30 Μαΐ 2009

Ψήφισμα της Συνέλευσης των δημοσιογράφων στον ΣΚΑΪ ΤV

Παρασκευή, 29 Μαϊου 2009
Εμείς, οι δημοσιογράφοι της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τις συνεχόμενες και κλιμακούμενες απολύσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στον εργασιακό μας χώρο.
Ανησυχούμε ότι οι απολύσεις αυτές ενδέχεται να σηματοδοτούν την αλλαγή του ενημερωτικού χαρακτήρα του σταθμού, όπως αυτός ορίζεται από το νόμο και την άδεια λειτουργίας του. Η εξέλιξη αυτή, εκτός από την υποβάθμιση του προϊόντος του σταθμού, θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας μας.
Είμαστε ιδιαιτέρως ενοχλημένοι επίσης και από τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες απολύσεις, καθώς οι συνάδελφοί μας ενημερώθηκαν για την απόλυσή τους – όχι από τον επικεφαλής Διευθυντή τους- αλλά από τον Προσωπάρχη και αυτό κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας, καθώς ανακάλυψαν ότι στον Τραπεζικό τους λογαριασμό μαζί με τον μισθό του Μαϊου, είχαν κατατεθεί από νωρίς το πρωί τα επιδόματα και η αποζημίωση που δικαιούνταν ως απολυμένοι.
Δια του παρόντος λοιπόν δηλώνουμε ότι οι απολύσεις, που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2008 και κλιμακώνονται, κρίνονται από το σύνολο των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ ως απαράδεκτες. Είμαστε πλήρως αντίθετοι και θα αντιδράσουμε δυναμικά σε περαιτέρω κλιμάκωση των απολύσεων στο μέλλον.
Για όλους αυτούς τους λόγους και θέλοντας να προστατεύσουμε την εργασία μας, αποφασίζουμε τη διενέργεια προειδοποιητικής τρίωρης στάσης εργασίας από τις 16.00 ως τις 19.00 σε ημέρα που θα ορίσει το Σωματείο μας, διεκδικώντας:
-Τη διατήρηση του ενημερωτικού χαρακτήρα του σταθμού
-Την ανάκληση των απολύσεων
-Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του ΣΚΑΪ.
Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ”

29 Μαΐ 2009

ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "ΣΚΑΪ"

Έξι νέες απολύσεις έρχονται να προστεθούν ο ΣΚΑΪ στον κατάλογο απολύσεων που εγκαινίασε από το τέλος του 2008, σε μια προσπάθεια να προληφθεί η ανοχή που κέρδισε από την απερχόμενη πλειοψηφία πριν συγκροτηθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί - δύο ημέρες μετά τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ - απολύθηκαν «ηλεκτρονικά» και χωρίς κανείς υπεύθυνος να αναλάβει την ευθύνη έξι δημοσιογράφοι πλήρους απασχόλησης.

Όλα άρχισαν όταν ένας από τους έξι απολυμένους συναδέλφους στον ΣΚΑΪ πήγε στην τράπεζα για να δει αν κατατέθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό ο μισθός του Μαΐου ανακάλυψε ότι οι απολαβές ήταν ιδιαίτερα υψηλές, περίπου στο ύψος των τριών μισθών. Όταν ζήτησε διευκρινίσεις από το λογιστήριο, ο επικεφαλής του τμήματος προσωπικού τού είπε: «Δεν ξέρεις ότι έχεις απολυθεί;».

Αμέσως ενημέρωσε για το γεγονός αυτό και τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Προκλήθηκε πανικός και όλοι πήγαν να ελέγξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Τότε, άλλοι πέντε ανακάλυψαν ότι απολύθηκαν με… πιστωτική κάρτα!

Πρόκειται για τους συναδέλφους:

  • Δημήτρη Φλουτσάκο (μέλος της ΕΣΗΕΑ και αρχισυντάκτη της εκπομπής "BBC@ΣΚΑΪ" ),
  • Μαρία Ζούγρα (μέλος της ΕΣΗΕΑ), καθώς και
  • Σωτήρη Κυριακίδη (μέλος ΕΣΗΕΜΘ).

Απολύθηκαν επίσης οι συνάδελφοι μη-μέλη Ενώσεων Συντακτών:

  • Μαρία Σπυριδάκη,
  • Μαρία Μπλάνα, και
  • Δήμητρα Κακκαβά (η οποία εργαζόταν στο ΣΚΑΪ επί 11 χρόνια).

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σταθμού κ. Γιάννη Σπανολιό, οι απολύσεις έγιναν λόγω περικοπών και προβάλλεται ως επιχείρημα ότι κατά τον Μάιο μειώθηκαν τα έσοδα του σταθμού κατά 35%, με συνέπεια να διακοπεί η εκπομπή «Πρωϊνή Ζώνη».

Οι τέσσερις συνάδελφοι που απολύθηκαν το προηγούμενο διάστημα είναι οι συντάκτες κ.κ. Άγγελος Τσοράκης, Ρένα Φλαμουράρη και οι ανταποκριτές σε Νέα Υόρκη και Κωνσταντινούπολη αντιστοίχως κ.κ. Θανάσης Τσίτσας και Άρης Αραμπατζής. Μέσα σε πέντε μήνες, συνολικά 10 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους στον ΣΚΑΪ.

Απίστευτη δήλωση

Την ίδια στιγμή συμβαίνει το απίστευτο: Ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρης Τσαλαπάτης, έως τώρα μέλος της πλειοψηφίας που παραμένει ως υπηρεσιακός αντιπρόεδρος, βιάζεται να καταγγείλει προβλήματα στον ΣΚΑΪ, το «Έθνος» και το «Βήμα» όχι βέβαια για να αντιμετωπίσει τα θέματα, ούτε για να καυτηριάσει τις πρακτικές που ακολουθεί η εργοδοσία. Ως μετά Χριστό προφήτης -όπως συνηθίζει- πετάει το «μπαλάκι» στους νέους εκλεγμένους στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, από το οποίο έχασε μία έδρα και την πλειοψηφία…

Η γενική συνέλευση στον ΣΚΑΪ

Οι εργαζόμενοι στον σταθμό πραγματοποίησαν έκτακτη συνέλευση, συνέταξαν ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν από την ΕΣΗΕΑ να αντιδράσει, κάτι το οποίο οφείλει και μπορεί να κάνει. Αντίθετα με όσα διαδίδουν κάποιοι, η Ένωση δεν είναι ακέφαλη και δεν σταματά να λειτουργεί επειδή γίνονται εκλογές.

26 Μαΐ 2009

Ντροπή σ' αυτούς που προσπαθούν να Τσαλαπατήσουν όσους δεν τους μοιάζουν

ΟΙ "ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ" ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ, ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ, ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
Κακός σύμβουλος η εμπάθεια και ακόμη χειρότερα μπροστά στην επικείμενη ήττα. Αυτή τη φορά ο ανεκδιήγητος λασπολόγος Τσαλαπάτης και οι «ανώνυμοι» συνοδοιπόροι του ξεπέρασαν κάθε όριο προσπαθώντας να χτυπήσουν τη ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ. Με ένα κατάπτυστο κείμενο από το Μέιλ ipersivirikos που ανήκει σε υποψήφιο της παράταξής του (το όνομα του είναι γνωστό σε μας) όπως ήταν και το άλλο «κουκουλοφόρο» μέιλ το περιβόητο l aquilla συκοφαντούν μέλη της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ότι δήθεν έχουν εταιρείες, και διαστρεβλώνουν σκόπιμα δημόσιες και επώνυμες δηλώσεις μας, για τα προβλήματα του κλάδου.
Η απάντησή μας θα είναι σκληρή, όπως αρμόζει σε ανερυθρίαστους λασπολόγους.
Σήμερα η Νανά Νταουντάκη κατέθεσε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επιστολή και μαζί έγγραφο που διαψεύδει τα ανυπόστατα που κακόβουλα διαδίδουν.
Και έπεται συνέχεια δια της δικαστικής οδού και του Πειθαρχικού. Εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ τις δικές τους μεθόδους και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να παίζει με την αξιοπρέπειά μας.
Παραθέτουμε την επιστολή και το έγγραφο:

Αθήνα, 26 Μαΐου 2009
Προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
Συνάδελφοι,

Επειδή σε όλη τη ζωή μου δεν κινήθηκα ποτέ ως κουκουλοφόρος της παραπληροφόρησης και της συκοφαντίας.
Επειδή, μία μόνο εργασία έχω και δεν τα «πήρα» ποτέ από pay-roll , μυστικά κονδύλια και άλλες υπηρεσίες.
Επειδή τηρώ αυστηρά τη δεοντολογία και δεν αναζητώ κολπάκια για να την παραβιάζω(π.χ. ανταλλαγή γραφείων τύπου ή …υπενοικίαση εργασίας με μίζα…).
Και επειδή, τέλος, για την ανοχή στην αθλιότητα, τον τραμπουκισμό, τη συκοφαντία, τις απειλές και τους εκβιασμούς, ευθυνόμαστε και εμείς αν δεν αντισταθήκαμε όσο έπρεπε Σας καταθέτω, προς ενημέρωσή σας, το πιο κάτω έγγραφο (παρά τις συμβουλές συναδέλφων που μου ζητούσαν να μην απαντώ στις προκλήσεις γιατί όλοι γνωρίζουν τι είναι ο καθένας από μας) που αποδεικνύει αν εγώ έχω «εταιρεία» αν διαχειρίζομαι κονδύλια ή αν ωφελούμαι οικονομικά από συμμετοχή σε οργανισμούς κοινωνικής προσφοράς όπως οι ανώνυμοι συκοφάντες θέλουν να παρουσιάσουν.
Εσείς οι ίδιοι έχετε γίνει πολλές φορές ως τώρα μάρτυρες των αήθων επιθέσεων, του κ. Τσαλαπάτη, προς όλους τους διαφωνούντες με αυτόν στο ΔΣ και προς εμένα, πάντα με υπονοούμενα που ουδέποτε τόλμησε να διατυπώσει καθαρά και υπεύθυνα με την υπογραφή του αν και πολλές φορές πιέστηκε να το κάνει. Τι να πει άλλωστε, επώνυμα, χωρίς να έχει συνέπειες;
Ως τώρα δεν απάντησα δημόσια σ΄ αυτόν, ούτε, βέβαια, σε άλλους από τα ίδια κέντρα (που τα αποκάλυπτε η γλώσσα, οι συγκεκριμένες εκφράσεις όπως π.χ. αυτό το απαράδεκτο L Aquila που χρησιμοποιεί συμβολικά μια πόλη θανάτου που ακόμη έχουμε όλοι μπροστά στα μάτια μας για να χτυπήσει όσους θεωρεί εχθρούς) οι οποίοι καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία άφηναν αστήρικτους υπαινιγμούς .
Χθες τη νύχτα, όμως, στάλθηκε μέσα από το διαδίκτυο, ανώνυμα, πάλι, ένα κατάπτυστο συκοφαντικό κείμενο προς όλα τα μέλη των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και όχι μόνο της ΕΣΗΕΑ. Πάλι από τα ίδια κέντρα που δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν επώνυμα με εμένα και τους άλλους αντιπάλους τους που επίσης συκοφαντούν.
Η αθλιότητα ξεπέρασε πλέον κάθε όριο ανοχής μας και είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε νόμιμο και ηθικό τρόπο (ίσως δεν αντιλαμβάνονται αυτές τις έννοιες αλλά αυτό ακριβώς μας διαφοροποιεί) στους τραμπουκισμούς.
Το ήθος θα επανέλθει στην ΕΣΗΕΑ ότι και να κάνουν.

Με αξιοπρέπεια,
Νανά Νταουντάκη
ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κοινοποίηση:
--Όλα τα Σωματεία εργαζόμενων στο χώρο των ΜΜΕ- μέλη του Διασωματειακού
--Στα μέλη του Μικτού Συμβουλίου


24 Μαΐ 2009

Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι «μαγαζάκι» Και εμείς δεν είμαστε πελάτες κανενός

Του Βαγγέλη Δεληπέτρου, υποψήφιου για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ


Όλοι διαπιστώνουμε ότι μέρα τη μέρα ο Οργανισμός πάει από το κακό στο χειρότερο και τα πάντα γίνονται ερήμην μας..

Όλα αποφασίζονται στους «τέσσερις τοίχους» του ΔΣ.
Κανείς δεν ρώτησε ποτέ τη γνώμη μας.
Κανείς, ποτέ, δεν έλαβε ουσιαστικά υπόψη τις παρατηρήσεις μας.

Και όμως λύσεις υπάρχουν! Όπως ανέφερα και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού έπρεπε ήδη να έχει γίνει μια ποιοτική έρευνα για την κατάσταση του Οργανισμού, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τις διαπιστώσεις που καθημερινά κάνουμε και τις λύσεις που προτείνουμε.
Γιατί δεν το έκαναν;

Τι χρειαζόταν; ΕΔΟΕΑΠ και ΕΣΗΕΑ να φτιάξουν ένα ερωτηματολόγιο, να απαντήσουμε όλοι σε αυτό και να μην... ρίξουν στο συρτάρι τις απαντήσεις.

Υπάρχει «θεραπεία» για τον ΕΔΟΕΑΠ!
Με ουσιαστικό διάλογο και διαφάνεια στις αποφάσεις, με έγνοια για τους χιλιάδες ασφαλισμένους, με την αλληλεγγύη παρούσα στην καθημερινότητα του Οργανισμού και όχι μια ακόμη «λεξούλα» σε διακηρύξεις που ξεχνιούνται μετά από τις κάλπες.

Τι αλληλεγγύη επιδεικνύουμε όταν μακροχρόνια άνεργοι συνάδελφοι πρέπει να πληρώνουν 50 ευρώ μηνιαίως για να έχουν... ασπιρίνη; Πού είναι οι ευαισθησίες μας όταν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν δεν πληρώνουν αυτά τα χρήματα και αν τύχει να αρρωστήσουν πρέπει πρώτα να περάσουν από το ταμείο για να δώσουν μαζεμένα αυτά τα 50ρικα;

Τι χρειαζόταν; ΕΔΟΕΑΠ και ΕΣΗΕΑ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύση! Να αναλάβουν δηλ. το κόστος οι δύο φορείς απαλλάσσοντας από αυτό το βάρος τους άνεργους συναδέλφους μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι όποιες κυβερνήσεις θα συνεχίσουν τις «ρυθμίσεις» στο ασφαλιστικό. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι μόνες «λύσεις» που προτείνουν πολιτικοί - εργοδότες και γκόλντεν μπόις είναι η περικοπή παροχών στην υγεία και η καθήλωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Οι «συνδικαλιστικές» αντιλήψεις της συνδιαλλαγής και του «απαρτχάιντ» για τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ αλλά και η «τεχνοκρατική» αντίληψη των διοικήσεων του ΕΔΟΕΑΠ μας καθηλώνουν στο χτες και οδηγούν στις επόμενες «ρεαλιστικές» υποχωρήσεις.


Θεραπεία για τον ΕΔΟΕΑΠ υπάρχει!

Συμμετοχή στις διαδικασίες - Διαφάνεια στις αποφάσεις - Έγνοια και Αλληλεγγύη για τους ασφαλισμένους.

Αυτό το «μαγαζί» είναι δικό μας.
Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας θεωρεί «πελάτες».