26 Ιαν 2013

ΕΣΗΕΜ-Θ: Αναστέλλεται η απεργία στο Δίκτυο Τηλεόραση Σερρών


Η εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού «Δίκτυο Τηλεόραση» Σερρών κατέβαλε στους εργαζόμενους το ήμισυ των δεδουλευμένων που τους οφείλει και δεσμεύτηκε με συγκεκριμένη προθεσμία για την εξόφληση των υπολοίπων.

Για τον λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης αναστέλλει την 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει στον τηλεοπτικό σταθμό για τη Δευτέρα 28/1 και προειδοποιεί την εργοδοσία ότι θα επανέλθει με νέα κινητοποίηση, αν δεν τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της.

25 Ιαν 2013

Εργαζόμενοι «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ»: Ρεσιτάλ ψεμάτων Δ. Ρίζου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Εμείς οι εργαζόμενοι του Αδέσμευτου Τύπου, δεν εκπλαγήκαμε καθόλου από το ρεσιτάλ ψεμάτων του Δημήτρη Ρίζου στην εκπομπή «Βράδυ» που μεταδόθηκε την Πέμπτη (24/01). Άλλωστε επί 1,5 χρόνο χορτάσαμε από ψέματα. Αυτό όμως δε σημαίνει, πως θα επιτρέψουμε να μείνουν αναπάντητα.

Ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο Δημήτρης Ρίζος στην τηλεοπτική του εμφάνιση επιχείρησε να εμφανίσει τους εργαζομένους σαν ιδανικούς παράφρονες αυτόχειρες.

Μας …εκλιπαρούσε να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας, αλλά εμείς προτιμήσαμε να μείνουμε απλήρωτοι.

Μας… εκλιπαρούσε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας, αντ’ αυτού, εμείς επιλέξαμε την ανεργία.

Ας επιστρέψουμε όμως στην πραγματικότητα:

ΕΣΗΕΜ-Θ: Απεργία στο «ΔΙΚΤΥΟ Τηλεόραση» Σερρών


Εικοσιτετράωρη απεργία κηρύσσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στο «Δίκτυο Τηλεόραση»-Σερρών, τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 (από τις 6 π.μ.).

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού:

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. στο πλευρό των εργαζομένων στα ΜΜΜ

Απερίφραστα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταδικάζει την κήρυξη της παράνομης πολιτικής της επιστράτευσης της εργαζομένων στο Μετρό. Μ’ αυτό το νέο κρούσμα αυταρχισμού, η κυβέρνηση στοχοποιεί τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και με τις απειλές για σύλληψη συνδικαλιστών ηγετών, αποβλέπει στην τρομοκράτηση όλων των εργαζομένων, για να εφαρμόσει ανεμπόδιστη τις απάνθρωπες, αντεργατικές, μνημονιακές πολιτικές της.

  Ο δημοσιογραφικός κόσμος βρίσκεται στη διαδικασία γενικών συνελεύσεων, με θέμα την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων για την περιφρούρηση του συνταγματικού δικαιώματός μας με την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, την άμεση αντιμετώπιση της τραγωδίας των 1.500 ανέργων του κλάδου, την περιφρούρηση των ασφαλιστικών Ταμείων, την διασφάλιση των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των ασφαλισμένων, την επιστροφή των λεηλατημένων αποθεματικών των Ταμείων και την εγγυημένη δεοντολογική, αντικειμενική, ελεύθερη και πολυφωνική ενημέρωση του λαού, από όλα τα ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ υπερασπίζεται το δικαίωμα στη διαπραγμάτευση

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, η ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγώνες των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

ΕΤΕΡ: «Η επταετία της χούντας ήταν κομμουνιστές μπροστά τους»


Το πιο άγριο και στυγνό πρόσωπό της δείχνει η μαύρη τρικομματική συγκυβέρνηση που πριν από μερικές ώρες τόλμησε να χτυπήσει τους συνδικαλιστές  και τους εργαζόμενους του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό, καλώντας τους σε επιστράτευση και επιστρατεύοντας μαζί με τους απεργούς και τις  αλήστου μνήμης χουντικές μεθόδους ποδηγέτησης του λαϊκού και συνδικαλιστικού κινήματος και της συνεχώς διογκούμενης αντίδρασης του Λαού μας, απέναντι στην «υπεύθυνη, αναπτυξιακή και σωτήρια για τη χώρα» διακυβέρνηση της εσωτερικής τρόικα που συνοδεύεται από στρατιές ανέργων, τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εργασιακό μεσαίωνα για τους εναπομείναντες εργαζόμενους.

ΠΟΣΠΕΡΤ: Συμπαράσταση στα ΜΜΜ - Κάτω τα χέρια από τους απεργούς


Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επιστράτευση των εργαζομένων στα ΜΜΜ από την Κυβέρνηση και την καλεί να πάρει άμεσα πίσω αυτή την αντιδημοκρατική της απόφαση.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε τους αγώνες όλων των εργαζομένων και πόσο μάλλον των εργαζομένων των ΜΜΜ.

Η αναλγησία της κυβέρνησης δεν έχει όριο. Θέλει να καταπνίξει τους αγώνες των εργαζομένων για να εξυπηρετήσει τα σχέδια του κεφαλαίου, αδιαφορώντας αν στο τέλος υπάρχουν Έλληνες υπερήφανοι, με αξιοπρέπεια, εργαζόμενοι με δικαίωμα στη δουλειά και πληρωμή από την εργασία τους, όπως το σύνταγμα επιτάσσει. Τι κι αν όλοι συμφωνούν ακόμα και το ΔΝΤ ότι όλες αυτές οι συνταγές που εφαρμόστηκαν είναι λάθος ; Η κυβέρνηση συνεχίζει το μονόδρομο που έχει επιλέξει και βλέπει απέναντί της εχθρούς τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο και αγωνίζονται για τα αυτονόητα όπως δικαίωμα στην εργασία-  όχι απολύσεις,  Σ.Σ.Ε., το σταμάτημα της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού και τη μη καταρράκωση θεσμών και αξιών.

ΕΠΗΕΑ: Συμπαράσταση στους εργαζόμενους στα ΜΜΜ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε.Α. καταδικάζει τις μεθοδεύσειςμε τις οποίες η Κυβέρνηση, επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους  στο «ΜΕΤΡΟ» και απειλώντας να συλλάβει  τη συνδικαλιστικής τους ηγεσία, επιχειρεί να καταφέρει ένα δυνατό κτύπημα σε όσους αγωνίζονται για τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων, τολμώντας να στερήσει από τους εργαζόμενους ακόμη και το δικαίωμα της απεργίας.

Συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις του «ΣΚΑΪ»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτυρόμενο για τις νέες επιχειρούμενες μειώσεις μισθών και απολύσεις αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 16.00 της Πέμπτης, 24 Ιανουαρίου έως τις 16.00 της Παρασκευής, 25 Ιανουαρίου 2012 όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ TV» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα «skai.gr» ενάντια στη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της εργοδοσίας και στις νέες μειώσεις των μισθών των συναδέλφων, που επιβάλει.

Η εργοδοσία με το δόλωμα της καταβολής ενός επιπλέον ποσού στην αποζημίωση και εκμεταλλευόμενη, την αγωνία των συναδέλφων για τη διατήρηση της δουλειάς τους επιχειρεί στην πραγματικότητα, εκτός από τη νέα μείωση των αποδοχών τους, να αποσπάσει τη «συναίνεση» των εργαζομένων για τις απολύσεις, τις οποίες προτίθεται να πραγματοποιήσει. Η νέα ατομική σύμβαση μόνο τα συμφέροντα της εργοδοσίας εξυπηρετεί, που με τον τρόπο αυτόν προσπαθεί να αποκλείσει κάθε προσφυγή στο ΣΕΠΕ ή στα Δικαστήρια των απολύσεων, που θα κάνει.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει το νέα εφεύρημα του Αλαφούζου και καλεί τους συναδέλφους να μη δεχτούν να βάλουν με τα χέρια τους το σκοινί στο λαιμό τους.

Οι εργαζόμενοι του «ΣΚΑΪ» μαζί με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και κάθε συνάδελφο, ο οποίος επιθυμεί να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις του «ΣΚΑΪ» (Εθνάρχου Μακαρίου και Φαληρέως 2, Νέο Φάληρο) σήμερα στις 2 το μεσημέρι. 

24 Ιαν 2013

Στάσεις εργασίας σε όλα τα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αταλάντευτη θέση του κλάδου, ότι βασική προϋπόθεση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας είναι η εφαρμογή των ΣΣΕ, η απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας.

Η Κυβέρνηση, όμως, με τις ολέθριες πρακτικές της, και κυρίως με την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσιογράφους με την έκδοση ΚΥΑ, καταργεί τις ΣΣΕ, υπονομεύοντας τη δημοσιογραφική λειτουργία.

Ο Κλάδος απορρίπτει αυτές τις πρακτικές και απαιτεί την εφαρμογή και υπογραφή ΣΣΕ και στα δημόσια αλλά και στα δημοτικά ΜΜΕ.

Στη σημερινή συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε την κήρυξη στάσεων εργασίας, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
  • Στην ΕΡΤ από τις 16.30 έως τις 18.30 την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013. 
  • Στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς «ΑΘΗΝΑ 9,84», «ΞΕΝΙΟΣ FM 97,4», «ΚΑΝΑΛΙ 1», «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 FM » από τις 14.00 έως τις 16.00 τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013. 
  • Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις 17.00 έως τις 19.00 τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013. 
  • Στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Ενημέρωσης από τις 10.00 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013. 

24ωρη απεργία στον ρ/σ & τ/σ "ΣΚΑΪ"


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτυρόμενο για τις νέες επιχειρούμενες μειώσεις μισθών και απολύσεις αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 16.00 της Πέμπτης, 24 Ιανουαρίου έως τις 16.00 της Παρασκευής, 25 Ιανουαρίου 2012 όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ TV» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα «skai.gr» ενάντια στη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της εργοδοσίας και στις νέες μειώσεις των μισθών των συναδέλφων, που επιβάλει.

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους των μέσων μαζικής μεταφοράς


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επιστράτευση των εργαζομένων στο «ΜΕΤΡΟ» και τις απειλές της Κυβέρνησης για σύλληψη της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας. Καταδικάζει τα αυξανόμενα κρούσματα αυταρχισμού εναντίον όσων αγωνίζονται για τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων.

Εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που αγωνίζονται για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Η κατάργηση των ΣΣΕ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και επιστροφής σε συνθήκες εργασίας που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τη χορήγηση ραδιοφωνικών αδειών


Αποσύρθηκε η τροπολογία, με την οποία παρατεινόταν από τη λήξη της μέχρι 31 Ιανουαρίου 2013 - για ένα έτος δηλαδή - η προβλεπόμενη προθεσμία για την έκδοση προκήρυξης με αντικείμενο την χορήγηση αδειών ραδιοφωνικών σταθμών.

ΠΟΕΣΥ: Υποχρεωτική η τήρηση της δεοντολογίας


Με αφορμή την προβολή στοιχείων, από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, «επιβαρυντικών» για πολιτικούς ή κόμματα, χωρίς προηγουμένως να έχει εξακριβωθεί η γνησιότητά τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) υπενθυμίζει στους συναδέλφους την υποχρέωση να τηρούν τις επιταγές των «Αρχών Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος» και υπενθυμίζει την υποχρέωση εφαρμογής της παραγράφου η του άρθρου 2 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος:

«Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες), με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους».

Βεβαίως είναι θετικές οι προσπάθειες των συναδέλφων να αποκαθιστούν την αλήθεια και να παρουσιάζουν την πραγματική διάσταση των γεγονότων, όταν διαπιστώνεται το λάθος ή η παραπλάνηση, αλλά ακόμη πιο αξιέπαινη είναι η πιστή τήρηση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

El Pais: Ψεύτικη η φωτογραφία του δήθεν διασωληνωμένου Τσάβες


Με πρωτοσέλιδο έναν διασωληνωμένου άνδρα -που δήθεν ήταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας- και τίτλο «το μυστικό της νοσηλείας του Τσάβες» κυκλοφόρησε την Πέμπτη η ισπανική El Pais, που αναγκάστηκε όμως γρήγορα να αποσύρει την έκδοσή της όταν αποδείχθηκε ότι η «αποκλειστική» φωτογραφία ήταν τελικά ψεύτικη. Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα ζήτησε συγγνώμη για το λάθος και ανέφερε ότι διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

Η φωτογραφία παρέμεινε περίπου 30 λεπτά στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Η Ελ Παΐς αναφέρει ότι προμηθεύτηκε τη φωτογραφία από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Gtres Online, το οποίο υποστήριξε ότι πρόκειται για τον Τσάβες, που νοσηλεύεται εδώ και πάνω από ένα μήνα στην Κούβα.

Συμπληρωματικές αρχαιρεσίες για το Μεικτό Συμβούλιο

Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει την προκήρυξη αρχαιρεσιών για την εκλογή εκπροσώπων στις εφημερίδες «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ», «ΤΟ ΒΗΜΑ», καθώς και στους Ρ/Σ « ALPHA 98,9» και « FLASH 96».

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3 ος όροφος), τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.

Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στη Γραμματεία της ΕΣΗΕΑ έως και την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013, στη 1 μ.μ. ενώ τυχόν ενστάσεις κατά των υποψηφιοτήτων μπορούν να υποβληθούν έως την Παρασκευή, 1 η Φεβρουαρίου 2013, στη 1 μ.μ.

Υπενθυμίζεται σε όσους επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα ότι δεν έχουν δικαίωμα εκλογής στο Μεικτό Συμβούλιο οι εκδότες, διευθυντές, διευθυντές σύνταξης και οι αρχισυντάκτες.



23 Ιαν 2013

Στο δρόμο η συνέλευση του ΣΚΑΪ


Κάτω από το βλέμμα του ..μεγάλου αδελφού, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης  η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  των εργαζόμενων του ΣΚΑΙ.

Και όπως είχε αποφασίσει χθες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η συνέλευση έγινε ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ μπροστά στο κτίριο του σταθμού με ταυτόχρονη στάση εργασίας από τις 11π.μ. ως τις 4μμ. σαν απάντηση στις νέες μειώσεις μισθών που αποφασίστηκαν στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, επιπλέον των μειώσεων των τελευταίων δύο χρόνων που φτάνουν συνολικά το 30%.

Προχθές το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δύο σταθμών είχαν οργανώσει συνέλευση στην οποία όμως δεν παρέστησαν εκπρόσωποι του Σωματείου γιατί δεν τους επετράπη ή είσοδος στο… Γκουαντάναμο του τύπου.


Μόλις όμως σήμερα είδαν ότι το θέμα βγαίνει από τους τοίχους του …κάστρου θορυβήθηκαν και προσφέρθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ για να πάρουν την απάντηση ότι αυτοί δεν θέλουν να μπούν!!!

Παρόντες από το ΔΣ ο πρόεδρος Δ. Τρίμης, η Α΄αντιπρόεδρος Νανά Νταουντάκη και τα μέλη Δήμητρα Κουντή, Μ Λίτσης και Χρ. Κυρίτσης.

Μετά την συνέλευση οι εργαζόμενοι εξέδωσαν το πιο κάτω ψήφισμα:

Απόφαση της κοινής Συνέλευσης των Συντακτών της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ

 Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Σήμερα, έξω από τα γραφεία του ΣΚΑΪ συνήλθε η κοινή Συνέλευση των Συντακτών της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ με μοναδικό θέμα τον τρόπο αντίδρασης μετά τη νέα εκβιαστική απαίτηση της Διοίκησης του ΣΚΑΪ για περαιτέρω περεταίρω μειώσεις μισθών από 3% έως 5%.

Η νέα μείωση έρχεται να προστεθεί στους ήδη μειωμένους μισθούς οι οποίοι τα δύο προηγούμενα χρόνια συρρικνώθηκαν περισσότερο από 28% σωρευτικά και ήδη λόγω των αυξημένων φορολογικών παρακρατήσεων θα συρρικνωθούν ακόμη παραπάνω.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Αναστέλλεται η απεργία στην ΕΒΕ ΑΕ


Μετά την καταβολή μέρους των οφειλομένων από την ΕΒΕ ΑΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αναστέλλει την απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε για σήμερα και αύριο στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής και την ιστοσελίδα www.agelioforos.gr.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ αναμένει από την εργοδοσία να ικανοποιήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της και να αποκαταστήσει πλήρως τη ροή στην καταβολή της μισθοδοσίας.

ΠΟΕΣΥ για δυναμικούς αγώνες του κλάδου


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) προτρέπει με επιστολή από τις 18 Ιανουαρίου τις Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας, να οργανώσουν άμεσα την κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με τη λήψη αποφάσεων που να διασφαλίζουν τη δραστήρια συμμετοχή όλου του κλάδου στους δυναμικούς αγώνες που απαιτούνται.

  Η επιστολή είναι η εξής:

  Φίλε Πρόεδρε,

  Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ στη συνεδρίασή του της 16ης Ιανουαρίου –εκτός από τον εμπαιγμό των δημοσιογράφων των δημοσίων ΜΜΕ με το σχέδιο της ΚΥΑ για το μισθοδοτικό και τη ζοφερή για το μέλλον τους κατάσταση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου- συζήτησε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κυβέρνησης και των εκδοτών-καναλαρχών σε όλα τα μέτωπα, που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις όσο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων εργαζομένων, υπονομεύοντας την ίδια την Ενημέρωση.

  Αυτές οι συνθήκες ανασφάλειας, ευνοούν την ανάπτυξη μιας κατευθυνόμενης ενημέρωσης και χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων.

22 Ιαν 2013

Στάση εργασίας και συνέλευση στον τ/σ και ρ/σ ΣΚΑΙ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει το νέο σχέδιο περικοπών, που επιχειρεί να εφαρμόσει του συγκρότημα Αλαφούζου.

Τρία χρόνια πριν το 2010 το συγκρότημα του Νέου Φαλήρου ήταν αυτό που πρώτο ξεκίνησε τον πρωτοφανή εκβιασμό με τις ατομικές συμβάσεις, οι οποίες καταπατούσαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» έχει κατατεθεί σχέδιο μειώσεων των μισθών. Στο ραδιόφωνο αντίθετα ακολουθείται η γνωστή τακτική να καλούνται κάποιοι από τους εργαζόμενους και να τους προτείνεται μείωση του μισθού τους. Είναι η τακτική, που δημιουργεί δύο κατηγορίες εργαζομένων. Από τη μια ο συνάδελφος, που καλείται να υπογράψει μείωση του μισθού του και από την άλλη ο εργαζόμενος, ο οποίος είναι υπό απόλυση. Αν δεν υπογράψει ο πρώτος τη θέση του καταλαμβάνει ο υπό απόλυση!!!

ΕΣΗΕΑ: Ψήφισμα εργαζομένων του «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ»

Οι εργαζόμενοι του «Αδέσμευτου Τύπου» σε ψήφισμα, που κατέθεσαν, καταγγέλλουν για άλλη μια φορά την αντεργατική συμπεριφορά του εκδότη Δημήτρη Ρίζου. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Εμείς, οι εργαζόμενοι του Αδέσμευτου Τύπου, βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας από τις 17 Δεκεμβρίου και παραμένουμε απλήρωτοι για περισσότερους από έξι μήνες. Ο εκδότης της εφημερίδας Δημήτρης Ρίζος επιχειρεί μέσω αίτησης πτώχευσης της εταιρίας που εξέδιδε το έντυπο, να καταργήσει τις θέσεις εργασίας μας, ενώ παράλληλα αρνείται πεισματικά την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων μας.

Σα να μην έχει συμβεί τίποτε, ο Δημήτρης Ρίζος αποφάσισε να ξεκινήσει συνεργασία με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ως αρθρογράφος. Γεγονός που αποτελεί, επιεικώς, μνημείο ανηθικότητας και τεράστιας πρόκλησης απέναντι όχι μόνο στις 80 οικογένειες που για περισσότερο από έναν χρόνο κορόιδευε -συνειδητά και συστηματικά- μέχρι τελικά να τις πετάξει στον δρόμο, αλλά και στο σύνολο της δημοσιογραφικής οικογένειας.

Καζάνι που βράζει η «Ημερησία»


Από την Παρασκευή έχει υποβάλλει την παραίτησή του ο διευθυντής της Ημερησίας Αντώνης Δαλίπης.

Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή και καταβάλλονται προσπάθειες να μεταπειστεί.

Ρεκόρ ανέργων αναμένεται το 2013


Οι άνεργοι στον κόσμο θα ξεπεράσουν το 2013 τα 202 εκατομμύρια ανθρώπους και θα σπάσουν το απόλυτο ρεκόρ των 199 εκατομμυρίων που χρονολογείται από το 2009, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO, OIT) στην ετήσια έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

"Παρά μια μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής", που αναμένεται τα δύο επόμενα χρόνια, "το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί και πάλι και ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια το 2013 για να υπερβεί τα 202 εκατομμύρια και κατά 3 εκατομμύρια επιπλέον το 2014", εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ.

21 Ιαν 2013

ΟΑΕΔ: Νέα αύξηση της ανεργίας τον Δεκέμβριο


Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 1,44% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 9,16% από τον Δεκέμβριο του 2011, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για τον Δεκέμβριο του 2012.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανήλθαν, κατά τον μήνα Δεκέμβριο, στα 797.578 άτομα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (11,89%) ή συνολικά 66.957 άτομα.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 337.242 είναι άνδρες (ποσοστό 42,28%) και 460.336 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,72%).

Παρατείνεται η προθεσμία για τις άδειες ραδιοφωνικών σταθμών


Μέχρι τις 31/12/2013 παρατείνεται η προθεσμία της έκδοσης της προκήρυξης για τη χορήγηση αδειών ραδιοφωνικών σταθμών, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και στο νομοσχέδιο που αφορά την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με ρυθμίσεις για το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν.

BBC: «Συγνώμη» για την μαριονέτα του παιδεραστή παρουσιαστή σε παιδικό πρόγραμμα!


Δεν έχουν τέλος οι τριγμοί στο BBC για το πολύκροτο σκάνδαλο του παιδεραστή παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ.

Το βρετανικό δίκτυο υποχρεώθηκε να ζητήσει συγνώμη, αφούν πρώτα ήρθε σε εξαιρετικά αμήχανη θέση, καθώς μετέδωσε σε επανάληψη παιδική εκπομπή στην οποία εμφανιζόταν μια μαριονέτα με την μορφή του αποβιώσαντα παιδεραστή παρουσιαστή!.

Ο εν λόγω χαρακτήρας, αν και ονόματι Μαξ, ήταν ντυμένος σαν τον Σάβιλ και μάλιστα είχε και την προφορά του!

ΕΣΗΕΠΗΝ: Συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Επικρατείας


Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ανδρέα Κατσανιώτη, τον Γενικό Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης Γιάννη Παναγιωτόπουλο και τον Ειδικό Σύμβουλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης Νίκο Κατσικούλη, είχαν την Κυριακή το πρωϊ στην Πάτρα ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστολος Βουλδής και ο Γενικός Γραμματέας Ζώης Μαρίνος.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΠΗΝ ανέλυσαν στα στελέχη του υπουργείου την γκρίζα πραγματικότητα που υπάρχει στα ΜΜΕ της περιφέρειας και ζήτησαν στήριξη του δημοσιογραφικού κόσμου, που πλήττεται απο την συνεχώς διογκούμενη ανεργία.

Γκολεμά εναντίον Ρίζου: Θα πάρεις και συ τη θέση σου στη λίστα των δόλιων και ξεφτιλισμένων εκδοτών!


«Όποιος πέρασε απο τον Ε.Τ. και γω μαζί συμμερίζεται τις απόψεις των συναδέλφων του "Αδέσμευτου Τύπου" για τον Δημήτρη Ρίζο! Κανεις που δουλεύει σήμερα στον Ε.Τ, δεν πρέπει να δεχτεί αυτή τη συνεργασία. Γιατι δεν υπάρχουν ούτε η τσίπα, ούτε η ανθρωπιά, ούτε η απλή επαγγελματική ευαισθησία, ούτε καν το στοιχειώδες: Η απόδοση των δεδουλευμένων. Οταν θα εξιστορούμε τη διαδρομή των εκδοτών, θα πάρεις και εσύ τη θέση σου στο μακρύ κατάλογο των δόλιων και ξεφτιλισμένων! Πολλές φορές σε αυτή τη διαδρομή νοιώθω ντροπή για κάποιους που γνώρισα, σε αυτό το επάγγελμα…»

Αυτά έγραψε η δημοσιογράφος Ντέπυ Γκολεμά στο fb

20 Ιαν 2013

«Ξέπλυμα παράνομων, αντεργατικών και ανήθικων ενεργειών η συνεργασία του Ρίζου με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Κυριακής, οι εργαζόμενοι του «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ».

Αφορμή η έναρξη συνεργασίας του Εκδότη του ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ Δημήτρη Ρίζου, ο οποίος τους παράτησε απλήρωτους, κοιτάζοντας μόνο τον εαυτό του - όπως έκανε άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια που χρησιμοποιούσε τους εργαζόμενους ως «χρηματοδότες» της επιχείρησής του μη εφαρμόζοντας ποτέ ΣΣΕ.

Στο ψήφισμα που κατέθεσαν, και το οποίο παρέλαβε ο εκπρόσωπος των συντακτών του Ελ.Τ.  (οι ιδιοκτήτες Σκαναβής και Μπενέκος απουσίαζαν), οι 80 απλήρωτοι και άγρια εξαπατημένοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη συνεργασία του Δημήτρη Ρίζου με τον Ελεύθερο Τύπο που την χαρακτηρίζουν «μνημείο ανηθικότητας, αναλγησίας και τεράστιας πρόκλησης».

«Ο Δημήτρης Ρίζος» υπογραμμίζουν στο ψήφισμά τους, «επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη συνεργασία του με την συγκεκριμένη εφημερίδα, ως ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΩΑΜ για να «ξεπλύνει» τις κατά συρροή και μεθοδευμένες παράνομες, αντεργατικές, ανήθικες και απαράδεκτες ενέργειες του. Για τις οποίες άλλωστε θα κληθεί να λογοδοτήσει και στην Δικαιοσύνη».

Σ.σ. Ως γνωστόν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πέρα από τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό και  τις καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, προσέφυγε και στον ΣΔΟΕ προκειμένου να διερευνηθούν οικονομικές παρανομίες του αφερέγγυου εκδότη.

Ηλίας Προβόπουλος: Πως με συνέλαβαν για μία φωτογραφία…



«Επειδή, όπως ξέρουμε όλοι καλά, ζούμε σε ευνομούμενη χώρα, πρίν λίγες ωρες συνελήφθη ο συνάδελφός μας Ηλίας Προβόπουλος, απο δύο αστυνομικούς του τμήματος Ακροπόλεως, όπου και κρατείται, γιατί...φωτογράφιζε στο δρόμο. Και τί φωτογράφιζε; Εναν απο τους πλανόδιους καλλιτέχνες που κερδίζουν τα προς το ζείν βαμμένοι σαν κλόουν. Οταν παρενέβη, μετά απο συνενόηση που είχαμε, άνθρωπος απο την νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ ο προϊστάμενος του τμήματος το θεώρησε... πίεση. Οταν το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις, δικαιολογήθηκαν ότι τον κράτησαν απλώς για εξακρίβωση στοιχείων. Μπράβο ρέ παιδιά. Αφήστε έξω τους ρατσιστές δολοφόνους και πιάστε τους φωτογράφους», έγραψε η Νανά Νταουντάκη, α΄αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, στην ομάδα ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ στο facebook, ανακοινώνοντας την περιπέτεια που έζησε ο συνάδερφος.

«Το πιό καταπληκτικό: Οι δύο αστυνομικοί τού είπαν ότι... απαγορεύεται να βγάλει τη φωτογραφία γιατί είναι ... προσωπικά δεδομένα. ΧΑΧΑΧΑ. Αλλη φορά να ρωτάμε την αστυνομία για τα άρθρα που θα γράψουμε ή τίς φωτογραφίες που θα τραβήξουμε. Μήν τύχει πάλι καμιά... ζαρντινιέρα και της παραβιάσουμε τα προσωπικά δεδομένα!!», σχολίασε η Ν. Νταουντάκη.

Ο ίδιος ο Ηλίας Προβόπουλος- που αφέθηκε ελεύθερος- περιγράφει ως εξής την περιπέτειά του στο χρονολόγιό του αλλά και στην ομάδα ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ στο facebook:

Καλησπέρα σας και οι θεοί της πόλης να μας φυλάνε από το κακό…

Με τους αστυνομικούς εν υπηρεσία, οι σχέσεις μου είναι πάντα τυπικές και μάλλον αδιάφορες. Έχω μια άποψη για το έργο που κάνουν και την κρατάω για μένα και εκφράζομαι κριτικά μου μόνο πάντως όταν υπάρχει αποχρών λόγος και κυρίως πάνω στη δουλειά. Γενικά προσπαθώ να μην έχω πολλά πάρε δώσε μαζί τους γιατί δεν θέλω να μπαίνω σε ατέρμονες διαλόγους μαζί τους για να καταλήξουμε στο αυτονόητο.

«Εφυγε» ο Νίκος Αλιβιζάτος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αναγγέλλει με άφατη λύπη την απώλεια του δημοσιογράφου, Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών, μετά από μια μακρόχρονη και γενναία μάχη με την επάρατο νόσο.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης και στη συνέχεια εγγράφηκε στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας του Ουρμπίνο, απ’ όπου αποφοίτησε το 1978.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα άρχισε τη δημοσιογραφική του συνεργασία σε διάφορα περιοδικά, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με μεταφράσεις διαφόρων βιβλίων.

Νόμος είναι το (;) δίκιο του εργάτη


Περί ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ  και γενικά κομματικών ΜΜΕ

Αναδημοσιεύουμε σχόλιο από την σελίδα Παραπολιτικά της εφημερίδας «Αυγή» της 18/1/2013 το οποίο αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Για λόγους  δεοντολογίας αναδημοσιεύουμε, επίσης, επιστολή που δημοσιεύτηκε δύο μέρες αργότερα εργαζόμενου που διαψεύδει ως αναληθές το σχόλιο.

Οι «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» έχουν κατ΄ επανάληψη συγκρουστεί μέσα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (πρόσφατα αλλά και στο παρελθόν) με λογικές «ιδεολογικού απυρόβλητου» όταν μιλάμε για όρους και συνθήκες εργασίας (απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελευθερία έκφρασης κ.λ.π.).

Για μας δεν υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα και ανάγκες που φιλτράρονται μέσα από «απώτερους στόχους» ή, ακόμη χειρότερα, μέσα από μικροπολιτικά συμφέροντα. Συνεπείς σ΄αυτή τη θέση καταγγέλλαμε, καταγγέλλουμε και θα καταγγέλλουμε πάντα όποια παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων από όπου και αν εκπορεύεται και με όποια -τάχα μου ιδεολογική η άλλη- δικαιολογία χρησιμοποιείται.

Τέλος, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ΜΜΕ που έχουν σημαία τους και συνδέονται με τους αγώνες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης (σ.σ. η και όσα εκφράζουν την εκκλησία, για να μην τα ξεχνάμε κι αυτά, χωρίς και να τα ταυτίζουμε με τα προηγούμενα!!!) ΟΦΕΙΛΟΥΝ να δίνουν τον τόνο και να προσφέρουν την ειδοποιό διαφορά από τα ΜΜΕ στυγνών καπιταλιστών εργοδοτών. Στην πράξη και όχι στα λόγια. Αυτό και μόνο αυτό θα πει, για μας, ιδεολογική συνέπεια.