1 Ιουν 2009

ΣΚΕΨΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Οι εκλογές της 26-27 Μάιου στην ΕΣΗΕΑ ολοκληρώθηκαν με τα γνωστά πια σε όλους αποτελέσματα:
---4 έδρες η παράταξη Δημοσιογράφοι για Δημοσιογραφία ( Σόμπολος, Μαγιάση, Βλαβιανός, Κυρίτσης),
---3 έδρες η Συσπείρωση (Τρίμης, Νταβανέλος, Αγρολάμπος)
---2 έδρες η ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ (Ράμμος, Νταουντάκη)
---1 η ΚΕΔ (Τσαλαπάτης)

---1 η Δημοσιογραφική Ενότητα (Κουμπιάς).

Υπάρχουν διάφορες «αναγνώσεις» των αποτελεσμάτων, αλλά αυτό που σίγουρα σηματοδοτούν είναι το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε η πλειοψηφία Σόμπολου- Τσαλαπάτη με το χάσιμο μιας έδρας παρά τεράστιες κινητοποιήσεις, τις αθρόες εγγραφές της τελευταίας στιγμής και τον αποκλεισμό άλλων και τη βρώμικη προπαγάνδα. Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα η συγκρότηση προεδρείου πάνω σε μια διαφορετική βάση από αυτή που ως τώρα είχαν εφαρμόσει οι δύο συνέταιροι.
Ανοίγοντας την- απαραίτητη- συζήτηση και τον προβληματισμό δημοσιεύουμε σήμερα το κείμενο που μας έστειλε ο συνάδελφος Γ.Δ.:


«Τα τελευταία αποτελέσματα στις εκλογές του σωματείου μας δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για «ήττα της πολιτικής Σόμπολου», απλώς αναδιένειμαν τις ψήφους στο εσωτερικό της ΠΑΣΟΚογενούς παράταξης κάτι που ήταν απολύτως και ασφαλώς προβλέψιμο… Κοινή ήταν η διαπίστωση, τις ημέρες των ψηφοφοριών, πως ο «Σόμπολος κατάφερε να κατεβάσει κόσμο»…

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ



  • Η νέα νίκη της παράταξης του κ. Σόμπολου αποδεικνύει την ηγεμονία της συντηρητικής ιδεολογίας ή των συντηρητικών ιδεολογημάτων στον δημοσιογραφικό χώρο. Η, σε περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης, ανάγκη για «μπάρμπα στην Κορώνη», για ρεαλιστική συνδιαχείριση με τ’ αφεντικά της κρίσης, όλα αυτά που εμείς αποκαλούμε ρουσφετολογία, ξεπούλημα κ.ά. φαίνεται πως έλκουν, άλλους από ανάγκη άλλους από πεποίθηση, μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων.

  • Η Αριστερά δυο χρόνια δεν κατόρθωσε να οικειοποιηθεί τα οφέλη της καταστροφικής, όπως την χαρακτηρίζουμε, πολιτικής Σόμπολου. Η απαξία της Ένωσης από τους συναδέλφους δεν είχε ως αποτέλεσμα την ψήφο διαμαρτυρίας ή την αποχή. Ούτε της μεταστροφής των συναδέλφων προς τα αριστερά. Είχε την ενίσχυση μιας απολίτικης άποψης περί προσωπικού βολέματος. Και ποιος μας έχει πείσει πως θα τα καταφέρει καλύτερα να μας βοηθήσει σ’ αυτό;

  • Η Συσπείρωση κατόρθωσε να κρατήσει ή και ν’ αυξήσει ελαφρώς τις δυνάμεις της. Με συνεχή (έως κι ενοχλητική) παρουσία στο διαδίκτυο έδειχνε μια παράταξη που δρα και νοιάζεται…
    Με ψηφοδέλτιο σεντόνι, με τις επιλογές της, δεν κατόρθωσε (δεν ήθελε θα πουν πολλοί συνάδελφοι) να κάνει πολιτική δουλειά ουσίας, αλλά παρέμεινε σ’ ένα νεφελώδη, κατά την άποψή μου, αριστερό λόγο και σε κρίσιμα ζητήματα εκεί που απαιτείτο συμπαράταξη για ανατροπή κυρίαρχων πολιτικών σφύριζε αδιάφορα. Συνέχισε και συνεχίζει να μιλά για ενότητα των εκτός Σόμπολου δυνάμεων, μην αποσαφηνίζοντας τους όρους, ξέροντας πως μόνον τότε θα γίνει ρεαλιστική μια τέτοια πολιτική.

  • Το ψηφοδέλτιο των crimes δεν κατόρθωσε και πάλι να εκπροσωπηθεί στο νέο ΔΣ. Και αυτοί οι συνάδελφοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την τακτική και τον πολυμέτωπο αγώνα που επιχείρησαν…

  • Η, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, διαπάλη στο δημοσιογραφικό κόσμο δεν αφορά κανέναν παρά τους ίδιους εν όψει και της πιθανής επανόδου του κόμματος στην εξουσία.

  • Η Μαχόμενη Δημοσιογραφία βρίσκεται μπροστά σ’ ένα δίλημμα. Στην εμμονή του αντιπροσωπευτικού προεδρείου, επιλογή επιτυχής αν πρόκειται να «νίψεις τας χείρας σου» και να διαφυλάξεις την παρθενία σου ή να προσπαθήσει ΕΚΕΙΝΗ να διερευνήσει τις δυνατότητες προγραμματικής συμφωνίας σε μια αριστερή προοδευτική κατεύθυνση του σωματείου. Σημαίνει πως πρέπει αμέσως να επεξεργαστεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο αρχών, διεκδικήσεων και τακτικής - στόχων για την επόμενη διετία. Είναι σαφές. Πρέπει να απευθύνεται στους συναδέλφους της Συσπείρωσης και των crimes για προγραμματική συμφωνία. Και να καλέσει την παράταξη του ΠΑΣΟΚ που, όπως υποστηρίζει, αντιπαλεύει την πολιτική Σόμπολου – Τσαλαπάτη να στηρίξει. Το ζήτημα του αντιπροσωπευτικού προεδρείου είναι συζητήσιμο καθώς πραγματικό ενδιαφέρον δεν έχει αν ο κ. Σόμπολος θα είναι και πάλι πρόεδρος και ότι αυτό σηματοδοτεί (;), αλλά η καθημερινή λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία στο Δ.Σ. (6-5) για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου.

    Οι κινήσεις κορυφής πρέπει να γίνουν. Και οι επαφές. Εκείνο όμως που πραγματικά λείπει είναι μια συνέλευση των ανθρώπων που μετείχαν ή στηρίζουν την ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους Π.Ρ. και Ν.Ν., αλλά μόνο μέσα από συλλογική διαδικασία θα διευκρινιστούν πράγματα, θα διορθωθούν λάθος εκτιμήσεις και θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα εμπρός.

    Γ. Δ.