18 Νοε 2010

Οι εφημερίδες μπορούν να έχουν μέλλον- το παράδειγμα της Die Zeit



Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο δημοσιεύεται στην "Καθημερινή της Κυριακής". Η ιστορία της εφημερίδας Die Zeit η οποία μέσα στην κρίση κατάφερε να βγάλει και χρήματα και να αυξήσει την κυκλοφορία της. Το πως το κατάφερε συνοψίζεται σε λίγες λέξεις: Αξιοπιστία, αναγνώστης, ποιότητα, ανάλυση. Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα απο το άρθρο της Αγγελικής Στουπάκη:

Η Die Zeit, εν μέσω κρίσης, καταγράφει τις δύο καλύτερες χρονιές στην ιστορία της και ο διευθυντής της εξηγεί τα μυστικά της επιτυχίας Ο διευθυντής της, Τζοβάνι ντι Λορέντσο, υποστηρίζει ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται στο ότι η εφημερίδα μελετά με προσοχή τις ανάγκες των αναγνωστών και αγνοεί εντελώς τις απόψεις των «ειδικών συμβούλων» για τα μέσα ενημέρωσης. Το μέλλον του έντυπου Τύπου, γιατί κατά τη γνώμη του έχει μέλλον, είναι μια δημοσιογραφία «προσανατολισμού και εμβάθυνσης». Το Ιντερνετ, όπως λέει, είναι μόνο μία από τις αιτίες της κρίσης των εφημερίδων. Υπάρχουν και άλλες, όπως η έλλειψη αξιοπιστίας και ποιότητας.Πώς κατάφερε η «Ντι Τσάιτ» να γίνει η εξαίρεση στον κανόνα; «Αδιαφορώντας για όλα όσα μας συμβούλευαν οι «ειδικοί» των ΜΜΕ», υποστηρίζει ο Ντι Λορέντσο. «Εξακολουθούμε να δημοσιεύουμε μεγάλα κείμενα, δεν προσαρμοζόμαστε στις μόδες και εξακολουθούμε να κάνουμε μια εφημερίδα αρκετά δύσκολη. Πιστεύω πως αυτός είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας μας. Σε μια στιγμή που ο κόσμος αναζητεί προσανατολισμό, κατευθύνεται σε μέσα ενημέρωσης που δεν έχουν κάνει συμβιβασμούς».Ποια όμως είναι τα άλλα αίτια των προβλημάτων του Τύπου; «Η έλλειψη αξιοπιστίας. Η εγκατάλειψη της ποιότητας. Οταν αρχίζουμε να κάνουμε εφημερίδες φτηνού περιεχομένου ή που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, η κυκλοφορία πέφτει. Η κρίση των αμερικανικών εφημερίδων άρχισε με τη στάση τους απέναντι στον πόλεμο στο Ιράκ. Αφέθηκαν να τις χρησιμοποιήσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός, γι' αυτό και οι αναγνώστες άρχισαν να ψάχνουν στο Ιντερνετ, γιατί εκεί υπήρχε η υπόσχεση ότι θα βρουν διαφορετική ενημέρωση. Η κρίση άρχισε έτσι»


Πολύ συχνά, εμείς, οι άνθρωποι του γραπτού Τύπου, ξεχνάμε το κοινό που πληρώνει. Ανοίξαμε επίσης νέα πεδία για ανταγωνισμό: ιδρύσαμε έξι καινούργια περιοδικά με τη φίρμα της «Ντι Τσάιτ'' έχουμε ένα γραφείο ταξιδίων και ένα κατάστημα όπου πωλούνται οι εκδόσεις μας. Διευρύναμε τις δραστηριότητές μας, δεν προδώσαμε όμως την υπόσχεσή μας για ποιότητα. Πιστεύουμε ότι η ποιότητα φέρνει χρήμα».

Σε ποιο βαθμό όμως άλλαξε την «Ντι Τσάιτ» η ψηφιακή επανάσταση;

Την άλλαξε σε ένα σχετικό βαθμό. Δεν επιζητήσαμε να κάνουμε αυτό που κάνουν οι άλλες εφημερίδες, ούτε αυτό που κάνουν οι online. Επιζητούμε την εμβάθυνση, τον προσανατολισμό, την ιδιαίτερη προσέγγιση. Η τάση των δημοσιογράφων είναι να αναφέρονται πάντα στο θέμα που βρίσκεται στο κέντρο αντιπαράθεσης και δημιουργεί πολεμική.

πηγή: Καθημερινή (ολόκληρο το άρθρο εδώ)

17 Νοε 2010

Ψωμί -Παιδεία- Ελευθερία


Ψωμί: 25% των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας.
Παιδεία: 3% του ΑΕΠ -το χαμηλότερο στην ΕΕ των 27.
Ελευθερία: ER­ROR. No Da­ta Avail­able
«Χούντα δεν θυμάμαι, μα ούτε ελευθερία, της Μεταπολίτευσης καημένη γενιά» τραγουδούσαν οι Φατμέ στη δεκαετία του 80. Τυχεράκηδες.
Δυο δεκαετίες αργότερα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται υπό την οικονομική επιτήρηση της τρόικας και με ψαλιδισμένη την εθνική της κυριαρχία (όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός) η χώρα αναζητά για μια ακόμη φορά τα ανανεωμένα μηνύματα της επετείου του πολυτεχνείου. Για πρώτη φορά στην Ελληνική ιστορία μετά την πτώση της δικτατορίας (αν όχι από το τέλος του εμφυλίου) μια ολόκληρη γενιά πιστεύει βαθιά μέσα της ότι το μέλλον της θα είναι χειρότερο από το παρόν της. Και αυτό την φέρνει σε πολύ δυσκολότερη θέση από την «καημένη γενιά» των φατμέ.

Να αρχίσουμε λοιπόν τις συγκρίσεις με το παρελθόν; Το σύνθημα «σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία, η χούντα δεν τελείωσε το 73» μπορεί να ακούγεται όλο και συχνότερα στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων αλλά στην πραγματικότητα είναι ελαφρώς παραπλανητικό.
Το επίπεδο της δημοκρατίας, της ευημερίας και του πολιτισμού μιας χώρας δεν κρίνεται με απόλυτες συγκρίσεις με το παρελθόν -διαφορετικά όλοι θα ήμασταν ευχαριστημένοι που ζούμε καλύτερα σε σχέση με τον μέσο πολίτη του Μεσαίωνα. Η κάθε εποχή κρίνεται από τις «χαμένες ευκαιρίες» της. Από τα αγαθά και τις ελευθερίες που θα μπορούσε να απολαμβάνει με βάσει την αύξηση της παραγωγικότητας, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και του πολιτισμού - αλλά καταλήγει να τα χάνει μέσα από τα χέρια της.
Ίσως τελικά η επέτειος του πολυτεχνείου να παραμένει τόσο ζωντανή και επίκαιρη γιατί καταφέρνει να μεταλλάσσεται μαζί με την εποχή της και να γίνεται δείκτης αυτών των χαμένων ευκαιριών. Δεν είναι σύμβολο ενός ιστορικού γεγονότος αλλά της ίδιας της έννοιας της εξέγερσης απέναντι σε κάθε μορφή τυραννίας: οικονομικής, πολιτικής ή ακόμη και πολιτισμικής. Μάχεται τους σύγχρονους «μαστοράκηδες», οι οποίοι μπορεί να μην εργάζονται στην ΥΕΝΕΔ, αλλά όλο και σε κάποιο τηλεοπτικό παραθυρο θα σκάσουν μύτη. Εξοργίζεται όταν χτυπούν κάποιον στην ταράτσα - και ας μην τον λένε Αντρέα αλλά Αχμέντ. Ζητά ακόμη και σήμερα περισσότερους δασκάλους και λιγότερους στρατιωτικούς (ή έστω στρατιωτικές δαπάνες). Πνίγεται με τις προληπτικές συλλήψεις που την γυρίζουν όχι μόνο στο 1973 αλλά στο 1305, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το Habeas Cor­pus, επί βασιλείας του Εδουάρδου Ι στην Αγγλία.
Η επέτειος του πολυτεχνείου είναι ή ίδια μια διαρκής εξέγερση. Και ως γνωστόν οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία - σε καλούν για της γενιάς σου τα πολυτεχνεία.

πηγή: press project

16 Νοε 2010

ΕΣΡ: εγκωμιασμός βιασμού και ...μικρότερη γραμματοσειρά ένα και το αυτό


Οι Τηλεπωλήσεις με… μικρότερη γραμματοσειρά, η διαφήμιση ενός περιοδικού για μαμάδες σε εκπομπή και ο εγκωμιασμός του βιασμού από τον Τσόκλη «κοστίζουν» το ίδιο, για το ΕΣΡ. Αντίθετα η προβολή του dvd της Τζούλιας κοστίζει παραπάνω αλλά …αν το παίξεις τρεις φορές παίρνεις μια τέταρτη δώρο…

Συνολικά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμα ύψους 143.000 ευρώ σε έξι τηλεοπτικούς και έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Συγκεκριμένα:

-- ΝΕΤ :Πρόστιμο 15.000 ευρώ για τη μετάδοση (15/8/20101) μικρού αποσπάσματος του ντοκιμαντέρ "Ο Τσόκλης στην Ιταλία" (σε επανάληψη ολιγόλεπτο βίντεο, το ντοκιμαντέρ είχε πρωτοπροβληθεί το 2000) για τις δηλώσεις του ζωγράφου περί βιαστών, βιασμού και... γυναικών καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη δεν επιτρέπονται σεξιστικές αναφορές.

Ο κ. Τσόκλης είχε δηλώσει στο ντοκιμαντέρ: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός άνθρωπος από την κοπέλα που βγάζει τα βυζιά της έξω και προκαλεί. Τη βία τη ζητάει η ίδια, θέλει να τη βιάσουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αστυνομία πιάνει τον άνθρωπο που τη βίασε και δεν πιάνει αυτήν την ίδια που τον προκαλεί αφού η φύση τον σπρώχνει να το κάνει αυτό. Έχω άλλες απόψεις για τα πράγματα...»

---Mega: Πρόστιμο 15.000 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί χορηγίας εκπομπής. Στην εκπομπή "Mommy το παιδί μου κι εγώ" (12-13/6/2010), το περιοδικό "Μοmmy" (ανήκει στον ΔΟΛ) είναι χορηγός της εκπομπής και δεν επιτρέπεται η προτροπή για την αγορά του κάτι που συνέβη από την παρουσιάστρια Νόνη Δούνια.

Ισόποσο πρόστιμο επιβλήθηκε στο ίδιο κανάλι για υπέρβαση ορίου χρόνου διαφήμισης καθώς διαπιστώθηκε ότι αντί για 12 λεπτά ωριαίως μεταδίδονταν μέχρι και 19,56 λεπτά. Η υπόθεση αφορά την 1/3/2009 και ο κ. Λασκαρίδης έσπευσε να εξηγήσει ότι χρειάστηκε «ανασύσταση του φακέλου καθώς δεν είχε πρωτοκολληθεί και είχε χαθεί».

--- Alter : Πρόστιμο 20.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο, αλλά και σωρεία παραβάσεων μέσα σε ένα 24ωρο (20/6/20101) που έφθασαν μέχρι και τα 21,42 λεπτά ανά ώρα.

--- Star: Πρόστιμο 15.000 ευρώ για παράβαση σε τηλεπωλήσεις (9-10/1/2010) λόγω χρήσης μικρότερης γραμματοσειράς στη χρέωση από αυτήν του τηλεφωνικού αριθμού κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

--- "Red TV" (πρώην "Ρόδος TV", Δωδεκάνησα) Πρόστιμο 30.000 ευρώ γιατί δεν καταθέτει τα στοιχεία που προβλέπονται από το ΠΔ 310/1996 (μετοχολόγια, υπεύθυνες δηλώσεις κ.α.).

--- "Best TV" (Μεσσηνίας) : Πρόστιμο 30.000 ευρώ για χρήση παράνομων μέσων και προβολή χωρίς σύμφωνη γνώμη του συνομιλούντος. Το κανάλι μετέδωσε ότι επιχειρηματίας της περιοχής θα παντρευτεί την Τζούλια Αλέξανδράτου. Επικοινώνησαν μαζί του, εκείνος το διέψευσε και δεν ήθελε να δώσει συνέχεια αλλά το κανάλι μετέδιδε τη συνομιλία απευθείας χωρίς να τον έχει ενημερώσει, σύμφωνα με τον κ. Λασκαρίδη.

--- "Αλφα 104 FM" (Έβρου) : Πρόστιμο 3.000 ευρώ γιατί του ζητήθηκε ροή προγράμματος και αντ' αυτού οι υπεύθυνοι του ραδιοσταθμού έστειλαν… μονταρισμένα κομμάτια.

Επίσης το ΕΣΡ αποφάσισε να κάνει αποδεκτή αίτηση θεραπείας (μείωση ή αναστολή ποινής) του Alter μετατρέποντας το ένα από τέσσερα πρόστιμα των 50.000 ευρώ σε σύσταση. Στο κανάλι είχαν επιβληθεί τέσσερις ποινές (για ισάριθμες παραβάσεις), με πρόστιμα 50.000 ευρώ για κάθε μία για την υπόθεση με το dvd της Τζούλιας Αλεξανδράτου .

Αποδεκτή έκανε και άλλη αίτηση θεραπείας του καναλιού μειώνοντας πρόστιμο από 60.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ. Η ποινή είχε επιβληθεί για το σχόλιο του Γιώργου Τράγκα: "ο Σημίτης είναι κλέφτης", στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ!

Το πρόσφατο παράδειγμα επιβολής ποινής «Επίπληξη με ανάρτηση» στο δημοσιογράφο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Δημήτρη Γαλάνη από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. αποτελεί προσβολή στις θεμελιώδες αρχές που διέπουν το λειτούργημα του Δημοσιογράφου.
Ο Δημήτρης Γαλάνης μέσα από το ρεπορτάζ του αποκαλύπτει τα «χρυσοπληρωμένα συμβόλαια δημοσιογράφων της ΕΡΤ» της φαύλης εποχής του Χρήστου Παναγόπουλου. Μιας διοίκησης που ισοπέδωσε τα πάντα στην ΕΡΤ με την κακοδιαχείριση, τη σπατάλη και τα σκάνδαλα, τα οποία όλοι επιμελώς αποσιωπούν! και ζητούν από τους εργαζόμενους να πληρώσουν το μάρμαρο.
Κάθε δημοσιογράφος από οποιοδήποτε Μ.Μ.Ε. έχει δικαίωμα και υποχρέωση να ξεσκεπάζει σκάνδαλα που αφορούν στο δημόσιο βίο και να τα καταγγέλλει σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτό επιβάλει και η νομοθεσία που έχει διαμορφώσει ένα πλέγμα κανόνων, οι οποίοι προσδιορίζουν το ρόλο των Μ.Μ.Ε., για να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την αποκατάσταση της αλήθειας.
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, που δίκαζε τον Δημήτρη Γαλάνη, θύμιζε δίκες όπου παίρνονται αποφάσεις σε ανελεύθερα καθεστώτα με φασιστική νοοτροπία, που έχουν πάντα στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και την απόκρυψη της αλήθειας. Ετσι ανοίγει τη κερκόπορτα στους κάθε λογής εργοδότες να λογοκρίνουν κι εκείνοι τα ρεπορτάζ της ελεύθερης δημοσιογραφίας.
Γιατί άραγε ποτέ το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν τιμώρησε τους δημοσιογράφους των μεγάλων σκανδάλων :
- Που οδήγησαν σ΄ αυτήν την κακοδαιμονία την ΕΡΤ,
- Που έχουν διωχθεί από την ποινική Δικαιοσύνη,
- Που αναφέρονται σε πορίσματα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Η προσπάθεια του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου να πλήξει επαγγελματικά δημοσιογράφους που σέβονται τις αρχές του κλάδου είναι ΥΠΟΠΤΗ και ΥΠΟΒΟΛΙΜΑΙΑ. Τέτοιες αποφάσεις έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν, να αποπροσανατολίσουν και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η εξυγίανση της ΕΡΤ δεν θα γίνει με την συγκάλυψη των ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ αλλά με την αποκάλυψη της αλήθειας. Ούτε βεβαίως θα γίνει με τις προτάσεις Προβόπουλου και των περί αυτόν κυβερνητικών ή μη. Μέσα στη δίνη της κρίσης και της ανασφάλειας, που κυριαρχούν αυτήν την εποχή σε όλα τα Μ.Μ.Ε., η Ε.Σ.Η.Ε.Α. και τα όργανά της καλούνται να φανούν αντάξιοι του ρόλου και της αποστολής που ορίζουν τα καταστατικά και η δεοντολογία του τύπου. Τους καλούμε λοιπόν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε., να σταματήσουμε τα δεινά που οι άλλοι απεργάζονται για μας.
Η ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ:
Κατά τη γνώμη μας μία επιστολή των δύο δημοσιογράφων προς την ή τις εφημερίδες θα ήταν αρκετή για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους –υπό τον όρο ότι θα δημοσιευόταν. Αυτό λέει η δεοντολογία. Η έγκλιση στο Πειθαρχικό και ακόμη χειρότερα η, σχεδόν ομόφωνη, απόφαση των μελών του Πειθαρχικού δεν είναι παρά η παρωχημένη λογική της…συντεχνίας που καταλήγει αναπόφευκτα σε λογοκρισία. Οι γιατροί δεν πρέπει να μιλάνε για τους γιατρούς και οι δημοσιογράφοι για τους δημοσιογράφους. Και η ελευθερία της γνώμης; Ψιλά γράμματα…
Εν τούτοις, στις αποφάσεις(2) διαβάζει κανείς πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τους μάρτυρες και την θέση της μειοψηφίας.
Για όποιον θέλει να τις διαβάσει παραπέμπουμε στην ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4/2010 και στην ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5/2010 αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

Χθες Απολύσεις στον Μελωδία. Τώρα στον FREEDOM.Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του ομίλου Αλαφούζου.


Μετά τις απολύσεις στον "Μελωδία" νέες απολύσεις στο ραδιοσταθμό Freedom, του ομίλου Αλαφούζου. Η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας(ΕΤΕΡ) καλεί σε συγκέντρωση-διαμαρτυρία, αύριο Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 12.00 μ.μ έξω από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αλαφούζου (Εθνάρχου Μακαρίου και Φαληρέως 2).

Ολόκληρη η καταγγελία της ΕΤΕΡ:
"Μετά την απόλυση των δύο συναδέλφων από τον ραδιοσταθμό Μελωδία συνεχίζει το«θεάρεστο» έργο του ο όμιλος Αλαφούζου απολύοντας τους μοναδικούς δύο ηχολήπτες που διέθετε ο ραδιοσταθμός FREEDOM. Η εκδήλωση της κορυφαίας παραβίασης του συγκεκριμένου συγκροτήματος (ΣΚΑΪ, ΜΕΛΩΔΙΑ, FREEDOM και RED) απέναντι στην εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που ισχύει για τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών ραδιοφωνίας, αποτελεί άλλη μια εκδήλωση της προκλητικότητας και της αλαζονικής στάσης του συγκεκριμένου συγκροτήματος απέναντι σε Νόμους, όσους απέμειναν, και θεσμούς.

---Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας να ελέγξει πώς ο συγκεκριμένος ραδιοσταθμός εκπέμπει το πρόγραμμά του, αφού απέλυσε τους δυο μοναδικούς ηχολήπτες που είχε στο δυναμικό του.

---Καλούμε την Πολιτεία και το ΕΣΡ να παρέμβει ώστε να μπει τέλος στην προκλητικότητα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας η οποία εκδηλώνεται μετά την συγκέντρωση 4 ραδιοσταθμών κάτω από την ίδια στέγη και ιδιοκτησία. Την ώρα που οι εργοδότες θησαυρίζουν και συγκεντρώνουν τα ΜΜΕ το ένα μετά το άλλο στα χέρια τους, πετούν στο δρόμο τους εργαζόμενους παραβιάζοντας κάθε έννοια εργασιακού Νόμου.

---Καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τέρμα στα αποτελέσματα της πολιτικής εξυπηρέτησης των εργοδοτών.
Σε μια πρώτη αντίδραση:

Καλούμε για αύριο Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010 στις 12 το μεσημέρι όλους τους εργαζομένους σε συγκέντρωση - διαμαρτυρία έξω από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αλαφούζου (Εθνάρχου Μακαρίου και Φαληρέως 2).
Γιατί απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία υπάρχει μόνο η εργατική αλληλεγγύη".

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕΡ

Απολύσεις νεοεγγραφέντων μελών της ΕΣΗΕΑ σε ΕΘΝΟΣ και ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ


Μία ακόμη απόλυση στον ΠΗΓΑΣΟ- οχι που δεν θα γίνονταν άλλες απολύσεις , όπως διαβεβαίωνε ο διευθυντής και το "πίστευαν" ολοι αυτοί που ήθελαν...δημοκρατία στη συνέλευση του μαγαζιού...

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου απολύθηκε από το ΕΘΝΟΣ η δημοσιογράφος Φιλιώ Σταυροπούλου, η οποία εργαζόταν στη διόρθωση της εφημερίδας. Η ειρωνία είναι οτι η απολυμένη είχε γίνει μέλος της Ενωσής Συντακτών στις 5 Νοεμβρίου σύμφωνα με την ανακοίνωση οριστικοποίησης εγγραφής νέων μελών.
Είναι η δεύτερη απόλυση νεοεγγραφέντος μελους της ΕΣΗΕΑ καθώς την ίδια ακριβως ημέρα (5 Νοεμβρίου) απολύθηκε απο την εφημερίδα "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ" ο δημοσιογράφος Γιώργος Αράπογλου ο οποίος ενημέρωσε την ΕΣΗΕΑ . Εγινε παρέμβαση στον ιδιοκτήτη,γνωστό για την ...φιλεργατική συμπεριφορά του απο το παρελθόν) αλλά η απόλυση δεν απετράπη. Είναι χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του κ. Τριανταφύλλη είναι οτι ενώ ο συνάδελφος δεν είχε υπογράψει ακόμη την απόλυσή του, άνθρωποι της επιχείρησης πήγαν στο σπίτι της μητέρας του και προσπάθησαν να υποκλέψουν την υπογράφή δίνοντας της το...τσέκ της αποζημίωσης. Ευτυχώς η γυναίκα αρνήθηκε να τα παραλάβει.
Απο την ίδια εφημερίδα απολύθηκε, επίσης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσαραγκλής.
Επίσημη δικαιολογία της εργοδοσίας για τίς απολύσεις: "Η επιχείρηση έχει υποστεί σοβαρή ζημιά η οποία μπορεί να επηρεάσει την ρευστότητα του ομίλου, αν δεν γίνουν περικοπές".
Που σημαίνει: περιμένετε κι άλλες απολύσεις...

15 Νοε 2010

Την Τρίτη 5ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στον ΔΟΛ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, συνεχίζει τις αναίτιες μαζικές απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πολύχρονη προσφορά των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε.Α. αποφάσισε την κήρυξη 5ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας στο ΔΟΛ, για την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010 και για τις ώρες από 12.00 μέχρι τις 17.00, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και το σταμάτημα των απολύσεων και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείτε σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στον ΔΟΛ, να συμμετάσχουν δυναμικά και μαζικά στη στάση εργασίας, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην εργασία και αποτρέποντας την ανάλγητη συμπεριφορά της εργοδοσίας.

Καλούμε σε συμπαράσταση τις αδελφές ενώσεις των συναδέλφων μας στα ΜΜΕ, για να αποτρέψουμε όλοι μαζί την εφαρμογή των απαράδεκτων εντολών της Τρόικας.

Όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας και να αγωνιστούμε για να τεθεί τέρμα στις στρεβλώσεις που έφεραν την ενημέρωση στο σημερινό αδιέξοδο. Να δημιουργηθούν άμεσα μηχανισμοί κοινωνικού ελέγχου και να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας που θα τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις, ώστε να επανέλθει η αξιοπιστία των ΜΜΕ στην κοινωνία στην οποία θα προσφέρεται δημοκρατικά η ενημέρωση και τα ΜΜΕ θα στηρίζονται στους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έκθεση-καταγγελία για τη βιαιότητα της εργοδοσίας του ΔΟΛ



Επώνυμη και πολύ σοβαρή καταγγελία κάνουν δύο εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΔΟΛ για όσα, απίστευτα, συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή μετά την απόλυση 16 ακόμη εργαζόμενων. Τα επεισόδια έγιναν αμέσως γνωστά (βλ σχετική ανάρτηση της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ της ίδιας ημέρας) αλλά όχι σε όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειές τους

Από: Παναγιώτη Σκουτέρη & Τάσο Αναστασιάδη, εκπροσώπους εργαζομένων στον ΔΟΛ (αντίστοιχα μέλος ΔΣ ΕΠΗΕΑ και εκπρόσωπο συντακτών Βήματος).
Προς: ΔΣ ΕΠΗΕΑ & ΕΣΗΕΑΚοιν/ποίηση: Διασωματειακό Τύπου, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, εργαζομένους στον ΔΟΛ.
Θέμα: Έκθεση για την απαγόρευση παρουσίας εκπροσώπων στους χώρους εργασίας και για τη χρήση φυσικής βίας από μπράβους της εργοδοσίας.
Αθήνα, 15/11/2010
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Συνάδελφοι,
Η παρούσα έκθεση διευκρινίζει τα γεγονότα που ήδη σας διαβιβάστηκαν και προφορικά για τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή, 12/11/2010 στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, θέτοντας de facto σε απαγόρευση τη συνδικαλιστική δράση και εισάγοντας ένοπλους μπράβους να ασκούν φυσική βία στους εργαζόμενους και στους εκπροσώπους τους.

Στην καταγγελία αναφέρεται όλο το ιστορικό των 16 απολύσεων, της απόφασης για συνέλευση και της προσπάθειας των συνδικαλιστών να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους. Και εκεί αρχίζει το… σκηνικό της ωμής και προκλητικής παραβίασης κάθε συνδικαλιστικού, δημοκρατικού και εν τέλει συνταγματικού δικαιώματος. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

…Ολοκληρώνοντας, όμως, την ενημέρωση (που συνολικά δεν κράτησε πάνω από 5-10 λεπτά), στο τελευταίο τμήμα των γραφείων των Νέων παρενέβη ο διευθυντής τους, Χρήστος Μεμής, και απαίτησε από τους εκπροσώπους να φύγουν από τα γραφεία των Νέων, λέγοντάς τους ότι “απαγορεύεται” να είναι εκεί, ότι “ενοχλούν” και ότι στα γραφεία των Νέων μόνο ο δικός τους εκπρόσωπος έχει δικαίωμα να ενημερώνει. Οι Αναστασιάδης και Σακελλαρίου αμφισβήτησαν τις διαταγές του διευθυντή, αλλά καθώς η ενημέρωση είχε πρακτικά ήδη ολοκληρωθεί έφυγαν από τον 4ο όροφο για το ισόγειο και τη Γενική Συνέλευση.

…αμέσως μετά τη συνέλευση, την ώρα που οι Σκουτέρης και Αναστασιάδης έγραφαν το ψήφισμα στο κομπιούτερ του τελευταίου (στα γραφεία του Βήματος), εκλήθη ο Αναστασιάδης από τη γραμματέα του ιδιοκτήτη στα γραφεία της διοίκησης που βρίσκεται στον ίδιο -5ο- όροφο.
...Στον προθάλαμο των γραφείων αυτών, ορθώνοντας περιμετρικό τείχος, περίμεναν τον Αναστασιάδη ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Σταύρος Ψυχάρης, οι διευθυντές του Βήματος, Παντελής Καψής, και των Νέων, Χρήστος Μεμής, καθώς και ο επικεφαλής HR του οργανισμού, Νίκος Πεφάνης, για να του πουν με μια φωνή ότι “απαγορεύεται να πηγαίνεις στα γραφεία των Νέων”. Ο διευθυντής του Βήματος όρισε την επιτρεπόμενη περίμετρο παρουσίας, “εσύ είσαι εδώ, μόνο στο Βήμα”, και ο επικεφαλής της εταιρείας, Στ.Ψυχάρης, την ακτίνα απαγόρευσης: “απαγορεύεται να πηγαίνεις στα Νέα και γενικότερα απαγορεύεται να κυκλοφορείς στα γραφεία -ακόμα και στο Βήμα”. Ο Αναστασιάδης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι είναι εκπρόσωπος εργαζομένων και ότι όχι μόνο δικαιούται αλλά και υποχρεώνεται να κυκλοφορεί για να μιλάει με τους συναδέλφους του και ρώτησε ποιός είναι αυτός που θέλει να του απαγορεύσει τις μετακινήσεις. Είναι η διεύθυνση; Είναι η εταιρεία; Ο Ψυχάρης είπε ότι “εμείς το απαγορεύουμε”, αλλά ο διευθυντής των Νέων, Χρ.Μεμής, παρενέβη για να προσθέσει ότι είναι “συνδικαλιστικό” το ζήτημα και ότι δεν δικαιούται να μπαίνει στα γραφεία των Νέων χωρίς την άδεια του εκπροσώπου τους. Ο Αναστασιάδης εξήγησε πως το συνδικαλιστικό ζήτημα δεν αφορά τη διεύθυνση, αλλά μόνο τα σωματεία, και ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και να μιλάει με όλους τους εργαζόμενους του κτιρίου.
…Τότε ο επικεφαλής της εταιρείας, Στ.Ψυχάρης, άρχισε να ουρλιάζει ότι “είσαι αρχίδι και θα φύγεις από δώ” και φώναξε την προσωπική του ασφάλεια που σταθμεύει στην είσοδο του ορόφου και τους διέταξε να πετάξουν “έξω από το κτίριο” τον Αναστασιάδη χωρίς να τον αφήσουν ούτε καν να πάει στο γραφείο του και να του “ακυρώσουν και την ηλεκτρονική κάρτα εισόδου”.
…Οι δύο μπράβοι (με επικεφαλής τον απόστρατο στρατηγό της ελληνικής αστυνομίας-συνταξιούχο) άρχισαν να σπρώχνουν τον Αναστασιάδη και, τότε, ο διευθυντής του Βήματος, Π.Καψής, αποφάσισε να παρέμβει: αλλά, αντί να διώξει αμέσως τους μπράβους από το χώρο του Βήματος στον οποίο διεξαγόταν η σκηνή, απαίτησε από τον εκπρόσωπο “να καθήσεις στο γραφείο σου εσύ” -το οποίο μεταφράστηκε από τους μπράβους στο να σταματήσουν το σπρωξίδι, για να αφήσουν τον εκπρόσωπο να περάσει προς το γραφείο του!

Ζητούν:

1. Να καταγγελθεί η χρήση ιδιωτικής αστυνομίας και , εξυπακούεται, βίας
2. Να απαιτηθεί σεβασμός της νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων για ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
3. Να διοργανωθεί από την ΕΣΗΕΑ συνέλευση και ειδικότερα στα ΝΕΑ και περιοδεία στα γραφεία, παρουσία των εκπροσώπων, για επιβολή στην πράξη του συνδικαλιστικού δικαιώματος
4. Παραπομπή στο πειθαρχικό των διευθυντικών στελεχών που αναμείχθηκαν σε αυτές τις πρακτικές .
5. Διάβημα προς την Πολιτεία επισημαίνοντας τις ευθύνες της.

Περισσότερα στο Σχολιαστή

14 Νοε 2010

Το γέλιο είναι έκφραση ελευθερίας...όταν δεν είναι εμπορευματοποιημένο


Έκλεισε σήμερα τις πόρτες του το 3ήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα το γέλιο που διοργάνωσε η γαλλική εφημερίδα «Μonde». Φιλόσοφοι, ιστορικοί, ψυχαναλυτές, ηθοποιοί, λογοτέχνες και κινηµατογραφιστές, άνθρωποι της θεωρίας και άνθρωποι της πράξης, συγκεντρώθηκαν στην πόλη Λε Μανς της Γαλλίας και έβαλαν το λιθαράκι τους στην …ανατομία του γέλιου, που το θεωρούν πολύ σοβαρό θέμα για την προσωπική αλλά και τη δημόσια ζωή.
Μικρό δείγμα των απόψεων που ακούστηκαν (ελπίζουμε να δημοσιοποιηθούν τα πλήρη πρακτικά):

Φρανσουά Ρολάν, σεναριογράφος, ηθοποιός και χρονογράφος: «Η φιλοσοφία», συνίσταται στο να κοιτάζεις τα πράγµατα από λίγο πιο κοντά. Το χιούµορ, στο να τα κοιτάζεις από λίγο πιο µακριά, ώστε να αποκτάς και µια διαφορετική οπτική.Όταν ο φιλόσοφος δεν είναι ικανός για λίγο χιούµορ, είναι απλώς κάποιος που κάνει µάθηµα. Όταν ο κωµικός δεν στοχάζεται πάνω στο µέλλον του ανθρώπου και στις συγκυρίες της εποχής, είναι απλώς ο διασκεδαστής που ανεβαίνει στη σκηνή στο τέλος του συµποσίου. Από αυτή την άποψη, οι δύο αυτοί κλάδοι συνδέονται».Το πρόβληµα µε το χιούµορ σήµερα έγκειται στην εµπορευµατοποίησή του, στην απόλυτη εκµετάλλευσή του από την αγορά. Οι διαφηµιστές κάνουν χιούµορ, οι επιχειρήσεις µισθώνουν κλόουν. Το χιούµορ χάνει την ιδιαιτερότητα που του δίνουν αυτή η ελαφρότητα, η ποίηση, η ρήξη, και κυρίως η ελευθερία. Η εµπορική του χρήση το στερεί από την πρωταρχική του λειτουργία, αυτή της χειραφέτησης, της απελευθέρωσης. Το ηχηρό, βροντερό, σαρκαστικό γέλιο του γελωτοποιού σήµαινε «δεν συµφωνώ µαζί σας, δεν σκέπτοµαι όπως εσείς. Αλλιώς θα έπρεπε να είναι τα πράγµατα». Το γέλιο που περιγράφουν οι φιλόσοφοι είναι ένα εργαλείο ελευθερίας, µια βίαιη κλωτσιά στην καθεστηκυία τάξη. Σήµερα, οι περισσότεροι επαγγελµατίες του γέλιου προσποιούνται ότι ενοχλούν, αλλά δεν το κάνουν. Στέλνουν τα παραδοσιακά σηµάδια του γέλιου, αλλά στην πραγµατικότητα αναισθητοποιούν τον κόσµο. «Αθετούν την υπόσχεση που δίνουν και µαζί κάνουν την εξουσία να τρίβει τα χέρια της».

Ζαν Μπερνµπόµ: Το γέλιο είναι µια έκφραση ελευθερίας. Γι’ αυτό και µπορούµε να γελάµε µε όλα αλλά όχι και µε τον οποιονδήποτε, κυρίως όχι µε τους εχθρούς της ελευθερίας – σύµφωνα µε τη διάσηµη ρήση του µεγάλου κωµικού και συγγραφέα Πιερ Ντεσπρόζ. Η αλήθεια αυτή όµως ξεπερνά τα πολιτικά διακυβεύµατα. Για να αξίζει το όνοµά του, το γέλιο πρέπει να σπάει τις αλυσίδες της ανθρώπινης ύπαρξης, να δυναµιτίζει τις βεβαιότητές µας, να κλονίζει την ταυτότητά µας ακριβώς τη στιγµή που αυτή απειλεί να παγ(ι) οποιηθεί. Μια τέτοια δόνηση δεν µας αφήνει ποτέ άθικτους…

Μειωμένη η διαφήμιση στην τηλεόραση, αυξημένη στις εφημερίδες

ννν Εντυπωσιακή η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης στα μέσα ενημέρωσης που καταγράφηκε τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

ννν Συγκεκριμένα η διαφημιστική δαπάνη που απορρόφησαν τα ΜΜΕ μειώθηκε συνολικά κατά 21%.Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί (-40%) και ακολουθούν το ραδιόφωνο (-21%) και τα περιοδικά (-17%).Μόνο οι εφημερίδες καταγράφουν αύξηση στα διαφημιστικά τους έσοδα της τάξεως του 10%,γεγονός που αποδίδεται στο γεγονός ότι διανύαμε προεκλογική περίοδο.

ννν Στο διάστημα δεκαμήνου (Ιανουάριος- Οκτώβριος) η διαφημιστική δαπάνη που απορρόφησαν τα ΜΜΕ μειώθηκε συνολικά κατά 12,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Τη μεγαλύτερη μείωση καταγράφουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί (-26,9%) και ακολουθούν τα τηλεοπτικά κανάλια (-15%) και τα περιοδικά (-14%), ενώ οι εφημερίδες καταγράφουν οριακή αύξηση των διαφημιστικών τους εσόδων κατά 1,1%.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ (φωτο Μ.Δ.)

«Σκοτώνουν» τον Τύπο οι πολλές εφημερίδες σύμφωνα με έρευνα


Η έκρηξη των δωρεάν εντύπων που πλήττουν τα έσοδα του Τύπου αποδίδεται στον ανορθόδοξο τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης


ΤΗΣ ΣONIAΣ XAΪMANTA
Σκληρή κριτική προς τις κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας αναφορικά με τις πολιτικές και τη νομοθεσία για τα Μέσα, ασκεί έκθεση για την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα με τίτλο «Πολιτικές για τα ΜΜΕ και νομοθετικές πρακτικές σε επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε.: Η περίπτωση της Ελλάδας» την οποία διενήργησαν για λογαριασμό της Κομισιόν τρεις ερευνητές του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου, Ντία Αναγνώστου, Αννα Κανδύλα) στο πλαίσιο του προγράμματος «Mediadem».

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις στο χώρο των ΜΜΕ αποτέλεσαν τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη τόσο των καναλιών, που παραμένουν χωρίς άδειες, όσο και του Τύπου. Ειδικά για τις εφημερίδες, αναφέρεται ότι παρά τη συνεχόμενη πτώση των ποσοστών κυκλοφορίας η Ελλάδα επιδίδεται σε έναν πρωταθλητισμό έκδοσης τίτλων με 76 πανεθνικά φύλλα και 420 τοπικές/περιφερειακές εφημερίδες. Ο κατήφορος αυτός αποδίδεται μεταξύ άλλων:

Πρώτον, στην έκρηξη (λόγω και της κρατικής διαφήμισης) των δωρεάν εφημερίδων και Δεύτερον, στην υπερπαραγωγή ειδήσεων από sites που αποτέλεσαν τον κύριο ανταγωνιστή των εφημερίδων πόσο μάλλον όταν αυτές διέθεσαν δωρεάν το περιεχόμενό τους και αυτούσιο στο διαδίκτυο.

Στο σημείο αυτό ασκείται έμμεση κριτική καθώς τα περισσότερα ιντερνετικά sites έχουν οικοδομηθεί στη βάση των μητρικών έντυπων εκδόσεων μεγάλων εφημερίδων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι δημοφιλή. Ωστόσο παρουσιάζουν σοβαρό έλλειμμα αλληλοδιαδραστικότητας, αποδεικνύοντας ότι η online δημοσιογραφία στην Ελλάδα διανύει ακόμη την παιδική ηλικία της.

Ακόμη όμως και αυτά τα sites και portals που δεν έχουν έρεισμα στο περίπτερο μέσω «αδελφής» έντυπης έκδοσης, ανήκουν σε μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα παρέχοντας δωρεάν περιεχόμενο (ανταγωνιζόμενα τις εφημερίδες του ίδιου ομίλου), όπως άλλωστε και οι ιντερνετικοί βραχίονες των καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Τέλος επιχειρείται καταγραφή του αριθμού των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που ανέρχονται σε 17.000.

Στο πεδίο των τηλεοπτικών καναλιών η έκθεση καταγράφει 4 κρατικά κανάλια και 130 ιδιωτικά, τα 8 από τα οποία είναι εθνικής εμβέλειας (Mega, ANT1, Alpha, Alter, Μακεδονία, ΣΚΑΙ, Star, 902) και τα υπόλοιπα 122 τοπικά και περιφερειακά. Σημαντικό κλάτερ καταγράφεται στα ερ τζιανά με 24 δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς και περί τους 960 ιδιωτικούς ή δημοτικούς, με την πλειονότητα να αφορά ψυχαγωγικού προσανατολισμού ραδιόφωνα.

Η ..."βασίλισσα του αμερικανικού τύπου" στο τιμόνι του Newsweek


Η Τίνα Μπράουν είναι από την περασμένη Πέμπτη η νέα διευθύντρια του αμερικανικού περιοδικού «Νewsweek». Οπως έγραψε η ίδια στην ενημερωτική ιστοσελίδα της οποίας είναι επικεφαλής από το 2008 με τίτλο Τhe Daily Βeast, «από εδώ και στο εξής θα διευθύνω τόσο το Νewsweek όσο και το Daily Βeast». Για πολλά χρόνια η Τίνα Μπράουν εθεωρείτο η βασίλισσα του αμερικανικού Τύπου.

Η συμφωνία για τη συγχώνευση των δύο εκδόσεων οριστικοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Ολο το προηγούμενο διάστημα τόσο η Μπράουν όσο και οι εκπρόσωποι του «Νewsweek» διέψευδαν κατηγορηματικά την προοπτική συγχώνευσης των δύο τίτλων.

Η συνεργασία με το «Νewsweek» έρχεται σε μια στιγμή που το περιοδικό που έχει μια ιστορία 77 χρόνων έβλεπε την κυκλοφορία του και τα διαφημιστικά του έσοδα να μειώνονται συνεχώς, ενώ πολλοί προέβλεπαν ότι σύντομα θα αναγκαζόταν να αναστείλει την κυκλοφορία του.