14 Αυγ 2010

Ενα ολόκληρο χωριό άνευ τηλεόρασης!
Και μάλιστα όχι επειδή φταίει η ποιότητα της εικόνας, αλλά διότι οι κάτοικοί του αποφάσισαν ότι δεν τη θέλουν στα πόδια τους.
Και πού συμβαίνει αυτό το πράγμα; Ε, λοιπόν, συμβαίνει κάπου εδώ κοντά μας, μιας και η πρωτοβουλία ανήκει στην κοινότητα του Σενιουβά, ενός τουρκικού χωριού στην κοιλάδα Σαλ, πλησίον της Μαύρης Θάλασσας.

Στη θέση της τηλοψίας, οι χωριανοί προτιμούν το κουβεντολόι, το τραγούδι και τον χορό. Λένε μάλιστα ότι έτσι και επιτρέψουν την εισβολή των τηλεοπτικών δεκτών στις οικίες τους, θα καταστραφούν οι σχέσεις καλής γειτονίας και θα συντριβεί ο τρόπος ζωής τους.
Σημειώστε ότι στο Σενιουβά δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κάθε είδους εκφράσεις της «προόδου», καθώς δέχτηκαν το ηλεκτρικό ρεύμα μόνο όταν τα καλώδια τοποθετήθηκαν υπογείως, ενώ επέμειναν η ασφαλτόστρωση να σταματάει 500 μέτρα από το χωριό τους.

«Δεν θέλουμε ν' αλλάξει η ζωή μας», δήλωσε ο κοινοτάρχης Ατίλα Γκιουνερί, προσθέτοντας: «Αμα βρέχει, μαζευόμαστε στα σπίτια μας και συζητάμε. Αμα έχει καλό καιρό, βγαίνουμε έξω και βλέπουμε το ηλιοβασίλεμα. Τι να την κάνουμε, δηλαδή, την τηλεόραση;».

Το ...κουτσομπολιό πουλάει

Κι ενώ όλοι συζητούν για την κρίση στον τύπο, ήρθε και πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου όπου τρέχουν μικροί και μεγάλοι στα περίπτερα, για να πληροφορηθούν πού έκανε τα μπάνια της η Δέσποινα Βανδή, ποιον συνάντησε η Ελένη Μενεγάκη, πώς περνάει τις εργένικες ώρες του ο Γιάννης Λάτσιος, πόσους μήνες θέλει ωσότου «λευτερωθεί» η Κατερίνα Λάσπα, για ό,τι τέλος πάντων συμβαίνει στις ζωές των λαμπερών και όχι και τόσο λαμπερών προσώπων της ελληνικής σόουμπιζ.

Μάλιστα, ήρθε η εποχή των εβδομαδιαίων περιοδικών που αφιερώνουν την ύλη τους και (πολύ περισσότερο) τις φωτογραφίες τους αποκλειστικά και μόνο στα πρόσωπα.


Μιλάμε για τα περιοδικά «ΟΚ», «Hello», «ΕΓΩ weekly», «DownTown», «People», «Ciao» και «Χάι», που κάθε καλοκαίρι αυξάνουν δραματικά τις κυκλοφορίες τους.

Παράδειγμα; Ενώ όλη την άνοιξη κυμαίνονται γύρω στις 150.000 κατά μέσον όρο πανελλαδικά ως κατηγορία, έφθασαν την εβδομάδα από 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου τα 259.480 αντίτυπα.
Αξιοσέβαστο ρεκόρ, που μάλιστα αφήνει πίσω του και το σκορ (208.160 αντίτυπα) της αντίστοιχης περυσινής εβδομάδας από 27 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου του 2009.
πηγή: Κυρ. Ελευθεροτυπία

12 Αυγ 2010

Η συμφωνία των bloggers στον Όλυμπο


Συνάντηση αντιπροσώπων από 15 blogs από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες στην περιοχή του Ολύμπου.
Οι μπλόγκερς συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ενδεχόμενες κυβερνητικές και νομοθετικές παρεμβάσεις. Συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών που έχουν σχέση με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα και στην συγκρότηση κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε αντι-blogικής πρωτοβουλίας. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
πηγή: lefteria.blogspot.com

11 Αυγ 2010

Το κόλπο με τίς μονοπρόσωπες ΕΠΕ:μονά-ζυγά δικά τους

Είναι πασίγνωστο. Αρκετά από τα προβεβλημένα δημοσιογραφικά στελέχη ιδίως των τηλεοπτικών παραθύρων -που συγκροτούν κατά καιρούς τα έκτακτα εργατοδικεία και κατακεραυνώνουν τη φοροκλοπή και την εισφοροκλοπή- συστήνουν μονοπρόσωπες ΕΠΕ (και μέσω αυτών εισπράττουν τις υψηλές τους αμοιβές - και όχι ως μισθωτοί), ακριβώς για να αποφεύγουν φόρους και εισφορές σε ασφαλιστικά Ταμεία. Εχουν βεβαίως ήδη μια άλλη, μισθωτή σχέση, ώστε να απολαμβάνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και του μισθωτού. Μονά ζυγά δικά τους.
Την ίδια μέθοδο σε πολλές επιχειρήσεις Ενημέρωσης ακολουθούν και άλλα δημοσιογραφικά μεγαλοστελέχη όταν βγούν στη σύνταξη. Ετσι έχουν ολόκληρη τη σύνταξη (κύρια από το ΤΣΠΕΑΘ και επικουρική από τον ΕΔΟΕΑΠ) και μέσω της μονοπρόσωπης ΕΠΕ που έχουν στο μεταξύ συστήσει, συνεχίζουν να εργάζονται στον Τύπο και στα ΜΜΕ με συμβόλαια ορισμένου χρόνου, αποφεύγοντας την περικοπή της σύνταξης που προβλέπει ο νόμος και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ αποδίδουν μικρότερο φόρο για το εισόδημά τους από αυτή, μέσω της ΕΠΕ, παροχή δημοσιογραφικού έργου. Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο!
Κατά τ’ άλλα …πονάνε για την κρίση, τις συντεχνίες, την ανεργία των νέων, την ηθική παρακμή του τόπου και του επαγγέλματος.
πηγή: syspeirosi