11 Φεβ 2012

Συλλήψεις εργαζομένων της βρετανικής Sun για δωροδοκίες αστυνομικών



Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε το Σάββατο πέντε άτομα που εργάζονται στην ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun, στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκίες αξιωματικών της αστυνομίας από δημοσιογράφους με αντάλλαγμα τις πληροφορίες.


Οπως αναφέρει η News Corporation σε ανακοίνωσή της «αξιωματικοί της μητροπολιτικής αστυνομίας που μετέχουν στην 'Επιχείρηση Έλβεντεν' συνέλαβαν σήμερα πέντε υπαλλήλους της εφημερίδας The Sun. Έρευνες έγιναν στα σπίτια και τα γραφεία των συλληφθέντων» .


Η αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Σάββατο ότι είχε συλλάβει οκτώ ανθρώπους, στο πλαίσιο των ερευνών της για παράνομες πρακτικές συλλογής ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας αστυνομικών. Οι αστυνομικοί που μετέχουν στην «Επιχείρηση Έλβεντεν» διερευνούν τους ισχυρισμούς ότι δημοσιογράφοι δωροδόκησαν αξιωματικούς της αστυνομίας, με αντάλλαγμα πληροφορίες για διάφορα θέματα.

10 Φεβ 2012

Γεώργιε Α. Κουρή σε ευχαριστούμε από καρδιάς!



ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, θα ήθελα να σας παρακαλέσω εκ μέρους των από 20/9 ευρισκόμενων σε επίσχεση εργασίας δημοσιογράφων του "ΦΙΛΑΘΛΟΥ" να αναρτήσετε σε μπλογκ ή, ιστοσελίδες σας την ανακοίνωση που ακολουθεί και την οποία δίνουμε σήμερα 10-2-2012 στη δημοσιότητα. Σας ευχαριστουμε εκ των προτερων!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Γεώργιε Α. Κουρή σε ευχαριστούμε από καρδιάς!

Εμείς οι εργαζόμενοι του "ΦΙΛΑΘΛΟΥ" που ποτέ δεν έκλεισε, αλλά παραμένει σε αναστολή έκδοσης και περιμένει τις μηχανορραφίες διευθυντάδων, ιδρυτάδων και ιδιοκτητάδων για να επανεκδοθεί με 10 αρεστούς και ουχί τους άριστους, εμείς οι ίδιοι δημοσιογράφοι που δεν μας λαμβάνει υπόψιν της καμία ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις και καμία κίνηση των συναδέλφων άλλων μέσων (τα οποία ίσως επειδή θεωρούνται πως έχουν μεγαλύτερη απήχηση μάλλον έχουν και …μεγαλύτερες ανάγκες οι συντάκτες τους, πεινάνε περισσότερο από εμάς και κρυώνουν πιο πολύ από ότι εμείς…), συμμεριζόμενοι τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος και τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο μέσος Ελληνας, σκεφτήκαμε να φωνάξουμε παρών με την παρακάτω ευχαριστήρια, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση!

Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Α. Κουρή, γιατί προτού η κυβέρνηση περικόψει μισθούς και συντάξεις, στο συγκρότημα του απίθανου κ. Κουρή ήσαν ήδη πετσοκομμένοι (όταν και εφόσον δίνονταν), έτσι είμαστε τόσο σκληραγωγημένοι, ώστε τα σημερινά επαχθή μέτρα να μας φαίνονται αστεία!


Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Α. Κουρή, γιατί μας έχει διδάξει η θητεία στην εφημερίδα μας, ιδιοκτησίας του. Μας έχει διδάξει πως μπροστά στις τακτικές του και την επιχειρηματική του πολιτική (ανέστειλε την έκδοση του μόνου ΜΗ ζημιογόνου μέσου που είχε) τα λαμόγια της εξουσίας των τελευταίων 30 ετών δεν είναι παρά γατάκια!

Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Α. Κουρή, γιατί με τις επιλογές του για τα πρόσωπα και τη ρότα διεύθυνσης και λειτουργίας της εφημερίδας «ΦΙΛΑΘΛΟΣ», αποδεικνύει πως η επιλογή να ψηφίζει κανείς ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ. κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να φανταστεί το πλέον ευφάνταστο μυαλό! Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Α. Κουρή, που δεν μας πρότεινε και σε εμάς haircut των δεδουλευμένων μας, όπως εκείνο το απίθανο στο Alter, γιατί ήδη έχουμε ένα σωρό προβλήματα, το να προστεθεί και ο κολικός στομάχου από τα γέλια δεν ήταν χρειαζούμενο…

Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Α. Κουρή, γιατί μας έδωσε έναν, μονάχα ΕΝΑΝ λόγο να υπομειδιούμε για αυτή την τραγική σύμβαση που υπέγραψαν τα πρωτοτσάκαλα της πολιτικής πιάτσας και καταδίκασαν εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας (τουλάχιστον). Και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ λόγος να ψευτογελάμε είναι η ζημιά που πρέπει να έχει πάθει αυτός, ο πρώτος και κορυφαίος θιασώτης της επιστροφής στη δραχμή (πόσα εκατομμύρια άραγε να έχει παίξει στη χρεοκοπία και τώρα πια τα χάνει;).


Αφού ευχαριστήσαμε τον σωτήρα, εκπαιδευτή και δάσκαλο Γεώργιο Α. Κουρή, θα θέλαμε να θέσουμε εαυτούς στη διάθεση της κοινωνίας, του κράτους, της κυβέρνησης. Για να σας πούμε εμείς, οι έμπειροι, πώς μπορεί να ζήσει κανείς με 350 και 450 ευρώ μηνιαίως (δεν παίρναμε τόσα στα χαρτιά, αλλά μιας και την τελευταία διετία-τριετία πληρωνόμασταν μια φορά το δίμηνο-τρίμηνο, μεσοσταθμικά τόσες και λιγότερες ήσαν οι αποδοχές μας).

Με σεβασμό και απεριόριστη εκτίμηση στον ευεργέτη μας Γεώργιο Α. Κουρή οι ευρισκόμενοι σε ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ 20/9/2011 εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στο «ΦΙΛΑΘΛΟ»

Υ.Γ.: Μην παραλείψουμε επ’ ουδενί να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας στις εισαγγελικές αρχές, στους θεσμικούς άρχοντες και τους πάσης φύσης εφαρμοστές του νόμου που επιτρέπουν στον υπεράρχοντα Γεώργιο Α. Κουρή να λειτουργεί τα νταραβέρια με περγαμόντα, αγγούρια και κάθε είδους οπωροκηπευτικά, που του επιτρέπουν να έχει στον αέρα ένα επιμορφωτικό κανάλι όπως το Κontra, πραγματικό στολίδι για τον τηλεοπτικό «αέρα» της πατρίδας μας και τη νεολαία, που του επιτρέπουν να έχει φωνή και να κατηγορεί κυβερνήσεις, πολιτικούς, λαό, δικαστές, δημοσιογράφους και όποιον μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου, κατά το χρόνο στον οποίο θα περίμενε κανείς να βρίσκεται στο δίπλα κελί του Λάκη, αφού χρωστάει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εργαζόμενους, συνεργάτες, διαφημιστές, εφορίες, ΙΚΑ, σύκα, μίκα και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό θα συνέβαινε, προφανώς σε οποιοδήποτε άλλο σοβαρό κράτος, όχι στο κράτος-καραγκιόζη του Γιωργάκη, του Αντωνάκη, της Αλέκας και του Αλέξη, της Ντορούλας, του Βαγγέλη, του Λουκά και του Γιώργη…

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΥΡΙΑΝΗ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς τύπου, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας, 13 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης, 14 Φεβρουαρίου 2012.
Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν επί ένα έτος την αντεργατική, αντισυνδικαλιστική και κατάφωρα καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας της εφημερίδας «ΑΥΡΙΑΝΗ», η οποία δεν τηρεί τις ΣΣΕ και αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους.
Οι Ενώσεις ζητούν:
-Την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
-Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των καθυστερούμενων οφειλών των εργαζομένων δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών τύπου στην «ΑΥΡΙΑΝΗ».
-Την άμεση εξόφληση του δώρου των Χριστουγέννων σε όσους συναδέλφους δεν το έχουν λάβει.
-Τη διασφάλιση στο μέλλον της ομαλής καταβολής των μισθών, δώρων και επιδομάτων.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΠΕΛ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΦΕ και της ΕΠΠΕΑ (όσον αφορά την τελευταία, σε ένδειξη συμπαράστασης των λοιπών) αποφάσισαν την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους, τους συντάκτες περιοδικού τύπου, τους φωτορεπόρτερ και τους εργαζόμενους στο πρακτορείο «ΑΡΓΟΣ» (μόνο για τη διανομή της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»), που εργάζονται για την έκδοση και τη διανομή της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας « enet . gr » από τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, 10 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 13 Φεβρουαρίου 2012.

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ:

Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων οφειλών των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου στους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς τύπου, λιθογράφους, συντάκτες περιοδικού τύπου και φωτορεπόρτερ, που εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας « enet . gr ».

9 Φεβ 2012

Χτύπησαν ξανά οι Anonymous - "Σταματήστε να ψηφίζετε τους ληστές πολιτικούς!"



«Από εκατοντάδες χιλιάδες απατεώνες, αποτελείται η Ελλάδα, οι οποίοι από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά λήστευαν το κράτος με κάθε τρόπο». Με αυτά τα λόγια ξεκινά το καυστικό μήνυμα, διάρκειας περίπου δέκα λεπτών, που στέλνουν μέσω διαδικτύου οι Anonymous.


«Βουλευτές και υπουργοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ, κατακρεούργησαν το δημόσιο χρήμα από προεκλογικά έργα που ποτέ δεν έγιναν ή τα πραγματοποιήθηκαν με υπερτιμολογήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, οι Anonymous αναφέρονται στα τραπεζικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε όλα τα κόμματα με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο και δεν παραλείπουν να καυτηριάσουν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, τους νεόπτωχους, τους λαθρομετανάστες, την κατάργηση του φοιτητικού ασύλου αλλά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.


«Η χώρα σας βρίσκεται ένα βήμα πριν πουληθεί» σημειώνουν χαρακτηριστικά στο μήνυμά τους και διερωτώνται τί κατόρθωσαν στα τόσα χρόνια διακυβέρνησης οι τρεις «μεγάλες» οικογένειες που ανέλαβαν την πρωθυπουργία. Αναφορικά με την ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη οι Anonymous δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ισχυρά ελληνικά πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα «ποντάρουν» στην χρεοκοπία της χώρας διότι έτσι τα κέρδη τους θα εκτοξευτούν στα ύψη.


Κλείνοντας το μήνυμά τους, προτρέπουν τους Έλληνες πολίτες να σταματήσουν να ψηφίζουν τους ληστές πολιτικούς οι οποίοι τους τάζουν μια θέση εργασίας γιατί πολύ απλά, θέσεις εργασίας πλέον…δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το νέο αντεργατικό, αντιλαϊκό «Μνημόνιο» αφορά ασφαλώς και τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Η θέση μας είναι μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που καταδικάζει στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους με την δραματική μείωση του κατώτερου μισθού, την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, τη νέα περικοπή των συντάξεων και τη διάλυση του όποιου κοινωνικού κράτους έχει απομείνει στο βωμό της δήθεν σωτηρίας της χώρας.

Στην πραγματικότητα αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας, κάνοντας πολύ φθηνότερους τους εργαζόμενους, τους οποίους οδηγεί στην πτώχευση. Ως εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις Τύπου και ΜΜΕ είμαστε και εμείς στην ίδια κατάσταση. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της χώρας είναι και δικές μας.

Στο δίλημμα «κλείνουμε τα Μέσα απεργώντας και εμείς» ή «τα κρατάμε ανοικτά», απαντάμε ότι το καθοριστικό και αυτό που βοηθάει την ανάπτυξη των κοινωνικών αντιστάσεων, είναι η ουσιαστική, δημοκρατική και ολόπλευρη ενημέρωση από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των Μέσων εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τάξης, στην οποία ανήκουν και οι ιδιοκτήτες τους. Ότι προσαρμόζουν την ενημέρωση που παρέχουν έτσι ώστε να αποπροσανατολίζουν, να ελέγχουν και παράλληλα να επιβάλλουν, ως μονόδρομο και αναγκαιότητα την εξοντωτική, για τις λαϊκές τάξεις, πολιτική της κυβέρνησης.

Γνωρίζουμε όμως ταυτόχρονα ότι ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες, πρέπει να αφήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον κόσμο, χωρίς να έχουμε αυταπάτες για το ρόλο των περισσότερων ΜΜΕ και των ιδιοκτητών τους.

Καταδικάζουμε τη χειραγώγηση του λαού μας από τα επιτελεία της τρόικας, της κυβέρνησης και των οικονομικών συμφερόντων που κατέχουν ή επηρεάζουν τις επιχειρήσεις του Τύπου και των ΜΜΕ.

Αγωνιζόμαστε για να προβληθούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις, αγωνιζόμαστε για την πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση των εργαζόμενων και του λαού.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Τ/Σ "ALTER"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΙΤΑ απέστειλαν σήμερα την ακόλουθη επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο του « ALTER »:

«Με έκπληξη σήμερα διαπιστώσαμε ότι «ο αέρας» του « ALTER » που εκπέμπει μέσω Υμηττού διεκόπη χωρίς να οφείλεται σε τεχνική βλάβη.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του « ALTER » κ. Ευστάθιος Γκότσης, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο « ALTER » τους ανακοίνωσε ότι η απόφαση να «ρίξουν» το σταθμό εκπομπής του Υμηττού είναι απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ότι στη συνέχεια θα διακοπεί η εκπομπή και του σταθμού της Πάρνηθας προκειμένου να μην υπάρχει καθόλου σήμα από το « ALTER ».

Ζητάμε από το Δ.Σ. του « ALTER » επίσημη πληροφόρηση για τους λόγους που οδήγησαν στο ουσιαστικό κλείσιμο του σταθμού και την απαξίωσή του ενώ συνεχίζεται η διαδικασία υπαγωγής του στο άρθρο 99.

Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας.

8 Φεβ 2012

Προτεραιότητα εμείς, μετά το Twitter, λέει το BBC στους δημοσιογράφους του



Το BBC ζήτησε από τους δημοσιογράφους του να μεταδίδουν έκτακτα γεγονότα πρώτα στο δημοσιογραφικό μηχανισμό του δικτύου και μετά στο Twitter.
Οι νέοι κανονισμοί, αναφέρει ο Guardian, ισχύουν για όλο το δημοσιογραφικό προσωπικό, συντάκτες, ανταποκριτές, παραγωγούς.
Στόχος είναι να μεταδίδονται άμεσα οι πληροφορίες χωρίς την (όποια) καθυστέρηση από το να ανέβουν στο Twitter.
«Η πρώτη μας προτεραιότητα παραμένει να διασφαλίσουμε ότι οι σημαντικές πληροφορίες στους συναδέλφους μας στο BBC και έτσι στο κοινό μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα–και φυσικά όχι αφού φτάσει στο Twitter», ανέφερε ο Κρις Χάμιλτον, social media editor του BBC. Και προσθεσε ότι προτεραιότητα είναι πλέον το εσωτερικό σύστημα του BBC.

Μόλις την Τρίτη, το ειδησεογραφικό κανάλι Sky ζήτησε και αυτό από τους δημοσιογράφους του να μην αναμεταδίδουν πληροφορίες από το Twitter αν προέρχονται από άτομο που δεν εργάζεται για το κανάλι.

Συντάκτης του BBC επισημαίνει στο μπλογκ του, συνεχίζει ο Guardian, ότι το Twitter θέτει σε νέο πλαίσιο τη χρήση των μέσων και τη σπουδή να μεταδοθεί έγκαιρα μία αποκλειστικότητα, μία αιφνιδιαστική εξέλιξη ή μία αναμενόμενη εξέλιξη όπως η ετυμηγορία μίας δίκης.

«Όλοι ψηλαφούμε το δρόμο μας μέσα από την ομίχλη του νέου τοπίου των μέσων ενημέρωσης. Η επανάσταση των social media αλλάζει τις δομές εξουσίας στις αίθουσες σύνταξης και επιτρέπει σε νεότερους δημοσιογράφους –και σε κάποιους μεγαλύτερους– που καταλαβαίνουν το νέο κόσμο να χτίσουν μία φήμη ανεξάρτητη από τους οργανισμούς τους» γράφει πολύ χαρακτηριστικά. Και καταλήγει: Κάποιοι θα ήθελαν να γυρίσουν το χρόνο σε μία παλιότερη και απλούστερη εποχή, αλλά σχεδόν σίγουρα είναι πολύ αργά για αυτό».
πηγή:in.gr

ΤΟ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Ρ/Σ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κατάπληκτοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ παρακολουθούμε την απεμπόληση κάθε έννοιας δικαίου, την κατάλυση της ατομικής ελευθερίας εργαζομένων, την απόπειρα κατάργησης στοιχειωδών δικαιωμάτων στην εργασία και στην κοινωνική ζωή, που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η διεύθυνση του σταθμού ύστερα από τις μάταιες απόπειρες να προχωρήσει σε αυθαίρετη περικοπή μισθών εργαζομένων και χωρίς καμιά αναστολή απέναντι σε συναδέλφους, που για πολλούς η εργασία τους είναι η μοναδική πρόσοδος, προχώρησε απροειδοποίητα και παράνομα σε αυθαίρετη αναστολή της λειτουργίας του σταθμού.

Είχε προηγηθεί η -με ανάλογες συνθήκες- απόλυση από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου, της συναδέλφου Μαρίας Πάλλη, αιρετού μέλους της Εφορευτικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

Η διεύθυνση του σταθμού -ελπίζουμε εν αγνοία του Αρχιεπισκόπου- ανασταίνοντας καθαρά μεσαιωνικές εργοδοτικές πρακτικές, κλείδωσε μέσα στο κτίριο τους εργαζόμενους που προσήλθαν κανονικά στην εργασία τους, αρνήθηκε και προσπάθησε, κατά παράβαση της νομοθεσίας να αποτρέψει την είσοδο των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στο κτίριο και στη συνέχεια έκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μια απέλπιδα προσπάθεια βίαιης εκδίωξής τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή προειδοποιεί ότι θα εναντιωθεί δυναμικά με κάθε τρόπο στις παραπάνω μεθοδεύσεις, συμπαρίσταται στους συναδέλφους μας, που βρίσκονται ήδη σε κατάληψη του σταθμού και καλεί όλους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

7 Φεβ 2012

Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΝ ΔΟΛ

Αναίτιες και αδικαιολόγητες έκρινε η Επιθεώρηση Εργασίας τις μειώσεις 20% στις αποδοχές των εργαζομένων του ΔΟΛ, που αποφάσισε η επιχείρηση το Δεκέμβριο και την υποχρεώνει να εξοφλήσει τα οφειλόμενα έως τις 20 Φεβρουαρίου 2012.

Ως γνωστόν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προσέφυγε μαζί με τις άλλες Ενώσεις του Τύπου, που καλύπτουν τους εργαζόμενους, στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΠΕΛ) στην Επιθεώρηση Εργασίας, διότι οι αποδοχές, που τους καταβλήθηκαν, από την εργοδότρια εταιρεία ήταν αναιτίως και αδικαιολογήτως μειωμένες κατά 20% περίπου.

Η εκπρόσωπος της εργοδοσίας προέταξε ως επιχείρημα ενώπιον της Κοινωνικής Επιθεωρήτριας ότι «η εν λόγω οφειλή είναι αποτέλεσμα της πρόσκαιρης ταμειακής δυστοκίας, που υφίσταται η επιχείρηση και όχι αυθαίρετης και μονομερούς μείωσης των αποδοχών τους».

Η Επιθεώρηση Εργασίας, μετά τη δέσμευση της επιχείρησης ότι προτίθεται να καταβάλει την εξόφληση των αποδοχών των εργαζομένων, έθεσε χρονικό όριο στην εργοδότρια έως τις 20.2.2012. Επεσήμανε δε ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στις αποδοχές των εργαζομένων πρέπει να διέλθουν της διαδικασίας-διαβούλευσης, που προβλέπεται από τη Νομοθεσία.

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ "4Π ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ της ΕΣΠΗΤ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΠΕΛ και της ΕΠΠΗΤ αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας από τις 6.00 π.μ. της Τετάρτης, 8 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 6.00 π.μ. της Παρασκευής, 10 Φεβρουαρίου 2012 για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς τύπου, λιθογράφους και το προσωπικό της εκδοτικής εταιρείας «4π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε.» με αίτημα την άμεση καταβολή και εξόφληση όλων των δεδουλευμένων οφειλών.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ύστερα από έγκληση του συν. Γιώργου Βλάχου, η εγκαλούμενη συν. Ιωάννα Μάνδρου, κρίθηκε κατά πλειοψηφία (4-1) πειθαρχικά ελεγκτέα. Η μειοψηφία την έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέα.
Ποινή: Επιβλήθηκε με ψήφους4 έναντι 1, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Γιώργου Κούσουλα και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Ιωάννη Αποστολόπουλου, Μανώλη Καραμπατσάκη, Άρη Καρρέρ, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 22.06.11 εγκλήσεως του συν.Γιώργου Βλάχου κατά της συν. Ιωάννας Μάνδρου.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1 η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 13.09.11 και δεύτερη παράταση δόθηκε στις 13.12.11.

Η έγκληση του συν.Γιώργου Βλάχου, ανέφερε τα εξής:

«Στην τηλεόραση του Σκάι τη Δευτέρα 20.06.11 στο δελτίο ειδήσεων (περίπου 21:20), η Ιωάννα Μάνδρου ανέφερε για το πρόσωπό μου ονομαστικά ότι έκανα δημοσιογραφική κριτική για την περιουσία του Θόδωρου Ρουσόπουλου σε «διατεταγμένη αποστολή». Βαρύτατη καταγγελία χωρίς καμία απόδειξη.

Αφορμή στάθηκε η έκδοση απόφασης δικαστηρίου για απλή εξύβριση με την οποία καταδικάστηκα για χρηματική αποζημίωση προς τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, ύψους 3.750 ευρώ, ενώ ο ίδιος ζητούσε 1.200.000 ευρώ. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη ημέρα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα απεργούσαν, αντίθετα με την Ιωάννα Μάνδρου, που έκανε δελτίο ειδήσεων με αυτή την επίθεση σε βάρος μου.

Ψευδώς μάλιστα ανέφερε ότι πήρα βραβείο για την υπόθεση αυτή, που αφορούσε την περιουσία του πρώην υπουργού και πρώην δημοσιογράφου.

Υπενθυμίζω ότι το βραβείο δόθηκε σε εμένα από το Ίδρυμα Μπότση για την αποκάλυψη του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, το οποίο ακόμη και σήμερα είναι στα χέρια διερεύνησης ευθυνών σε μη πολιτικά πρόσωπα, αφού για τους πολιτικούς έχει παραγραφεί.

Η συμπεριφορά της Ιωάννας Μάνδρου ήταν υβριστική, συκοφαντική, λασπολογική, χωρίς καμία απόδειξη. Άλλωστε, η Ιωάννα Μάνδρου εκείνη την εποχή που εργαζόταν και αυτή μαζί μου στον Τ/Σ Alpha, συνέβαλε με τις πληροφορίες της σε ρεπορτάζ για τον τότε υπουργό Θόδωρο Ρουσόπουλο. Τώρα, από άλλο τηλεοπτικό σταθμό, μας υβρίζει και επαινεί τον κ. Ρουσόπουλο.

Ζητώ την παραπομπή της για αντισυναδελφική συμπεριφορά γιατί λασπολογεί εναντίον της υποχρέωσης του κάθε δημοσιογράφου να ελέγχει την εξουσία και τα πρόσωπα που την ασκούν. Πολύ δε περισσότερο αυτή την εποχή και κυρίως την οικονομική κατάσταση ανθρώπων, που ήταν πριν δημοσιογράφοι και ύστερα πολιτικοί και οι οποίοι με την εικόνα τους μπορεί να επιφέρουν πλήγμα στη δημόσια εικόνα του λειτουργήματος, που ασκούν συνάδελφοί μας, χωρίς γαλόνια και υπουργικές θέσεις».



Το ΠΠΣ έκρινε ομόφωνα βάσιμη την έγκληση του συν. Γιώργου Βλάχου και αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον της συν. Ιωάννας Μάνδρου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Στη συνέχεια, κλήθηκαν οι διάδικοι να προτείνουν τους μάρτυρές τους, αλλά δεν προτάθηκαν.

Η εγκαλούμενη συν. Ιωάννα Μάνδρου, κατόπιν κλήθηκε σε απολογία, η οποία πέραν της προφορικής απολογίας της ενώπιον του Συμβουλίου, υπέβαλε και απολογητικό υπόμνημα, το οποίο ανέφερε:

«…Με εγκαλεί ο συνάδελφος ότι στην τηλεόραση του Σκάι, τη Δευτέρα 20.06.11, στο δελτίο ειδήσεων, ανέφερα για το πρόσωπό του ονομαστικά ότι έκανε δημοσιογραφική κριτική για την περιουσία του Θόδωρου Ρουσόπουλου σε «διατεταγμένη αποστολή», χαρακτηρίζει δε τη συμπεριφορά μου «υβριστική, συκοφαντική, λασπολογική, χωρίς καμία απόδειξη».

Κύριε πρόεδρε, στον Τ/Σ Σκάι, καλύπτω το δικαστικό ρεπορτάζ. Στις 20.06.11 εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απόφαση επί αγωγής που είχε ασκήσει ο πρώην υπουργός κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, κατά συναδέλφων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και του καταγγέλλοντος κ. Γεωργίου Βλάχου. Με την δικαστική απόφαση καταδικάστηκαν οι συνάδελφοι, να καταβάλουν στον ενάγοντα 3.750 ευρώ, ως αποζημίωση. Η παρουσία μου στο συγκεκριμένο δελτίο, έγκειτο στην παρουσίαση της είδησης και το σχολιασμό της.

Το σχόλιό μου ήταν σχετικά με τη δημοσιογραφική προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος, που αφορούσε την εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση Βατοπαιδίου, και αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο πολλοί συνάδελφοι παρουσίασαν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αφορμή για το σχόλιό μου ήταν η έκδοση της καταδικαστικής απόφασης. Δεν αναφέρθηκαν προσωπικά στον κ. Γεώργιο Βλάχο, τον οποίο, όπως και τους άλλους συναδέλφους μου σέβομαι και εκτιμώ, και σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να θίξω. Αναφέρθηκα στη δημοσιογραφική προσέγγιση, που καταδικάζεται και δια της δικαστικής αποφάσεως, ως αποτέλεσμα παρουσίασης ως γεγονότων, καταστάσεων που δεν επιβεβαιώνονται ούτε τεκμηριώνονται.

Το σχόλιό μου σκοπό είχε να καταδείξει τη διαφορά ανάμεσα στο ρεπορτάζ με αποδείξεις και στις αναφορές που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη κάποιου δίχως στοιχεία. Την τήρηση, δηλαδή, των αρχών δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και συγκεκριμένα των άρθρων 1 και 2 του Κώδικα Επαγγελματικής, Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ.

Επί 27 ολόκληρα χρόνια καλύπτω ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ρεπορτάζ, το δικαστικό, και ξέρω πως οι αναφορές, χωρίς στοιχεία, όταν έχουν να κάνουν με την υπόληψη και την τιμή κάποιου, είναι εγκληματικές. Στα 27 αυτά χρόνια δημοσιογραφικής πορείας και έχοντας καλύψει εκατοντάδες υποθέσεις, τόσο επώνυμων προσώπων, όσο και ανώνυμων, δεν έγινε καμία αναφορά σε βάρος μου, ούτε καταδικάστηκα ποτέ από κανένα δικαστήριο, παρόλο ότι σε όλη τη δημοσιογραφική μου διαδρομή τα σκάνδαλα, πολιτικά και άλλα, υπήρξαν εξ αντικειμένου η επαγγελματική μου ενασχόληση.

Επειδή το σχόλιό μου στο συγκεκριμένο δελτίο του Σκάι δεν περιείχε καμία αιχμή κατά συναδέλφων μου και ειδικότερα του κ. Γεωργίου Βλάχου, ούτε εκτόξευσα εναντίον του ασύστατες κατηγορίες, αντιθέτως, όπως ανέφερα και παραπάνω, σέβομαι και εκτιμώ τους συναδέλφους μου, η δε τήρηση των αρχών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, αποτελεί πάντοτε οδηγό κατά την άσκηση των επαγγελματικών μου καθηκόντων, όπως και στην προκείμενη περίπτωση…».



Επιπροσθέτως, στην προφορική της απολογία, τόνισε:

«Το εν λόγω σχόλιο περί λάσπης, «διατεταγμένης υπηρεσίας», ήταν στο γενικό σχόλιο για τη μορφή της δημοσιογραφίας, χωρίς στοιχεία. Γι’ αυτό ακριβώς, άλλωστε, είχε υπάρξει η καταδικαστική απόφαση. Όταν μιλώ για λάσπη και «διατεταγμένη υπηρεσία», μιλώ για τη δημοσιογραφική προσέγγιση ενός θέματος, που δεν στηρίζεται σε στοιχεία και δεν συνοδεύεται από αποδείξεις και δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κανέναν συνάδελφο.

Λέγοντας «διατεταγμένη υπηρεσία» θα μπορούσε κανείς να εννοήσει πολλά πράγματα, κυρίως όμως ότι η δημοσιογραφία, χωρίς στοιχεία, πολλές φορές υπαγορεύεται από την γραμμή που δίνει ένα εκδοτικό συγκρότημα, τα όρια της οποίας πολλές φορές κάποιοι υπερβαίνουν. Καθίστανται, δηλαδή, βασιλικότεροι του βασιλέως. Δεν εννοώ ότι πληρώθηκε κανένας…».



Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη την απολογία της εγκαλουμένης και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, (απομαγνητοφώνηση του δελτίου ειδήσεων, απόφαση δικαστηρίου), αποφαίνεται ως ακολούθως:



Το ΠΠΣ έκρινε ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η παρουσίαση του ρεπορτάζ και το σχόλιο από την συν. Ιωάννα Μάνδρου στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι στις 20.06.11, ξεπέρασε τα όρια της ειδησεογραφικής παρουσίασης μιας είδησης. Προχώρησε σε κρίσεις που θίγουν την προσωπικότητα των συναδέλφων τους οποίους αφορούσε η δικαστική απόφαση. Ανάμεσά τους είναι και ο εγκαλών συν. Γιώργος Βλάχος. Η εγκαλούμενη, σύμφωνα με την πλειοψηφία του Συμβουλίου, προχώρησε σε κρίσεις υποτιμητικές για την προσωπικότητα και του εγκαλούντα, που παρότι δεν τον κατονομάζει τον προσδιορίζει με σαφήνεια.


Σύμφωνα με το ΠΠΣ, στο σχόλιο της συν. Ιωάννας Μάνδρου η απόφαση δεν δόθηκε στην πραγματική της διάσταση, αλλά σαφώς αλλοιώθηκε από την εγκαλούμενη σε μια καταφανή προσπάθεια διασυρμού του εγκαλούντα και των λοιπών ομοδίκων συναδέλφων. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, δέχθηκε μόνο την απλή προσβολή προσωπικότητας (εξύβριση) και απέρριψε με πλήρη αιτιολογία τον ισχυρισμό του Θόδ. Ρουσόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση από τον συν. Γ. Βλάχο. Ωστόσο, η συν. Ιωάννα Μάνδρου ανέφερε ψευδώς ότι οι τρεις συνάδελφοι στους οποίους αναφέρεται η απόφαση, ανάμεσα στους οποίους και ο εγκαλών καλούνται να αποζημιώσουν τον Θόδ. Ρουσόπουλο, επειδή τον συκοφάντησαν. Ενώπιον του Συμβουλίου η εγκαλούμενη υποστήριξε ότι η αναφορά έγινε για να γίνει κατανοητή από τους τηλεθεατές η απόφαση. Το ΠΠΣ θεωρεί ότι τα γεγονότα και πολύ περισσότερο οι δικαστικές αποφάσεις, πρέπει να παρουσιάζονται όπως ακριβώς είναι. Ειδικά μάλιστα όταν τις σχολιάζει μια δικαστική συντάκτης με πείρα πολλών ετών, όπως είναι η συν. Ιωάννα Μάνδρου.

Στο σχόλιό της η εγκαλούμενη ανέφερε ότι οι συνάδελφοι τους οποίους αφορά η απόφαση, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο εγκαλών, βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Σύμφωνα με την πλειοψηφία του ΠΠΣ, πρόκειται για βαρύτατη κατηγορία σε βάρος συναδέλφου, η οποία δεν μπορεί να υποστηρίζεται αν δεν τεκμηριώνεται με αποδείξεις. Όμως στο σχόλιο της εγκαλούμενης δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που να θεμελιώνουν και να αποδεικνύουν όσα ανέφερε. Στην απολογία της είπε ότι επρόκειτο «για γενικό σχόλιο για τη μορφή της δημοσιογραφίας, χωρίς στοιχεία. Όταν μιλώ για λάσπη και «διατεταγμένη υπηρεσία», μιλώ για δημοσιογραφική προσέγγιση του θέματος, που δε στηρίζεται σε στοιχεία...». Όμως, σύμφωνα με το ΠΠΣ, ο όρος «διατεταγμένη υπηρεσία», έχει εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που ανέφερε στο Συμβούλιο η εγκαλούμενη.


Η συν. Ιωάννα Μάνδρου ανέφερε, επίσης, στο σχόλιό της ότι «φτάσαμε στο σημείο, αυτοί που καταδικάζονται ως κοινοί συκοφάντες στα δικαστήρια, να βραβεύονται κιόλας». Η ίδια υποστήριξε στο Συμβούλιο ότι μιλούσε γενικά. Όμως, η πλειοψηφία έκρινε ότι επρόκειτο για σαφή αιχμή σε βάρος του εγκαλούντα, ο οποίος βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση. Η βράβευση σύμφωνα με το ίδρυμα, αφορούσε τη συμβολή του στην αποκάλυψη της υπόθεσης του Βατοπεδίου και όχι στις αναφορές του στον τέως υπουργό Θ. Ρουσόπουλο. Επομένως, κατά το ΠΠΣ, είναι παραπλανητικός κάθε συσχετισμός της βράβευσης με την δικαστική απόφαση, την οποία κλήθηκε να παρουσιάσει η εγκαλούμενη στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού όπου εργάζεται. Συνεπώς, η εγκαλούμενη συν. Μάνδρου αντί να περιορισθεί στην ακριβή απόδοση του κειμένου της αποφάσεως, αναφέρθηκε σε αυτήν κατά τρόπο παραπλανητικό για το τηλεοπτικό κοινό, και αλλοίωσε το περιεχόμενό της, προβαίνοντας επιπλέον σε αναπόδεικτους ισχυρισμούς με απαράδεκτο, συκοφαντικό σχολιασμό σε βάρος του εγκαλούντα και των λοιπών συναδέλφων.



Ένα μέλος από την πλειοψηφία, θεωρεί ότι πέρα από τα άλλα, η συν. Μάνδρου, εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δεοντολογίας, τη στιγμή που η ίδια την παραβιάζει στη γενικότερη συμπεριφορά της, επιδιώκοντας πολυθεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάτι που έχει επανειλημμένα καταδικάσει το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, το οποίο στην από 03.12.09 ανακοίνωσή του, τονίζει:

«Το δικαίωμα της εργασίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο για όλους τους πολίτες. Και στην προκείμενη περίπτωση όταν υπάρχουν άνεργοι δημοσιογράφοι είναι αδιανόητη η επιδίωξη από άλλους δύο, τριών ή και περισσοτέρων θέσεων στον κρατικό τομέα.

Δυστυχώς, με την απαράδεκτη στάση των εκάστοτε φορέων της εξουσίας η προκλητική αυτή κατάσταση συνεχίζεται, με παραγνώριση της συνταγματικής επιταγής, του νόμου και της βασικής αρχής και αντίληψης περί κοινωνικής ηθικής».



Κατόπιν αυτών, με ψήφους 4 έναντι 1, αποφασίσθηκε ότι η εγκαλούμενη συν. Ιωάννα Μάνδρου είναι πειθαρχικά ελεγκτέα, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Η μειοψηφία την έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέα.



Ως προς την ποινή, με ψήφους 4 έναντι 1 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.



Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 31.01.12.

6 Φεβ 2012

ΤΟ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καταγγέλλει την προσπάθεια δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού με προσλήψεις προσωπικού της εργοδοσίας της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», με στόχο τον εκβιασμό των εργαζομένων οι οποίοι αντιστέκονται στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» και δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εργοδότη να καταργήσει το δικαίωμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να επιβάλλει ατομικές και άλλες μορφές εργασίας, με εκβιασμούς, απειλές και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΩΝ

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισε ομόφωνα να παρευρεθεί αντιπροσωπεία στη συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012, στις 10.30 το πρωί, για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση, την αποκεντρωμένη διοίκηση και την μεταναστευτική πολιτική – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50 ΕΚ», το οποίο στο άρθρο 12 καταργεί τις δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

ΤΟ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Η νέα βάρβαρη αντεργατική, αντιλαϊκή επέλαση αφορά πλήρως και τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Η θέση μας είναι μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ καταγγέλλουμε την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση και την εργοδοσία μείωση, σε επίπεδα εξαθλίωσης, του κατώτατου μισθού, την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ και την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων στο βωμό τής δήθεν σωτηρίας του λαού μας, η οποία ουσιαστικά βασίζεται στην πτώχευση του κάθε εργαζόμενου και συνταξιούχου.

Καταδικάζουμε, ειδικά αυτές τις κρίσιμες στιγμές, τη χειραγώγηση του λαού μας από τα επιτελεία της τρόικας, της κυβέρνησης και των οικονομικών συμφερόντων που κατέχουν ή επηρεάζουν τις επιχειρήσεις του Τύπου και των ΜΜΕ.

Γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των Μέσων εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τάξης, στην οποία ανήκουν και οι ιδιοκτήτες τους. Προσαρμόζουν την ενημέρωση που παρέχουν έτσι ώστε να αποπροσανατολίζουν, να ελέγχουν και παράλληλα να επιβάλλουν ως μονόδρομο και αναγκαιότητα την εξοντωτική για τα τις λαϊκές τάξεις πολιτική της κυβέρνησης. Στο δίλημμα «ανοικτή» ή «κλειστή ενημέρωση» απαντάμε ότι το καθοριστικό, και αυτό που βοηθάει την ανάπτυξη των κοινωνικών αντιστάσεων, είναι η ουσιαστική, δημοκρατική και ολόπλευρη ενημέρωση από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αυτές τις ώρες ταυτιζόμαστε με τους απεργούς και προσπαθούμε να προβάλλουμε τις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, αφήνοντας ανοιχτούς του διαύλους επικοινωνίας με τον κόσμο χωρίς να έχουμε αυταπάτες για το ρόλο των περισσότερων ΜΜΕ και των ιδιοκτητών τους.

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ και της ΕΦΕ καλούν τους εργαζόμενους του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» να παραμείνουν ενωμένοι και να μην υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις, τις οποίες εξακολουθεί να προσπαθεί να επιβάλλει μονομερώς και αυθαιρέτως η εργοδοσία παρά τις εκκλήσεις και τη διάθεση συνεννόησης των Σωματείων.

Οι Ενώσεις επαναλαμβάνουν ότι αποτελεί ειλημμένη απόφασή τους να είναι σταθερά στο πλευρό όλων των συναδέλφων που υφίστανται τέτοιες πιέσεις και θα τους προστατεύσουν με όλα τα νόμιμα και θεμιτά μέσα που διαθέτουν.

Για το λόγο αυτό οι Ενώσεις, στη σημερινή συνεδρίαση του Διασωματειακού, αποφάσισαν να καλέσουν τους συναδέλφους που εργάζονται στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» σε συνέλευση στα γραφεία της εφημερίδας αύριο Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 στις 17.00, προκειμένου να αποφασιστεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΠΕΛ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΦΕ και της ΕΠΠΕΑ (όσον αφορά την τελευταία, σε ένδειξη συμπαράστασης των λοιπών) αποφάσισαν την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους, τους συντάκτες περιοδικού τύπου, τους φωτορεπόρτερ και τους εργαζόμενους στο πρακτορείο «ΑΡΓΟΣ» (μόνο για τη διανομή της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»), που εργάζονται για την έκδοση και τη διανομή της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «enet.gr» από τις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, 8 Φεβρουαρίου 2012.

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ:

Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων οφειλών των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου στους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς τύπου, λιθογράφους, συντάκτες περιοδικού τύπου και φωτορεπόρτερ, που εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «enet.gr».