14 Νοε 2009

Ενας χρόνος χωρίς το Γιώργο Κοίλιαρη


Πέρασαν κιόλας 12 μήνες από τότε που φίλος μας, ο συνάδελφός μας Γιώργος Κοίλιαρης άρχισε το μεγάλο ταξίδι προς την αιωνιότητα.
Ο Γιώργος τραυματίστηκε σε ανθρωπιστική αποστολή στο Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα κι έχασε τη μάχη στις 15 Νοεμβρίου 2008.
Ήταν η τελευταία από τις δεκάδες αποστολές που είχε κάνει στις χώρες του Ιράκ, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Βοσνίας, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Γεωργίας και του Σουδάν.
Εξαίρετος συνάδελφος, αληθινός φίλος, σπάνιος άνθρωπος. Αυτός ήταν ο Γιώργος Κοίλιαρης και έτσι θα τον θυμόμαστε πάντα. Όλοι οφείλουμε, τιμώντας τη μνήμη του να ακολουθήσουμε το φωτεινό του παράδειγμα και τις διδαχές του. Το πρωί φίλοι και συνάδελφοί του βρέθηκαν στο νεκροταφείο Ζωγράφου και τέλεσαν τρισάγιο.

Ο Γιώργος είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 9 Οκτωβρίου στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη όταν ανατράπηκε το αυτοκίνητό του. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μετά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ, όπου υποβλήθηκε σε κρίσιμη επέμβαση.

Ως πολεμικός ανταποκριτής είχε βρεθεί πολλές φορές στις εμπόλεμες ζώνες της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, του Ιράκ, της Βοσνίας, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Γεωργίας, του Σουδάν, του Αφγανιστάν.

Κατά την διαμονή του σε ορεινά χωριά του Βορειοανατολικού Αφγανιστάν, ο Γιώργος Κοίλιαρης είχε ευαισθητοποιηθεί από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης του ντόπιου πληθυσμού. Οι άνθρωποι εκεί ζουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαρκή ρουχισμό, τροφή και εκπαίδευση.

Σπάνιος άνθρωπος, εξαιρετικός δημοσιογράφος, μοναδικός φίλος. Ανήσυχο πνεύμα. Ήθελε πάντα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Χωρίς να παραγνωρίζει τον κίνδυνο, προτιμούσε την έρευνα και το ρεπορτάζ από μια αναπαυτική καρέκλα.

Οι αληθινοί φίλοι δεν απομακρύνονται ποτέ ο ένας από τον άλλο. Θα έχουμε το λαμπερό σου παράδειγμα να μας οδηγεί. Θα έχουμε τις διδαχές σου. Θα θυμόμαστε ότι δεν έκανες δημοσιογραφία από το τηλέφωνο ή από το γραφείο. Θα θυμόμαστε ότι μας δίδασκες ήθος και ηθική.

Θα έχουμε οδηγό το λαμπρό σου παράδειγμα συναδελφικής αλληλεγγύης. Θα κρατήσουμε το πηγαίο σου χαμόγελο και το ευρηματικό σου χιούμορ. Θα θυμόμαστε όλοι ότι ήσουν αληθινός και αυθόρμητος. Ότι ήσουν παλικάρι. Το' λεγε η ψυχή σου. Το 'λεγε η καρδιά σου.
Πηγή: Ανεργοι δημοσιογράφοι

Οταν μαλλώνουν οι ...ελέφαντες...


Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ, έχει ξεκινήσει «πόλεμο» κατά πάντων. Στο στόχαστρό του βρίσκονται πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η Google, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κ.α. Όπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή»:

«Παγκόσμιο μέτωπο κατά πάντων έχει ανοίξει η αυτοκρατορία του μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ. Οι εχθροί του κυμαίνονται από τον «κομμουνιστή» Ομπάμα και τον ανταγωνιστή του Μπερλουσκόνι μέχρι τη μηχανή αναζήτησης Google και το βρετανικό BBC. Το αστείο είναι ότι η αναμέτρηση είναι επί ίσοις όροις, καθώς, σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικού Forbes, ο Ομπάμα, οι ιδρυτές του Google και ο Μέρντοχ βρίσκονται στο τοπ τεν των ισχυρότερων ανθρώπων του πλανήτη, κατέχοντας το νούμερο ένα, πέντε και επτά αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ, το Fox News πρωτοστατεί στην εκστρατεία λάσπης κατά του προέδρου Ομπάμα, ειδικά μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο αμερικανικό σύστημα Υγείας, που ξαναφέρνει τον μέσο Αμερικανό τηλεθεατή αντιμέτωπο με τον εφιάλτη του γιγαντιαίου κράτους.

Σε αυτή τη διαμάχη ο Μέρντοχ κατήγαγε μία σημαντική νίκη. Υποχρέωσε τον Αμερικανό πρόεδρο να αντιδράσει και να εμπλακεί στην αντιπαράθεση. Είναι, όμως, γνωστό ότι τέτοιου είδους βεντέτες αποβαίνουν με μαθηματική ακρίβεια υπέρ του μέσου και εις βάρος του πολιτικού.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, βρίσκεται σε εξέλιξη η μονομαχία των δύο δισεκατομμυριούχων, του Μπερλουσκόνι και του Μέρντοχ. Όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση του πρώτου αποφάσισε να διπλασιάσει τον ΦΠΑ στη δορυφορική τηλεόραση. Η άμεση απάντηση του Sky Italia του Μέρντοχ ήταν η προβολή της ταινίας «Δολοφονώντας τον Σίλβιο», ενώ ακολούθησε μπαράζ δημοσιευμάτων από τους Times του Λονδίνου και τη New York Post για τα σκάνδαλα του Καβαλιέρε.

Πιο πρόσφατος αποδέκτης των πυρών Μέρντοχ είναι το BBC και η Google. Ο μεγιστάνας κατηγορεί αμφοτέρους ομίλους ότι κλέβουν τις ειδήσεις από τα ΜΜΕ του, αναπαράγοντας τα ρεπορτάζ του χωρίς να διαθέτουν τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση τους.»
NewsTime 14.11.09

Δρομολογούνται αλλαγές στα ΜΜΕ

Για τις αλλαγές στα ΜΜΕ διαβάζουμε στην «Ισοτιμία»:
«Το πράσινο φως για το ξεκαθάρισμα του τοπίου στα ΜΜΕ έδωσε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Το θέμα, όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες, δεν θα το χειριστεί ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος θα ανατεθεί στη Βουλή, η οποία έχει τη δυνατότητα χειρισμού του όλου θέματος με ευρεία συναίνεση, ώστε οι ρυθμίσεις που θα γίνουν να έχουν διακομματικό χαρακτήρα και ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
Πριν ακόμα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο, το οποίο θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για το πολιτικό, λεγόμενο, χρήμα, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε συνάντηση τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Διαφάνειας και ΜΜΕ της Βουλής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, στον οποίο έδωσε σαφείς εντολές να προχωρήσει στην εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ. Τον προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές και σφοδρές επιθέσεις, αναλαμβάνοντας τέτοια ευθύνη. Ωστόσο, παρέσχε πλήρη κάλυψη και στήριξη στον κ. Παπαϊωάννου για να προχωρήσει.
Σύμφωνα με τις οδηγίες ο κ. Παπαϊωάννου πρόκειται να συγκαλέσει σε συνεδρίαση την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία θα ξεκαθαρίσει ότι θα λειτουργεί στο εξής χωρίς κομματικές γραμμές. Προς τούτο, αναμένεται να συγκροτήσει ειδική ομάδα με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Χυτήρη και τον Βύρωνα Πολύδωρα, η οποία θα εξετάσει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ και θα υποβάλει σχετικές προτάσεις.
Πρώτο και μεγαλύτερο θέμα, σχετικά με τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι το μετοχολόγιο, το οποίο επιμελώς αποκρύπτουν οι ιδιοκτήτες τους.
Ακολουθεί το θέμα της κατανομής των κρατικών διαφημίσεων, οι διαφημίσεις, γενικώς, αλλά και η δεοντολογία. Κυρίως σε ό,τι αφορά στην τήρηση των ισορροπιών στον χρόνο που διατίθεται στα πολιτικά κόμματα.»

Τώρα, αναζητείται νέος πρόεδρος και ... ανακαλύπτονται παλιά σκάνδαλα στήν ΕΡΤ

Νέα σελίδα στην κρατική τηλεόραση ανοίγει η παραίτηση του Χρήστου Παναγόπουλου. Μετά την αποχώρηση του προέδρου της ΕΡΤ ξεκινά η αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του, ο οποίος όπως όλα δείχνουν, δε θα προέρχεται από τον δημοσιογραφικό χώρο. Παράλληλα, δόθηκε από τον πρωθυπουργό το πράσινο φως για γενικότερες αλλαγές στα ΜΜΕ.

Σχετικά με τις ανακατατάξεις στην κρατική τηλεόραση και τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου, διαβάζουμε σε άρθρο της "Αξίας": «Μετά την υποβολής παραίτησης του Παναγόπουλου, ο έχων την πολιτική εποπτεία της ΕΡΤ, υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, κάλεσε σε συνάντηση τον επί σειρά ετών επικεφαλής του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Στη συνάντηση ο κ. Γερουλάνος ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΡΤ να παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχος του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΕΡΤ θα πρέπει να έχουν πτυχίο ΑΕΙ της Ελλάδας ή του εξωτερικού και να έχουν εμπειρία τουλάχιστον 5 χρόνων σε θέση σημαντικής ευθύνης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα με αντικείμενο συναφές προς αυτό των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ. Για τους υποψηφίους ισχύουν τα κωλύματα που προβλέπονται στον Ν.2863/2000 (ΦΕΚ 262 Α') για τον διορισμό σε θέση μέλους του ΕΣΡ και οι ασυμβίβαστες ιδιότητες που προβλέπονται από το άρθρο 6 του Ν.1730/1987 όπως ισχύει. Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να έχουν την ιδιότητα του εταίρου ή μετόχου σε επιχείρηση που έχει υποχρέωση καταχώρησης στο Μητρώο του Τμήματος Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ. Αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, ο διορισμός του νέου προέδρου θα εγκριθεί από ειδική επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η διαδικασία σύνταξης της προκήρυξης και η δημοσιοποίηση της αναμένεται να διαρκέσει περί τις 30 ημέρες, ενώ η κατάθεση των υποψηφιοτήτων (και τυχόν ενστάσεων) και η αξιολόγηση τους άλλες 30. Με βάση τα παραπάνω, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΡΤ δεν θα προέρχεται από τον δημοσιογραφικό χώρο. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Πολιτισμού ήθελαν να αποφύγουν την εμπλοκή δημοσιογράφου στα διοικητικά της ΕΡΤ.»
πηγή: NewsTime (Ο θαυμαστός κόσμος των media)

ΜΕ «ΛΗΓΜΕΝΑ» δουλεύει η ΕΡΤ τους τελευταίους μήνες. Ληγμένα συμβόλαια και ληγμένες συμβάσεις έργου. Σε έφοδο της, η Επιθεώρηση Εργασίας τσίμπησε δύο άτομα να δουλεύουν χωρίς σύμβαση, σε έλεγχο που έκανε στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα». Η διοίκηση -διά του γενικού διευθυντή Γ. Λαμπράκου- αντέδρασε αμέσως, ζητώντας από παρουσιαστές τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών να διακόψουν τη συνεργασία έως ότου υπογραφούν οι νέες συμβάσεις.»
πηγή: Κόσμος του Επενδυτή

Το λουκέτο που μπήκε στις ζωντανές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ ΑΕ του Σαββατοκύριακου επειδή δεν υπεγράφησαν οι συμβάσεις έργου παρουσιαστών και δημοσιογράφων, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο αδιέξοδο του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Οι συμβασιούχοι έγιναν μπαλάκι ανάμεσα στον παραιτηθέντα πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χρήστο Παναγόπουλο και τον αρμόδιο υπουργό Παύλο Γερουλάνο, προκαλώντας την οργή ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης που έθεσαν το ζήτημα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης».
πηγή: Ισοτιμία

Την... συνέχεια της τελευταίας του εκπομπή για την σπατάλη και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στην κρατική τηλεόραση μεταφέρει στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας του ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσιεύονται επιπλέον στοιχεία για όλα όσα... διαδραματίστηκαν τόσα χρόνια στην κρατική ΕΡΤ. Το θετικό του ρεπορτάζ είναι ότι στοχοποιούνται οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Τα πολιτικά πρόσωπα δηλαδή.»
πηγή: fimotro

13 Νοε 2009

Απολύσεις δημοσιογράφων-τεχνικών στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER

Δεν πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν οι φήμες για τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και επιβεβαιώθηκαν. Τρεις απολύσεις δημοσιογράφων, μελών της ΕΣΗΕΑ και έξη τεχνικών, μελών της ΕΤΙΤΑ - είναι όσα μάθαμε ως τώρα.

Οι τρεις δημοσιογράφοι στις οποίες κοινοποιήθηκε απόλυση είναι οι Αργυρώ Μπιμπλάκη , Αρετή Μπέσκα και της Βασιλική Μεγάλου. Οι δύο πρώτες ήταν ενταγμένες σε εκπομπές (είχαν προσληφθεί αρχικά για την εκπομπή του Τέρενς Κουίκ) και η τρίτη εργαζόταν εδώ και 15 χρόνια στο εξωτερικό δελτίο στου σταθμού. Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε είναι οτι πρόκειται για οικονομικές περικοπές.

Δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση και νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνέλευση που συγκάλεσε ο εκπρόσωπος Βασίλης Ζέρβας, ο οποίος ενημέρωσε την ΕΣΗΕΑ για την κατάσταση και τις αποφάσεις της συνέλευσης που είναι οι εξής:

Μετά τις αιφνιδιαστικές απολύσεις των συναδέλφων στο ΑΛΤΕΡ ζητάμε:

--- Την άμεση σύγκληση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ για την Δευτέρα το πρωί ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των συναδέλφων και απαιτούμε τα εξής.

1ον . Την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων
2ον Την δέσμευση της επιχείρησης ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις.
3ον . Την πραγματοποίηση στάσης εργασίας η οποία θα γίνει μετά από τις δικές σας ενέργειες.
4ον . Νέα Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στο ΑΛΤΕΡ την Δευτέρα στις 8 και μισή το βράδυ .
Απαίτηση όλων μας η σύσσωμη παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο θαυμαστός κόσμος των Media

-«Φημολογία που κάνει λόγο για περισσότερες από 50 απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter «σκεπάζει» το τελευταίο διάστημα τις δημοσιογραφικές κουβέντες, εντός και εκτός τηλεοπτικού σταθμού Μπουρναζίου. Σύμφωνα με ασφαλή πληροφόρηση πρόθεση του συγκροτήματος Κουρή - Γιαννίκου είναι να περιοριστούν, όσο το δυνατόν περισσότερο οι δαπάνες, λόγω... εσωτερικών αναγκών...» (πηγή εφ. Παρασκήνιο)

-«ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ότι άνοιξε την υπόθεση της κρεμάλας στο σόου του Γιούρι Γκέλερ στην πρεμιέρα του σόου στον ΑΝΤ1. Το Συμβούλιο ζήτησε ήδη όλα τα στοιχεία από τον ΑΝΤΙ και αναμένει από τους ειδικούς επιστήμονες του έκθεση για τυχόν παραβίαση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ποιότητας του προγράμματος. Από το κανάλι μετά τις αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει, εξέφραζαν τη δική τους διαμαρτυρία για την κριτική που δέχθηκαν υποστηρίζοντας πως είναι ένα σόου, σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει κανείς από μιμητισμό αφού η παραγωγή είχε προειδοποιήσει το κοινό για ό,τι θα ακολουθούσε.» (πηγή εφ. Παρασκευή +13)

-«Στον έλεγχο του υπ. Πολιτισμού περνάνε η ΕΡΤ, το ΑΠΕ και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, σύμφωνα με το ΠΔ139 για τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης. Το υπ. Εσωτερικών θα ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, τη διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ και το ΙΟΜ.» (πηγή εφ. Παρασκευή +13)

-«Η Google, η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, «σήκωσε το γάντι» που της πέταξε ο αυστραλός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος απειλεί με μηνύσεις όποιους ιστότοπους θα αναπαράγουν το περιεχόμενο των εφημερίδων του ομίλου του, από το 2010, οπότε σκοπεύει να επιτρέπει την πρόσβαση μόνον επί πληρωμή, δηλαδή σε συνδρομητές. Με εκτενές δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Λονδίνο, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι « οι εκδότες που επιθυμούν να αφαιρέσουν τα άρθρα των εφημερίδων τους από το Google μπορούν να το πράξουν με μια απλή τεχνική ρύθμιση. Κάθε εφημερίδα έχει απόλυτο έλεγχο στο πόσα άρθρα της “ανεβαίνουν” καθημερινά στο Διαδίκτυο». (πηγή: Βήμα)

Πηγή: NewsTime

Η οικονομική κρίση αυξάνει την τηλεθέαση

Της Δέσποινας Επιτροπάκη

Αύξηση παρουσιάζει ο μέσος όρος τηλεθέασης για την τηλεοπτική χρονιά 2008- 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Agb Nielsen. Κυριότερη αιτία της αύξησης θεωρείται η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας την τελευταία χρονιά, αναγκάζοντας πολλούς Έλληνες να αλλάξουν τις συνήθειές τους, κάνοντας στροφή σε πιο οικονομικές μεθόδους ψυχαγωγίας, όπως είναι η τηλεόραση.

Όπως διαβάζουμε στην «Ελευθεροτυπία»: «Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της AGB Nielsen Media Research, που περιλαμβάνονται στο «TV Yearbook 2008-2009», το οποίο η εταιρεία εκδίδει κάθε χρόνο, τη συγκεκριμένη περίοδο συνολικά αυξήθηκε κατά 13 λεπτά ο μέσος χρόνος που περνούσαμε... αγκαλιά με τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, σε σχέση με τις δύο περασμένες σεζόν. Έτσι λοιπόν το 2008-09 περνούσαμε καθημερινά κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες και 21 λεπτά μπροστά στις τηλεοράσεις μας, όταν τις δύο προηγούμενες τηλεοπτικές περιόδους (2006-07 και 2007-08) αυτό γινόταν για τέσσερις ώρες και 18 λεπτά. Τις περισσότερες ώρες μπροστά στις μικρές οθόνες τους περνούν οι γυναίκες άνω των 65 ετών (378 λεπτά) κι ακολουθούν οι ηλικίας 45-64 με 356 λεπτά, ενώ έπονται οι άνδρες άνω των 65 χρόνων με 336 λεπτά.

Παρέα με τις τηλεοράσεις τους περνούν περισσότερο οι τηλεθεατές με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, φτάνοντας τις πέντε ώρες και 43 λεπτά ημερησίως, εμφανίζοντας επίσης αύξηση κατά 19 λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν μεσαία μόρφωση που φτάνουν τα 265 λεπτά καθημερινά (αύξηση κατά 11 λεπτά) αλλά και για εκείνους με υψηλό επίπεδο μόρφωσης που έφτασαν τα 213 λεπτά ημερησίως (αύξηση 10 λεπτά). Την πιο μικρή αύξηση (τέσσερα λεπτά) εμφανίζουν τα παιδιά 4-14 ετών που φτάνουν τις δύο ώρες και 31 λεπτά ημερησίως, ενώ οι μόνοι που παρέμειναν σταθεροί στις συνήθειές τους ήταν οι άνδρες 25-44 χρόνων που και τη σεζόν 2008-09 (όπως και το 2007-08) «ξόδευαν» καθημερινά στην τηλεόραση τρεις ώρες και 13 λεπτά από τον χρόνο τους.»
πηγή: NewsTime

12 Νοε 2009

Απεργία όλων των Σωματείων στα Δημοτικά Ραδιόφωνα ζητούν οι εργαζόμενοι

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ «ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM»

Οι δημοσιογράφοι του Δημοτικού Ραδιοφωνικού σταθμού των Άνω Λιοσίων «ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM», στη σημερινή τους συνέλευση (12-11-2009) εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αγωνία τους για το μέλλον των δημοτικών Μ.Μ.Ε. και ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα. Το 2010 είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος, τα δημοτικά Μ.Μ.Ε. να περάσουν σε νομικό καθεστώς Α.Ε. που συνεπάγεται μαζικές απολύσεις σε άμεση φάση και οριστικό κλείσιμο σε ορίζοντα διετίας, είναι πλέον ορατός.

Η τωρινή κυβέρνηση - παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, δια στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών Ντ. Ρόβλια στη Βουλή, ότι "δεν έχει αποφασίσει να κλείσει τους Δημοτικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς" και ότι δεν θέλει "απολύσεις και μάλιστα σε τέτοιους εποχές,", ούτε "περιορισμό της ενημέρωσης που συνδέεται με τις τοπικές κοινωνίες" - επί της ουσίας το μόνο που έχει να πει είναι ότι "δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα", το οποίο "είναι σύνθετο".

Οι δημοσιογράφοι του Δημοτικού Ραδιοφωνικού σταθμού των Άνω Λιοσίων «ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM», εξετάσαμε την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ενημερωθήκαμε από την επιστολή του προέδρου της ΠΟΕΣΥ, για το πλαίσιο που διαμορφώνεται από τα κεντρικά συνδικαλιστικά μας όργανα και λάβαμε τις εξής αποφάσεις:

Διεκδικούμε την κατά προτεραιότητα επίλυση του θέματος των δημοτικών ΜΜΕ, εντός των χρονικών ορίων που θέτουν οι υφιστάμενες διατάξεις, δηλ. εντός του 2009.

Αναμένουμε το συντομότερο δυνατό την οριστική σύνθεση (όπως αυτή αποφασίσθηκε στη σύσκεψη των διοικήσεων των δημοσιογραφικών Ενώσεων στις 09/11/209) των προτάσεων νομοθετικής ρύθμισης που έχουν παρουσιάσει η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΗΕΜΘ και την σαφή τοποθέτηση και δέσμευση της κυβέρνησης σε αντιπροσωπεία μας.
Συμφωνούμε και με την προσθήκη την οποία προτείνει η ΕΤΕΡ (σημεία 5 και 6), για όλους τους εργαζόμενους των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.
Καλούμε τόσο την ΠΟΕΣΥ να συντονίσει τις περιφερειακές δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, όσο και τις ΕΤΕΡ και ΕΠΗΕΑ τους αντίστοιχους κλάδους, στην κατεύθυνση κινητοποιήσεων σε πανελλαδική κλίμακα.

Απαιτούμε την ενεργό στήριξη του αγώνα μας από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ασχέτως από τα αν έχει ή δεν έχει μέχρι στιγμής, συγκροτηθεί προεδρείο.
Επισημαίνουμε ότι το κείμενο που θα διαμορφωθεί θα πρέπει να μην υπολείπεται των αξόνων που συνδιαμορφώσαμε στην κοινή Γ.Σ. των τεσσάρων δημοτικών ραδιοσταθμών της Αττικής, στις 03/11/2009 και να κατοχυρώνει τα αυτονόητα (βάσει και των αντίστοιχων Συλλογικών Συμβάσεων) εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των κατηγοριών προσωπικού.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι άξονες αυτοί αφορούν την πλήρη διασφάλιση: του κοινωφελούς χαρακτήρα όλων των δημοτικών ΜΜΕ, της χρηματοδότησής τους από τους οικείους ΟΤΑ, των θέσεων εργασίας, της απρόσκοπτης αδειοδότησής τους, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης σε ιδιώτες των συχνοτήτων, που αποτελούν δημόσια περιουσία.

Προσανατολιζόμαστε στην πραγματοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα, 24ωρης απεργίας και συγκέντρωσης κατά την ώρα που η αντιπροσωπεία μας, θα γίνεται δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό.

Ζητούμε από την ΚΕΔΚΕ να δεσμευθεί ότι για όσο χρονικό διάστημα το ζήτημα παραμένει εκκρεμές, δεν θα υπάρξει μετατροπή του καθεστώτος οποιουδήποτε δημοτικού ραδιοσταθμού.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα για τη σύγκληση νέας Γενικής Συνέλευσης ευθύς μόλις αυτό χρειαστεί.

Θεωρούμε αυτονόητο, ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση ή τροπολογία, για την υπόθεση των δημοτικών Μ.Μ.Ε., θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το δημοτικό ραδιόφωνο των Άνω Λιοσίων "ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM", που στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει, από τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους.


Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συμβασιούχους της ΕΡΤ, που βρίσκονται σε κινητοποίηση, στους συναδέλφους της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ που παραμένουν απλήρωτοι για 11 μήνες(!!!) καθώς και στην εκπρόσωπο του "Ελεύθερου Τύπου" Ματίνα Παπαχριστούδη, εκτιμώντας ότι η μη επαναπρόσληψή της, αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου του Σωματείου μας.

Τέλος, σε ότι μας αφορά εμάς στον ΞΕΝΙΟ 94,3 FM, γνωρίζετε όλοι ότι το ποσό που μας έχει καταβληθεί μέχρι τώρα, έναντι των όσων οφείλονται (από τα μέσα Απριλίου) έχει στην κυριολεξία κάνει "φτερά", καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν... και ορισμένοι συνάδελφοι βρίσκονται πραγματικά σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των δημοσιογράφων, από το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΣΗΕΑ; Αναφερόμαστε φυσικά στους συναδέλφους, που έχουν ως μοναδική μισθωτή απασχόληση, την εργασία στον «ΞΕΝΙΟ 94,3 FM».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
(Εκπρόσωπος δημοσιογράφων ΞΕΝΙΟΥ στο Μικτό της ΕΣΗΕΑ)

ΕΦΥΓΕ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ παλαίμαχος συνδικαλιστής της ΕΠΗΕΑ

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών αγγέλλει το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή και συναδέλφου Ιάκωβου Πρωτολάτη, που έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Ο Ιάκωβος Πρωτολάτης, που γεννήθηκε στην Πάρο, ήταν από τους παλαιότερους εργαζομένους στη διεκπεραίωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, όπου εργάστηκε επί 40 χρόνια με συνέπεια και αφοσίωση.

Βαθειά δημοκράτης, ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης της ΕΠΗΕΑ. Στη μακρόχρονη συνδικαλιστική του δράση υπερασπίστηκε με αληθινή ανθρωπιά τους συναδέλφους του και συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες του κλάδου. Μιά στάση ζωής που ακολούθησαν με συνέπεια τα παιδιά του Μιχάλης και Σταμάτης.

Ο Ιάκωβος Πρωτολάτης κηδεύτηκε σήμερα στο νησί της Πάρου, που τόσο αγάπησε.

11 Νοε 2009

Μαρτυρία για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ

Του ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΜΟΥΡΗ

"Πιστέψτε με γνωρίζω καλά τον ιδιωτικό τομέα του χώρου και σας διαβεβαιώνω ότι τα παιδιά αυτά δουλεύουν με τον ίδιο (ίσως και με μεγαλύτερο) ζήλο από τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα. Για την ΕΡΤ ρε γ…το, που λέμε χαρακτηριστικά και ας απαξιώνουν τη δουλειά μας μερικές φορές οι καλοθελητές!
ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Γιατί σήμερα το πρωί μπήκα στο γεμάτο από ζωή και δημιουργικότητα συνήθως γραφείο και είδα άδεια τα γραφεία… κλειστές τις οθόνες των Mac… και αναλογίστηκα τι θα συμβαίνει από 1/1/2010 όταν οι συμβάσεις τους θα έχουν λήξει (κάποιων έληξαν ήδη). Οι συνάδελφοι απεργούν για το αυτονόητο…

Γιατί μόνο ως αστείο ακούν ότι δεν θεωρούνται απαραίτητοι για να τους υπογράψουν τις ανανεώσεις των συμβάσεων…
Ότι είναι βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό…
Το ίδιο βράδυ που όλη η Ελλάδα θα εύχεται Καλή Χρονιά τα παιδιά θα βγαίνουν στην ανεργία (την οποία έχουν γνωρίσει καλά πολλοί από αυτούς) και μάλιστα σε μια περίοδο ύφεσης που είναι αδύνατο να βρουν δουλειά σε ιδιωτικά κανάλια/εταιρείες παραγωγής άμεσα.
Αισθάνθηκα την ανάγκη να εξωτερικεύσω κάποιες σκέψεις/αγωνίες μου για τα παιδιά αυτά, αλλά και για το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος σε παλιές πρακτικές αναθέσεων σε εταιρίες/ημέτερους κλπ αυτού του τόσο σημαντικού και ζωντανού κομματιού της ΕΡΤ…


PS. Για αυτούς που θα πουν ότι τέτοια ανάθεση ήταν και με τη RED-BEE, ως καθ’ύλην αρμόδιος θα απαντήσω ότι η συγκεκριμένη συνεργασία ήταν ένα τεράστιο ΣΧΟΛΕΙΟ για όλο το μαγαζί και η αφορμή για αυτή την εσωτερική αναδιοργάνωση/δημιουργία του τμήματος τρέιλερ το οποίο θα μπορεί πλέον να φέρει σε πέρας αντιστοίχου μεγέθους projects/rebrands όπως έγινε ήδη με το πρόσφατο rebrand της Ψηφιακής κλπ Αλλά αυτό το θέμα δεν το συνεχίζω τώρα γιατί μπορώ να το αναλύσω πολύ περισσότερο σε κάποιο άλλο post…
Με τιμή
Νίκος Τσιμούρηςυπεύθυνος ERT Creative"

Μαρτυρία για τους συναδέλφους "συμβασιούχους" της ΕΡΤ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την επιστολή του επικεφαλής του δημιουργικού της ΕΡΤ, του κ. Νίκου Τσιμούρη, που έχει δημιουργήσει ένα τμήμα – πρότυπο στην ΕΡΤ, με μοναδικά αποτελέσματα, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου.
Διαβάστε την επιστολή του και θα καταλάβετε πολλά από τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ, έναν οργανισμό που είναι φορτωμένος με πληθώρα μονίμων εργαζομένων από δεκαετίες σκανδάλωδων προσλήψεων που δυστυχώς λόγω έλλειψης μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης αδυνατούν να ακολουθήσουν τις νέες τεχνολογίες της τηλεόρασης και δεν μπορούν πλέον να αποδώσουν και από την άλλη έχει εκατοντάδες νέους εργαζόμενους που βρίσκονται εκεί με συμβάσεις έργου, προσφέρουν σημαντικό έργο στη λειτουργία του οργανισμού, αλλά για “οικονομικούς” λόγους η διοίκηση αρνείται να δεχτεί ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες:
Ονομάζομαι Νίκος Τσιμούρης και είμαι υπεύθυνος του τμήματος τρέιλερ/δημιουργικού/γραφικών της ΕΡΤ ΑΕ. Σας στέλνω αυτό το mail γιατί νομίζω πως είσαστε και σεις ένα βήμα έκφρασης για εμάς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ ώστε να ακουστεί η φωνή μας πέρα από ταμπέλες, εμπάθειες και μικρο-μεγαλοσυμφέροντα. Ο,τι αναφέρω μπορεί να αφορά το τμήμα μου, αλλά πιστεύω ότι γενικά αφορά και άλλα τμήματα της εταιρείας…
Από το 1997 που ξεκίνησα ως συμβασιούχος γραφίστας (με μεταγραφή από ιδιωτικό κανάλι) στην ΕΡΤ, προσπάθησα έστω και με τα πενιχρά μέσα της εποχής εκείνης να βοηθήσω από το πόστο μου (και με τη βοήθεια 1-2 συναδέλφων) ώστε η ΕΡΤ να δείξει ένα πιο φρέσκο πρόσωπο και κυρίως να μειωθούν τα τεράστια ποσά που έδινε μέχρι τότε η ΕΡΤ σε εταιρείες του χώρου για την κατασκευή σημάτων, γραφικών, τρέιλερ κλπ.

Για όσους ξέρουν από το χώρο μας είναι προφανές ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει κερδίσει κάποια εκατομμύρια ευρώ από την δουλειά αυτών των παιδιών… Το 2008 μάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Παναγόπουλου (πρέπει να θεωρηθεί μια από τις παρακαταθήκες που αφήνει στην ΕΡΤ) και με αφορμή την συνεργασία με την RED-BEE, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην ΕΡΤ ένα ΕΝΙΑΙΟ τμήμα τρέιλερ-δημιουργικό με σκοπό αρχικά την υποδοχή του πακέτου γραφικών της RED-BEE και στην συνέχεια την κεντρική διαχείριση του ONAIR look και τρέιλερ της ΕΡΤ ΑΕ.

Στο τμήμα αυτό εργάζονται (πλην 3-4 εξαιρέσεων) συμβασιούχοι των ειδικοτήτων: Σκηνοθέτες , γραφίστες , παραγωγός, μοντέρ FinalCutPro , 3D animator-προγραμματιστής onair graphics/virtual studio , εκφωνητές, κειμενογράφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε ΚΑΜΙΑ επιπλέον πρόσληψη συμβασιούχου για τη δημιουργία του τμήματος αυτού. Προτίμησα την αναδιευθέτυση ταλαντούχων ανθρώπων που δούλευαν χωρίς κεντρική διαχείριση και οργάνωση σε διάφορα πόστα της ΕΡΤ (καθώς και στο παλαιό τμήμα προβολής) απόφαση που στήριξαν τόσο ο κος Παναγόπουλος (Πρόεδρος) όσο και ο κος Λουκάκος (εντετ. σύμβουλος), για να μην επιβαρυνθεί επιπλέον η ΕΡΤ από αυτή την προσπάθεια, από τη στιγμή που είχε ήδη ανθρώπους με πολλή εμπειρία πάνω στο αντικείμενο (και κάποιοι από αυτούς περιζήτητοι στην ” πιάτσα”).


Οι περισσότεροι από τους συμβασιούχους που αναφέρω έχουν συμβάσεις συνολικά πάνω από 5 χρόνια, για να μην πω για κάποιες ατυχείς περιπτώσεις όπου για λίγες ημέρες δεν μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ Παυλόπουλου… Τα παιδιά αυτά (ο μέσος όρος ηλικίας του τμήματος είναι 29-30 έτη) δεν κυνήγησαν ποτέ τη μονιμοποίηση ή τέλος πάντων το δημοσιοϋπαλληλίκι.


Αντίθετα δουλεύουν με τόσο μεράκι που πολλές φορές ξεπερνούν τις 9 ώρες δουλειάς τη μέρα χωρίς μάλιστα να πληρώνονται υπερωρίες-Κυριακές-αργίες-επιδόματα κλπ. Για ναμην πω ότι πολλές φορές παίρνουν τη δουλειά σπίτι τους για να συνεχίσουν και να τη φέρουν την επόμενη μέρα έτοιμη. Θα θυμηθώ παράδειγμα σκηνοθέτη που νοίκιαζε με δικά του λεφτά ταινίες από το video club για να τις βλέπει σπίτι του ώστε να φτιάξει έγκαιρα το τρέιλερ ταινίας που δεν είχε έρθει ακόμη από τον υποτιτλισμό
Πιστέψτε με γνωρίζω καλά τον ιδιωτικό τομέα του χώρου και σας διαβεβαιώνω ότι τα παιδιά αυτά δουλεύουν με τον ίδιο (ίσως και με μεγαλύτερο) ζήλο από τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα. Για την ΕΡΤ ρε γ…το, που λέμε χαρακτηριστικά και ας απαξιώνουν τη δουλειά μας μερικές φορές οι καλοθελητές!
ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Γιατί σήμερα το πρωί μπήκα στο γεμάτο από ζωή και δημιουργικότητα συνήθως γραφείο και είδα άδεια τα γραφεία… κλειστές τις οθόνες των Mac… και αναλογίστηκα τι θα συμβαίνει από 1/1/2010 όταν οι συμβάσεις τους θα έχουν λήξει (κάποιων έληξαν ήδη). Οι συνάδελφοι απεργούν για το αυτονόητο…
Γιατί μόνο ως αστείο ακούν ότι δεν θεωρούνται απαραίτητοι για να τους υπογράψουν τις ανανεώσεις των συμβάσεων…
Ότι είναι βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό…
Το ίδιο βράδυ που όλη η Ελλάδα θα εύχεται Καλή Χρονιά τα παιδιά θα βγαίνουν στην ανεργία (την οποία έχουν γνωρίσει καλά πολλοί από αυτούς) και μάλιστα σε μια περίοδο ύφεσης που είναι αδύνατο να βρουν δουλειά σε ιδιωτικά κανάλια/εταιρείες παραγωγής άμεσα.
Αισθάνθηκα την ανάγκη να εξωτερικεύσω κάποιες σκέψεις/αγωνίες μου για τα παιδιά αυτά, αλλά και για το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος σε παλιές πρακτικές αναθέσεων σε εταιρίες/ημέτερους κλπ αυτού του τόσο σημαντικού και ζωντανού κομματιού της ΕΡΤ…

PS. Για αυτούς που θα πουν ότι τέτοια ανάθεση ήταν και με τη RED-BEE, ως καθ’ύλην αρμόδιος θα απαντήσω ότι η συγκεκριμένη συνεργασία ήταν ένα τεράστιο ΣΧΟΛΕΙΟ για όλο το μαγαζί και η αφορμή για αυτή την εσωτερική αναδιοργάνωση/δημιουργία του τμήματος τρέιλερ το οποίο θα μπορεί πλέον να φέρει σε πέρας αντιστοίχου μεγέθους projects/rebrands όπως έγινε ήδη με το πρόσφατο rebrand της Ψηφιακής κλπ.
πηγή:mediablog

Η "ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Ο Εναλλακτικός Τύπος έδειξε το δρόμο. Οι συνάδελφοι της εφημερίδας "Ημέρα" πήραν την τύχη της εφημερίδας σδτα χέρια τους. Ευχόμαστε καλή αρχή. Οι απολυμένοι του΅Ε.Τ δηλώνουν τη συμπαράσταση τους.
Την δική τους απάντηση θα δώσουν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Ημέρα» στην ιδιοκτησία, που αυθαίρετα έβαλε τέλος στην ιστορική διαδρομή της μετά από 65 χρόνια.
Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωϊ, σε συγκέντρωση που οργανώνουν η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων και η Ενωση Υπαλλήλων και Γραφικών Τεχνών Αχαϊας στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας θα διανεμηθεί δωρεάν το έντυπο «Η Ημέρα των Εργαζομένων».
Η εφημερίδα που επιμελήθηκαν και συνέταξαν οι εργαζόμενοι, για να αποκαλυφθεί πλήρως ποιες ήταν οι πραγματικές αιτίες της αναστολής της έκδοσης.
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, μαζί με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, για την επανέκδοση της ιστορικής εφημερίδας και δεν θα σταματήσουν μπροστά σε κάθε εμπόδιο που σκοπίμως τίθεται.
Περιμένουν το υπουργείο Εργασίας στην συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας να προωθήσει λύσεις για την διασφάλιση των θέσεων των δεκάδων εργαζομένων και της ανεμπόδιστης συνέχισης της πορείας του φύλλου.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να παραστούν και να συμπαρασταθούν στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους.
πηγή: Ergazomenoi Eleftheros Tipos

10 Νοε 2009

Η πρώτη ήττα της GOOGLE

Αποσύρει τις ειδήσεις του από το Google o Μέρντοχ και απειλεί το BBC


Ο Αυστραλός μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις ειδήσεις των εφημερίδων του από την αναζήτηση του Google news, όταν όμως τεθεί σε εφαρμογή η δική του απόφαση να χρεώνει την on line ενημέρωση.
Στη διάρκεια συνέντευξης στο Sky News της Αυστραλίας, ο Μέρντοχ ρωτήθηκε γιατί οι αναγνώστες να πληρώνουν συνδρομή προκειμένου να ενημερώνονται on line, όταν μπορούν να διαβάζουν τις ειδήσεις δωρεάν σε άλλα sites, όπως το BBC.
«Εμείς είμαστε καλύτεροι! Αλλά σε κάθε περίπτωση, αν προσέξετε θα διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου τους είναι κλεμμένο από τις εφημερίδες και θα τους κάνουμε μήνυση για πνευματικά δικαιώματα.»
Ο ίδιος απειλεί επίσης το BBC, θεωρώντας ότι το βρετανικό τηλεοπτικό δικτυο «κλέβει» ειδήσεις από τις εφημερίδες του.
Ο ίδιος πάντως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το θέμα δεν θα φτάσει στα δικαστήρια, αφού «ξέρουν όλοι τι προβλέπει ο Νόμος».
Το BBC δεν σχολίασε τα λεγόμενα του Μέρντοχ.
Τον περασμένο Αύγουστο ο Ρούπερτ Μέρντοχ είχε ανακοινώσει ότι οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων που ανήκουν στον κολοσσό του (Times και Sun στη Βρετανία, Wall Street Journal και New York Post στις ΗΠΑ) θα παρέχουν αποκλειστικά ειδήσεις με συνδρομή.
Ο όμιλος του News Corp ετοιμάζεται να καταργήσει τη δωρεάν πρόσβαση, προσβλέποντας σε πρόσθετες πηγές εσόδων μετά τις σοβαρές απώλειες που ανακοίνωσε, κυρίως λόγω της μείωσης στα διαφημιστικά έσοδα στις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ο «γίγαντας» στο χώρο των μίντια ανακοίνωσε στο τέλος Ιουνίου απώλειες 3,4 δισ. δολαρίων για τη χρονιά που πέρασε και την οποία χαρακτήρισε ο Ρούπερτ Μέρντοχ ως «την πιο δύσκολη στη σύγρονη ιστορία».

Πηγή:ΔΟΛ

24ωρη απεργία στην ΕΡΤ για τους συμβασιούχους

Την κήρυξη προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, που εργάζονται στην ΕΡΤ, τη ραδιοτηλεόραση και την ψηφιακή ΕΡΤ από τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης 11 Νοεμβρίου έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2009, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε το πανελλαδικό συντονιστικό συμβούλιο των συμβασιούχων έργου και ορισμένου χρόνου για:
Να αποκατασταθούν όλοι οι συμβασιούχοι.
Να συναφθούν άμεσα συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των συμβασιούχων.
Να παύσει το δικαίωμα στην εργασία να γίνεται αντικείμενο πελατειακών σχέσεων και συναλλαγών.
Να λήξει επιτέλους το καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας εκατοντάδων συναδέλφων.
Να επαναπροσληφθούν όλοι εκείνοι των οποίων οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου έχουν λήξει.
Να καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες αποδοχές σε όλους τους συμβασιούχους της ΕΡΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα προστατεύσει με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων συναδέλφων και καλεί όλους τους δημοσιογράφους να μετάσχουν μαζικά στην απεργία.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ γύρω απο μιά ακόμή "οικειοθελή¨" αποχώρηση


Επιστολή της συναδέλφου Κατερίνας Γαλανού
Απολυμένης απο το ραδιόφωνο του Αντέννα


"Είναι αλήθεια ότι στο τέλος του Αυγούστου - και ενώ η απαξίωση του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1 έφτανε στο μη περαιτέρω - θέλησα να διερευνήσω το ενδεχόμενο να μετάσχω, στην κατ΄επίφαση όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωσή μου, άτυπη εθελούσια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην επιχείρηση.

Είναι επίσης αλήθεια ότι στο πλαίσιο αυτό ζήτησα μια συνάντηση με τον Κ. Κιμπουρόπουλο ο οποίος άκουσε τον προβληματισμό μου για το τέλμα στο οποίο βρίσκεται βυθισμένο το ραδιόφωνο (την απομάκρυνση με εκβιαστικό τρόπο πολλών συναδέλφων, τις πληροφορίες για μαζικές απολύσεις, το ενδεχόμενο πώλησης κ.λπ) και μετά από μια μακρά συνομιλία με παρότρυνε να απευθυνθώ στο διευθυντή του ΑΝΤ1 Radio Δ. Στάμου ο οποίος χειρίζεται το ζήτημα, καθιστώντας μου σαφή τη δική του αναρμοδιότητα. Εμφανίστηκε δε απολύτως βέβαιος ότι ο κ. Στάμου θα χειριζόταν την περίπτωση μου με απόλυτη εχεμύθεια και με τη δέουσα συναδελφική κατανόηση.
Στη συνάντηση αυτή δεν έκρυψα στον κ. Κιμπουρόπουλο ότι ήμουν πολύ επιφυλακτική να κάνω οποιαδήποτε συζήτηση με το Διευθυντή του ANT1 Radio ακριβώς διότι γνώριζα τις πολύμηνες και ασφυκτικές πιέσεις που είχε ασκήσει σε βάρος συναδέλφων για να εγκαταλείψουν τον ΑΝΤ1 και γιατί έδινε την εντύπωση ότι αντιμετώπιζε το ραδιόφωνο ως επαγγελματική του υποβάθμιση. Δέχθηκα ωστόσο τη διαβεβαίωση του κ. Κιμπουρόπουλου ο οποίος φρόντισε να ενημερώσει προσωπικά τον κ. Στάμου.
Είναι επίσης αλήθεια ότι υπήρξε μια συνάντηση με τον κ. Στάμου στις αρχές Σεπτεμβρίου όπου μου περιέγραψε τις .ζοφερές προοπτικές του ANT1 με ένα λεξιλόγιο σχεδόν καταστροφής ενώ σχεδόν με συνεχάρη για την απόφασή μου.
Κατέστησα σαφές ότι από μέρους μου δεν υπάρχει καμιά ειλημμένη απόφαση αλλά ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στον ΑΝΤ1 και όσα και ο ίδιος αφήνει να εννοηθούν. Στη συνέχεια της συζήτησης μου ανέφερε , πάνω κάτω όπως είπε, το ποσό που δικαιούμαι σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασής μου προσθέτοντας και το επιπλέον ποσό που δίνεται ως bonus αποχώρησης. Με παρέπεμψε πάντως και στην εκπρόσωπο των διοικητικών υπηρεσιών κ. Κουφοπούλου για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης μου. Πράγματι ενημερώθηκα από την κ. Κουφοπούλου και σ' αυτή τη συνάντηση τελείωσε από μέρους μου η διαδικασία διερεύνησης.
Λίγες ημέρες αργότερα - και αφού είχαν ήδη προκηρυχθεί εκλογές - ο κ. Στάμου επανήλθε με τηλεφώνημα στο οποίο τον ενημέρωσα ότι τα δεδομένα σε σχέση με το τέλος του καλοκαιριού οπότε είδα τον κ. Κιμπουρόπουλο έχουν αλλάξει και δεν επιθυμώ να συνεχιστεί οποιαδήποτε συζήτηση.
Πράγματι το διάστημα της προεκλογικής περιόδου δεν υπήρξε καμιά συνέχεια, όμως λίγο μετά τις εκλογές δέχθηκα ένα νέο τηλεφώνημα για μια νέα συνάντηση προκειμένου να μου εξηγήσει εκ νέου την κατάσταση και να διατυπώσει νέα βελτιωμένη πρόταση. Τόσο κατά τη διάρκεια αυτού του τηλεφωνήματος όσο και στη συνάντηση μας που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου -σε χώρο εκτός του ANT1 για λόγους δήθεν εχεμύθειας όπως και η αρχική- του επανέλαβα ότι δεν είναι κίνηση σωφροσύνης να φύγω από τον ANT1 τώρα στο κορύφωμα της οικονομικής κρίσης που ελαχιστοποιεί κάθε πιθανότητα αναζήτησης άλλης δουλειάς.
Ο κ. Στάμου μου επανέλαβε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε οριακό σημείο , ότι ο Δεκέμβρης είναι κρίσιμος μήνας για την πορεία του Ραδιοφώνου σε ότι αφορά τα έσοδα και άφησε να πλανάται το ενδεχόμενο ότι τους προσεχείς μήνες να μην μπορεί να καταβάλλει τις νόμιμες αποζημιώσεις!
Επανήλθε όντως με βελτιωμένη οικονομική πρόταση επισημαίνοντας πολλαπλώς ότι έδωσε πραγματικό αγώνα προκειμένου να εξασφαλίσει αυτό το ποσό και με έμφαση τόνισε: δεν θέλω απλώς να σε εξυπηρετήσω αλλά να σε ικανοποιήσω.
Στη νέα άρνηση που εισέπραξε από μέρους μου, παρά τη νέα οικονομική προσφορά, μου επέστησε με προφανή απειλητική διάθεση την προσοχή ότι « σε λίγο θα αναλάβουν άλλοι» . Ξεπέρασα την απειλή πιστεύοντας ότι ήταν απλώς μια προσπάθεια πίεσης . Στο τέλος της συνάντησης με ρώτησε αν η προσφορά του απέχει από αυτό που εγώ σκεφτόμουν, για να λάβει την απάντηση «Πολύ, όσο υπάρχει αυτή η κρίση στην αγορά».
Να σημειώσω ότι ουδέποτε, είτε στις συναντήσεις είτε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, διατύπωσα οποιαδήποτε κρίση για το ύψος του ποσού που μου πρότεινε, αν δηλαδή ήταν μικρό ή μεγάλο, ούτε έθεσα οποιαδήποτε απαίτηση ή ανέφερα ποσό ως πλαφόν ή ταβάνι ή άφηνα περιθώρια να θεωρηθεί ότι η στάση μου υπέκρυπτε διάθεση παζαρέματος. Για το λόγο αυτό ουδέποτε ρώτησα είτε την Ενωση Συντακτών είτε εργατολόγο είτε τη συνάδελφο που καλύπτει το εργατικό ρεπορτάζ ποιο είναι το ύψος της νόμιμής αποζημίωσης ώστε να προβώ στους υπολογισμούς που θα ήταν εύλογο να κάνω εφόσον είχα .αποφασίσει να φύγω.
Ακριβώς μια εβδομάδα αργότερα στις 29 Οκτωβρίου δέχθηκα τηλεφώνημα και πρόσκληση από την εκπρόσωπο των διοικητικών υπηρεσιών, κ. Κουφοπούλου, να συναντηθούμε την επόμενη ημέρα στο γραφείο της. Εχοντας τη βεβαιότητα ότι η στάση μου ήταν διαυγής απέστειλα e -mail στον κ. Στάμου ζητώντας να πληροφορηθώ αν ήταν ενήμερος της πρωτοβουλίας της κ. Κουφοπούλου και αν γνώριζε το περιεχόμενο αυτής. Σημείωνα μάλιστα στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα ότι από πλευράς μου δεν υπήρχε κανένα αντικείμενο συζήτησης με την κ. Κουφοπούλου. Δεν απάντησε ποτέ, ούτε την ίδια μέρα, ούτε την επόμενη που είχε προγραμματιστεί η συνάντηση.
Πήγα στο ραντεβού με την κ. Κουφοπούλου την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και το πρώτο πράγμα που την ρώτησα ήταν αν το ραντεβού ήταν σε γνώση του κ. Στάμου, στο οποίο μου απάντησε καταφατικά. Η κ. Κουφοπούλου άρχισε να μου επαναλαμβάνει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στον ΑΝΤ1, πόσο οριακά είναι τα πράγματα για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους και να υποδεικνύει πιεστικά ότι πρέπει να αποδεχθώ την «πολύ καλή πρόταση» διαφορετικά, άφησε να εννοηθεί, ότι θα ακολουθηθεί άλλη οδός.
Τη ρώτησα περισσότερες από πέντε ή έξι φορές αν το περιεχόμενο της συνάντησης και του μηνύματος που προσπαθούσε να μου στείλει ήταν: ή αποδέχεσαι την προσφορά ή κινείται η διαδικασία λύσης συνεργασίας και αν εμμέσως πλην σαφώς μου δήλωνε: παίρνεις τα πολλά ή φεύγεις με τα λίγα και απόλυση.
Στην προσπάθεια της να υπεκφύγει αναλύοντας την συνολική προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ANT1 βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα και μοναδικό δικό μου ερώτημα: μου λέτε ότι είτε θα πάρω τα χρήματα αυτά και θα υπογράψω ή θα κινήσετε τη διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης μου; Αυτό μου λέτε; Φανερά πιεσμένη και εκνευρισμένη στο πέμπτο ή έκτο πανομοιότυπο ερώτημά μου απάντησε «Ναι λοιπόν. Εν μέρει αυτό σας λέω».
Το επόμενο αυτονόητο ερώτημα που ετέθη από πλευράς μου ήταν αν αυτή ήταν η δική της θέση ή αν αποτελεί και τη θέση του Διευθυντή του Ραδιοφώνου του ΑΝΤ1. Μου απάντησε καταφατικά. Μάλιστα μου ανέφερε ότι ο κ. Στάμου της ζήτησε να πραγματοποιήσει το ραντεβού προκειμένου να με πιέσει.
Στην επισήμανσή μου ότι αυτό συνιστά ωμό εκβιασμό και ότι δεν έχω πλέον να πω κάτι μαζί της αλλά θα απευθυνθώ αμέσως στον κ. Στάμου έσπευσε εμφανώς πανικόβλητη να καλέσει το Διευθυντή του Ραδιοφώνου του ΑΝΤ1 να έρθει στο γραφείο της. Λίγα λεπτά αργότερα κατέφτασε και ο κ. Στάμου ο οποίος μου είπε ότι με αναζητούσε στο κινητό μου αλλά ήταν κλειστό, πράγμα ψευδές καθώς η μόνη κλήση του που καταγράφηκε ήταν την ώρα της συνάντησης με την κ. Κουφοπούλου ενώ ουδέποτε απάντησε και στο σχετικό e-mail που του είχα στείλει το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.
Του ανέφερα την παραδοχή της κ. Κουφοπούλου ότι η συνάντηση είχε το εκβιαστικό πλαίσιο «πάρε αυτά τα λεφτά για να μην απολυθείς με πολύ λιγότερα» και τον κατηγόρησα ευθέως για δόλια και ανήθικη μεθόδευση και ωμό και απαράδεκτο εκβιασμό. Με τεράστια έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν φάνηκε να ενοχλείται και πολύ από τη βαριά κατηγορία που του απηύθυνα. Αντιθέτως σε συμπαιγνία με την κ. Κουφοπούλου υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήμουν ούτως ή άλλως «προγραμμένη» και σ' αυτούς που θα βρισκόταν σύντομα εκτός ΑΝΤ1.
Επιχείρησε μάλιστα να με πείσει ότι η δική του προσπάθεια συνίστατο στο να αποτρέψει το...μοιραίο ( δηλ. την απόλυσή μου) νωρίτερα ζητώντας από την κ. Κουφοπούλου να επικυρώσει τα λέγομενά του, πράγμα το οποίο εκείνη έκανε πρόθυμα.
Σε μια ακόμη πιο εξευτελιστική παράσταση ο κ. Στάμου και η κ. Κουφοπούλου παίζοντας ο πρώτος το ρόλο του καλού και η δεύτερη του κακού έκαναν ένα ευτελές παζάρι με το τελικό ποσό του bonus αποχώρησης με τον κ. Στάμου να δηλώνει σε μια στιγμή...υπέρτατης γενναιοδωρίας : «εγώ με ευθύνη μου βάζω άλλα τρία χιλιάρικα στην κ. Γαλανού» και την κ. Κουφοπούλου να δηλώνει δήθεν προβληματισμένη ότι πρέπει να ζητήσει την έγκριση.
Ηταν από τις ελάχιστες φορές στη ζωή μου που αισθάνθηκα τόση ντροπή για λογαριασμό κάποιου άλλου.
Ζήτησα σχεδόν ενστικτωδώς να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Υπέκυψα. Αλλά όχι στον εκβιασμό και το φόβο μήπως με απολύσουν.
Υπέκυψα αποκλειστικά και μόνο στην αδιαπραγμάτευτη ανάγκη να διασφαλίσω την προσωπική και επαγγελματική μου αξιοπρέπεια.
Να ξεμπερδέψω με όσους προσβάλλουν εμένα, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, την ιστορία του ΑΝΤ1 , το όνομα και την επιχειρηματική υπόσταση του ιδρυτή του ομίλου κ. Μ. Κυριακού. Εργάστηκα στο ραδιόφωνο σχεδόν 20 χρόνια, ολόκληρη την ενήλικη ζωή μου!!! Τιμώ κάθε γνώση , κάθε ευκαιρία , κάθε εμπειρία που μου πρόσφερε.
Τιμώ το ψωμί που έφαγα ,όπως με έμαθε ο πατέρας μου. Είμαι βαθύτατα ευγνώμων στον κ. Μ. Κυριακού και τον ΑΝΤ1 διότι εργάστηκα τόσα χρόνια σε ένα περιβάλλον, σεβασμού, έντιμων σχέσεων, αρχών και ασφάλειας.
ΥΓ : Υπέκυψα και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι δυστυχώς είχα την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ενωση Συντακτών θα έμενε για μια ακόμη φορά θεατής, βυθισμένη στη δική της εσωστρέφεια. Θα συνέχιζε να δίνει την ιδιότυπη και προκλητική ασυλία. Φαίνεται πως και εκεί οι παρεούλες είναι πιο δυνατές από τις φωνές διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων.
ΥΓ. Η επιστολή αυτή είναι χρέος προς τον εαυτό μου και τους συναδέλφους και τον ΑΝΤ1 και δεν εντάσσεται σε καμιά λογική αντεκδίκησης.

Εργαζόμενοι Ραδιοφώνου ΑΝΤΕΝΝΑ πρός ΕΣΗΕΑ: Να κάνετε αυτό που πρέπει.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που παρέστησαν στη συνέλευση των εργαζομένων του ΡΦ ΑΝΤΕΝΝΑ, ενημερώθηκαν, για ακόμη μία φορά διεξοδικά :
---Για το κύμα ''οικειοθελών απολύσεων'', που το τελευταίο διάστημα είναι αλλεπάλληλες.
---Για τις μεθοδεύσεις και τις πιέσεις της Δ/νσης, στους εργαζόμενους να αποχωρήσουν, οι οποίες, διαθέτουν πλεον και στοιχεια εκβιασμού.
Επισημάνθηκε ότι το δημοσιογραφικό δυναμικό του ραδιοφώνου, έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3 μόνον τον τελευταίο χρόνο. Διαβάστηκε μάλιστα επιστολή - καταγγελία εργαζόμενης, που αποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, εύγλωτη και αποκαλυπτική, ως προς τα γεγονότα που την οδήγησαν στην έξοδο.
Οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν το ΔΣ να πράξει οτι χρειάζεται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας που κινδυνεύουν και την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Τα μέλη του ΔΣ δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται πλέον ότι πρόκειται περί απολύσεων και όχι αποχωρήσεων και συμφώνησαν ότι το θέμα περνά στο εξής, στα χέρια του Συνδικαλιστικού οργάνου, όπως και οι αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Μετά τη σύγκληση του Μικτού Συμβουλίου αύριο, τα μέλη δεσμεύθηκαν οτι οι δυσμενείς εξελιξεις στο ΡΦ του ΑΝΤΕΝΝΑ θα τεθούν στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την Τεταρτη και ότι η εκπρόσωπος των εργαζομένων, θα είναι στη διάθεση του Συμβουλίου για οποιαδήποτε διευκρίνηση.
Το σημαντικότερο είναι οτι επαναδεσμεύθηκαν στο να κληθεί ο Διευθυντής του σταθμού Δημήτρης Στάμου , να δώσει εξηγήσεις για το μέλλον του ραδιοφωνου και τους σχεδιασμούς του - ενώπιον του Συμβουλίου - ακόμη κι αν δεν εχει επιτευχθεί η συγρότηση Προεδρείου κι αυτό λόγω του κατεπείγοντoς τους θέματος.
Οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν είναι πλέον πρωτοβουλία αλλά και ευθύνη της ΕΣΗΕΑ.

9 Νοε 2009

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ

Τήν παραίτηση του υπέβαλε ο Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε., Χρήστος Παναγόπουλος. Η παραίτηση του προκάλεσε αίσθηση καθώς διαφαινόταν ότι θα παρέμενε στην θέση του μέχρι να απομακρυνόταν από την νέα κυβέρνηση έτσι ώστε να πάρει αποζημίωση.
Ο κ. Παναγόπουλος είχε σύμβαση μέχρι το 2011 και διαμήνυε ότι δεν επρόκειτο να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση καλείται τώρα να πάρει άμεσες αποφάσεις για την αντικατάσταση του. Στην επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς ο κ Παναγόπουλος τονίζει ότι είχε επανειλημμένως επισημάνει στην κυβέρνηση κάποια κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα που απασχολούν τη δημόσια τηλεόραση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, χωρίς να λάβει ουδεμία απάντηση.

Το πλήρες κείμενο της παραίτησής του έχει ως εξής
«Με τις Α.Π. 920-4/11/09 και 940-23/11/09 επιστολές μου, σας επεσήμανα μερικά από τα κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία -είτε προφορικώς είτε εγγράφως- από πλευράς σας.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι κάθε ημέρα που περνά πολλαπλασιάζει και διογκώνει τα προβλήματα.
Κατόπιν αυτού και καθώς ανέμενα για μακρύ και εύλογο χρονικό διάστημα την εκ μέρους σας πρωτοβουλία, θεωρώ ότι η περαιτέρω παραμονή μου ουδέν προσφέρει στη δημόσια Ρ/Τ και για το λόγο αυτό σας υποβάλλω με την παρούσα την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου Δ.Σ. & Διευθύνοντος Συμβούλου.
Παρακαλώ να με αποδεσμεύσετε το ταχύτερο δυνατό, ορίζοντας το πρόσωπο, το οποίο θα ενημερώσω και στο οποίο θα παραδώσω».
πηγή: foreign press

8 Νοε 2009

Συνεδρίαση στην ΠΟΕΣΥ για Δημοτικά Ραδιόφωνα και Συμβασιούχους ΕΡΤ

Συνεδρίαση όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων που συμμετέχουν στην ΠΟΕΣΥ πραγματοποιείται αύριο στις 11πμ προκειμένου να συζητηθούν τα καυτά θέματα των συμβασιούχων της ΕΡΤ και των Δημοτικών Ραδιοφώνων.
Γιαυτό το θέμα των Δημοτικών Ραδιοφώνων η ΕΣΗΕΑ είχε προ πολλού έτοιμη τροπολογία, απορρίπτοντας την αντίστοιχη τροπολογία της ΚΕΔΚΕ(αν και δεν την «πάλεψε» όσο και όπως έπρεπε η πλειοψηφία του προηγούμενου συμβουλίου καθώς θεωρούσαν ότι…υπάρχει χρόνος!!). Για το ίδιο θέμα το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ έχει εκδώσει την πιο κάτω ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ανασφάλεια των εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ για την επαπειλούμενη μετατροπή τους σε Α.Ε. μεγαλώνει όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία: 1η Ιανουαρίου 2010.
Ο φόβος μαζικών απολύσεων, εν μέσω κρίσης, η απαξίωση των μέσων και τέλος η πιθανή παράδοσή τους με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιωτικά συμφέροντα είναι εύλογος και απόλυτα δικαιολογημένος. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) βρίσκεται στο πλευρό όλων των συναδέλφων, προσυπογράφει τα αιτήματά τους (όπως έκανε από την πρώτη στιγμή) και αγωνίζεται μαζί τους για τη διασφάλιση:
--- Όλων των θέσεων εργασίας,
---Του κοινωφελούς χαρακτήρα όλων των δημοτικών ΜΜΕ,
---Της χρηματοδότησης των δημοτικών ΜΜΕ από τους οικείους ΟΤΑ,
---Της απρόσκοπτης αδειοδότησης των δημοτικών ΜΜΕ και την τροποποίηση των προβλέψεων του «νόμου Ρουσόπουλου» που επιτρέπει αδειοδότηση μόνο Ανωνύμων Εταιρειών.
Οι εν λόγω συχνότητες, ως δημόσια περιουσία δεν πρέπει να μπορούν να μεταβιβαστούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε ιδιώτες.

Κάποιους βολεύει το "ροκάνισμα" του χρόνου - αλλά όχι τους εργαζόμενους

Με παρελκυστική τακτική και δικαιολογίες “ροκανίζει” τον χρόνο ο Πάνος Σόμπολος στην ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να παραμένει στο Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών ως “πλειοψηφούσα παράταξη” και ο ίδιος ως (μη) εκτελών χρέη προέδρου, χωρίς καμία υποχρέωση και με σχεδόν όλα τα προνόμια. Αν και έχει γίνει σαφές ότι ο κ. Σόμπολος δεν πρόκειται να ψηφιστεί για πρόεδρος, ο ίδιος επιμένει να μην προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια σε εκλογές, όπως του έχει υποδειχθεί και από τη “Συσπείρωση” και με διάφορες παραλλαγές από τις παρατάξεις της Νανάς Νταουντάκη και του Δημήτρη Κουμπιά. Προτιμάει να κολλήσει σε μια καρέκλα, από την οποία όχι μόνο αδρανεί για τα προβλήματα των δημοσιογράφων, αλλά και λειτουργεί σε βάρος τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αδυναμία της ΕΣΗΕΑ -πλην των παρατάξεων της “Συσπείρωσης” και της “Μαχόμενης”- να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στον ρόλο της και να υπερασπιστεί τη θέση εργασίας της συνδικαλιστικής εκπροσώπου στον παλιό “Ελεύθερο Τύπο” στη νέα του έκδοση, όπως καταγγέλλει η ίδια η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, Ματίνα Παπαχριστούδη.
Αν και η στάση ορισμένων παρατάξεων της ΕΣΗΕΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και να καταγγελθεί από το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ την ερχόμενη Τρίτη, μέγα ζήτημα ανακύπτει από την αδυναμία της ΕΣΗΕΑ να υποστηρίξει τον ρόλο της και να υπερασπιστεί τους εκλεγμένους συνδικαλιστές της, εκπροσώπους των μελών της στα επιμέρους ΜΜΕ. Αντιλαμβάνεται κανείς έτσι τι μεταχείριση μπορεί να έχει ένας “απλός δημοσιογράφος” που δεν ανήκει στο παρεάκι Σόμπολου.
Διότι ο αποκλεισμός της Ματίνας Παπαχριστούδη από τον νέο “Ε.Τ.” (που κυκλοφορεί αύριο) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συνδικαλιστικής δίωξης, στην οποία ο κ. Σόμπολος όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά έδειξε να μην αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να αντιδράσει. Από την άλλη πλευρά, δύο μέλη της παράταξης του “Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία” προσελήφθησαν στη νέα εφημερίδα – και χωρίς να ακουστεί ώς τώρα ότι έθεσαν θέμα πρόσληψης της συνδικαλιστικής εκπροσώπου.
“Ποσώς με ενδιέφερε ως επαγγελματία εάν θα εργαζόμουν στη νέα έκδοση της εφημερίδας. Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο είναι να μην δέχεται το συνδικαλιστικό μας σωματείο να υποστηρίξει τη θέση του”, λέει στην επιστολή της η Ματίνα Παπαχριστούδη και αφήνει να κρίνει ο δημοσιογραφικός κόσμος την εικόνα ορισμένων παρατάξεων της ΕΣΗΕΑ και του κ. Σόμπολου.
Για την ιστορία: Μερικές φορές πραγματικά “οι καλοί δεν χάνονται”. Η Ματίνα, από τις καλύτερες επαγγελματίες στον τομέα της, δεν έμεινε χωρίς δουλειά και θα μπορεί να βλέπει τον γιο της τον Αναστάση τα απογεύματα…
Νταρζάνου Α., Η ΑΥΓΗ: 08/11/2009