29 Απρ 2009

Περιμένουν ακόμη τη «συγγνώμη» οι 16 νεκροι απο το βομβαρδισμό του ραδιοφωνικού σταθμού στο Βελιγράδι



Μετά από δέκα χρόνια το ΝΑΤΟ οφείλει να ζητήσει «συγγνώμη» για τους θανάτους των εργαζομένων στα ΜΜΕ στο Βελιγράδι, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.Οπως αναφέρει:
"Δέκα χρόνια μετά το βομβαρδισμό του τηλεοπτικού σταθμού του Βελιγραδίου από το ΝΑΤΟ είναι ακόμα νωπές οι συνέπειες από το ανεπανόρθωτο πλήγμα με αποτέλεσμα τη δολοφονία 16 εργαζομένων στα ΜΜΕ από τις στρατιωτικές δυνάμεις, που αποφάσισαν να αψηφήσουν διαμαρτυρίες δημοσιογράφων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Ο Τζιμ Μπουμέλα Πρόεδρος της ΔΟΔ, επεσήμανε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δημιούργησαν ένα τραγικό προηγούμενο, όταν αποφάσισαν να πλήξουν τον τηλεοπτικό σταθμό «RTS» του Βελιγραδίου, χαρακτηρίζοντας προσβλητική την προπαγάνδα του σταθμού. Με αυτή την επίθεση άνοιξε η πόρτα των επιθέσεων εναντίων των ΜΜΕ στις εμπόλεμες ζώνες την τελευταία δεκαετία και η δημοσιογραφία έγινε περισσότερο επικίνδυνη από ποτέ.Ο Τζιμ Μπουμέλα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να παραδεχθεί ως λάθος του την 23 Απριλίου 1999, όταν στη διαμάχη με το καθεστώς Μιλόσεβιτς έγινε στόχος η Σερβική κρατική ραδιοτηλεόραση. «Οι ζωές που χάθηκαν δεν γυρίζουν πίσω, ωστόσο το ΝΑΤΟ οφείλει εδώ και πολύ καιρό, μια συγνώμη στις οικογένειες και τους συνάδελφους, όσων πέθαναν».
Λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθεί η επίθεση οι αρμόδιοι του ΝΑΤΟ διαβεβαίωναν τη ΔΟΔ ότι δεν πρόκειται να στραφούν εναντίον των ΜΜΕ, στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο. Η ΔΟΔ μαζί με άλλες οργανώσεις, που μάχονται για την ελευθερία του Τύπου, είχαν προειδοποιήσει ότι μια παρόμοια επίθεση θα ήταν σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ακόμη και αν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ ενοχοποιούνται για προπαγάνδα. Οι επιθέσεις εναντίον ΜΜΕ δικαιολογούνται, μόνο σε περιπτώσεις άμεσης εμπλοκής στη διαδικασία της εξέλιξης του πολέμου.Παρόλα αυτά η επίθεση του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε. Οσοι σκοτώθηκαν ήσαν υποχρεωμένοι, παρά τις αντίθετες προειδοποιήσεις, να βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους. Ετσι, εδραιώθηκε ο ισχυρισμός ότι οι ανώτεροι στην ιεραρχία της Σερβικής ραδιοτηλεόρασης, σκόπιμα έθεσαν τη ζωή των εργαζομένων σε κίνδυνο.
Μετά από αυτή την επίθεση έχουμε κι άλλες επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων ΜΜΕ και ιδιαίτερα οι επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού εναντίον των ΜΜΕ στο Λίβανο, το 2006 και στη Λωρίδα της Γάζας, στην αρχή αυτού του χρόνου, που δικαιολογούνται ύστερα από την επίθεση του ΝΑΤΟ.
Η ΔΟΔ δεσμεύεται σε αυτή την επέτειο, να συνδράμει τις προσπάθειες των Σέρβων δημοσιογράφων να απονεμηθεί δικαιοσύνη για το χαμό των συναδέλφων, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επίθεση και να αντιπαρέλθουν τον πολιτικό διχασμό, που για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα υπονομεύει το επάγγελμα
Βρυξέλλες, 28 Απριλίου 2009

28 Απρ 2009

Μόνο οι "εκκρήξεις" βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο "πουλάνε" στα ΜΜΕ

Τα κανάλια ενδιαφέρονται κυρίως για την τηλεθέαση και όχι για την ενημέρωση ανεξάρτητα εαν έχουν άδεια ενημερωτικού σταθμού. Για να αλλάξει ο «τηλεοπτικός πολιτισμός» δεν αρκούν τα ΜΜΕ ούτε και η Παιδεία. Έχουμε ευθύνη όλοι μας.
Στην ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος, ο Κωνσταντίνος Δαυλός από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε:
«Βασικό χαρακτηριστικό των ρεπορτάζ της τηλεόρασης είναι ότι μένουν στην επιφάνεια των θεμάτων. Έτσι οι τηλεθεατές μας έχουν συνηθίσει αυτά που βλέπουν και ακούν στην τηλεόραση να μένουν στον αφρό των ειδήσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εκπαιδεύουμε τους τηλεθεατές μας στα δύσκολα. Βρισκόμαστε λοιπόν αιχμάλωτοι σε έναν φαύλο κύκλο, όπου εμείς οι δημοσιογράφοι δεν εμβαθύνουμε, καθώς θεωρούμε ότι θα βαρεθούν οι τηλεθεατές και προτιμάμε τα θέματα να προσεγγίζονται περισσότερο με συζητήσεις καφενείου, παρά με ουσιαστικά ρεπορτάζ. Κι αυτό διότι συνήθως τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις προκαλούν εντάσεις μεταξύ των συνομιλητών και επομένως ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά τα «νούμερα» της AGB. Στην αντίθετη περίπτωση θεωρούμε ότι τα τεχνικά θέματα είναι εφημεριδίστικα και επομένως δεν αξίζει να τα παρουσιάσουμε στην τηλεόραση, διότι θα βαρεθούν οι τηλεθεατές και θα αλλάξουν κανάλι.
Και αυτό δεν αφορά μόνο τα Ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και την πλειοψηφία των θεμάτων που προέρχονται από την Βουλή. Τις περισσότερες φορές ένα θέμα -το οποίο στην ουσία του είναι δευτερεύων- μπορεί να βρει τηλεοπτική διέξοδο μόνο αν συνοδεύεται από λεκτικές ακροβασίες και αντεγκλήσεις των βουλευτών που εμπλέκονται. Σε διαφορετική περίπτωση, μόνο τα πολύ μεγάλα ζητήματα –όπως είναι τα σκάνδαλα- φτάνουν στις τηλεοράσεις. Στο Ευρωκοινοβούλιο όμως, όπου δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες εκρήξεις από τα έδρανα των βουλευτών, μοιραία λοιπόν τα θέματα «θάβονται». Αντιθέτως μόλις υπάρξουν κινητοποιήσεις των βουλευτών που προσφέρουν δυναμική εικόνα (όπως για παράδειγμα η ανάρτηση κάποιου πανό, ή κάποια άλλης μορφής διαμαρτυρία) τότε η διαμαρτυρία αυτή καθ’ εαυτή γίνεται θέμα, όχι όμως και το πρόβλημα που οδήγησε σ’ αυτή.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο τηλεοπτικός μας πολιτισμός δεν μας επιτρέπει να ακούσουμε εύκολα ειδήσεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τις θεωρούμε είτε μακρινές και ανούσιες, αλλά και ιδιαιτέρως πολιτισμένες».

Τα ρεπορτάζ της τηλεόρασης μένουν στήν επιφάνεια των πραγμάτων



Τα κανάλια ενδιαφέρονται κυρίως για την τηλεθέαση και όχι για την ενημέρωση ανεξάρτητα εαν έχουν άδεια ενημερωτικού σταθμού. Για να αλλάξει ο «τηλεοπτικός πολιτισμός» δεν αρκούν τα ΜΜΕ ούτε και η Παιδεία. Έχουμε ευθύνη όλοι μας.
Στην ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλια του ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Δαυλός από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε, μεταξύ άλλων:


«Βασικό χαρακτηριστικό των ρεπορτάζ της τηλεόρασης είναι ότι μένουν στην επιφάνεια των θεμάτων. Έτσι οι τηλεθεατές μας έχουν συνηθίσει αυτά που βλέπουν και ακούν στην τηλεόραση να μένουν στον αφρό των ειδήσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εκπαιδεύουμε τους τηλεθεατές μας στα δύσκολα.

Βρισκόμαστε λοιπόν αιχμάλωτοι σε έναν φαύλο κύκλο, όπου εμείς οι δημοσιογράφοι δεν εμβαθύνουμε, καθώς θεωρούμε ότι θα βαρεθούν οι τηλεθεατές και προτιμάμε τα θέματα να προσεγγίζονται περισσότερο με συζητήσεις καφενείου, παρά με ουσιαστικά ρεπορτάζ. Κι αυτό διότι συνήθως τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις προκαλούν εντάσεις μεταξύ των συνομιλητών και επομένως ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά τα «νούμερα» της AGB.

Στην αντίθετη περίπτωση θεωρούμε ότι τα τεχνικά θέματα είναι εφημεριδίστικα και επομένως δεν αξίζει να τα παρουσιάσουμε στην τηλεόραση, διότι θα βαρεθούν οι τηλεθεατές και θα αλλάξουν κανάλι.
Και αυτό δεν αφορά μόνο τα Ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και την πλειοψηφία των θεμάτων που προέρχονται από την Βουλή. Τις περισσότερες φορές ένα θέμα -το οποίο στην ουσία του είναι δευτερεύον- μπορεί να βρει τηλεοπτική διέξοδο μόνο αν συνοδεύεται από λεκτικές ακροβασίες και αντεγκλήσεις των βουλευτών που εμπλέκονται. Σε διαφορετική περίπτωση, μόνο τα πολύ μεγάλα ζητήματα –όπως είναι τα σκάνδαλα- φτάνουν στις τηλεοράσεις. Στο Ευρωκοινοβούλιο όμως, όπου δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες εκρήξεις από τα έδρανα των βουλευτών, μοιραία λοιπόν τα θέματα «θάβονται». Αντιθέτως μόλις υπάρξουν κινητοποιήσεις των βουλευτών που προσφέρουν δυναμική εικόνα (όπως για παράδειγμα η ανάρτηση κάποιου πανό, ή κάποια άλλης μορφής διαμαρτυρία) τότε η διαμαρτυρία αυτή καθ’ εαυτή γίνεται θέμα, όχι όμως και το πρόβλημα που οδήγησε σ’ αυτή.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο τηλεοπτικός μας πολιτισμός δεν μας επιτρέπει να ακούσουμε εύκολα ειδήσεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τις θεωρούμε είτε μακρινές και ανούσιες, αλλά και ιδιαιτέρως πολιτισμένες».

Χειραγώγηση συνειδήσεων και ΜΜΕ

Στο ζήτημα της ενημέρωσης εμφανίζονται δύο πλευρές και δύο αλήθειες:της αστικής τάξης και των συμφερόντων της και της εργατικής τάξης καιτων συμφερόντων της και όλου του λαού. Εκφράζουν αντίθετα ταξικά συμφέροντα.Στην Ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος ο Παναγιώτης Ράμμος είπε:
«Θα σας διαβάσω μια είδηση, ακριβώς όπως δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα:«Στην «επιστράτευση» ενός από τα μεγαλύτερα οπτικοακουστικά -τηλεοπτικά μονοπώλια του κόσμου, του «MTV Networks International»,προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των ευρωεκλογών, με στόχο τη χειραγώγηση των, νεανικών κυρίως, συνειδήσεων.Το εν λόγω μονοπώλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγγειλαν μια«πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία» με τίτλο «Ευρώπη, με ακούς;», που στοχεύει«να παροτρύνει τους νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους με τη συμμετοχήτους στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου», δεδομένου ότι στιςτελευταίες ευρωεκλογές, το ποσοστό συμμετοχής των νέων ηλικίας 18-24ετών ήταν περίπου 40%. Το πρόγραμμα αυτό, ουσιαστικά, αποσκοπεί στο ναμην αμφισβητήσουν οι νέοι την ΕΕ, αφού «καλούνται» να «εκφραστούν» πάνωσε ερωτήματα του τύπου: «Τι αντιπροσωπεύει η Ευρώπη στην καθημερινή τουςζωή; Ποιες είναι οι βασικές τους επιθυμίες για το μέλλον και τιπεριμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».Η... «εκστρατεία» θα κορυφωθεί στις 30/4, με «συγκεντρώσεις» νέων σεΒερολίνο, Μιλάνο, Πράγα και άλλες πόλεις, ενώ, ήδη, από τις 6/4 ξεκίνησε και τηλεοπτική «εκστρατεία» με τα κανάλια του MTV να μεταδίδουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τρία τηλεοπτικά σποτ. Η επιχείρηση - «μάντρωμα» τωννέων στις «αξίες» της ΕΕ των μονοπωλίων «πλασάρεται» με την απόπειρα ναεμφανιστεί η ΕΕ ως «δημοκρατική». Έτσι, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής,Μάρκοτ Βάλστρομ, δήλωσε: «Οι νέοι είναι το μέλλον της ΕΕ, χρειαζόμαστετις ιδέες τους και την ενεργό συμμετοχή τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι ηφωνή τους μετράει (...).Πιο ξεκάθαρος στον προπαγανδιστικό σκοπό του σχεδίου ήταν το στέλεχοςτου MTV, Αντόνιο Ορτο, δηλώνοντας: «Έχουμε δεσμευτεί να χρησιμοποιήσουμετο δίκτυό μας για την προβολή των ευρωπαϊκών σχεδίων που έχουνουσιαστική σημασία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων τηςεποχής μας»". Ίσως από μόνη της αυτή η είδηση είναι η απάντηση στο θέμα της σημερινήςσυζήτησής μας. Ένα είναι θέμα τεράστιο και με πολλές πτυχές, κάθε μία από τις οποίες θαμπορούσε να είναι ξεχωριστή συζήτηση».

Ο τηλεοπτικός χρόνος εχθρός της ενημέρωσης

Περισσότερο φως στη λήψη των αποφάσεων και στα τεκταινόμενα στην ΕΕ ζητά η κοινή γνώμη, στο ενδιαφέρον της οποία την πρώτη θέση κατέχουν η ανεργία και η οικονομική κρίση. Στην ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, η Μαρία Σπυράκη από το MEGA CHANNEL είπε:
«Τα θέματα που απασχολούν τα ελληνικά ΜΜΕ σε σχέση με την ΕΕ έχουν άξονα το εθνικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που αφορούν άμεσα στην εσωτερική πολιτική ζωή. Δεδομένου ότι και στα ενδιαφέροντα του συνόλου των Ευρωπαίων σύμφωνα με το τακτικό ευρωβαρόμετρο της άνοιξης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , η ανεργία παραμένει πρώτο θέμα με 57% με αύξηση 10% από την προηγούμενη μέτρηση, η οικονομική ανάπτυξη με 52% με αύξηση 7% από την προηγούμενη μέτρηση και ο πληθωρισμός και η αγοραστική δύναμη με 40% με μείωση μόλις 1% από την προηγούμενη μέτρηση και στα ελληνικά ΜΜΕ τα θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την ΕΕ κυριάρχησαν αυτή τη χρονιά. Η προσπάθεια που έγινε για την κάλυψη των θεμάτων αυτών διαφοροποιείται ανά Μέσο Ενημέρωσης. Σε ότι αφορά το MEGA κάλυψε με συνεχείς συνδέσεις όχι μόνο τα μεγάλα γεγονότα δηλαδή τις συνόδους κορυφής και τα συμβούλια υπουργών αλλά και τις εξελίξεις πίσω από τις γραμμές με τη συμβολή του πολύ καλού επιτελείου των ανταποκριτών μας στις Βρυξέλλες , το Παρίσι και το Λονδίνο.
Είναι αυτή η επιλογή αρκετή; Η απάντηση είναι σαφώς όχι.
Ο τηλεοπτικός χρόνος δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην ανάγκη να πληροφορηθούν οι πολίτες τη διαδικασίας λήψης των αποφάσεων ,τις ισορροπίες και κυρίως την ουσιαστική επίπτωση που έχουν οι αποφάσεις της ΕΕ στην καθημερινότητά τους. Το έλλειμμα πληροφόρησης έρχεται να διευρύνει το αποκαλούμενο δημοκρατικό έλλειμμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους πολίτες των κρατών μελών.
Αυτό ακριβώς το κενό προσφέρεται και για πολιτικά παιχνίδια. Η χαρακτηριστικότερη εκδοχή ενός τέτοιου παιχνιδιού ήταν η περίφημη υπόθεση του βασικού μετόχου κατά την οποία η κυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση ότι παραβιάζει βασικές αρχές της Συνθήκης και της κοινοτικής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό επιχείρησε να εμφανίσει το νομοθέτημά της ως επιλογή σύγκρουσης με τα συμφέροντα στο χώρο των ΜΜΕ. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής αποδείχθηκε ότι τελικά την εξέθεσε στην κοινή γνώμη ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν εμφανίζεται άμεσα.
Δύο πρόσφατα παραδείγματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν την τακτική της αγοράς χρόνου και τα μέσα δεν φώτισαν με την απαιτούμενη ψυχραιμία την ανάγκη για εναρμονισμό της νομοθεσίες. Απέναντι στην οργή που ξεσήκωσε η απόφαση για τα όρια ηλικίας δεν μιλήσαμε για την ανάγκη να αντισταθμιστεί με άμεσα μέτρα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής για τις μητέρες, ούτε πολύ περισσότερο κατορθώσαμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για την ενεργό γήρανση. Απέναντι στη συζήτηση για τους χιλιάδες πτυχιούχους εισαγωγής που θα προκύψουν από τα κολλέγια και θα πάρουν τις δουλειές των πτυχιούχων των πανεπιστημίων μας δεν μπήκαμε στον κόπο να μιλήσουμε για την ουσία των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των πτυχιούχων και του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν με πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους όρους».

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΜΕ: Παραμένουμε Έλληνες...

Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν στην ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση και ΜΜΕ». Περισσότεροι από 25 δημοσιογράφοι πήραν μέρος στην ημερίδα, εκπροσωπώντας το σύνολο σχεδόν του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Εντυπωσιακό στοιχείο για τους συναδέλφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι αντίθετα με τους δημοσιογράφους άλλων χωρών που ανταλλάσουν πληροφορίες για τα θέματα τους, οι έλληνες δημοσιογράφοι περιορίζονται στη μεταξύ τους συναναστροφή και το μόνο που ρωτάει ο ένας τον άλλο είναι: πως το «πάτε» εσείς το θέμα;
Η Ειρήνη Καρανασοπούλου από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είπε στην ημερίδα:
«Όπως ακριβώς η Ελλάδα απέχει από την Ευρώπη και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απέχουν και οι έλληνες δημοσιογράφοι από τους συναδέλφους τους των άλλων χωρών. Και έχουν μεν για αυτό ευθύνη οι ίδιοι αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διαφορές στις συνθήκες εργασίας, ο τρόπος που διεξάγεται η δημοσιογραφία αλλά και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα media ως επιχειρήσεις.
Όμως, η οικονομική κρίση υποχρεώνει αυτά τα «χάσματα» να γεφυρωθούν απότομα για τον πολύ απλό λόγο ότι απολύσεις αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και στις 27 χώρες, συρρίκνωση εσόδων στις επιχειρήσεις των media εμφανίζονται και στις 27 χώρες. Και με αυτή την έννοια, χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων, θεωρώ ότι όπως και στην πραγματική οικονομία έσκασαν οι φούσκες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πλησιάζει η ώρα που θα σκάσουν οι φούσκες και στα media της Ελλάδας. Και μαζί τους θα συμπαρασύρουν εννοείται και τα διάφορα golden boys and girls της εγχώριας δημοσιογραφίας».

Πυροβολισμοί και ληστεία στον ΕΔΟΕΑΠ

Ληστεία σημειώθηκε το πρωί στα γραφεία του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) στην οδό Σισίνη 18 στην Αθήνα.



Οι δράστες με την απειλή όπλου αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και τράπηκαν σε φυγή με μηχανές.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ένας δράστης τραυμάτισε τον υπάλληλο ασφαλείας χτυπώντας τον με υποκόπανο όπλου.

Πριν φύγουν, οι δράστες πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα.



Σύμφωνα με το ιστολόγιο "Άνεργοι Δημοσιογράφοι", οι δράστες χτύπησαν το φρουρό του Οργανισμού και μετά κατευθύνθηκαν στο ταμείο που βρίσκεται στο ισόγειο και με την απειλή όπλου πήραν άγνωστο ως τώρα ποσό.




Προηγήθηκε πάλη στην είσοδο του κτιρίου και μια πιστολιά στον αέρα, ενώ οι δράστες τραυμάτισαν με την κάνη του όπλου τον φύλακα του κτιρίου, ο οποίος προσπάθησε να τους εμποδίσει. Πήγαν κατευθείαν στο ταμείο και με την απειλή πιστολιών ζήτησαν από τον υπάλληλο όσα λεφτά είχε μπροστά του. Τα πήραν κι εξαφανίστηκαν.



Τούς κατέγραψαν οι κάμερες χωρίς αυτό το στοιχείο να έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί φορούσαν κράνη. Από τα πρώτα στοιχεία πήραν περίπου 20.000 ευρώ και φαίνεται πως ήξεραν τα κατατόπια και οτι γινόταν το πρωί στο ισόγειο του ΕΔΟΕΑΠ οι πληρωμές.




Στη φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την κάμερα ασφαλείας του ΕΔΟΕΑΠ, που απεικονίζει την είσοδο των δραστών στο κτήριο της οδού Σισίνη.

27 Απρ 2009

Κλιμακώνεται η κόντρα για την ΠΟΕΣΥ

Λάβαμε από την "Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων" της ΕΣΠΗΤ και αναδημοσιεύουμε την επιστολή του προέδρου κ. Γιάννη Πλαχούρη προς την εφημερίδα "Παρόν" σχετικά με το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τα οικονομικά της ΠΟΕΣΥ.
Παραθέτουμε την επιστολή άνευ σχολίων, τα οποία περιμένουμε από εσάς.

Το κείμενο της επιστολής Πλαχούρη έχει ως ακολούθως:

«Κύριε Διευθυντά,

σε δημοσίευμα στο ΠΑΡΟΝ της περασμένης Κυριακής με αόριστες πληροφορίες που διαδίδει «ανώνυμη» πηγή, καλλιεργείται η εντύπωση συγκάλυψης, υπόθεσης σχετικά με τα οικονομικά της Ομοσπονδίας.

Μαθαίνουμε μάλιστα ότι υιοθετώντας το …πνεύμα της τελευταίας επιστολής Χα­τζάρα (το ένα από τα 5 μέλη της Ελεγκτικής), «κάποιοι προσανατολίζονται για δικα­στική παρέμβαση».

Καλαμπούρια και παιχνίδια με την ηθική, όπως γνωρίζετε, δεν χωράνε.
Ο Σ. Χατζάρας πουθενά στην επιστολή του δεν γράφει για κακή διαχείριση των οικονομικών της ΠΟΕΣΥ. Ξέρει ότι αν το πει δημόσια είναι συ­κοφάντης. Οι ισχυρισμοί του αφορούν αν η ΠΟΕΣΥ -υπό δικαστική αίρεση, κατά τον αρχηγό του- έχει δικαίωμα λειτουργίας ή όχι. Κινήθηκε μάλιστα πριν λίγες μέ­ρες, ανεπιτυχώς, να μπλοκάρει την απόφαση του ΔΣ για ανάληψη ποσού από τον λογαριασμό που τηρεί­ται στην Εμπορική Τράπεζα, επιχειρεί δε να παρουσιάσει ως ψευδή, υπεύθυνη δή­λωση που ξέρει ότι υποβλήθηκε πριν κατατεθεί η ένσταση κατά του κύρους των εκλογών.

Επισημαίνω ότι την έκθεση σωστής διαχείρισης ενέκρινε η πλειοψηφία της Ελεγκτικής και υπενθυμίζω ότι το τελευταίο (Ιούνιο 2008) συνέδριο της ΠΟΕΣΥ με συντριπτική πλειοψηφία δεν ενέκρινε την διαχείριση του πρώην προέδρου Δ. Τσαλαπάτη και του πρώην ταμία Θ. Μπερεδήμα - το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Αντιπερισπασμοί δεν περνάνε.
Φέτος στην ΠΟΕΣΥ ζητήσαμε κι έγινε στο πρώτο κιόλας διάστημα λειτουργίας της έλεγχος δι­αχείρισης. Όλα τα στοιχεία για πρώτη φορά στάλθηκαν στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και στα ΔΣ των Ενώσεων. Παρουσιάσαμε ισολογισμό, πλήρη αναλυτικό απολογισμό, υπάρχουν οι αποφάσεις του Δ.Σ. για κάθε δαπάνη, υπάρχει σαφής μείωση σε πολλά έξοδα και κλείσαμε την φάμπρικα πληρωμής ποσών χωρίς αποδείξεις. Προσωπικά δεν έχω κα­μιά αντίρρηση και μάλιστα επιζητώ να γίνει έλεγχος (και σκοπιμότητας) από ορκωτό λογιστή στις δυο διαχειριστικές περιόδους (τώρα και πρώην).
Όσον αφορά την παραίτησή μου, αποτελούσε δέσμευση προς την παράταξη (Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων) που με εξέλεξε και αυτό ήταν γνωστό ήδη από το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Σκοπός της παραμονής μου στην ΠΟΕΣΥ ήταν η ενίσχυση του αγώνα για την αποκατάσταση των πεπραγμένων της θλιβερής διοίκησης Τσαλαπάτη και η επικαι­ροποίηση μιας σειράς ζητημάτων του Περιοδικού Τύπου που τόσα χρόνια κάποιοι (εντός κι εκτός ΕΣΠΗΤ) εμπόδιζαν να γίνει.

Εξακολουθώ να στηρίζω το σημερινό ΔΣ της ΠΟΕΣΥ σε πρόγραμμα συμφωνημένων αρχών, όπως στηρίζω και κάθε προσπάθεια για την απαλλαγή του χώρου μας από τον κάθε λογής και μεγέθους αυτόκλητο παράγοντα. Γνωρίζω δε ότι το αντίτιμο παρό­μοιας αντιπαράθεσης, απ΄ όσους δεν έχουν επιχειρήματα, είναι η λάσπη.

Γιάννης Πλαχούρης».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ


Από τη διεύθυνση: sphere.files.wordpress.com

ΒΡΑΔΥΝΗ: Καθρέπτης της κρίσης στον Τύπο

Μια ιστορική εφημερίδα όπως είναι η «Βραδυνή» βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση διότι υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούνται δημοσιογράφοι ή καλύτερα «στελέχη του Τύπου», οι οποίοι έχουν ένα μοναδικό χάρισμα· να εξυπηρετούν τάχα τα συμφέροντα του χρηματοδότη που έχει το ρόλο του εκδότη. Κατά τα άλλα, αυτά τα «στελέχη» εξυμνούν τον ερασιτεχνισμό, τη βλακεία και την ανικανότητα.

Λυπάμαι για την κατάντια αυτής της εφημερίδας (που συμπεριλήφθηκε στα αντιστασιακά φύλλα ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών και αποτέλεσε ένα από τα πιο προοδευτικά φύλλα της Δεξιάς μαζί με τη «Μεσημβρινή»).

Η εργοδοσία της «Β» έχει αποδείξει την αβάσταχτη ελαφρότητά της με το «χάσμα» ανάμεσα στο καθημερινό και το κυριακάτικο φύλλο, με φθηνιάρικες τσόντες ως «κυριακάτικες προσφορές» και με φτιαχτά θέματα για προσλήψεις, αυθαίρετα και εργασιακά.
Όλη αυτή η τακτική επιβεβαιώνει την άποψη που επικρατεί σε πολλά ΜΜΕ και μεταξύ πολλών (και δυστυχώς ανέργων) συναδέλφων.
Το εκδοτικό κατεστημένο δεν θέλει σήμερα σκεπτόμενους δημοσιογράφους όπως η συνάδελφος κ. Ελπινίκη Λυμπεροπούλου. Αναπαραγάγει φελλούς, «ψώνια», γλειφο-σαλιάρηδες και ανόητες ξανθούλες που πέρασαν από κομματικά γραφεία τύπου.
Στην ίδια λογική κινείται και η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ που δεν ασχολήθηκε με τις απολύσεις σε «Βραδυνή» και «Απογευματινή» αλλά με το αν η Βάσια Λόη και η Φαίη Σκορδά πρέπει να γίνουν τακτικά μέλη. Και τόσοι συνάδελφοι που είναι άνεργοι τι θα γίνουν; Εκείνοι που τραβάνε κουπί στην ΕΡΤ και στις πρωινο-μεσημεριανάδικες εκπομπές ως ανασφάλιστοι τι θα γίνουν;
Αυτή είναι η κατάντια τους και η ξεφτίλα μας ως κλάδος.




24ωρη απεργία στήν "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"


Απεργία 24ωρη, έστω και την τελευταία στιγμή, αποφάσισε το Διοκητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για τις απολύσεις στην Απογευματινή. Η απεργία χαρακτηρίζεται προειδοποιητική και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.


Υπενθυμίζουμε οτι στην συνέλευση που είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος Μιχάλης Αλεξανδρίδης είχε μιλήσει για ενδεχόμενο 20 απολύσεων ενώ και οι συνάδελφοι που συμμετείχαν είχαν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για το κλιμα μέσα στήν εφημερίδα και την ανασφάλεια μέσα στην οποία ζούν εδώ και πολύ καιρό.

Δυστυχώς οι προειδοποιήσεις του δεν ελήφθησαν υπόψη απο τις "κεφαλές" του ΔΣ που είχαν άλλες προτεραιότητες τώρα με τις εκλογές...

Οπως δεν ελήφθησαν υπόψη τα προειδοποιητικά σήματα στη Βραδυνή, στον Αλφα κ.λ.π Ακόμη περιμένουν αυτοί οι απολυμένοι την αντίδραση του Σωματείου τους...

Ασε που οι απολύσεις παραμονές εκλογών χαλάν τη σούπα που μαγειρεύουν εδώ και καιρό προσπαθώντας απο τη μια να δείξουν στα αφεντικά οτι είναι καλά παιδιά και απο τήν άλλη στους εργαζόμενους οτι είναι και συνδικαλιστές-που λέει ο λόγος τώρα. Και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ βρέ παιδιά δεν γίνεται.


ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ;;;