19 Μαρ 2010

Τι δεν μάθαμε για τη συνάντηση των εκδοτών



Στο Δείπνο με κύριο μενού τα κεκτημένα των δημοσιογράφων για Τεγοπούλου, Αλαφούζο, Μπόμπολα και Ψυχάρη που αναδιαμορφώνουν το χάρτη των ΜΜΕ

Από τον Ευρύνομο, Μέγα Κωπηλάτη

Νέο σκηνικό στον Τύπο σε βάρος των εργαζομένων θέλουν να στήσουν οι μεγάλοι και λεγόμενοι «παραδοσιακοί» εκδότες. Οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εκδοτικών συγκροτημάτων της χώρας συμφώνησαν και συναντήθηκαν σε ουδέτερο έδαφος για να δειπνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικώς με όσα πρέπει να δρομολογηθούν τους επόμενους μήνες ώστε να ελεγχθεί πλήρως η αγορά και το ανθρώπινο δυναμικό των εφημερίδων.

Η συνάντηση έγινε την Τρίτη, 2 Μαρτίου, στο «ουδέτερο» έδαφος της «Ελευθεροτυπίας». Η οικοδέσποινα κ. Μάνια Τεγοπούλου φρόντισε ώστε να περάσουν όσο πιο διακριτικά γινόταν οι κ.κ. Γιάννης Αλαφούζος, Παναγιώτης Ψυχάρης και Φώτης Μπόμπολας. Σύμφωνα με όσα δεν έγραψε το «Ποντίκι», μετά τις αβρότητες, τα καλωσορίσματα και τις ατάκες για την αισθητική των γραφείων της «Ε» ακολούθησαν μαζί με μεζεδάκια και ουΐσκυ, οι εκδότες άρχισαν να λένε πώς θα (ξανα)μοιράσουν την «πίτα».

Αυτό που τους έχει θορυβήσει είναι η διείσδυση των κυρίων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Πέτρου Κυριακίδη και Βίκτορα Ρέστη στην αγορά των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο. Η προσπάθειά τους να περισώσουν και να «αναστήσουν» (προς το παρόν) εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς που έπνεαν τα λοίσθια φαίνεται να τους ενοχλεί, όπως και η προσπάθεια που γίνεται για τον «Ελεύθερο Τύπο» από τους κ.κ. Αλέξανδρο Σκαναβή και Δημήτρη Μπενέκο.

Με το φόβο να μην αλωθεί από τους «παρείσακτους» ή τους «μικρούς εκδότες» η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και να μην ενταχθούν όλοι οι εκδότες εφημερίδων υπό τη σκέπη του ΣΕΒ (σ.σ. σκέψη πουαφρέσει στον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο), στη μετά-Λαμπράκη εποχή οι τέσσερις επίγονοι οργανώνονται κι σχεδιάζουν τη νέα εποχή του Τύπου, καθώς και τον ενταφιασμό κάθε έννοιας τόσο ελεύθερης σκέψης, όσο και εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι παραδοσιακοί και μεγάλοι θέλουν να συστήσουν μία νέα κλειστή λέσχη εκδοτών στην οποία δεν θα έχουν θέση ούτε οι «παρακατιανοί» με εφημερίδες κάτω από 5 χιλιάδες φύλλα, ούτε επενδυτές από άλλους χώρους. Η μόνη περίπτωση παραμονής στην ΕΙΗΕΑ είναι ο καθορισμός νέων κανόνων και προϋποθέσεων για όσους θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο που θα επιτρέπει τη συμμετοχή μόνο των ισχυρότερων.

Οι περιχαρακώσεις που σχεδιάζονται δεν προβλέπουν μόνο τον αποκλεισμό των «μικρών» εκδοτών από τα συνδικαλιστικά του εκδοτικού εργοδοτισμού αλλά και άλλου είδους αντιμετώπιση από τις διαφημιστικές και το κράτος.

Οι κ.κ. Τεγοπούλου, Αλαφούζος, Ψυχάρης και Μπόμπολας συμφώνησαν να απαιτήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου μόλις επιστρέψει από την Ουάσινγκτον προκειμένου να του θίξουν το κοινό αίτημά τους. Θέλουν να καρπωθούν το σύνολο της κρατικής διαφήμισης για τα μαγαζιά τους και να απαγορευθεί η δημοσίευση ισολογισμών στις μικρής κυκλοφορίας εφημερίδες.

Αν υποχωρήσει σ’ αυτήν την παράλογη απαίτηση ο πρωθυπουργός και υποδείξει στον κ. Χάρη Παμπούκη να προχωρήσει στα περαιτέρω, όλες οι εφημερίδες που βρίσκονται κάτω από το όριο των δέκα χιλιάδων φύλλων θα κλείσουν. Για ανέργους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους φυσικά δεν δείχνουν να νοιάζονται ιδιαίτερα. Δεν είναι τυχαίο πως συμφώνησαν να διαρρεύσουν φήμες περί επικείμενης μείωσης προσωπικού από τα μεγάλα συγκροτήματα κατά 25% επί του συνόλου.

Ήδη έχουν αρχίσει να σκιάζουν σαν φαντάσματα απειλές περί απολύσεων (στα ΜΜΕ του Δ.Ο.Λ.), περικοπών μισθών σε όσους παίρνουν πάνω από το αστρονομικό ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως (στο Έθνος) και επιλογής «αποκλειστικής απασχόλησης» ανεξαρτήτως κοινωνικών αναγκών (στην «Ελευθεροτυπία»). Όσον αφορά σε θέματα τήρησης της γραμμής που επιβάλλει ο εκδότης και το επιτελείο του (βλέπε περίπτωση Παπαχελάδων και άλλων αντιδημοκρατικών δυνάμεων όπως οι Πορτοσαλταίοι του Φαλήρου) ειπώθηκε πως θα μπορούν να γίνονται απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Μετά τις περικοπές στις αποδοχές των στελεχών στο «Έθνος», συμφωνήθηκε πως με πιεστικό τρόπο θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των αμοιβών σε όλα τα μαγαζιά. Πρώτα θα κοπούν τα κυριακάτικα και στη συνέχεια όλα τα επιδόματα (σ.σ. πτυχία, γλώσσες και ούτω καθεξής).
Σε τρίτο επίπεδο θα γίνει προσπάθεια ομογενοποίησης του προσωπικού ενός ή δύο ΜΜΕ σε μία ενιαία αίθουσα σύνταξης (newsroom) με τη λογική της ανασύνταξης ειδήσεων και τηλεγραφημάτων του ΑΠΕ.

Για τη χαμένη τιμή του ρεπορτάζ φυσικά, δεν είχαν να πουν τίποτε ουσιώδες οι επίγονοι. Απλώς θα οδηγήσουν την κατάσταση στην κατάργηση των εξειδικευμένων ρεπορτάζ αλλά και τη δημιουργία μιας νέας τάξης δημοσιογράφων που θα αποτελεί και την πλειοψηφία. Θα είναι οι «αδέσποτοι» που θα δουλεύουν σαν “freelancers”, δεν θα έχουν ασφαλιστικά δικαιώματα, καμμία ένωση δεν θα τους εκπροσωπεί κι αν δεν προέρχονται από «τζάκια» δεν θα έχουν μοίρα, κρίση και θέση στα “new media” της απόλυτης εκμετάλλευσης.

Media: Η κρίση τους είναι έργο δικό τους

Της Ματίνας Παπαχριστούδη
Όταν τον περασμένο Ιούνιο η Γιάννα Αγγελοπούλου έβαλε αιφνιδιαστικά λουκέτο στον «Ελεύθερο Τύπο», την έκπληξη και τις σημαντικές καταγγελίες των απολυμένων δεν ακολούθησαν ενέργειες και δράσεις που -πιθανώς- να οδηγούσαν στην έκφραση και διαμόρφωση άποψης και πρότασης συνολικά για τον ελληνικό Τύπο.

Η διαπίστωση ότι ο Τύπος, συνολικά, χαρακτηρίζεται ως «δημόσιο αγαθό» και απαιτείται η προστασία του υπό το βασικό όρο της καταχύρωσης της ανεξαρτησίας του έναντι της οικονομικής – πολιτικής εξουσίας του δημοσιογραφικού έργου, δεν ακούστηκε. Ορισμένοι, μάλιστα, μειδίασαν ειρωνικά, όντας συνηθισμένοι και προστατευμένοι στο καθεστώς αδιαφάνειας και διαπλοκής τους με κάθε είδους κέντρα και πηγές.

Εννέα σχεδόν μήνες μετά, εφημερίδες και ένθετα κλείνουν με συνοπτικές διαδικασίες, εργαζόμενοι δημοσιογράφοι μένουν άνεργοι χωρίς καμιά ελπίδα επανένταξης στην εργασία, οι σκληρές περικοπές θεωρούνται μονόδρομος «σωτηρίας». Μια από τις σημαντικές επιπτώσεις που κανείς δεν προβάλλει σε επίπεδο ηγεσίας, εκδοτικής ή συνδικαλιστικής, αφορά στο ίδιο το παραγώμενο προϊόν. Την ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών και της κοινωνίας.
Στην αρχή ήταν, για τους εκδότες, η αύξηση των κερδών και το ανάχωμα στην πτώση κυκλοφοριών. Αντί για την ενδυνάμωση του βασικού προϊόντος τους, της ενημέρωσης, επένδυσαν στις προσφορές. Επί μια δεκαετία πάλεψαν σκληρά και, τελικά, κατάφεραν να μετατρέψουν τους αναγνώστες σε εύκαιρους καταναλωτές που επιλέγουν την προσφορά αντί για την είδηση ή την αποκάλυψη. Παράλληλα, επέβαλλαν τον πλήρη έλεγχο στο δημοσιογραφικό έργο, διευκόλυναν τη χειραγώγησή του, όχι μόνο σε ανώτερο επίπεδο αλλά έως και πολύ χαμηλά, σε θέματα ήσσονος σημασίας. Έτσι, σταδιακά, προέκυψαν τα ανούσια θέματα, τα διαφημιστικά ρεπορτάζ, τα αδιάφορα γραπτά και οι φοβισμένοι, αδιάφοροι συντάκτες. Σήμερα οι εκδότες είναι δέσμιοι των επιλογών τους. Θεωρούν πως μπορούν να κρατήσουν τη θέση τους, ως ισχυροί παράγοντες στη διαμεσολάβηση της πληροφόρησης και της ενημέρωσης ανάμεσα σε οικονομική και πολιτική εξουσία. Αλλά δεν έχουν τη δύναμη να το κάνουν. Δεν έχουν τους αναγνώστες. Και οι «πελάτες», ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, θα κόψουν την αγορά εφημερίδας, ενώ είναι διαπιστωμένο πως χειραγωγούνται κυρίως μέσω της τηλεόρασης ή άλλων καναλιών, όπως εκπαίδευση, εργασία κ.λπ. Προστρέχουν (εκδότες και καναλάρχες), στις τράπεζες για νέο δανεισμό και εισπράττουν αρνήσεις. Κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «υπαλλήλους» στη δομή και κυκλοφορία του χρήματος, αποδεχόμενοι τις εντολές αυτών που διατείνονται πως ελέγχουν.
Να είναι, άραγε, τυχαίο ότι όλοι οι πολιτικοί διαγκωνίζονται στον προθάλαμο του κεντρικού δελτίου του Mega για λίγα λεπτά συμμετοχής στις καθοδηγούμενες τηλεοπτικές πολιτικές «συγκεντρώσεις»; Στις εφημερίδες αντιθέτως προτιμούν να διοχετεύουν ανώνυμα σχόλια και φήμες, αποδεχόμενοι ότι ο ρόλος τους μετατοπίστηκε από τον κυρίαρχο της ενημέρωσης και αποκάλυψης, στον παραπολιτικό σχολιασμό, στο κους-κους και το πολιτικό κουτσομπολιό, που ενίοτε λειτουργεί εκβιαστικά, άλλοτε παραπλανητικά και πολλές φορές απλώς για να θολώσει τα νερά.
Πηγή: syspeirosi

Φεύγουν στο τέλος Ιουνίου όλοι οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ

Συμβασιούχοι ΕΡΤ μετά τη συνάντηση με τον Γαμπρίτσο σήμερα το μεσημέρι:
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΜΟΝΙΜΩΝ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ & ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ.

ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ.


Την Παρασκευή 19/3/2010 αντιπροσωπεία συμβασιούχων δημοσιογράφων από διάφορα τμήματα της ΕΡΤ (Γεν. Διεύθυνση Ενημέρωσης, Γεν. Διεύθυνση Τηλεόρασης, Ψηφιακή Τηλεόραση, Ραδιοφωνία, ιστοσελίδα) συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Γαμπρίτσο.

Στη συνάντηση, οι εργαζόμενοι παρουσίασαν στο νέο πρόεδρο το καθεστώς απασχόλησης τους (ότι εργάζονται δηλαδή επί σειρά ετών, χωρίς ΣΣΕ, επιδόματα, άδειες, ωράρια), εξέφρασαν την αγωνία τους για τη λήξη των συμβάσεων τους σε λιγότερο από 100 ημέρες και ζήτησαν από τον πρόεδρο ενημέρωση σχετικά με το σχεδιασμό της νέας διοίκησης για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των εργαζόμενων (μονίμων και συμβασιούχων) σ’ αυτήν.

Ο κ. Γαμπρίτσος, παρότι αναγνώρισε και αυτός, όπως και ο κ. Γερουλάνος, ότι η ΕΡΤ χρειάζεται τους συμβασιούχους για να λειτουργήσει, δήλωσε πως θεωρεί απίθανο «να του εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο την ανανέωση 1200 συμβάσεων έργου (δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών) στο τέλος Ιουνίου». Για τις διαφαινόμενες περικοπές θέσεων εργασίας, επικαλέστηκε «τον παλμό της κοινωνίας που έχει στραφεί κατά της ΕΡΤ», λόγω του υψηλού αριθμού εργαζομένων, και τόνισε πως πρέπει να εξαιρέσει ο Υπ. Εσωτερικών κ. Ραγκούσης την ΕΡΤ από την απαγόρευση ανανέωσης συμβάσεων.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό του νέου οργανογράμματος και την καταγραφή όλου του προσωπικού (μόνιμου και με σύμβαση έργου) που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου, οπότε και θα ανακοινωθεί ο συνολικός σχεδιασμός για το μέλλον της ΕΡΤ. Στόχος τους, είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γαμπρίτσου, να καταγραφεί όλο το προσωπικό, να αποκαλυφθούν οι διπλοθεσίτες και οι αργόμισθοι και να φανεί πόσους εργαζόμενους χρειάζεται η ΕΡΤ στη νέα εποχή, που ορίζεται από τις λέξεις «ανανέωση», «νέες τεχνολογίες» και τους άξονες «ενημέρωση – ψυχαγωγία – πολιτισμός - επιμόρφωση».
Οι γενικές κατευθύνσεις των σταθμών θα παραμείνουν ως έχουν, με «φρεσκάρισμα» ωστόσο της ΕΤ1, επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας -αλλά όχι κλείσιμο- των ψηφιακών καναλιών, έμφαση στο internet και τις νέες τεχνολογίες και άλλες μικρότερες αλλαγές. Σε ότι αφορά τη ΝΕΤ, θα παραμείνει ενημερωτική, χωρίς να περιγράφεται πιο λεπτομερώς.

Όπως, φάνηκε ξεκάθαρα από τη συνάντηση, το μέλλον όλων των συμβασιούχων της ΕΡΤ (δημοσιογράφων, διοικητικών και τεχνικών) είναι αβέβαιο, καθώς με αφορμή το πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης, θα επιχειρηθεί συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ώστε να δικαιολογηθεί και η εκκαθάριση εργαζομένων που προδιαγράφεται.

Με δεδομένο ότι:
- μεγάλο μέρος του ενημερωτικού τομέα της δημόσιας τηλεόρασης, επί σειρά ετών, στηρίζεται εξ’ ολοκλήρου σε συμβασιούχους δημοσιογράφους και τεχνικούς
- δεν είμαστε τα golden boys, αντιθέτως οι αποδοχές μας πλησιάζουν ή είναι κατώτερες των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
- δεν είμαστε αργόμισθοι, αλλά εργαζόμαστε καθημερινά χωρίς ωράρια, επιδόματα και άδειες
Ζητούμε άμεσα, από τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ να ασχοληθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, που αφορούν περισσότερους από 300 δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία.

Καλούμε επίσης τις δημοσιογραφικές μας ενώσεις, να ζητήσουν άμεσα συναντήσεις με:
- την διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε.
- τον Υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο
- τον Υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 24 Μαρτίου στις 14:30’ το Σωματείο Συμβασιούχων ΕΡΤ έχει γενική συνέλευση στο Studio E, στην οποία καλό θα ήταν να είμαστε όλοι παρόντες.

18 Μαρ 2010

ΑΘΩΟ ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ GAMATO-ιστορική απόφαση για ελεύθερο downloading

Με μια ιστορική απόφαση για τις εξελίξεις στο διαδίκτυο, ισπανικό δικαστήριο έκρινε ότι είναι νόμιμη η λειτουργία των web site και δικτύων τα οποία διανέμουν ψηφιακά αρχεία είτε με τη μέθοδο των torrents είτε από χρήστη σε χρήστη (P2P).
Σύμφωνα με τον Ισπανό δικαστή Raul N. García Orejudo η ανταλλαγή ψηφιακών αρχείων είναι απολύτως νόμιμη εάν δεν γίνεται για κερδοσκοπικούς λόγους, ακόμη κι αν αυτά τα αρχεία έχουν προστατευμένα πνευματικά δικαιώματα.

"Τα P2P δίκτυα δεν είναι παρά απλοί αγωγοί μεταφοράς δεδομένων μεταξύ χρηστών και σε αυτή τη βάση δεν αποτελούν τρόπο καταστρατήγησης των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων" αναφέρει το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης που αποτελεί ένα ισχυρό χτύπημα προς τις εταιρείες οι οποίες ζητούν το κλείσιμο τέτοιων δικτύων και τυην καταδίκη των διαχειριστών τους.

Με βάση αυτή την απόφαση αθωώθηκε το δημοφιλές ισπανικό site elrincondejesus.com το οποίο είχε μηνυθεί από οργανώσεις προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Δικαστήρια αντί για ΣΣΕ

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου
Οι εργοδότες του ΣΚΑΪ, του ANTENNA, του ΒΗΜΑ FM, του NITRO, του DERTI, του SFERA, του ΜΕΛΩΔΙΑ, του Athens Radio Dee Jay, του ROCK FM, του KISS FM, στέλνουν την ΕΤΕΡ στα δικαστήρια για την αυριανή μας 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σε όλους τους ραδιοσταθμούς.

Για άλλη μια φορά ότι αντιδραστικότερο υπάρχει στο χώρο της εργοδοσίας στο ραδιόφωνο ξαναχτυπά. Με μια αγωγή που μας επιδόθηκε σήμερα στις 11.00 και εκδικάζεται σήμερα στις 13.30 (!!!), ζητάνε να μας στερήσουν το δικαίωμα της αντίδρασης (ΑΠΕΡΓΙΑ) στην τακτική άρνησης και κωλυσιεργίας να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Για να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ τους πληροφορούμε ότι οι εργοδότες δεν υπογράφουν ΣΣΕ τώρα αλλά μιλάνε για Ιούνιο και βλέπουμε…, για αναμονή μήπως η κυβέρνηση φέρει τα νέα μέτρα του δημοσίου τομέα και στον ιδιωτικό.

Η απάντηση της Ένωσής μας στην σκλήρυνση στάσης και στην επικράτηση του πολεμικού κλίματος από την εργοδοτική πλευρά, θα είναι άμεση και σκληρή.

Ο κλήρος έπεσε στην ΕΤΕΡ.

---Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να σταθούν στο πλάι μας.
--- Καλούμε τις όμορες Ενώσεις σε συμπαράσταση και συμπαράταξή απέναντι στην «δίκη πιλότο» και στην αντεργατική στάση των εργοδοτών.
---Ζητάμε την άμεση σύγκληση του συντονιστικού των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ, ώστε να αντιμετωπισθεί οργανωμένα η εργοδοτική επίθεση.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 13.30 ΚΤΗΡΙΟ 5 ΓΡΑΦΕΙΟ 202

-Πριν ζητήσετε από τους εργαζόμενους να σφίξουν το ζωνάρι επιστρέψτε τα χρήματα που σας ζητά ο εισαγγελέας.

-Η υπογραφή ΣΣΕ είναι δικαίωμά μας. Θα το υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα.

-Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι το αποκούμπι του εργαζόμενου και βεβαιώνουμε τους πάντες ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να την αγγίξει κανείς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Καμαρινόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καραπανάγος

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΩΜΑΤΙΑΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 18 Μαρτίου 2010

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, εκφράζει την συμπαράσταση και δηλώνει την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους τεχνικούς του ραδιόφωνου που πραγματοποιούν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση από την ώρα 06.00η της Παρασκευής 19ης Μαρτίου 2010 μέχρι και την 06.00η ώρα του Σαββάτου 20ης Μαρτίου 2010, σε όλους τους ραδιοσταθμούς.

Επίσης, επισημαίνει ότι η απεργιακή κινητοποίηση εκδηλώνεται μετά την αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών, που προκλητικά ζήτησαν την αποδόμηση εργασιακών κεκτημένων και κατακτήσεων και την κατάργηση οικονομικών και θεσμικών δεδομένων στις σχετικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΕΤΕΡ και ΕΙΙΡΑ. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τη γνωστή επιχειρηματολογία τους - που απαιτεί πλέον σε όλους τους τόνους οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την όποια κρίση, προκάλεσαν συνειδητά το ναυάγιο των συζητήσεων.

Η Συντονιστική Επιτροπή θυμίζει ότι η παραπάνω εργοδοτική συμπεριφορά, που εκφράζει μια ενιαία αυταρχική και πέρα από κάθε λογική επιχειρηματική αντίληψη σε όλους τους κλάδους εργασίας, στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει απόπειρες που βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να θιγούν στο σύνολό τους τα εργασιακά δικαιώματα και να καταργηθούν και στην πράξη οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Δηλώνουμε για μιαν ακόμα φορά ότι παρόμοιες απόπειρες και η επιχειρούμενη λεηλασία κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ποιότητα ζωής και στην εργασία θα βρεθούν αντιμέτωπες με όλες τις Ενώσεις των ΜΜΕ.

Διακηρύσσουμε σε κάθε κατεύθυνση την ενότητα και την αγωνιστική μας διάθεση για να αποκρούσουμε τις επιχειρούμενες σε βάρος μας μεθοδεύσεις που επιφέρουν τελικά την πτώχευση μόνο των εργαζομένων.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε

17 Μαρ 2010

Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας ΑΠΕΡΓΟΥΝ την Παρασκευή σε όλους τους ραδιοσταθμούς


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΤΕΡ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας κατά την συνεδρίασή του σήμερα Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης από την ώρα 06.00η της Παρασκευής 19ης Μαρτίου 2010 μέχρι και την 06.00η ώρα του Σαββάτου 20ης Μαρτίου 2010, σε όλους τους ραδιοσταθμούς.

---Καλούμε την Εργοδοτική πλευρά να συναινέσει στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να διασφαλίζει τη διατήρηση και αναβάθμιση των οικονομικών και θεσμικών δεδομένων των Τεχνικών της Ραδιοφωνίας.

---Καλούμε την Εργοδοτική πλευρά να αποστεί από κάθε ιδέα αποδόμησης των κεκτημένων μας. Την όποια «κρίση» δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και ως εκ τούτου δεν είναι διατεθειμένοι και να την πληρώσουν. Η άμεση υπογραφή της ΣΣΕ για το 2010 καθίσταται πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία προκειμένου να αντέξουμε το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος που έχει φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων.

---Καλούμε την Εργοδοτική πλευρά να σταματήσει την τακτική «καθυστέρησης» υπογραφής ΣΣΕ.

Η Συλλογική Σύμβαση Eργασίας είναι το αποκούμπι του εργαζόμενου και βεβαιώνουμε τους πάντες ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να την αγγίξει κανείς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Καμαρινόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καραπανάγος

Με 4ωρη στάση στον ARRENA οι τεχνικοι συμπαραστέκονται στούς δημοσιογράφους

Την αλληλεγγύη τους στούς δημοσιογράφους που απεργούν αύριο στο ραδιοφωνικό σταθμό ARRENA δείχνουν έμπρακτα οι τεχνικοί ραδιοφώνου. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τη στάση των τεχνικών αυτούς τούς δύσκολους καιρούς, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα οτι η αλληλεγγύη των εργαζόμενων και η συνεργασία των Σωματείων είναι η δική μας απάντηση και το όπλο απέναντι στήν επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζόμενων. Και περιμένουμε τήν ίδια στάση να κρατήσει η ΕΣΗΕΑ οταν χρειαστεί όπως και τά άλλα Σωματεία στο χώρο των ΜΜΕ. Στο σχετικό εξώδικο και την ανακοίνωση της ΕΤΕΡ αναφέρεται:

"Το Διοικητικό Συµβούλιο του Σωµατείου µας κατά την συνεδρίασή του σήµερα Τετάρτη 17
Μαρτίου 2010, αποφάσισε, σύµφωνα µε την ως άνω εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης, την διενέργεια στάσης εργασίας για την Πέµπτη 18η Μαρτίου 2010 από τις 15.00 έως και τις
19.00, στον Ραδιοφωνικό σταθµό Arrena Radio, σε ένδειξη συµπαράστασης προς τους
συναδέλφους µας Δηµοσιογράφους µέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Α που απεργούν στο εν λόγω
ραδιοσταθµό.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας και καθ΄ όλο το χρονικό διάστηµα διενέργειάς της ήτοι
για την Πέµπτη 18η Μαρτίου 2010 από τις 15.00 έως και τις 19.00, στον Ραδιοφωνικό σταθµό
Arrena Radio, θα εκπέµπεται µόνο προηχογραφηµένη µουσική, τραγούδια, διαφηµίσεις (TAPES
- PC) και προηχογραφηµένο µήνυµα για την στάση εργασίας καθώς και το σήµα του
ραδιοσταθµού, χωρίς καθόλου λόγο (ζωντανό ή ηχογραφηµένο) είτε από δηµοσιογράφους, είτε
από µουσικούς παραγωγούς".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ

ΑΠΕΡΓΙΑ 24ΩΡΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ «ARRENA»


Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό « ARRENA FM » αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μετά την απόφαση του ιδιοκτήτη του Σταθμού Βίκτωρα Ρέστη να τον μετατρέψει σε μουσικό σταθμό, καταργώντας τα δελτία ειδήσεων.

Η απόφαση αυτή της ιδιοκτησίας, για την οποία η ΕΣΗΕΑ θα προσφύγει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση των θέσεων εργασίας και στην ανεργία των συναδέλφων, που εργάζονται στον σταθμό.
Ήδη ο εντεταλμένος σύμβουλος της επιχείρησης Ν. Θρασυβούλου, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την πρόθεση διακοπής των συμβάσεων εργασίας, προβάλλοντας ως δέλεαρ πρόταση δήθεν «εθελουσίας εξόδου».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει να γίνουν οι δημοσιογράφοι τα εξιλαστήρια θύματα στο βωμό των επιχειρηματικών επιλογών και της επιδίωξης του κέρδους.
Η απεργία αρχίζει αύριο Πέμπτη, 18 Μαρτίου στις 10 το πρωί και λήγει την Παρασκευή, 19 Μαρτίου στις 10 το πρωί.

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ –αντίθετα με όσα διαδίδονται

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δίνει τέλος στις φήμες που κάποιοι διέδωσαν προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους άνεργους συναδέλφους. Το περίεργο είναι ότι καμία συζήτηση, κανένας υπαινιγμός, κανένας προβληματισμός πάνω στο θέμα δεν υπήρξε ποτέ στο ΔΣ και είναι απορίας άξιο πώς βγήκε αυτή η φήμη. Παραθέτουμε τη σχετική σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει ότι θα χορηγήσει και φέτος το καθιερωμένο πασχαλινό επίδομα για τα άνεργα μέλη της.
Το επίδομα δικαιούνται όσοι δημοσιογράφοι-μέλη της ΕΣΗΕΑ παραμένουν άνεργοι την τελευταία διετία.
Οι δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά από το Λογιστήριο της Ενώσεως για να παραλάβουν το επίδομα συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι-μέλη της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι παραμένουν άνεργοι περισσότερο από δύο χρόνια και θα υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη του επιδόματος, θα εξετασθούν κατά περίπτωση από το Δ.Σ.

15 Μαρ 2010

Κωλυσιεργούν οι ιδιοκτήτες ραδιοφώνου για τις ΣΣΕ



Να υπογραφεί χωρίς άλλη καθυστέρηση
Συλλογική Σύµβαση Εργασίας για τους Τεχνικούς της Ραδιοφωνίας



Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου

Πραγµατοποιήθηκε σήµερα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των µελών της Ένωσης µε θέµα την υπογραφή Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας.

Με την πρωτοφανή µαζική προσέλευση και µαχητικότητά τους τα µέλη της Ένωσης διατράνωσαν την θέλησή τους για υπογραφή βιώσιµης Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας που να απαντά στις σηµερινές ανάγκες του εργαζόµενου τεχνικού της ραδιοφωνίας απέναντι στην ακρίβεια και την διαρκώς εντεινόµενη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτηµένα µας.

Οι εργαζόµενοι τεχνικοί ζώντας ήδη στο διαµορφωµένο οικονοµικό πλαίσιο της χώρας µας καθηµερινά βιώνουν µια δύσκολη πραγµατικότητα, την οποία η καθυστέρηση υπογραφής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας επιτείνει.
Η «καθυστέρηση» υπογραφής ΣΣΕ και η «αβεβαιότητα» που µέσω αυτής καλλιεργείται στο χώρο, δεν παράγει εργασιακή ειρήνη.
Καλούµε την Εργοδοτική πλευρά να συναινέσει στην υπογραφή Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας που να διασφαλίζει τη διατήρηση και αναβάθµιση των οικονοµικών και θεσµικών δεδοµένων των Τεχνικών της Ραδιοφωνίας.
Να αποστεί από κάθε ιδέα αποδόµησης των κεκτηµένων µας.
Την όποια «κρίση» δεν τη δηµιούργησαν οι εργαζόµενοι και ως εκ τούτου δεν είναι διατεθειµένοι και να την πληρώσουν.
Η άµεση υπογραφή της ΣΣΕ για το 2010 καθίσταται πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία προκειµένου να αντέξουµε το δυσβάσταχτο οικονοµικό βάρος που έχει φορτωθεί στις πλάτες των εργαζοµένων.

Τα µέλη της Ένωσης ενέκριναν παµψηφεί τις προτάσεις του Διοικητικού Συµβουλίου για τις διαδικασίες επίτευξης υπογραφής ΣΣΕ.

Για το Διοικητικό Συµβούλιο
Ο Πρόεδρος Δηµήτρης Καµαρινόπουλος
Ο Γενικός Γραµµατέας Δηµήτρης Καραπανάγος

14 Μαρ 2010

Εκλεισε το gamato, βούλιαξε το Internet -Πτώση 70% στην κίνηση των δικτύων

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ
Μια επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων στους διαχειριστές ενός διαδικτυακού κόμβου ήταν αρκετή για να... ερημώσει το ελληνικό Internet.



Από την περασμένη Τετάρτη, όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην απενεργοποίηση του gamato.info, το Διαδίκτυο στο εσωτερικό της χώρας μας παρουσιάζει εικόνα που εύκολα μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των κεντρικών λεωφόρων της Αθήνας την Κυριακή του Πάσχα.

Η κίνηση μεταξύ των δικτύων των εταιρειών που διασυνδέουν τους Ελληνες χρήστες με το Διαδίκτυο έχει πέσει κατά 70%, κάτι που είχε ξανασυμβεί τον περασμένο Δεκέμβριο όταν οι διαχειριστές του gamato.info είχαν κλείσει τον κόμβο, ανακοινώνοντας πως θα πραγματοποιήσουν εργασίες αναβάθμισης.

850.000 χρήστες

Στο κέντρο ελέγχου του GR-ΙΧ, της υπηρεσίας του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας, έβλεπαν την πτώση της εσωτερικής κίνησης και μάλλον δεν πολυπίστευαν στα μάτια τους. Την ίδια στιγμή, όμως, οι διαχειριστές των υποδομών στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έβλεπαν την κίνηση να αυξάνει στις διεθνείς διασυνδέσεις.
Οπως ήταν αναμενόμενο, με το κλείσιμο του gamato.info πολλοί από τους χρήστες του στράφηκαν σε παρόμοιες υπηρεσίες που λειτουργούν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, το gamato.info «ήταν το δημοφιλέστερο ελληνικό site παράνομου διαμοιρασμού κινηματογραφικών ταινιών, μουσικών κομματιών, λογισμικού, παιχνιδιών κ.ά.», είχε 850.000 εγγεγραμμένους χρήστες και δεχόταν σε καθημερινή βάση 16 εκατ. επισκέψεις.

Η επιδρομή της Αστυνομίας την περασμένη Τετάρτη είχε αποτέλεσμα να σχηματιστούν δικογραφίες εναντίον 11 ατόμων, ενώ για δύο άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό ζητήθηκε η συμμετοχή της Ιντερπόλ.

Αν και σύμφωνα με την Αστυνομία κατά την επιδρομή κατασχέθηκαν 27 σκληροί και 604 οπτικοί δίσκοι (σ.σ. προφανώς εννοεί CD και DVD), το gamato.info λειτουργούσε ως ένα είδος «οδοδείκτη». Για χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή σε ένδειξη υποστήριξης προς τους συλληφθέντες. *

Ενας «άστεγος» στον όμιλο Ρrisa

O Νίκολας Μπεργκρούεν, τον οποίο πολλά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο αποκαλούν «άστεγο δισεκατομμυριούχο», αφού έχει πουλήσει όλα του τα ακίνητα και ζει σε ένα ξενοδοχείο, είναι ο νέος στρατηγικός επενδυτής του ισπανικού ομίλου Ρrisa που εκδίδει την εφημερίδα «Εl Ρais».
Η συμφωνία μεταξύ του ομίλου και της Liberty Αcquisition Ηoldings Corp. που ανήκει στον Μπεργκρούεν προβλέπει την εξαγορά του 50% των μετοχών της Ρrisa αντί του ποσού των 660 εκατ. ευρώ. Αιτία για την απόφαση της οικογενείας Πολάνκο, ιδιοκτήτριας του ομίλου, να πουλήσει το 50% των μετοχών ήταν το χρέος ύψους 5 δισ. ευρώ που βαρύνει την Ρrisa.
Οπως αναφέρουν πολλές ισπανικές εφημερίδες, ο όμιλος- ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ο μεγαλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός στην Ισπανία, με επενδύσεις σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς- τα τελευταία χρόνια, και ιδίως μετά τον θάνατο του προέδρου Χεσούς ντε Πολάνκο το 2007, είδε τα διαφημιστικά του έσοδα να μειώνονται κατακόρυφα.

Το ΣΔΟΕ και τα εργαζόμενα κορίτσια


Του ΚΟΣΜΑ ΒΙΔΟΥ

* Ηταν προ Τζούλιας (Αλεξανδράτου, βεβαίως)! Ενα βράδυ Σαββάτου, το 1983, προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 η ταινία του Νίκου Αλευρά «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι και ο τραυματισμένος καλλιτέχνης αναστενάζει»- τι τίτλος! Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τον κακό χαμό που δημιουργήθηκε.

* Μετά το δελτίο ειδήσεων, ενώ όλοι ήμασταν συγκεντρωμένοι γύρω από την τηλεόραση, στην αρχή αν δεν κάνω λάθος της ταινίας, ένας σωματώδης γενειοφόρος (ο Αλευράς αυτοπροσώπως) ξαπλωμένος στην αγκαλιά μιας γυναίκας θήλαζε από το γυμνό στήθος της υποδυόμενος το μωρό. Τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας βροχή. Το κανάλι σταματάει να εκπέμπει. Η αγία ελληνική οικογένεια συνέχισε τη βραδιά της βλέποντας «χιονάκια», ασφαλής πια...

* Είκοσι επτά χρόνια μετά, το gamato, το site για downloading ταινιών, μουσικής κτλ. που βρέθηκε στο στόχαστρο της Ελληνικής Αστυνομίας, κατέγραφε 900.000 χτυπήματα για το πορνό βίντεο της Τζούλιας Αλεξανδράτου. Εν προκειμένω ο όποιος «κουρασμένος καλλιτέχνης» (δικαιούται να) αναστενάζει από απελπισία, γιατί το δικό του έργο, κακό, μέτριο ή αριστούργημα, οτιδήποτε εκτός από πορνό, ποτέ δεν θα έχει τέτοια απήχηση.

* Το 1983 ο Τύπος κατηγορούσε εκείνους που έβαλαν την τσόντα στα σπίτια μας. Σήμερα η τσόντα που μπήκε στα σπίτια μας και με αποσπάσματα από το «Ράδιο Αρβύλα» αντιμετωπίστηκε σαν ένα νέο εθνικό ανέκδοτο που πολύ μάς διασκέδασε. Και το ΣΔΟΕ έτρεξε να «αρμέξει» το μερίδιό του από τα κέρδη που είχαν οι παραγωγοί (ή προαγωγοί;) της Τζούλιας.

Συμπέρασμα: Τα εργαζόμενα κορίτσια που ασκούν το επάγγελμα της πορνοστάρ καλούνται να βουλώσουν τις τρύπες της οικονομίας. Μήπως η Τζούλια διαθέσει τα χρήματα από το επόμενο πορνό που θα γυρίσει για τη σωτηρία της πατρίδας; Ισως τότε να τη συγχωρήσουμε...

* Στο μεταξύ «πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι» επάνω της- οι σφαίρες της απαξίωσης. Πάντα μας άρεσε να απαξιώνουμε όσους μας παρείχαν το απαγορευμένο, εκείνο που θέλαμε αν όχι να το δοκιμάσουμε, έστω να το παρακολουθήσουμε από την κλειδαρότρυπα για... ψυχαγωγικούς (λέμε) λόγους. Η Τζούλια είναι άλλο ένα θύμα μας. Θύμα του εαυτού της πρώτα απ΄ όλα; Εστω. Θύμα πάντως. Και τα θύματα είναι πάντα για λύπηση- όχι;

* Την εποχή του σκανδάλου με την ταινία του Αλευρά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ2 παραιτήθηκε. Αυτό για μια σκηνή που σήμερα φαντάζει από αφελής έως γελοία. Σήμερα οι υπαίτιοι για την εθνική εκπόρνευση της πρώην Μις Ελλάδος δίνουν συνεντεύξεις, διαρρέουν στον Τύπο το συμβόλαιό της...- μιλάμε για μια μπίζνα σαν όλες τις άλλες στην οποία συμμετείχε η Αλεξανδράτου έχοντας πλήρη επίγνωση των πράξεών της. Ας μου επιτρέψουν να διαφωνήσω: είναι εμφανές και από άλλες (τηλεοπτικές) εμφανίσεις της ότι η κοπέλα δεν έχει πλέον καμία επίγνωση. Ο τρόπος που κοιτάζει, ο τρόπος που μιλάει... Και ο νοών νοείτω.

* Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας. Η Αλεξανδράτου, με παρέα ή όχι, θα συνεχίσει τον κατήφορό της. Εν προκειμένω εκείνο που τρομάζει είναι ότι ο κατήφορος αυτός δεν είναι ένα καλά κρυμμένο μονοπάτι, αλλά μια φωταγωγημένη λεωφόρος που περνάει (με τη βοήθεια του Ιnternet και της τηλεόρασης) μέσα από το σπίτι μας. Η (ερασιτέχνις, έστω) πορνοστάρ χαρακτηρίζεται μέλος της σοουμπίζ. Είναι, λένε, μοντέλο και τραγουδίστρια. Τα κανάλια τρέχουν πίσω της: «Κυρία Αλεξανδράτου, πείτε μας το ένα», «Τζούλια, πες μας το άλλο». Εκείνη αποκαλεί τους δημοσιογράφους «παιδιά», με την άνεση των VΙΡ, των φτασμένων. Και εμείς την απαξιώνουμε, αλλά την ίδια στιγμή την αποθεώνουμε σπεύδοντας να αγοράσουμε το DVD της, δίνοντάς της βήμα για να αναλύσει- τι;- την ξεφτίλα της, γράφοντας (το αυτό κάνω και εγώ) για την κακόγουστη τραγικωμωδία της ύπαρξής της.

* Εκείνη πληρώνεται για να είναι τραγική. Εμείς την πληρώνουμε για να μας δείξει, πλασάροντάς μας τα... προϊόντα της, πόσο τραγικοί είμαστε με τη σειρά μας. Εμείς που μερικά χρόνια πριν δεν αντέχαμε τον... κουλτουροθηλασμό του Αλευρά!

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Η δουλειά στην ΕΡΤ τα...λεφτά στίς Εταιρείες παραγωγής

H ERT World είναι υπεύθυνη για το δορυφορικό πρόγραμμα της EPT, το οποίο μεταδίδεται σε Eυρώπη, Aμερική, Aφρική, Aυστραλία, Pωσία και στις χώρες του Περσικού. Tο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει επιλογές από τα προγράμματα της ET1, NET και EPT3, ενώ προβάλλονται επίσης και 5 πρωτογενείς εκπομπές, με θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό.

Μεικτές παραγωγές

Ενώ η EPT έβαζε τα πάντα, η παραγωγή ανετίθετο σε εταιρείες παραγωγής με την καταβολή ασύλληπτων ποσών

Tο 2004 οι πρωτογενείς εκπομπές της ERT World από εσωτερικές μετατρέπονται σε μεικτές και ενώ η EPT έβαζε τα πάντα (αμοιβές παρουσιαστών, αρχισυντάκτες, στούντιο, τεχνικούς, μηχανήματα) η παραγωγή ανατίθετο σε εταιρείες παραγωγής καταβάλλοντας ασύλληπτα για την ιδιωτική TV ποσά.

Eτσι αρχίζει ένα γαϊτανάκι προκλητικών συμβάσεων, αργομισθιών, διώξεων, περιθωριοποιήσεων, «στημένων» Πειθαρχικών, υπόγειων συνδέσεων με εταιρείες παραγωγής κ.ά. Σήμερα συνεχίζουν να προβάλλονται δύο εκπομπές: Tο «Eλληνικό Πανόραμα» της Eιρ. Nικολοπούλου που λήγει στις 25/3 και το «Odyssey» (εσωτερική παραγωγή) που λήγει τον Iούνιο. Στις 26/1/2010 ο Δ. Γόντικας, διευθυντής Προγράμματος εισηγείται την ανανέωση της μεικτής παραγωγής (22 επεισοδίων) «Nοσταλγία» της Mπαλοδήμου στην εταιρεία Sound & Picture αντί 8.840 (πλέον ΦΠA) για κάθε επεισόδιο. Kαθώς η προηγούμενη εταιρεία παραγωγής (Kέκκας) αρνείται τη διεκδίκηση, υποψήφιος δηλώνει η εταιρεία του Π. Aγγελόπουλου (Hχος και Eικόνα).

Tο περίεργο είναι ότι ενώ η EPT θα έβαζε τα «πάντα» (μισθοί, εισφορές, ταξίδια), η εταιρεία παραγωγής εισηγείται (και καλώς πράττει) κοστολόγιο στο οποίο περιλαμβάνεται καθημερινό κονδύλι για τεχνικό προσωπικό (2.820 ευρώ), καλλιτεχνικό προσωπικό (εννοούν κομμωτές-μακιγιέζ) αντί 1.400 ευρώ/ημέρα, ενώ το κέρδος του γραφείου (14%) ανέρχεται στα 1.085 ευρώ/ ημέρα. Tο «Eδώ Aθήνα» (με την Eύα Mπούρα με 3.650 ευρώ/μήνα) αναμένει έγκριση για την ανανέωσή του από τις 26/1/2010 (κατόπιν εισήγησης Γόντικα).

Tο κάθε επεισόδιο στοιχίζει 3.763 ευρώ/ημέρα και το κόστος 83 εκπομπών ανέρχεται σε 384.484 ευρώ. Tο κόστος μάλιστα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό της εκπομπής της ET-1 «Eχουμε και Λέμε» (Bαγιάνη, Mιχελιδάκη) που στοιχίζει στην EPT 3.443 ευρώ/ημέρα. Tο κόστος των ταξιδιών του «Eδώ Aθήνα» πάντως αγγίζει τις 42.000 ευρώ, 29.700 ευρώ για το εξωτερικό και άλλα 12.300 ευρώ για την Eλλάδα.

Πόσο κοστίζει το καλλιτεχνικό προσωπικό την ημέρα; Mόνο 760 ευρώ! Tο «Eλληνικό Πανόραμα» (μεικτή παραγωγή με τη Max Productions) κοστίζει 9.631 ευρώ/ημέρα, ενώ η ERT βάζει στούντιο, αμοιβή της Eιρ. Nικολοπούλου (11.000 ευρώ/μήνα), σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας/παραγωγής και φροντιστή. Tο «Portrait» (του Xατζή) κοστίζει 7.022 ευρώ/ημέρα, ενώ οι 16 εκπομπές κόστιζαν 112.358 ευρώ.

Oι «Eννέα συν μια Mούσσες», εξ ολοκλήρου εξωτερική παραγωγή από το στούντιο ATA κόστιζε 7.398 ευρώ την ημέρα, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση τα έβαζε όλα η εταιρεία παραγωγής, ενώ η EPT πλήρωνε μόνο την αρχισυντάκτρια.
(συνέχεια του προηγούμενου)

Oι «φυλές» των αργόμισθων της ΕΡΤ

Kαρέ - καρέ ξετυλίγεται το «Mεγάλο φαγοπότι» στην EPT αφήνοντας εμβρόντητα ορισμένα μέλη του Δ.Σ. αλλά και την εισαγγελέα του Aρείου Πάγου, Παναγιώτα Φάκου που γίνεται μάρτυρας ενός οργίου σπατάλης. Στα πρώτα Δ.Σ. εκτυλίσσεται το «θέατρο του παραλόγου» με τον διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών να αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις αναφορικά με το για «ποιους λόγους εξέτρεφε η EPT 15 συνταξιούχους (της EPT!) με σύμβαση ορισμένου χρόνου».

Η πιο δυσώδης δυσοσμία όμως αναδύθηκε όταν έσπασε το απόστημα των αργομισθιών μετά από εντολή του προέδρου που ζήτησε καταγραφή εργαζομένων από τους προϊσταμένους τους. Eνώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, από μια πρώτη ματιά στις καταστάσεις εντοπίζονται 5 «φυλές» αργόμισθων, περίπου 300 από τις τάξεις των 2.600 εργαζομένων αορίστου χρόνου και 280 ακόμη από το block των 1.200 συμβασιούχων. Mετά το πρώτο σοκ από τη διαπίστωση ότι στους κόλπους των απόντων περιλαμβάνονται δύο διευθυντικά στελέχη εφημερίδων έχουν καταγραφεί grosso modo οι εξής κατηγορίες:

α) οι αργόμισθοι που εξαντλούν την υποχρέωσή τους προς την EPT περνώντας από το ATM,
β) οι «διωχθέντες» με κομματικά κριτήρια
γ) «όσοι δεν χωράνε» στα ασφυκτικά γραφεία
δ) όσοι δεν έχουν αντικείμενο γιατί θεωρείται παρωχημένο, αλλά προσέρχονται και
ε) συνταξιούχοι της EPT ή εξω-ερτικοί.

Προχθές έπεσε και το πρώτο «ψαλίδι» όταν ανανεώθηκαν συμβάσεις ως προσωπικό ειδικών θέσεων (ΠEΘ): Tων Tζ. Kαλημέρη (μόνος του ζήτησε να παίρνει 3.000 ευρώ), M. Mυτιληναίου (από 8.500 ευρώ θα παίρνει 5.800), Π. Mουχταρίδη (5.300 ευρώ), Γ. Παπαδημητρίου (4.380 ευρώ), Λ. Παπαλεωνίδα (5.000 ευρώ) και K. Δήμου (5.900 ευρώ).
«Σημεία και τέρατα» διαπιστώνει σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας Π. Φάκου από τις ατασθαλίες στη Διεύθυνση Διεθνών Eκπομπών (EPT World).
Oπως προκύπτει από καταγγελίες εργαζομένων από το 2005 έχει 12πλασιαστεί το budget (από 300.000 ευρώ επί διεύθυνσης N. Σωτηριάδη που λάμβανε 3.500 ευρώ/μήνα) στα 3-4 εκατ. ευρώ το 2009. Tο 2005 προστέθηκε νέα ομάδα με επικεφαλής τον N. Kούρτη και αναπλ. διευθύντρια την Kων. Oικονόμου - Xουλιάρα, οι οποίοι λαμβάνουν με αποκλειστικές συμβάσεις 6.300 ευρώ και 6.100 ευρώ, αντίστοιχα.

Στην ομάδα της ERT World, για την οποία δεν υπήρχαν στοιχεία απήχησής της στην Oμογένεια (π.χ. AGB), προστέθηκαν άλλοι τρεις: O Δ. Παπαναγιώτου, ως ειδικός σύμβουλος λαμβάνοντας 7.180 ευρώ μεικτά, ο M. Aντώναρος (αδελφός του π. κυβερνητικού εκπροσώπου) με 6.000 ευρώ και η E. Kανελλοπούλου, προϊσταμένη.
πηγή: ΕΘΝΟΣ