27 Αυγ 2010

Απορίες -εύλογες- συμβασιούχου για τη νέα περικοπή θέσεων στην ΕΡΤ


Κάποτε οι συμβασιούχοι ήταν 1300. Με ένα πρόχειρο ξεσκαρτάρισμα τους έκαναν 1047. Μας είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου την άνοιξη ότι θα μειωθούν κατά 30% και τελικά η ΕΡΤ αποφάσισε ότι θέλει ακόμη λιγότερους και της αρκούν 700.

Παραμένουν όμως κάποιες απορίες:

- Τι οδήγησε την ΕΡΤ να ζητήσει ακόμη λιγότερους συμβασιουχούς, ενώ ακόμη και σήμερα αδυνατεί να βγάλει μια εκπομπή της προκοπής, με κανονικές συνδέσεις, καλεσμένους, ζωντανά κλπ; Θα μας εξηγήσει το Δ.Σ. τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;
- Γιατί αφού η καταγραφή είχε ολοκληρωθεί εδώ και μήνες και ο κ. Γαμπρίτσος είχε πει πως οι ανάγκες φτάνουν τις 804 θέσεις, τώρα το ακέφαλο Δ.Σ. αποφασίζει περαιτέρω μείωση;
- Από ποιές ειδικότητες θα γίνουν οι περικοπές; Θα είναι αναλογικά μειωμένες όλες οι ειδικότητες ή θα αφορούν συγκεκριμένα πόστα;
- Γιατί αυτό αποφασίζεται την ώρα που το ΥΠ.ΠΟ.Τ. καταργεί το όριο των 6.000 ευρώ και αυξάνει τους μισθούς σε γενικούς διευθυντές και το διευθύνοντα σύμβουλο;
- Γιατί αφού η λειτουργία της ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας, καθώς χρηματοδοτείται μέσω του ανταποδοτικού τέλους από το λογαριασμό της ΔΕΗ, επεβλήθη περαιτέρω μείωση του προσωπικού;
- Πως θα βγει το νέο πρόγραμμα, τον Σεπτέμβριο, την ώρα που ακόμη δεν έχει εκδοθεί καν η ΠΥΣ για τους συμβασιούχους. Αν δεχτούμε ότι βγαίνει την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη, και η διαδικασία διαρκέσει 10 μέρες, και άλλες τόσες -πράγμα αδύνατον για χιλιάδες αιτήσεις- χρειαστούν για αξιολόγηση και συνεντεύξεις, φτάνουμε στον Οκτώβριο. Πότε λοιπόν σκοπεύει το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα;
- Σκοπεύουν οι δημοσιογραφικές μας ενώσεις -ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ- να αντιδράσουν, αφού όπως φαίνεται μερικές εκατοντάδες δημοσιογράφοι μένουν στο δρόμο;

Ένας πρώην συμβασιούχος δημοσιογράφος

26 Αυγ 2010

Μόνο 700 συμβασιούχοι στήν ΕΡΤ- την άλλη εβδομάδα η προκήρυξη


Τετρακόσιες θέσεις εργασίας λιγότερες από το 2009 (μείωση κατά 35%) αλλά και λιγότερες κατά 100 από αυτά που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση είναι οι θέσεις συμβασιούχων που θα προσληφθούν τελικά στην ΕΡΤ.


Συνολικά θα προσληφθούν 700 συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης.
Το 2009 οι συμβασιούχοι ήταν 1100 περίπου. Όταν διέκοψε τις συμβάσεις του η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα προσλάβει, με προκήρυξη 800 περίπου συμβασιούχους με τη διαδικασία του open government.
Χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα το υπουργείο Οικονομικών άσκησε μεγάλες πιέσεις ώστε να μειωθεί αυτός ο αριθμός και να περιοριστεί σε…600, άλλά η παρέμβαση της ΠΟΣΠΕΡΤ προς την αντίθετη κατεύθυνση έδωσε ως τελικό αριθμό το..700- που θα πει 400 χαμένες θέσεις. Αντίστοιχη μείωση θα έχει και το κόστος της πρόσληψής του που από τα προβλεπόμενα 32 εκατομμύρια ευρώ θα πέσει στα 27.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η προκήρυξη διαγωνισμού για τις προσλήψεις θα ανακοινωθεί τη εβδομάδα που μας έρχεται και θα ορίζει ως βασικές προϋποθέσεις την προϋπηρεσία και την προηγούμενη εμπειρία στην τηλεόραση. Αρνητικό στοιχείο για την πρόσληψη θα είναι η απασχόληση σε άλλο Μέσο (πλην της εφημερίδας) καθώς το «ασυμβίβαστο» θα επεκταθεί σε όλα τα Μέσα που διαθέτει η ΕΡΤ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, ίντερνετ, περιοδικό) Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.opengov.gr.

Αναλυτικά η απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ είναι η εξής:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, κατά τη χθεσινή και την προχθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε:
1.Την αναδιαμόρφωση του αιτήματος για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, ενώ στο αίτημα που είχε υποβληθεί προβλέπονταν η πρόσληψη 804 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου με ετήσιο συνολικό κόστος ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την αναμόρφωση του αιτήματος, ο μέγιστος αριθμός των προς πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (για ένα έτος) ανέρχεται στους 700, ενώ το συνολικό ετήσιο κόστος που συνεπάγεται η πρόσληψή τους ανέρχεται έως και 27 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο αίτημα που θα αφορά στην πρόσληψη των 700 συμβασιούχων θα σταλεί στα αρμόδια όργανα για την έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ).

Ημερήσια Εφημερίδα προετοιμάζεται για έκδοση τον Νοέμβρη

Στην έκδοση ημερήσιου φύλλου θα προχωρήσει μέσα στον Νοέμβριο ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης. Εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει οι σχετικές επαφές για την προετοιμασία της εφημερίδας που θα κρέμεται στα περίπτερα από την Δευτέρα μέχρι το Σάββατο. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη (τουλάχιστον) φάση δεν θα έχει Κυριακάτικη έκδοση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα εφημερίδα θα έχει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη ιδεολογική κατεύθυνση. Θα κινείται στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς, φιλοδοξώντας να καλύψει το κενό που υπάρχει στον χώρο. Ο τίτλος της νέας απογευματινής εφημερίδας θα είναι έκπληξη, ενώ τα γραφεία (που θα είναι έτοιμα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να υποδεχτούν τον κόσμο) θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Το φύλλο δεν θα μπει στην λογική των προσφορών. Ο στόχος που έχει θέσει ο Φιλιππάκης σχετικά με την κυκλοφορία είναι χαμηλός. Ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει ήδη και όπως αναφέρουν οι γωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα περιέχει πολλές εκπλήξεις. Σύμφωνα με τους συντελεστές της, η υπό έκδοση εφημερίδα, θα έχει την εκρηκτικότητα και το περιεχόμενο (προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες φυσικά) που είχε ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» του Αρη Βουδουρη .
Η νέα εφημερίδα φιλοδοξεί να ξανακάνει -όπως λένε οι δημιουργοί της- υπερήφανους (για την εφημερίδα τους) τους κεντροδεξιούς αναγνώστες – που ταλαιπωρήθηκαν ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρονιά. Το βάρος θα δοθεί στο πολιτικό και κοινωνικό ρεπορτάζ, με έμφαση στα χρηστικά θέματα.Τον πρώτο λόγο σε δημοσιογραφικό επίπεδο θα τον έχει ο Χρίστος Μουλίνος που αποχωρεί από την διεύθυνση της εφημερίδας «Veto» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Ο έμπειρος δημοσιογράφος έχει μακρά θητεία στις ημερήσιες εκδόσεις, έχοντας περάσει από πολλά μαγαζιά. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε στο διευθυντικό team του «Βήματος» και του «Έθνους», ενώ το 2005 ήταν στην “συμμορία των έξι” το που εβγαλαν το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Οι Φιλιππάκης και Μουλίνος έχουν ξεκινήσει ήδη την στελέχωση της εφημερίδας. Οι πληροφορίες τους θέλουν να έχουν «κλείσει» και τις πρώτες συνεργασίες. Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου φιλοδοξούν να έχουν ολοκληρώσει το ρόστερ και να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά! Η εφημερίδα θα είναι 48 σελίδες. Το Σάββατο δεν αποκλείεται να συνοδεύεται με δύο ενδιαφέρουσες ένθετες εκδόσεις. Ο Φιλιππάκης που έχει μακρά εμπειρία στις εκδόσεις είχε αποφασίσει εδώ και καιρό να μπει ξανά στον Τύπο. Ωστόσο, περίμενε το κατάλληλο timing για να προχωρήσει στην κίνηση. Ο πρώην εκδότης της Espresso πιστεύει ότι αυτή την στιγμή υπάρχει χώρος για ένα χαμηλού κόστους κεντροδεξιό φύλλο. Επί της ουσίας ο Φιλιππάκης θα στοχεύσει στα κοινά των παραδοσιακών εφημερίδων της κεντροδεξιάς (Ελ. Τύπος, Απογευματινή, Αδέσμευτος) αλλά και στους αναγνώστες που έχουν «εγκλωβιστεί» στις μεγάλες απογευματινές εφημερίδες.
πηγή: parapolitika.gr

25 Αυγ 2010

Οταν η δημοσιογραφία ξέρει να... ερευνά


Πριν από λίγες ημέρες η αμερικανική εφημερίδα «Τhe Washington Ρost» θυμήθηκε τις ημέρες της παλιάς δόξας της, την εποχή που οι ρεπόρτερ Μπομπ Γούνγουορντ και Καρλ Μπερνστάιν αποκάλυπταν το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ.

Στις αρχές του Αυγούστου η εφημερίδα δημοσίευσε σε τρεις συνέχειες ένα ρεπορτάζ για την τεράστια «βιομηχανία εθνικής ασφάλειας» που έχει αναδυθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου και στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες ιδιωτικές εταιρείες που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση. Οπως τονίζουν οι συντάκτες του ρεπορτάζ πρόκειται για έναν γραφειοκρατικό κολοσσό,«ένα απόρρητο κράτος εν κράτει που κρύβεται από τους πολίτες και δεν υπακούει σε κανόνες».

Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η δημοσιογραφική έρευνα,αλλά τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα κόβουν την ανάσα. Από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι 1.271 κυβερνητικοί οργανισμοί και 1.931 ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούν με αντικείμενο την πάταξη της τρομοκρατίας,την εθνική ασφάλεια και τη συλλογή πληροφοριών σε 10.000 περιοχές των ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον και στα περίχωρά της έχουν ανεγερθεί 33 οικοδομικά συγκροτήματα προκειμένου να στεγάσουν μυστικές υπηρεσίες από τον Σεπτέμβριο του 2001.
πηγή: tovima

Εκτός από το Facebook υπάρχει και το Placebook

Τις υπηρεσίες γεωγραφικού προσδιορισμού της θέσης κάθε χρήστη βάζουν στο μάτι οι μεγάλες δυνάμεις του Διαδικτύου και αν κρίνουμε από την προθυμία με την οποία πάρα πολλοί άνθρωποι σπεύδουν να δηλώσουν στο Διαδίκτυο πού βρίσκονται κάθε στιγμή, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την «περιοχή» της ιδιωτικότητας, η επιτυχία είναι σχεδόν εξασφαλισμένη. Με διάφορους χαριτωμένους τρόπους, που περιελάμβαναν το χτύπημα ενός γκονγκ, γιόρτασαν στο Facebook την πρεμιέρα της νέας υπηρεσίας Places


Τον δρόμο είχαν επιχειρήσει να ανοίξουν διάφορες φιλόδοξες προσπάθειες. Το 2001 είχε εμφανιστεί στο Διαδίκτυο η online υπηρεσία Dodgeball (η αμερικανική λέξη για το παιχνίδι που στα μέρη μας είναι γνωστό ως «μήλα»), που τέσσερα χρόνια αργότερα εξαγοράστηκε από την Google. Μέσω του Dodgeball μπορούσε κάποιος να δηλώνει την τρέχουσα θέση του και να δει ποιοι γνωστοί ή φίλοι του είναι τριγύρω. Παρά τις προσδοκίες της Google, η υπηρεσία δεν κατόρθωσε να συγκινήσει τους χρήστες του Διαδικτύου.

Από το Dodgeball στο Foursquare
Ωστόσο, ο δημιουργός του Dodgeball επέμεινε πως ο κόσμος θα θέλει να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία με τέτοια χαρακτηριστικά και τον Μάρτιο του 2009 επέστρεψε στη διαδικτυακή σκηνή με το Foursquare (www.four square.com). Αυτή τη φορά η υπηρεσία έκανε θραύση -βέβαια πολλά είχαν αλλάξει από το 2001. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με πρώτο πρώτο το Facebook έκαναν πάρα πολύ κόσμο να βάλει στην άκρη τις επιφυλάξεις του παρελθόντος για το πόσες προσωπικές πληροφορίες πρέπει να δίνει κάποιος online, ενώ εν τω μεταξύ και τα κινητά τηλέφωνα είχαν γίνει φορητές συσκευές πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
«Ανταμοιβή» των χρηστών
Εκτός από σύστημα κοινωνικής δικτύωσης, όπου όποιος εγγραφεί σε αυτό μπορεί να δηλώσει πού βρίσκεται και να προτείνει μέρη ή ιδέες για έξοδο, το Foursquare συμπληρώνεται από ένα σύστημα «ανταμοιβής» των χρηστών του. Αν, για παράδειγμα, επισκέπτεστε συχνά ένα μέρος (για παράδειγμα ένα καφέ), το Foursquare σας δίνει τον τίτλο του... δημάρχου, άρα ίσα που προλαβαίνετε να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας εν όψει της κάλπης του Νοεμβρίου.

Στο παιχνίδι μπήκε πλέον και το ίδιο το Facebook, χωρίς όμως να μοιράζει αξιώματα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι εγγεγραμμένοι χρήστες της μεγαλύτερης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα λειτουργία Facebook Places, όπου θα μπορούν να κάνουν σε γενικές γραμμές ό,τι κάνουν και με το Foursquare.

Η νέα υπηρεσία ίσως να λύσει και ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή το ίδιο το Facebook και το οποίο φυσικά δεν είναι άλλο από την εξεύρεση πηγών εσόδων. Οι επιχειρήσεις, ακόμη και μικρού μεγέθους όπως ένα συνοικιακό καφέ, θα μπορεί -ενδεχομένως- να δώσουν ένα ποσό προκειμένου να διαφημιστούν στο Places και να τραβήξουν το ενδιαφέρον όσων χρηστών του Facebook βρίσκονται κοντά σε αυτό. Ολα αυτά βέβαια ισχύουν στη θεωρία, η συνέχεια επί της οθόνης.
πηγή: ελευθεροτυπία

24 Αυγ 2010

Με κοινή υπουργική απόφαση οι αμοιβές των επικεφαλής της ΕΡΤ

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο οποίο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την ΕΡΤ. Σε αυτό διαχωρίζονται πλέον οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται ότι οι αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και των γενικών διευθυντών θα ορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση και «κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη». Και με αυτό τον τρόπο θα ξεπεραστεί η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική τουλάχιστον ως προς την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου και γενικών διευθυντών της ΕΡΤ.
Με ΚΥΑ ,επίσης, θα ορίζονται και οι αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του Δ.Σ. της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το οποίο θα συνεχίσει να απαρτίζεται από 11 μέλη, δύο εκ των οποίων θα είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Με εξαίρεση τους εκπροσώπους των εργαζομένων τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. δεν μπορούν να είναι υπάλληλοι της ΕΡΤ, προμηθευτές ή αντισυμβαλλόμενοι (με σύμβαση έργου ή άλλη σύμβαση) της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας που αναπτύσσει δραστηριότητα στο χώρο της ραδιοφωνίας ή τηλεόρασης.

Διευθύνων σύμβουλος και γενικοί διευθυντές είναι ελευθέρως ανακλητοί και κατά τη διάρκεια της θητείας τους αναστέλλεται η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητάς τους. Οι γενικοί διευθυντές μπορεί να απασχοληθούν παράλληλα και σε θυγατρικές της ΕΡΤ χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού που εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου διορίζονται με θητεία μέχρι 30/6/2012 τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ χωρίς να απαιτείται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Φάρσα η βόμβα στο ΔΟΛ


Τηλεφώνημα για βόμβα δέχθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΔΟΛ (στην Μιχαλακοπούλου) που αποδείχτηκε, όμως, μετά την έρευνα των ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών ότι ήταν φάρσα.

Αγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στις 13:00 στον ΒΗΜΑ 99,5 και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε 35 λεπτά. Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ απομακρύνθηκαν από το κτίριο, ενώ η Αστυνομία απέκλεισε τους γύρω δρόμους και διεξήγαγε έρευνες.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών δεν μεταδόθηκαν ειδήσεις από τους δικτυακούς τόπους in.gr, vima.gr και tanea.gr, και διεκόπη η κανονική ροή προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ 99,5, ενώ το σύνολο των εργαζομένων σε ΒΗΜΑ και ΝΕΑ απομακρύνθηκε από το κτίριο

23 Αυγ 2010

Ο ρεπόρτερ που πλήρωσε τα σπασμένα του Ομπάμα


Θα μπορούσε να το εκλάβει κανείς ως ένα ασήμαντο επεισόδιο: Αμερικανός δημοσιογράφος συλλαμβάνεται στην Τουρκία για συνεργασία με παράνομη κουρδική οργάνωση, ανακρίνεται επί τετραήμερον, εισπράττει απέλαση.


Ο Χες κατηγορεί τον τούρκικο στρατό για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν και μάλιστα σε μια περίοδο έντασης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Και θα ήταν όντως ασήμαντο το επεισόδιο, αν δεν συνέβαινε σε μια τόσο ευαίσθητη χρονική στιγμή. Οταν έχει ξαναφουντώσει η αιματοχυσία στη νοτιοανατολική Τουρκία και έχει ξαναπάρει τα όπλα το ΡΚΚ και όταν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις διάγουν βίο διόλου ανθόσπαρτο. Κι ύστερα ανάβουν στο Διαδίκτυο οι θεωρίες συνωμοσίας για το πώς ο δημοσιογράφος διαθέτει εβραϊκό επίθετο...

Ο λόγος για τον Τζέσε Χες, εικοσιπεντάχρονο Αμερικανό, που συνελήφθη πρίν απο δεκα μέρες στο Ντιγιάρμπακιρ. Ο λόγος; Συνεργασία με την Ενωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), που θεωρείται πολιτική έκφραση του εκτός νόμου ΡΚΚ. Το κατηγορητήριο; Σύμφωνα με τις αρχές, το ονομά του δημοσιογράφου βρέθηκε σε μια σειρά από e-mails και επιστολές μελών και συμπαθούντων της KCK, ενώ κατηγορήθηκε και για κατασκοπία.

«Εστελνε στις ΗΠΑ πληροφορίες για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία» ανέφερε το κατηγορητήριο, ενώ οι επικεφαλής της αστυνομίας στο Ντιγιάρμπακιρ δήλωσαν στο πρακτορείο Anatolia ότι ο Χες «καμία σχέση δεν έχει με τη δημοσιογραφία».

Πώς ξεκίνησε όμως όλη αυτή η ιστορία; Ο Χες αφίχθη πρώτη φορά στην Τουρκία το 2006 και εργάστηκε εκεί ως δάσκαλος αγγλικών. Προσέφερε επίσης, ανάμεσα στον Οκτώβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009, εθελοντική εργασία στην Ενωση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (IHD), η οποία συχνά-πυκνά κατηγορεί το τουρκικό στράτευμα για υπέρβαση των καθηκόντων του στις κουρδικές περιοχές. Ο ίδιος ο Χες δηλώνει ότι απλώς βοηθούσε την IHD σε μεταφράσεις κειμένων.
Οσο για τη δημοσιογραφική του εργασία, αυτή ξεκίνησε από φέτος τον Ιούνιο, όταν και επέστρεψε στην Τουρκία ως ρεπόρτερ πλέον. Αμέσως μάλιστα άρχισε να συνεργάζεται με την Inter Press Service (IPS) και να γράφει για τα δεινά των Κούρδων.

Χαρακτηριστικός τίτλος ρεπορτάζ του; «Δεν είναι ότι ζούμε, είναι ότι απλά δεν πεθαίνουμε», που αναφερόταν στην αγωνία των Κούρδων για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις επιθέσεις εκ μέρους των τουρκικών στρατευμάτων. Είχε επίσης καταγράψει τα παράπονα των χωριανών στο Σιρνάκ, που υποστήριζαν ότι τις φωτιές στα δάση τους τις είχε βάλει ο στρατός ενώ η πυροσβεστική δεν έκανε καμία προσπάθεια να τις σβήσει.

Οχι και τίποτε σπουδαίο δηλαδή, σε καιρούς νορμάλ για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η εποχή όμως δεν είναι καθόλου νορμάλ και οι δύο πλευρές το τραβάνε όσο μπορούνε το σκοινί. Εξ ου και η απέλαση του Χες, που ούτως ή άλλως δεν βουλώνει το στόμα του. «Είναι προφανές τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική Τουρκία» δήλωσε λίγο μετά από τη σύλληψή του. «Υπάρχει εκεί ένας σωρός κόσμος που εδώ και πολλές δεκαετίες τραβάει απίστευτο ζόρι».
Κι αφού τα είπε όλα αυτά, άρχισε ένας καβγάς στο Ιντερνετ ανάμεσα στους «εχθρούς» και τους «φίλους» της Τουρκίας. Οι τελευταίοι μάλιστα υπογράμμισαν ότι το επίθετο του Χες είναι εβραϊκό και ότι καλύτερα θα ήταν τις έρευνές για τα ανθρώπινα δικαιώματα να τις κάνει στην Παλαιστίνη και όχι στο Ντιγιάρμπακιρ...

22 Αυγ 2010

Επέστρεψε απο τις διακοπές ο κύριος-δεν πληρώνω-Σαραντόπουλος

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ
ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ στην «Απογευματινή», όπου διευρύνονται διαρκώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και οι εργαζόμενοι απαντούν με κινητοποιήσεις.
Δεύτερη στη σειρά εξ αυτών η προχθεσινή εικοσιτετράωρη απεργία, που ενδέχεται να μην είναι και η τελευταία. Και αυτό γιατί η ιδιοκτησία του φύλλου κωφεύει στις διαρκείς εκκλήσεις των δημοσιογράφων για πληρωμή των οφειλομένων.

Ο εκδότης Κ. Σαραντόπουλος επέστρεψε από τις διακοπές του στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αλλά δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη για την εξόφληση Ιουνίου, Ιουλίου και του πρώτου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου. Πράγμα που καθιστά κάτι παραπάνω από δυσχερή τη θέση των δημοσιογράφων, που κρατούν το φύλλο στα πόδια του δουλεύοντας διπλές και τριπλές βάρδιες -ιδίως αυτή την εποχή, που «τρέχουν» και οι άδειες.

Η ΕΣΗΕΑ είχε ορίσει δύο κατά σειράν χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των οφειλομένων, το δεύτερο εκ των οποίων έληξε την περασμένη Τετάρτη χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η απάντηση του Κ. Σαραντόπουλου στις ερωτήσεις συνδικαλιστών και απλών δημοσιογράφων; Κάτι που μοιάζει με «δεν έχω, δεν πληρώνω», άνευ περαιτέρω διευκρινίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε ζητήσει τον περασμένο Φεβρουάριο από το συντακτικό προσωπικό «να βάλει πλάτη» για να ξεπεράσει η «Απογευματινή» τις όποιες δυσκολίες, ενώ από το Πάσχα πάνω - κάτω είχαν αρχίσει οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Εκείνη την εποχή η ιδιοκτησία του φύλλου άφηνε να διαρρεύσει ότι είχε επαφές με αξιόπιστους επενδυτές, που θα έδιναν λύση σε όλα τα προβλήματα εντός τριμήνου. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές, πάντως, δεν έκαναν ποτέ την εμφάνισή τους στη Φειδίου.

Οσο για τη συνέχεια, οι εργαζόμενοι αγωνιούν από τη μία για τους μισθούς τους και από την άλλη (ίσως και ακόμη περισσότερο...) για την απαξίωση του φύλλου. Αυτό υπενθυμίζουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία και στον εκδότη, αλλά ο τελευταίος δεν δείχνει κατανόηση. Περαιτέρω κινητοποιήσεις και αντιδράσεις θα συζητηθούν και θα προωθηθούν εντός των προσεχών ημερών, με τους εργαζόμενους να αναμένουν την εκδήλωση κάποιας πρωτοβουλίας από την ιδιοκτησία έστω και την ύστατη στιγμή. Από την πλευρά τους, πάντως, το λένε φωναχτά: «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα, για να την κρατήσουμε την εφημερίδα στη ζωή!»

Σκαι ο...Μελωδία

ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ στην ομάδα του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ (βλέπε επίσης Freedom και Red) ο Μελωδία και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να αρχίσουν οι αλλαγές στο πρόγραμμά του και στη διεύθυνσή του. Αυτό μας κάνει περισσότερες επιλογές από τον μαγικό κόσμο της play list, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις εμπνεύσεις των παραγωγών και ενίοτε και τους παραγωγούς τους ίδιους. Υπάρχει πάντως η εκπεφρασμένη θέληση να μην επηρεαστεί θεμελιακά η φυσιογνωμία του σταθμού και οι οικονομίες κλίμακας να μην ξεπεράσουν κάποια λελογισμένα όρια. Με δυο λόγια; Περισσότερη «κονσέρβα», που λένε και στη ραδιοφωνική γλώσσα, λιγότερη πρωτοβουλία και ακόμη πιο λίγος αυτοσχεδιασμός. Εκτός φυσικά κι αν έχουμε κανένα πισωγύρισμα της τελευταίας στιγμής, μιας και στο Φάληρο όλα ρυθμίζονται σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς αυστηρά συμβόλαια και ρήτρες. Σημειώστε πάντως ότι στον ΣΚΑΪ, και στον ραδιοφωνικό και στον τηλεοπτικό, όλα τα διευθυντικά και μη στελέχη δέχθηκαν σε μια κίνηση αβροφροσύνης και καλής θελήσεως περικοπές στους μισθούς τους.
πηγή: Μεσα και Media