραδέχεται ο συγγραφέας, παρ’ όλα όσα λέει, ο ίδιος γράφει σε εφημερίδα και εξέδωσε το βιβλίο του σε χαρτί.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Αγανακτούν και το... τυπώνουν

Η απάντηση σε όλα τα τζιμάνια που εξακολουθούν να προφητεύουν το τέλος των εφημερίδων είναι μία και μοναδική: «Occupied Wall Street Journal».

Η δωρεάν εφημερίδα δηλαδή των αγανακτισμένων, που από τις 17 Σεπτεμβρίου κατέλαβαν την καρδιά του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη Wall Street.
Εχει ήδη κυκλοφορήσει δύο τετρασέλιδα φύλλα, με αρχικό τιράζ 50.000 αντιτύπων, στα οποία προστέθηκαν αργότερα, λόγω ζήτησης, άλλα 20.000. Οσο για τη χρηματοδότηση, εξασφαλίσθηκε από δωρεές, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Στα τέλη του περασμένου μήνα, συγκροτήθηκε μια επιτροπή για να αναζητήσει 12.000 δολάρια. Το αποτέλεσμα; Μάζεψε 75.000 δολάρια κι ακόμη συνεχίζει!
«Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο, κάτι καλογραμμένο, κάτι που να προσφέρει μια χειροπιαστή εμπειρία του αγώνα μας», δηλώνει τώρα ο Αρούν Γκούπτα, εκ των υπευθύνων της «Occupied Wall Street Journal». Και συμπληρώνει ο Κρίστοφερ Γκουέρα, εκ των οργανωτών της κατάληψης: «Πολύς κόσμος λέει ότι πεθαίνουν οι εφημερίδες, αλλά το γεγονός ότι την κρατάς στα χέρια σου και τα χέρια σου λερώνονται με μελάνι σού υπενθυμίζει ότι αυτό που κάνεις είναι αληθινό».
Η θεματολογία της εφημερίδας περιστρέφεται γύρω απ' τον αγώνα ενάντια στον ληστρικό καπιταλισμό και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει απ' τις σελίδες της η ελληνική εμπειρία. Φιγουράρει φάτσα κάρτα σε πρωτοσέλιδο άρθρο του πρώτου φύλλου, με τίτλο «Learning from the World». Οι συντάκτες του κομματιού είχαν περάσει απ' τα μέρη μας το καλοκαίρι και θυμούνται ότι ο κόσμος τούς ρώταγε επανειλημμένα τι γίνεται στις ΗΠΑ και πότε θα ξεσηκωθούν εκεί οι πολίτες. «Τώρα μπορούμε να απαντήσουμε», σημειώνουν. «Τώρα πήραμε μπρος!»

πηγή: Ελευθεροτυπία