19 Αυγ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3



Τι σκοπεύει να πράξει η εκλεκτή γνωστή πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ απέναντι στα λουκέτα δύο ραδιοφώνων της ΕΡΤ3;

Πώς σκοπεύει να αντιδράσει στον χαρακτηρισμό της ΕΡΤ3 ως “περιφερειακού” σταθμού; Θα καταπιεί τη φρασεολογία περί αναβάθμισης; Έτσι είναι η…”αναβάθμιση”;

Πού πάει η “ανεξαρτησία” της ΕΡΤ3 με τον κεντρικό έλεγχο από την Αθήνα;

Που πάνε τα σχέδια για κατασκευή Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ3 στην Περαία, αφού σχεδιάζουν να πουλήσουν τον χώρο που θα κατασκευαζόταν; Πού θα στριμωχτούν όλοι οι εργαζόμενοι σπό τα Τρία Ραδιοφωνικά Προγράμματα της ΕΡΤ3; Στα τρισάθλια “λευκά κελιά” του 102fm στην Αγγελάκη 14; Ή θα φέρουν κοντέινερς έξω από το κτίριο στα… “πρότυπα” της τηλεόρασης της ΕΤ3;

Πώς θα αντιδράσουν στις σχεδιαζόμενες ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και εν καιρώ και συμβασιούχων αορίστου χρόνου στο πλαίσιο των “αναδιαρθρώσεων”;
Δεν έφταναν οι περικοπές μισθών και επιδομάτων, η εξαθλιώση και η ανέχεια, τώρα ήρθαν να μας συρρικνώσουν και να μας υποβαθμίσουν με μία τεχνοκρατική φιλοσοφία που βλέπει μπροστά της μόνο την νεοφιλελεύθερη ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας και την αξιοπρεπή μας διαβίωση η οποία έχει μετατραπεί σε επιβίωση…
Να γίνει ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ3 στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ για να παρθούν αποφάσεις.
Εργαζόμενοι ΕΡΤ-3

"ΟΧΙ" ΣΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ & ΤΟΥ ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή συρρίκνωσης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ/ΜΠΕ και δηλώνει ότι θα αντιδράσει δυναμικά για να προασπίσει την ανεξαρτησία, την εύρυθμη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών ΕΡΤ και ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Η ΕΣΗΕΑ είναι αντίθετη να λειτουργήσουν ως ΔΕΚΟ η ΕΡΤ και το ΑΠΕ/ΜΠΕ, διότι εκτός του ότι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία και ο ρόλος τους ως ΜΜΕ, ταυτόχρονα, υπονομεύεται η αυτονομία τους και επιχειρείται ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ΣΣΕ των δημοσιογράφων.
Η ΕΣΗΕΑ απαιτεί την άμεση επιστροφή των χρημάτων των εργαζομένων από τις περικοπές, οι οποίες έγιναν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και των ΣΣΕ και δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει με κάθε μέσον τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων τόσο στην ΕΡΤ όσο και στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, που απειλούνται με την συρρίκνωση που μεθοδεύει να επιβάλει η κυβέρνηση.

ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ



ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Την άμεση αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο «αναδιοργάνωση της ΕΡΤ», που παρουσίασε σήμερα με συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, εξέφρασαν αμέσως μετά σε κοινή αγωνιστική συνεδρίασή τους όλες οι Ομοσπονδίες, Ενώσεις Συντακτών και Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου, χωρίς να εναντιώνονται σε όποιο μέτρο συμβάλλει στην πραγματική και ουσιαστική αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Αλλά,όπως τονίζουν, τα κυβερνητικά μέτρα για την ΕΡΤ οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, ακόμα φτηνότερη εργασία και εκχωρούν δημόσια περιουσία, πολιτική επιρροή και «νέες αγορές» στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.


Στη συνεδρίαση, με ομόφωνη βούληση, αποφάσισαν να αντιδράσουν αγωνιστικά με όλα τα μέσα που διαθέτουν στα σχέδια τα οποία υπονομεύουν την ιδρυτική και λειτουργική υπόσταση της ΕΡΤ, που είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά υπέρ της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πληροφόρησης του λαού.
Απορρίπτουν κάθε σκέψη για:

--- διαλυτικές ενέργειες στις εργασιακές σχέσεις δημοσιογράφων, τεχνικών και υπαλλήλων, κατάργηση καταξιωμένων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, (όπως της ΕΤ1 και πολλών ραδιοφωνικών περιφερειακών σταθμών),

---την κατάργηση του ιστορικού περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση»,

---τη μειωτική υπαγωγή των εργαζομένων σε επιτροπεία υπό έλεγχο «ανεξάρτητων ειδικών επιτροπών»,

---την περικοπή μισθών και θέσεων εργασίας,

---το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ,

---τη λεηλασία του αρχειακού υλικού της ΕΡΤ, τη σκανδαλώδη πριμοδότηση ιδιωτικών Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και τις αφανείς προθέσεις που υποβαθμίζουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.


Οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες και Ενώσεις διακηρύσσουν την καθολική, άμεση και δυναμική αντίδρασή τους και μέσα στα επόμενα 24ωρα, τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών και όλων των Ενώσεων θα αποφασίσουν τη μορφή των κοινών δράσεών τους για την απόκρουση των σχεδίων συρρίκνωσης της ΕΡΤ και το σφαγιασμό των εργαζομένων της.

Και καταλήγουν:
Επιμένουμε και διεκδικούμε μόνο την ανεξαρτησία και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της ΕΡΤ και την πλήρη προστασία των θέσεων εργασίας και τονίζουμε ότι αναδιοργάνωση δεν σημαίνει «κλείσιμο» σταθμών και φίμωση των εργαζομένων.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων

17 Αυγ 2011

Στον Μόσιαλο και επίσημα η εποπτεία όλων των δημόσιων ΜΜΕ



Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο μεταφέρεται η εποπτεία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης στην υπαγόμενη στον πρωθυπουργό γενική γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης (πρώην γενική γραμματεία Ενημέρωσης).

Τις σχετικές αρμοδιότητες αναμένεται να αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος. Συγκεκριμένα, αναλαμβάνει την εποπτεία του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), τα τμήματα Διοικητικής Εποπτείας ΜΜΕ και Ραδιοτηλεοπτικών Θεμάτων και την εποπτεία των δημοσίων ΜΜΕ και του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, που μεταφέρονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Επικοινωνίας μετονομάζεται σε γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Είναι αρμόδια για τη Διεύθυνση Πληροφόρησης, τη Διεύθυνση Αναλύσεων και Τεκμηρίωσης, τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Εξωτερικού, τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες του τέως.. υπουργείου Τύπου (διευθύνσεις Πληροφορικής, Διοίκησης, Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικής Υποστήριξης και Εποπτείας Εντύπων και Επαγγελματικών Οργανώσεων) υπάγονται επίσης στη γενική γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.

Ο «εχθρός λαός»






Θα ήταν ανέκδοτο, αν δεν το πληρώναμε ήδη πολύ ακριβά. Από σύνοδο σε σύνοδο και από συνάντηση σε συνάντηση, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης, ενώ βλέπουν τις διαβόητες πλέον «αγορές» να επεκτείνουν τις εμπρηστικές παρεμβάσεις τους, δεν κάνουν τίποτε για να ανακόψουν την προέλαση των κερδοσκόπων.


ΓΙΑΤΙ βέβαια η «πραγματική κυβέρνηση» της ευρωζώνης, υπό την προεδρία Ρόμπαϊ, που προτείνουν Μέρκελ και Σαρκοζί, δηλαδή το Βερολίνο με ολίγον από Παρίσι, μπορεί να διευκολύνει τη Γερμανία και τη Γαλλία στους χειρισμούς τους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, μπορεί επίσης να στέλνει ένα μήνυμα «ενοποίησης» προς αναμετάδοση από πρόθυμα ΜΜΕ, αλλά δεν λύνει κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αλλά και γενικότερα το σύστημα, όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν.


ΑΛΛΩΣΤΕ, η πρότασή τους για «συνταγματική υποχρέωση κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών» είναι κυριολεκτικώς για γέλια! Ποια είναι η χώρα που θα το κάνει, με τις μαύρες τρύπες σε όλη την ευρωζώνη να μεγεθύνονται και την ύφεση να χορεύει πάνω στα ελλείμματα της πολιτικής αυτών ακριβώς των ηγεσιών που κάνουν τέτοιες «προτάσεις»;


ΟΠΩΣ δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης από 0,8% το α' τρίμηνο της χρονιάς βούτηξε στο 0,2%. Η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας, η γαλλική έχει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης και οι ηγέτες αυτών ακριβώς των χωρών θεωρούν... λογικό να επιμένουν σε μέτρα σκληρής λιτότητας, που προφανώς θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση.


ΠΟΙΟΣ εχέφρων πολίτης μπορεί να βρει λογική σε αυτόν το μονόδρομο του «παραλογισμού»; Εκτός βέβαια εάν, ξεπερνώντας πολλά από αυτά που θεωρούσε μέχρι χθες δεδομένα και βλέποντας πίσω από τις επίσημες προσεκτικά κατασκευασμένες δηλώσεις, εντοπίσει το μόνο σημείο στο οποίο -διόλου περίεργα- συναντώνται όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και αυτό δεν είναι παρά η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και η εξουθένωση των εργαζομένων.


ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ είναι όντως πρόβλημα και η κρίση χρέους εδράζεται και σε πραγματικά στοιχεία. Αλλά οι πολιτικές που υποτίθεται ότι προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν, καταδεικνύονται τελικώς... τυράκι, για να μη βλέπουν οι πολλοί εγκαίρως τη φάκα! Και η φάκα, όπως πλέον καταλαβαίνουμε όλοι, εκτός από τους επαγγελματίες ιεροκήρυκες του νεοφιλελευθερισμού, είναι ο μετασχηματισμός του κόσμου της εργασίας.


ΑΥΤΟ δηλαδή που ζούμε στην Ελλάδα και τώρα γενικεύεται στην Ευρώπη. Μισοί μισθοί, μισές συντάξεις, μισή ζωή. Περιορισμός δικαιωμάτων, περιορισμός διαδηλώσεων, περιορισμός κυριαρχίας.


Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ δεν μασάει πλέον τα λόγια της. Στόχος της είναι ο «εχθρός λαός», και οι «παράλογες», για τις ελίτ, απαιτήσεις


delipetros@enet.gr

14 Αυγ 2011

Πέθανε ο ρεπόρτερ που "στρίμωξε" τον Μπερλουσκόνι



ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ (ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)

ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ


του Χρήστου Ξανθάκη

Στην Ελλάδα πέρασε απαρατήρητος ο θάνατός του, αλλά στην Ιταλία έγινε χαμός. Ο λόγος για τον νούμερο ένα ρεπόρτερ της γείτονος Τζουζέπε ντ' Αβάντζο, που αποχαιρέτησε, λόγω καρδιακής προσβολής, τα εγκόσμια σε ηλικία 58 ετών. Κι ανακουφίστηκε έτσι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιας και ξεφορτώθηκε τον μεγαλύτερο εχθρό του μέσα στη δημοσιογραφική κοινότητα. Ο Ντ' Αβάντζο, βλέπετε, δεν τον είχε αφήσει σε χλωρό κλαρί εδώ και πολλά χρόνια, ξεσκεπάζοντας πλείστα όσα σκάνδαλα τόσο της κυβέρνησής του όσο και προσωπικά. Δικές του μάλιστα ήταν οι περίφημες «10 ερωτήσεις», που στρίμωξαν στον τοίχο την υπερασπιστική γραμμή του ιταλού πρωθυπουργού για τα ερωτικά (και όχι μόνο...) ανομήματά του. Ο ίδιος επίσης ανακάλυψε τις πιτσιρίκες Νοέμι Λετίτσια και Ρούμπι Ρουμπακουόρι, πρωταγωνίστριες της σεξοϋπόθεσης «Μπούνγκα Μπούνγκα».

Ο Ντ' Αβάντζο έγραψε ιστορία επί σειρά ετών στην..«Repubblica», της οποίας μια εποχή διετέλεσε αρχισυντάκτης. Εγκατέλειψε ωστόσο το διευθυντικό πόστο, για να αφιερωθεί στο σκληρό ρεπορτάζ. Ο Μπερλουσκόνι τον έτρεμε και είχε εξαπολύσει τα τσακάλια των μυστικών υπηρεσιών για να ανακαλύψουν οποιαδήποτε βρομιά που θα μπορούσε να σπιλώσει το όνομά του. Εν τέλει δεν βρήκαν απολύτως τίποτε για τον Ντ' Αβάντζο, που μπορεί να είχε τις καλύτερες των διασυνδέσεων με αστυνόμους και δικαστικούς, αλλά ποτέ δεν έβαλε το προσωπικό του συμφέρον πάνω απ' τη δημοσιογραφική αλήθεια.

-από τα Μέσα & media