3 Ιουλ 2010

Μαζικές απολύσεις τεχνικών στο ΣΤΑΡ Θεσσαλονίκης


Θεσσαλονίκη 3 Ιουλίου 2010

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας
‘Άλλες τρεις απολύσεις τεχνικών που εργάζονταν στο παράρτημα Θεσσαλονίκης του Σταρ ήρθαν να προστεθούν στις ήδη έντεκα ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων σε δέκα τέσσερις, μέχρι στιγμής.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ιδιοκτησίας Βαρδή Βαρδινογιάννη τηλεοπτικού σταθμού, Πάνος Κυριακόπουλος πετά αδίστακτα στον δρόμο εργαζόμενους που δέκα χρόνια τώρα έδιναν τα πάντα, διακινδυνεύοντας ακόμα και τις ίδιες τους τις ζωές στις αποστολές που πραγματοποιούσαν σε εμπόλεμες περιοχές, προκειμένου να πλουτίζει η οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Το πρόσχημα της κρίσης και το επιχείρημα ότι μειώνει τους παχυλούς μισθούς των στελεχών του σταθμού και του δικού του που επικαλείται ο κύριος Κυριακόπουλος είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθειά για να τους διαφυλάξει,
Γιατί, κύριε Κυριακόπουλε, με το να μειωθεί ένας μηνιαίος μισθός μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, κατά δύο τρία χιλιάρικα, δεν παύει να είναι παχυλός. Το να χάσει όμως κάποιος την δουλειά του ή να του μειωθεί το μηνιαίο εισόδημα των χιλίων ευρώ που παίρνει κατά ένα ή δύο κατοστάρικα, είναι καταστροφικό γι αυτόν και την οικογένειά του.
Κύριε Βαρδή Βαρδινογιάννη, η Ελλάδα δεν σταματά στην Λαμία, η ύπαρξη και η λειτουργία του παρατήματος του τηλεοπτικού σας σταθμού στην Θεσσαλονίκη είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για να εκφράζει την πανελλαδικότητά του αλλά και για να αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη ότι είναι κοντά στον έλληνα που ζει στα Βόρεια σύνορα της Χώρας μας.
Το ότι το παράρτημα Θεσσαλονίκης υπήρξε για φέτος ζημιογόνο, δεν σημαίνει τίποτα μπροστά στα παραπάνω και μπροστά στην γενική κερδοφορία των επιχειρήσεών σας. Άλλωστε, σύμφωνα με τις συγχαρητήριες επιστολές που έστελνε στους εργαζόμενους ο κύριος Κυριακόπουλος, όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν κερδοφόρο.
Το να στηριχθεί σε ενοικιαζόμενο προσωπικό ή σε εικόνες που θα ζητιανεύει από τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να καλύπτει την ειδησεογραφία της Βόρειας Ελλάδας δεν αρμόζει σε ένα κανάλι σαν το ΣΤΑΡ.
Γιατί αφ ενός μεν η ενοικιαζόμενη εργασία είναι φτηνή επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανασφάλιστη και γίνεται στιγνή εκμετάλλευση της ανάγκης για εργασία, αφ εταίρου δε η παραχώρηση εικόνας από άλλον τηλεοπτικό σταθμό είναι δουλειά άλλου εργαζόμενου που παραχωρείται παράνομα χωρίς καν να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού της.
Εμείς για μια ακόμα φορά καλούμε όλους τους τεχνικούς που εργάζονται στην Βόρεια Ελλάδα, είτε είναι μέλη μας είτε όχι, να μην δεχτούν σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσουν τους απολυμένους συναδέλφους τους, όσο ανάγκη εργασίας κι αν έχουν. Να μη αφήσουν η ανάγκη αυτή να γίνει προϊόν εκμετάλλευση από τους ιθύνοντες του ΣΤΑΡ.
Ζητάμε, τέλος, από τους αρμόδιους υπουργούς, στον νόμο για την χορήγηση αδειών Εθνικής Εμβέλειας αντί ενοικίου στην συχνότητα να μπει διάταξη που για να τους χορηγηθεί η άδεια θα πρέπει υποχρεωτικά να διατηρούν επανδρωμένες και πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις σε Καβάλα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο και να απασχολούν σε αυτές συγκεκριμένο αριθμό τεχνικών
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΙΤΒΕ

30 Ιουν 2010

Η ΕΣΗΕΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΕΡΤ ότι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των συμβασιούχων της εταιρείας,(σ.σ.οι οποίοι απο το πρωί έχουν κάνει κατάληψη στην είσοδο του οργανισμού) και καταφεύγουν σε παλινωδίες και μετατόπιση ευθυνών.

Ενώ από αύριο θα βρίσκονται στο δρόμο 347 δημοσιογράφοι και τεχνικοί της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και τις επόμενες εβδομάδες απολύονται και οι υπόλοιποι 700 συμβασιούχοι (αθλητικοί συντάκτες, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό), η ΕΡΤ αρνείται να δεσμευθεί για το πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, με ποια κριτήρια και ποιες διαδικασίες θα γίνονται οι προσλήψεις, πότε και πόσοι θα επιστρέψουν στην εταιρεία.

Και ενώ επί μια εβδομάδα δεν βγαίνουν στον αέρα ενημερωτικές εκπομπές –απόδειξη της αδυναμίας της ΕΡΤ να λειτουργήσει χωρίς τους συμβασιούχους που απεργούσαν–, τα συναρμόδια υπουργεία ολιγώρησαν εσκεμμένα επί μήνες, δεν νομοθέτησαν, δεν κατήργησαν το ΠΔ Παυλόπουλου, και τώρα προαναγγέλλουν «χειρότερες εργασιακές μέρες» για όσους «τυχερούς» επανακάμψουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων συμβασιούχων της ΕΡΤ και ζητεί την άμεση ανανέωση των συμβάσεων όσων πραγματικά εργάζονται, με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Υπόμνημα της ΕΣΗΕΑ στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

Μετά την , κατά πλειοψηφία, απόφαση του Δ Σ της Ενωσης Συντακτών να καταθέσει γραπτώς στην Επιτροπή της Βουλής για το Ασφαλιστικό τίς θέσεις του Σωματείου για τίς ανατροπές στο ασφαλιστικό κα εργασιακό καθεστών απεστάλη σήμερα η ακόλουθη επιστολή:
Προς
τη Βουλή των Ελλήνων
Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Κύριε Πρόεδρε,

Σε απάντηση της από 29.6.2010 πρόσκλησής σας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και τις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και ζητά την άμεση απόσυρση αυτού του αντιασφαλιστικού, αντεργατικού νομοσχεδίου, που θίγει συγκεκριμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και προσδοκίες (π.χ. όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων κ.ά.). και επιχειρεί ν’ ανατρέψει την ίδια τη δομή του Δημοσίου Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ απειλεί με πλήρη ισοπέδωση τον κλάδο περίθαλψης.

Ειδικότερα:

- Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης οδηγεί στην υποχρεωτική 40ετία παραμονής στην εργασία ως όρο για την πλήρη σύνταξη. Οι «ποινές» που θεσπίζονται μετατρέπουν τις συντάξεις που διασφαλίζουν η 35ετία και η 37ετία σε συντάξεις πείνας.

- Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις των πραγματικών συντάξιμων αποδοχών ακόμα και όσους ασφαλισμένους εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις των ορίων ηλικίας.

- Σχετικά με τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, το κράτος εγγυάται και χρηματοδοτεί στο εξής μόνον το μικρό ποσοστό που ονομάζει «βασική σύνταξη» (360 ευρώ), ενώ αποσύρεται πλήρως από τις υποχρεώσεις του ως προς το μεγαλύτερο ποσοστό των συντάξιμων αποδοχών («αναλογική σύνταξη») που πλέον επαφίενται στην πλήρη «ανταποδοτικότητα». Αυτό οδηγεί στην κατάργηση του συστήματος «εγγυημένων παροχών» που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα (που διαθέτει ακόμα και συνταγματική κατοχύρωση) και ανοίγει το δρόμο για δραματικές μειώσεις των συντάξεων στο μέλλον, αφού αυτές επαφίενται αποκλειστικά στις «οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων».

- Η «ανεξαρτησία» του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πληρώνεται πολύ ακριβά αφού το Ταμείο οφείλει πλέον «εξ ιδίων πόρων» να καλύπτει όλες τις συντάξιμες αποδοχές και προσδοκίες (βασική και αναλογική σύνταξη). Πρόκειται για πλήρη απόσυρση του δημοσίου από κάθε υποχρέωση εγγύησης ή χρηματοδότησης.

- Εξίσου ανησυχητικές είναι οι αλλαγές στον τομέα περίθαλψης, όπου εξαγγέλλεται η ισοπέδωση όλων των κατακτήσεων μέσα στην επόμενη διετία ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

- Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, το νομοσχέδιο ανοίγει δυνατότητες για πίεσή τους ακόμα και κάτω από το 20% που έβαζε ως στόχο ο νόμος Πετραλιά.

- Ως προς το άρθρο 67 , που αναφέρεται στην ασφάλιση συντακτών ηλεκτρονικών εφημερίδων, επισημαίνουμε ότι, η αναφορά σε αποκλειστική δραστηριότητα την παροχή, μέσω διαδικτύου, οπτικοακουστικού περιεχομένου, και μόνο για ημερήσιες εφημερίδες, αποκλείει τις ιστοσελίδες άλλων ΜΜΕ (π.χ. περιοδικών ή ραδιοτηλεοπτικών σταθμών) ενώ το διαδίκτυο αφορά έκφραση συνόλου μέσων (εφημερίδα, περιοδικό, ραδιόφωνο, τηλεόραση) και με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο αριθμός των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο διαδίκτυο και έχουν τις προϋποθέσεις ν’ ασφαλιστούν.

Για όλα τα παραπάνω οι Δημοσιογράφοι συμμετείχαμε δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, έχοντας την βεβαιότητα ότι, οφείλουμε να υπερασπίσουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές ασφαλισμένων και να τις παραδώσουμε βελτιωμένες στην επόμενη γενιά εργαζομένων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

29 Ιουν 2010

Η πραγματική καταστροφή έρχεται οταν ο κόσμος αισθάνεται αποκλεισμένος...


Γιαυτό σε κρατάνε μέσα στο σύστημα με ένα μικρό μισθό...να μη καταρρεύσεις κιόλας και τα πάρεις...

Σας το στέλνω από το Facebook... Αξίζει να το διαβάσετε... και ελπίζω να το αναρτήσετε

The Bond Trader
Το 1982 δούλευα σε μεγάλη βιομηχανική Αμερικανική εταιρεία στην Νέα Υόρκη.
Η ύφεση άρχιζε και στο διοικητικό συμβούλιο γινόταν η συζήτηση για πόσο κόσμο θα απολύσουμε..

Ήμουν υπεύθυνος για το σχέδιο κερδοφορίας και είχα μαζέψει όλες τις προτάσεις από 42 χώρες. Όλοι είχαν προτείνει περικοπές προσωπικού- 15.000 παγκοσμίως.

Ο κάθε Αντιπρόεδρος έκανε τις προτάσεις του.
Ο πρόεδρος μας δεν μιλούσε.

Κοιτάζαμε όλοι ο ένας τον άλλον και δεν είχαμε ιδέα γιατί ήταν αμίλητος. Όταν τελειώσαμε, ξαφνικά, ο πρόεδρος ζήτησε την άδεια να μιλήσει. Ο λόγος του έχει μείνει αποτυπωμένος στο μυαλό όλων που ήμασταν εκεί και αν και έχουν περάσει 28 χρόνια τον θυμάμαι λες και ήταν χθες. Θα τον αναπαράγω όσο ποιο σωστά μπορώ διότι η αξίες που περιέχει είναι αθάνατες και μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτό που θα ζήσουμε σύντομα.
« Ο καθαριστής όταν περνά την πόρτα του εργοστάσιου είναι σύζυγος, πατέρας παιδιών που πάει στο σπίτι που χρωστάει και κοιτάζει με υπερηφάνεια αυτά που δημιούργησε και, αν και λίγα, του είναι αρκετά.
Αποφασίζουμε σήμερα να τον διώξουμε. Να χάσει την δουλειά του, να πάει σπίτι άνεργος, με μια επιταγή δυο μηνών. Τι θα πει στα παιδιά του; Τι θα πει στην γυναίκα του;
Πώς να τους εξηγήσει ότι από αύριο χάνει τηναξιοπρέπεια του; Και εάν σε τρεις μήνες δεν έχει βρει δουλειά θα χάσει το σπίτι του και ίσως την γυναίκα του.

Δεν μπορώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα σχέδιο που καταδικάζει την ζωή και την ύπαρξη τόσων ανθρώπων.

Αλλά, την ιδία στιγμή, έχω και υποχρέωση στους μετόχους μου που μου εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους και εάν δεν κάνω κάτι τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα έχουν λεφτά για τις συντάξεις.

Οι απολύσεις, που όλοι μου προτείνετε, μειώνουν τα ετήσια έξοδα κατά $135.000.000. Έκανα ένα απλό υπολογισμό και προτείνω το εξής σχέδιο:
---Ελάττωση του μισθού μου - 75%
---Ελάττωση μισθού όλων των αντιπρόεδρων - 50%.
---Ελάττωση γενικών διευθυντών -40% κοκ.
---Καμία απόλυση .
Θέλω τους αριθμούς σε μια ώρα.»
Σηκώθηκε και έφυγε, και όπως έφευγε είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο: «κρίμα που θα παίξετε Γκολφ μόνο τρεις φόρες αντί για έξι, παιδιά.»

Περάσαμε την θύελλα χωρίς να διώξουμε άτομο και σε τρία χρόνια η άξια της μετοχής ήταν $147 από $7.5 το 1980 πριν αρχίσει η κρίση. Α ναι, είχαμε και 27 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από απλούς εργάτες σ 'αυτό το διάστημα. Δεν χρειάζεται να πω ότι ο κόσμος έπινε νερό στο όνομα του.
Το 1992 στο τραπέζι που του κάναμε για την συνταξιοδότηση του –και είχαμε έρθει από όλο τον κόσμο, αν και δουλεύαμε σε άλλες εταιρείες - τον ρωτήσαμε να απαντήσει στον αποχαιρετιστήριο λόγο του γιατί διάλεξενα κάνει αυτό που έκανε. Όπως το θυμάμαι η απάντηση ήταν:
« Ακούστε, μπορεί να είχε και συναισθηματικές ρίζες η απόφαση αυτή. Αλλά δεν χωρούν συναισθήματα σε τέτοιες αποφάσεις. Απλώς βρήκα μια λύση που απαντούσε και στη λογική και στο συναίσθημα . Ήμαστε σε 42 χώρες από τις οποίες η 38 είναι φτωχές. Θα κατέστρεφα ολόκληρες μικρές κοινωνίες διότι όπως ξέρετε τα εργοστάσια μας είναι σε κωμοπόλεις. Εάν το έκανα όπως μου είχατε προτείνει είναι αυτονόητο ότι θα έφερνα ανθρώπους στην απελπισία.
Και κάνεις μα κάνεις ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ένας απελπισμένος άνθρωπος . Η πιθανότητα να ΕΚΑΙΓΑΝ το εργοστάσιο ήταν μεγάλη.
Ενώ εσείς που ήσασταν δίπλα μου και όλο το μισθό να σας έπαιρνα δεν θα καίγατε τίποτα γιατί πιστεύετε ότι είστε μέσα στο ΣΥΣΤΗΜΑ και άνθρωποι που αισθάνονται κομμάτι του συστήματος δεν κάνουν επαναστάσεις.
Να θυμάστε ότι η πραγματική καταστροφή έρχεται όταν ο κόσμος αισθάνεται αποκλεισμένος από το σύστημα, νιώθει αδικία και δεν έχει καμία ελπίδα. Τότε είναι έτοιμος για όλα.. και εργοστάσια καίει.»
Σήμερα ζωγραφίζει στο San Francisco.

Γιατί το έγραψα; Βλέπω όλους τους να βγαίνουν στη τηλεόραση / ράδιο και να μιλούν για διαρθρωτικές αλλαγές (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), ανάγκη για αλλαγή (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ) αλλαγή νοοτροπίας (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ) ..
Όλα αυτά χωρίς ίχνος συμπόνιας και λογικής σκέψης για το ποιό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.
Φυσικά δέχονται τις αλλαγές –αλλά ζουν με την φαντασίωση ότι ΑΥΤΟΙ δεν χρειάζεται να αλλάξουν.
Δεν έχουν τίποτα να χάσουν διότι είναι με το ΣΥΣΤΗΜΑ. Έτσι όχι μόνο θα είναι προστατευμένοι αλλά η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ( σας θυμίζει κάτι αυτό;) να γεμίσουν περισσότερο τις τσέπες τους.
Λοιπόν, νάνοι της νοημοσύνης, έγραψα το άρθρο αυτό για να ξέρετε πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, που είναι πραγματικά σκεφτόμενοι,. Έτσι δεν θα έχετε καμία δικαιολογία ότι δεν ξέρατε όταν «όμορφα εργοστάσια»αρχίζουν να καίγονται όμορφα. ΠΑΝΤΟΥ.

Σε τρεις επιχειρηματίες η εφημερίδα Le Monde


Παρά τις προσπάθειες του προέδρου Σαρκοζί να εμποδίσει την εξέλιξη λόγω των σχέσεών τους με τη γαλλική κεντροαριστερά, που υποστήριξε πως ο Σαρκοζί απειλεί την ελευθερία του Τύπου.

Ένας δισεκατομμυριούχος που κέρδισε την περιουσία του χάρη στο Διαδίκτυο, ένας προστάτης των τεχνών και ένας επιδεικτικός τραπεζίτης απέκτησαν τον έλεγχο της εφημερίδας Le Monde σήμερα Δευτέρα, παρά τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή.

Στο τρίο περιλαμβάνεται ο Ξαβιέ Νιέλ, επιχειρηματίας που κέρδισε την περιουσία του προσφέροντας φθηνές συνδέσεις στο Διαδίκτυο, ο οποίος κέρδισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του μέσω «ροζ» γραμμών και σεξ σοπ. Συνέταιροί του είναι ο Πιερ Μπερζέ, ζάπλουτος συνέταιρος και του εκλιπόντος γκουρού της μόδας Ιβ Σεν-Λωράν, και ο Ματιέ Πιγκάς, στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Lazard στον οποίο ανήκει το εναλλακτικό ειδησεογραφικό και πολιτισμικό περιοδικό Les Inrockuptibles. Η προσφορά των τριών απέσπασε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας, 11 μέλη του οποίου την υπερψήφισαν, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο ΔΣ.

Η κορυφαία γαλλόφωνη εφημερίδα πασχίζει να επιβιώσει στην εποχή του Διαδικτύου και απηύθυνε έκκληση σε επενδυτές να την αγοράσουν και να αποπληρώσουν το χρέος της, που φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Πολλοί μνηστήρες, ανάμεσά τους κι ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος, συμμετείχαν στην κούρσα για την εξαγορά της εφημερίδας, που αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο να αποτελεί σύμβολο ισχύος παρά βιώσιμη επιχείρηση. Όμως η Orange, θυγατρική της France Telecom, και ένας όμιλος Τύπου απέσυραν την προσφορά τους, και απέμεινε μόνο μια για την εφημερίδα, που ιδρύθηκε όταν οι Ναζί εκδιώχθηκαν από το Παρίσι το 1944.

Κορυφαίος δημοσιογράφος της εφημερίδας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως το προσωπικό της Μοντ εμφανίζονται ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και πιστεύουν ότι το τρίο θα τιμήσει την υπόσχεσή του να μην παρεμβαίνει στο περιεχόμενο της. «Τείνω να πιστέψω όσα είπαν ο Μπερζέ και οι άλλοι, ότι αυτή είναι η τελευταία ανεξάρτητη εφημερίδα στη Γαλλία και θέλουν να μείνει έτσι», είπε.

Η Οράνζ απέσυρε την προσφορά της όταν η ένωση των δημοσιογράφων της Μοντ, βασικός μέτοχος της, τάχθηκε την Παρασκευή υπέρ της προσφοράς της ομάδας των τριών επενδυτών. Η αναζήτηση της κεντροαριστερής εφημερίδας για κεφάλαια απέκτησε και πολιτικές διαστάσεις νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε καλέσει τον εκδότη της Ερίκ Φοτορινό. Ο συντηρητικός πρόεδρος είπε ότι τασσόταν εναντίον της απόκτησης της Μοντ από τους Μπερζέ-Πιγκάς-Νιέλ, λόγω των σχέσεών τους με τη γαλλική κεντροαριστερά, γεγονός που προκάλεσε καταγγελτικές δηλώσεις από μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που υποστήριξε πως ο Σαρκοζί απειλεί την ελευθερία του Τύπου.

Πιγκάς και Μπερζέ είναι αμφότεροι υποστηρικτές του Ντομινίκ Στρος-Καν, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος θεωρείται δυνητικός αντίπαλος του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012.
Ο Μπερζέ είχε συμβάλλει στην χρηματοδότηση της εκστρατείας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ όταν είχε ηττηθεί από το Σαρκοζί στις εκλογές του 2007.
Ο Νιέλ, ο οποίος χρηματοδοτεί δυο αριστερούς ερευνητικούς δημοσιογραφικούς ιστοτόπους, άρχισε την καριέρα του ως επιχειρηματίας ιδρύοντας την Minitel, μια online γαλλική υπηρεσία Videotex–επρόκειτο για ένα σύστημα πληροφόρησης για τον απλό χρήστη που προηγήθηκε του Διαδικτύου (και κατηγορήθηκε για την καθυστέρηση στην υιοθέτησή του στη Γαλλία).
Αργότερα επένδυσε σε σεξ σοπ και έκανε τεράστια περιουσία με τις εταιρίες παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο και τηλεφωνίας Free και Iliad. Το 2006, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για κατάχρηση.
Η ανάμιξη της Φρανς Τελεκόμ, μέρος της οποίας ανήκει στο Γαλλικό κράτος, στην κούρσα για την εξαγορά της Μοντ προκάλεσε αντεγκλήσεις, καθώς ακολούθησε την παρέμβαση του Σαρκοζί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας διέψευσε ότι διεκδίκησε την εφημερίδα μετά από αίτημα του προέδρου. Στην Μοντ, η κυκλοφορία της οποίας φθάνει τα 300.000 φύλλα, εργάζονται 280 δημοσιογράφοι.
πηγή:kathimerini, ΑΠΕ- ΜΠΕ

28 Ιουν 2010

Στα σκαριά η έκδοση δύο νέων εφημερίδων

Και όμως... Την ώρα που κάποιοι βάζουν λουκέτα και προχωρούν σε περικοπές και απολύσεις εργαζομένων στο χώρο των media κάποιοι άλλοι - και παρά τις δυσμενείς και αντίξοες οικονομικές συνθήκες – σκέφτονται να βγάλουν στα περίπτερα νέα έντυπα.
Ετσι ακούγεται ότι βρίσκεται στα σκαριά η έκδοση δύο νέων εφημερίδων. Η μία θα είναι εβδομαδιαία και βγαίνει για να στηρίξει συγκεκριμένη πολιτική κίνηση και η άλλη θα είναι ημερήσια και η εκδοσή της θα εξυπηρετεί και αυτή συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς.
Οσο για τις πληροφορίες και τις διαρροές περί σύμπραξης Ευαγγελάτου – Καλογρίτσα για έκδοση εφημερίδας που θα στηρίζει τη Ντόρα Μπακογιάννη μάλλον δεν ευσταθούν, καθώς η ανεξάρτητη βουλευτής δεν θέλει, όπως λέγεται, ούτε να τους βλέπει… Κι αυτό γιατί και οι δύο έχουν χάσει προ καιρού την έξωθεν καλή μαρτυρία, χώρια το γεγονός ότι ο Ευαγγελάτος έχει πλήρη άγνοια για... το τι είναι εφημερίδα. Αλλωστε, εάν θέλει η Ντόρα να βγάλει εφημερίδα υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι από το χώρο που θα προστρέξουν πάραυτα να την βοηθήσουν αν τους ζητηθεί…
Υ.Γ. Το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά λένε αυτοί που γνωρίζουν υποστηρίζοντας ότι όπου μπήκε το ΔΝΤ οι κατεστημένες πολιτικές δομές και οι κρατούντες πολιτικοί σχηματισμοί κατέρρευσαν. Αυτά για όσους εύλογα αναρωτιούνται ποιούς εξυπηρετούν τα σχέδια για έκδοση νέων εφημερίδων...
πηγή: zoornalistas

Το You tube θα χρεώνει το ανέβασμα τραγουδιών

To You Tube αποφάσισε να χρεώνει από αύριο το μουσικό περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες της. Η απόφαση αυτή, που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των απλών «οικιακών» χρηστών, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα για εμπορικούς σκοπούς, βασίζεται στην αρχή ότι η χρήση ενός προϊόντος με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα (π.χ. ενός τραγουδιού), προϋποθέτει άδεια από τον δημιουργό του.

Μέχρι τώρα ο χρήστης έπρεπε να βρει σε ποια εταιρεία ανήκει το τραγούδι που έχει επιλέξει, ποιοι άλλοι έχουν κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα σε αυτό, έπειτα να επικοινωνήσει μαζί τους, να ζητήσει άδεια και, όταν αυτή του χορηγηθεί, να χρησιμοποιήσει το τραγούδι. Κι όλα αυτά, μόνο και μόνο για να «ανεβάσει» ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έφτιαξε, στο οποίο ακούγεται ένα μουσικό θέμα.

Όμως, το YouTube βρήκε τη λύση την οποία θα πληρώνουμε ακριβά. Από αύριο, η εταιρεία Rumblefish, που ασχολείται με την αδειοδότηση προστατευμένης μουσικής, εισάγει μια υπηρεσία πώλησης τραγουδιών που είναι κατοχυρωμένα από πνευματικά δικαιώματα.

Οι χρήστες θα καταβάλλουν 1,6 ευρώ, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το τραγούδι που έχουν επιλέξει. Πληρώνοντας αυτό το ποσό, θα έχουν στη διάθεσή τους την πλήρη έκδοση του τραγουδιού. Θα μπορούν, μάλιστα, να το επεξεργαστούν όπως θέλουν.

Η νέα υπηρεσία, με τον τίτλο Friendly Music μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από ιδιώτες και αποκλειστικά για μη εμπορικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, για την ανάρτηση ενός βίντεο από τις καλοκαιρινές τους διακοπές ή από το γάμο τους, το οποίο θέλουν να επενδύσουν μουσικά με ένα τραγούδι. Τυχόν χρήση για εμπορικούς σκοπούς μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας και φυσικά το αντίτιμο θα είναι μεγαλύτερο.

Εκκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΜΘ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ
Εκρηκτικό μηχανισμό στο διαμέρισμα του πρώην προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρη Γουσίδη τοποθέτησαν σήμερα το πρωί άγνωστοι, δίνοντας έτσι συνέχεια στη σειρά των βίαιων επιθέσεων με στόχο τον δημοσιογραφικό κόσμο, που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ με αγανάκτηση και οργή καταδικάζει τη δράση όσων στρέφονται εναντίον της δημοσιογραφίας και των θεσμικών εκπροσώπων της χρησιμοποιώντας βία.
Κάθε χτύπημα εναντίον δημοσιογράφου αποτελεί χτύπημα εναντίον της ενημέρωσης. Οι αρχές οφείλουν να προστατεύσουν τον δημοσιογραφικό κόσμο από παρόμοιες ενέργειες, οι οποίες απειλούν την ίδια την ελευθερία του Τύπου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

27 Ιουν 2010

Τα θανάσιμα αμαρτήματα της ΕΡΤ -Ποινικές διώξεις για επτά στελέχη της

Οργιο ατασθαλιών αποκάλυψε η έρευνα της Π. Φάκου. Το «πάρτι» της περιόδου 2004-2009, οδηγεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στον γκρεμό, χιλιάδες συμβασιούχους στην ανεργία αλλά και αρκετά golden boys ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Μια απίστευτη ιστορία διασπάθισης δημοσίου χρήματος ξετυλίχθηκε μέσα από τις καταθέσεις 100 και πλέον μαρτύρων που πέρασαν από το γραφείο της εισαγγελέως Παναγιώτας Φάκου που άσκησε διώξεις κατά 7 στελεχών της πρώην διοίκησης της ΕΡΤ μεταξύ των οποίων ο Χρ. Παναγόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, ο διευθυντής Τηλεόρασης Δ. Γόντικας, ο διευθυντής της ERT World, Ν. Κούρτης, η παρουσιάστρια Ειρ. Νικολοπούλου κ.ά. Επονται άλλοι 3 μεταξύ των οποίων ένας εντεταλμένος σύμβουλος, ένας διευθυντής και ένας δημοσιογράφος.
Μισθοί και... αργόμισθοι

Η διαρροή των μισθολογίων των golden boys προκαλεί ίλιγγο καθώς οι αποδοχές 140 στελεχών και μεγαλοδημοσιογράφων στην ΕΡΤ στοίχιζαν περί τα 26 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι 5.000 κόστιζαν 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Στην κορυφή του παγόβουνου οι αμοιβές του πρ. προέδρου Χρ. Παναγόπουλου (348.737 ευρώ), του γενικού διευθυντή οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών Γ. Υφαντή (280.440 ευρώ) και των εντεταλμένων συμβούλων Π. Λουκάκου (257.033 ευρώ) και Κ. Κέκη (257.252 ευρώ).
Την ίδια ώρα στην ψηφιακή ΕΡΤ, από τα 23 άτομα που προαναγγέλθηκαν έφθασαν να δεκαπλασιαστούν προκειμένου να καταστεί «αποθήκη ρουσφετιών» για την πλειοψηφία των 230 εργαζομένων. Παράλληλα επενδύθηκαν μεγάλα πακέτα σε ξεπερασμένη τεχνολογία (MPEG2) που τώρα σπεύδει να εγκαταλείψει η ΕΡΤ, προκειμένου να υιοθετήσει το τεχνολογικό πρότυπο MPEG4, στο οποίο επένδυσαν από την αρχή τα ιδιωτικά κανάλια μέσα από την Digea.

Παράνομες προσλήψεις

Eνα πόρισμα-φωτιά των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης αφορά «παράτυπες» και «παράνομες» προσλήψεις συμβασιούχων σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004: Συμβασιούχων με 4 ή 9 μήνες προϋπηρεσία, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ή υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία, ή συμμετείχαν σε ριάλιτι ιδιωτικών καναλιών, ή κατέθεσαν δικαιολογητικά για μεγάλα διαστήματα ασθένειας με τον απαραίτητο χρόνο, αλλά με βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών.


Αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα

Τα στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της απιστίας στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στην απιστία με ζημιά μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ.
Επίσης για τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας, άμεσης συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος και άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία. Τα αδικήματα επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια.
Ραντεβού... τον Σεπτέμβρη
Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε ήδη σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα ξεκινήσει την έρευνα τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως να καταλήξει στην απαγγελία κατηγοριών για καθένα από τα επτά στελέχη, τα οποία και θα κληθούν να απολογηθούν.
Βεβαίως για την εξόντωση της ΕΡΤ δεν ευθύνεται μόνον η προηγούμενη προεδρία. Ευθύνονται όλοι όσοι φόρτωσαν στον Οργανισμό 4.547 εργαζόμενους που κόστιζαν ετησίως 174 εκατομμύρια ευρώ. Οσοι προσλάμβαναν αργόμισθους, πιέζοντας τους συμβασιούχους να καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς» ανάγκες, οδηγώντας τους πλέον σήμερα στην έξοδο και αφήνοντας χωρίς ενημερωτικό πρόγραμμα την ΕΡΤ μέσα στο καλοκαίρι!
Οσοι άφησαν με τη μέθοδο του συμψηφισμού στο μισθολόγιο στελέχη που έχουν αποχωρήσει προ πολλού, ηχηρά ονόματα της δημοσιογραφίας με 3 δουλειές στο Δημόσιο και όσοι βόλεψαν 62 δημοσιογράφους στις υπηρεσίες του Προέδρου!
πηγή(με πολύ περισσότερα στοιχεία): Ημερησία, Κυριακάτικο Εθνος (ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ)