30 Νοε 2012

Παράνομες οι μειώσεις μισθών σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενημερώνει ότι σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της εργοδοσίας της εφημερίδας «ΚΕΡΔΟΣ», που αφορά στη μονομερή μείωση των μισθών των εργαζομένων, το Υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι, τα επιδόματα που προβλέπονταν και καταβάλλονταν καθ’ όσο χρόνο ίσχυαν οι ΣΣΕ, αποτελούν από λήξεως ή καταγγελίας των αντιστοίχων ΣΣΕ και μετά το πέρας του εξαμήνου της παράτασης, συμβατικούς όρους της ατομικής σύμβασης.

Επομένως, οι μειώσεις που έγιναν, σύμφωνα με το νόμο 4046/2012, δεν είναι νόμιμες.

Η γνωμοδότηση του Υπουργείου Εργασίας έχει ως εξής:


(Κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση)

Συνεχίζεται η απεργία στην εφημερίδα "ΚΕΡΔΟΣ"


Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α., αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς τύπου, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ» και στην ιστοσελίδα «kerdos.gr» από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, 1 η Δεκεμβρίου 2012 έως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης, 4 Δεκεμβρίου 2012.

48ωρη απεργία στον ρ/σ "ΚΑΝΑΛΙ 1"


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας, 3 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης, 5 Δεκεμβρίου 2012 για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στον Ρ/Σ «ΚΑΝΑΛΙ 1 - 90,4 FM».

Ο Δήμος Πειραιά συνεχίζει να μην καταβάλλει δεδουλευμένες αποδοχές πέντε μηνών στους δημοσιογράφους και σήμερα προχώρησε σε απολύσεις τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων.

Αναστέλλεται η απεργία στην εφημερίδα "ΑΔ. ΤΥΠΟΣ"


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ αποφάσισαν την αναστολή της προκηρυχθείσας για σήμερα 24ωρης απεργίας στην εφημερίδα «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ», μετά την αποδοχή των όρων από τη σημερινή συνέλευση των εργαζομένων και τη ρητή δέσμευση του εργοδότη Δημήτρη Ρίζου για εξόφληση μέρους των δεδουλευμένων αποδοχών τους την ερχόμενη Δευτέρα και Παρασκευή, αλλά και την κατάθεση χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των δεδουλευμένων τους.

Οι Ενώσεις και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στην περίπτωση, που η δέσμευση της εργοδοσίας δεν τηρηθεί.

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας στο ρ/σ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΠΗΕΑ, αποφάσισαν την κήρυξη στάσεων εργασίας για αύριο Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου 2012, από τις 13.00 έως τις 17.00, την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012, από τις 17.00 έως τις 21.00 και τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012 από τις 09.00 έως τις 13.00 όλων των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM».

Τα ΜΜΕ στην εποχή της μεταβιομηχανικής δημοσιογραφίας


Η επί παντός του επιστητού αρθρογραφία των ιστολογίων (blogging), η συμμετοχική παραγωγή ειδήσεων από ένα πλήθος εθελοντών (crowdsourcing), η δημιουργία άρθρων απευθείας από τους ίδιους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (computer-generated news) και πολλές άλλες καινοτομίες που προωθούν τα νέα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μεταβάλλουν συνεχώς το παραδοσιακό δημοσιογραφικό τοπίο. Όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, ιδίως όσον αφορά την αναζήτηση και την αξιολόγηση των σημαντικότερων ειδήσεων. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα μιας νέας μεγάλης μελέτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Tow για την Ψηφιακή Δημοσιογραφία του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, με τίτλο «Μετα-Βιομηχανική Δημοσιογραφία».

Σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προχωρά ο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3


Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους του ανακοίνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ 100,3, έξι χρόνια μετά από το προηγούμενο πρόγραμμα που είχε πραγματοποιήσει.

Λιτότητα και περικοπές στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»


Ο διευθυντής του περιοδικού "Ντερ Σπίγκελ" ανακοίνωσε μια θεραπεία λιτότητας για το μεγαλύτερο περιοδικό της Γερμανίας, το οποίο αντιμετωπίζει πτώση των διαφημιστικών εσόδων και της κυκλοφορίας του, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ".

"Μόνον ένα σωστό αποτέλεσμα μας επιτρέπει να εγγυόμαστε την οικονομική ανεξαρτησία μας" και ως εκ τούτου "να διατηρούμε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία μας και την εξαιρετική δημοσιογραφική ποιότητά μας", εξήγησε ο Όφε Ζάφε, ο διευθυντής του ομίλου Spiegel.

"Ο συνολικός τζίρος μας θα μειωθεί φέτος κατά 6% στα 307 εκατομμύρια ευρώ, στο επίπεδο που ήταν το 2003", διευκρίνισε υπογραμμίζοντας το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται όλα τα μέσα ενημέρωσης.

29 Νοε 2012

Αναστέλλεται η απεργία στον ρ/σ "FLASH 96"


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να αναστείλει την 24ωρη απεργία, που είχε κηρύξει στον Ρ/Σ «FLASH 96».

Η ΕΣΗΕΑ εκτίμησε τα νέα δεδομένα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί μετά τη σημερινή δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία με προσωρινή διαταγή επιδικάζεται μέρος των δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους. Επιπλέον, έλαβε την απόφασή της, σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, που θα απαντά στις πρόσφατες εξελίξεις.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί σε συνέλευση τους δημοσιογράφους του «FLASH 96» τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012 στη 1 το μεσημέρι στα Γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3 ος όροφος), προκειμένου να συζητήσουμε την πορεία των εξελίξεων.

Αναστέλλεται η απεργία στον ρ/σ "ΑΘΗΝΑ 9,84"


Μετά από τη διαβεβαίωση, που έδωσε προφορικά στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δια του Προέδρου της ο Γενικός Διευθυντής του σταθμού Τάκης Καμπύλης, για αποκατάσταση της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά το Διοικητικό Συμβούλιο αναστέλλει την 24ωρη απεργία στον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παραμένει, όμως, σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα για την άμεση υλοποίηση της προφορικής δέσμευσης του Γενικού Διευθυντή του σταθμού.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι η τήρηση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι υποχρέωση και καθήκον του δημοσιογράφου. Ως εκ τούτου εξακολουθεί να θεωρεί ότι η συμπεριφορά του Γενικού Διευθυντή του Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84» Τάκη Καμπύλη παραβιάζει τα όσα ο Κώδικας Δεοντολογίας ορίζει.

Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για την κατάργηση 26 θέσεων εργασίας δημοσιογράφων στις περιφέρειες


Η κατάργηση και των 26 θέσεων δημοσιογράφων στις 31/12/2012, οι οποίοι εργάζονται στα Γραφεία Τύπου των Περιφερειών, με κυβερνητική τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο, αποτελεί μια απροκάλυπτη επίθεση κατά της ενημέρωσης. Τα συγκεκριμένα γραφεία προβλέπονται στο νόμο Καλλικράτη για την εύρυθμη λειτουργία των Αιρετών Περιφερειών.

Νέες απεργίες και στάση εργασίας


Συνεχίζονται οι 24ωρες απεργίες στις εφημερίδες "ΑΔ. ΤΥΠΟΣ" και "ΚΕΡΔΟΣ", αλλά και στο ραδιοφωνικό σταθμό "FLASH". Στάση εργασίας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM".

Οι ανακοινώσεις 

Αναβλήθηκε για την Δευτέρα η τριμερής για δεδουλευμένα εργαζομένων ΧΚ Τεγόπουλος


Aναβλήθηκε για την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τα δεδουλευμένα  των εργαζομένων της ΧΚ. Τεγόπουλος. Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία λόγω έκτακτου κωλύματος του εκπροσώπου της ΧΚΤ που δεν παρέστη.

H Google Italia "απέκρυψε από το ιταλικό δημόσιο εισοδήματα 240 εκατ. ευρώ"


H ιταλική θυγατρική της εταιρείας που σχεδόν μονοπωλεί την αγορά στις λεγόμενες "μηχανές αναζήτησης" του Διαδικτύου, η Google Italia, απέκρυψε από το ιταλικό δημόσιο εισοδήματα ύψους 240 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της οικονομικής αστυνομίας.

Η Google Italia την περίοδο 2002- 2006, όπως έδειξε η έρευνα της Γκουάρντια Ντι Φινάντσα, απέκρυψε από το δημόσιο έσοδα 240 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι οι οφειλές της Google Italia, σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική καταβολή ΦΠΑ, αγγίζουν τα 96 εκατομμύρια ευρώ.

28 Νοε 2012

Η μπάλα πίσω στη διοίκηση για το πρόβλημα στον 9,84



Ομόφωνο ψήφισμα των δημοσιογράφων

Μετά από μία πολύωρη και θυελλώδη συνέλευση των δημοσιογράφων του Αθήνα 9,84 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών, οι εργαζόμενοι κατέληξαν σε ένα ομόφωνο ψήφισμα το οποίο περιλαμβάνει τη δική τους πρόταση «επανόρθωσης» της –πολυδιαφημισμένης- τιμής το διευθυντή του σταθμού Τάκη Καμπύλη…

Παρόντα στη συνέλευση άτομα του στενού περιβάλλοντος του κ. Καμπύλη που (μετά από …σύσκεψη στα γραφεία του σταθμού όπου προηγουμένως είχαν αποπειραθεί να κάνουν… αντισυνέλευση) προσπάθησαν απεγνωσμένα να σταματήσουν την απεργία- ακόμη και μετά την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος και την γενναία υποχώρηση της Λαμπρινής Θωμά να αποδεχτεί ένα κείμενο ανασκευής που δύσκολα θα υπέγραφαν αυτοί που το πρότειναν!!!

Προς μεγάλη απογοήτευση των «απεσταλμένων» (κάποιοι από αυτούς στην προηγούμενη συνέλευση είχαν μέχρι και ανοιχτά κινητά για να προσφέρουν… απευθείας μετάδοση στον εντολοδόχο τους!!!) οι δημοσιογράφοι του σταθμού, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αντιστάθηκανσθεναρά υπερασπιζόμενοι τη συνάδελφο τους αλλά και την δική τους αξιοπρέπεια.

Πριν από την συνέλευση, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζόμενων (Κώστα Ράπτη και Ελευθερίας Κουμάντου καθώς και του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με εκπροσώπους των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο).

Η μπάλα τώρα περνάει στον Διευθυντή του Σταθμού και τον Δήμαρχο κ. Καμίνη, ο οποίος έχει ενημερωθεί (γραπτά και προφορικά) από την ΕΣΗΕΑ, ώστε να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον Δημοτικό σταθμό της Αθήνας και να επανέλθει η εργασιακή ειρήνη.

«Η ραδιοφωνία ελεύθερη… και στα 25»*



Η απάντηση της εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ Ελευθερίας Κουμάντου στον πρόεδρο Δ.Σ. ΔΕΡΑ «Αθήνα 9.84» (στο τέλος της ανάρτησης το κείμενο του Γ. Παπανδρέου):

"Αγαπητέ κ. Παπανδρέου,

Χαίρομαι που μετά από περισσότερες από 40 μέρες κρίσης στον «Αθήνα 9,84», δυο διαδοχικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ, πολυάριθμες επιστολές μεταξύ ΕΣΗΕΑ και Γενικού Διευθυντή του σταθμού και σχεδόν μια εβδομάδα 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, αποφασίσατε να παρέμβετε με κείμενό σας που τιτλοφορείται «ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9,84».

Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΡΑ , νιώθω βαθύτατα προσβεβλημένη όταν διαβάζω στο κείμενό σας ότι «ο «Αθήνα 9.84», μετά την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί εδώ και ενάμισι χρόνο… βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο εκείνων που βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται από την ουσιαστική αλλαγή που συντελείται στον ιστορικό ραδιοσταθμό της Αθήνας». Θα ήταν σκόπιμο να κατονομάσετε ποιους εννοείτε. Πάντως οι εργαζόμενοι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτή την περιγραφή – διότι χωρίς τον κόπο, τις θυσίες και το μεράκι τους η «τεράστια προσπάθεια» που αναφέρετε δεν θα είχε καν υπάρξει.

Τα περί «ρουσφετιών» δεν μας αγγίζουν. Αν θεωρήσουμε την προσωπική μου περίπτωση αντιπροσωπευτική, σας ενημερώνω ότι βρίσκομαι στον Αθήνα 9,84 από τον Ιανουάριο του 1996, οπότε έπεσε στα χέρια μου ανακοίνωση του σταθμού που αναζητούσε μαθητευόμενους δημοσιογράφους και εργάσθηκα δυο χρόνια απλήρωτη και δύο χρόνια με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προτού αποκτήσω σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Νέες 24ωρες απεργίες


Συνεχίζονται οι 24ωρες απεργίες στις εφημερίδες "ΚΕΡΔΟΣ" και "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ", αλλά και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς "ΑΘΗΝΑ 9,84",  "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM" και "FLASH".

Οι ανακοινώσεις

ΠΟΕΣΥ: 10.000 υπογραφές κατά της αστυνομικής βίας


Στο πλαίσιο της δράσης της κατά της αστυνομικής βίας και ειδικότερα στην υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου, η Διεθνής Αμνηστία προγραμματίζει την παράδοση 10.000 περίπου υπογραφών για την υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ή σε συνεργάτη του), την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012.

Προσωρινή διαγραφή 2 ετών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ επιβλήθηκε στον Δ. Ευαγγελοδήμο


O Δημήτρης Ευαγγελοδήμος, διευθυντής της εφημερίδας «Κέρδος», κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά (μάρτυρας υπέρ της εργοδοσίας εναντίον της ΕΣΗΕΑ). Επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 2 ετών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 19/2012 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

Τριμερής συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας για την ΧΚ Τεγόπουλος και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων


Μία ακόμη τριμερής συνάντηση για την ΧΚ Τεγόπουλος και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων θα γίνει την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο υπουργείο Εργασίας.

Η συνάντηση θα γίνει υπό τον υφυπουργό Εργασίας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος η διοίκηση της ΧΚΤ και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων των εργαζομένων.

Υπέρ του «φόρου Google» οι Πορτογάλοι και Ελβετοί εκδότες


Οι Πορτογάλοι και οι Ελβετοί εκδότες Τύπου συντάχθηκαν με το διάβημα των Γάλλων, Ιταλών και Γερμανών ομολόγων τους που έχει στόχο να υποχρεωθούν οι μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ να πληρώσουν "γειτονικά δικαιώματα" που θα θεσπιστούν με νόμο, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Οι Πορτογάλοι εκδότες Τύπου, που εκπροσωπούνται από την ένωση APIMPRENSA, καλούν με τη σειρά τους την κυβέρνηση και το κοινοβούλιό τους να υποστηρίξουν νομοσχέδια για γειτονικά δικαιώματα και στα συλλογικά έργα ώστε να επιτραπεί να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες και να υπάρξει μια νέα οικονομική ισορροπία στο διαδίκτυο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τρομακτική φάρσα από βραζιλιάνικο σόου: Ένα φάντασμα στο ασανσέρ...


Mε τίτλο "Φάντασμα στο ασανσέρ" το βραζιλιάνικο show "Programa Silvio Santos", που είναι γνωστό για τις επιτυχημένες φάρσες του, πραγματοποίησε μια φάρσα… που μόνο γέλιο δεν προκάλεσε στους αποδέκτες της. (βίντεο)

Πέθανε ξαφνικά ο Διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Le Monde»


Ο διευθυντής Σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde Ερίκ Ιζραελεβίτς πέθανε ξαφνικά αργά την Τρίτη σε ηλικία 58 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του διευθυντηρίου του ομίλου Le Monde Λουί Ντρεϊφούς.

Ο δημοσιογράφος, με ειδικότητα στην οικονομία, ήταν επίσης αντιπρόεδρος του συμβουλίου εποπτείας  των εβδομαδιαίων εντύπων Telerama και Courrier international. Είχε τεθεί επικεφαλής της Le Monde από το Φεβρουάριο του 2011.

Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Ένας ιστότοπος για λογοκριμένο υλικό


Στον ιστότοπο με την ονομασία WeFightCensorship (πολεμούμε τη λογοκρισία) θα δημοσιεύονται λογοκριμένα, απαγορευμένα κείμενα αλλά και κείμενα που έγιναν αφορμή για τιμωρία των συντακτών τους.

Ο ιστότοπος, που είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση www.wefightcensorship.org, θα περιλαμβάνει άρθρα, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα ή φωτογραφίες «που έχουν σταλεί από δημοσιογράφους ή πολίτες θύματα λογοκρισίας» και θα επιλέγονται από την συντακτική επιτροπή του ιστότοπου, διευκρίνισε η οργάνωση RSF.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας θα είναι διαθέσιμο στα αγγλικά και τα γαλλικά.

27 Νοε 2012

Ψήφισμα των εργαζομένων της εφημερίδας «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»


«Εμείς οι εργαζόμενοι του Αδέσμευτου Τύπου παραμένουμε απλήρωτοι επί 5 μήνες, δεχόμαστε τον διαρκή εμπαιγμό της εργοδοσίας, η οποία συστηματικά αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα μας ενώ την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 μας πρότεινε ενώπιον των Σωματείων τα εξής:

Προκειμένου να εξοφληθούμε τα δεδουλευμένα μας θα πρέπει να παραιτηθούμε από την εργασία μας -χωρίς ασφαλώς να λάβουμε τη νόμιμη αποζημίωση μας- να υπογράψουμε χαρτί παραιτήσεως οποιονδήποτε άλλων δικαιωμάτων μας, ειδάλλως θα κηρύξει πτώχευση χωρίς να μας καταβληθεί ούτε ευρώ.

Από την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 βρισκόμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τουλάχιστον το μισθό του Ιουλίου, αποδεικνύοντας εμπράκτως -σε αντίθεση με την εργοδοσία- την πρόθεση μας να στηρίξουμε την εφημερίδα και να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας μας.

Διεκδικούμε επίσης: Χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των δεδουλευμένων μας που θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και νομική κύρωση. Παράλληλα καταδικάζουμε την δόλια μεθόδευση που ακολουθήθηκε για την απομάκρυνση της συναδέλφου μας Γεωργίας Μπρίνια απαιτώντας την άμεση επιστροφή της στην εργασία της».

Νέες 24ωρες απεργίες

Νέες 24ωρες απεργίες στους ραδιοφωνικούς σταθμούς "ΑΘΗΝΑ 9,84", "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM", "FLASH" και στις εφημερίδες "ΑΔ. ΤΥΠΟΣ" και "ΚΕΡΔΟΣ".

Οι ανακοινώσεις

ΠΟΕΣΥ: Όλοι μαζί στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει αύριο Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 και από 11.00-15.00, ημέρα και ώρα συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, η Ένωση Τεχνικών Ημερησίου Περιοδικού Τύπου Αθηνών, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η Ένωση Προσωπικού Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, καθώς και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Σήμερα στη 1 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ρ/σ "ΑΘΗΝΑ 9,84"



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους του συναδέλφους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στη 1 μ.μ. έξω από τον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» για να συμπαρασταθούμε στη συνεχιζόμενη απεργία των συναδέλφων.

Η απεργία των εργαζομένων στον σταθμό συνεχίζεται μετά την κοινοποίηση της απόλυσης της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά, η οποία υπερασπίστηκε από τις συχνότητες του σταθμού το δικαίωμα στην απεργία που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της γενικής απεργιακής κινητοποίησης της 17ης Οκτωβρίου σε όλα τα ΜΜΕ, ο κ. Παναγιώτης Καμπύλης, αντισυναδελφικά και αντισυνδικαλιστικά ενεργώντας, επέβαλε ως πρώτη είδηση την «ανακοίνωση» του σταθμού ότι «η ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον Αθήνα 9,84».

Η συνάδελφος Λαμπρινή Θωμά, ενεργώντας σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, κατά τη διάρκεια της εκπομπής της στον ίδιο σταθμό αποκατέστησε ως όφειλε την αλήθεια.

ΕΤΕΡ: Για να εργάζεσαι στον δημοτικό ραδιοσταθμό της Αθήνας, πρέπει να κάνεις δηλώσεις μετανοίας;


Το Διοικητικό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο κάθετο τρόπο και εκφράζει την αγανάκτησή του για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η διοίκηση του δημοτικού ραδιοσταθμού της Αθήνας 98,4, προκειμένου να υποχρεώσει την συνάδελφο δημοσιογράφο Λαμπρινή Θωμά να υπογράψει «δήλωση μετανοίας», για να έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην εργασία της, από την οποία απελύθη από το γενικό διευθυντή τάκη καμπύλη.

Το «έγκλημα» της συναδέλφου είναι η υπεράσπιση της κινητοποίησης της ΕΣΗΕΑ στον 98,4. Ο γενικός έχει πολλές φορές γίνει θέμα με την αντεργατική του συμπεριφορά και τις ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες θέσεις του απέναντι στους εργαζόμενους. Νωπές είναι οι μνήμες μας από τις σκηνές που διαδραματίζονταν στον πολύπαθο δημοτικό ραδιοσταθμό με τις εντολές του γενικού προς την αστυνομία και τις προσαγωγές εργαζόμενων στο τμήμα.

ΕΣΠΗΤ: Όλοι στην 4ωρη στάση εργασίας Τετάρτη και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ


Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων, σε κοινή έκτακτη συνεδρίασή τους μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις, που οδηγούν στην καταστρατήγηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και την πλήρη διάλυση του ασφαλιστικού μας Ταμείου (μετά και την ψήφιση από τη συγκυβέρνηση του ν. 4093/2012) ομόφωνα αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 και από 11.00 π.μ.-15.00 μ.μ., ημέρα και ώρα συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜE.

 Καλούν τη διοίκηση του Ταμείου και τις υπηρεσίες του, να πάρουν απόφαση ώστε να παρεμποδίσουν κάθε διοικητική πράξη στην κατεύθυνση αυτή καθώς και στην εκχώρηση αποθεματικών και ακινήτων του Ταμείου.

 Τα Δ.Σ. των Ενώσεων για άλλη μια φορά:

26 Νοε 2012

Δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας κατά της αστυνομικής βίας


Η Διεθνής Αμνηστία (Ελληνικό Τμήμα) προγραμματίζει την παράδοση δέκα χιλιάδων περίπου υπογραφών μαζί με το κείμενο έκκλησης του συναδέλφου Μανώλη Κυπραίου για την απόδοση δικαιοσύνης στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, στο πλαίσιο της δράσης της για την αστυνομική βία.

Την ίδια ημέρα ακτιβιστές της οργάνωσης θα πραγματοποιήσουν δρώμενο και θα διανείμουν σχετικό ενημερωτικό υλικό στο σταθμό Μετρό «Κατεχάκη» από τις 15.00 έως τις 17.00.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μαζικά, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση και να έχει επιτυχία η δράση.

Νέες 24ωρες απεργίες και στάση εργασίας


Νέες 24ωρες απεργίες σε "ΑΘΗΝΑ 9,84",  "ΑΔ. ΤΥΠΟ", "ΚΕΡΔΟΣ" και "FLASH". 4ωρη στάση εργασίας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM".

Οι ανακοινώσεις

Η νέα ιστοσελίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος


Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ έχει την ευχαρίστηση να ανακοινώσει προς τους συναδέλφους την κατασκευή και λειτουργία της ιστοσελίδας του Ιδρύματος με διεύθυνση http://www.morfotikoesiea.gr/.

H ιστοσελίδα φιλοξενεί και αναδεικνύει τις δραστηριότητες του Μορφωτικού Ιδρύματος. Θα φιλοξενήσει επίσης πλούσιο αρχειακό υλικό από παλαιότερες εκδηλώσεις, φωτογραφίες και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

ΠΟΕΣΥ: Να γυρίσει στη δουλειά της χωρίς «δήλωση μετανοίας»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδικάζει την καταχρηστική, προκλητική και δια θυροκόλλησης απόλυση της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά από τον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84», επειδή αρνήθηκε να υπογράψει «δήλωση μετανοίας». Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία καταγγέλλει την αυταρχική, εκφοβιστική και λογοκριτική συμπεριφορά της Διοίκησης και κυρίως του Γενικού Διευθυντή του σταθμού Τάκη  Καμπύλη απέναντι στη δημοσιογράφο και ζητεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου και την επιστροφή στην εργασία της.

  Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της γενικής απεργιακής κινητοποίησης της 17ης Οκτωβρίου σε όλα τα ΜΜΕ, ο κ. Παναγιώτης Καμπύλης, αντισυναδελφικά και αντισυνδικαλιστικά επέβαλε ως πρώτη είδηση την «ανακοίνωση» του σταθμού ότι «η ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον Αθήνα 9,84».

«Έφυγε» ο διακεκριμένος ανταποκριτής Μάριο Μοντιάνο

Η κοινότητα των ξένων ανταποκριτών αποχαιρετά σήμερα έναν από τους διακεκριμένους- ιστορικούς εκπροσώπους του επαγγέλματος, τον Μάριο Mοντιάνο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.

Ανταποκριτής των TIMES του Λονδίνου για 38 χρόνια στην Αθήνα, συνεργάτης της ελληνικής υπηρεσίας του BBC την κρίσιμη περίοδο της μεταπολίτευσης, ο Μάριο Μοντιάνο είναι ταυτισμένος με κρίσιμες αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας. Η κατάρρευση της δικτατορίας, η εγκατάσταση της δημοκρατίας, η διαχείριση του κυπριακού, οι ελληνοτουρκικές κρίσεις, έχουν καταγραφεί στις ανταποκρίσεις του.

Τίτλοι τέλους στις 7 Δεκεμβρίου για τους Financial Times Deutschland


Δεν κατάφεραν τελικά να αποφύγουν το χειρότερο οι γερμανικοί Financial Times (FTD), καθώς η εταιρεία που τους εκδίδει αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία τους μετά από συσσώρευση ζημιών εκατομμυρίων ευρώ.

Το τελευταίο φύλλο των Financial Times Deutschland θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου και τότε θα γίνει και η τελευταία ανανέωση της ιστοσελίδας τους, όπως ανακοίνωσε η Gruner + Jahr. Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 330 εργαζόμενοι θα απολυθούν.