30 Ιουλ 2010

Απόπειρα καταστρατήγησης των ΣΣΕ στον "Αγγελιοφόρο"

«Τροποποίηση» των ΣΣΕ επί το…οικονομικότερο αποπειράται η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Ένας από τους εκδότες, ο κ. Αλέξανδρος Μπακατσέλος, ζήτησε από τους δημοσιογράφους τη μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα και των αντίστοιχων μικτών αποδοχών σε ποσοστό 12,5%, προκειμένου, όπως είπε, «να αποφευχθούν απολύσεις».

Στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Προσωπικού αναφέρεται:

«Σε συνέχεια της ενημέρωσης του προσωπικού της εταιρίας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Αλέξανδρο Μπακατσέλο, σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρίας και προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις, αιτήθηκε η συνδρομή όλων των εργαζομένων της εταιρίας με την μορφή της τροποποίησης των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική απασχόληση, δηλαδή από 8ωρη απασχόληση σε 7ωρη.
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα παραπάνω η έναρξη ισχύος της τροποποίησης των συμβάσεων εργασίας είναι από 01/08/2010 έως 31/07/2011, δηλαδή διάρκειας ενός έτους.

Το ποσοστό μείωσης του χρόνου εργασίας και των αντίστοιχων μικτών μηνιαίων αποδοχών συνολικά ανέρχεται σε ποσοστό 12,5%.»

Ακολουθεί το τροποποιημένο πρόγραμμα εργασίας και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Οι νέες συμβάσεις θα διανεμηθούν, είτε από τους διευθυντές των τμημάτων, είτε από το τμήμα προσωπικού και θα υπογραφούν και θα επιστραφούν άμεσα στο τμήμα προσωπικού.
Οι αδειούχοι θα υπογράφουν τις τροποποιήσεις των συμβάσεων τους μετά την επιστροφή τους.
Τέλος, σας επισημαίνουμε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν λόγω της οικονομικής κρίσης και των αρνητικότατων συνεπειών στην κατάσταση της αγοράς με συνέπεια την μείωση των πωλήσεων της εταιρίας μας.»

Στο γραφείο της Αθήνας δεν έχουν έρθει ακόμη οι νέες συμβάσεις, όμως, είναι θέμα ημερών να γίνει.
Το «σχέδιο», όπως είναι φυσικό, βρήκε την έντονη αντίδραση των Σωματείων ενώ - ύστερα από υπόδειξη της ΕΣΗΕΜΘ - οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης αρνήθηκαν να το αποδεχτούν και επέστρεψαν τις νέες συμβάσεις που τους διανεμήθηκαν.

Τα τρία Σωματεία ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης εξέδωσαν την πιο κάτω κοινή ανακοίνωση:

Τα διοικητικά συµβούλια της ΕΣΗΕΜΘ της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΤΘ, ύστερα
από κοινή συνεδρίαση αντιπροσωπειών τους, δηλώνουν αποφασισµένα να
αντιδράσουν στην πρόθεση που εκδήλωσαν σχεδόν ταυτόχρονα οι διοικήσεις
της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος Α.Ε και της Μακεδονικής Εκδοτικής
Εκτυπωτικής Α.Ε, να καταστρατηγήσουν τον θεσµό των Συλλογικών
Συµβάσεων.
Οι δηµοσιογράφοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι τεχνικοί του τύπου είναι
διατεθειµένοι να συµβάλλουν µε την καλύτερη προαίρεση στη διατήρηση και
στην ανάπτυξη των δύο συγκροτηµάτων, όµως θεωρούν ανεπίτρεπτο να
αλλοιωθεί το περιβάλλον των εργασιακών σχέσεων.
Ένωση Συντακτών Ηµερησίων Εφηµερίδων Μακεδονίας-Θράκης
(ΕΣΗΕΜ-Θ)
Ένωση Προσωπικού Ηµερησίων Εφηµερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ)
Ένωση Τεχνικών Τύπου Θεσσαλονίκης (ΕΤΤΘ)

Προειδοποίηση για 12 απολύσεις στην Ωμέγα Τηλεόραση

Με επιστολή τους οι εργαζόμενοι τηλεοπτικού σταθμού καταγγέλουν την εφαρμογή στήν πράξη των νέων ...εργατικών μέτρων της κυβέρνησης για απόλυση με προειδοποιηση- δηλαδή με μειωμένη αποζημίωση.

"Οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού «Ωμέγα Τηλεόραση» εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το καθεστώς που επικρατεί στην επιχείρηση, καθώς σήμερα Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010, ανακοινώθηκαν και στα 12 άτομα ,που αποτελούμε το εργατικό δυναμικό του σταθμού, προειδοποιήσεις απόλυσης.

Το κλίμα στο κανάλι που εργαζόμαστε είναι εκ των πραγμάτων κάκιστο και όλοι προτιθέμεθα πρωτίστως, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας και δευτερευόντως να διεκδικήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας.

Η «Ωμέγα Τηλεόραση» αποτελεί έναν τηλεοπτικό σταθμό, που μετρά ήδη 15 έτη παρουσίας στον χώρο των ΜΜΕ και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο κλείσιμο του σταθμού, θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για δημοσιογράφους και τεχνικούς, που μετά από πολυετή παρουσία στο χώρο, θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Όλοι οι εργαζόμενοι ζητούμε την άμεση και έμπρακτη συμπαράσταση της ΕΣΗΕΜ-Θ και της ΕΤΙΤΒΕ, καθώς και όλων των εργαζομένων στο χώρο των media.
Με εκτίμηση
Οι εργαζόμενοι της «Ωμέγα Τηλεόρασης»

Δικαστική δικαίωση τεχνικού τηλεόρασης στη Δράμα για δεδουλευμένα

Τη δικαστική οδό αναγκάστηκε να πάρει τεχνικός που εργαζόταν σε τηλεοπτικό σταθμό της Δράμας κουρασμένος απο την εκμετάλλευση και την αδικία που βίωνε στο κανάλι. Τα δεδουλευμένα του ζητούσε ο άνθρωπος. Δύο χρόνια αγωνίστηκε αλλά τελικά δικαιώθηκε. Το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου του εξέδωσε την πιό κάτω ανακοίνωση:
Θεσσαλονίκη 28 Ιουλίου 2010
Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την δικαστική δικαίωση συναδέλφου μας τεχνικού που εργαζόταν σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Δράμας και εδώ και δύο, περίπου, χρόνια αγωνιζόταν για να του καταβληθούν τα δεδουλευμένα του.

Το ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων Ευρό (25.000€) που του επιδίκασε το εργατικό δικαστήριο ικανοποιώντας, καθ΄ ολοκληρίαν, τις απαιτήσεις του, αποδεικνύει την επί χρόνια εκμετάλλευση και αδικία που του γινόταν από τον σταθμό και ότι καμιά κατάθεση κανενός παράγοντα στα τηλεοπτικά δεν μπορεί να επηρεάσει το εργατικό δίκαιο.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Δράμας για το αμερόληπτο έργο που επιτελεί, και το καλούμε να συνεχίσει τους ελέγχους στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Πόλης μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας ΣΣΕ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους Περιφερειακούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς , να μη ανέχονται πλέον καμιά εργασιακή εκμετάλλευση και να διεκδικήσουν με όλα τα μέσα τα δικαιώματά τους

Η Διοίκηση της Ένωσης τηρώντας την υπόσχεση μας στην τελευταία συγκέντρωση που έγινε στη Εργατικό Κέντρο Δράμας θα είμαστε δίπλα τους και θα τους βοηθήσουμε σε όποιο εργασιακό πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζουν αρκεί να μας το καταγγείλουν.

Τέλος καλούμε δημόσια για μια ακόμα φορά τους όλους τους ιδιοκτήτες των σταθμών της Δράμας σε συνάντηση για να επιλύσουμε όλα τα υπάρχοντα προβλήματα στο πλαίσιο της νομιμότητας αποκαθιστώντας έτσι την εργασιακή ειρήνη στο χώρο μας που τόσο βάναυσα είχε διαταραχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα

Πιστεύουμε στο διάλογο και στην καλή διάθεση, ελπίζουμε ότι στον συντονισμό της συνάντησης δεν θα αντιμετωπίσουμε εχθρότητα και αντιπαλότητα. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και αυτά υπερασπίζουμε. Νομίζουμε ότι καμιά υγιής επιχείρηση και κανένας εργοδότης, ιδίως στον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης, δεν θέλει να τα καταπατά.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΙΤΒΕ

29 Ιουλ 2010

Ωρε τί μας λές μπάρμπα Χρήστο...

Την ώρα που οι- ελάχιστοι- παρόντες (παραλίγο να γράφαμε...επιζώντες) απο το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ασχολούνταν με τεράστιας σημασίας, για το Σωματείο, θέματα (Τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας η Νταουντάκη και ο Νταβανέλος, τήν προσφυγή του ΔΣΑ κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης η Μαγιάση και τη διασφάλιση των αποθεματικών της ΕΣΗΕΑ ο Κουμπιάς), ο (γνωστός και απο άλλες δημόσιες πράξεις του) Κυρίτσης έστειλε επιστολή με την οποία ...ζητάει να ασχοληθεί το ΔΣ με την "ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση" στο Εθνος και την Απογευματινή. Καλά το διαβάσατε. Μιλάει για αυτά τα προβλήματα που (και) εξ αιτίας του δεν συζητήθηκαν στο συμβούλιο της Τρίτης ..Ωρε τί μας λές;΄Και προτείνει αυτά που ο πρόεδρός του ΔΕΝ έκανε πρίν φύγει για διακοπές. Ωρε τί μας λές δίς...



Αθήνα, 29 Ιουλίου 2010
Κυρία Πρόεδρε,
Κύριοι Σύμβουλοι,

Ανησυχητική έως επικίνδυνη εμφανίζεται η κατάσταση στο «ΕΘΝΟΣ» και την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», σύμφωνα με τα ενημερωτικά σημειώματα των εκπροσώπων των εργαζομένων προς την ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι ζητούν την παρέμβασή μας προς την ιδιοκτησία των δύο (2) εφημερίδων για την αποτροπή αντεργατικών μέτρων.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ
Άμεση επίσκεψη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αύριο Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010 ή την επόμενη εβδομάδα σε ημέρα και ώρα που θα καθοριστεί από κοινού με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, εφ’ ενός και συνάντηση με την ιδιοκτησία των δύο (2) εφημερίδων αφ’ ετέρου. Οι αρνητικές εξελίξεις εκεί διαδέχονται η μία την άλλη και η παρέμβασή μας κρίνεται επιβεβλημένη.

Συναδελφικά
Χρήστος Δ. Κυρίτσης


Αμεση και πολύ σκληρή ήταν η απάντηση του υπόλοιπου συμβουλίου στο απίστευτο θράσος αυτού του "κυρίου" που για να...ξεκαρφωθεί και ταυτόχρονα να...καρφώσει έστειλε πρωτοκολλημένη την υποκριτική επιστολή, προφανώς για να τήν διοχετεύσει σε φιλικές στήλες (όπως κάνει συνήθως). Με, επίσης πρωτοκολλημένη, επιστολή που υπογράφουν η αντιπρόεδρος Νανά Νταουντάκη και ο Γεν. Γραμματέας Αντώνης Νταβανέλος βάζουν τον ...κατεργάρη στον πάγκο του


Προς
το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
κ. Χρήστο Κυρίτση

Αγαπητέ κ. Κυρίτση,
Δεν αντιλαμβανόμαστε το νόημα της επιστολής σας προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, της 29/7/10.
Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. δεν συζητούν – και κυρίως δεν αποφασίζουν – δι’ αλληλογραφίας, αλλά διά ζώσης και κυρίως εν συνεδριάσει.


Σας θυμίζουμε ότι κρίσιμες υποχρεώσεις του Δ.Σ. – μεταξύ των οποίων οι εγγραφές, η παρέμβαση στο Έθνος κ.λπ. – έμειναν σε εκκρεμότητα λόγω της έλλειψης απαρτίας στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της περασμένης Τρίτης. Παρόντες σε αυτήν τη συνεδρίαση ήταν οι Ν. Νταουντάκη, Εν. Μαγιάση, Φ. Πετραλιά, Δ. Κουμπιάς και Αντ. Νταβανέλλος.


Το κενό που δημιουργείται δεν καλύπτεται από επιστολές και μάλιστα πρωτοκολλημένες. Σημειώνουμε επίσης ότι τόσο χθες (Τετάρτη) όσο και σήμερα, οι υπογράφοντες ήμασταν για πολλές ώρες στα καθήκοντά μας στην έδρα της ΕΣΗΕΑ και κατά συνέπεια θα μπορούσαμε να ακούσουμε και να συζητήσουμε συναδελφικά τις όποιες προτάσεις σας.

Μετά τιμής,
Η Α’ Αντιπρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Νανά Νταουντάκη Αντώνης Νταβανέλλος

Συγκέντρωση Σωματείων ΜΜΕ έξω απο το υπουργείο Εργασίας


Με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας σήμερα στις 11 π.μ,. εκδήλωσαν την αντίδρασή τους τα συνεργαζόμενα σωματεία του Τύπου στην απόφαση του Υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου, με αντισυνταγματική ενέργεια, να καταργήσει τις αυξήσεις, που προέρχονται από διαιτητικές και μεσολαβητικές διαδικασίες του ΟΜΕΔ.
Οι συγκεντρωθέντες διαδήλωσαν την πρόθεσή τους να μην αφήσουν να περάσουν οι αντισυνταγματικές αποφάσεις του Υπουργού και την απόφασή τους να υπερασπιστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Αντιπροσωπεία της διαδηλωτών, αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της Αθήνα κυρία Στάβυ Σαλουφάκου, τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη, την Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κυρία Νανά Νταουντάκη, τον Γεν. Γραμματέα της ΕΣΗΕΑ κ. Αντώνη Νταβανέλλο, τον Πρόεδρο της ΕΤΕΡ κ. Δημήτρη Καμαρινόπουλο, τον Πρόεδρο της ΕΤΕΡΜΘ κ. Κωνσταντίνο Χατζηγεωργίου, τον Πρόεδρο της ΕΠΠΗΤ κ. Μαϊδη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος κ. Μάριο Λώλο και το Μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ κυρία Ακριβή Κυρίκου, συνάντησαν τον Σύμβουλο του Υπουργού Εργασίας κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, ο οποίος υποσχέθηκε να μεταφέρει τις θέσεις των σωματείων στον Υπουργό Εργασίας.
Επίσης, ο Σύμβουλος του Υπουργού, μεταφέροντας τη θέληση του Υπουργού Εργασίας, δήλωσε ότι την επομένη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Συντονιστικού των συνεργαζομένων Ενώσεων στο Χώρο των ΜΜΕ και του Υπουργού Εργασίας.
Καλούμε τους συναδέλφους, εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την υπεράσπιση των ΣΣΕ και των εργασιακών και ασφαλιστικών μας κατακτήσεων.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΚΟΙΝΗ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Κατατέθηκε σήμερα η αίτηση ακύρωσης που έχουν υποβάλει όλα τα θιγόμενα Σωματεία (Μαζί και η ΕΣΗΕΑ) κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης με τις οποίες παραβιάζονται βασικά εργασιακά δικαιώματα. Την πρακτική υλοποίηση των διαδικασιών έχει αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατατέθηκε σήμερα η αίτηση ακυρώσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΠΣ, της ΕΣΗΕΑ, του ΤΕΕ, της Ομοσπονδίας Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Επαρχίας Λιβαδειάς, του Συνδέσμου Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξης 1978, της Λέσχης Αεροπορίας Στρατού, του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης και ορισμένων μελών των ανωτέρω φορέων, με σκοπό όλες οι περικοπές, που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις να κηρυχτούν ως αντικείμενες στο Σύνταγμα, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στην ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
Οι λόγοι, που προβάλλονται αφορούν θέματα τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την πλημμελή διαδικασία, δυνάμει της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος 3845/2010, που αν και κατ’ ουσίαν αποτελεί διεθνή συνθήκη, κατά παράβαση του άρθρου 28 παρ.2 του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών. Ο δεύτερος λόγος, αφορά την μη νόμιμη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δικαιούται να υπογράφει κάθε μνημόνιο, δανειακή σύμβαση και ό,τι κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, κατά παράβαση του άρθρου 36 παρ. 2 του Συντάγματος.
Η παραβίαση του δικαιώματος της «περιουσίας», στην έννοια της οποίας εμπίπτει τόσο η αμοιβή όσο και η σύνταξη, όπως προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί τον τρίτο λόγο της αίτησης μας,. Μεταξύ άλλων, στην αίτηση μας υπογραμμίζεται ότι το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει κάθε φορά να αιτιολογείται επαρκώς όταν λαμβάνονται μέτρα, που θίγουν δικαιώματα, που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις.
Τέλος, υποστηρίζουμε, ότι η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και στην συνδικαλιστική ελευθερία, την στιγμή, μάλιστα, που με την νέα συνθήκη της Λισσαβώνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα.
Αναγνωρίζοντας, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της στην λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχουν εκχωρήσει άνευ όρων όλες τους τις αρμοδιότητες στον Υπουργό Οικονομικών και στην Τροϊκα, απευθυνόμαστε στην μόνη εξουσία, που φαίνεται να αντιστέκεται, τη δικαστική, επιδιώκοντας την αποτελεσματική παρέμβασή της για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας που θίγονται.
Στη συνέντευξη τύπου του ΔΣΑ παρέστη ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ η Β’ Αντιπρόεδρος κυρία Έννυ Μαγιάση η οποία τόνισε ότι, η Ένωση Συντακτών είναι αποφασισμένη να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων του κλάδου μας, που πλήττονται από τις περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, τόσο των εν ενεργεία δημοσιογράφων όσο και των συνταξιούχων μας.

Τροπολογία και µνηµόνιο- Αλλοιώνεται ο θεσµός της µεσολάβησης / διαιτησίας


Της Ελίζας Παπαδάκη
Η νοµοθετική παρέµβαση του υπουργού Εργασίας µε σκοπό να ακυρωθούν πρόσφατες συλλογικές συµβάσεις εργασίας και διαιτητικές αποφάσεις, τροπολογία που τίθεται αύριο σε ψηφοφορία στη Βουλή, εξόργισε συνδικαλιστές, πολιτικούς και νοµικούς, θα µπορούσε όµως να είναι η αφορµή για µιαν ευρύτερη συζήτηση γύρω από τους θεσµούς και τα όρια της πολιτικής. Αφορά συλλογικές συµβάσεις ύστερα από µεσολάβηση και διαιτητικές αποφάσεις του Οργανισµού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καµιά δεκαριά όλες µαζί, µε τις οποίες είχαν χορηγηθεί φέτος κάποιες ελάχιστες αυξήσεις – µεταξύ 1,5% και 3% – στους µισθούς λιγοστών κατη γοριών εργαζοµένων.

Το επιχείρηµα του κ. Λοβέρδου ήταν απλό: Τέτοιες αυξήσεις αντιβαίνουν στο µνηµόνιο στο οποίο δεσµεύτηκαν κυβέρνηση και Βουλή για να εξασφαλίσουν τον αναγκαίο δανεισµό της χώρας, καθώς και στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ µε τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία δεν προβλέπει καµία απολύτως αύξηση µισθών φέτος.

Σε ό,τι αφορά το µνηµόνιο, η αλήθεια είναι ότι απαγόρευση να αυξηθούν π.χ. κατά 2,5% φέτος οι µισθοί των τεχνικών τηλεόρασης στην Κρήτη, των ξεναγών στη Σαντορίνη ή όποιας άλλης επιµέρους κατηγορίας εργαζοµένων, από το κείµενο δεν προκύπτει. Αυτό που αναφέρεται εκεί επί λέξει είναι ότι η κυβέρνηση «θα εφαρµόσει µέτρα που θα εγγυώνται ότι οι τρέχοντες κατώτατοι µισθοί θα παραµείνουν σταθεροί σε ονοµαστικούς όρους επί τρία χρόνια», για τους άλλους δεν λέει τίποτα, αν και είναι γνωστές οι προτάσεις για γενικευµένη µείωση.

Ταυτόχρονα όµως το µνηµόνιο χαρακτηρίζει το σύστηµα της διαιτησίας «ασύµµετρο» και δεσµεύει την κυβέρνηση να το αλλάξει «έτσι ώστε και τα δύο µέρη να µπορούν να καταφύγουν στη διαιτησία αν διαφωνούν µε την πρόταση του µεσολαβητή», δικαίωµα που ο ισχύων νόµος 1876/1990 δίνει µόνο στην εργατική πλευρά. Σχετική διάταξη στο ασφαλιστικό νοµοσχέδιο αποσύρθηκε µπροστά στις αντιδράσεις, το θέµα παραπέµφθηκε στον διάλογο ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, µήπως και βρεθεί εκεί µια κοινά αποδεκτή ρύθµιση.

Στο µεταξύ ήρθε η τροπολογία του κ. Λοβέρδου να επιχειρήσει δύο πράγµατα: Πρώτον, να καταστήσει εφεξής αυτόµατα άκυρες όποιες διαιτητικές αποφάσεις εκδοθούν ή όποιες προτάσεις µεσολαβητών του ΟΜΕΔ υπογραφούν από την εργατική και την εργοδοτική πλευρά σαν συλλογικές συµβάσεις, εφόσον χορηγούν αυξήσεις µεγαλύτερες από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας. Και δεύτερον, για όσες αντίστοιχα έχουν ήδη εκδοθεί ή υπογραφεί µετά τις 4 Μαΐου που ψηφίστηκε το µνηµόνιο (Νόµος 3845/2010), εισάγει τη δυνατότητα έφεσης, τυπικά από την εργατική και την εργοδοτική πλευρά που µάλλον δεν θα ενδιαφέρονταν, ουσιαστικά και από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας.

Αλλοιώνεται έτσι ο θεσµός της µεσολάβησης και της διαιτησίας, όπως είχε θεσπισθεί πριν από είκοσι χρόνια, µε µιαν από τις τελευταίες πράξεις της οικουµενικής κυβέρνησης Ζολώτα: Ο ανεξάρτητος επιστηµονικός Οργανισµός, στα πλαίσια του οποίου µεσολαβητές και διαιτητές ασκούν το «δηµόσιο λειτούργηµά» τους κατά τον νόµο, δεν θα λειτουργεί πια τόσο ανεξάρτητα. Στο παιχνίδι ξαναµπαίνει η κυβέρνηση, διά του αρµόδιου υπουργού. Αλλά µένει στον ΟΜΕΔ. Καµία παρέµβαση δεν επιχειρείται, ευτυχώς θα έλεγε κανείς, σε όσες αυξήσεις τυχόν συµφωνούν ελεύθερα εργοδότες και εργαζόµενοι, συλλογικές συµβάσεις εργασίας που υπογράφονται χωρίς µεσολάβηση δεν θίγονται.

Είναι όµως «αντισυνταγµατική», ή πάντως αντιδηµοκρατική, όπως τόσοι φωνάζουν, η παρέµβαση Λοβέρδου; Τότε που θεσπιζόταν ο ΟΜΕΔ, η πρόθεση του νοµοθέτη, της Βουλής, στις αρχές Μαρτίου του 1990, ήταν αναµφίβολα να προστατεύσει την πιο αδύναµη πλευρά, την εργατική, και ταυτόχρονα να συµβάλει στη χειραφέτησή της. Γι’ αυτό δόθηκε τόσο βάρος στη µεσολάβηση, όπου ο µεσολαβητής οφείλει να διευκολύνει τη διαπραγµάτευση ανάµεσα στις δύο πλευρές, µόνο σαν έσχατη λύση υποβάλλει δική του πρόταση. Τίτλος του νόµου άλλωστε ήταν «Ελεύθερες συλλογικές διαπραγµατεύσεις και άλλες διατάξεις». Ηρθε να αντιστρέψει την αυταρχική λογική του προγενέστερου 3239/1955, την υποχρεωτική διαιτησία και τη δεδοµένη πλειοψηφία εργοδοτών/υπουργείου, για την κατάργηση του οποίου τόσοι αγωνίστηκαν.

Αλλά αν επιτυχία του θα ήταν να φθίνουν µε τα χρόνια οι λειτουργίες του ΟΜΕΔ, καθώς θα δυνάµωνε ο ρόλος της διαπραγµάτευσης, η διαπραγµατευτική ικανότητα των συνδικάτων, η µαζική βάση που θα τα στήριζε, αυτό δεν συνέβη. Κάτω από τις φτερούγες του κατέφευγαν ολοένα περισσότερα σωµατεία και οµοσπονδίες, ό,τι καλύτερο µπορούσαν έκαναν µεσολαβητές και διαιτητές κάθε φορά για τους εργαζοµένους. Μόνο που έτσι είχαµε και εδώ τη µία κοινωνική οµάδα να παρατάσσεται δίπλα στην άλλη απέναντι στο κράτος, διότι έκφανση του κράτους είναι και ο ΟΜΕΔ, αντί να σταθούν η µία απέναντι στην άλλη, να διαπραγµατευτούν µεταξύ τους. Αναστέλλοντας κάποιες µικροαυξήσεις η τροπολογία δεν αλλάζει κάτι σε αυτή τη δυναµική της χρεοκοπίας.

28 Ιουλ 2010

Παραφράσεις, παραδημοσιογραφία, παράκρουση...


Του Γκαζµέντ Καπλάνι
Ενας αξιόλογος ιταλός δηµοσιογράφος, µιας µεγάλης και αξιόλογης ιταλικής εφηµερίδας, µου ζήτησε τις προάλλες τη γνώµη µου σχετικά µε τη µαφιόζικη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Του είπα αυτά που σκεφτόµουν. Οπως πολλοί άλλοι, έχω ελάχιστες απαντήσεις και πολλές απορίες για το τροµερό συµβάν. Οτι νιώθω, όπως πολλοί άλλοι, σοκαρισµένος και αµήχανος. Του είπα, επίσης, ότι το θύµα, σύµφωνα µε τη γνώµη µου, εκπροσωπεί ένα είδος δηµοσιογραφίας το οποίο αντιπαθώ και θεωρώ «παραδηµοσιογραφία».
Σιχαίνοµαι, χωρίς «ναι µεν, αλλά…», τους δολοφόνους του. Και τους φοβάµαι επίσης, επειδή απειλούν όχι απλώς τη ζωή αθώων ανθρώπων αλλά τη ζωή της ίδιας της δηµοκρατίας. Φοβάµαι την απάθεια. Το ότι δεν υπήρχε ούτε µια συγκέντρωση διαµαρτυρίας.
Επειτα από µερικές µέρες βρίσκω το άρθρο του αξιόλογου ιταλού δηµοσιογράφου, στην αξιόλογη ιταλική εφηµερίδα, να ανοίγει µε τα λεγόµενά µου. Ηταν όµως τόσο παραφρασµένα που δεν τα αναγνώριζα πλέον. Ο δηµοσιογράφος µού είχε βάλει στο στόµα φράσεις που δεν είχα πει. Ευτυχώς, είχα κρατήσει τα µηνύµατα µε τις απαντήσεις µου και του έστειλα µήνυµα διαµαρτυρίας. Ο ιταλός συνάδελφος απάντησε αµέσως. Μου ζήτησε ταπεινά συγγνώµη και απέδωσε τις παραφράσεις στη βιασύνη και την κακή συγκυρία (!). Λέγοντας, επίσης, πως µερικές από τις λέξεις που είχα πει είχαν σβηστεί από λάθος...
Δίνω µόνο ένα παράδειγµα για να καταλάβουν οι αναγνώστες της στήλης. Στην ερώτησή του πώς ζει η πόλη της Αθήνας τα τελευταία επίφοβα συµβάντα απαντώ πως η Αθήνα είναι µια παράξενη πόλη, ότι είναι η πιο «φοβισµένη αλλά ταυτόχρονα και η πιο ασφαλής πρωτεύουσα την Ευρώπης». Φοβισµένη από την οικονοµική κρίση, φοβισµένη από το γεγονός ότι κάποιοι, µαφιόζοι, τροµοκράτες, παρακρατικοί, δολοφονούν αθώους ανθρώπους, βάζουν βόµβες όποτε τους καπνίσει ώστε να σκορπούν τον τρόµο. Αλλά η Αθήνα είναι επίσης πιο ασφαλής από όσο είναι το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώµη και το Βερολίνο. Ο ιταλός συνάδελφός µου είχε αποδώσει τη φράση: «Η Αθήνα είναι η πιο τροµοκρατηµένη πόλη της Ευρώπης». Προσθέτοντας και άλλες «σάλτσες» που ποτέ δεν είπα. Τέλος πάντων.
Δεν τα λέω αυτά για να διαµαρτυρηθώ – αυτό θα γίνει εκεί που πρέπει. Τα λέω για να δώσω ένα µικρό παράδειγµα για το πώς η δηµοσιογραφία µετατρέπεται σε παραδηµοσιογραφία. Διαγράφοντας το ήθος και τους κανόνες της δηµοσιογραφίας. Το ήθος, αν και όλοι το εγκωµιάζουν, θεωρείται συχνά ελαττωµατικό. Κάτι σαν την αφραγκία. Αποτελεί εµπόδιο, σε καθυστερεί να κάνεις τη δουλειά σου, όπως εσύ το εννοείς φυσικά, σε εµποδίζει να φέρεις τον κόσµο στα µέτρα σου, να περάσεις την αντίληψη που θες, να σερβίρεις µια ασπρόµαυρη πραγµατικότητα, όπως αρέσει στο «ευρύ κοινό», όχι πολύπλοκη για να το κάνεις να σκέφτεται.
Το ήθος, καµιά φορά, σε εµποδίζει να αποκτήσεις τις πληροφορίες που ζητάς. Σε εµποδίζει, προπαντός να είσαι πρόχειρος και αδίστακτος. Και αν δεν είσαι αδίστακτος, θεωρείσαι κάπως light για τον «χώρο». Με αφορµή µια «ασήµαντη» προσωπική ιστορία, ίσως, (παρα)τράβηξα λίγο τον συλλογισµό µου. Εχω όµως την εντύπωση ότι σήµερα είσαι πιο τρέντι, και πιο «πετυχηµένος» ενδεχοµένως, εάν ανήκεις στην παραδηµοσιογραφία παρά στη δηµοσιογραφία.
Παράξενη εποχή, όπου πρέπει να τα βγάλουµε πέρα µε πάµπολλα παράγωγα του προθέµατος παρά: παραδηµοσιογραφία, παραµπλόγκ, παραφράσεις, παρατροµοκράτες, παραοικονοµία, παρακράτος, παράκρουση…

Συνδρομητικά τα ηλεκτρονικά ΝΕΑ

Συνδρομητική έγινε και η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
Οποιος προσπαθήσει να διαβάσει την έντυπη έκδοση, που ως τώρα ήταν ελεύθερη, θα βρεί την πιό κάτω δημοσίευση:
Συνδεθείτε στην υπηρεσία
Ταυτότητα χρήστη *
Κωδικός πρόσβασης * Να παραμείνω συνδεδεμένος.


Αποκτήστε πρόσβαση
Η πρόσβαση στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ (PDF) θα επιτρέπεται μόνο με συνδρομή.Η συνδρομή αυτή – για μια δοκιμαστική περίοδο έως το τέλος του 2010 - στοιχίζει 10 ευρώ. Η συνδρομή δεν αφορά την πρόσβαση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας (http://www.tanea.gr/), η οποία παραμένει δωρεάν. Εφόσον θέλετε να εγγραφείτε συνδρομητής, παρακαλούμε κάντε κλικ στην ΕΓΓΡΑΦΗ
Εαν έχετε ήδη εγγραφεί στις υπηρεσίες του ΔΟΛ κάντε κλικ εδώ

Στο μικροσκόπιο η προκήρυξη για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια βρίσκεται πλέον η προκήρυξη από την Οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», την οποία έλαβαν τα «ΝΕΑ» και με την οποία γίνεται η ανάληψη της ευθύνης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζεται το κείμενο της προκήρυξης, σε αντιπαράθεση με προηγούμενα κείμενα της οργάνωσης, ενώ η αστυνομία αξιολογεί το γεγονός ότι άλλαξε ο τρόπος αποστολής, και η προκήρυξη εστάλη πλέον σε έντυπη μορφή (εκτύπωση) και όχι σε CD όπως γινόταν στο παρελθόν.

Οι συντάκτες του κειμένου, το οποίο παρέλαβαν «ΤΑ ΝΕΑ» μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, επιχειρούν να δικαιολογήσουν το δολοφονικό χτύπημα στο Σωκράτη Γκιόλια, ενώ χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς για δημοσιογράφους και εκδότες, όπως οι κ.κ Θ. Αναστασιάδης,Μ.Τριανταφυλλόπουλος,Ν.Χατζηνικολάου, Π.Κωστόπουλος, Γ.Κουρής, Δ.Κοντομηνάς κ.ά.

Παράλληλα, «εκτοξεύουν» απειλές κατά αστυνομικών, εισαγγελέων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, διευθυντών φυλακών και κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται σε φυλακές.

Σημείωμα ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το μπλόγκ αυτό επιλέγει να μήν αναρτήσει το πλήρες κείμενο της προκήρυξης. Οπως επέλεξε να μήν παρει μέρος στίς βιαστικές και μονομερείς τοποθετήσεις, ωραιοποίησης η αμαύρωσης, υπερτίμησης η υποτίμησης πάνω απο το ζεστό ακόμη σώμα του νεκρού δημοσιογράφου. Θα έρθει, αργότερα, η ώρα που ψύχραιμα, νηφάλια, θα μιλήσουμε για την ενημέρωση, τους δημοσιογράφους και τη δημοσιογραφία. Για τίς διαπλοκές και τη δεοντολογία. Γιά τους εντός ή τους εκτός του συστήματος και αυτούς που το εξ-υπηρετούν είτε απο μέσα είτε απ΄έξω. Για όσα λέγονται χωρίς να είναι σημαντικά και για όσα είναι σημαντικά αλλά δεν λέγονται. Η αλήθεια είναι επαναστατική. Άλλά... θα πρέπει να έχεις την επιμονή να την βρείς εκεί που την κρύβουν , να έχεις τη γνώση να την αναγνωρίσεις, να έχεις την τόλμη να την πείς ...

27 Ιουλ 2010

Χαμός στα ΝΕΑ για την προκήρυξη της ΣΕΧΤΑ

Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα του τηλεφωνικού κέντρου της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ενώ τα κινητά των επικεφαλής της απογευματινής του ΔΟΛ χτυπούσαν ασταμάτητα.

Ο λόγος; Οι πληροφορίες που ήθελαν την εφημερίδα να έχει λάβει την προκήρυξη της ΣΕΧΤΑ με την ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Οι διαρροές έκαναν λόγο για cd με κείμενο εφτά σελίδων όπου αναφέρονταν και τα ονόματα πολλών γνωστών δημοσιογράφων - εξ ού και τα πολλά τηλεφωνήματα στους διευθυντές ΤΩΝ ΝΕΩΝ από συναδέλφους τους που αγωνιούσαν για το περιεχόμενο της προκήρυξης.

Στον 4ο όροφο της Μιχαλακοπούλου προσπαθούσαν να μην διαρρεύσει τίποτε ενώ δεν... έλεγαν τίποτε ακόμη και για το αν έλαβαν προκήρυξη της ΣΕΧΤΑ. Όπως είπαν κάποιοι, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας αρνούνταν (μέχρι κάποια ώρα) τα πάντα για να μην διαρρεύσει τίποτε από το περιεχόμενο της προκήρυξης (πράγμα λίγο δύσκολο) και χάσουν την «αποκλειστικότητα»…
πηγή: zoornalistas

Ποιός δεν θέλει εγγραφές στην ΕΣΗΕΑ;



Έβαλαν τα σορτς, πήραν τα μαγιό και έφυγαν. Άφησαν πίσω τέσσερεις απολυμένους από το Έθνος και πολλούς συναδέλφους που περίμεναν με αγωνία τις εγγραφές στο Σωματείο τους.


Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ την περασμένη Πέμπτη οι εγγραφές. Όμως, τα παρόντα μέλη του ΔΣ συμφώνησαν, (και σωστά) να συζητηθεί προηγουμένως το θέμα της απόλυσης των τεσσάρων συντακτών του Έθνους και έκριναν ότι πρέπει ο Π.Σόμπολος, (πρόεδρος του Σωματείου αλλά και για πολλά χρόνια εργαζόμενος στον Πήγασο) να επικοινωνήσει με τον εκδότη κ. Φ. Μπόμπολα και τον Διευθυντή Θαν. Τσεκούρα .


Ο Σόμπολος, αφού έβγαλε ένα σύντομο λογύδριο «αν θέλετε απεργία να πάμε σε απεργία…» δέχθηκε απρόθυμα να κάνει τα τηλεφωνήματα και έδωσε τη σχετική εντολή στη γραμματέα του. Έφυγε, όμως, για να μιλήσει από το γραφείο του!! Και γύρισε λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να μιλήσει αλλά… « περιμένουμε να μας πάρουν»… Το θέμα έμεινε στον αέρα…(από ότι μάθαμε στην πραγματικότητα τον ίδιο τον Μπόμπολα ούτε καν τον ζήτησε- όπως δεν είχε ζητήσει να μιλήσει και με τον Λιακουνάκο στο Κέρδος).


Αλλά αντί να προχωρήσει η συζήτηση με τις εγγραφές, άνοιξε θέμα Γενικής Γραμματείας (με επιμονή συγκεκριμένων προσώπων) που κράτησε περίπου… τρείς ώρες. Μετά ο Σόμπολος την κοπάνησε γιατί ο άνθρωπος ετοιμάζεται για τις διακοπές του- και δεν πα να καεί ο κόσμος…
Όσο για τις εγγραφές..Ας περιμένουν. Σεπτέμβρη και βλέπουμε.


Την κατάσταση προσπάθησαν να σώσουν η αντιπρόεδρος Νανά Νταουντάκη και ο Γεν. Γραμματέας Αντ. Νταβανέλος. Πίεσαν τον Σόμπολο για συνεδρίαση την Παρασκευή αλλά ο πρόεδρος, παρ΄ότι είχε συμφωνήσει, εξαφανίστηκε (καλά πόσο του χρειάζεται να ετοιμάσει τις βαλίτσες του;). Τη Δευτέρα η Α΄ αντιπρόεδρος συγκάλεσε συμβούλιο για σήμερα (ημέρα τακτικής συνεδρίασης) με θέμα τις εγγραφές.


Μόνο που η συνεδρίαση ματαιώθηκε γιατί δεν υπήρχε απαρτία. Παρόντες: Νταουντάκη, Νταβανέλος, Μαγιάση, Κουμπιάς, Πετραλιά. Ο Σόμπολος, ο Βλαβιανός και ο Ράμμος λείπουν με άδεια. Η Βιδάλη δεν μπορούσε να φύγει από τη δουλειά της . Και, εδώ το κερασάκι: ο Τσαλαπάτης και ο Κυρίτσης δεν εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση αν και… βρίσκονται στην Αθήνα - μάλιστα ο τελευταίος είχε παρκάρει προκλητικά το αυτοκίνητό του μπροστά στην ΕΣΗΕΑ.


Μπράβο παιδιά. Σε άξια χέρια βρίσκεται το Σωματείο. Αλλά …
Τώρα ξέρουμε όλοι- και μην κάνει κανείς παράπονα σε λάθος διεύθυνση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Εργασίας

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασής της στη συνεδρίαση της Παρασκευής 23 Ιουλίου, να αντικρούσει με κάθε τρόπο την επιχειρούμενη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο, συστηματική και απροκάλυπτη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και κατακτήσεις,

διοργανώνει την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010 και ώρα 11 το πρωί
συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Εργασίας (οδός Πειραιώς 40)
και καλεί όλους τους συναδέλφους να δώσουν δυναμικό παρόν.

Η Συντονιστική Επιτροπή αντιδρά στην λειτουργία του Υπουργείου ως «Υπουργείο Προστασίας Εργοδοτών» και καταγγέλλει την συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του, η οποία, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, προωθεί ένα σχέδιο επιστροφής σε εργατικό Μεσαίωνα και εφαρμόζει μια πολιτική η οποία, με βεβαιότητα, οδηγεί στην κοινωνική αναταραχή και στην εξαθλίωση της ζωής μας.
Αυτή τη φορά ο υπουργός Εργασίας, προκλητικά, λίγες ώρες μόνο μετά την ανάκληση άλλων εξαγγελιών του για την κατάργηση του ΟΜΕΔ - ύστερα από την ομόθυμη και καθολική αντίδραση των συνδικαλιστικών Ενώσεων, «λύνει» το εργοδοτικό αίτημα από την πίσω πόρτα, επιχειρώντας να καταργήσει όλες τις αποφάσεις της Διαιτησίας-Μεσολάβησης, που δικαιώνουν Ενώσεις εργαζομένων στις διαφορές που έχουν με τους εργοδότες για τις αυξήσεις των ΣΣΕ. Το εφαρμόζει:

● με αναδρομική ισχύ, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός αγγίζει το 6%, ● γνωρίζοντας ότι η νομοθετική κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της Διαιτησίας είναι απροσχημάτιστη και αντισυνταγματική, ● με τρόπο προσβλητικό προς όλο το ανεξάρτητο σώμα Μεσολαβητών και Διαιτητών, ακυρώνοντας τις αποφάσεις τους, ● σε συνέχεια των εξυπηρετήσεων με την μαύρη εργασία, την υποαπασχόληση, την διευκόλυνση των απολύσεων, ● μετά την απόσυρση της ρύθμισης για το διαδίκτυο για να συνεχιστεί το πάρτι της φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας..

Συμμετέχουμε δυναμικά στη συγκέντρωση.
Οι εργαζόμενοι δεν συναινούν σε μέτρα εναντίον τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

26 Ιουλ 2010

Σχέδιο προνομίων κατέθεσαν οι καναλάρχες


Όλα δικά τους τα θέλουν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και του Π.Δ για την ψηφιακή τηλεόραση, ζητάνε να μην πληρώνουν για τις συχνότητες, να επιτραπούν οι συγχωνεύσεις και η ολοκληρωτική συγκέντρωση Μέσων υπό έναν όμιλο, να μειωθεί το αγγελιόσημο και να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην τηλεόραση.

Το «Ποντίκι» την περασμένη Πέμπτη δημοσίευσε το υπόμνημα των καναλαρχών στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης το οποίο επιβεβαιώνει πλήρως την αποκάλυψη του «Π», ότι τα ιδιωτικά κανάλια μέσω της ΕΙΤΗΣΕΕ ζήτησαν να μην πληρώνουν ενοίκιο για την κατοχή συχνοτήτων, ούτε το 1,5% για τον κινηματογράφο, τη μείωση του αγγελιοσήμου και την κατάργηση του τέλους υπέρ των τυφλών (0,3% επί του τζίρου).
Οι ιδιοκτήτες μιλάνε για τα «αντισταθμιστικά οφέλη» της ιδιωτικής τηλεόρασης έναντι του ειδικού φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την κρίση. Το δε υπόμνημα τους με τις θέσεις των καναλιών προτείνει και συγκεκριμένα άρθρα επί του νόμου που θα βγει.

Όπως προκύπτει από το υπόμνημα ακόμη και για τον ειδικό φόρο ζητάνε η υποχρέωση απόδοσης του 20% να ισχύει μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων που όπως είναι γνωστό σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν ως και το 80%!
Δεν είναι όμως μόνο οικονομικά τα ανταλλάγματα που θέλουν οι καναλάρχες. Ζητάνε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να μπορεί ένας ιδιοκτήτης να συγκεντρώνει υπό τη σκέπη ομίλου πολλά και διαφορετικού είδους Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά να απασχολεί τους εργαζόμενους του σε μια εταιρεία του ομίλου και να τους χρησιμοποιεί ή να τους μετακινεί σε όποιο Μέσο θέλει!
Πηγή:typologies

Υπολογιστή-ταμπλέτα των...25 ευρώ κατασκεύασε η Ινδία


Ο υπολογιστής των..25 ευρώ είναι η απάντηση της Ινδίας στο φιλόδοξο σχέδιο του Νίκολας Νεγρεπόντε, το OLPC. Αρχικά που σημαίνουν Οne laptop Per Child, δηλαδή Ένα Λαπτοπ για κάθε Παιδί. Ήδη ο ομώνυμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει διανείμει τα δικά του φτηνά λάπτοπ σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά σε 35 χώρες, μόνο που κόστισαν περισσότερο από όσο υπολόγιζαν- περί τα 200 δολάρια αντί των 100 που τώρα είναι ο επόμενος στόχος για το 2012. Το XO-3 θα ακολουθήσει νέα προσέγγιση στο σχεδιασμό του «λάπτοπ των 100 δολαρίων»: ένας υπολογιστής σε ένα φύλλο εύκαμπτου πλαστικού, που δεν θα σπάει και δεν θα έχει τρύπες, θα έχει οθόνη αφής 8.9 ιντσών και επεξεργαστή ARM από την Marvell που θα διπλασιάσει την ισχύ του, μειώνοντας στο ένα τέταρτο την απαιτούμενη ενέργεια.

Η απάντηση της Ινδίας σ΄αυτό είναι ένας υπολογιστής ταμπλέτα με κόστος μόλις 1.500 ινδικές ρουπιες (24,79 ευρώ) και προορίζεται για μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πέντε χρόνια έρευνας χρειάστηκαν για να αναπτυχθεί η πρότυπη ταμπλέτα με ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το κόστος της ακόμα περισσότερο, καθώς οι προσπάθειες σε έρευνα και ανάπτυξη συνεχίζονται.

Ο υπολογιστής , που από ότι λέγεται σχεδιάστηκε από φοιτητές ινδικών πανεπιστημίων και ακόμη δεν έχει αρχίσει να κατασκευάζεται μαζικά, έχει οθόνη αφής που μπορεί να λειτουργεί και με ηλιακή ενέργεια. Το λειτουργικό του βασίζεται στον πυρήνα του Linux, εικονίδια που θυμίζουν το Android OS και, εκ πρώτης όψεως, μοιάζει με... iPad των 500+ δολαρίων και φυσικά έχει Web browser, λογισμικό για την αναπαραγωγή αρχείων ήχου, εικόνας και βίντεο, ανάγνωσης PDF, δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi (μέσω του οποίου αποκτά και πρόσβαση στο Ίντερνετ) και τηλε-συνδιασκέψεων (αν και δεν διακρίνεται η κάμερά του). Έχει θύρες USB για σύνδεση με περιφερειακά, 2GB μνήμη RAM, όχι όμως και σκληρό δίσκο, αφού η αποθήκευση αρχείων επαφίεται στην σύνδεση στο Ίντερνετ και στην αξιοποίηση του cloud computing.

Ο υπολογιστής των 25 ευρώ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της Ινδικής κυβέρνησης: Επτά ινστιτούτα τεχνολογίας και το Ινδικό Επιστημονικό Ινστιτούτο συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης με τη βοήθεια της Τεχνολογίας. Ολόκληρα εκπαιδευτικά προγράμματα καταγράφονται σε βίντεο, συμπληρώνονται από πλούσιο υλικό και ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο προς αξιοποίηση από μαθητές, φοιτητές και καθηγητές. Έτσι, αναπληρώνονται τα κενά που υπάρχουν στην υψηλότερη βαθμίδα της εκπαίδευσης, σε ότι αφορά τα προσόντα των καθηγητών, καθώς συχνά είναι άπειροι ή λιγότερο εξειδικευμένοι από όσο απαιτεί το πρόγραμμα που καλούνται να διδάξουν.

Τεσσερα δισεκατομμύρια ιντερνετικές διευθύνσεις αλλά...τελειώνουν

Κάθε συσκευή που συνδέεται στο Ίντερνετ απαιτεί μια μοναδική αριθμητική διεύθυνση. Το IPv4, το σημερινό σύστημα απόδοσης αριθμών χρησιμοποιείται από το 1977 και είναι ικανό να δημιουργήσει 4 δισεκατομμύρια διαφορετικές διευθύνσεις. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι η συντριπτική πλειονότητά τους έχει ήδη αποδοθεί, σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται πλέον πιθανό να δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά για τη διάθεση των λιγοστών ακόμα διαθέσιμων.


Από την άλλη, η επόμενη έκδοση του πρωτοκόλλου, το IPv6, μπορεί να παράξει απίστευτα μεγαλύτερο αριθμό διευθύνσεων (340 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων τρισεκατομμύρια ;-), τόσων που αν οι 4 δισ. διευθύνσεις του IPv4 χωρούσαν σε... ένα Blackberry, οι διευθύνσεις του IPv6 θα χρειάζονται ολόκληρη τη Γη.


Εντούτοις, το σημερινό σύστημα δεν είναι συμβατό με το νέο και ως εκ τούτου θα έπρεπε να μεσολαβήσει μια μεταβατική περίοδος συνύπαρξης του IPv4 και του IPv6. Η ασυμβατότητα αυτή είναι που θα εμπόδιζε έναν υπολογιστή που έχει αριθμητική διεύθυνση IP σύμφωνα με το IPv6 να δει ένα σάιτ που εξυπηρετείται από έναν server που έχει αριθμητική διεύθυνση με το IPv4, αν προηγουμένως δεν μεσολαβούσε ένας «μεταφραστής» της διεύθυνσής του.


Επίσης, η μετάβαση έχει κόστος για τους παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών (τους ISP και όχι μόνο), καθώς θα πρέπει να επενδύσουν σε χρήμα και χρόνο καθώς και να διατηρήσουν σε λειτουργία και το παλιό σύστημα παράλληλα με το νέο. Επίσης, σημαντικές επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν για την μετάβαση στο νέο σύστημα διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών.


Ωστόσο, το μόνο «κίνητρο» για να εγκριθούν αυτές οι επενδύσεις είναι η αναγκαιότητα της μετάβασης, γι'αυτό είναι παραδεκτό ότι η υιοθέτηση του IPv6 δεν προχωράει με τους απαιτούμενους ρυθμούς, χωρίς ωστόσο η ανεπάρκεια διευθύνσεων να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σύνδεσης ολοένα περισσότερων συσκευών στο Ίντερνετ.


Από την άλλη, κακώς το υπαρκτό αυτό πρόβλημα συγκρίνεται με τον λεγόμενο «ιό του 2000» -η ημέρα που θα στερέψουν οι ιντερνετικές διευθύνσεις δεν είναι σαφώς ορισμένη αν και πολύς λόγος γίνεται για το 2011, ενώ διάφορες μέθοδοι έχουν ήδη επινοηθεί για να το επιλύσουν προσωρινά -να επαναχρησιμοποιηθούν διευθύνσεις του IPv4 που έχουν δεσμευτεί αλλά δεν χρησιμοποιούνται είτε να μοιράζονται την ίδια IP διαφορετικές συσκευές. Επιπλέον, η αλλαγή του συστήματος αριθμοδότησης δεν είναι η πρώτη την οποία υφίσταται το Ίντερνετ: από το dial-up περάσαμε στο DSL, από τα αρχεία σε host στο μητρώο διευθύνσεων. Αν και πιο περίπλοκο θέμα, η μετάβαση στο IPv6 θα γίνει
πηγή: tovima on line

Στο «δρόμο» 1 εκατ. εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Χ.Κ. Λαζαρόπουλος
Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο το 2011 εξαιτίας των ρυθμίσεων που περιέχει ο νέος νόμος για τα εργασιακά, οι οποίες καθιστούν ευκολότερες τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με μικρότερες αποζημιώσεις, εφόσον ο εργοδότης προειδοποιήσει εγγράφως τον εργαζόμενο.
Αυτή τη δραματική εκτίμηση κάνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο εκτιμά πως το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας θα «σκαρφαλώσει» στο δραματικό ποσοστό του 20%, το οποίο θα αποτελεί το αρνητικό ρεκόρ της τελευταίες 50ετίας!
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ανεργία στην Ελλάδα θα σκαρφαλώσει στο 14,3% και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο 13,2%. Ωστόσο, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καθηγητής κ. Σάββας Ρομπόλης παρατηρεί πως στα εκτιμώμενα ποσοστά της ανεργίας θα πρέπει να προστεθεί και ένα 6%, το οποίο αποτελεί την εποχική και προσωρινή απασχόληση (καταμετρώνται ως μη άνεργοι) καθώς και τη λανθάνουσα ανεργία (μακροχρόνια άνεργοι που δεν ενδιαφέρονται για εργασία).

Ήδη η ανεργία στη χώρα μας καταγράφει αυξητικές τάσεις με μεγάλα θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Τον περασμένο Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 11,9% έναντι 9,4% τον ίδιο μήνα του 2009 και 11,6% τον Μάρτιο 2010, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 130.101 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009 (αύξηση 27,9%) και κατά 18.256 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010 (αύξηση 3,2%). Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15- 29 ετών (22,3%). Για νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 27,4%.

Στο μεταξύ σε ισχύ τέθηκαν οι δύο μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά με τη μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης καθώς και για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Στον νέο νόμο που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ περιλαμβάνονται και οι παρακάτω δύο διατάξεις:

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ:
Τα όρια πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζονται ως εξής:

α) Μέχρι 6 εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 έως 150 εργαζομένους.

β) Ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζομένους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ: Σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας πέραν των δύο μηνών, δύναται να καταγγελθεί κατόπιν προηγούμενης έγγραφης προειδοποίησης του εργοδότη, ως εξής:

α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 2 μήνες έως 2 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός μηνός πριν από την απόλυση.

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο χρόνια συμπληρωμένα έως πέντε χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση δύο μηνών.

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 5 χρόνια συμπληρωμένα έως 10 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 3 μηνών.

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 χρόνια συμπληρωμένα έως 15 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών.

ε) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 15 χρόνια συμπληρωμένα έως 20, απαιτείται προειδοποίηση 5 μηνών.

στ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 20 χρόνια συμπληρωμένα και άνω, απαιτείται προειδοποίηση 6 μηνών.

Εργοδότης ο οποίος δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης καταβάλλει στον απολυόμενο πλήρη την αποζημίωση.
Πηγή: paliakokkinia.blogspot.com