16 Απρ 2011

Deal για ALTER- ποιοί και πώς σώζουν το κανάλι

Λονδρέζικα equity funds που εκπροσωπούν ελληνικά εφοπλιστικά κεφάλαια και ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα αναλαμβάνουν τον έλεγχο του Alter, στο οποίο σημαντική συμμετοχή θα αποκτήσουν επίσης ελληνικές τράπεζες, μετοχοποιώντας μέρος των απαιτήσεων τους από ληξιπρόθεσμα δάνεια.

...Για λογαριασμό των υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών ενεργεί η Argo Capital Management των Κύπριων αδελφών Ριαλά, η οποία κατήρτισε σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης του καναλιού και ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τράπεζες και άλλους πιστωτές για αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εταιρίας του Alter ("Ελεύθερη Τηλεόραση" ΑΕ).Το σχέδιο - που έχει γίνει κατ' αρχήν αποδεκτό από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές - προβλέπει:


- Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 40-50 εκ. ευρώ, στην οποία θα μετάσχουν οι στρατηγικοί επενδυτές μέσω fund κα η οικογένεια Κουρή (με ποσοστό πολυ μικρότερο από το 50,6% που κατέχει τώρα).- Μετοχοποίηση τραπεζικών χρεών 20 εκ. ευρώ.


- Διαγραφή του 25-30% των τραπεζικών υποχρεώσεων


- haircut 20% στις υποχρεώσεις προς διαφημιστικές κλπ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατηγικοί επενδυτές θα εισφέρουν τουλάχιστον 30-35 εκ. ευρώ, η οικογένεια Κουρή 5-8 εκ. ευρώ, ενώ άλλοι μέτοχοι με μικρότερα ποσοστά θα καλύψουν περί τα 5 εκ. Ο μέχρι τώρα δεύτερος βασικός μέτοχος (Κ. Γιαννίκος, μέσω της εταιρίας "Μοντέρνοι Καιροί"), δεν θα μετάσχει στην ΑΜΚ, θα μεταβιβάσει μέρος της συμμετοχής του και το ποσοστό του θα περιορισθεί κάτω του 5% ή θα μηδενισθεί.


Μετοχική σύνθεση

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και της μετοχοποίησης υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, η μετοχική σύνθεση του καναλιού θα διαφοροποιηθεί πλήρως και θα διαμορφωθει ως εξής:

- Το fund των στρατηγικών επενδυτών θα κατέχει πακέτο πλειοψηφίας (50%+).

- Η οικογένεια Κουρή θα διατηρήσει περίπου 25%%

- Οι τράπεζες που θα μετοχοποιήσουν δάνεια θα πάρουν τουλάχιστον 12%

- Ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς θα έχει περίπου 4%

- Το freefloat (μετοχές μικροεπενδυτών σε ελεύθερη διασπορά στο ΧΑ) εκτιμάται ότι θα περιορισθεί επίσης κάτω του 5%.



Η τωρινή μετοχική σύνθεση της εταιρίας του Αλter έχει ως εξής:

- Ανδρέας Κουρής 25,6% - Γιώργος Κουρής 25% - Μοντέρνοι Καιροί ΑΕΕ (Κ. Γιαννίκος) 25% - Χάρης Βαφειάς 5,1% - Freefloat 19,3%


Οπως ανακοίνωσε σήμερα το Alter, το σχέδιο παρουσιάσθηκε ήδη στους βασικούς μετόχους και στη Διοίκηση της εταιρίας. Η επίσημη απάντηση τους αναμένεται τις αμέσως προσεχείς μέρες - και θα είναι καταφατική, καθώς ανεπισήμως είναι ενήμεροι για το σχέδιο και έχουν συμφωνήσει.

πηγή: sofokleousin

15 Απρ 2011

Νέα καταδίκη του εκδότη της "SPORTIME" Κ. Κυριακόπουλου!

Καταδικάστηκε σήμερα (15-4-2011) στο Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση 73 συνολικά μηνών και χρηματική ποινή 27.300 ευρώ ο εκδότης της εφημερίδας «SPORTIME», Κ. Κυριακόπουλος για μη καταβολή δεδουλευμένων στους δημοσιογράφους της εφημερίδας. Πρόκειται για μια ακόμα απόφαση κατά του συγκεκριμένου εργοδότη, που δικαιώνει τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, οι οποίοι βίωσαν την αδικία από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την οικονομική εξαθλίωση. Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται πανηγυρικά η ενοχή ενός εργοδότη, ο οποίος έχει ταλαιπωρήσει ηθικά και οικονομικά πολλούς εργαζόμενους. (απο το ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΣΗΕΑ)

Λιγότεροι οι εργαζόμενοι από τους μη ενεργούς πολίτες και η ανεργία αυξάνεται;



Ξεπέρασε και το 15% η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα το Γενάρη και αυξήθηκε 33,4% μέσα σε ένα χρόνο! Η ανεργία, έφθασε στο 15,1% από 11,3% το Γενάρη του 2010 και 14,8% το Δεκέμβρη του 2010. Μόνο τον Δεκέμβρη, έχασαν την απασχόλησή τους, περισσότερα από 23.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων τον Γενάρη 2011 έφθασε τα 4.267.584 άτομα, ενώ οι άνεργοι έφθασαν τα 756.795 άτομα.




Απασχολούμενοι όμως θεωρούνται, όλοι όσοι εργάστηκαν έστω και μία ώρα την εβδομάδα. Έτσι δεν μπαίνουν στην κατηγορία των ανέργων, αλλά των «απασχολούμενων». Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ήταν 4.302.315 άτομα, περισσότερα δηλαδή από τους «απασχολούμενους».



Σε τι κατάντια έχει φθάσει η οικονομία και η χώρα η ίδια, όταν είναι φανερό ότι υπάρχει μειωμένη προσφορά για εργασία; Είναι λίγα τα χέρια και οι μη ενεργοί πολίτες, είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους και τους μερικά απασχολούμενους μαζί. Και όμως η ανεργία αυξάνεται...



Πρόκειται για τεράστια στρέβλωση της οικονομίας και της κοινωνίας που δείχνει ότι δεν υπάρχουν δουλειές παρά τη μείωση των αμοιβών. Ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο δεν επενδύει αλλά βάζει λουκέτο ή περιορίζει τις θέσεις εργασίας συνεχώς.



Οι «απασχολούμενοι» μειώθηκαν το Γενάρη κατά 178.159 άτομα σε σχέση με το Γενάρη του 2010 (μείωση 4,0%) ενώ αυξήθηκαν κατά 33.820 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 0,8%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 189.663 άτομα, από πέρυσι (αύξηση 33,4%). Η ανεργία φθάνει το 22,7% στη Δυτική Μακεδονία, το 20,2% στο αραιοκατοικημένο Νότιο Αιγαίο και το 19,3% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στο 17,1% είναι η ανεργία στην Κεντρική Μακεδονία και στο 17% στο Ιόνιο… Το 14,6% έφθασε η ανεργία στην Αττική. Το 18,8% των άνεργων είναι γυναίκες, ενώ το 21,3% των νέων 25-34 ετών, είναι άνεργοι.



Ουσιαστικά, ο ένας στους πέντε ενεργούς οικονομικά πολίτες είναι άνεργος στη Μακεδονία τη Θράκη και το Νότιο Αιγαίο και ο ένας στους έξι είναι άνεργος στο Ιόνιο. Με τα επίσημα στοιχεία που μετρούν ως εργαζόμενους τους part time και δεν μετρούν καθόλου, όσους δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας…

πηγή:sofokleousin




Σχόλιο απο ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ



Προσέξτε από τα πιο πάνω στοιχεία τι σημαίνει πραγματικά ανεργία 15,1% για να σας σηκωθεί η τρίχα-και περιέργως οι δημοσιογράφοι που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία παρέλειψαν στην πλειοψηφία τους να το σχολιάσουν: Ότι όσοι δουλεύουν κανονικά ή έστω μία ώρα την εβδομάδα είναι ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ, από τους μη ενεργούς πολίτες. Αλλά η ανεργία αυξάνεται και ας είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα εργατικά χέρια στον πληθυσμό! Απίστευτη στρέβλωση που πέτυχαν εργοδότες, πολιτικοί και τρόϊκα.

13 Απρ 2011

"Πραξικόπημα" στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ καταγγέλουν οι εκπρόσωποι


Ανακοίνωση των εκπροσώπων των εργαζομένων στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ


Με μια πραξικοπηματική και διασπαστική κίνηση η οποία μάλιστα δημοσιεύεται στον επίσημο διαδικτυακό κόμβο του ομίλου (www.skai.gr) και η οποία τεχνηέντως αναπαράγεται από blogs και ιστοσελίδες ως “ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΣΚΑΙ” μερίδα εργαζομένων στην τηλεόραση θέλει να ορίζει αν και πότε θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι απεργίες στον όμιλο.Αφορμή της κίνησης αυτής στάθηκε η πρόσφατη απεργία στον ΣΚΑΙ, την Τρίτη 5 Απριλίου 2011, η οποία αποφασίστηκε από το Διασωματειακό, ως η ελάχιστη απάντηση και ένδειξη αλληλεγγύης στους 16 απολυθέντες του ομίλου. Χωρίς να ερωτηθεί και να ενημερωθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων στην τηλεόραση, χωρίς να συγκληθεί και να διεξαχθεί Συνέλευση, αγνοώντας και καταπατώντας το καταστατικό της Ένωσης, εντελώς ανεύθυνα και σε μια περίοδο που οι προφάσεις για το “κακό σωματείο” και τον “καλό εργοδότη” περισσεύουν, οι άγνωστοι-ανώνυμοι συνάδελφοί μας απαξιώνουν το σωματείο, δείχνοντας το δρόμο για την επόμενη απεργοσπασία. Να ξεκαθαρίσουμε πως:

α) Ποτέ δεν διεξήχθη Συνέλευση των εργαζομένων στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ και πως ποτέ δεν πάρθηκε απόφαση από ένα συντεταγμένο όργανο.

β) Μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στην τηλεόραση ενημερώθηκε για το δήθεν ψήφισμα από την ιστοσελίδα του ομίλου. Δεν ρωτήθηκε ποτέ, αγνοούσε την ύπαρξή της, ενώ κάποιοι άλλοι καταγγέλλουν ότι εκβιάστηκαν καθώς βρέθηκαν απέναντι στο φάσμα της απόλυσης και της ανεργίας.

γ) Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, μέλη και μη της ΕΣΗΕΑ, εργαζόμενοι στην τηλεόραση που διαφωνούν με την παραπάνω ανακοίνωση. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για πραξικόπημα.

δ) Μια υπενθύμιση για τα μέλη και τα μη μέλη της ΕΣΗΕΑ: Κατά την διάρκεια των εκλογών εμείς που εκλέγουμε το Δ.Σ. παράλληλα ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ την Ένωση Συντακτών έτσι ώστε να αποφασίζει για τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις.

ε) Οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ουδεμία σχέση έχουν με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Διαφωνούν κάθετα.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων: Κωνσταντίνος Δαυλός -Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ- Λεωνίδας Σακλαμπάνης -Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3-

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πτώχευση «στημένη» με ψεύτικα στοιχεία!


Συζητήθηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο η αίτηση του εκδότη της Απογευματινής Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου.

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας κατέρριψαν- με αποδείξεις- όλα τα στοιχεία στα οποία είχε στηρίξει ο εργολάβος-εκδότης Σαραντόπουλος την αίτησή του. Στο σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ των ίδιων των εργαζόμενων που αναρτήθηκε στο σάιτ τους (freeapog.blogspot.com) αναφέρεται μεταξύ άλλων:


«Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε ειδικότερα ότι ο γνωστός επιχειρηματίας κ.Σαραντόπουλος ζητά να πτωχεύσει την «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» επικαλούμενος ψευδή στοιχεία και έχοντας φροντίσει η εφημερίδα να μην διαθέτει την παραμικρή πτωχευτική περιουσία. Μόνος στόχος: να ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους χωρίς φράγκο, αλλά και να έχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για «παιχνίδια» με τον τίτλο...


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποδείχθηκε καταρχήν ότι η εταιρεία «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο (πέραν μερικών απαρχαιωμένων υπολογιστών και παμπάλαιων γραφείων μηδενικής αξίας). Αλλά και ότι τα διαφημιστικά έσοδα που υποτίθεται ότι οφείλονται στην «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» από διαφημιστικές εταιρείες έχουν εκχωρηθεί σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας ήδη από το Μάρτιο του 2010 (κατά «διαβολική σύμπτωση» από τη στιγμή που η «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» σταμάτησε να πληρώνει τους εργαζόμενους).


Δηλαδή όλο αυτό το διάστημα που ο κ.Σαραντόπουλος επικαλούνταν ότι η επιχείρηση δεν λάμβανε λεφτά από διαφημίσεις για αυτό και δεν μας πλήρωνε, διαφημιστικά έσοδα υπήρχαν αλλά δεν έμπαιναν στο ταμείο της επιχείρησης... Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον στην αίτηση πτώχευσης ψευδώς δήλωνε οφειλές προς την επιχείρηση από τρίτους ύψους άνω των τριών εκατομμυρίων, παρόλο που τα χρήματα αυτά τα είχε ήδη εκχωρήσει, και άρα δεν αποτελούν πτωχευτική περιουσία».


Οι εργαζόμενοι όχι μόνο αμφισβήτησαν ευθέως τα οικονομικά μεγέθη που επικαλείται η επιχείρηση, αλλά αποκάλυψαν, πάντα βάσει στοιχείων, ότι εντός της εφημερίδας είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια «μαύρο ταμείο» » με αποτέλεσμα έσοδα της Απογευματινής να καταλήγουν σε προσωπικούς λογαριασμούς της οικογένειας Σαραντόπουλου. Σχετικά διεξάγεται μάλιστα έρευνα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετά από καταγγελία των εργαζομένων και την κατάθεση στοιχείων εγγράφων, τα οποία αποδεικνύουν όχι μόνο εκροές χρημάτων από το ταμείο της επιχείρησης, αλλά και ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ off shore εταιρειών και στελεχών της διοίκησης της «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ».


Τα στοιχεία αυτά δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει ο μάρτυρας του Σαραντόπουλου που είχε αναλάβει να συντάξει έκθεση για τα οικονομικά στοιχεία της εφημερίδας. Και δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις ακόμη και σε απλά ερωτήματα. Κατά τη διαδικασία αποκαλύφθηκε τόσο με στοιχεία όσο και με μαρτυρικές καταθέσεις ότι τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και ανεστάλη η έκδοση της εφημερίδας για να κατατεθεί την 1η Νοεμβρίου η αίτηση πτώχευσης, η Απογευματινή αποτελούσε μία απολύτως βιώσιμη επιχείρηση, η οποία είχε στο σύνολο τους μόνο διακανονισμένες οφειλές, πλην των οφειλομένων σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία.


Γιατί τότε ο εύρωστος οικονομικά κ.Σαραντόπουλος επέλεξε την οδό της πτώχευσης; Διότι η εφημερίδα δεν είχε πλέον να προσφέρει κάτι στο επιχειρηματικό του status ως εργολάβου, και διότι θέλησε να απαλλαγεί από τις οικονομικές του υποχρεώσεις κυρίως προς τους εργαζόμενους, χωρίς να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ.


Σε αυτό το σχέδιο εντασσόταν και η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 δεκαπέντε ημέρες πριν το «λουκέτο» και μετά την απόρριψη της αίτησης δανείου από την Εθνική Τράπεζα, δάνειο το οποίο υποτίθεται είχε ως στόχο να λάβει η επιχείρηση με την υπαγωγή της στο άρθρο 99. Όσο για τον τίτλο «Απογευματινή»; Είναι ενεχυριασμένος στην Εθνική Τράπεζα, ως εκ τούτου δεν αποτελεί μέρος της πτωχευτικής περιουσίας, ενώ Κύριος οίδε τι άλλα σχέδια είχε επ΄ αυτού ο κ.Σαραντόπουλος...


Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Οι εργαζόμενοι περιμένουν να μιλήσει και η Δικαιοσύνη,ώστε να μην περάσει το επιχειρηματικό κόλπο που αφήνει στο δρόμο εργαζόμενους και το επιχειρηματία άθικτο

Για ποιες περικοπές μιλάμε;




Οταν διαβάζουμε για τίς αμοιβές των στελεχών στις εισηγμένες επιχειρήσεις των ΜΜΕ το 2010 (κατά δήλωση των επιχειρήσεων).Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά και δεν χρειάζονται κανένα άλλο σχόλιο.



Ο ΔΟΛ δήλωσε το ποσό των 4.357.735 ευρώ για αμοιβές μελών της διοίκησης και ανωτάτων διευθυντικών στελεχών του ομίλου και 2.030.318 για τα αντίστοιχα πρόσωπα. Σύνολο 6.388.053 ευρώ.


Το MEGA για αμοιβές στελεχών της διοίκησης πλήρωσε 3.753.056 ευρώ και για τις αμοιβές των μελών του ΔΣ, 24.000 ευρώ. Σύνολο 3.777.056 ευρώ.


Στον Πήγασο οι αμοιβές του ομίλου στα διευθυντικά στελέχη ανέρχονται στο ποσό 3.233.609 ευρώ. Οι αμοιβές του ομίλου στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανέρχονται στο ποσό των 936.508 ευρώ.


Στην ΧΚ Τεγόπουλος τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την ιδιότητα τους αυτή εισέπραξαν ως αμοιβή από την εταιρεία το ποσό των 1.092.804 ευρώ. Ταυτόχρονα για την ιδιότητα τους ως στελεχών της εταιρείας, εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ πήραν το ποσό των 491.874 ευρώ. Τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου έλαβαν 9.015 ευρώ. Τέλος τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας εισέπραξαν 305.988 ευρώ.

πηγή: "Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ"

Ψήφισμα των εργαζομένων στο ΒΗΜΑ

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Συντακτών του Βήματος

Μετά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου των ΜΜΕ και την ενημέρωση που μας έγινε από τη διεύθυνση της εφημερίδας, η Γ. Συνέλευση των συντακτών του Βήματος κατέληξε στα εξής:

1) Εκτιμούμε ως θετική βάση διαπραγμάτευσης τις προτάσεις που μας μετέφερε η Διεύθυνση του Βήματος εκ μέρους της ιδιοκτησίας, με σκοπό τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των ΜΜΕ βάση των κάτωθι σημείων: Δέσμευση για μη απολύσεις Δέσμευση για εργασιακή ειρήνη Πενθήμερη εργασία Μηδενικές αυξήσεις

2) Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και ζητούμε από την ΕΣΗΕΑ, να λάβει υπόψη της τη στάση της ιδιοκτησίας του ΔΟΛ, σε ενδεχόμενη μελλοντική απεργιακή κινητοποίηση για τη νέα σύμβαση.

3) Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που δουλεύουν στα ενημερωτικά sites και συμμετείχαν στην απεργία, παρ’ό,τι πολλοί από αυτούς δεν είναι μέλη των Ενώσεων. Καλούμε την ΕΣΗΕΑ να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης και της συνδικαλιστικής τους εκπροσώπησης.

Αθήνα, 12/4/2011

12 Απρ 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ



Οι δημοσιογράφοι των ΝΕΩΝ στη διάρκεια γενικής συνέλευσης που έγινε το απόγευμα της 11ης Απριλίου 2011, συζητήσαμε την κατάσταση στον κλάδο σε σχέση με την γενική οικονομική κρίση, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν στην πολυήμερη απεργία στο χώρο των ΜΜΕ.

Εξαρχής δηλώνουμε ότι τασσόμαστε υπέρ της διαφύλαξης του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διατυπώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων του κλάδου και τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ελαστικής-υποαμοιβόμενης εργασίας.

Οι δημοσιογράφοι στα ΝΕΑ εκφράζουμε πλέον τις έντονες επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητα των συνολικά 16 ημερών απεργίας, στις οποίες έχουμε οδηγηθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Μάλιστα, στις περισσότερες κινητοποιήσεις, όπως συνέβη και στις δύο 48ωρες απεργίες, το προεδρείο είχε εισπράξει την αρνητική διάθεση του Σώματος των δημοσιογράφων.

Οι δημοσιογράφοι των ΝΕΩΝ πιστεύουμε ότι στις παρούσες συνθήκες, πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις συμβάλουν μόνο στην περαιτέρω συρρίκνωση των αμοιβών μας προς όφελος των ιδιοκτητών και υπονομεύουν την ίδια την επιβίωση των ΜΜΕ. Αλλωστε, οι πολυήμερες απεργίες δεν επιφέρουν τελικά την παραμικρή πίεση στους εργοδότες : καθώς ήδη μετρούν ζημιές εκατομμυρίων , κερδίζουν από τη μείωση των ημερομισθίων μας.

Σ΄αυτό το πλαίσιο δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να μετέχουμε σε «τυφλές» κινητοποιήσεις ιδιαίτερα μάλιστα, αν δεν έχουν προηγηθεί γενικές συνελεύσεις των δημοσιογράφων στους χώρους δουλειάς.

Εκτιμούμε ότι παρά την πρωτοφανή κρίση, μέσα από διάλογο, θα μπορούσε να υπογραφεί σύμβαση με ρεαλιστικές διεκδικήσεις, στη βάση της διαφύλαξης των θέσεων εργασίας και τη μη μείωση των σημερινών μας αποδοχών.

Καλούμε την ΕΣΗΕΑ να εγκαταλείψει την ατελέσφορη πρακτική των αδιέξοδων απεργιών και να επιχειρήσει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με εκείνους τους εργοδότες οι οποίοι έχουν δεσμευτεί σχετικά. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης και για τους υπολοίπους.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 88 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Ο Κοτρώτσος διεκδικεί το δικαίωμα στη διαφορετικότητα με χειροποίητο μπλογκ


Τελικά θα μας τρελάνει ο Σεραφείμ Κοτρώτσος. Από τη μία κλείνει τις Αποκαλύψεις και από την άλλη δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως και παντοιοτρόπως στο διαδίκτυο. Εκτός από το apokalypseis.gr, που ακόμη ενημερώνεται με ειδήσεις, υπάρχει πλέον και το προσωπικό του μπλογκ το οποίο περιγράφεται ως εξής: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ Π. ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ!


Ο ίδιος διεκδικεί το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και στο σημείωμα για το καλωσόρισμα των αναγνωστών του μπλογκ αναφέρει: «Το anatropi2020 είναι ένα νέο βήμα διαλόγου και προβολής θεμάτων και απόψεων στον (ελεύθερο) χώρο του Διαδικτύου. Κάποιοι θα αναρωτηθούν: ακόμα ένα blog; ΝΑΙ, ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ BLOG. Γιατί όχι. Καθένας μας, άλλωστε, έχει δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Το anatropi2020, όμως, φιλοδοξεί να είναι ένα opinion blog και ταυτοχρόνως μία διαδικτυακή εφημερίδα με αποκαλυπτικά θέματα. Θέματα που δεν δημοσιεύονται στις εφημερίδες του θεσμικού κατεστημένου, είτε γιατί θίγουν συστήματα και υποσυστήματα εξουσίας, είτε γιατί εκφεύγουν από τη δημοσιογραφική πεπατημένη των κλισέ και της ευκολίας. Επαναλαμβάνω, ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ. Εάν το κατορθώσει ή όχι θα το δείξει το μέλλον. Εμείς, ωστόσο, προκαλούμε τη δική σας συμμετοχή σ' αυτή την προσπάθεια. Με αποκαλύψεις, απόψεις και παρεμβάσεις. Και κριτική...»


Εδώ δίκαια θα αναρωτηθεί κάποιος: Ο Κοτρώτσος δεν είχε εφημερίδα για να δημοσιεύει θέματα όπως αυτά που αναφέρει παραπάνω; Ή μήπως θεωρεί ότι οι... Αποκαλύψεις ήταν εφημερίδα του θεσμικού κατεστημένου;


Υ.Γ.: Πράγματι χαλκέντερος! Αναρωτιέσαι πότε προλαβαίνει να ενημερώνει το site της εφημερίδας, να γράφει στο προσωπικό του μπλογκ , να κάνει τις επαφές του στα καφέ του Κολωνακίου, να βγαίνει σε διάφορες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και ταυτόχρονα να κλείνει (στην κυριολεξία) και τις Αποκαλύψεις…

πηγή: zoornalistas

Έφθασε η ώρα της κρίσης για την "Απογευματινή" και τον Κ.Ι.Σαραντόπουλο


Στο κτίριο 6 της πρώην Σχολής Ευελπίδων κρίνεται αύριο (Τετάρτη 13/04) το πρωί το μέλλον της εφημερίδας "Απογευματινή", των αποζημιώσεων των εργαζομένων, καθώς και των οφειλούμενων από τον Ιούλιο του 2010 δεδουλευμένων. Το δικαστήριο θα εξετάσει την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρεία "Εκδόσεις Απογευματινή Α.Ε.", καθώς και τις θέσεις των εργαζομένων.


Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός οι εργαζόμενοι καταθέσαμε στο δικαστήριο φάκελο με στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν - το προφανές - πως ο Κώστας Σαραντόπουλος ήταν και είναι ο μοναδικός μέτοχος, ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας "Απογευματινή".


Το ρόλο του Κ. Σαραντόπουλου επιβεβαίωσε ενώπιον του δικαστηρίου και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο οποίος στα ερωτήματα της έδρας "ποιόν γνωρίζει η ΕΣΗΕΑ ως ιδιοκτήτη της εφημερίδας" και "με ποιόν συνομιλούσε όλο αυτό το διάστημα της κρίσης", απάντησε ξεκάθαρα και με το κύρος του προέδρου της ΕΣΗΕΑ πως ο μόνος πραγματικός μέτοχος είναι ο Κωνσταντίνος Ι. Σαραντόπουλος. Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι θα δώσουμε και αυτή τη μάχη Όρθιοι. Ας είναι πάντες βέβαιοι πως όλο αυτό το - πραγματικά επώδυνο, από την οικονομική και ψυχολογική σκοπιά, για εμάς - χρονικό διάστημα κανείς μας δεν καθόταν με σταυρωμένα χέρια και τα στοιχεία που προέκυψαν από το ...ρεπορτάζ μας θα συζητηθούν και θα προκαλέσουν αίσθηση. Δεσμευόμαστε να σας ενημερώσουμε πολύ σύντομα σχετικά με τα παραπάνω, και επιφυλασσόμαστε να πραγματοποιούμε τακτικές αναρτήσεις για κάθε νεώτερη εξέλιξη, ιδίως αυτά τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, μέσα από το ιστολόγιό μας.


Καλούμε συναδέλφους, και όχι μόνο, να σταθούν στο πλευρό μας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η αλληλεγύη είναι το πιο ισχυρό μας όπλο. Ο αγώνας για τα αυτονόητα δε μπορεί παρά να είναι Δίκαιος.

Aπεργία για τις απολύσεις στην «Πελοπόννησο»


Έξη εργαζόμενοι απολύθηκαν από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» της Πάτρας (συντάκτες, τεχνικοί Τύπου, διοικητικό προσωπικό κ.λπ.) ανάμεσά τους οι δημοσιογράφοι Τάσος Καλός και Ρούλα Κωστακοπούλου.

Και όπως τονίζει η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ)… «Εργαζόμενοι με μακρά και συνεπή προσφορά στον χώρο, με ήθος και ευσυνειδησία, καλούνται να πληρώσουν τα όποια βάρη της κρίσης καθώς μόνιμη τακτική της εργοδοσίας είναι η με κάθε τρόπο προάσπιση των κερδών της, κερδών συσσωρευμένων επί πολλά χρόνια, και η εξώθηση στην ανεργία συντακτών που με εργατικότητα και προσωπικό κόστος στήριξαν και στηρίζουν τις επιχειρήσεις Τύπου».


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, ύστερα από Συνέλευση των εργαζομένων της εφημερίδας «Πελοπόννησος», και μετά από ανοικτή ψηφοφορία, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στην εφημερίδα για σήμερα Τρίτη 12 Απριλίου 2011 ζητώντας:


- Την άμεση ανακοπή της διαδικασίας απόλυσης των έξι εργαζομένων που σήμερα βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια και στους οποίους έχει.... αναγγελθεί απόλυση.


- Την απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπομένων από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αμοιβών και λοιπών εργασιακών όρων.


- Την αποκατάσταση του κλίματος ηρεμίας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

11 Απρ 2011

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

Για μια ακόμη φορά η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 δικάζεται στο Εφετείο Αθηνών, αγωγή του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού και σήμερα αρχιφύλακα των φυλακών νέων Αυλώνα Αντώνη Αραβαντινού, κατά του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη με την οποία ζητείται ως ηθική βλάβη το ποσό των 150.000 ευρώ. Ο συνάδελφος σε έρευνά του, που είχε δημοσιευθεί το 1997 στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟ», έκανε αναφορά στα παράνομα κυκλώματα των φυλακών και στις σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με αυτά με αναφορά και παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων και πραγματικών περιστατικών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατ’ επανάληψη έχει καταγγείλει τη «βιομηχανία» της υποβολής αγωγών και μηνύσεων κατά δημοσιογράφων με αίτημα την καταδίκη στην καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων για μη αρεστά –στους αιτούντες– δημοσιεύματα αλλά στην πραγματικότητα για να εμποδιστεί το δικαιολογημένο δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκήσει κριτική και έλεγχο. Έχει δε κατ’ επανάληψη διακηρύξει και προασπίσει το δικαίωμα του ελληνικού λαού αλλά και το καθήκον του δημοσιογράφου στην ελεύθερη και έγκυρη ενημέρωση και έχει καταδικάσει κάθε προσπάθεια ή μεθόδευση υπονόμευσής του από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Και τούτο γιατί η κριτική και ο έλεγχος είναι έννοιες σύμφυτες του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Κάθε περιορισμός –με οποιοδήποτε τρόπο κι αν επιβάλλεται– οδηγεί στην αναίρεση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, πρωταρχικού στοιχείου της Δημοκρατίας.

Το Δ.Σ. της Ένωσης συμπαρίσταται στον συνάδελφο και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστεί για να προασπίσει την ελευθερία του Τύπου, που διώκεται στο πρόσωπό του. Ζητεί δε από την Κυβέρνηση να τροποποιήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις που επιτρέπουν τη φίμωση των δημοσιογράφων με τη μέθοδο της υποβολής εξοντωτικών αγωγών για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση.

Ψήφισμα εργαζόμενων 9.84:Δεν εργαζόμαστε με τα ΜΑΤ στον αυλόγυρο

Οι εργαζόμενοι του Αθήνα 9,84 σε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποίησαν αποκλεισμένοι μέσα στο κτίριο και με τα ΜΑΤ να επιτίθενται με δακρυγόνα κατά των συμβασιούχων του Δ. Αθηναίων οι οποίοι διαμαρτύρονταν έξω από το σταθμό, όπου είχε επιλέξει να συνεδριάσει(ακριβώς για να τους αποφύγει) το δημοτικό συμβούλιο, εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

“Οι εργαζόμενοι του Αθήνα 9,84 έκτακτη συνέλευση που πραγματοποίησαν υπό συνθήκες πολιορκίας:

- Αποδοκιμάζουν την επιλογή της δημοτικής πλειοψηφίας να χρησιμοποιήσει τον χώρο του ραδιοσταθμού για τη συνεδρίαση του “περιφερόμενου” δημοτικού συμβουλίου, εν μέσω των ΜΑΤ.

- Τα κτήρια του Αθήνα 9,84 μπορεί να αποτελούν δημοτική περιουσία, ωστόσο συνιστούν πρωτίστως έναν χώρο αδέσμευτης πολυφωνικής ενημέρωσης, η οποία δεν είναι δυνατόν να εντάσσεται σε αλλότριους σχεδιασμούς. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να ασκείται εν μέσω βομβίδων κρότου λάμψης ή χημικών και με τους εργαζόμενους κλειδωμένους στο κτήριο, ενώ τα ΜΑΤ συγκρούονται στον αυλόγυρο με άλλους εργαζόμενους, εν προκειμένω τους διαμαρτυρόμενους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων.

- Η κατάσταση αυτή προσβάλλει την δημοσιογραφική μας αποστολή και την επαγγελματική μας υπόσταση. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε τη ροή του προγράμματος παριστάνοντας τους ανήξερους για ό,τι πρωτοφανές συμβαίνει εντός του οίκου μας. Καλούμε τις ενώσεις μας και ιδίως την ΕΣΗΕΑ να παρέμβουν και να κηρύξουν εκτάκτως και αμέσως δίωρη στάση εργασίας, καθώς και κάθε συνάδελφο να τοποθετηθεί.

- Οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας. Άλλωστε και ως εργαζόμενοι του “Αθήνα 9,84” βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες τις απολύσεις, τις δραστικές περικοπές αποδοχών συμβασιούχων, την απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όσους συναδέλφους μας είχαν πολυετείς σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίες πλέον μετατρέπονται σε συμβάσεις έργου με ΔΠΥ.

-Απαιτούμε να παραχωρηθεί ο λόγος από τη συχνότητα του σταθμού σε εκπροσώπους των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων που αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στον αυλόγυρο του Αθήνα 9.84 καθώς και σε μέλη της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που τους συμπαρίστανται (όπως άλλωστε και της πλειοψηφίας για να αιτιολογήσει τις κινήσεις της).” H ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ “ΑΘΗΝΑ 984′