16 Σεπ 2016

Ο ξαφνικός θάνατος του ΕΔΟΕΑΠ και η… αξιοπιστία της κυβέρνησης

Μετά το καρτέλ στην ενημέρωση, τους ανέργους και την χειραγώγηση, που προκαλούν οι κυβερνητικές πρακτικές έρχεται το λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία.
Με μια κίνηση σοκ το Υπουργείο Εργασίας ακυρώνει τις τριμερείς διαβουλεύσεις για το ασφαλιστικό των ΜΜΕ και προκαλεί εν ψυχρώ τον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ.
Όσα έχουν εξασφαλιστεί από την τρίμηνη διαβούλευση, ως εγγυήσεις από τον Πετρόπουλο,  τα κάνει τώρα κομμάτια και θρύψαλα ο Κατρούγκαλος και επαναφέρει:
·      Τη συζήτηση για μια αμφίβολη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, χωρίς καμία εγγύηση του κράτους.
·      Την πρότασή του να μετατρέψει τον ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό Ταμείο κόβοντας τις παροχές του.
·      Τον περιορισμό έτσι στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ μόνο εργαζομένων, κάνοντας έξωση στους συνταξιούχους, τους απλήρωτους, τους άνεργους.
Υπάρχει, φαίνεται, σχέδιο. 

13 Σεπ 2016

ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ…







Ένα μεγάλο κανάλι, το  MEGA, από τα πρώτα και τα πιο δυναμικά, από αυτά που ούτε μπορούσε κανείς να διανοηθεί ότι θα κλείσει, αργοπεθαίνει εδώ και μερικούς μήνες μπροστά στα μάτια μας.  Μπορεί να μην είναι ο πρώτος αργός θάνατος που παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση- προηγήθηκαν το Αλτερ ,  η Ελευθεροτυπία, ο Φλάς για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα πιο γνωστά Μέσα- αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο οδυνηρό.  Γιατί  πίσω από την μαρκίζα με το γνωστό όνομα, βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι που ζούν την απόλυτη συντριβή. 

Ολο αυτό τον καιρό διαβάσαμε πολλά άρθρα και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους  που βιώνουν αυτή την  συντριβή, τον καθημερινό πόνο και την ανασφάλεια, τον τρόμο μπροστά στο σκοτεινό αύριο. Τα περισσότερα νοτισμένα από συναισθήματα που σε συγκλονίζουν. 

Το μπλογκ μας επιλέγει σήμερα να ανα- δημοσιεύσει ένα από αυτά, του καλού συναδέλφου Μάνου Τσαγκαράκη για ένα συγκεκριμένο λόγο. Γιατί τολμάει, και με την εξαίρετη πένα του  προσθέτει πλάι στο συναίσθημα την οξύτατη  και αποκαλυπτική ματιά του δημοσιογράφου που τα βλέπει όλα και τα λέει όλα. Ετσι όπως οφείλουμε να κάνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι.
ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ





Του Μάνου Τσαγκαράκη

Όταν ήμουν παιδί, με το απορρυπαντικό που αγόραζε η μητέρα μου, έδιναν δώρο ένα παιδικό βιβλίο με τις περιπέτειες ενός εφήβου –του Άλκη- που ακολουθούσε τον αρχαιολόγο θείο του στις ανασκαφές και με κάποιο μαγικό τρόπο μεταφερόταν στην εποχή της ακμής του τόπου. «Ήμουν κι εγώ εκεί», ήταν ο τίτλος του και έμαθα πολλά από τη σειρά που αναφερόταν σε αρχαίους πολιτισμούς απ’ όλο τον πλανήτη.
«Ήμουν κι εγώ εκεί», μπορώ κι εγώ να πω τώρα για το MEGA που –δυστυχώς- όπως φαίνεται πνέει τα λοίσθια…

Συνεχίζουν τον αγώνα για ασφαλιστικό και εργασιακά Ενώσεις και Ταμεία στον χώρο της Ενημέρωσης

Τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες ενέργειες που θα διασφαλίζουν βιώσιμη λύση για το Ασφαλιστικό και την κάλυψη των αναγκών όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση συζήτησαν στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10/9/2016, οι πρόεδροι και μέλη των  Διοικητικών Συμβουλίων
της ΠΟΕΣΥ, των Ενώσεων Συντακτών, των Ενώσεων Προσωπικού και Τεχνικών Τύπου καθώς και εκπρόσωποι των τριών δημοσιογραφικών ασφαλιστικών Ταμείων περίθαλψης, πρόνοιας και επικούρησης, ΕΔΟΕΑΠ,  ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ.
Η συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και έδωσε συνέχεια στον διάλογο που είχε αναπτυχθεί σε ανάλογες συναντήσεις στην Πάτρα και τον Βόλο (πρωτοβουλία ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ αντιστοίχως), για να οδηγηθεί στην τελική ευθεία η κοινή πρόταση του κλάδου ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του Ασφαλιστικού που επαπειλείται, εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαιώθηκαν όσα έχουν συμφωνηθεί στις συναντήσεις της Πάτρας και του Βόλου.