19 Δεκ 2009

Δολοφονήθηκε Τούρκος δημοσιογράφος


Ένας Τούρκος δημοσιογράφος που είχε αποκαλύψει σκάνδαλο διαφθοράς δολοφονήθηκε από αγνώστους, στο Μπάντιρμα της Τουρκίας.

Ο Τσιχάν Χαγιρσεβενέρ, εκδότης μια τοπικής εφημερίδας της πόλης Μπάντιρμα, που δεχόταν απειλές μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, δέχτηκε αλλεπάλληλους πυροβολισμούς στα πόδια.

Οι σφαίρες διέρρηξαν μια αρτηρία και ο δημοσιογράφος υπέκυψε στα τραύματά του, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στον κεντρικό δρόμο της πόλης και ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο.

πηγή:foreign Press

18 Δεκ 2009

Έκθεση για τον Τύπο του ΄60

Μιά πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάζεται αύριο το πρωί στήν αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής. Πρόκεται για μιά έκθεση μνήμης και νοσταλγίας με τίτλο "Περιδιαβάζοντας τον νεανικό τύπο του '60: κομμάτια και αποσπάσματα".

Οποιος την επισκεφθεί, και το συνιστουμε, θα έχει τη δυνατότητα να δει φωτογραφίες και πρωτοσέλιδα εφημερίδων με τα πιο σημαντικά γεγονότα της δεκαετίας του '60 αλλά και 100 περιοδικά της εποχής νεανικά, οικογενειακά, αλλά και φοιτητικά.

Μάλιστα, τα φοιτητικά περιοδικά είναι και εκείνα που είναι πιο σπάνια και άγνωστα για το ευρύ κοινό.

Με αφορμή την έκθεση αυτή η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο και η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας θα συνεργαστούν με στόχο τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταλόγου για τα περιοδικά της έκθεσης.
Εκθεσιακό Κέντρο της Βουλής των ΕλλήνωνΑμαλίας 22-24, Αθήνα
Από 19/12/09 μέχρι 14/1/010
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 - 18:00

17 Δεκ 2009

Ψήφισμα εργαζόμενων στην Ημερησία


ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στην Ημερησία και Ημερησία online συμμετέχουμε ενεργά στην 24ωρη απεργία της 17ης Δεκεμβρίου και επιδιώκουμε την επιτυχία της.

Καλούμε, ωστόσο, το ΔΣ να σταματήσει να λειτουργεί και να λαμβάνει τις αποφάσεις του ερήμην των εργαζομένων, εξυπηρετώντας ενίοτε μικροκομματικά συμφέροντα. Καταγγέλλουμε την απουσία του από τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου. Διαμαρτυρόμαστε για τη μη συγκρότηση προεδρείου 7 μήνες μετά τις εκλογές. Απαιτούμε οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων και να τίθενται, στο εξής, υπό τη μορφή εισήγησης, στις γενικές τους συνελεύσεις.

Τα προβλήματα του κλάδου είναι φανερό ότι, στις σημερινές συνθήκες, απαιτούν περισσότερη δημοκρατία, πλήρη διαφάνεια και ενότητα στη βάση για να αποτρέψουμε τις επιθέσεις και το «ξήλωμα» των δικαιωμάτων μας. Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε στην ισοπέδωση του ασφαλιστικού μας συστήματος, την κατάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, τις απολύσεις, τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Αρνούμαστε να πληρώσουμε το κόστος για μια κρίση την οποία δεν προκαλέσαμε εμείς.

Ζητάμε την διεξαγωγή, αμέσως μετά τις γιορτές, γενικής συνέλευσης του κλάδου, όπου να τεθούν επί τάπητος όλα τα καυτά προβλήματα του κλάδου. Για να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες θέσεις και σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.

Δεν συμμετέχει στήν απεργία η ΕΣΗΕΜΘ


Την απόφαση να μην συμμετάσχει στην απεργία της Πέμπτης έλαβε σήμερα η πλειοψηφία (Κοντογουλίδης, Βοιτσίδης, Φωκιανίδης, Χαλεπλίδου, Ντόζης) του Δ.Σ. της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΗΜ-Θ).
Υπέρ της συμμετοχής στην απεργία τάχθηκαν 3 μέλη στο Δ.Σ. (Μειντάνη, Αδάμ, Χανός). Η πλειοψηφία επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ για τη διενέργεια της απεργιακής κινητοποίησης ενώ καταφέρθηκε και εναντίον του διεκδικητικού πλαισίου το οποίο - όπως τονίστηκε -«είναι ίδιο εδώ και 3 χρόνια».

16 Δεκ 2009

Αύριο δεν είναι αργία, είναι απεργία

Τα πανώ και τα πλακάτ είναι έτοιμα.

Ο καιρός θα είναι καλός, τα ΜΜΜ δεν απεργούν, η αγορά είναι δίπλα, άρα τίποτα δεν σας εμποδίζει από το να έλθετε για 2 ώρες και να διεκδικήσετε δουλειά και ασφάλιση.

Το ραντεβού είναι στις 10.30 μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, στάση μετρό Σύνταγμα)


Η ανεργία τρελλαίνει τους ανθρώπους

Πέρα από τα πρακτικά, καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, η ανεργία έχει σοβαρές συνέπειες και στην ψυχική υγεία όσων πλήττονται από αυτήν.
Την αποτύπωση της εικόνας των ανθρώπων που έμειναν χωρίς δουλειά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης επιχείρησε έρευνα των «New York Times»/CBS.

Πάνω από τους μισούς ανέργους δανείστηκαν από συγγενείς και φίλους για να τα βγάλουν πέρα και σχεδόν ανάλογο ποσοστό αναγκάστηκαν να σταματήσουν ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα γιατί δεν τους έφταναν τα λεφτά.

Σχεδόν οι μισοί από τους 708 ανέργους ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν ότι έπαθαν κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη, 55% μάλιστα ανέφεραν συγκεκριμένα ότι πάσχουν από αϋπνίες.

Τέσσερις στους δέκα γονείς είδαν τα παιδιά τους να αλλάζουν συμπεριφορά, κάτι που αποδίδουν στη νέα κατάσταση ζωής της μαμάς ή του μπαμπά και περίπου οι μισοί είπαν ότι η ανεργία προκάλεσε ένταση στο σπίτι με πιο συχνούς τσακωμούς. «Ολη η ζωή σου επηρεάζεται. Ολες οι σχέσεις σου. Δεν μπορείς πια να είσαι ευτυχής. Εξαφανίζεται η αυτοεκτίμησή σου», περιέγραψε την κατάστασή της μια 50χρονη από το Ουισκόνσιν που έχασε τη δουλειά της ως μάνατζερ σε αρχιτεκτονικό γραφείο.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι τον περισσότερο καιρό αισθάνονται αμηχανία ή ντροπή κυρίως συνεπεία της ανεργίας. Ενα πέμπτο όσων ρωτήθηκαν είπαν ότι αναγκάστηκαν να πάρουν δελτία διανομής τροφίμων από μη κυβερνητική ή θρησκευτική οργάνωση.

Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, 40% άλλαξαν ή σκέπτονται σοβαρά να αλλάξουν τόπο διαμονής, αναζητώντας την πόλη εκείνη που θα τους εξασφαλίσει δουλειά και δύο τρίτα έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα. Το 44% μάλιστα έχουν ήδη μπει σε προγράμματα κατάρτισης.

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την ανεργία, το 26% των ενήλικων ανέργων τις επιρρίπτουν στον Τζορτζ Μπους, το 12% στις τράπεζες, το 8% στη μεταφορά θέσεων εργασίας στο εξωτερικό και το 3% στον Μπαράκ Ομπάμα.
Μπορεί όμως η πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης; Οι άνεργοι που ρωτήθηκαν είναι διχασμένοι. Το 47% λένε «ναι» και το 44% «όχι». Και γενικά, τι επιφυλάσσει το μέλλον; Η αγορά θα βελτιωθεί, θεωρεί το 39%, θα μείνει όπως είναι, λέει το 36%, θα χειροτερέψει, πιστεύει το 22%.
Πηγή: Ανεργοι Δημοσιογράφοι

Η ΠΟΕΣΥ για την αυριανή απεργία


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Απολύσεις, ελαστική απασχόληση, συμβασιούχοι με την αβεβαιότητα, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βιώνουν την απαξίωση της εργασίας τους.
Σ' αυτό το ζοφερό τοπίο οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης καλούνται -με γνώμονα την αλληλεγγύη και την αγωνιστικότητα- να συγκροτήσουν ένα μέτωπο απέναντι στην κρίση, που ορισμένοι θέλουν να τους χρεώσουν.
Δύο από τις πέντε Ενώσεις της Π.Ο.Ε.ΣΥ. (Ε.Σ.Η.Ε.Α. και Ε.Σ.Π.Η.Τ.)αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας. Τρεις Ενώσεις, η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., η Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.-Ε. και η Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. δεν συμφώνησαν με την 24ωρη απεργία.
Συνάδελφοι,
Σ' αυτή την κρίσιμη για τον κλάδο και τους εργαζόμενους περίοδο, η ΕΝΟΤΗΤΑ είναι το όπλο μας και δεν μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση. Η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 17ης Δεκεμβρίου είναι πρώτη σε μια σειρά δύσκολων αγώνων για τα δικαιώματά μας. Οι απολυμένοι της Πάτρας, του ΒΗΜΑ FM, του ΘΕΜΑ FM, του ΑΝΤ1 Radio, στον Περιοδικό Τύπο, οι Συμβασιούχοι της ΕΡΤ που βρίσκονται ακόμη στον αέρα και η αβεβαιότητα των συναδέλφων μας στα δημοτικά ΜΜΕ, περιμένουν τη μαχητική μας συμπαράσταση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να σταθούν δίπλα στις Ενώσεις τους και να δώσουν τη μάχη για πλήρη και σταθερή εργασία, κατάργηση της δουλείας των ΔΠΥ και μέτρα στήριξης των ανέργων συναδέλφων μας.

Το διοικητικό προσωπικό των ΜΜΕ απεργεί

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2009

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

(ΑΠΟ 6:00 ΤΟ ΠΡΩΙ – 6:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ)

ώρα 11:00 Ακαδημίας και Βουκουρεστίου,

στην Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Η Ε.Π.Η.Ε.Α., καλεί όλους τους συναδέλφους διοικητικούς υπαλλήλους (μέλη και μη μέλη), πού εργάζονται στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, στα κανάλια, στα ραδιόφωνα, στο ΑΠΕ, στις ενώσεις και στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. να συμμετάσχουν μαχητικά και μαζικά στην 24ωρη απεργία, την Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου 2009.

Συνάδελφοι,

- Τα προβλήματα των εργαζομένων καθημερινά αυξάνονται και οξύνονται.

- Οι απολύσεις είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο και οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται.

- Η ελεύθερη, ουσιαστική και δημοκρατική ενημέρωση γίνεται θυσία στο βωμό της εμπορευματοποίησης και της ανταγωνιστικότητας.

Τα νέα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης στοχεύουν στην πλήρη ανατροπή των κατακτήσεων.


Όλοι μαζί,

σε μια δυναμική αγωνιστική διαδήλωση, για να αντισταθούμε στα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά κυβερνητικά σχέδια.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ

Μέχρι να φύγει το εξώδικο της απεργίας έγιναν άλλες τρείς απολύσεις στον ΑΝΤ

Είδαν και απόειδαν τα αφεντικά κάποιων ραδιοφώνων ότι οση καθυστέρηση κι αν κρατάει ο Σόμπολος για να τους κάνει το χατήρι (εξώδικο που έπρεπε να σταλεί την περασμένη Τρίτη για απόφαση που ειχε ληφθεί το προηγούμενο απόγευμα φρόντισε να το διώξει ...7 μέρες αργότερα την επόμενη Δευτέρα!!!)και πήγαν στα δικαστήρια. Για να βγάλουν την απεργία της ΕΣΗΕΑ παράνομη και καταχρηστική και ζητώντας να μήν μπορεί το Σωματείο να κηρύξει νέα απεργία με το ίδιο θέμα. Δηλαδή τις απολύσεις, τήν πλήρη ανατροπή των όρων και συνθηκών εργασίας, την μή εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, την εργασία μέσα σε κλιμα φόβου και ανασφάλειας. Με τη στήριξη -τι θλιβερό- "συναδέλφων" που νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα σώσουν το τομάρι τους. Ολα αυτά ακριβώς που περιγράφει η εκπρόσωπος του ραδιοφώνου του Αντέννα σε επιστολή της πρός το ΔΣ. και που παρόμοια συμβαίνουν και παραδίπλα. Η κρίση εξαχρειώνει τόσο τους ανθρώπους ώστε να τολμάει να γράφει ο πρώην "συνάδελφος" στο ανεκδικήγητο μπλόγκ "


Συνάδελφοι.

Όπως σας ενημέρωσα και προφορικά η Διοίκηση του Ρ/Φ ΑΝΤΕΝΝΑ στις 11 -12-2009 κατήγγειλε τις συμβάσεις, άλλων τριών συναδέλφων. Πρόκειται για τους :Χρύσα Χρυσανθακοπούλου [σύνταξη εκφώνηση κεντρικού μαγκαζινο - ειδήσεων ] Βούλα Δαρμή [παραγωγή ενημερωτικών εκπομπών -μαγκαζινο] και Ισμαρώ Σέρρα [εκπαιδευτικό ρεπορτάζ -σύνταξη ειδήσεων].

Οι απολύσεις αυτές δεν ήταν βεβαίως έκπληξη, καθώς ο Εποπτεύων το Ρ/Φ ΑΝΤΕΝΑ Κ. Κιμπουρόπουλος ενώπιον του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στις 2-12-2009 όπου εκλήθη ,μετά το πρώτο κύμα απολύσεων στο σταθμό, δεν είχε κρύψει τις προθέσεις του, αυτές να συνεχιστούν στο πλαίσιο της '' αναδιάρθρωσης ''. Υπενθυμίζω ότι από τις 30 Νοεμβρίου του 2009 έχουν απολυθεί συνολικά 7 συνάδελφοι [οι προηγούμενοι ήταν : Σ Σταθόπουλος, Γ. Τότση, Δ.Πολυχρονιδη, Μ Τσεγκα ], Συνυπολογίζοντας και τις 13 ''εθελούσιες απολύσεις'' και διακοπές συνεργασίας συναδέλφων, το Ρ/Φ ΑΝΤΕΝΝΑ έχει απεμπολήσει -όχι βεβαίως με ευθύνη των εργαζομένων- τον ενημερωτικό του ρόλο και χαρακτήρα.

Με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου σας ότι η '' κάλυψη έργου απολυμένου συναδέλφου, απαγορεύεται καθώς αντίκειται σε δύο από τα άρθρα του Κώδικα Δεοντολογίας'' ,σας ενημερώνω ότι βρέθηκε συνάδελφος, ο οποίος εκφώνησε το Δελτίο Ειδήσεων, στη θέση της απολυμένης συναδέλφου Χ. Χρυσανθακοπούλου, με την οποία μέχρι πριν λίγη ώρα παρουσίαζαν μαζί το κεντρικό ενημερωτικό μαγκαζίνο του σταθμού,χωρίς μάλιστα ο ίδιος να ανήκει στη σύνταξη των ειδήσεων...!

Άλλος συνάδελφος, εκλήθη και δέχθηκε να φθάσει στο σταθμό δύο ώρες νωρίτερα από τη βάρδια του ,για να καλύψει το κενό της απολυμένης συνάδελφου. Όλα αυτά συνέβησαν, μετά από εντολή συναδέλφου Διευθυντικού στελέχους, τον οποίο είχα ενημερώσει αναλυτικά, πριν από λίγες ημέρες για την ανακοίνωση σας .

Τελευταία, η περίπτωση νέου μέλους και συναδέλφου ο οποίος μόλις δέκα ημέρες, μετά την απόλυση του μοναδικού πολιτικού συντάκτη του σταθμού Σ. Σταθόπουλου, δέχθηκε να διαπιστευτεί στο ρεπορτάζ της ΝΔ ... Σημειώνω απλά ότι ο απολυμένος συνάδελφος Σ.Σταθοπουλος είχε υποβάλλει ένσταση κατά της εγγραφής του νέου μέλους στην ΕΣΗΕΑ, καθώς είχε διαπιστώσει ότι διατύπωνε κακόβουλα σχόλια για τον ίδιο και τη δουλειά του, σε Διευθυντικά στελέχη ...Η ένσταση αυτή με παρέμβαση - δυστυχώς - και δική μου, αποσύρθηκε τον Αύγουστο, με στόχο τη διατήρηση του ''συναδελφικού κλίματος'' .

Τα ονόματα και τα στοιχεία για όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι βεβαίως στη διάθεση σας- εφόσον μου ζητηθούν- ,ώστε εσείς πλέον να τα αξιολογήσετε και να πράξετε τα προβλεπόμενα .Κι αυτό γιατί ως εκπρόσωπος σέβομαι απολύτως τις ανακοινώσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και δεν τις θεωρώ '' άδεια πουκάμισα'', την ίδια στιγμή όμως αντιλαμβάνομαι ότι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων έχει την υποχρέωση να λειτουργεί ως εκπρόσωπος ''όλων'' των εργαζομένων και απολυμένων συναδέλφων του - χωρίς διακρίσεις- και όχι ως ανακριτικός υπάλληλος ...

Λυπάμαι γιατί θα επαναλάβω την εκτίμηση πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος στον συντονισμό της αντίδρασης από πλευράς του ΔΣ, που θα μπορούσε- ίσως- να είχε αποτρέψει τις απολύσεις και αν όχι όλες κάποιες από αυτές .Εξάλλου όσοι έχουμε απομείνει στο Ρ/Φ ΑΝΤΕΝΝΑ ,είμαστε πλέον οι ελάχιστοι. Για το λόγο αυτό σάς επισυνάπτω και ονομαστική κατάσταση όσων δημοσιογράφων - μελών της ΕΣΗΕΑ εργαζόμαστε σήμερα στο Ρ/Φ ΑΝΤΕΝΝΑ, με μισθολόγιο καθώς δεν γνωρίζουμε αν θα εργαζόμαστε και αύριο η τον επόμενο μήνα ...ή ποιοί θα εργάζονται στη θέση μας και στη θέση των απολυμένων συναδέλφων μας και με ποιούς όρους ...

Η εκπρόσωπος .

Λίντα Γιαννοπούλου.

ΥΓ.

Εργαζόμενοι - δημοσιογράφοι μέλη ΕΣΗΕΑ στο Ρ/Φ ΑΝΤΕΝΝΑ.
====================================================


Ι. Κατσέλη,Φ.Μπάστα,Κ.Ξυπολιτίδου,Μ .Τσουμάκης, Β. Δεμέστιχα, Λ.Γιαννοπούλου [σύνταξη -εκφώνηση ειδήσεων ]

Μ.Βαφειάδου (παραγωγή), Ν.Δημαράς ( μαγκαζίνο), Θ.Πάνου (Αστυνομικό), Σ. Μονεμβασιώτης (Οικονομικό), Ν. Ρογκάκος(Οικονομικό), Φ.Χρυσοχόου (Μεταφορών), Φ,Γεωργίου( Ιατρικό), Κ. Λασκαράτος(παραγωγή- πολ.ρεπορταζ).
Λ.Θεοφάνους(ενημερωτική εκπομπή, Μ. Τριανταφυλλόπουλος (ενημερωτική εκπομπή), Γ.Ευθυμίου (εκπομπή).
Β.Αδαμόπουλος (ενημερωτική εκπομπή/ δ/ντης Σύνταξης, Δ.Στάμου (ενημερωτική εκπομπή/Σύμβουλος Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας).



Ανησυχία για το μέλλον της «Ελευθεροτυπίας»



Έντονη η ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων της “Ελευθεροτυπίας” για το μέλλον και τη συνολική διαχείριση της εφημερίδας, όπως φανερώνουν και οι αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις των δημοσιογράφων.
Η ιστορική “εφημερίδα των συντακτών” φαίνεται ότι περνάει από μια κρίσιμη καμπή της 35χρονης πορείας της, όχι μόνο λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω μιας διοίκησης που δημιουργεί αβεβαιότητες και ανασφάλειες για την επόμενη μέρα. Οι πρόσφατες απολύσεις της Κατερίνας Σχοινά και του Θανάση Γιαλκέτση (η οποία ανεκλήθη), αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκαν δημιούργησε επιπλέον εντάσεις και το αναπάντητο ερώτημα εάν θα κλείσει και πότε ο κύκλος των απολύσεων.
Στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα ζήτησαν την άμεση δημοσιοποίηση του οργανογράμματος, αλλά και τη “διόρθωσή” του, όπου εντοπιστούν λάθη ή παραλείψεις. Επιπλέον, η κατάρτιση “λίστας” που ζητήθηκε από τους υπευθύνους των τμημάτων με το αντικείμενο εργασίας καθενός -στην ουσία ο διαχωρισμός σε “παραγωγικούς” και “μή παραγωγικούς” συντάκτες- ενισχύει τις εντάσεις, ενώ κρίνεται και άδικη και παραπλανητική. Πόσο μάλλον που η “παραγωγικότητα” μπορεί να ελεγχθεί άμεσα από τον καθένα που έχει πρόσβαση στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα της εφημερίδας. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν επίσης από τη διοίκηση να τους ενημερώσει για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) για τον επόμενο χρόνο.

Πηγή:NewsTime

ΤΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ!! Παράνομες κρίθηκαν οι απεργίες σε ΑΝΤΕΝΝΑ και ΘΕΜΑ

Με τις υπ’ αριθμ. 3006/2009 και 3007/2009 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε παράνομη και διατάχτηκε η μη πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας που είχε κηρυχθεί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Antenna Radio 97,2 και Θέμα 98,9 για την Τετάρτη 16/12/2009.
Κατόπιν των αποφάσεων αυτών δεν πραγματοποιείται η απεργία στους εν λόγω ραδιοφωνικούς σταθμούς .
Η απεργία στο ΒΗΜΑ FM (City 99,5) θα γίνει κανονικά.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

15 Δεκ 2009

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ Η ΕΣΗΕΜΘ-διαμαρτύρονται τα μέλη της

Ο συντάκτης του παρόντος καθώς και δεκάδες άλλοι συνάδελφοι μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ με τους οποίους επικοινώνησε την τελευταία ώρα, δηλώνουμε αγανακτισμένοι με την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να μη συμμετάσχουν στην μεθαυριανή απεργία των δημοσιογράφων που έχει κηρύξει ήδη η ΕΣΗΕΑ για τα επείγοντα δραματικά γεγονότα που βιώνει ο κλάδος τις τελευταίες εβδομάδες. Ντροπή!

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ είναι συνδικαλιστικό σωματείο και όχι εργοδοτική οργάνωση!Δυστυχώς συνάδελφοι η ΕΣΗΕΜΘ πήρε απόφαση κατά της απεργίας. Οι πρώτες πληροφορίες από την συνεδρίαση της διοίκησης της Ενωσης αναφέρουν ότι με 5 ψήφους κατά και 3 υπέρ η ΕΣΗΕΜΘ δεν θα πάρει μέρος στην απεργία. Οι Βοιτσίδης Χαλεπλίδου, Ντόζης, Φωκιανίδης και Κοντογουλίδης ψήφισαν κατά της απεργίας διότι θα ήταν… παράνομη. Διακομματική και διαπαραταξιακή η σύμπλευση των πρόθυμων. Αντίθετα οι Μειντάνη (Ασύνταχτος Τύπος) Αδάμ και Χανός ψήφισαν υπέρ της απεργίας.

Συνάδελφοι δυστυχώς η «πρόθυμη» πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ έδειξε για μία ακόμη φορά πως αντιλαμβάνεται το ρόλο της: χέρι – χέρι με την εργοδοσία επιδιώκει να διαλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων.

Θα επανέλθουμε!ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τους οι δημοσιογράφοι


Τέσσερις μεγάλες βρετανικές εφημερίδες - Financial Times, Independent, Times, Guardian, καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διασφάλισαν σήμερα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το δικαίωμα να προστατεύουν τις πηγές τους.
Τα βρετανικά ΜΜΕ διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία τα Μέσα ενημέρωσης οφείλουν να δημοσιοποιούν το όνομα της πηγής τους.
Αντίθετα, για τους δικαστές του Στρασβούργου η απόφαση που διατάσσει τους προσφεύγοντες στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να δημοσιοποιούν τα ονόματα όσων αποκαλύπτουν έγγραφα που προκύπτουν από διαρροή και συγκεκριμένα σχετίζονται με την υπόθεση της πιθανής εξαγοράς της Interbrew από την South African Breweries το Δεκέμβριο του 2001, συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).
Στις 27 Νοεμβρίου 2001, ένας δημοσιογράφος των Financial Times παρέλαβε από ένα άτομο που διατήρησε την ανωνυμία του το αντίγραφο ενός εγγράφου το οποίο έδειχνε την πιθανή προσφορά εξαγοράς της Ιnterbrew από την SAΒ.
Την ίδια ημέρα, ο δημοσιογράφος των FT τηλεφώνησε στη Goldman Sachs την τράπεζα που είναι σύμβουλος της Ιnterbrew, για να την ενημερώσει για τη δημοσίευση του εγγράφου. Οι εφημερίδες Times, Reuters, Guardian και Independent δημοσίευσαν την ίδια ημέρα και τις επόμενες ημέρες άρθρα που αναφέρονται στο ίδιο έγγραφο.
Το δημοσίευμα είχε σημαντική επίδραση στο χρηματιστήριο και για τις δύο εταιρείας με τις μετοχές τους να αυξάνονται και να μειώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα.
Τον Δεκέμβριο του 2001 βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Interbrew και διέταξε τα ΜΜΕ να αποκαλύπτουν τέτοιου είδους έγγραφα.Τα βρετανικά ΜΜΕ δεν δέχτηκαν αυτήν την απόφαση και προσέφυγαν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπου και δικαιώθηκαν.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Τη Δευτέρα εκλογές για εκπροσώπους


Την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και όχι την Παρασκευή θα γίνουν τελικά οι αρχαιρεσίες για την εκλογή εκπροσώπων στις εφημερίδες
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» και «VETO», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «ARRENA 89,2», «ΒΗΜΑ FM 99,5» και «NOVA ΣΠΟΡ FM 94,6» και στον τηλεοπτικό σταθμό «SPORT TV»,
όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εφορευτική Επιτροπή.
Αντίστοιχα η υποβολή υποψηφιοτήτων παρατείνεται για μία ημέρα,
δηλαδή ως την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009, στη 1 μ.μ. ενώ τυχόν ενστάσεις κατά των υποψηφιοτήτων μπορούν να υποβληθούν έως την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου στη 1 μ.μ.

14 Δεκ 2009

Φαινόμενα κράχ στον περιφερειακό Τύπο


Κραυγή αγωνίας απευθύνουν οι εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων, που ετοιμάζουν επαφές με τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας εν όψει της υποχρεωτικής κατάθεσης των προϋποθέσεων για τις κρατικές δημοσιεύσεις. Η ημερομηνία λήξης είναι, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η 31η Ιανουαρίου, αλλά ήδη πολλοί εκδότες βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτου.




Το πάγωμα της δημοσίευσης πάσης φύσεως κρατικών ανακοινώσεων και διαφημίσεων, σύμφωνα με τους εκδότες, έχει δημιουργήσει φαινόμενα κραχ στον περιφερειακό Τύπο. Δύο εφημερίδες έκλεισαν ήδη, η «Ημέρα» στην Πάτρα και η «Σημαία» Καλαμάτας, ενώ σε άλλες εφημερίδες δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι και οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία συνολικά στον περιφερειακό Τύπο απασχολούνται 1.100 συντάκτες.



πηγή: GREEK MEDIA ON LINE

24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ και συγκέντρωση στην Ακαδημίας

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, που εργάζονται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, από ώρα 6 π.μ. της Πέμπτης, 17 Δεκεμβρίου 2009, έως 6 π.μ. της επόμενης ημέρας.

ΕΠΕΙΔΗ:

--Τα προβλήματα των δημοσιογράφων, καθώς και των άλλων εργαζομένων στις εφημερίδες, τη ραδιοτηλεόραση (δημόσια και ιδιωτική) καθημερινά αυξάνονται και οξύνονται.

--Οι απολύσεις είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, η ελαστική απασχόληση γιγαντώνεται. Οι ΣΣΕ παραβιάζονται συστηματικά. Το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων ομήρων συνεχίζεται. Η ελεύθερη, ουσιαστική και δημοκρατική ενημέρωση γίνεται θυσία στο βωμό της εμπορευματοποίησης και της ανταγωνιστικότητας.

--Οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι σε μια ολόπλευρη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

--Τα νέα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης στοχεύουν στην πλήρη ανατροπή των κατακτήσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

--Όχι στις απολύσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.

--Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στο απαράδεκτο καθεστώς της ελαστικής απασχόλησης και των συμβασιούχων ομήρων.

--Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ.

--Όχι στα νέα ασφαλιστικά μέτρα και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Όλοι στη συγκέντρωση την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009, 11 π.μ. στην ΕΣΗΕΑ.

Καλούνται όλα τα μέλη του Μικτού Συμβουλίου σε συνεδρίαση – ως απεργιακή επιτροπή – την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009, 11 π.μ. στην ΕΣΗΕΑ.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σ.σ.Μαζί απεργούν άλλα επτά Σωματεία του χώρου των ΜΜΕ. Δεν απεργούν οι τεχνικοί ραδιοφώνου και τύπου και οι εφημεριδοπώλες.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ

Και επίσημα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ τα πέντε νέα πρόσωπα που επέλεξε ο Π. Γερουλάνος. Πιο αναλυτικά στις 30 Νοεμβρίου 2009 οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος έκαναν δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ και διόρισαν τα νέα μέλη, έχοντας και την από 26.11.2009 θετική γνώμη του ΕΣΡ.


Έτσι, τακτικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών και για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας τους, ορίζονται οι Ιωάννης Καλημέρης ως εκπρόσωπος του Δημοσίου, Γιώργος- Ανδρέας Ζάννος, δικηγόρος και ειδικός σύμβουλος του Π. Γερουλάνου, ως εκπρόσωπος του Δημοσίου, Γιώργος Ελενόπουλος, δημοσιογράφος, ως εκπρόσωπος του μετόχου, Ηλίας Μοσχονάς, σύμβουλος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, ως εκπρόσωπος του μετόχου, και Στέλιος Στεφάνου, οικονομολόγος, ως εκπρόσωπος του μετόχου.

Εκλογές την Παρασκευή για εκπροσώπους στο Μικτό-υποψηφιότητες ως την Τετάρτη

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2009

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει ότι θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την εκλογή εκπροσώπων στις εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και « VETO», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς « ARRENA 89,2», «ΒΗΜΑ FM 99,5» και « NOVA ΣΠΟΡ FM 94,6» και στον τηλεοπτικό σταθμό « SPORT TV».

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3 ος όροφος), την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009, από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Υποψηφιότητες θα υποβληθούν στη Γραμματεία της ΕΣΗΕΑ έως την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009, στη 1 μ.μ. ενώ τυχόν ενστάσεις κατά των υποψηφιοτήτων μπορούν να υποβληθούν έως την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου στη 1 μ.μ.

Υπενθυμίζεται σε όσους επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα ότι δεν έχουν δικαίωμα εκλογής στο Μικτό Συμβούλιο οι εκδότες, διευθυντές, διευθυντές σύνταξης και οι αρχισυντάκτες.

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ακόμη απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε TV100 και FM100 στη Θεσσαλονίκη

Απλήρωτοι παραμένουν οι διακόσιοι περίπου εργαζόμενοι στη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης και Θεάματος, του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Για το θέμα συνεδριάζει αύριο το ελεγκτικό συνέδριο, ενώ την Πέμπτη, θα ασχοληθεί και το δημοτικό συμβούλιο.
Η διοίκηση του κεντρικού δήμου προχώρησε σε προσφυγή στην ολομέλεια, μετά από την άρνηση της επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου να υπογράψει το ένταλμα, ύψους 300.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο...
πρώτο δεκαπενθήμερο της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. “Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός, καθώς, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει τα χρήματα, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΘΕ κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι, εξαιτίας του προβλήματος που προέκυψε με την επίτροπο για πρώτη φορά εδώ και 21 χρόνια”, ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης τελικά θα δικαιωθεί.
Δεν αφήνετε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις Χριστουγεννιάτικα, να πληρωθούν οι άνθρωποι;

Συμπαράσταση στου δημοσιογράφους του Ant radio απο τους συναδέλφους τουAnt tv

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009


Η συνέλευση των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού ANT’1 TV συνήλθε εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού για «αναδιοργάνωσή του», αλλά και κατόπιν των νέων τριών αιφνίδιων απολύσεων συναδέλφων μας δημοσιογράφων από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Ομίλου.


Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την στιγμή που λάβαμε ως εργαζόμενοι διαβεβαιώσεις ότι ο Όμιλος δεν έχει επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση και ό,τι είχε να γίνει αναφορικά με περικοπές προσωπικού έχει ολοκληρωθεί. Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, το κλίμα που διαμορφώνεται εδώ και μήνες, δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό. Μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης εθελούσιας εξόδου, για τον στόχο της οποίας (σε συνολικό ποσό ή άτομα) ουδέποτε ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι ως θα έπρεπε, η ανασφάλεια για το εργασιακό μας μέλλον αποτελεί καθημερινό άγχος.


Οι πρόσφατες αναγγελίες περί «αναδιοργάνωσης» του σταθμού μετά και την αποχώρηση του έως σήμερα παρουσιαστή του κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων και Διευθυντή Ειδήσεων, ουδόλως καθησυχαστικές είναι.


Σε αντίστοιχο κλίμα, οι επιπτώσεις της κρίσης ή η επίφαση των επιπτώσεων της κρίσης, έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τους συναδέλφους μας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ομίλου, που με απαράδεκτες μεθόδους έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό μέσα σε 12 μήνες.


Οι πρακτικές αυτές δεν καταφέρνουν παρά μόνο να υποβαθμίζουν τόσο το δημοσιογραφικό επάγγελμα, όσο και την ουσία και το βάθος της ενημέρωσης αυτό καθεαυτό.


Οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ’1 ΤV εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας προς τους συναδέλφους μας του ραδιοφώνου και δηλώνουμε ότι θα τους υποστηρίξουμε σε κάθε απόφασή τους. Καλούμε τόσο την ΕΣΗΕΑ, όσο και την ΠΟΕΣΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων προς την κατεύθυνση της ανάκλησης των απολύσεων και της αγωνιστικής επαγρύπνησης σε περίπτωση νέων περικοπών είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε εργασιακά δικαιώματα.


Παράλληλα, με την ανακοίνωσή μας αυτή θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στον Όμιλο και να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και 20 χρόνια ο σταθμός οφείλει το κύρος και το όνομά του στον τομέα της ενημέρωσης στην καθημερινή, με αυταπάρνηση πολλές φορές, εργασία των συντακτών και τεχνικών του.


Κανένας Εργαζόμενος Δεν Περισσεύει

Καμία απόλυση δεν είναι Δίκαιη


Η συνέλευση των Εργαζομένων στην τηλεόραση του ANT’1