17 Νοε 2012

Η ΕΣΗΕΑ για τον Ρούσσο Βρανά


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αναγγέλλει με άφατη λύπη την απώλεια του βετεράνου δημοσιογράφου Ρούσσου Βρανά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Ρούσσος Βρανάς του Πέτρου, γεννήθηκε το 1950 στα Χανιά. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μιλούσε τρεις ξένες γλώσσες.

16 Νοε 2012

«Εφυγε» ο Ρούσσος Βρανάς

Πέθανε ο Ρούσσος Βρανάς. Εκλεκτός συνάδελφος -με όλη τη σημασία της λέξης. Ολο και φτωχότεροι μένουμε από σημαντικούς ανθρώπους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν ΤΑ ΝΕΑ στην ιστοσελίδα τους:

Τα «ΝΕΑ» πενθούν για την απώλεια του αγαπημένου συναδέλφου Ρούσσου Βρανά, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο Ρούσσος γεννήθηκε στα Χανιά το 1950. Στην Ε' Γυμνασίου έφυγε με υποτροφία για το Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπου τελείωσε το σχολείο. Ηταν 18,5 ετών και μέλος του ΠΑΚ όταν σπούδαζε στη Νομική Θεσσαλονίκης. Τον Αύγουστο του '69, μεσούσης της χούντας, επηρεασμένος από μια ομιλία του Γεώργιου-Αλέξανδρου Μαγκάκη πέταξε μια βομβα μολότοφ στις εγκαταστάσεις του κλιμακίου του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη. Το χτύπημα θεωρήθηκε ιδιαίτερα συμβολικό στην εποχή του.

ΠΟΕΣΥ: Η πραγματική χρυσή αυγή


Αισθήματα ύψιστης τιμής εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), για τους νεκρούς και τις δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές, φοιτητές και εργαζόμενους των «γεγονότων του Πολυτεχνείου», αναγνωρίζοντας την επίδραση των αγώνων τους στο γκρέμισμα της χούντας και την επαναφορά της δημοκρατίας.

  Οι ηρωικές εκείνες μάχες των αγωνιστών, μέσα και γύρω από το Πολυτεχνείο, έχουν καταγραφεί από τις πρώτες μέρες της μεταπολίτευσης στις ιστορικές σελίδες των αγώνων του λαού μας για ψωμί, παιδεία κι ελευθερία και καμία μαύρη φασιστική πέννα δεν μπορεί να τις διαγράψει. Αυτούς τους αγώνες τους διατηρεί ζωντανούς η ιστορική μνήμη του λαού μας. Ήταν μια πραγματική χρυσή αυγή για τη χώρα μας κι όχι ένα χοντροκομμένο φασιστικό και απεχθές μόρφωμα λογοκλοπής.

ΠΟΕΣΥ: Ευρεία σύσκεψη για κλιμάκωση των αγώνων μας


Με στόχο την ανασύνταξη και τον επανασχεδιασμό των κινητοποιήσεων του δημοσιογραφικού κόσμου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), συγκαλεί ευρεία σύσκεψη με τα Προεδρεία και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των πέντε Ενώσεων-μελών της Ομοσπονδίας. Έχει κληθεί και ο Πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Θέματα της σύσκεψης είναι:

 •οι αρπακτικές διαθέσεις της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των διαφημιστών για το αγγελιόσημο,
 •οι συλλογικές συμβάσεις και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 11:00 στο κτίριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Νέες απεργίες και στάσεις εργασίας

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στους ραδιοφωνικούς σταθμούς "FLASH" και "NITRO 102,5". Νέες στάσεις εργασίας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM" και στον τηλεοπτικό σταθμό "SUNNY TV".

«Εφυγε» ο Λευτέρης Γενεράλης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του παλαίμαχου δημοσιογράφου, Λευτέρη Γενεράλη, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 88 ετών.

Η ΕΣΗΕΑ για τον εμπαιγμό των εργαζομένων του "ALTER"



Δεν έχει προηγούμενο η ταλαιπωρία και ο εμπαιγμός εκατοντάδων εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER», με τους εργαζόμενους να παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι. Τώρα μαθαίνουμε ότι η διεύθυνση του σταθμού μοιράζει εν κρυπτώ υποσχέσεις για καταβολή κάποιου ποσού σε ορισμένους μόνο εργαζόμενους(τεχνικούς, διοικητικούς και δημοσιογράφους) με αντάλλαγμα να αποσύρουν την υπογραφή τους από την αίτηση πτώχευσης που ετοίμαζαν.

Είναι προφανές ότι η διεύθυνση του σταθμού πατώντας πάνω στην απελπισία των απλήρωτων εργαζομένων επιχειρεί να ανοίξει όπως-όπως τον σταθμό. Ακόμη και αυτά τα ανταλλάγματα που υπόσχεται η διεύθυνση δεν πρόκειται να δοθούν αμέσως, όπως διευκρίνισε στη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Γκότσης, αλλά όταν τελειώσει η διαδικασία με την προσφυγή στο άρθρο 99.

«Τυράκι» του Κουρή για το 99 η «λίστα» με τις υπογραφές



Αποκλειστικά ο διάλογος των σωματείων με τον Ευ. Γκότση


Ως μοχλό πίεσης για να μπει στο άρθρο 99 θα χρησιμοποιήσει η εργοδοσία του Αλτερ τους εργαζόμενους που υπογράφουν το «χαρτί» που εμφανίστηκε, στο γνωστό… καμαράκι, από μία ομάδα σε συγκεκριμένα άτομα.

Αυτή και πολλές άλλες ειδήσεις βγήκαν από την χθεσινή συνάντηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον εκπρόσωπο της προσωρινής διοίκησης της εργοδοτικής εταιρείας Στάθη Γκότση ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχθηκε ο απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις (προς απόδειξη επισυνάπτονται τα σημαντικότερα σημεία του διαλόγου).

Ο κ. Γκότσης, ο οποίος δύσκολα μπορούσε να κρύψει την ανησυχία του από το ενδεχόμενο να βρεθεί η επιχείρηση μπροστά στο σύνολο των εργαζομένων που θα απαιτούν τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, υπήρξε άκρως αποκαλυπτικός.

Είπε, λοιπόν, μεταξύ άλλων ότι:

--- Δεν πρόκειται να πάρει κανείς λεφτά τώρα(σ.σ. εκτός και αν έχουν δοθεί κάποια χρήματα κάτω από το τραπέζι, όλα είναι πιθανά στις αδιαφανείς διαδικασίας!!!), ούτε θα ανοίξει το κανάλι πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του άρθρου 99.

--- Οι εργαζόμενοι είναι «κουμπί» (από μεριάς πιστωτών αλλά και γι αυτό που εκπροσωπούν) στη διαδικασία του 99, ενώ υπάρχει κατ΄ αρχήν συμφωνία κάποιων τραπεζών (Εθνική, Eurobank κ.λπ.)

--- Τα χρήματα που θα δοθούν κάποτε (μετά το 99) θα δοθούν από τον επενδυτή (εκτός από τον κ. Μαρινάκη, υπάρχει και δεύτερος, όπως είπε) σ΄αυτούς που θα μείνουν (250 που ο κ. Γκότσης έχει εισηγηθεί να γίνουν περισσότεροι, ίσως 300-350) αλλά ποτέ όλοι όσοι δούλευαν πριν. Για αυτούς που δεν θα εργαστούν «μπορεί να γίνει κάποια συζήτηση, να πάρουν κάποια λεφτά»!!!

--- Το «χαρτί» προς υπογραφή που διακινείται δεν είναι σε γνώση της εταιρείας, ούτε έχει συνταχθεί από αυτήν

--- Την επιλογή των εργαζόμενων που υπογράφουν δεν την έκανε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο Κουρής, ο οποίος έχει αντιρρήσεις στην αναλογία των ειδικοτήτων (σ.σ. όπως αναφέρθηκε δημόσια ο Κουρής απαίτησε έναν κατάλογο 50 ατόμων. Τα υπόλοιπα συμπληρώθηκαν από τους τρείς τεχνικούς που είχαν την πρωτοβουλία της επαφής με τον Κουρή και επέλεξαν κυρίως από τον κατάλογο αυτών με τους οποίους είχαν υπογράψει αίτηση πτώχευσης- χωρίς να έχει κατατεθεί- αλλά όχι αυστηρά. Έτσι, εξηγείται το πώς άτομα που δεν είχαν υπογράψει για πτώχευση ήταν μέσα στη λίστα και άλλοι που δεν συμμετείχαν σ΄αυτή την κίνηση ήταν μέσα στη λίστα)

--- Η πρόταση αυτή που συζητείται τώρα ήταν ή ίδια η πρόταση Κουρή στην αρχή του χρόνου η οποία είχε απορριφθεί από όλους αλλά πιο έντονα από αυτούς που τώρα την προτείνουν!!!

Εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία προς την εφημ. "ΚΕΡΔΟΣ"


Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α., απέστειλαν την ακόλουθη εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία προς την εταιρεία η οποία εκδίδει την εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ» :

«ΠΡΟΣ

Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η οποία εδρεύει στο Χαλάνδρι Αττικής, οδός Ριζαρίου αρ. 16 και εκπροσωπείται νόμιμα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α., διαμαρτύρονται για μια ακόμη φορά για την μονομερή και αυθαίρετη μεταβολή που διενεργήσατε στις αποδοχές των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ».

Επειδή η καταβολή των οφειλομένων των εργαζομένων δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ» και την ιστοσελίδα “kerdos.gr” που διενεργήσατε για τον μήνα Σεπτέμβριο δεν αποτελεί εξόφληση των δεδουλευμένων τους αλλά προκαταβολή, καθώς δεν έχετε καταβάλει το σύνολο των νομίμων αποδοχών.

Ξανά σε δίκη ο Βαξεβάνης


Εκ νέου θα δικαστεί για την υπόθεση δημοσιοποίησης της φερόμενης ως «λίστας Λαγκάρντ» ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού HOT DOC Κώστας Βαξεβάνης, ύστερα από την έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε σε βάρος του η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η Εισαγγελία θεωρεί "νομικά εσφαλμένη" την αθωωτική απόφαση που εξέδωσε την 1η Νοεμβρίου, η πρόεδρος του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για τον δημοσιογράφο και κρίνει ότι η δημοσιοποίηση του καταλόγου ονομάτων καταθετών στην HSBC που φέρεται να είναι η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

15 Νοε 2012

Αναστέλλεται η 24ωρη απεργία στο ρ/σ "DERTI 98,6"


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν σε ένδειξη καλής θέλησης την αναστολή της προκηρυχθείσας για σήμερα 24ωρης απεργίας στον Ρ/Σ «DERTI 98,6», καθώς οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν ενάμιση μισθό, έναντι των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Οι Ενώσεις και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στην περίπτωση, που δεν εξοφληθούν και οι υπόλοιπες οφειλόμενες αποδοχές.

Οι Ενώσεις καταγγέλλουν στο ΣΕΠΕ την εργοδοσία της εφημ. "ΓΑΥΡΟΣ"


Τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή-καταγγελία για την εφημερίδα «ΓΑΥΡΟΣ» προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ):

«Κύριοι,

Καταγγέλλουμε την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία « WIZARD ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πατησίων αρ. 121 και εκδίδει την εφημερίδα «ΓΑΥΡΟΣ».

Ειδικότερα, η εργοδότρια εταιρεία δεν έχει καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων στην εφημερίδα δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών τύπου τους τελευταίους πέντε μήνες, δηλαδή τους οφείλονται οι αποδοχές των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει τους εργαζομένους προ πλήρους αδιεξόδου, ζητούμε να πράξετε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων»

Απεργίες και στάσεις εργασίας


Νέες απεργίες στους ραδιοφωνικούς σταθμούς "NITRO 102,5" και "FLASH". Νέες στάσεις εργασίας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM" και στον τηλεοπτικό σταθμό "SUNNY TV".

Απόφαση ΔΠΣ για Αθ. Τσεκούρα


Το ΔΠΣ έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο τον κ. Αθανάσιο Τσεκούρα, διευθυντή της εφημ. «Έθνος», για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και ομόφωνα διατηρεί την πρωτόδικη ποινή της προσωρινής διαγραφής 1 έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, ύστερα από δυο εγκλήσεις της συν. Πόπης Χριστοδουλίδου εναντίον του.

Απαλλαγή όλων των ανέργων από το χαράτσι ζητά η ΠΟΕΣΥ

Την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όλων των ανέργων δημοσιογράφων  που έχασαν ή θα χάσουν την εργασία τους, μέσα στο 2012, ζητά η ΠΟΕΣΥ από το υπουργείο Οικονομικών.

Το σημερινό υπόμνημα της ΠΟΕΣΥ προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, έχει ως εξής:

Παραμένει στα χαρτιά η "Ισότητα των φύλων"


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες του συνεδρίου που πραγματοποίησαν από κοινού ο Οργανισμός Friedrich Ebert Stiftung, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

ΠΟΕΣΥ: Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στον Όμιλο Λυμπέρη


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στον Όμιλο Λυμπέρη, που βρίσκονται σήμερα στην τέταρτη ημέρα απεργιακής κινητοποίησης.

Ο Όμιλος Λυμπέρη, ένας από τους μεγαλύτερους στον περιοδικό Τύπο, έχει αφήσει 200 περίπου εργαζόμενους απλήρωτους τους τελευταίους τέσσερις μήνες και έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναστείλει τη λειτουργία του. Την ίδια στιγμή κάποιοι από τους τίτλους του Ομίλου εκδόθηκαν από άλλη επιχείρηση, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι και την προσωρινή διαταγή που έχουν κερδίσει για μη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Νέα 48ωρη απεργία στις εταιρείες του Ομίλου ΛΥΜΠΕΡΗ


Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις του Τύπου μαζί με τους εργαζόμενους στον Όμιλο Λυμπέρη συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα τους και κηρύσσουν νέα 48ωρη απεργία από 6:00 π.μ. της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 2012 μέχρι τις 6:00 π.μ.. του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου 2012 και από τις 6:00 π.μ. της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου 2012 μέχρι τις 6:00 π.μ.. της Τρίτης 20 Νοεμβρίου 2012 σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου Λυμπέρη,
 με κοινό αίτημα: την πλήρη κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στις εταιρείες του Ομίλου ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας

ΕΤΙΤΑ: Ανοιχτή επιστολή Νίκου Σπυρέα-Ακριβής Κυρίκου-Θοδωρή Χορτάτου

«Λόγω του κινδύνου που μπορεί να επιφέρει μια συσχέτιση της απόφασης που πήραμε ως απλοί εργαζόμενοι του ALTER (οι οποίοι υλοποιήσαμε την απόφαση των 250 εργαζομένων) με τις αποφάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου, και επειδή έχουμε ταυτόχρονα την ιδιότητα του Προέδρου, της Ταμία και του εργασιακού εκπροσώπου του σταθμού, θέτουμε στην διάθεση του Διοικητικού μας Συμβουλίου την παραίτησή μας.
Ζητούμε συγνώμη για την όποια εμπλοκή στην λάσπη που δέχθηκε αδίκως το Σωματείο μας καθώς δεν γνώριζε τίποτα», αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους οι Νίκος Σπυρέας, Ακριβή Κυρίκου και Θοδωρής Χορτάτος.

Η ανοιχτή επιστολή:

Χωρίς τέλος η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης


Προς το παρόν δεν προβλέπεται ούτε σταθεροποίηση αλλά ούτε και ανάκαμψη. Αυτό τονίζουν τα στελέχη της αγοράς κάθε φορά που καλούνται να σχολιάσουν την πορεία των διαφημιστικών εσόδων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Οι αριθμοί τούς επιβεβαιώνουν κάθε μήνα και μάλιστα τα δεδομένα για τον Οκτώβριο του 2012 αποδεικνύουν πως πλέον η πτώση ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Θέλουν τη Google για "Μεγάλο Αδερφό"


Σχεδόν 21.000 αιτήματα δέχθηκε η Google από διάφορες κυβερνήσεις σε ολόκληρη την υφήλιο, προκειμένου να τους εγκρίνει πρόσβαση στα δεδομένα της διαδικτυακής της μηχανής αναζήτησης.

Σύμφωνα με την έκθεση Διαφάνειας της Google, οι περιπτώσεις κυβερνητικής παρακολούθησης πολιτών που "σερφάρουν" στο διαδίκτυο αυξάνονται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς.

Η έκθεση εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο, από το 2009. Τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν μια σαφώς αυξητική τάση, εξάμηνο με το εξάμηνο. Ενδεικτικά, την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε η έκθεση καταγράφηκαν 12.539 αιτήματα.

Ανακοίνωση ΕΤΙΤΑ για το ALTER

«Συνάδελφοι!

Και στις σημερινές συνθήκες της κρίσης της ανεργίας και της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία –Κυβέρνηση-Ευρωπαική Ένωση όπου υπάρχει αντίσταση κερδίζονται πράγματα. Και εδώ πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στους ηρωικούς εργαζόμενους του ALTER που με προσωπικές θυσίες αψηφώντας τα προβλήματα που τους δημιουργούσε ο αγώνας τους, συνέχιζαν και συνεχίζουν επί ενάμιση χρόνο να παλεύουν με την καθημερινή τους παρουσία και περιφρούρηση του σταθμού.

Είναι επιτυχία που η σκληρή ιδιοκτησία του ALTER μετά από ενάμιση χρόνο πλήρης αδιαφορίας σύρθηκε επιτέλους να συνομιλήσει με τον πρόεδρο και τον εργασιακό εκπρόσωπο της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. στο ALTER. Η συγκεκριμένη συνάντηση και οι επόμενες κινήσεις που έγιναν πραγματοποιήθηκαν χωρίς να είναι ενήμερο το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. και δεν το εκπροσωπούσαν.

Συνάδελφοι!

Εμείς σαν σωματείο πιστεύουμε ότι πρέπει μαζί με τα συνεργαζόμενα σωματεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και της Ε.Π.Η.Ε.Α. να μπούμε μπροστά ώστε ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι του ALTER ανεξάρτητα με την ειδικότητα και την στάση τους απέναντι στο πρόβλημα να λάβουν τα δεδουλευμένα τους.

14 Νοε 2012

Όλοι ή τίποτα και από τους εργαζόμενους της "Αυριανής"

Ομόφωνα απέρριψαν και οι δημοσιογράφοι της «Αυριανής» στη συνέλευσή τους που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην ΕΣΗΕΑ την προφορική πρόταση - φάρσα του εκδότη της εφημερίδας Γεωργίου Κουρή.

Δικαίωση για 8 δημοσιογράφους του Flash


Δικαίωση για 8 δημοσιογράφους του Flash από το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου. Οι δημοσιογράφοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας μισθούς 4 μηνών.

Νέες απεργίες και στάσεις εργασίας


Νέες 24ωρες απεργίες στους ραδιοφωνικούς σταθμούς "DERTI 98,6", "FLASH" και "NITRO 102,5". Νέες στάσεις εργασίας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM" και στον τηλεοπτικό σταθμό "SUNNY TV".

Επιστολή προς τον εκδότη της εφημερίδας "ΑΔ. ΤΥΠΟΣ" σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων των συναδέλφων


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε σήμερα την ακόλουθη επιστολή στον Εκδότη-Διευθυντή της εφημ. «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» κ. Δημήτρη Ρίζο:

«Κύριε Ρίζο,

Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις σας δεν έχετε ακόμη ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις σας προς τους συναδέλφους, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ», που εκδίδετε, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο. Ήδη, η οφειλή σας προς τους δημοσιογράφους, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών τους, ανέρχεται σε μισθούς τεσσάρων μηνών!

Για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εξαντλώντας κάθε όριο καλής πίστης και υπομονής, σας καλεί να καταβάλλετε τις δεδουλευμένες αποδοχές των συναδέλφων ως εξής:

Η ΕΟΔ συμμετέχει στην ημέρα πανευρωπαϊκής κινητοποίησης


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων μαζί με όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές Ενώσεις συμμετέχει στην ημέρα Πανευρωπαϊκής Κινητοποίησης και Δράσης για την Απασχόληση και την Αλληλεγγύη των Εργαζομένων, που διοργανώνει στις 14 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων (ETUC).

Όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η δημοσιογραφία πλήττεται από την εργασιακή κρίση. Για εμάς, η κρίση δεν άρχισε το 2008, αλλά πολύ νωρίτερα, όταν οι εργοδότες ξεκίνησαν τις πιέσεις προς τους εργαζόμενους για μεγαλύτερη παραγωγή συντακτικού περιεχόμενου και τη δημοσιοποίηση μέσω της τεχνολογίας από  πλατφόρμες συμμετοχής πολλών μέσων, αλλά με λιγότερα χρήματα και λιγότερο προσωπικό. Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δραματική.

Αυτή τη στιγμή:

-Στην Πορτογαλία, η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί,  με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αλλά και η πολυφωνία των Μέσων στη χώρα. Το ενημερωτικό πρακτορείο ‘ Lusa ’, στο οποίο το δημόσιο κατέχει την ιδιοκτησιακή πλειοψηφία, απειλείται με περικοπή 30,9% της σχετικής χρηματοδότησης με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του φορέα, αλλά και οι συνθήκες εργασίας σε αυτόν.  Στον ιδιωτικό τομέα στην εφημερίδα ‘ Publico ’, 48 εργαζόμενοι απειλούνται με μαζική απόλυση, παρόλο που ένα χρόνο πριν είχαν αποδεχθεί, να μειωθούν σημαντικά οι μισθοί τους.  Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει τις μεγαλύτερες αυξήσεις φορολογίας στην ιστορία της χώρας και τον επόμενο χρόνο, θα περικόψει επιπλέον 4  δισεκατομμύρια ευρώ από τις κρατικές κοινωνικές παροχές.

ΕΣΗΕΑ: 3ωρη στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη, που εργάζονται στο Δημόσιο, τα δημόσια, τα δημοτικά και τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, στις εφημερίδες, στις ιστοσελίδες, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ΕΡΤ, να συμμετάσχουν στην πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας, που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ για αύριο, Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 από τις 12.00 έως τις 15.00, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης των εργαζομένων.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι ενώνουν τη φωνή τους με τις φωνές όλων των εργαζομένων των χωρών της Ευρώπης ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία και τη φτώχεια, που έχουν επιβάλλει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Από τη στάση εργασίας εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν τις κινητοποιήσεις.

Ποιος είναι το... snitch στο ALTER


Ωρα αποκάλυψης ήταν για το παρασκήνιο στο ALTER η συνέλευση των δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ.

Ο Β. Τζήμτσος, εκπρόσωπος δημοσιογράφων, κρατούσε αποστάσεις σε επίμονες ερωτήσεις ποιοι υπέγραψαν στη «λίστα Κουρή», ποιος τη διακινούσε, ποιος τη μετέφερε και πού την πήγε.

Το μόνο που κοιτούσε και έλεγε πριν, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και μετά το τέλος, ήταν «εγώ και ο Φιλιππάκης δεν πουλήσαμε κανέναν»...

Τι σημαίνει η «συνολική άρση επισχέσεων» από τους εργαζόμενους του ALTER

Η πρόταση της Α΄Αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ Νανάς Νταουντάκη, στη συνέλευση των δημοσιογράφων του ALTER, για άρση των επισχέσεων από όλους τους εργαζόμενους σε περίπτωση που ανοίξει το κανάλι με τους 250 της «λίστας Κουρή», αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι μία στρατηγική κίνηση που μπορεί να μπλοκάρει τις εξελίξεις.

Ως γνωστόν, όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εξακολουθούν να είναι εργαζόμενοι του σταθμού και αν την άρουν, τότε ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τους δεχτεί πίσω.

Αν τους απαγορεύσει την είσοδο, νομιμοποιούνται να καλέσουν την αστυνομία και τον εισαγγελέα, έχοντας ένα ακόμη ατού στα χέρια τους κατά του εργοδότη.

13 Νοε 2012

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο Λυμπέρη συνεχίζουν τον αγώνα τους-Νέα 48ωρη απεργία


Ασαφές και θολό παραμένει το τοπίο στον Όμιλο Λυμπέρη, μετά την «δραματική» ανακοίνωση αναστολής της λειτουργίας του, καθώς η εργοδοσία εξακολουθεί να μην αναλαμβάνει καμιά ευθύνη και να μην παρέχει καμιά εξασφάλιση για τις οφειλές του προς τους 200 περίπου εργαζόμενους συναδέλφους μας, (μισθωτοί, αμειβόμενοι με ΔΠΥ) που είχαν απομείνει στον Όμιλο και δούλευαν απλήρωτοι τους τελευταίους 4 μήνες, αφού μάλιστα είχαν υποστεί αλλεπάλληλες περικοπές αποδοχών το τελευταίο χρονικό διάστημα και είχαν εξαναγκαστεί παράνομα σε εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας.

Η σχεδιασμένη από καιρό μεταβίβαση τίτλων του Ομίλου Λυμπέρη, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια και την προσωρινή διαταγή που έχουν κερδίσει για μη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας σχεδίαζαν από καιρό την «απόδραση» από το κτίριο στο Κορωπί για να βρεθούν ενδεχομένως πίσω από τα διάδοχα σχήματα.

Οι Ενώσεις του Τύπου είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν μέχρι τέλους τα δικαιώματα των δοκιμαζόμενων συναδέλφων μας, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο νομικό και συνδικαλιστικό μέσο κατά όλων των επιχειρήσεων που συνδέονται με την οικογένεια Λυμπέρη.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Ενώσεις συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα τους και κηρύσσουν νέα 48ωρη απεργία από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου 2012 έως τις 06.00 π.μ. της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 2012 σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου Λυμπέρη.

Το μπατζάκι, η κωλοφαρδία και ο … Εβραίος


Τελικά και απ’ ό,τι αποδεικνύεται και το αίμα δεν του έχουν πιει οι εργαζόμενοι του Κουρή και έχει τον τρόπο του. (Τον οικονομικό. Γιατί από άλλους τρόπους μάλλον δεν το έχει). Η τελευταία ιστορία με το ΑΛΤΕΡ, με το χρήμα με ουρά αλλά και με την διχαστική πρόταση, ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Δεν βιάστηκε καθόλου. Περίμενε όσο ... έπρεπε και πριν την σημαντική απόφαση του δικαστηρίου, βρήκε τρόπο  για να άρει την αίτηση πτώχευσης του καναλιού. Η μέθοδός του προσφιλής. Πάρε εσύ, «αγαπήσου» εσύ.

Και να είναι τόσο σύμπτωση ότι την ίδια ακριβώς ημέρα αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι του τόσο με το «ΑΛΤΕΡ» όσο και με την «Αυριανή»; Μπορεί.

Απεργίες και στάσεις εργασίας


Νέες απεργίες στους ραδιοφωνικούς σταθμούς "NITRO 102,5",  "FLASH" και "DERTI 98,6". Νέες στάσεις εργασίας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM" και στον τηλεοπτικό σταθμό "SUNNY TV".

ΠΟΕΣΥ: Αναστέλλεται ο απεργιακός αγώνας στην ΕΡΤ


• Μετά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ προς την επιτροπή απεργών δημοσιογράφων και των αιρετών εκπροσώπων τους, ότι θα συμπορευθούν με τους εργαζόμενους για την επίλυση του ζητήματος των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου.

• Μετά τις αμοιβαίες εξηγήσεις που έδωσαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη με τον διευθυντή ειδήσεων, Αιμίλιο Λιάτσο και την επαναφορά τους στην παρουσίαση της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής τους.

• Και μετά την υπόσχεση της διοίκησης της ΕΡΤ για διάλογο, σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τους μισθούς

το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), με δεδομένες αυτές τις θετικές εξελίξεις ύστερα από έναν μακρόχρονο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων δημοσιογράφων της ΕΡΤ, −και σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσής τους−, αναστέλλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ ΑΕ.

129 απολύσεις στην εφημερίδα El País επειδή «δεν πληρούν τις προδιαγραφές για το Διαδίκτυο»



Θύμα της συρρίκνωσης του Τύπου στην Ισπανία της κρίσης έπεσε η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρα, η El Pais, η οποία προχώρησε σε 129 απολύσεις –το ένα τρίτο του προσωπικού της– χωρίς να εξαιρέσει και σε μεγάλα ονόματα με πολυετή πορεία.

«Είμαι στη λίστα. Οι προδιαγραφές μου για το Διαδίκτυο και η καριέρα μου είναι ανεπαρκείς» έγραψε ο πολεμικός ανταποκριτής Ραμόν Λόμπο στο Twitter.

Πρόκειται για μια από τις μεγάλες «πένες» που συμπεριλήφθηκε στους 129 εργαζόμενους της El País, οι οποίοι κλήθηκαν από τη Δευτέρα να υπογράψουν ότι έλαβαν γνώση της διαδικασίας απόλυσής τους.

Βίντεο: Άγρια επίθεση σε δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης



O δημοσιογράφος του  C5N, Néstor Dib δέχτηκε επίθεση από έναν νεαρό άντρα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Buenos Aires.

Δράστης ο 29χρονος Nicolas Ayuso ο οποίος διαδήλωνε στην Plaza de Mayo στις 8 του περασμένου Νοεμβρίου.

Παραιτήθηκαν δύο διευθυντικά στελέχη του BBC



Παραιτήθηκαν την Δευτέρα δύο διευθυντικά στελέχη του BBC News. Τα στελέχη δήλωσαν παραίτηση μία ημέρα, αφού ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου δήλωσε ότι χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση για την αντιμετώπιση του σκανδάλου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

12 Νοε 2012

ΠΟΕΣΥ: Συνεχίζουν αγωνιστικά οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) συνεχίζοντας τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ, κηρύσσει στάσεις εργασίας:

• Τρίτη, 13 Νοεμβρίου, από 21.00 έως 24.00
• Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, από 07.00 έως 10.00
• Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, από 07.00 έως 10.00

Περίεργη κινητικότητα Κουρή-Επαφές και για την Αυριανή

Ξαφνικά, από το πουθενά και την απόλυτη σιωπή στα τεράστια εργασιακά προβλήματα που έχει δημιουργήσει, ο Κουρής εμφανίζει μία περίεργη κινητικότητα. Ήδη σας ενημερώσαμε για το Άλτερ. Έχουμε νέα και για την Αυριανή.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, ο Γιώργος Κουρής, επικοινώνησε τηλεφωνικά με δημοσιογράφο της εφημερίδας και ζήτησε συνάντηση, προκειμένου να συζητηθεί πρόταση που ήδη είχε υποβάλλει προφορικά.

Σύμφωνα με τη φοβερή του πρόταση θέλει να ξανανοίξει η εφημερίδα αλλά με 15 μόνο εργαζόμενους!!!

Νέες απεργίες και στάσεις εργασίας


Νέες 24ωρες απεργίες στους ραδιοφωνικούς σταθμούς "DERTI 98,6", "FLASH", "NITRO 102,5" και στάσεις εργασίας στον ραδιοσταθμό "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM" και στον τηλεοπτικό σταθμό "SUNNY TV".

ΕΣΗΕΑ: Αύριο στις 3 το μεσημέρι συνέλευση των δημοσιογράφων του "ALTER"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER» καλεί σε συνέλευση όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους στα Γραφεία της Ένωσης (Ακαδημίας 20) αύριο, Τρίτη, 13 Νοεμβρίου στις 3.00 το μεσημέρι προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, ώστε να δρομολογηθούν οι περεταίρω ενέργειες. 

Εκτακτο ΔΣ στην ΕΣΗΕΑ μετά τις εξελίξεις στον ALTER



Εκτακτο ΔΣ στην ΕΣΗΕΑ τώρα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον ALTER. Το συμβούλιο συνεκλήθη μετά από επιστολή της Α΄ Αντιπροέδρου Νανάς Νταουντάκη, με την οποία ζητούσε να γίνει συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ομάδα εργαζομένων, κατά πλειοψηφία τεχνικών, είχε μυστική συνάντηση με τον Κουρή, στην οποία συμφώνησαν να ανοίξει το κανάλι την 1η Δεκεμβρίου με συνολικά 240 εργαζόμενους.

11 Νοε 2012

ΕΤΕΡ: Με 30ημερη απεργία απαντάμε οι τεχνικοί στην αδιάλλακτη στάση της διοίκησης του ραδιοσταθμού FLASH 96


Το θεάρεστο έργο της συνεχίζει η διοίκηση του ραδιοσταθμού Flash 96 κρατώντας στην οικονομική ανέχεια 2 μήνες τους τεχνικούς και 4 μήνες δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ ανακαλύψαμε ότι επαναφέρουν το περσινό σενάριο ψευδούς αναγραφής ημερομηνιών πρόσληψης του τεχνικού προσωπικού.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και το εφιαλτικό τοπίο που «φιλοτεχνεί» η διοίκηση του εν λόγω ραδιοσταθμού για τους εργαζομένους του και μετά την άρνηση της διοίκησης του ραδιοσταθμού να παρουσιαστεί στον ΟΜΕΔ κατά την διαδικασία δημοσίου διαλόγου, το Διοικητικό Συμβούλιο προχωρά στην πραγματοποίηση της προκηρυχθήσας: 30ήμερης απεργιακής κινητοποίησης από την 06.00η ώρα της Δευτέρας 12ης Νοεμβρίου 2012 μέχρι  και την 06.00η ώρα της Τετάρτης 12ης Δεκεμβρίου 2012, στον ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH» με αίτημα:

ΕΤΕΡ: 5ημερη απεργία στους ραδιοσταθμούς BEST και VFM


Μετά την άρνηση της διοίκησης των ραδιοσταθμών BEST και VFM να παρουσιαστούν στον ΟΜΕΔ κατά την διαδικασία δημοσίου διαλόγου το Διοικητικό Συμβούλιο προχωρά στην πραγματοποίηση της προκηρυχθήσας  5ημερης απεργιακής κινητοποίησης από την ώρα 06.00η της Δευτέρας 12ης Νοεμβρίου 2012 μέχρι  και την 06.00η ώρα του Σαββάτου 17ης Νοεμβρίου 2012, στον  ραδιοφωνικό σταθμό «BEST RADIO» με αίτημα:

Την εξόφληση των δεδουλευμένων του μηνός Ιουλίου 2012, Αυγούστου 2012, Σεπτεμβρίου 2012 και του μηνός Οκτωβρίου 2012 στους εργαζόμενους Τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς) των ραδιοσταθμών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί την διοίκηση των δύο ραδιοσταθμών να προχωρήσουν αμέσως στην αποπληρωμή των καθυστερούμενων δεδουλευμένων.

Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC Τζορτζ Εντγουίσλ



Ο γενικός διευθυντής του BBC Τζορτζ Εντγουίσλ υπέβαλε την παραίτησή του, μόλις τρεις μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, με αφορμή τη μετάδοση μιας εκπομπής, στην οποία κατηγορήθηκε λανθασμένα για παιδεραστία ένα σημαίνον στέλεχος του Συντηρητικού κόμματος της εποχής της Μάργκαρετ Θάτσερ.