3 Φεβ 2011

Το σενάριο των "γκόλντεν μπόις" δεν θα περάσει στον ΑΝΤΕΝΝΑ

Α περγιακή κινητοποίηση στο ραδιοσταθμό Αντέννα για αύριο Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και από τις 6 το πρωί και ως το Σάββατο πρωί, αποφάσισε η Ενωση Τεχνικών Ραδιοφώνου (ΕΤΕΡ)
για την αναίτια και καταχρηστική απόλυση ήχολήπτη που εργαζόταν για 16 χρόνια στο ραδιοσταθμό. Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕΡ αναφέρεται:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης αποφάσισε σε απάντηση στην άκαμπτη και αντεργατική στάση της διεύθυνσης του ραδιοσταθμού Αντέννα κατά την διαβούλευση που είχαμε, την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης για αύριο Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου από τις 6 το πρωί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει ότι δεν θα αφήσουμε την εργοδοσία να προβεί σε ξεκλήρισμα των τεχνικών από τους ραδιοσταθμούς. Ενάντια στην κυβερνητική και εργοδοτική συνεργασία θα αντιτάξουμε την σθεναρή και συνεχή μας αντίσταση.
Η πολιτική της άσκησης διευθυντικής πυγμής από τους διοικούντες τον ραδιοσταθμό Αντέννα και η απόλυση της συναδέλφου μας μητέρας και εργαζομένης επί 16 χρόνια στον ραδιοσταθμό ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι το εναρκτήριο λάκτισμα της εργοδοσίας για αντεργατική και αντισυνδικαλιστική στάση τους απέναντι στους εργαζομένους και τις Ενώσεις.

Το σενάριο των golden boys του Αντ1 δεν θα περάσει. Βρισκόμαστε εδώ και είναι η αρχή. Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τις θέσεις εργασίας μας, τη ζωή μας και το επίπεδο διαβίωσης που με αγώνες έχουμε κατακτήσει. Κομμένα πια τα δανεικά.

Απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ στους ιδιοκτήτες της ιδιωτικης τηλεόρασης και στο ΣΤΑΡ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγ. Παρασκευή, 03/02/2011
Τα αδικαιολόγητα προσπαθεί να δικαιολογήσει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε.) με Ανακοίνωσή – Δελτίο Τύπου για τη μονομερή ενέργειά της, μέσω του STAR CHANNEL, με την οποία επιχειρεί να καταστρατηγήσει άρθρο προς άρθρο τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Συγκεκριμένα, βαπτίζει ‘’ νέες τεχνολογίες ‘’, κάμερες και τεχνικό εξοπλισμό της προηγούμενης δεκαετίας που χρησιμοποιείται μόνο σε τελετές ιερών μυστηρίων, δηλαδή τεχνολογία SD αντί HD που κυριαρχεί σήμερα.

Όποιος προσπαθήσει να καταργήσει ή να αλλοιώσει Σ.Σ.Ε. θα βρει απέναντί του όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, ιδίως αν όπως στην προηγούμενη περίπτωση έχει στόχο τη μείωση των θέσεων εργασίας.

Η ενέργεια αυτή, οι απολύσεις σε ιδιωτικούς περιφερειακούς σταθμούς (ΤΕLETIME Πάτρας, Βεργίνα, Δέλτα Αλεξανδρούπολης, TV Ωμέγα Θεσσαλονίκης) και σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (STAR, ANT1, ALTER, MEGA, 902), οι ατομικές συμβάσεις όπως και η συστηματική καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων (ALTER), φανερώνει τη λυσσαλέα γενικευμένη εργοδοτική επίθεση. Αποθρασύνονται δε, γιατί η σιωπή της Κυβέρνησης και των οργάνων της Πολιτείας είναι εκκωφαντική.

Η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. είναι αποφασισμένη να βάλει φρένο στην ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα. Τέλος προειδοποιούμε την Κυβέρνηση ότι αν στο επικείμενο νομοσχέδιο για τα Μ.Μ.Ε. δε ληφθεί σοβαρά υπόψη η γνώμη των εργαζομένων και οδηγηθούμε στη συρρίκνωσή που επιδιώκουν οι καναλάρχες, θα ξεσπάσει θύελλα.

Η ΟΠΑΠ TV αρχίζει μετάδοση του προγράμματός της στα πρακτορεία

Από τη Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011, αρχίζει η μετάδοση του προγράμματος της ΟΠΑΠ TV στα πρακτορεία. Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα καθημερινής 12ωρης διάρκειας, από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, το οποίο θα μεταδίδεται δορυφορικά αποκλειστικά (μέσω αποκωδικοποιητή) στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ, με περιεχόμενο κατά βάση αθλητικό (μετάδοση επιλεγμένων αγώνων, στιγμιότυπα αγώνων, συνεντεύξεις, περίεργα και αστεία κ.α.), αλλά και τις πληροφορίες αναφορικά με όλα τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε., έτσι, ώστε, οι παίκτες που προσέρχονται στα πρακτορεία να είναι άμεσα και κατά τον πλέον έγκυρο τρόπο ενημερωμένοι για όσα συμβαίνουν και έχουν άμεση σχέση με τα παιχνίδια της εταιρείας.

Το πρόγραμμα μεταδίδεται live από δυο απολύτως σύγχρονα στούντιο, ενώ υπάρχει δυνατότητα άμεσης σύνδεσης και με τα κεντρικά γραφεία της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Την εκπομπή επιμελείται μια μεγάλη ομάδα γνωστών αθλητικών, και όχι μόνο, συντακτών, ενώ παρουσιαστές είναι οι Έλενα Μπουζαλά, Βασίλης Νομικός, Θεόφιλος Φρέρης, Στέφανος Αβραμίδης.

Η λειτουργία της ΟΠΑΠ TV εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πρακτορείων ανά την Ελλάδα, το οποίο αποβλέπει στην προσφορά καλύτερων και πλέον ευχάριστων υπηρεσιών σε παλαιούς και νέους πελάτες των πρακτορείων. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε με την αναμόρφωση της εμφάνισης των πρακτορείων, συνεχίζεται με τον εμπλουτισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού και θα συνεχιστεί με την προσφορά των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. με νέες μορφές, οι οποίες θα αξιοποιούν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία.

2 Φεβ 2011

Πρώτη εφημερίδα αποκλειστικά για iPad απο τον Ρούπερτ Μέρντοχ


Εφημερίδα αποκλειστικά για iPad παρουσίασε ο ιδιοκτήτης του ομίλου μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ.


Τα γεγονότα στην Αίγυπτο κυριαρχούν στην πρώτη έκδοση της The Daily


Η «The Daily», όπως ονομάζεται το καθημερινό φύλλο, θα πωλείται για 14 σεντς την ημέρα, 99 σεντς την εβδομάδα ή 40 δολάρια το χρόνο. Για τις δύο πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας θα είναι δωρεάν, αναφέρει το AppleInsider.Οι αναγνώστες της θα την αγοράζουν από το iTunes μέσω του νέου, ειδικού συνδρομητικού τμήματος που εγκαινιάστηκε.
«Οι νέες εποχές απαιτούν μία νέα δημοσιογραφία», υπογράμμισε ο κ. Μέρντοχ κατά την παρουσίαση στη Νέα Υόρκη.
H The Daily είναι η πρώτη εφαρμογή που θα χρησιμοποιεί το μοντέλο των συνδρομών μέσα στην εφαρμογή, το οποίο η Apple σκοπεύει να επεκτείνει στο μέλλον και σε άλλους παρόχους περιεχομένου. Κάθε φορά που ο χρήστης θα κατεβάζει την εφαρμογή θα κατεβαίνει η νέα έκδοση. αν και θα κυκλοφορεί κάθε πρωί, οι εκδότες θα παρέχουν ανανεώσεις και έκτακτες ειδήσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μεγάλο μέρος του περιεχομένου είναι διαδραστικό, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να αφήνουν και σχόλια ή να μοιράζονται το περιεχόμενο μέσω Facebook ή Twitter.
Οι τιμές είναι μικρότερες από αυτές για άλλες εφημερίδες που διαθέτουν έκδοση για iPad, όπως η Wall Street Journal, επίσης ιδιοκτησίας Ρ. Μέρντοκ. Κατά τον Αυστραλό μεγιστάνα του Τύπου, η χαμηλή τιμή της The Daily οφείλεται στο ότι δεν έχει έξοδα εκτύπωσης ή διανομής. Για την εφημερίδα εργάζονται 100 δημοσιογράφοι, πολλοί από τους οποίους είχαν εργαστεί στο περιοδικό New Yorker, το Forbes και τη New York Post.

Απελευθέρωση δημοσιογράφου ζητάει η ΔΟΔ


Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η περιφερειακή της οργάνωση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Βέλγου δημοσιογράφου Μορίς Σαρφατί, γνωστού και με το όνομα Σερζ Ντιμόντ, ο οποίος συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κάιρο και κρατείται σε εγκατάσταση του στρατού σε άγνωστη περιοχή.

Ο Σαρφατί είναι ρεπόρτερ πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων, όπως η ημερήσια βελγική ‘Le Soir’, η ‘Le Temps’ της Γενεύης και της γαλλικής ‘Le Voix du Nord’, συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ κάλυπτε μία διαδήλωση υποστηρικτών του Μουμπάρακ.

«Οι κατηγορίες περί κατασκοπείας είναι ανυπόστατες και αποκαλύπτουν την αυθαιρεσία της σύλληψης του συναδέλφου», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της ΔΟΔ και συνέχισε: «Ο Μορίς είναι ένας αναγνωρισμένος δημοσιογράφος, ο οποίος κάλυπτε τη κρίση που διαδραματίζεται στην Αίγυπτο, όπως κάνουν όλοι οι δημοσιογράφοι. Καλούμε τις αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο αμέσως και να τερματίσουν τις βιαιότητες εναντίον των ΜΜΕ».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαρφατί συνελήφθη από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών με πολιτικά στην περιοχή Σούπρα στο κέντρο του Καϊρου, οι οποίοι τον χτύπησαν σοβαρά και τον κατηγόρησαν ότι είναι υποστηρικτής του αιγύπτιου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Αλ Μπαραντέι. Ο δημοσιογράφος σύμφωνα με πληροφορίες από άλλους Βέλγους συναδέλφους οι οποίοι συνομίλησαν μαζί του μέσω κινητού τηλεφώνου, μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις του στρατού με την κατηγορία της κατασκοπείας, όπου και τον προειδοποίησαν ότι θα τον παραδώσουν στις μυστικές υπηρεσίες.

Η ΔΟΔ καταγγέλλει ότι ο Ντιμόντ είναι το πιο πρόσφατο θύμα της ωμής βίας με την οποία η αιγυπτιακή αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες επιφυλάσσουν με ξυλοδαρμούς στους εργαζόμενους των ΜΜΕ, όπως συνέβη με τους δημοσιογράφους του ‘Αλ Τζαζίρα΄ και ‘Φρανς 2’.
«Πρόκειται για ξεκάθαρες μαρτυρίες που αποδεικνύεται ότι η αστυνομία προσπαθεί με τη βία να εκφοβίσει τα ΜΜΕ και επιχειρεί να εμποδίσει την ανεξάρτητη ειδησεογραφική κάλυψη της κρίσης στην Αίγυπτο», συμπλήρωσε ο Τζιμ Μπουμέλα και κατέληξε: «Καταδικάζουμε αυτές τις απαράδεκτες τακτικές των αρχών, οι οποίες φέρουν την ευθύνη για την ασφάλεια και διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας του Σαρφατί».

1 Φεβ 2011

Συνεχίζεται η ένταση στον "Αγγελιοφόρο"

Για όξυνση της έντασης και των αντιπαραθέσεων με τους εργαζομένους κατηγορείται και πάλι η «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος».

Η διοίκηση της επιχείρησης που εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», εγκατέλειψε -όπως φαίνεται - τα σχέδια της για τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης με μειώσεις αποδοχών από 10% έως 20%, παρά τη δεδηλωμένη πρόθεσή της να την επιβάλει με κάθε θυσία και υπό την απειλή του «λουκέτου» ή των μαζικών απολύσεων. Συνάντησε όμως στο δρόμο της την ομόθυμη στάση των εργαζομένων, οι οποίοι αρνήθηκαν να συναινέσουν σ’ αυτήν την επιλογή.

Τώρα, η διοίκηση της επιχείρησης επιδιώκει να επιβάλει μονομερώς την εκ περιτροπής απασχόληση όλων των εργαζομένων, βασιζόμενη στις διατάξεις του νόμου 3846/2010 του Α. Λοβέρδου, όπως είχε επιχειρήσει να πράξει με εκβιαστικό τρόπο και το καλοκαίρι του 2010, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι επικεφαλής των επιμέρους τμημάτων του εκδοτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη λάβει εδώ και 24 ώρες εντολή από τη διοίκηση της επιχείρησης να συντάξουν νέο πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού (τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι κ.ά.). Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, η εργασία όλων θα παρέχεται για 4 ημέρες την εβδομάδα.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου ισοδυναμεί με μειώσεις αποδοχών σε ποσοστό 15-20% και με υπερεντατική εργασία, ενώ δεν παρέχεται καμία απολύτως δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν αναλάβει οικοιοθελώς την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν δέσμη ιδεών για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της επιχείρησης, ώστε να αντέξει στην κρίση.

Πριν καλά-καλά ακούσει αυτές τις ιδέες, η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να ενεργήσει με αυταρχικό τρόπο και να επιβάλει την εκ περιτροπής απασχόληση, αποδεικνύοντας πως το μόνο που την ενδιαφέρει δεν είναι η φυγή προς τα εμπρός, αλλά το πώς θα αφαιμάξει τους εργαζόμενους με κάθε δυνατό τρόπο και με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Σήμερα (1η Φεβρουαρίου) συνεδριάζει εκτάκτως το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Σήμερα ή και αύριο πρόκειται να συνεδριάσουν και οι διοικήσεις των άλλων σωματείων (τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι), τα οποία προσανατολίζοναι σε αποφάσεις ανάλογες με αυτές των δημοσιογράφων.

Πτώχευσε η "Motor Press Hellas"

Αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 περί ελεγχόμενης πτώχευσης ή αλλιώς διαδικασίας Συνδιαλλαγής με πιστωτές κατέθεσε η εκδοτική εταιρεία “Motor Press Hellas” του Πέτρου Τριανταφύλλη. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Χρηματιστήριο» και άλλων περιοδικών τίτλων αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με το ιστολόγιο των «Άνεργων Δημοσιογράφων»:
«Σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τους εργαζομένους στην εταιρεία, η ΕΣΠΗΤ, τους ζητά με ανακοίνωσή της να μην συνυπογράψουν διαδικασίες υποβιβασμού τους από μισθωτούς σε πιστωτές της επιχείρισης, με ξεκάθαρη και ανεπανόρθωτη βλάβη των συμφερόντων τους, σε ότι αφορά την εξόφληση δεδουλευμένων, μισθών ή τυχόν αποζημιώσεων. Τους ζητά επίσης να μην συναινούν σε οποιαδήποτε απόπειρα μονομέρους βλαπτικής μεταβολής στις εργασιακές σχέσεις ή αμοιβές τους».

Πηγή: http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2011/01/motor-press.html

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την ΕΡΤ

Συνεχίζεται ο σάλος που προκάλεσε η διαδικασία επιλογής των «καταλληλότερων» δημοσιογράφων με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στην ΕΡΤ σύμφωνα με τα γούστα της Επιτροπής Επιλογής – Αξιολόγησης.

Νωρίς το πρωί, άλλοι δώδεκα δημοσιογράφοι προστέθηκαν στον κατάλογο όσων υπέγραψαν το υπόμνημα καταγγελίας της διαδικασίας επιλογής Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου.

Πρόκειται για τους συναδέλφους (κατ’ αλφαβητική σειρά):

Φωτεινή Ανέστη,

Λήδα Δεληγιάννη,

Άκης Δημακός,

Αριστέα Καββαδία,

Γιώργος Καρούζος,

Κώστα Καψιμάλης,

Δημήτρης Μπόλαρης,

Στέφανος Νικήτας,

Γιάννης Ντάλας,

Κωνσταντίνος Πασίσης,

Άρης Ράπτης,

Κώστας Τσέλλος.

Μετά το υπόμνημα των δημοσιογράφων, τη χαμηλή πτήση στις ειδήσεις που ήρθαν από τη δεκαετία του ’80, άλλοι επτά αθλητικοί συντάκτες υπογράφουν κείμενο με το οποίο καταγγέλλουν τη διαδικασία που έγινε και συντάσσονται με τους «27» που ζήτησαν κι έλαβαν νομική και συνδικαλιστική αρωγή από την ΕΣΗΕΑ.

Το κείμενο που υπογράφουν οι συνάδελφοι Στέφανος Αβραμίδης, Σωτήρης Κωσταβάρας, Γιάννης Λιαλιάτσης, Παναγιώτης Περπερίδης, Γιάννης Χελιώτης, Παναγιώτης Μπογιατζής και Ήρα Νικολετοπούλου αναφέρει επί λέξει:

«Προσληφθήκαμε στην ΕΡΤ επί πολλών και διαφόρων κυβερνήσεων, μπλε ή πράσινων αποχρώσεων, σε μία περίοδο αρκετών ετών. Χαρακτηριστήκαμε με βάση, κατά κύριο λόγο, το χρονικό σημείο της έναρξης της συνεργασίας μας με τη δημόσια τηλεόραση, κάποιοι ,λίγοι, εξ ημών, δικαίως, οι περισσότεροι καταχρηστικώς και αδίκως. Φτάσαμε, την κρίσιμη στιγμή της αλλαγής στο καθεστώς των συμβάσεων, με την προκήρυξη της ΕΡΤ για τις θέσεις των δημοσιογράφων, να μετράμε, από 12 χρόνια προϋπηρεσίας στη δημόσια τηλεόραση, οι παλαιότεροι, μέχρι 4 χρόνια , οι νεότεροι.

Ακούσαμε, από επίσημα χείλη, μεν, ανεπισήμως, δε, -καθώς σε διαφορετική περίπτωση το επιχείρημα θα ήταν δεσμευτικό, άρα και νομικά μαχητό- ότι ΑΥΤΗ ακριβώς η προϋπηρεσία θα ήταν ένα από τα κυριότερα κριτήρια για τις προσλήψεις. Διαβάσαμε ότι τα όποια τυπικά(σπουδές ,μεταπτυχιακά, γνώση ξένων γλωσσών) αλλά και ουσιαστικά προσόντα, τα οποία, επιτρέψτε μας, θεωρούμε ότι είχαμε επιδείξει κατά την πολυετή διαδρομή μας στην ΕΡΤ, θα έπαιζαν, επίσης, βαρύνοντα ρόλο. Με όλα αυτά στο μυαλό περιμέναμε....

Φευ... Με προσχήματα σωρό, με εφευρήματα του τύπου «κριτήριο ανεργίας», η πόρτα έκλεισε. Η ΕΡΤ αποφάσισε, όπως η ίδια υποστηρίζει χωρίς να μας πείθει, με γνώμονα, κατά κύριο λόγο, το αν οι δημοσιογράφοι που υπέβαλαν αίτηση είχαν, ή όχι, δουλειά, στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Με λίγα λόγια μας είπε κατάμουτρα ότι, σε περίπτωση που θέλαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτήν, θα έπρεπε να «φροντίσουμε» να μη βρούμε δουλειά, να μην προσφέρουμε στις οικογένειες μας, για μία περίοδο 6 μηνών(από 31 Ιουλίου, που έληξαν οι συμβάσεις μας, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου που θα πιάσουν πάλι δουλειά οι συμβασιούχοι), εν μέσω οικονομικής κρίσης!

Ακόμη κι αυτό το, αυταπόδεικτα, παράλογο επιχείρημα θα ήμασταν , ίσως, σε θέση να το δεχθούμε αν δε γνωρίζαμε ότι οι περισσότεροι, όχι όλοι, από τους συναδέλφους μας που επελέγησαν, πέρα από το ότι δεν έχουν ξαναδουλέψει στην τηλεόραση, εργάζονται σε ραδιόφωνο, διαδίκτυο και εφημερίδες! Και όλα αυτά τη στιγμή που, για κάποιους συναδέλφους, ήταν, από το Σεπτέμβριο κιόλας, κοινό μυστικό ότι θα μετακόμιζαν στην Αγία Παρασκευή.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και την έξωθεν καλή μαρτυρία, με κριτήριο την προσφορά μας, όλα αυτά τα χρόνια, σε όλους τους τομείς, και μάλιστα σε επιτελικές θέσεις, της δραστηριότητας του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ.

ΝΑΙ! ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΕΑΥΤΟΥΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ!

ΝΑΙ! ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΡΤ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ!

Καλούμε λοιπόν την ΕΣΗΕΑ να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας επιτροπής αξιολόγησαν τις αιτήσεις, επιλέγοντας, στη συνέχεια τους... κατάλληλους!

Καλούμε την ΕΡΤ, στο πλαίσιο της διαφάνειας και διαύγειας που πρέπει να διέπει το δημόσιο βίο, να δημοσιεύσει τα βιογραφικά όλων όσοι επελέγησαν..τα δικά μας είναι ούτως ή άλλως στη διάθεση του όποιου ενδιαφερόμενου!

Πέρα από το να κοινοποιήσουμε, διά της παρούσης, τις απόψεις μας, έχουμε, φυσικά, την πρόθεση να επιδιώξουμε, διά της νομικής οδού, τη δικαίωσή μας!
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΩΣΤΑΒΑΡΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΛΙΑΤΣΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΗΡΑ ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ».

Μετά τις εξελίξεις αυτές μιλάμε πλέον για 46 δημοσιογράφους που ζητούν μέσω της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι επιλογές των 146 συμβασιούχων αλλά και να καταγγελθεί η αδιαφανής διαδικασία που ακολουθήθηκε και πλήττει το κύρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

31 Ιαν 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ιστορίες εργοδοτικής αθλιότητας


Στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ιδιοκτησίας Μάστορα (κόρης) έχουν απομείνει ελάχιστοι συντάκτες που κάνουν όλες τις δουλειές (μόνο τα παράθυρα που δεν πλένουν) με μισθούς κάτω από την ΣΣΕ σχεδόν όλοι. Με φόρτο δουλειάς που απορεί κανείς πώς βγαίνει η εφημερίδα η πώς δεν κάνει συνεχώς γκάφες.

Την περασμένη Πέμπτη, παρ΄όλα αυτά, αποφασίστηκε να …ξεφορτωθούν ένα από τους λιγοστούς συντάκτες όσο όσο. Τον…προειδοποίησαν ότι θα απολυθεί τον Μάρτη –προφανώς για να γλυτώσουν το 50% της αποζημίωσης, κατ΄εφαρμογή του νέου εργασιακού νόμου. Δηλαδή 550 ευρώ!!!

Ο εκπρόσωπος ενημέρωσε την ΕΣΗΕΑ και λόγω της αντίδρασης ορισμένων στο συμβούλιο (παρά την αδιαφορία των ομοϊδεατών της εκδότριας) η κ. Μάστορα αποφάσισε, όπως ανακοίνωσαν από το λογιστήριο στον συντάκτη, να αλλάξει την απόφασή της και…να τον απολύσει τώρα. ( Ο Διευθυντής παραμένει άφαντος απασχολημένος να κατακεραυνώνει τηλεοπτικά την εξουσία και την κοινωνία για αδικίες- έξω από το μαγαζί του…).

Σήμερα στο ΔΣ το θέμα συζητήθηκε (με επιμονή της αντιπροέδρου) και παρά την «φιλειρηνική» άποψη της παράταξης Σόμπολου όπως την εξέφρασε ο γραφικός Κυρίτσης ( «να τους ακούσουμε πρώτα τους ανθρώπους να μην πουν ότι δεν τους ακούσαμε») αποφασίστηκε απεργία.

Στη διάρκεια της συζήτησης εμφανίστηκε τηλεφωνικά η κ. Μάστορα η όποια ήταν αποκαλυπτικότατη: « Μου χρωστάει το κράτος. Θα κάνω και άλλες απολύσεις». Όταν ρωτήθηκε «καλά η εφημερίδα σας επιβιώνει μόνο με τις κρατικές επιχορηγήσεις;» απάντησε ειρωνικά: «Καλά εσείς δεν το ξέρετε;»

Βεβαίως και το ξέρουμε όλοι κυρία μου. Όταν «επιβιώνουν» εφημερίδες με 500 και 1.000 φύλλα δύο τινά συμβαίνουν. Η ξεπλένουν χρήμα (όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις) ή σιτίζονται από τον κρατικό κορβανά. Και τώρα που η στρόφιγγα έκλεισε ξεσπάτε πάνω στους εργαζόμενους. Εσείς και όλοι οι όμοιοί σας, μικροί ή μεγαλύτεροι εκδότες.

Αρνούνται να εργαστούν οι συντάκτες στο Εθνος- απεργία κήρυξε η ΕΣΗΕΑ

Τα …μολύβια κάτω άφησαν οι συντάκτες της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» και αρνήθηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται αν δεν ανακληθεί η νέα απόλυση που ανακοινώθηκε σήμερα- 10 μέρες μετά την προηγούμενη απόλυση του δημοσιογράφου Βαγγέλη Γιάννου και τη σωρεία απολύσεων εργαζόμενων των τελευταίων μηνών.

Πρόκειται για τη συνάδελφο Σοφία Βαστάκη, η οποία εργάζεται επί 18 χρόνια στην εφημερίδα και σήμερα έμαθε ότι απολύεται επειδή είναι… υψηλά αμειβόμενη. Η εκπρόσωπος όμως δηλώνει ότι ο μισθός της Βαστάκη είναι ακριβώς αυτός που προβλέπεται από την σύμβαση...
Έγινε συνάντηση με τον Διευθυντή Θανάση Τσεκούρα η οποία, ως συνήθως δεν απέδωσε τίποτα. Η αγανάκτηση των συντακτών κορυφώθηκε και όλοι πια, στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφάσισαν να μην δουλέψουν για την αυριανή έκδοση της εφημερίδας αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις. Από την νομική υπηρεσία τους προειδοποιούσαν ότι «όποια απεργία αποφασιστεί θα κηρυχθεί παράνομη» αλλά αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο τον κόσμο που δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει.

Η εκπρόσωπος Ιωάννα Ηλιάδη ειδοποίησε την ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος πρότεινε να ανέβει το ΔΣ στον Πήγασο αλλά η αντιπρόεδρος Νανά Νταουντάκη εισηγήθηκε στο ΔΣ να προχωρήσουν σε κάποια μορφή απεργιακής κινητοποίησης σήμερα ώστε να καλυφθεί με την ομπρέλα του Σωματείου η στάση των συναδέλφων. Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε να κηρυχθούν δύο 4ωρες στάσεις εργασίας (19.00 έως 23.00 και από 23.30 έως 3.30π.μ) ώστε να μην εξαναγκαστούν από την εργοδοσία και την διεύθυνση οι συντάκτες να εργαστούν τη νύχτα.
Η έκδοση της εφημερίδες είναι προβληματική καθώς κανείς από την διεύθυνση δεν περίμενε τέτοια έντονη αντίδραση των εργαζόμενων. Δηλαδή τι περίμεναν. Δεν ήξεραν ότι σε όλα υπάρχει όριο αντοχής και ανοχής;

Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται:

Δύο 4ωρες στάσεις εργασίας των δημοσιογράφων που εργάζονται στο «ΕΘΝΟΣ» για σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 από 19.00 έως 23.00 και από 23.30 έως 3.30π.μ., κήρυξε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη, αντιδεοντολογική και καταχρηστική απόλυση της συναδέλφου Σοφίας Βαστάκη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης, η οποία ήρθε λίγες μόλις μέρες μετά την απόλυση και του συναδέλφου της ίδιας εφημερίδας Βαγγέλη Γιάννου, του οποίου επίσης ζητάμε την επαναπρόσληψη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στο «ΕΘΝΟΣ», να μετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις στάσεις εργασίας.