18 Σεπ 2010

Ένα μπλογκ δίνει φωνή στις γυναίκες του Αφγανιστάν


«Η επαρχία που ζω βρίσκεται νότια της Καμπούλ και είναι γεμάτη Ταλιμπάν. Τα ξαδέλφια μου δολοφονήθηκαν πριν από δυο ημέρες επειδή δούλευαν για την κυβέρνηση. Κανείς δεν είπε τίποτε. Οι γάμοι γίνονται στην απόλυτη σιωπή γιατί φοβόμαστε να βάλουμε μουσική. Πηγαίνω στη δουλειά και ο πατέρας μου με μαλώνει γιατί πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο. Από το παράθυρο βλέπω αγελάδες. Αυτές μπορούν να βρίσκονται έξω, εγώ όχι. Εάν το έκανα, οι Ταλιμπάν θα με σκότωναν. Και κανείς δεν θα αναζητούσε το λόγο».

Ο συντάκτης αυτού του μηνύματος που ανέβηκε στο Διαδίκτυο είναι μια γυναίκα που είναι υποχρεωμένη να μείνει ανώνυμη - η υπογραφή της θα ισοδυναμούσε με θάνατο.

Η ίδια μαζί με άλλες τριάντα γυναίκες συμμετέχουν σε ένα πείραμα χωρίς προηγούμενο: το Afghan Women Writing Project (AWWP). Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2009 με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας συγγραφέως Μάσα Χάμιλτον. Με τη βοήθεια κάποιων γνωστών της και την τεχνική υποστήριξη κάποιων άλλων, η Χάμιλτον κατάφερε να πείσει μια ομάδα γυναικών από το Αφγανιστάν να καταγράψουν τις σκέψεις τους και να τις προωθήσουν στο Ιντερνετ.

Στην ιστοσελίδα του AWWP δεν γράφουν οι ακτιβίστριες ή οι δημοσιογράφοι που ζουν στην Καμπούλ και καταφέρνουν - αν και με δυσκολία - να ακουστεί η φωνή τους. Το μπλογκ αυτό είναι για τις γυναίκες που ζουν στην επαρχία, τις μητέρες που ανησυχούν, τις δασκάλες που βλέπουν τα σχολεία να καίγονται και τις μαθήτριές τους να τρέμουν και να υποχρεώνονται να διακόψουν τις σπουδές τους για να παντρευτούν κάποιον που έχει επιλέξει η οικογένειά τους. Στο μπλογκ αυτό οι γυναίκες του Αφγανιστάν καταθέτουν τους φόβους και τις ελπίδες τους, τα όνειρά τους και τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Και όπως επισημαίνει η εφημερίδα La Repubblica, o λόγος τους δεν έχει μόνο πόνο αλλά και μαχητικότητα χωρίς ίχνος παραίτησης. .

14 Σεπ 2010

"Πόλεμο" με τη γαλλική κυβέρνηση κήρυξε η Le Mond


Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Le Monde» αποφάσισε να κηρύξει τον «πόλεμο» στη γαλλική προεδρία με στόχο την προστασία του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών. Με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Υπόθεση Βερτ: η Προεδρία παραβίασε τον νόμο για το απόρρητο των πηγών των δημοσιογράφων», η «Μοντ» εξηγεί σήμερα, ότι καταθέτει μήνυση κατ’ αγνώστων για παραβίαση του νόμου.
Κατηγορεί την Προεδρία ότι χρησιμοποίησε τις μυστικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας, για να ανακαλύψει τους πληροφοριοδότες συντάκτη της, ο οποίος τον Ιούλιο, έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των προανακριτικών καταθέσεων για την υπόθεση Μπετανκούρ που έφερναν σε δύσκολη θέση τον υπουργό Εργασίας Ερικ Βερτ. Το θέμα της αναμέτρησης του Νικολά Σαρκοζί με τον δημοσιογραφικό κόσμο, κυριαρχεί στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, το Ιντερνετ και τον γραπτό Τύπο.
«Η κορυφή του κράτους ξεπέρασε την κίτρινη γραμμή», γράφει η «Λιμπερασιόν».
«Mε την καταπάτηση του απόρρητου πλήττεται η βάση του επαγγέλματός μας», τιτλοφορεί στην ιστοσελίδα του ο «Nouvel Observateur. Από την πλευρά της Προεδρίας έχουμε από νωρίς το πρωί επανειλημμένες διαψεύσεις, με «κατηγορηματική άρνηση» ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή για έρευνα «για τον εντοπισμό των διαρροών». Παράλληλα, όμως, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Πληροφόρησης (DCRI) Μπερνάρ Σκουαρσίνι αναγνώρισε ότι η υπηρεσία του ασχολήθηκε για «τη διαλεύκανση» του θέματος των διαρροών, «στο πλαίσιο αποστολής για την προστασία συμφερόντων του κράτους».
Η έρευνα έγινε με έλεγχο και παρακολούθηση των τηλεφωνικών και άλλων επαφών του συντάκτη της «Le Monde». Αυτός δε που θεωρήθηκε ότι «ψιθύριζε στο αυτί της «Le Monde» ο Νταβίντ Σενά, ανώτατος κρατικός λειτουργός, συνεργάτης της υπουργού Δικαιοσύνης Αλιότ Μαρί, «εκτοξεύθηκε» ξαφνικά τον Αύγουστο στο πιο απόμακρο νησί της γαλλικής επικράτειας, την Καγιέν.
H «Μοντ», αλλά και πολλά άλλα έντυπα, κάνουν ειδική αναφορά σήμερα, στον νόμο για το δημοσιογραφικό απόρρητο που αναθεωρήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και με τον οποίο θεωρείται «έμμεσο πλήγμα στην προστασία του απόρρητου των πηγών ενός δημοσιογράφου, η προσπάθεια ανακάλυψης των πηγών, με διεξαγωγή έρευνας στα άτομα που συναναστρέφεται ο δημοσιογράφος και που θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για τον εντοπισμό των πηγών του».
Με πρωινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο France Info ο διευθυντής της «Le Monde» Ερίκ Φοτορινό εξήγησε ότι εκείνο που θεωρεί «κατακριτέο» είναι ότι χρησιμοποιήθηκε η Διεύθυνση Αντικατασκοπείας, αποστολή της οποίας είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η προστασία από τρομοκρατικές ενέργειες.
«Βλέπουμε σήμερα», είπε, «ότι χρησιμοποιείται η Αντικατασκοπεία για παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου. Πρόκειται για ένα στοιχείο-κλειδί στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών μας». Σύμφωνα με τον διευθυντή της «Le Monde» τα προβλήματα από την υπόθεση «Μπετανκούρ-Βερτ», η οποία δηλητηριάζει τη γαλλική πολιτική και κοινωνική ζωή, οφείλονται στο ότι έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα που εξαρτάται από την υπουργό Δικαιοσύνης και όχι σε ανεξάρτητο δικαστή. Ζητούμε να πάρει η Δικαιοσύνη το «πάνω χέρι» με την ανάθεση της υπόθεσης σε ανεξάρτητο δικαστή, κατέληξε ο Ερίκ Φοτορινό.

πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

12 Σεπ 2010

Τέλος το χαρτί για τους «Νew Υork Τimes»

Ο εκδότης της εφημερίδας «Νew Υork Τimes» Αρθουρ Σουλτσμπέργκερ ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, σε συνέδριο με θέμα τα μίντια που διοργανώθηκε στο Λονδίνο, ότι ανάμεσα στα σχέδιά του είναι να σταματήσει να τυπώνει την εφημερίδα σε χαρτί και να κυκλοφορεί μόνο στην ψηφιακή της έκδοση στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία ξάφνιασε πολλούς, και αν γίνει πραγματικότητα πρόκειται να αλλάξει ριζικά το τοπίο της ενημέρωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάγνωση της εφημερίδας είναι μια αγαπημένη συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, μια συνήθεια η οποία δύσκολα αλλάζει.


Η κάθετη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και τα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα εκτύπωσης και διανομής των εφημερίδων οδηγεί πολλούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο να αναζητούν νέους τρόπους προκειμένου να επιβιώσουν σε ένα τοπίο που γίνεται κάθε ημέρα και πιο σκληρό.


Ο ιδιοκτήτης των «Νew Υork Τimes» δεν ξεκαθάρισε πότε ακριβώς θα μπουν σε εφαρμογή τα σχέδια αυτά, άφησε πάντως να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να συμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.


Το ερώτημα βέβαια παραμένει πώς θα μπορέσουν οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί να εκμεταλλευτούν εμπορικά το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας η οποία εκδίδει τους «Νew Υork Τimes», η εφημερίδα σκοπεύει να καθιερώσει μέσα στο 2011 την επιβολή αντιτίμου για πρόσβαση στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο.


Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Βusiness Ιnsider Χένρι Μπλότζετ σχολίασε τα σχέδια του Σουλτζμπέργκερ, δηλώνοντας ότι θα είναι τρομερά δύσκολο για μια εφημερίδα που κυκλοφορεί μόνο online να συντηρήσει το δημοσιογραφικό δυναμικό μιας εφημερίδας η οποία τυπώνεται σε χαρτί. Οπως και να έχουν τα πράγματα οι εξελίξεις στον χώρο της έντυπης ενημέρωσης είναι ραγδαίες και αναμένεται να ανατρέψουν δεδομένα και βεβαιότητες.
πηγή: tovima.gr (του Δημήτρη Γαλάνη)

Κάμψη και στον δωρεάν τύπο


Η κρίση άγγιξε και τα δωρεάν φύλλα! Στο απόγειο της ανθοφορίας τους, το 2008, κυκλοφορούσαν 266 δωρεάν εφημερίδες σε 60 χώρες της υφηλίου, με μέση κυκλοφορία έτους τα 42.136.000 αντίτυπα.

Σήμερα μιλάμε πλέον για 193 τίτλους, σε 54 χώρες. Και η μέση κυκλοφορία τους άγγιξε στις αρχές του καλοκαιριού τα 35.252 αντίτυπα. Εφθασε άραγε η στιγμή να υποφέρει και αυτό το πολλά υποσχόμενο έως τώρα μοντέλλο; Ή μήπως πρόκειται για έναν απλό εξορθολογισμό της αγοράς;

«Δεν νομίζω ότι η πτώση θα συνεχιστεί και δεν πιστεύω ότι οι δωρεάν εφημερίδες ξαφνικά θα αρχίσουν να κλείνουν η μία μετά απ' την άλλη», μας είπε ο Πιετ Μπάκερ, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, συμπληρώνοντας: «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούν να κυκλοφορούν τρεις και τέσσερις και πέντε δωρεάν εφημερίδες σε μια μικρομεσαία αγορά. Αν μιλάμε όμως για έναν ή για δύο τίτλους, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην είναι υγιείς και επιτυχημένοι».

Τα πρώτα βήματα

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη τετραετία των δωρεάν εφημερίδων χαρακτηρίσθηκε από αργή και βασανιστική άνοδο. Κι από εκεί και πέρα, ακολούθησε μία δεκαετία λαμπρή. Με διαρκή άνοδο στον αριθμό των τίτλων, αλλά και στον αριθμό των διανεμόμενων φύλλων.
Υστερα, ήρθε η διετία της πτώσης με κύρια υπεύθυνη την Γηραιά Ηπειρο. Από τις 140 δωρεάν εφημερίδες με μέση κυκλοφορία 27.000.000 φύλλα το 2007, πέσαμε στους μόλις 87 τίτλους με 19.300.000 φύλλα μέση κυκλοφορία φέτος. Στη Λατινική Αμερική πάντως και στην Ασία, η αγορά καλά κρατεί και εμφανίζει ανάπτυξη. Συνολικά, σε όλη την υδρόγειο, αναλογούν 3,6 τίτλοι ανά χώρα, έναντι 4,7 τίτλων το 1007.
πηγή: Κυρ. Ελευθεροτυπία