7 Νοε 2009

Ραδιόφωνο Αντέννα: κάθε βδομάδα φεύγει ένας- πώς λειτουργεί;;;

Κραυγή απελπισίας απευθύνει η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο ραδιόφωνο του Αντέννα, περιμένοντας να το ακούσουν τα διοικητικά συμβούλια ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ- τα οποία και καλεί να παραστούν σε συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα στις 3μ.μ. Ας σημειθεί οτι αυτή τη στιγμή το ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ έχει μείνει με 21 δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΑ (μέσα σ΄αυτους και τα διευθυντικά στελέχη και 2-3 μη μέλη. Και είναι απορίας άξιο πως καταφέρνει να λειτουργεί. Από το ΕΣΡ τα ξέρουν αυτά;

Προς μέλη ΔΣ
ΕΣΗΕΑ
ΠΟΕΣΥ

Συνάδελφοι
Οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις μου, για παρέμβαση σας και κλήση του Διευθυντή του ΡΦ ΑΝΤΕΝΝΑ Δ. Στάμου, ενώπιον το Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ ,ώστε να δοθούν εξηγήσεις για το '''κύμα οικιοθελών αποχωρήσεων - παραιτήσεων , που έχει ''χτυπήσει ''τον εργασιακό μας χώρο, μεχρι σήμερα, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα... Αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του θέματος, οταν μέσα σε 1 χρόνο- όπως σας έχω επισημάνει, έχουν αποχωρήσει από το σταθμό 10 επαγγελματίες δημοσιογράφοι. (7 στο μισθολόγιο και 3 με δωδεκάμηνο μπλοκάκι ) σε σύνολο 30 μελών της ΕΣΗΕΑ. Δηλαδή το 1/3 των δημοσιογράφων.
Κατά απαίτηση των συναδέλφων μου, την Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι, θα γίνει συνέλευση των εργαζομένων στο χώρο της δουλειάς μας. Σας καλούμε ''να είστε εκεί'' κυριολεκτικά....Διαφορετικά ,θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, καθώς κάθε εβδομάδα που θα περνάει, θα λείπει από τη συνέλευση ακόμη ένας συνάδελφος, που θα έχει αποχωρήσει ..όχι με τη θέληση του .. .αλλά μετά τις μεθοδεύσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς του κυρίου Στάμου .Εκεί έχουμε φθάσει ένας συνάδελφος την εβδομάδα να βρίσκεται εκτός δουλειάς...Η εκπρόσωπος των εργαζομένων
Λίντα Γιαννοπούλου.
6-9-2009

Μέχρι..κεραίας για τον Ελεύθερο Τύπο


Λάβαμε μια ανοιχτή επιστολή της Ντέπυς Γκολεμά για την επανέκδοση του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ και τα τεκταινόμενα στο ρεπορτάζ των ΜΜΕ της εφημερίδας.

Και επειδή η Ντέπυ Γκολεμά δικαιούται να έχει άποψη και για τον Ε.Τ. και για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ τη δημοσιεύουμε.

«Την Δευτέρα ξεκινά η νέα προσπάθεια κυκλοφορίας του Ελεύθερου Τύπου, μιας εφημερίδας με ιστορική διαδρομή και ένα άδοξο τέλος που όλοι γνωρίζουμε. Είναι αλήθεια πως δυο- τρεις άνθρωποι, που είμαστε εκτός αυτής της νέας προσπάθειας και που ας μας επιτραπεί να ισχυριστούμε – βάσει στοιχείων- ότι είμαστε από τους λόγους που οι αναγνώστες αγόραζαν αυτή την εφημερίδα στο πρόσφατο παρελθόν, νιώθουμε κάπως άβολα, παρότι μας καλύπτει απόλυτα η νέα μας επαγγελματική στέγη. Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό ότι οι λόγοι είναι καθαρά συναισθηματικοί.
Σε ότι δε, προσωπικά με αφορά, δεν θα κρύψω πως «καρδιοχτύπησα» άσχετα αν δεν συμμετέχω στη νέα προσπάθεια. Και να ήθελα εγώ, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι δεν θα ήθελαν εκείνοι, που διευθύνουν σήμερα την εφημερίδα!!!

Θα ήθελα όμως να σταθώ στην επιστολή της συναδέλφου Ματίνας Παπαχριστούδη, με την οποία με συνδέουν άρρηκτοι επαγγελματικοί και φιλικοί δεσμοί 20 χρόνων στα ίδια γραφεία του Ελεύθερου Τύπου. Η επιστολή της φωνάζει από μακριά, πως η απουσία της από την νέα αυτή προσπάθεια οφείλεται καθαρά και μόνο στην έντονη συνδικαλιστική της δράση, αφού θέμα προσόντων θα ήταν αστείο να τα θέσει ο νέος της διευθυντής. (μην γελάσουμε χοντρά δηλαδή…).
Το χειρότερο από όλα είναι πως το τηλεοπτικό τμήμα στελεχώνουν – πλην της παλιάς συναδέλφου που επαναπροσλήφθηκε, άτομα που ελάχιστη σχέση έχουν με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης, όπως η αγαπητή κατά τα άλλα Μάγδα Παπαγιάννη, σε σχέση πάντα με την επαγγελματική αρτιότητα της Ματίνας.

Θα περίμενα από τους συναδέλφους να αντιδράσουν δυναμικά και να μην ξεχνούν τόσο εύκολα τι έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Θα περίμενα από την ΕΣΗΕΑ να μην δεχτεί δύο μέλη του Δ. Σ να προσληφθούν ως υπεύθυνοι ρεπορτάζ στην νέα εφημερίδα, όταν άξιοι συνάδελφοι του παλιού Ε. Τ. δεν βρίσκονται στην εφημερίδα. Θα περίμενα από την ΕΣΗΕΑ να μην δεχτεί να προσληφθούν ημέτεροι και κολλητοί του νέου διευθυντή με δυο και τρεις δουλειές, ενώ άλλοι άξιοι και ικανοί να εξακολουθούν να είναι άνεργοι. Θα μου πείτε όμως ποια ΕΣΗΕΑ και ποιος Πάνος Σόμπολος; Σωστό και αυτό….
Από την άλλη μεριά, ασφαλώς ουδείς μπλέκεται στα σχέδια των διευθυντών σε μια υπό έκδοση εφημερίδα. Όμως ο “Ελεύθερος Τύπος” δεν είναι μια οποιαδήποτε εφημερίδα που απλά άλλαξε ιδιοκτησία. Όταν μοιράζεις το τίμημα της αγοραπωλησίας στους εργαζόμενους δικαιούνται και αυτοί που έβαλαν τη ψυχή τους για αυτή την εφημερίδα και δεν προσδοκούσαν ασφαλώς να αλλάξουν επαγγελματική στέγη επειδή κάποιου του κάπνισε (με βαρύ πούρο) να την κλείσει, να πούνε μια κουβέντα… μέχρι κεραίας!
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
ΝΤΕΠΥ ΓΚΟΛΕΜΑ
Υ. Γ. Η ευχή για καλή επιτυχία στους παλιόφιλους είναι αυτονόητη….»
πηγή:mediablog

6 Νοε 2009

ΕΡΤ: Καταγγελίες για σκάνδαλα

Για «σκανδαλώδη χορηγία έναντι συμβολικού τιμήματος» (διαφημιστικό μήνυμα 40΄ δευτερολέπτων τιμολογείται προς ένα ευρώ) κατήγγειλε χτες η ΠΟΣΠΕΡΤ τον πρόεδρο της ΕΡΤ.

Ο συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων αναφέρεται σε σύμβαση τριετούς διάρκειας- με ισχύ από φέτοςπου υπέγραψε ο Χρήστος Παναγόπουλος για την «Αθλητική Κυριακή» και όλες τις εκπομπές πριν και μετά που αφορούν αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ.

«Η μόνη υποχρέωση που απορρέει από τη σύμβαση», υποστηρίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ, «είναι η παραχώρηση για το διάστημα αυτό μηχανήματος για τη γραφική ανάλυση και σχολιασμό ποδοσφαιρικών φάσεων». Τονίζεται δε ότι «επανειλημμένα καταστρατηγείται ήδη ο ιδρυτικός νόμος της ΕΡΤ και το ΠΔ 100/2006 διότι υπερβαίνει τους όρους χορηγίας» και «προβάλλεται γκρίζα διαφήμιση στο τερέν με διαρκή τρόπο πέραν της χορηγίας».
Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ, «η ΕΡΤ χάνει υπέρογκα ποσά, το Δημόσιο έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία το αγγελιόσημο».

«Προσωπικό και εξοπλισμός της ΕΡΤ χρησιμοποιείται για ζωντανές συνδέσεις ιδιωτικών καναλιών», καταγγέλλει από την πλευρά του το Σωματείο Εικονοληπτών της ΕΡΤ, που κάνει λόγο για «συνεργασία κάτω από το τραπέζι από τον γενικό διευθυντή Ενημέρωσης».

Συνεργείο της ΕΡΤ που κάλυπτε συνεδρίαση της Κ.Ε. της Ν.Δ. στο τέλος Οκτωβρίου, υποστηρίζουν, «πήρε εντολή να βγάλει ζωντανή σύνδεση για το μεσημεριανό δελτίο του Μega, όπως και έγινε» και επίσης δύο μέρες αργότερα κάμεραμαν πήρε εντολή «να κάνει ζωντανή σύνδεση για το κεντρικό δελτίο του Αntenna», αλλά ύστερα από αναφορά εργαζομένου δεν πραγματοποιήθηκε.

Η ΕΡΤ αναμένεται να απαντήσει σήμερα στις καταγγελίες.
πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ


Της Πόπης Διαμαντάκου

Την ώρα που τουλάχιστον δώδεκα εκπομπές της ΕΡΤ (εσωτερικές παραγωγές) μένουν εκτός αέρα, ο μέχρι τώρα πρόεδρός της διαψεύδει μόνον τα της παραιτήσεώς του.

Έχει μπερδευτεί από το νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρόεδρος της ΕΡΤ και δεν γνωρίζει σε ποιον να υποβάλει παραίτηση. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι «κολλημένος ούτε με τις καρέκλες ούτε με τα λεφτά». Αλίμονο! Άλλωστε, μήπως έμειναν καρέκλες ή λεφτά;
…… .... ......
Γιατί η κρατική τηλεόραση συνέχισε επί ημερών Χρήστου Παναγόπουλου να αποτελεί το ιδανικό μέσο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Πιστός ως φαίνεται και αυτός στο αλήστου μνήμης απόφθεγμα «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Τι θέλει ο νόμος; Διαφάνεια; Ιδού το άριστο άλλοθι για να στηθούν επιτροπές, οι οποίες αποφασίζουν πώς θα ξοδευτεί το χρήμα του λαού.

Δύο φορές την εβδομάδα συνεδρίαση, 9 τα μέλη, από 200 ευρώ αποζημίωση το καθένα, 1.800 ευρώ την εβδομάδα κόστος για να αποφασιστεί πότε η αγορά ενός «κλιματιστικού ντουλάπας» και πότε «40 καρεκλών και 2 καναπέδων»- με το κόστος των συνεδριάσεων τόσων μηνών θα ΄χε χτιστεί καινούργιο κτίριο με επίπλωση κομπλέ.

Μεταξύ των μελών των εν λόγω επιτροπών και στελέχη του Μαξίμου. Για όλους είχε. Και επειδή ήταν ευχαριστημένοι οι περί τον πρόεδρο από την επίτευξη των στόχων έδιναν και μπόνους στους εαυτούς τους, κάτι σαν «γιουροβιζιονικές αποζημιώσεις», που έφταναν τα πόσα των 47.000 ευρώ.

Μέχρι «επιτροπή επιστημονικών συμβούλων» είχε συσταθεί για τη Γιουροβίζιον, με αμοιβή για άλλον 95.101,44 ευρώ, για άλλον 42.700 ευρώ κ.λπ. (αναλόγως την επιστήμη ή τον βαθμό πτυχίου άραγε;). Και όλα αυτά στην ΕΡΤ με τους πλέον των 5.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.300 συμβασιούχοι είχαν μονιμοποιηθεί επί προεδρίας Παναγόπουλου. Ούτε το ΒΒC.

Μεγαλύτερη πληγή; Οι μεικτές παραγωγές. Η καλύτερη «πόρτα» γι΄ αυτές; Η περιβόητη «δορυφορική τηλεόραση». Πέντε εκπομπές για τις οποίες η ΕΡΤ διέθετε στούντιο, εξοπλισμό και όλα τα ακριβά συστατικά, αλλά γινόταν σε εξωτερικό στούντιο, για παράδειγμα, το μοντάζ, οπότε δικαιολογούνταν το ακριβό κονδύλι.
Παραγωγός-παρουσιάστρια μιας εκ των ανωτέρω εκπομπών απαιτούσε μέχρι και ειδικό μακιγιέρ, έναν εκ των διασημοτέρων με ταρίφα 1.000 ευρώ το «σοβάτισμα».

Πάρκινγκ 500.000 ευρώ

Όποια πέτρα και να σηκώσει κανείς θα βρει κρυμμένο θησαυρό σπατάλης. Ακόμη και η αναδιαμόρφωση του υπαίθριου πάρκινγκ στο Ραδιομέγαρο κόστισε 500.000 ευρώ. Τόμοι θα μπορούσαν να γραφτούν για όλα αυτά, που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν.

Η διαφορά είναι ότι ο «επιτυχημένος πρόεδρος» είχε πολιτική. Σαφή. Οδηγός του το προσωπικό γούστο του. Δεν του άρεσε κάποιος; Κομμένος. Από τον Στέλιο Κούλογλου μέχρι τον Γιάννη Σμαραγδή. Δεν του άρεσε η αισθητική του σκηνοθέτη (προτιμούσε τη Γιουροβίζιον). Απαιτούσε από εκπομπές να μην του πάρουν ούτε συνέντευξη. Λογοκρισία; Μα όχι. Προσωπικό γούστο το λένε.

Αλλά το αγαπημένο του σπορ ήταν να προεδρεύει στα πειθαρχικά. Αλλεπάλληλα. Σε όλα βρισκόταν στην «έδρα». «Έκτακτα στρατοδικεία» τα ΄λεγαν οι υπάλληλοι γελώντας μεταξύ τους για το στυλ του «στρατοδίκη». Και οι ποινές εξοντωτικές κατά παράβαση του γενικού κανονισμού. Βασισμένες σε στοιχεία που δεν ήταν πάντα σαφή (ήταν και εκείνο το προσωπικό γούστο). Αποτέλεσμα, να πληρώνει η ΕΡΤ στα δικαστήρια υπέρογκες αποζημιώσεις για υπαλλήλους που δικαιώνονταν.

Μηχανισμός γιγάντιος η κρατική τηλεόραση, θρεμμένος δεκαετίες με νοοτροπίες κομματικών εξυπηρετήσεων, αποκλεισμών, συνδικαλιστικής μιζέριας και παρωπίδων, δεν αποτέλεσε μόνο για κάθε κυβέρνηση μέσο βολέματος «δικών της παιδιών» σε κάθε επίπεδο παραγωγής και διοίκησης, αλλά το χειρότερο, αντιμετωπίστηκε από όλα τα κόμματα σαν πίτα από την οποία τους αναλογεί κομμάτι για την προβολή τους. Λες και αυτή τα δικαιώνει όλα. Η ΕΡΤ είναι ο θρίαμβος μιας ακραίας συντηρητικής, παλαιοκομματικής επικοινωνιακής πολιτικής- εγχώριο μόρφωμα κατ΄ αποκλειστικότητα του οποίου η προχωρημένη σήψη είναι απειλή για το δημόσιο χρήμα, αλλά και τον πολιτισμό. Να τελειώνουμε.

Και όσο για την παραίτηση του προέδρου; Δώδεκα ακριβοπληρωμένους συμβούλους είχε, χώρια τις επιτροπές, δεν υπάρχει ένας να τον βοηθήσει να βρει τον δρόμο προς τον αρμόδιο υπουργό;
πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

5 Νοε 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκτός η εκπρόσωπος - Εντός δύο απο το ΔΣ του Σόμπολου

Επιστολή έστειλε σήμερα η εκπρόσωπος των συντακτών του Ελεύθερου Τύπου το Μικτό Συμβουλιο της ΕΣΗΕΑ η οποία όλους αυτους τους μήνες σήκωσε πάνω της το τεράστιο βάρος τής αντιμετώπισης των θεμάτων που ανέκυψαν μετά την απόφαση του ζεύγους Αγγελοπουλου να κλείσει την Εφημερίδα. Η επιβράβευση της: Η Ματίνα δεν προσλαμάνεται, ενώ προσλαμβάνονται δύο μελη του ΔΣ απο την παράταξη Σόμπολου οι οποίοι δουλεύουν και αλλού. Και στο ΔΣ, οσα μέλη το προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να πείσουν οτι αν δεν προστατέψεις τον εκλεγμένο εκπρόσωπο δεν μπορείς να προστατέψεις κανεναν. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι θέλουν να ξαναδιοικήσουν την ΕΣΗΕΑ. Αλλοίμονό μας.
Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2009

Προς τα μέλη του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ
Προς τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ
Κοινοποίηση: Μέλη Μικτού Συμβουλίου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως σας είναι ήδη γνωστό στις 9 Νοεμβρίου προγραμματίζεται η επανέκδοση του νέου «Ελεύθερου Τύπου» υπό τη νέα ιδιοκτησία των κυρίων Αλέξη Σκαναβή και Δημήτρη Μπενέκου. Η επανέκδοση της εφημερίδας ήταν ο βασικός στόχος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων όλων των εργαζομένων της εφημερίδας μετά τις 22 Ιουνίου 2009, ημέρα αιφνιδιαστικού λουκέτου-του «θανάτου» της εργασίας μας- το οποίο έβαλε η Γιάννα και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Ένας αγώνας που δόθηκε μαχητικά, χωρίς τη στήριξη του συνδικαλιστικού σωματείου μας το οποίο παρέμεινε αδιάφορο και αδρανές στο μεγαλύτερο λουκέτο στα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια που οδήγησε 540 εργαζόμενους στην ανεργία . Ακόμη και για τα ...αυτονόητα, τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έπρεπε να πιεστούν από τους απολυμένους που αποφάσιζαν για τις δράσεις τους στις γενικές συνελεύσεις.
Εξαίρεση στην αδιάφορη στάση του ΔΣ ήταν οι συνάδελφοι από τις παρατάξεις της «Πρωτοβουλίας για την ανατροπή», της «Συσπείρωσης», και της «Μαχόμενης δημοσιογραφίας» που στάθηκαν δίπλα μας στον αγώνα και βρίσκονταν συχνά στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας στο Μαρούσι.
Ο νέος ιδιοκτήτης του Ελεύθερου Τύπου Δ. Μπενέκος, μετά την αγορά του τίτλου δεσμεύθηκε στα μέλη του ΔΣ ότι θα επαναπροσλάβει «τουλάχιστον 50» από τους απολυμένους δημοσιογράφους, «με έμφαση στο τουλάχιστον», όπως χαρακτηριστικά είπε και με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Λίγες μέρες πριν την επανέκδοση του Ελεύθερου Τύπου είμαι αναγκασμένη να καταγγείλω τον μεθοδευμένο αποκλεισμό μου ως συνδικαλιστική εκπρόσωπος των δημοσιογράφων, με ενέργειες που δυστυχώς δείχνουν το πως θέλει να διαχειριστεί τον ιστορικό τίτλο που απέκτησε η ιδιοκτησία των κυρίων Αλέξη Σκαναβή και Δημήτρη Μπενέκου.
Με την ενέργεια της η νέα ιδιοκτησία στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσους πάλεψαν ενάντια στο λουκέτο του «Ελεύθερου Τύπου» και απαίτησαν μαχητικά και δυναμικά την επανέκδοση του με αναγκαία προϋπόθεση την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.
Δυστυχώς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ όχι μόνο δεν απαίτησε την επαναπρόσληψη τους ως όφειλε αλλά δεν εναντιώθηκε στη συνδικαλιστική δίωξη της εκπροσώπου της εφημερίδας. Ορισμένα μάλιστα μέλη του ΔΣ, ανεξαρτήτως παρατάξεων, δυσκολεύονται να κατανοήσουν το αυτονόητο, πως δεν πρόκειται απλά για την επαναπρόσληψη ενός απολυμένου συντάκτη αλλά για τον αποκλεισμό ενός εκπροσώπου του σωματείου το οποίο υποτίθεται πως υπηρετούν.
Όταν το θέμα της συνδικαλιστικής δίωξης μου μπήκε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο προεδρεύων, επικεφαλής της παράταξης «Δημοσιογράφοι για τη δημοσιογραφία» Πάνος Σόμπολος αρχικά δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ήταν υποχρεωμένος ο Ε.Τ να προσλάβει τη συνδικαλιστική εκπρόσωπο. Και όταν ελήφθη απόφαση για παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, ο ίδιος επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχει προεδρείο για να συζητηθεί το ζήτημα των άμεσων ενεργειών και να καταδικαστεί η δίωξη.
Στο μεταξύ στο νέο Ελεύθερο Τύπο είχαν ήδη προσληφθεί δυο μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που ανήκουν στην παράταξη του Πάνου Σόμπολου. Η εικόνα που δίνεται δημόσια θα κριθεί από τον δημοσιογραφικό κλάδο.
Ως συντάκτης του ρεπορτάζ ΜΜΕ από το 1990 νιώθω βαθιά προσβεβλημένη από τη συμπεριφορά της ιδιοκτησίας και «συναδέλφων» μου στη διεύθυνση του Ελεύθερου Τύπου. Ποσώς με ενδιέφερε ως επαγγελματίας εάν θα εργαζόμουν στη νέα έκδοση της εφημερίδας. Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο είναι να μην δέχεται το συνδικαλιστικό μας σωματείο να υποστηρίξει τη θέση του. Γιατί είναι ευθύνη της ΕΣΗΕΑ και των παρατάξεων που μετέχουν σε αυτό- και η μη εκλογή προεδρείου δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα και δικαιολογία- να ελέγξουν άμεσα την ιδιοκτησία και τη δημοσιογραφική διεύθυνση για την τήρηση των δεσμεύσεων τους, να παρακολουθήσουν συνδικαλιστικά το εργασιακό καθεστώς , να παρέμβουν σε φαινόμενα παραβίασης της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Για λόγους ιστορικούς και αφού τα μέλη του ΔΣ του σωματείου μου δεν θεώρησαν απαραίτητο να μάθουν από την ίδια την εκπρόσωπο τους τα όσα είχαν συμβεί, παραθέτω τα γεγονότα που προηγήθηκαν του αποκλεισμού μου.
Συναντήθηκα με το νέο διευθυντή της εφημερίδας κ. Γιάννη Μιχελάκη στο τέλος Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την πρόσληψη του για να του παραδώσω τον κατάλογο 190 απολυμένων συντακτών του «Ελεύθερου Τύπου», ζητώντας να τηρηθεί η δέσμευση της ιδιοκτησίας για επαναπρόσληψη του κύριου όγκου της εφημερίδας.
Με διαβεβαίωσε πως αυτός ήταν ο στόχος και πως ο ίδιος θα συναντηθεί προσωπικά με όσους η εφημερίδα θέλει να προσλάβει.
Μου απηύθυνε θερμή προσωπική πρόσκληση να πάω στην εφημερίδα, μου είπε ότι «με γνωρίζουν, με θέλουν, είναι τιμή τους να τους εκπροσωπώ» , κ.λ.π. Τη διαβεβαίωση αυτή έλαβαν και όλοι οι άλλοι προσληφθέντες δημοσιογράφοι του «Ελεύθερου Τύπου», γεγονός που γνώριζαν και αρκετά από τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Στις 7 Οκτωβρίου επισκέφθηκα εκ νέου τον κ. Μιχελάκη στο νέο κτίριο στο Χαλάνδρι στην οποία του είπα ότι αποδέχομαι την πρόταση του να ενταχθώ στο δυναμικό της εφημερίδας, αφού προηγουμένως είχα απαντήσει αρνητικά σε άλλη πρόταση για δουλειά.
Μάταια ωστόσο ανέμενα κάποια ειδοποίηση, αντιθέτως πληροφορήθηκα από το ρεπορτάζ μου(!) ότι στο τηλεοπτικό τμήμα προσελήφθησαν ήδη τρία άτομα, μια μόνο συνάδελφος από τους ανέργους-απολυμένους. Επίσης πληροφορήθηκα ότι προσλαμβάνονται δημοσιογράφοι σε διάφορα τμήματα που εργάζονται παράλληλα σε ένα, ακόμη και σε δυο, διαφορετικά Μέσα.
Τηλεφώνησα στον κ. Μιχελάκη ζητώντας να μάθω τι έχει συμβεί και κόπηκα από τον Ελεύθερο Τύπο παρά την αρχική πρόσκληση πρόσληψης. Προσπάθησε με υπεκφυγές να υποστηρίξει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει, ότι βλέπει κόσμο, κ.λ.π. Του θύμισα ότι καλύπτω το ρεπορτάζ Επικοινωνίας 20 χρόνια και γνωρίζω ήδη ποιός προσελήφθη. Έτσι παραδέχθηκε ότι «δεν είμαι στους σχεδιασμούς της εφημερίδας» και ότι «είναι δική του ευθύνη» ο αποκλεισμός μου.
Το ίδιο ακριβώς διάστημα η διεύθυνση του Ε.Τ απέκλεισε για άγνωστους λόγους αρκετούς από τους «παλιούς» δημοσιογράφους του Ε.Τ. με τους οποίους δεν επεδίωξε να επικοινωνήσει ούτε μια φορά.

Ματίνα Παπαχριστούδη, εκπρόσωπος των απολυμένων συντακτών του Ελεύθερου Τύπου

Μικτό Συμβούλιο-ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- την Τρίτη Διοικητικο Συμβούλιο ξανά σήμερα

Θα συνεδριάσει, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, το Μικτό Συμβούλιο μετά από πολλούς μήνες απραξίας- υπάρχουν εκπρόσωποι Μέσων που ακόμη δεν ξέρουν τι θα πει να είναι μέλη του…
Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ η εκπρόσωπος της Αριστερής Όχθης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της σύγκλισης του Μικτού Συμβουλίου- σύμφωνα και με επιστολή που είχε στείλει πριν δύο μέρες. Η πρόταση έγινε δεκτή και ορίστηκε ημέρα συνεδρίασης την επόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.
Η άλλη πρόταση για έκτακτη Γενική Συνέλευση χάθηκε στη σιωπή

Εντός Ημερήσιας Διάταξης , το γνωστό θέμα του προεδρείου. Ο Π. Σόμπολος δήλωσε ότι υποχωρεί και δέχεται την πρόταση που είχε κάνει ο Δ. Κουμπιάς (δηλαδή - κανονικό- αναλογικό προεδρείο ως το Πάσχα οπότε να αρχίσουν οι διαδικασίες των συνελεύσεων). Όπως είπε «για «να προλάβουμε να κάνουμε και κάτι».
Προφανώς κάτι σαν κι αυτό που γίνεται λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές – με παροχές και άλλα «έργα» ώστε να δημιουργηθούν εντυπώσεις και να ξεχαστεί η προηγούμενη περίοδος.
Ο Π. Ράμμος επανέλαβε ότι υπάρχουν συγκλίσεις και μία εμφανώς διαμορφωμένη πλειοψηφία , ο ίδιος θα συναινέσει σε όποια από τις λύσεις αλλά δεν συμμετέχει.

Η Νανά Νταουντάκη είπε ότι αυτή η εκκρεμότητα ακυβερνησίας του Σωματείου είναι απαράδεκτη και τόνισε ότι πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί λύση: Είτε να γίνει προεδρείο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αναλογικό, δηλαδή πρόεδρος Σόμπολος που επί τέσσερα χρόνια καθήλωσε και απομόνωσε την ΕΣΗΕΑ, είτε να πάμε ΤΩΡΑ σε εκλογές και κάθε άλλη εκδοχή αποτελεί απλώς παράταση της εκκρεμότητας.

Παράλληλα βγήκε και …ένας άσσος από το μανίκι:

Εμφανίστηκε ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ Λάζαρος Μπελίτσης (ποιος να τον κάλεσε άραγε, ποιος;) που μέχρι τώρα δεν είχε «γνωμοδοτήσει» γιαυτό το θέμα και έφερε τον –νομικό- κατακλυσμό για το πώς …δεν μπορούν να γίνουν εκλογές.
Κανείς δεν εξήγησε γιατί αυτό που δεν μπορεί να γίνει τώρα θα μπορεί να γίνει αργότερα όταν «θα έχουμε κάνει και κάτι»…

Μετά από αυτό οι εκπρόσωποι της Συσπείρωσης που προτείνουν προεδρείο που θα πάει σε εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου, ζήτησαν να διακοπεί για αύριο η συνεδρίαση προκειμένου να μελετήσουν το θέμα.

Έτσι το Συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά σήμερα στις 12.

4 Νοε 2009

Οχι Ανώνυμες Εταιρείες τα Δημοτικά Ραδιόφωνα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Οι δημοσιογράφοι των τεσσάρων δημοτικών ραδιοσταθμών του Λεκανοπεδίου Αττικής («Αθήνα 9,84», «Κανάλι 1», «Ξένιος», «Επικοινωνία») σε κοινή Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα 03 Νοεμβρίου 2009 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ:

· Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επαπειλούμενη μετατροπή (από 01/01/2010) των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε., όπως αυτή (έως τώρα) προκύπτει σε εφαρμογή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

· Εκτιμούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη, πέρα από το ότι αναπόφευκτα δρομολογεί μαζικές απολύσεις εργαζομένων εν καιρώ κρίσης, πλήττει πάνω από όλα ένα δημόσιο αγαθό προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, ανοίγει το δρόμο σε αδιαφανείς συναλλαγές, και απειλεί να τερματίσει άδοξα την πολυετή ιστορία που έχουν γράψει τα δημοτικά ΜΜΕ στο κρίσιμο χώρο της ενημέρωσης.

· Τονίζουμε ότι αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες οι πολιτικές δυνάμεις που δημιούργησαν και διαιωνίζουν το πρόβλημα. Η τελευταία τοποθέτηση της Πολιτείας επί του θέματος σταματά στις δεσμεύσεις του τότε υφυπουργού Κ. Γκιουλέκα προς τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ τον περασμένο Αύγουστο, οι οποίες και έμειναν χωρίς υλοποίηση. Η τωρινή κυβέρνηση καλείται ως σύνολο να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος χωρίς χρονοτριβή και χωρίς διαδικαστικά προσχήματα.

· Επαναλαμβάνουμε ότι διεκδικούμε την πλήρη διασφάλιση:
- του κοινωφελούς χαρακτήρα όλων των δημοτικών ΜΜΕ,
- της χρηματοδότησης των δημοτικών ΜΜΕ από τους οικείους ΟΤΑ,
- όλων των θέσεων εργασίας,
- της απρόσκοπτης αδειοδότησης των δημοτικών ΜΜΕ και την τροποποίηση των προβλέψεων του «νόμου Ρουσσόπουλου» που επιτρέπει αδειοδότηση μόνο Ανωνύμων Εταιρειών. Οι εν λόγω συχνότητες, ως δημόσια περιουσία δεν πρέπει να μπορούν να μεταβιβαστούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε ιδιώτες.

· Ζητούμε από τα συνδικαλιστικά μας όργανα (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ) να κινηθούν συντεταγμένα και με διαφάνεια, μέσα στο εύλογο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας, προς κάθε κατεύθυνση (κυβέρνηση, ΚΕΔΚΕ, κόμματα), προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Ειδικότερα ως προς την ΕΣΗΕΑ, υπογραμμίζουμε ότι η μη συγκρότηση προεδρείου δεν αποτελεί, ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά, επαρκή δικαιολογία για τη μη ανάληψη δράσης. Από την πλευρά της η ΠΟΕΣΥ οφείλει να εξασφαλίσει τον πανελλαδικό συντονισμό των κινήσεων και την ενημέρωση όλων των δημοτικών ΜΜΕ.

· Υπενθυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος χθες δήλωσε «εμείς και ως αντιπολίτευση είχαμε εκφραστεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα», είναι ο ίδιος βουλευτής που στις 14 του περασμένου Απριλίου ζητούσε σε ερώτησή του να πληροφορηθεί ποια μέτρα είχε την πρόθεση να πάρει η τότε κυβέρνηση «ώστε να συνεχισθεί ομαλά η λειτουργία των εν λόγω σταθμών και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων» και διακήρυσσε ότι «η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα και είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ως τέτοια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κυβέρνηση». Συνεπώς, η τωρινή κυβέρνηση οφείλει να υποστηρίξει τους λόγους της με πράξεις, αρχής γενομένης από το να δεχθεί τους εκπροσώπους μας το αμέσως προσεχές διάστημα.

· Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα, στην κατεύθυνση πανελλαδικών κινητοποιήσεων, όλων των εμπλεκόμενων κατηγοριών εργαζομένων.

Εκ μέρους των δημοσιογράφων των δημοτικών ραδιοσταθμών του Λεκανοπεδίου Αττικής:

Κώστας Γεωργακόπουλος, εκπρόσωπος εργαζομένων στον «Ξένιο 94,3» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Δημήτρης Δημακόπουλος, εκπρόσωπος εργαζομένων στον «Επικοινωνία 94 fm» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Ελευθερία Κουμάντου, εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. του «ΑΘΗΝΑ 9,84»

Νίκος Μπουρσινός, εκπρόσωπος εργαζομένων στο «Κανάλι 1 90,4» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Κώστας Ράπτης, εκπρόσωπος εργαζομένων στον «ΑΘΗΝΑ 9,84» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
απο ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
Στή σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκε το θέμα των Δημοτικών Ραδιοφώνων και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης - ενδεχομένως υπο την ΠΟΕΣΥ- με συμμετοχή όλων των Σωματείων που έχουν εργαζόμενους στο ραδιόφωνο καθώς και των εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζόμενων και με κοινή θέση να γίνει παρέμβαση στην Κυβέρνηση, Το θέμα πρέπει να λυθεί Εδώ και Τώρα πρίν την καταληκτική ημερομηνία της 31 Δεκεμβρίου.

3 Νοε 2009

ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ-κρατικά και ιδιωτικά

Ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στα ΜΜΕ. Πρώτιστο μέλημα θα είναι η «ψηφιακή» αδειοδότηση των καναλιών, με υποχρέωση όσων ήδη εκπέμπουν να αδειοδοτηθούν για αναλογική εκπομπή μέχρι την κατάργησή της, το 2012. Στη συνέχεια βάρος θα δοθεί στη Διαφάνεια και την κρατική διαφήμιση. Όπως προκύπτει από το σχέδιο του Π.Δ. που κατατέθηκε στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, από το υπ. Εσωτερικών μεταφέρονται στον Πρωθυπουργό οι Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (και η έγκριση κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων) ενώ η εποπτεία ΕΡΤ και ΑΠΕ μεταβιβάζεται στον υπουργό Πολιτισμού.
Στο υπ. Εσωτερικών παραμένει η Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ και η εποπτεία του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. Εντωμεταξύ τρεις επιτροπές που συνεστήθηκαν με πρωτοβουλία του π. υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα ΜΜΕ, Κ. Γκιουλέκα καταργεί η κυβέρνηση: Την επιτροπή για «θέματα ΜΜΕ και επικοινωνίας στη Β.Ελλάδα», για την «Παιδεία για τα ΜΜΕ» και αυτήν για τον «Απόδημο ελληνισμό και τα ΜΜΕ».
«Αλλαξαν χέρια» και τυπικά το κανάλι 10 και το Sport tv

Ολοκληρώθηκαν και τυπικά δυο αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο ισάριθμων τηλεοπτικών σταθμών της Αττικής. Ειδικότερα, στον Γιώργο Κυριακίδη του Πέτρου, πέρασε το 100% της Ραδιοτηλεοπτικής Προβολής Α.Ε., που διαχειρίζεται τον τηλεοπτικό σταθμό Sport TV (πρώην Magic), σύμφωνα με το επικαιροποιημένο αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης παρά το ότι η σχετική απόφαση έγκρισης από την Ολομέλεια της ανεξάρτητης ραδιοτηλεοπτικής αρχής δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα δε με το ίδιο αρχείο στην MYENPI Ανώνυμη Εκδοτική Εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 100% στον Πέτρο Κυριακίδη του Γεωργίου -ιδιοκτήτη του Flash αλλά και των εκδοτικών δραστηριοτήτων της Ημερήσιος Τύπος- πέρασε και το 100% της εταιρείας Ραδιοτηλεοπτικές Εκμεταλλεύσεις Jeronimo Groovy που διαχειρίζεται το Κανάλι 10.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυριακίδης μαζί με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έχουν προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές ΜΜΕ τον τελευταίο χρόνο, αφού εκτός από την εφημερίδα Espresso και το ραδιοσταθμό Flash, έχουν μερίδιο και στον Πήγασο.
Σε ό,τι αφορά τους δυο τηλεοπτικούς σταθμούς επισημαίνεται ότι και οι δυο εκπέμπουν στο νομό Αττικής, είναι περιφερειακής εμβέλειας και έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα ψηφιακής εκπομπής για το μεταβατικό στάδιο, πράγμα το οποίο ανοίγει ουσιαστικά την «πόρτα» και για την εξασφάλιση ψηφιακής άδειας, όταν θα γίνουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις.
Το μεν Sport TV -παλαιότερα ιδιοκτησίας Σ. Κόκκαλη- το 2008 παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 1,36 εκατ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με το 2007 κατά 18% και καθαρές προ φόρων ζημίες ύψους 828 χιλιάδων ευρώ.
Το Κανάλι 10 -παλαιότερα ιδιοκτησίας Γ. Τράγκα- το 2008 παρουσίασε πωλήσεις 2,77 εκατ. ευρώ, αυξημένες 10% σε σχέση με το 2007 και καθαρά προ φόρων κέρδη ύψους 244 χιλιάδων ευρώ.
Πηγή: parapolitika.gr

Σύγκλιση του ΜΕΙΚΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ζητάει απο το ΔΣ η Αριστερή Οχθη

Με επιστολή που κατατέθηκε χθές απο την εκπρόσωπό της, η Αριστερή Οχθη της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ζητάει να πάψει η ΕΣΗΕΑ να μένει "ακίνητη" και "μουγκή" στα προβλήματα των συναδέλφων και του χώρου των ΜΜΕ. Με πρώτο βήμα τη σύγκλιση του ΜΕΙΚΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ και με δεύτερο έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να εκφραστούν όλοι οι συνάδελφοι. Περιμένουμε να δούμε άν θα υπάρξει ανταπόκριση απο τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου.


Αθήνα, 2/11/2009

Προς τα εκλεγμένα μέλη
του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε, η μη συγκρότηση προεδρείου αφήνει την Ένωση εν πολλοίς "ακίνητη" και "μουγκή" απέναντι στα προβλήματα των συναδέλφων, του κλάδου και γενικότερα του χώρου της Ενημέρωσης. Προβλήματα ήδη συσσωρευμένα από το μεγάλο διάστημα απραξίας, τα οποία συνεχώς αυξάνονται με τη μορφή χιονοστιβάδας.

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι μετέωρες. Η ανεργία αυξάνεται και όλα δείχνουν ότι το μεγάλο αυτό πρόβλημα θα μεγεθυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι εργοδοτικές κινήσεις για ρυθμίσεις των εργασιακών ζητημάτων σε όφελός τους και σε βάρος των συναδέλφων μας εντείνονται, φθάνοντας ως την απόπειρα κατάργησης σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων ακόμη και των ίδιων των ΣΣΕ.

Είναι φανερό ότι πολλούς συμφέρει αυτή η απραξία του Σωματείου.
.
Όλους αυτούς του μήνες η Αριστερή Όχθη κατέβαλε κάθε προσπάθεια εντός του Συμβουλίου στην εξεύρεση μίας λύσης που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του κλάδου. Με θέσεις, προτάσεις αλλά και συμμετοχή σε προτάσεις άλλων παρατάξεων χωρίς τυμπανοκρουσίες που θα δημιουργούσαν ενδεχομένως επιπλέον προβλήματα συνεργασιών. Χωρίς να βάζει όρους «καρέκλας» αλλά και χωρίς να βγάζει την ουρά της απέξω.

Όταν οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδώθηκαν προχώρησε την περασμένη Παρασκευή (30/11/09) σε συγκέντρωση-συζήτηση στην ΕΣΗΕΑ στην οποία προσεκλήθησαν επισήμως όλες οι παρατάξεις εντός και εκτός ΔΣ , όλοι οι εκλεγμένοι της ΕΣΗΕΑ (Πειθαρχικά, Μεικτό Συμβούλιο, Εφορευτική, Συνταξιούχοι, άνεργοι) , τα Σωματεία που συμμετέχουν στο Διασωματειακό και βέβαια όλοι οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται και θέλουν να έχουν λόγο. Πολλοί ανταποκρίθηκαν κάποιοι άλλοι όχι θέτοντας προφανώς άλλες προτεραιότητες.
Όλοι, μα όλοι, οι συμμετασχόντες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την παράταση αυτής της κατάστασης.

Σε αυτές οι συνθήκες και ανεξάρτητα από την εξέλιξη στο θέμα του προεδρείου θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας ΟΛΩΝ των οργάνων της ΕΣΗΕΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Αριστερή Όχθη προτείνει:

Α. Ως πρώτο βήμα άμεσης πρακτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων την άμεση σύγκληση του Μικτού Συμβουλίου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (γιατί με ή χωρίς προεδρείο είμαστε Συμβούλιο) με στόχο:

---1. Ενημέρωση από τους εκπροσώπους της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και την ουσιαστική συζήτηση όλων των προβλημάτων. Και,

---2. Την εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης με το οποίο θα απαντάμε στα άμεσα ζητήματα και το οποίο -στις γενικότερες κατευθύνσεις του- θα τεθεί προς συζήτηση στο σύνολο των μελών του σωματείου μας.

Β. Το επόμενο βήμα, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για την ουσιαστική έκφραση όλων των συναδέλφων μας.

Για την Αριστερή Όχθη
ΝΑΝΑ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ

2 Νοε 2009

Η εκδικητική απόλυση τιμωρείται και..αποζημιώνεται

Ετσι αποφάσισαν τα δικαστήρια. Και μπορεί η απόφαση να μήν αφορά δημοσιογράφο αλλά κάτι ξέρουμε κι εμείς απο τέτοια στο χώρο μας. Γιαυτό και αναδημοσιεύουμε την είδηση- έτσι για να τήν μαθαίνουν όσοι χρειάζεται...

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 983/2009 απόφασή του δικαίωσε 63χρόνο εργαζόμενο σε επιχείρηση παραγωγής αφρολέξ στην Αττική, καθώς κρίθηκε ότι η απόλυση του έγινε από "έχθρα και εκδικητικότητα"...

...ενώ το δικαστήριο του επιδίκασε το ποσό των 1.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

O εργαζόμενος προσλήφθηκε το 1994 ως ανειδίκευτος εργάτης και εν συνεχεία απασχολήθηκε σε διάφορες ειδικότητες, όπως είναι ελαιοχρωματιστής, εργάτης παραγωγής αφρολέξ, χειριστής πριονοκορδέλας και μύλου, αλλά απασχολήθηκε και στην παραγωγή αφρολέξ.

Mέχρι το 2005 οι σχέσεις του εργαζόμενου με τους αρμόδιους της επιχείρησης και ιδίως με τον νομικό εκπρόσωπό της ήταν καλές. H εμμονή του εργαζομένου να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των υπευθύνων της επιχείρησης, οι οποίοι μετέβαλαν την στάση τους απέναντι του, κάνοντας παράλληλα και αρνητικά σχόλια για το πρόσωπο του και την παραγωγικότητα του.

Tου αφαίρεσαν τα καθήκοντα χειριστή μύλου που είχε και τον απασχόλησαν στη θέση του βοηθού χειριστή πριονοκορδέλας.

Στις 18 Οκτωβρίου του 2005 η επιχείρηση κατήγγειλε την σύμβαση εργασίας, ενώ την προηγούμενη μέρα ο εργαζόμενος είχε δώσει ένορκη κατάθεση υπέρ συναδέλφου του ο οποίος είχε καταθέσει αγωγή σε βάρος της επιχείρησης για εργατικό ατύχημα που είχε υποστεί.

"Το Εφετείο έκρινε ότι η απόλυση του εργαζόμενου οφείλεται σε εκδικητικότητα και εχθρική διάθεση του εκπροσώπων της επιχείρησης προς των εργαζόμενο που οφείλεται αποκλειστικά στην επιδίωξή του να υπαχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στην ένορκη κατάθεση που έδωσε υπέρ συναδέλφου του.

Κρίθηκε ότι η απόλυση είναι καταχρηστική και με τις ενέργειες της η επιχείρηση προσέβαλε την προσωπικότητα του εργαζόμενου.

Το δικαστήριο επιδίκασε 1.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη του εργαζόμενου και το ποσό των 17.066 ευρώ υπέρ του απολυθέντα για μισθούς υπερημερίας.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την εφετειακή απόφαση και απέρριψε την αναίρεση της επιχείρησης, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου έχει επαρκείς και σαφείς αιτιολογίες."
Πηγή:troktiko