12 Νοε 2011

Σε αδιέξοδο καταλήγουν οι εξελίξεις για ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και Αγγελιοφόρο

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΜΘ παραβρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις ενδεχόμενες εξελίξεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, η εκπρόσωπος της εργοδοσίας Β.Σουλοπούλου ενημέρωσε ότι χθες (Τετάρτη) ή σήμερα Πέμπτη, θα κινήσει την τραπεζική διαδικασία προκειμένου να πληρώσει έναν μισθό, από τους συνολικά 3 που οφείλει η επιχείρηση. Για τους άλλους δύο μισθούς ούτε λόγος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, ο ιδιοκτήτης Γ.Ρήγας, αναμένεται να απαντήσει οριστικά για τις προθέσεις του, όσον αφορά στην επιχειρηματική του δραστηριότητα στο συγκρότημα, σε περίπου 3 μέρες. Στο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκαν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ μέλη του προεδρείου, δεν έκρυψαν την ενόχληση τους για το γεγονός ότι 26 εργαζόμενοι στην εφημερίδα, προχώρησαν σε νομικές κινήσεις χωρίς να συνεννοηθούν με την ένωση. Οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο την ένωση, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια τους αποσκοπούσε στο να βοηθήσει την κατάσταση και να «τρέξει» τις καταστάσεις. Στην επισήμανση συναδέλφων, πως η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για το ότι οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα προχώρησαν σε επίσχεση, το προεδρείο άφησε να εννοηθεί ότι του διέφυγε και δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση. Οι εργαζόμενοι πάντως για μια ακόμη φορά τόνισαν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, όντας απλήρωτοι τόσο καιρό.



Αγγελιοφόρος

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ για την συνάντηση που είχε με τον εκδότη του Αγγελιοφόρου Α.Μπακατσέλο, λέγοντας πως ο τελευταίος άλλαξε στάση σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση. Η εταιρεία πλέον, ζητάει να μειωθούν τα μισθολογικά κόστη των δημοσιογράφων κατά περίπου 33%, προκειμένου να επιστρέψουν οι 14 απολυμένοι. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να υπολογιστεί το ενδεχόμενο κόστος, η διεύθυνση πρότεινε στην ΕΣΗΕΜ-Θ να ρωτήσει αν κάποιοι από τους απολυμένους δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και η ένωση μπήκε σε αυτήν την διαδικασία. Έτσι λοιπόν 2 από τους 14 φέρονται να μην επιθυμούν να επιστρέψουν . Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής της εφημερίδας βάλθηκε να «τακτοποιήσει» ο ίδιος τους εργαζόμενους, καταθέτοντας πρόταση να βγουν από το μισθολόγιο όσοι έχουν και δεύτερη δουλειά και κάποιοι από αυτούς να συνεχίσουν με μπλοκάκι με μικρότερο μισθό. Ο ίδιος άρχισε τα τελευταία 24ωρα να διερευνά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ρωτώντας όσους έχουν δεύτερη δουλειά, διαδικασία που δεν γνωρίζουμε αν περιείχε και πιέσεις. Ο εκδότης πάντως δείχνει ότι επιθυμεί να προχωρήσει και σε νέες απολύσεις κάποια στιγμή, ενώ δεν διστάζει να απειλήσει ότι αν υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, θα κλείσει το καθημερινό φύλλο. Στο Δ.Σ, συζητήθηκαν οι νέες εξελίξεις και λήφθηκε απόφαση για συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ πλέον αναμένεται η πρόταση της εταιρείας, το αργότερο μέχρι αύριο. Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη, οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για την διεκδίκηση της επιστροφής των απολυμένων.
πηγή: Ασύνταχτος Τύπος

Ο Καστανίδης επιτίθεται στους σχολιαστές του MEGA

Ο πρώην υπουργός, και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, καταφέρεται εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Mega, με αφορμή σχόλιο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού που ανέφερε ότι «Δείχνει να μην κατανοεί τι συνέβη με το δημοψήφισμα».

Απαντώντας στο σχόλιο του μεγάλου καναλιού ο κ. Καστανίδης αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
«Υπενθυμίζω ότι η θέση μου για τη νομιμοποίηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που διατυπώθηκε τον Ιούλιο του 2010 αφορούσε τη διεξαγωγή ταυτόχρονα εθνικών εκλογών και εκλογών για την αυτοδιοίκηση στις 7 Νοεμβρίου του 2010 και όχι το δημοψήφισμα». Και, ειρωνευόμενος τους σχολιαστές του μεγάλου καναλιού, καταλήγει:
«Θεωρώ, τέλος, εξαιρετική την τιμή να μου αποδίδεται από ορισμένους σχολιαστές η μαγική ικανότητα να έχω πείσει εγώ μόνος για την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τον πρωθυπουργό, τη συντριπτική πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου και την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας».
mediasoup.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Κραυγή αγωνίας και αγώνας διαρκείας των εργαζομένων στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά»
Μια εφημερίδα 100 ετών, η Μακεδονία, απουσιάζει εδώ και αρκετές μέρες από τα περίπτερα. Και δύο άλλες δυναμικές εφημερίδες, η Θεσσαλονίκη και τα Σπορ του Βορρά, με την δική τους πολύχρονη ιστορία, απουσιάζουν επίσης από τη δημόσια ζωή της πόλης.
Σε μια κοινωνία που έχει γεμίσει κατεβασμένα ρολά, λουκέτα, απόγνωση, και οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν, για να πλησιάσουν -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- το 1.000.000, υπάρχουν και οι 190 εργαζόμενοι στο ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα της πόλης που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 100 μέρες και «γιορτάζουν» τα 100ά γενέθλια της Μακεδονίας εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.
Μια ακόμη επιχείρηση ακολουθεί την θλιβερή μοίρα τόσων άλλων; Για τις τρεις ιστορικές εφημερίδες αιτία του αδιεξόδου δεν είναι τόσο η γενικότερη κρίση, όσο οι παλινωδίες του ιδιοκτήτη Γιάννη Ρήγα και της «εκδότριας» Βίκυς Σουλοπούλου, που εδώ και χρόνια «πειραματίζονται» στις πλάτες των εργαζομένων, δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών.
Ακόμη και τώρα που τα χρωστούμενα δεδουλευμένα έχουν συμπληρώσει τους τρεις μήνες και διανύουμε τον τέταρτο, κανείς από την πλευρά της εργοδοσίας δεν μπαίνει στον κόπο να μας ενημερώσει τι σχεδιάζει για την επόμενη μέρα. Είμαστε άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας ή εργαζόμενοι χωρίς μισθό; Και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα χαράτσια, οι φόροι και οι αυξήσεις τιμών φέρνουν σε απόγνωση ακόμη και έναν «κανονικό» εργαζόμενο. Το μόνο που οι εργαζόμενοι στις τρεις εφημερίδες γνωρίζουμε, είναι οι συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, οι αθετημένες υποσχέσεις, η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας για τρεισήμισι μήνες (κάτι για το οποίο δικαιώθηκαν δικαστικά οι εργαζόμενοι) και εσχάτως κάποια θολά επιχειρηματικά σχέδια που προβλέπουν περικοπή θέσεων εργασίας στο ήμισυ, με παράλληλη δραματική μείωση μισθού (40%) όσων «επιζήσουν».
Μπροστά σε αυτό το δράμα που ζούμε και τον εφιάλτη που μας περιγράφουν για το μέλλον -αν βεβαίως υπάρξει μέλλον- καλούμε τους συμπολίτες μας να προβληματιστούν για τη σημασία του Τύπου στην ποιότητα της δημοκρατίας, ιδιαίτερα τώρα που η κοινωνία βιώνει τα τραγικά αδιέξοδα των ακολουθούμενων οικονομικών πολιτικών.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
- Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των τελευταίων τριών μηνών
- Να αποκατασταθεί η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας
- Να εξετάσει η ιδιοκτησία των εφημερίδων τις προτάσεις ανάπτυξης που έχουν υποβάλει οι εργαζόμενοι
- Να σταματήσει η τρομοκράτηση, οι εκβιασμοί και τα σχέδια σφαγής των εργαζομένων
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Σχόλιο ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελιδα http://monastiriou85.wordpress.com/που άνοιξαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλιακή δράση ομάδων εργαζόμενων. Είναι καιρός να πάρουν΄οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τίς τύχες τους στα χέρια τους. Οχι καταργώντας τα Σωματεία -αυτό θέλουν διακαώς οι εργοδότες- αλλα παρακάμπτοντας διοικητικά συμβούλια που λειτουργούν, στην πράξη, υποταγμένα, συναινετικά πρός τους εργοδότες, ή άτολμα. Ο αγώνας είναι δικός μας αλλα πρέπει να τον δώσουμε στούς δρόμους και όχι στον καναπέ.

11 Νοε 2011

48ωρη απεργία στον 902 αποφάσισε η Ένωση Τεχνικών Ραδιοφώνου

48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των τεχνικών στον ραδιοσταθμό «902 Αριστερά στα FM»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεώς μας, κατά την σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την κήρυξη: 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης από την ώρα 06.00η της Δευτέρας 14ης Νοεμβρίου 2011 μέχρι και την 06.00η ώρα της Τετάρτης 16ης Νοεμβρίου 2011, στον ραδιοφωνικό σταθμό «902 Αριστερά στα FM», με αιτήματα :

Την άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφου μας που απελύθη από τον ραδιοσταθμό 902 Αριστερά στα FM.
Την καταβολή των δεδουλευμένων των μηνών: Σεπτεμβρίου 2011 και Οκτωβρίου 2011, στους εργαζόμενους Τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς) του ραδιοσταθμού,
Τον σεβασμό και εφαρμογή όλων των όρων της ΣΣΕ μας.
Καλούμε τη Διοίκηση του ραδιοσταθμού «902 Αριστερά στα FM» να προχωρήσει αμέσως ως οφείλει στην ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων μας.

10 Νοε 2011

Μηνύσεις της ΕΡΤ εναντίον ιστολογίων που αναπαράγουν ψεδείς ειδήσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. συνήλθε χθες (Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011) με τη νέα του σύνθεση και ασχολήθηκε με τα ακόλουθα θέματα:
1. Ενημερώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για:
 Την παράσταση στην αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών του Διευθύνοντος Συμβούλου, του μέλους Δ.Σ. κ. Στ. Στεφάνου και του Διευθυντή Αθλητικών Προγραμμάτων κ. Δ. Χατζηγεωργίου, σχετικά με τη σύμβαση του Champions League.
 Την κατάθεση μήνυσης κατά ιστολογίων (blogs), που αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις για την ΕΡΤ.
 Την πρόταση για μείωση κόστους της Euroleague.
 Τη συζήτηση με την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), με θέμα τις ραδιοφωνικές συχνότητες.
 Επιστολή που απέστειλε η Forthnet – NOVA, με θέμα οφειλές για στιγμιότυπα από τη Superleague 2010 – 2011.
 Επιστολή της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), σχετικά με την κοστολόγηση από την ΕΡΤ θεμάτων ρεπορτάζ pool που διατίθενται σε ιδιωτικά κανάλια.
2. Ενέκρινε την παροχή ειδικής εντολής και πληρεξουσιότητας στον Νομικό Σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε. και σε δικηγόρους της εταιρείας, για την παράσταση σε δικαστήρια για υποθέσεις της εταιρείας
3. Αποφάσισε να αναθέσει στη Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ Α.Ε. την άσκηση αγωγής κατά εταιρείας παραγωγής, αναζητώντας τις δαπάνες που δεν αντιστοιχούν στα εκταμιευθέντα από την ΕΡΤ ποσά για την εκτέλεση της παραγωγής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006 και της Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας του ιδίου έτους.

Το "απόρθητο φρούριο" του Αλαφούζου και η απαγόρευση εισόδου εκλεγμένων συνδικαλιστών

Το αντεργατικό και αυταρχικό πρόσωπό της έδειξε για μια ακόμη φορά η διεύθυνση του «ΣΚΑΪ». Διευθυντικά στελέχη και «σεκιουρητάδες», όργανα της εργοδοσίας, προσπάθησαν να εμποδίσουν μέλη των Συνεργαζομένων Ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΙΤΑ και ΕΤΕΡ να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αλαφούζου.
Η επίσκεψη είχε προαναγγελθεί, και τα μέλη των Ενώσεων είχαν ήδη ανακοινώσει δημοσίως από την προηγουμένη ότι θα ερχόντουσαν στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ», καθώς και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, όπως τους επιτρέπει ο νόμος, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνέλευση των εργαζομένων που θα γινόταν, με αφορμή την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» .
Μετά τις οδηγίες των διευθυντικών στελεχών η ασφάλεια του κτηρίου επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο των συνδικαλιστών. Έπειτα από..πιέσεις των εκπροσώπων των Σωματείων επέτρεψαν να εισέλθουν, με όλες τις προφυλάξεις των «σεκιουρητάδων», στις εγκαταστάσεις του Ομίλου μόνο οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ και να παραμείνουν σε χώρο του κτηρίου μακριά από τους εργαζόμενους, χωρίς να μπορούν συνεπώς να τους επισκεφθούν στα γραφεία τους.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και εισάγει καινοφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές στο χώρο του Τύπου.
Ως εκ τούτου την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 17.00 τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση – Ενημέρωση των εργαζομένων στον Όμιλο Αλαφούζου στο κτήριο της οδού Φαληρέως. Η Συντονιστική Επιτροπή των συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ, τονίζει ότι οι κινητοποιήσεις στον Όμιλο Αλαφούζου πλέον είναι μονόδρομος.

Προφυλακιστέος ο Καπράνος για το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ

Φρουρούμενος στον «Ευαγγελισμό» παραμένει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καπράνος που έχει κριθεί προφυλακιστέος για την υπόθεση της αγοράς δομημένου ομολόγου αξίας 130 εκατ. ευρώ από το ΤΣΠΕΑΘ, το 2006.
Ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ μετά την απολογία του για τέσσερα κακουργήματα (απιστία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και δωροδοκία) όπου ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ομόφωνα ότι πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, ο Καπράνος αισθάνθηκε έντονη δυσφορία,και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Ο δημοσιογράφος φέρεται ότι αγόρασε με τα λεφτά του Ταμείου δομημένο ομόλογο ύψους 136 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2006 και από αυτή την αγοραπωλησία αποκόμισε περιουσιακό όφελος καθώς σε λογαριασμούς του (και στην Ελβετία) βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Όπως φαίνεται να προκύπτει και από την άρση τραπεζικού απορρήτου και τη..διαβίβαση στο Εφετείο ογκωδέστατου φακέλου με στοιχεία από την Ελβετία, στο όνομα του Καπράνου εμβάστηκαν λίγες μόλις μέρες μετά την αγορά του ομολόγου ποσά ύψους 1,887 σε λογαριασμούς του στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης.

Δεσμεύτηκαν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Λαυρεντιάδη

Τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και θυρίδων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη καθώς και άλλων 30 εμπλεκομένων στην υπόθεση της Proton Bank αποφάσισε με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Όπως έγινε γνωστό οι δικαστές έκαναν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση που ερευνά την υπόθεση της Proton Bank και η οποία αφορά δάνεια υψηλού πιστωτικού ρίσκου που χορήγησε το έτος 2010 η συγκεκριμένη τράπεζα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ και η μεγάλη πλειοψηφία των ποσών των δανείων κατευθύνθηκε σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Οι δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων αφορά τριάντα άτομα από τα οποία τα έξη είναι μέλη του ΔΣ της Proton Bank, αλλά και μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της τράπεζας.
Τις προσεχείς ημέρες θα σταλούν κλήσεις και στα υπόλοιπα 26 άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονται.
Τόσο ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και τα υπόλοιπα έξι στελέχη της τράπεζας που κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων, ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στις 22 Νοεμβρίου.

9 Νοε 2011

"Φτηνούς" δημοσιογράφους στο Πάντειο αναζητά ο Κυριακίδης για τον Flash

Επιχείρηση κατάργησης της μισθωτής εργασίας των δημοσιογράφων με μαθητευόμενους είναι σε εξέλιξη στον Ρ/Σ « FLASH », ώστε η ιδιοκτησία να καθιερώσει φθηνή και ανασφάλιστη εργασία με πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σπουδαστών του τμήματος ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου εφαρμόζοντας νέα ήθη στην ενημέρωση.
Το σχέδιο αυτό της εργοδοσίας, που αποσκοπεί και σε νέες απολύσεις πέραν από τις 52, που έχουν ήδη γίνει στον Ρ/Σ « FLASH », «βγήκε στον αέρα» σε εκπομπή το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011 στις 7μ.μ. Στη συγκεκριμένη εκπομπή μεταδόθηκε ο απίστευτος διάλογος της παρουσιάστριας με σπουδάστριες ότι καθηγητές του Παντείου πληροφορούν τους φοιτητές ότι είναι η εποχή, που θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα» στις επιχειρήσεις ΜΜΕ. Επίσης, τόσο η ιδιοκτησία όσο και οι καθηγητές συμφωνούν ότι τώρα θα δημιουργηθούν «ευκαιρίες» με τις απολύσεις, αφού θα περισσεύουν θέσεις φθηνής εργασίας για εκπαιδευόμενους.
Είναι θλιβερό ότι η υπονόμευση του ενημερωτικού χαρακτήρα του σταθμού και..η υποβάθμιση του δημοσιογραφικού προϊόντος καθόλου δεν απασχολούν την ιδιοκτησία, ούτε βέβαια, όπως φαίνεται, και την ακαδημαϊκή κοινότητα.



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει κατηγορηματικά προς την ιδιοκτησία και τη διεύθυνση του Ρ/Σ « FLASH » ότι τα σχέδια τους, με πρόσχημα την κρίση, για Μ.Μ.Ε. χωρίς δημοσιογράφους, δεν θα περάσουν και καλεί, επίσης, το Τμήμα ΜΜΕ του Παντείου να αναλάβει τις ευθύνες του.

8 Νοε 2011

Απτόητος συνεχίζει τις απολύσεις ο Αλαφούζος στον ΣΚΑΙ

Η εργοδοτική αυθαιρεσία συνεχίζεται στον Ομιλο του Αλαφούζου με μια ακόμη αντεργατική και κατάφωρα παράνομη απόλυση δημοσιογράφου από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απόλυση της Γιώτας Κηπουρού και δηλώνει ότι απολύσεις, όπως αυτή, ύστερα από τις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας ότι με τις «οικειοθελείς» μειώσεις των αποδοχών τους κατά 10% θα διασφαλίζονταν οι θέσεις εργασίας, προσβάλλουν τους δημοσιογράφους και το έργο τους και δημιουργούν κλίμα φόβου και ανασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ζητεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης της Γιώτας Κηπουρού και καλεί την εργοδοσία να..παύσει κάθε αντεργατική και αντισυμβατική ενέργειά της.

7 Νοε 2011

Εκτός "μάχης" ο Χατζηνικολάου για μια εβδομάδα

«Καταστροφή» χαρακτήρισε ο Νίκος Χατζηνικολάου τη φαρμακευτική αγωγή του γιατρού του με την οποία θα κάνει μια εβδομάδα αφωνία. Ο λαιμός του παρουσιαστή ταλαιπωρείται τις τελευταίες μέρες με ... αποτέλεσμα να είναι βραχνιασμένος. Σήμερα ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο twitter ότι πρέπει να κάνει μια εβδομάδα αφωνία πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να απέχει από το δελτίο ειδήσεων και τη ραδιοφωνική του εκπομπή.

Παραβίαση του δημοσιογραφικού απορρήτου καταγγέλλει η Δ.Ο.Δ.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οργάνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στην Ευρώπη, διαπιστώνει ότι στη Γαλλία παραβιάζεται συνεχώς το δημοσιογραφικό απόρρητο με αποτέλεσμα να καταλύεται κάθε έννοια κράτους δικαίου και να προκύπτουν ολέθριες συνέπειες για την ανεξαρτησία του Τύπου. Η Ομοσπονδία κατήγγειλε δύο περιστατικά με θύματα δημοσιογράφους της εφημερίδας « Le Monde ».

Το πρώτο αφορά την υπόθεση «Μπεντακούρ», όπου υπάρχει αίτημα προς τηλεφωνική εταιρία, να παραδώσει το αρχείο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του δημοσιογράφου της εφημερίδας “ Le Monde ”, προκειμένου να γίνει η ανάλογη επεξεργασία ταυτοποίησης των πηγών του δημοσιογράφου. Η γαλλική δημοσιογραφική Ενωση SNJ - SGT κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα το νόμο περί προστασίας του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών (ο οποίος είναι λιγότερο αυστηρός από την ευρωπαϊκή νομοθεσία).

Το δεύτερο περιστατικό με θύματα τους δημοσιογράφους της εφημερίδας “ Le Monde ”, αφορά την παραγγελία του Εισαγγελέα της Μασσαλίας σε τηλεφωνική εταιρία, προκειμένου να παραδοθούν τα αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των δημοσιογράφων και να γίνει η επεξεργασία ταυτοποίησης των πηγών για υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος στην Κορσική.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας να λάβουν όλα τα σχετικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουν τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι αρμόδιες για την τήρηση του νόμου, να παραβιάζουν οι ίδιες το νόμο. Επίσης, πρόκειται να καταθέσει έγκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτές τις παραβιάσεις του δημοσιογραφικού απορρήτου στη Γαλλία, που συνιστούν ουσιαστικά κωλύματα και παρεμποδίζουν την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και την ελεύθερη ενημέρωση στην Ε.Ε., παραβιάζοντας κατάφωρα την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου.

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας στο ALTER

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ, ύστερα από την επανειλημμένη ασυνέπειά στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό « ALTER », αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 6ωρη στάση εργασίας και σήμερα Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011 από τις 18.00 έως τις 24.00 των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στον σταθμό, ζητώντας την άμεση καταβολή των οφειλομένων αποδοχών στους συναδέλφους.

Nέα ταινία ετοιμάζουν οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ DEBTOCRACY

Οι δημιουργοί του δημοφιλούς ντοκιμαντέρ «Debtocracy» ετοιμάζουν μια νέα ταινία με τίτλο «Catastroika». Θέμα της οι συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Εξετάζουν παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθώντας να προβλέψουν τι θα συμβεί από την εφαρμογή αυτού του μοντέλου σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ σχεδιάζεται με τον ίδιο τρόπο, ήδη στο Διαδίκτυο αναζητούνται οι οικονομικές συνεισφορές για τη δημιουργία του ως μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφουν και πάλι οι δημοσιογράφοι Άρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη ενώ την επιστημονική επιμέλεια έχει ο Λεωνίδας Βατικιώτης. Τη μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ θα προσφέρει το συγκρότημα Active Member, ενώ την παραγωγή έχουν αναλάβει το Thepressproject.gr και η Infowar Productions.

ΚATASTROIKA greek teaser trailer from ThePressProject on Vimeo.

Καταδίκη σε 2 χρόνια φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος στον πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ

Με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος. Η μήνυση είχε υποβληθεί από τον πρώην διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου της κρατικής τηλεόρασης, ο οποίος διενέργησε έλεγχο για τις παρατυπίες στην παραγωγή της εκπομπής Olympic Τrophy, κόστους 1,3 εκατ. ευρώ. Το πόρισμά του μπήκε στο συρτάρι. Και αποπέμφθηκε από τη θέση του.

100 000 ευρώ ζητάει απο δημοσιογράφο η σύμβουλος του πρωθυπουργού

Τη σφοδρή αντίδραση του κλάδου προκάλεσε η κατάθεση αγωγής της πρώην νομάρχη και βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελίας Σχοιναράκη, κατά του δημοσιογράφου Αλέκου Ανδρικάκη, για αναρτήσεις του στο facebook. Η σύμβουλος του πρωθυπουργού ζητά αποζημίωση 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Επιχείρημα: συκοφαντήθηκε, μεταξύ άλλων, και από τα like, που έκαναν οι φίλοι του δημοσιογράφου, στις ιδιωτικές συζητήσεις τους στο Διαδίκτυο. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κάνουν λόγο για ιδιότυπη τρομοκρατία και έμμεση λογοκρισία.

Ημερίδα της ΠΟΕΣΥ για τα δημοτικά και κρατικά ΜΜΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), μετά την ψήφιση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου -που μετατρέπει σε κρατικούς υπαλλήλους τους δημοσιογράφους στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης και δρομολογεί συρρίκνωση της ΕΡΤ (λουκέτο ΕΤ1 και του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, συγχωνεύσεις περιφερειακών σταθμών και το κλείσιμο του Ρ/Σ “958FM Θεσσαλονίκη”)- αποφάσισε τη διοργάνωση ημερίδας με το παραπάνω θέμα.


Στην ημερίδα συμμετέχουν ως βασικοί ομιλητές δημοσιογράφοι από Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης της Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας. Θα γίνουν παρεμβάσεις από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ΕΡΤ καθώς και πανεπιστημιακούς, αλλά και εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων που αποκλείονται από τα ιδιωτικά ΜΜΕ.
--Η ημερίδα θα ξεκινήσει με συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των Ενώσεων Μελών της Π.Ο.Ε.ΣΥ και οι Jim Boumelha, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Patrick Kamenka, Μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, εργαζόμενος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και Fernado Valdez εκπρόσωπος του Πορτογαλικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων.
--Στη δεύτερη ενότητα θα συζητηθεί το θέμα: “Οι εξελίξεις στα Δημόσια Μέσα ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ & Δημοτικά Ρ/Σ” . Σ΄αυτήν, εκτός απο τους δημοσιογράφους σύντομες παρεμβάσεις θα γίνουν και απο τους : Γιώργο Πλειό, Πρόεδρο τμήματος ΜΜΕ Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάκη Παπαστάθη, Σκηνοθέτη της εκπομπής “Παρασκήνιο”, Γιάννη Πετρίδη, Μουσικό Παραγωγό ΕΡΑ, Ροδόλφο Μορώνη, πρώην Πρόεδρο-Διευθυντή ΙΟΜ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, Πρόεδρο ΠΟΣΠΕΡΤ, Χαράλαμπο Πουλόπουλο, Διευθυντή ΚΕΘΕΑ
και Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών
--Στην τρίτη ενότητα θα συζητηθεί το θέμα “Δημόσια Ευρωπαϊκά Μέσα στην εποχή της κρίσης”

6 Νοε 2011

«Θέλουν να σπάσουν τις ελεύθερες πένες»

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Σύντροφος για μια άλλη Ελλάδα»
«Ο κίνδυνος να κλείσει η "Ελευθεροτυπία" είναι κι αυτό σημείο της τραγικότητας των καιρών. Η "Ελευθεροτυπία" αντιπροσώπευε χρόνια τώρα την ελευθεροτυπία και στην πολιτική και στην τέχνη. Ηταν ένας σύντροφος στην πορεία για μια άλλη Ελλάδα».

ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
«Γνήσια φωνή ελευθερίας»
«Για μένα η "Ελευθεροτυπία" είναι μια γνήσια φωνή ελευθερίας. Φράζοντας μια τέτοια φωνή, χάνεις ένα πολύ σοβαρό κομμάτι της δημοκρατίας σ' αυτή τη χώρα. Ειδικά αυτή την εποχή που η πατρίδα μας βρίσκεται σε διάλυση, το να αφανίζονται θεμελιώδεις λίθοι του τύπου συντελεί στη φίμωση της ελεύθερης φωνής του καθενός από μας ξεχωριστά».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
«Για το καλό της χώρας»
«Ημουν ένα από τα εκατό ιδρυτικά μέλη της "Ε" κι έκτοτε πολλές φορές συνεργάτης της κατά περιόδους... Το να μην υπάρχει πια στον τόπο μας, πράγμα που απεύχομαι μ' όλη τη δύναμη της ψυχής μου, θα σημάνει την απώλεια κι ενός μεγάλου μέρους της ελευθερίας του τύπου. Σ' αυτήν την κρίσιμη εποχή η "Ε" πρέπει να κυκλοφορεί όχι μόνο για την ενημέρωση των αναγνωστών, ούτε για να μην τρίζουν στον τάφο τα κόκαλα του Κίτσου, αλλά για το καλό της Ελλάδας της ίδιας».

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
«Μαχαιριά ανεργίας, πλήγμα δημοκρατίας»
«Ολα αυτά τα χρόνια η "Ελευθεροτυπία" έγραψε μεγάλη ιστορία και τίμησε τον τίτλο της. Στις σελίδες της διαβάσαμε όσα έκοβαν οι άλλες εφημερίδες. Φιλοξένησε πολλές διαφορετικές φωνές, έδωσε βήμα σε νέους, στήριξε την τέχνη και τα γράμματα. Το λουκέτο στην καλή εφημερίδα είναι μαχαιριά ανεργίας για τους δημοσιογράφους και τεχνικούς της και ένα ακόμη πλήγμα στην όλο και πιο κουτσουρεμένη δημοκρατία μας».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ
«Καταστροφικό αν κλείσει»
«Το βρίσκω απαράδεκτο αν η "Ελευθεροτυπία" αναγκαστεί να κλείσει. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από εφημερίδες όπως η "Ελευθεροτυπία", που λένε τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα, αλλιώς θα παραμείνουν εφημερίδες που είτε είναι φίλες προς την κυβέρνηση είτε είναι εχθροί προς την κυβέρνηση, χωρίς να μπορούν να κάνουν καμιά κριτική. Η "Ε", παρ' όλο που είναι μια εφημερίδα κεντροαριστερή, είχε πάντα ωραία, σωστά άρθρα, που ήταν πάντα κοντά στην πραγματικότητα και την αλήθεια για όσα συμβαίνουν. Πρόσφερε στον αναγνώστη αυτό που είναι απαραίτητο για μια εφημερίδα: Να λέει τι είναι σωστό για σήμερα και τι για αύριο, ιδιαίτερα για αύριο, γιατί το αύριο είναι ακόμη πιο σημαντικό. Και θα είναι πολύ καταστροφικό για την Ελλάδα αν η "Ε" αναγκαστεί να κλείσει»

ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ
«Ελεύθερο πνεύμα για όλους»
«Η "Ε" είναι για μένα μια εφημερίδα με ισχυρή δική της φωνή, το ελεύθερο πνεύμα της οποίας είναι απολύτως σεβαστό, ανεξαρτήτως των πολιτικών ιδεών που τρέφει κανένας. Ειδικά στον τομέα των γραμμάτων και των τεχνών, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετικά δημιουργική, γράφοντας τη δική της σημαντική ιστορία. Η διακοπή της κυκλοφορίας της θα ήταν ένα πολύ σοβαρό χτύπημα σ' αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ελλάδα».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ
«Κάτω τα χέρια!»
«Κάτω τα χέρια από τα μέσα που κρατούν ψηλά τον πολιτισμό μας με αξιοπρέπεια, ήθος και αισθητική. Είναι αδιανόητο να κινδυνεύουν έντυπα σαν την "Ελευθεροτυπία" και να μένουν σε κυκλοφορία τα σκουπίδια. Είναι απαράδεκτο να γίνονται αγώνες για να σωθούν οι τράπεζες και όχι για να σωθεί μια εφημερίδα αυτής της ποιότητας και του βεληνεκούς. Αυτό δείχνει ένα έλλειμμα πολιτισμού».

ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ
«Βήμα για όλες τις φωνές»
«Προσωπικά, έχω συνδέσει την "Ε" με τον ενθουσιασμό της μεταπολίτευσης και με τη λαχτάρα για μια καλύτερη κοινωνία. Ως ένα βήμα για όλες τις φωνές, συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν η "Ε" εξέφρασε σταδιακά την παρακμή του μεταπολιτευτικού κύκλου, κι έχω την αίσθηση ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια σήμερα αποτυπώνουν ανάγλυφα και την κατάρρευση μιας ολόκληρης περιόδου που τελειώνει ανεπιστρεπτί. Το ζήτημα της επιβίωσής της είναι πολύπλοκο, δεν προέκυψε μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, οφείλεται και σε κακούς χειρισμούς της εργοδοσίας που πάνε χρόνια πίσω. Τους εργαζόμενους σκέφτομαι, αυτούς που πέφτουν θύματα της αναλγησίας της όποιας ιδιοκτησίας. Οχι τις "φίρμες" που, έτσι και κλείσει η "Ε" θα βολευτούν αλλού, αλλά τους απλούς δημοσιογράφους στους οποίους ακουμπάει τόσα χρόνια η εφημερίδα».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα φτωχύνει η δημοκρατία μας»
«Από την πρώτη μέρα που βγήκε η "Ελευθεροτυπία", το 1975, είναι η κύρια εφημερίδα που διαβάζω καθημερινά. Ολα αυτά τα χρόνια υπήρξαν αλλαγές προσώπων και κατευθύνσεων, δυνατές πένες αποσύρθηκαν, βγήκαν στη σύνταξη ή άφησαν τον μάταιο τούτο κόσμο. Υπήρξαν όμως κάποιες αξίες που έμειναν σταθερές, οι οποίες μου ταιριάζουν πολιτικά και αισθητικά, πλάι σε στήλες ή σελίδες που τις προσπερνάω. Αυτό που διαφοροποιεί την "Ελευθεροτυπία" είναι η συνύπαρξη αντίθετων απόψεων και το γεγονός ότι εκεί μπορούν να βρουν αποκούμπι άτομα και ομάδες που δεν βρίσκουν εύκολα χώρο αλλού, όπως αριστεροί, αριστεριστές, αναρχικοί, διαδηλωτές, ομοφυλόφιλοι, σκύλοι, γάτες και το περιβάλλον. Αλλά και όσες φορές βρέθηκα στα γραφεία της εφημερίδας για επαγγελματικούς λόγους, στην είσοδο του κτιρίου βρήκα μόνο ήρεμους θυρωρούς και όχι σεκιουριτάδες και μηχανήματα σωματικού ελέγχου. Νιώθω πως χωρίς την "Ελευθεροτυπία" θα φτωχύνει η δημοκρατία στη χώρα μας (και θα ανατραπεί ένα κομμάτι της καθημερινής μου τελετουργίας). Πόνος για τους ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά τους. Ανθρώπους που μέσα στο χρόνο και από τα γραπτά τους τούς ένιωθα φίλους και κάποιες φορές συνένοχους...»

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ
«Ποιες οι σκοπιμότητες της φίμωσης;»
«Με την "Ελευθεροτυπία" μεγαλώσαμε μαζί. Κάθε πρωί την αναζητούσαμε και τη μέρα της απεργίας της μας κακοφάνηκε που δεν την βρήκαμε στο περίπτερο. Μοιάζει σαν ένα κακό όνειρο. Και αληθινά φτωχαίνει ο διάλογος, πολιτικός και πολιτιστικός, στον τόπο μας με αυτή την απουσία. Ποιες σκοπιμότητες υπαγόρευσαν αυτή τη φίμωση; Τη φίμωση μιας φωνής που την είχαμε ανάγκη και τι θα γίνουν όλοι αυτοί που δούλευαν για την "Ελευθεροτυπία", οι φίλοι έγκριτοι δημοσιογράφοι κι όλοι εκείνοι που σιωπηλά στο παρασκήνιο μοχθούσαν για τη συνέχιση της εφημερίδας; Ιδιαίτερα σε αυτή την πολιτική και εθνική συγκυρία η "Ελευθεροτυπία" πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει αν θέλουμε η ενημέρωση να ανήκει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ
«Λύση μπορούσε να βρεθεί»
«Σιγά μη δεν μπορούσε να βρεθεί λύση ώστε να μην κλείσει μια μεγάλη ιστορική εφημερίδα και να μην βγουν στην ανεργία τόσοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί. Αλλά η κυβέρνηση και η Alpha Bank θέλουν να σπάσουν τις ελεύθερες πένες των πολιτικών σχολιαστών και τα αιχμηρά πενάκια των σκιτσογράφων»

ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι συντεταγμένες της προοδευτικής σκέψης»
«Για μένα η "Ελευθεροτυπία" σηματοδοτούσε πάντα και σηματοδοτεί την πιο δημοκρατική, ανεξάρτητη και προοδευτική εφημερίδα. Καθημερινά μού προσδιορίζει τις συντεταγμένες της προοδευτικής σκέψης. Τους δύσκολους καιρούς δεν συμβιβάστηκε με σκοπιμότητες. Ειδικά σήμερα τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Γιατί όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, τόσο περισσότεροι άνθρωποι και σχήματα θα εκβιάζονται και θ' αλλάζουν γραμμή. Ετσι θα παραποιείται και θα αλοιώνεται η ανθρώπινη σκέψη και η δράση της εποχής μας. Γι' αυτό πρέπει να μείνει όρθια η "Ελευθεροτυπία": για να αποτρέπει την αλλοίωση και να υπερασπίζεται την αυθεντικότητα της προοδευτικής σκέψης».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ
«Αν κλείσει, σύμπτωμα λογοκρισίας»
«Είναι παράλογο να κλείνουν οι φωνές που μας πληροφορούν για ό,τι γίνεται στον κόσμο. Και αυτό να γίνεται μέσα από χρεοκοπίες και κακό μηχανισμό των τραπεζών. Το γεγονός ότι κινδυνεύει να κλείσει η "Ελευθεροτυπία" πρέπει να το δούμε ως σύμπτωμα των καιρών ή σαν μια κατευθυνόμενη άποψη -που δεν το πιστεύω-, ένα είδος λογοκρισίας. Βοηθήστε τον τύπο και την πληροφόρηση».

ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Εδραιωμένη στη συνείδησή μας»
«Η πρώτη σελίδα της "Ελευθεροτυπίας" μου δίνει ένα καίριο σήμα του τι συμβαίνει γύρω μας και μια ματιά σ' αυτή με βοηθά κάθε μέρα ως πολίτη. Δεν πρέπει να λείψει από τη δημόσια ζωή ένα έντυπο τόσο εδραιωμένο στη συνείδησή μας, που μας σέβεται και μας κάνει να το σεβόμαστε. Δεν θα 'θελα να δω την εφημερίδα αυτή να πέφτει πρώτη, σαν τους μάρτυρες μιας αληθινής διεκδίκησης. Θεωρώ πως οι δυσκολίες που περνά απηχούν τις δυσκολίες που περνά η ίδια η χώρα. Και ο αγώνας γι' αυτή απηχεί τον αγώνα για την Ελλάδα που θέλουμε να μείνει όρθια».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η εφημερίδα του δικού μας Μάη»
«Η "Ελευθεροτυπία" είναι η εφημερίδα της μεταπολίτευσης, αυτή που εξέφρασε όσο καμία άλλη την κουλτούρα, το πνεύμα, τα πάνω και τα κάτω της. Δεν ξέρω τι ήταν η μεταπολίτευση πολιτικά. Κοινωνικά και πολιτιστικά πάντως ήταν ο ελληνικός Μάης του '68. Ενας Μάης που κράτησε χρόνια πολλά. Τα πνεύμα αυτού του Μαΐου αποτύπωσε μοναδικά η "Ελευθεροτυπία". Ο καιρός εκείνος πέρασε. Ομως το απελευθερωτικό πρόταγμα είναι πάντα εδώ -απέναντι στον ίλιγγο του τώρα, την αγωνία του κενού, τον τρόμο του παρόντος και την επαπειλούμενη ξηρασία του μέλλοντος. Σ' αυτή την πάλη με τους δαίμονες του σήμερα, η φωνή της "Ελευθεροτυπίας" δεν πρέπει να σβήσει. Το λέει κάποιος που την διαβάζει σταθερά και δεν συμφωνεί πάντα μαζί της. Αν ισχύει ότι το κλείσιμο μιας εφημερίδας είναι πάντα μια ήττα της δημοκρατίας, φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο σήμερα, και προκειμένου για μια εφημερίδα με την ιστορία, την διαδρομή και το βάρος παρουσίας της "Ελευθεροτυπίας", θα ήταν κάτι περισσότερο: η υπογράμμιση του διάχυτου αισθήματος πολιτικής ερημίας στην Ελλάδα της μετα-μεταπολιτευτικής εποχής».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Η πιο αιχμηρή φωνή»
«Ως προς τις πολιτικές της θέσεις, η "Ε" δεν ήταν ποτέ μονολιθική -ούτε καν σήμερα, που το προφίλ της έχει σχετικά αποσαφηνιστεί. Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγο καιρό ακόμα, συναντούσες άφθονες καθεστωτικές απόψεις στις σελίδες της, και συντάκτες που ευκαιρία έψαχναν για να αναπέμψουν ύμνους υπέρ του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Τώρα, όμως, σαν να ριζοσπαστικοποιήθηκε, και καλύπτει πια ένα μείζον κενό στη χώρα μας: είναι η μόνη σοβαρή αντιμνημονιακή φωνή, η πιο ισχυρή και η πιο αιχμηρή. Εάν σωπάσει, θα απομείνουν ελεύθεροι να λυμαίνονται το τοπίο απ' άκρη σε άκρη οι παπαγάλοι των ξένων και των ντόπιων τραπεζών, κι όσοι άλλοι παίζουν το σκοτεινό παιχνίδι της οικονομικής κρίσης, πίσω από τις πλάτες και πάνω στο πετσί μας».

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Ενα πανηγύρι της δημοκρατίας»
«Εγώ μεγάλωσα με την "Ε" -από δεκατεσσάρων χρονών τη διαβάζω. Και θυμάμαι ακόμα το σοκ που προκάλεσε όχι μόνο στην εκκίνησή της ως "εφημερίδα των συντακτών", αλλά κι ως έντυπο στις σελίδες του οποίου, για πρώτη φορά, μπορούσαν να συνυπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Ηταν ένα πανηγύρι της δημοκρατίας. Κάτω από το μότο "στηρίζουμε την αλλαγή, ελέγχουμε την εξουσία", συστεγάζονταν συντάκτες που μπορούσαν και μεταξύ τους να διαφωνούν και με την επίσημη, κεντροαριστερή γραμμή της εφημερίδας. Αυτή ήταν και παραμένει η ιδιομορφία της, μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αν κλείσει, είναι σαν ν' ακρωτηριάζεται η δημοκρατία. Ειδικά τώρα, που ο ανταγωνισμός μεταξύ εφημερίδων και καναλιών έχει πάρει διαστάσεις κανιβαλικές και που τα ΜΜΕ μετατρέπονται σε μικρούς στρατών μισθοφόρων, η απώλεια ελεύθερων σκοπευτών, όπως η "Ε", θα ήταν ολέθρια».

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Πάντα ανοιχτή σε νέες ιδέες»
«Αγαπημένη μας "Ελευθεροτυπία", όσο ποτέ άλλοτε, οι πολιτικοί σχεδόν στο σύνολό τους αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων κι εσύ που χρόνια πρωτοστατείς στις επάλξεις της δημοκρατίας, οφείλεις να συνεχίσεις ακόμα πιο δραστικά τον αγώνα σου και να εκφράσεις έντονα, όπως πάντα, τον παρεμβατικό λόγο σου στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, δίνοντας το στίγμα της καίριας κριτικής και αναλυτικής ματιάς σου, στον παλμό των εντύπων ειδήσεων απέναντι σε μια σχεδόν συμπαγή και πληκτική μονοφωνία. Εσύ μπορείς να συσπειρώσεις όλες τις υγιείς δυνάμεις μιας γενιάς απαλλαγμένης από τα λάθη και τις ενοχές των οικογενειοκρατικών κομμάτων και των αποστεωμένων δογμάτων, στις μέρες μας που επωάζει το αβγό του φιδιού. Στην εποχή μας των μεγάλων προβλημάτων, όπως αυτά της ταυτότητας και της εθνικής συνείδησης, εσύ μπορείς να συνεχίσεις τον κριτικό σου λόγο απέναντι στους κρατούντες, οι οποίοι μέσα από τις αφηρημένες και επιπόλαιες διατυπώσεις και αποφάσεις τους, δημιουργούν καταστροφικές παρενέργειες και παραμένουν σκανδαλωδώς μακριά από την κοινωνία. Εσύ είσαι πάντα ανοιχτή σε νέες πολιτικές και κοινωνικές ιδέες, ανοιχτή και γενναιόδωρη στις τέχνες, σε συνεχή διάλογο με τους μαχόμενους εργάτες κι έτοιμη για επαναπροσδιορισμό στην εποχή μας που όλα αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα. Επίτρεψέ μου να σου θυμίσω τη φράση του Μπρεχτ "Vorwarts und nicht vergessen" ("Μπροστά κι ας μην ξεχνάμε") που έγινε σύνθημα των εργατών, των διανοούμενων και των καλλιτεχνών του Μεσοπολέμου. Αγαπημένη μας "Ελευθεροτυπία", εμπρός λοιπόν, για μια νέα αρχή κι εμείς πάντα μαζί σου».

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ
«Μια εφημερίδα πρωτοπόρα»
«Θα ήταν μεγάλη απώλεια να έκλεινε η "Ελευθεροτυπία", ιδιαίτερα για τον χώρο του πολιτισμού γιατί στην πορεία της έχει ιδιαίτερα υποστηρίξει τις τέχνες και τα γράμματα. Είναι μια εφημερίδα πρωτοπόρα, πολυσχιδής και είναι αναγκαία η παρουσία της, ιδιαίτερα αυτή την εποχή».

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ
«Να μη σωπάσει η φωνή της»
«Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, το να σωπαίνει μια φωνή δεν ξέρεις αν σημαίνει το τέλος ή προαναγγέλει τα χείριστα. Ελπίζω στην περίπτωση της "Ελευθεροτυπίας" να μην είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ελπίζω το όποιο πρόβλημα να είναι μόνον τεχνικό και να ξεπεραστεί έτσι όπως αξίζει σε μια εφημερίδα σαν την "Ελευθεροτυπία", που τόσα προσφέρει και μπορεί να προσφέρει στην ενημέρωση στο δυσοίωνο μέλλον».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ
καθηγητής Γλωσσολογίας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Οσοι υπονομεύουν τέτοιες φωνές θα κριθούν για τις πράξεις τους
«Εφημερίδες με εγκυρότητα στην πληροφόρηση, με μαχητική αδέσμευτη παρουσία στη δημοσιογραφία και αδιαμφισβήτητη ποιότητα στην ενημέρωση όπως η "Ελευθεροτυπία" είναι οχυρά της δημοκρατίας που, όταν κινδυνεύουν οι ίδιες, εγκυμονούν ευρύτερους κινδύνους για τη χώρα μας. Αν σιγήσουν τέτοιες φωνές -υπεύθυνης κριτικής, έγκυρης ενημέρωσης, ποιοτικής ανάλυσης των γεγονότων- τα κενά στην πληροφόρηση θα επιτείνουν την κρίση που έχει γονατίσει σήμερα την Ελλάδα. Τέτοιες όμως γενναίες αξιόπιστες μαχητικές φωνές, όπως αυτή της "Ελευθεροτυπίας", είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε. Γι' αυτό και όσοι τις υπονομεύουν θα κριθούν για τις πράξεις τους»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ
καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Η επιβίωση της «Ε» είναι υπόθεση όλων μας
«Η "Ελευθεροτυπία" δεν είναι μόνο μια ιστορική και έγκυρη εφημερίδα. Ταυτίζεται με τη συλλογική μας μνήμη, τις αγωνίες μας και τη λαχταρα μας για μια καλύτερη πορεία του τόπου. Είναι αδιανόητο η εφημερίδα και οι εξαίρετοι συντάκτες και το προσωπικό της να ζουν με ανασφάλεια και φόβους για το μέλλον. Η επιβίωση της "Ελευθεροτυπίας", η ανάπτυξη και η σταθερή πορεία της είναι υπόθεση όλων μας, του ίδιου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και φυσικά προσβλέπουμε στην κατοχύρωση αυτής της πορείας».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ
καθηγητής, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Ο έλεγχος της εξουσίας την έχει καταστήσει ναυαρχίδα
«Η "Ελευθεροτυπία" αποτελεί επί πολλά έτη μία από τις πραγματικά ελεύθερες και αδέσμευτες φωνές στα έντυπα ΜΜΕ της χώρας μας. Οι απόψεις και η στήριξή της σε θέματα ισονομίας, δημοκρατίας, ισότητας δικαιωμάτων φύλων, φυλών, θρησκειών, εθνών, μεταναστών, ο συνεχής και τεκμηριωμένος έλεγχος κάθε είδους εξουσίας την έχουν καταστήσει ναυαρχίδα και απαραίτητο καθημερινό ανάγνωσμα. Οι θέσεις της στα προβλήματα της παιδείας και ειδικότερα των δημόσιων πανεπιστημίων την έχουν αναγάγει σε must μεταξύ των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού τους. Η ύπαρξη και συνέχιση εκπομπής του λόγου της είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες της χώρας»

Ψωμί, παιδεία, ελευθεροτυπία!

Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ
Η απουσία της «Ελευθεροτυπίας» από τα περίπτερα, την Παρασκευή, ανησύχησε πολύ κόσμο.

Γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό δεν αποτελούν μυστικό, έχουν περάσει στην κοινή γνώμη, πόσω μάλλον στους αναγνώστες της.

Ενας απ' αυτούς, ο πολύ αγαπητός μου Θάνος Μικρούτσικος, με πήρε τηλέφωνο την Παρασκευή για να μάθει τι ακριβώς συνέβαινε.

«Είναι κάποια απεργία ή κάτι χειρότερο;» με ρώτησε.

- Προς το παρόν είναι μόνο μια απεργία. Για αργότερα δεν μπορώ να σου εγγυηθώ, του απάντησα.

«Και ποια είναι τα αιτήματά σας;».

- Ελα ντε, ποια είναι τα αιτήματά μας... Υποθέτω να πληρωθεί το προσωπικό, που κάνει να παίρνει λεφτά τριών μηνών. Τι άλλο;

«Και από ποιον τα ζητάτε;».

- Μα από τη Μάνια, η οποία βέβαια την Τρίτη που της έκοψαν το δάνειο ήθελε να διακόψει την έκδοση της εφημερίδας, γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει. Και της αλλάξαμε εμείς γνώμη, λέγοντας ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες.

«Δηλαδή, μου λες ότι κάνετε απεργία στον εαυτό σας, ή κάνω λάθος;».

- Κάπως έτσι, τι να λέμε τώρα...

****

Το κακό με αυτή την απεργία στην «Ελευθεροτυπία» είναι ότι πράγματι νιώθουμε πως στράφηκε εναντίον μας. Οχι τόσο γιατί όσοι πιέσαμε τη Μάνια να συνεχίσει εμφανιστήκαμε την άλλη μέρα ανακόλουθοι, αλλά κυρίως γιατί πολλοί από μας μετά από 30 ή και 35 χρόνια σ' αυτή την εφημερίδα σήμερα αισθανόμαστε ότι είναι και δικιά μας. Και ειλικρινά τρομάζουμε στην ιδέα ότι σε λίγο καιρό μπορεί να μείνουμε μόνοι. Δηλαδή χωρίς την «Ελευθεροτυπία» και ως εφημερίδα και ως έννοια:

Τις περισσότερες φορές ένας τίτλος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ασε που πυκνά συχνά άλλα υποδηλώνει και περί άλλου πρόκειται. Ομως για την «Ελευθεροτυπία» μπορεί να πει κανείς ότι από το καλοκαίρι του '75, που κυκλοφόρησε, ήταν σχεδόν όνομα και πράγμα. Με αρκετές άτυχες στιγμές, ή και περιόδους, δεν λέω, αλλά με μια σταθερή εμμονή στα δικαιώματα του δημοσιογράφου να γράφει ελεύθερα την άποψή του, ακόμα και αν αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη δική της γραμμή.

Και μετά είναι και κάτι άλλο. Οπως θα θυμούνται μερικοί, τον Ιούλιο του '75 η «Ελευθεροτυπία» κυκλοφόρησε ως «η εφημερίδα των συντακτών» πράγμα που στη συνέχεια, όταν αποδείχθηκε πως οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καμία σχέση με το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, χλευάστηκε με τον πιο έντονο τρόπο. Αλλ' αυτό τελικά ήταν λάθος. Γιατί η «Ελευθεροτυπία» μπορεί να μην ανήκε πράγματι στους δημοσιογράφους της, αλλά εν τέλει αποδείχθηκε ότι ήταν ο παράδεισός τους!

Τις προάλλες μια καλή συνάδελφος, με την οποία άνοιξα αυτή τη συζήτηση, προσπάθησε να κάνει τη δικηγόρο του διαβόλου: «Μην ξεχνάς ότι και η δικιά μας εφημερίδα έχει παίξει τα παιχνιδάκια της, για να μην πω τις παιχνιδάρες της» μου είπε. Αναφερόταν στην περίοδο του εκσυγχρονισμού, όπου πράγματι παρατηρήθηκαν αρκετές δυσκολίες τόσο με τους δημοσιογράφους όσο και με το αναγνωστικό κοινό.

«Ακόμα και τότε», της υπενθύμισα, «όμως, όποιος ήταν αποφασισμένος να το παλέψει, δεν έχασε τίποτα από το δικαίωμά του να εκφράζεται ελεύθερα. Με γκρίνιες ή και με καβγάδες, πολλές φορές, αλλά ποιος είπε ότι ακόμα και στις ευτυχέστερες περιπτώσεις η ελευθερία της άποψης χαρίζεται και δεν κατακτάται;».

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η «Ελευθεροτυπία» δεν υπήρξε ποτέ μυστρί, ούτε τάνκερ. Γι' αυτό και μπόρεσε να σεβαστεί τουλάχιστον τους βασικούς κανόνες της ενημέρωσης. Γι' αυτό και σήμερα δεν έχει τα απαιτούμενα οικονομικά αποθέματα που θα εξασφάλιζαν την ανέφελη μακροημέρευσή της.

Το ξέρω, τρεις μήνες απλήρωτος, όταν δεν έχεις άλλη δουλειά και πρέπει να ζήσεις οικογένεια, δεν είναι εύκολο πράγμα. Από την άλλη, όμως, η δημοσιογραφία είναι (δεν λέω λειτούργημα) ένα ειδικό επάγγελμα, που απαιτεί κάτι παραπάνω από υπομονή. Απαιτεί θυσίες. Ειδικότερα όταν το μέσο στην οποία την ασκείς σου δίνει τη δυνατότητα να νιώθεις πως είσαι ελεύθερος.

πηγή:Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία