27 Νοε 2010

Ομόφωνα οι συντάκτες του Βήματος αρνούνται τις ατομικές συμβάσεις

Συνέλευση πραγματοποίησαν οι συντάκτες τους Βήματος, χθές το μεσημέρι, στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών. Η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή, το ίδιο και η συμμετοχή σ΄αυτην ακόμη και συντακτων που στο παρελθόν είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις του Σωματείου και οι οποίοι τώρα δήλωσαν αλληλέγγυοι.
Οι αποφάσεις τής συνέλευσης, ομόφωνες, κατέληξαν στο πιό κάτω ψήφισμα:
"Η Γενική Συνέλευση εργαζομένων του Βήματος συνεδρίασε σήμερα, 27/11/2010, και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1) Ζητούμε να υπάρξει άμεση συνάντηση, τη Δευτέρα το πρωί, του εκδότη του Βήματος με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (παρουσία του εκπροσώπου των εργαζομένων του Βήματος) προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του μετά την «διακοπή της έντυπης έκδοσης» του ημερησίου Βήματος (για το ιντερνέτ, τις εργασιακές συνθήκες, κλπ.).

2) Αποκλειστικός εκπρόσωπος στη διαβούλευση και στη διαπραγμάτευσή μας με την εργοδοσία είναι η ΕΣΗΕΑ και τα υπόλοιπα σωματεία του τύπου.

3) Αρνούμαστε και δεν αναγνωρίζουμε ατομικές διαπραγμάτευσεις οποιασδήποτε μορφής.

4) Ζητούμε την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας χωρίς καμία απόλυση στο ΔΟΛ καθώς και την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

5) Δεσμευόμαστε ότι θα υπερασπίσουμε αγωνιστικά όλα τα δικαιώματα και τις αποφάσεις μας.

6) Αποφασίζουμε εκ νέου Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Βήματος τη Δευτέρα το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του κτιρίου του ΔΟΛ.

7) Ζητούμε εφεξής οι συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που αφορούν τον ΔΟΛ να γίνονται παρουσία του εκπροσώπου μας.

Γενική Συνέλευση Βήματος, 27/11/2010"

26 Νοε 2010

Χαρτιά απο... τα δέντρα που φύτεψε μοιράζει ο όμιλος Αλαφούζου


Μέλη των ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και των Σωματείων ΜΜΕ του Διασωματειακού κατέβηκαν σήμερα το απόγευμα στον ΣΚΑΪ προκειμένου να συναντήσουν εργαζόμενους που τίς τελευταίες ημέρες δέχονται τρομακτικές πιέσεις μέσα σε κλίμα εκφοβισμού προκειμένου να υπογράψουν οτι δέχονται (μόνοι, "εθελοντικά" και γιατί όχι με... χαρά προκειμένου να μήν χάσουν τη δουλειά τους) την μείωση των μισθών τους και τήν κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας τους.

Αφού πέρασαν τον συνήθη έλεγχο "τελωνείου" και το... φέις κοντρόλ, βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με τούς σεκιουριτάδες που με...άνωθεν εντολές επέμεναν να τους οδηγήσουν στον 6ο όροφο οπου και το γραφείο του τσίφ Παναγόπουλου.
-Μα δεν θέλουμε να πάμε στον κύριο Παναγόπουλο, στους συναδέλφους μας θέλουμε να πάμε, διαμαρτυρήθηκαν οι συνδικαλιστές.
-Εμας μας είπαν ότι θα ανέβετε στον 6ο επέμεναν οι σεκιουριτάδες.
-Πώς; Με χειροπέδες; ρώτησαν με χιούμορ οι συνδικαλιστές. Αφού δεν θέλουμε.

Δύο απο αυτους ( η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη και ο γεν. γραμματέας Αντ. Νταβανέλος) που είχαν προλάβει να ανεβούν στον 2ο όροφο βρέθηκαν μπροστά σε άλλους σεκιουριτάδες που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να πάνε στήν αίθουσα οπου υπήρχε συνέλευση δημοσιογράφων. Κι εκεί πιά, οι συνδικαλιστές έχασαν το χιούμορ τους: Εμείς θα πάμε στους συναδέλφους μας, όπως έχουμε δικαίωμα απο το νόμο, και εσείς αν επιμένετε φέρτε εισαγγελέα να μας διώξει, είπαν. Και πήγαν. Μίλησαν, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους, απάντησαν στίς ερωτήσεις τους.

Στήν αίθουσα τής συνέλευσης τους ακολούθησαν κάποιοι σεκιουριτάδες οι οποίοι, όμως, αναγκάστηκαν να αποχωρίσουν με απαίτηση εργαζόμενων.

-"Τι θα γίνει τώρα, θα φωνάζετε αστυνομία να μας βγάλει έξω" ρώτησαν αργότερα τον κ. Παναγόπουλο που έσπευσε στήν αυλή του κτιρίου να συναντήσει τους συνδικαλιστές ως...εργαζόμενος και αυτός, οπως είπε.

-"Μα δεν υπήρχε συνέλευση" ...είπε ο εργαζόμενος "συνδικαλιστής" και Διευθύνων Σύμβουλος.
Πολλά ταλέντα μαζεμένα,κύριε σύμβουλε. Σιγά. Θα πάθετε υπερκόπωση...

Λίγο αργότερα, οταν έφυγαν οι συνδικαλιστές, ο "εργαζόμενος" κ. Παναγόπουλος, μαζί με τον άλλο "εργαζόμενο" κ. Πορτοσάλτε, στρίμωξαν συνάδελφο σε ένα γραφείο και άρχισαν τον...διάλογο, όπως τον εννοούν αυτοί, βέβαια.

Τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων, που έχουν εργαζόμενους μέλη τους στον Σκάι, με ανακοίνωσή τους καταγγέλουν τον όμιλο Αλαφούζου για "παρεμπόδιση συνδικαλιστικού δικαιώματος, μετά από οδηγίες των διευθυντικών στελεχών", για "παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και για καινοφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές στο χώρο του Τύπου" και εκφράζουν την ανησυχία τους για "τις απόπειρες τρομοκράτησης συναδέλφων, που δεν αποδέχονται την απαράδεκτη προσπάθεια της εργοδοσίας του ΣΚΑΙ, για καταστρατήγηση των ΣΣΕ και μείωση μισθών". Και καταλήγουν:

"Παρακολουθούμε τη στροφή σε αυταρχικές πρακτικές, που αποδεικνύει ότι η Διοίκηση του εν λόγω Ομίλου, έχει πλήρη επίγνωση του αντεργατικού περιεχομένου των προτάσεων και των παρεμβάσεών της. Προειδοποιούμε, ότι οι προσπάθειες αυτές είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και καλούμε τη Διοίκηση του ΣΚΑΙ να επανέλθει στο δρόμο του σεβασμού των ΣΣΕ και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων".

Σιγά που ίδρωσε το αυτί των "εργαζόμενων" διευθυντών. Τελείως δημοκρατικά, γενίκευσαν τις πιέσεις με ένα νέο χαρτί... Τόσα δέντρα φύτεψαν, δεν έχουν δικαίωμα να ξοδέψουν και λίγο χαρτί για πάρτι τους;
ΝΑΚ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ...

...Επειδή τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο του Τύπου και των
ηλεκτρονικών ΜΜΕ πληθαίνουν και γιγαντώνονται. Εφημερίδες και περιοδικά
κλείνουν. Εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αφήνουν απλήρωτους τους
εργαζόμενους ή παραβιάζουν τις ΣΣΕ ευρύτερα. Οι εργασιακές σχέσεις
απορρυθμίζονται με το σύστημα της ελαστικής απασχόλησης και την αυθαίρετη
μετατροπή των εργασιακών σχέσεων και αμοιβής. Ενώ παράλληλα οι ΣΣΕ
παραμένουν ανυπόγραφες κρατώντας τους εργαζόμενους ομήρους στο έλεος των
εργοδοτών ή αποδομούνται.

...Επειδή οι απολύσεις αποτελούν καθημερινή πρακτική.

...Επειδή η ελεύθερη, αντικειμενική και ποιοτική ενημέρωση γίνεται θυσία στο
βωμό της εμπορευματοποίησης και της ανταγωνιστικότητας.

...Επειδή τα ραδιόφωνα τζουκ μποξ χωρίς εργαζόμενους εξυπηρετούν μόνο τις
εργοδοτικές στοχεύσεις και όχι την ενημέρωση και την ψυχαγωγία.

...Επειδή επιχειρείται η περικοπή των κοινωνικών δαπανών ως και η ανατροπή
θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

...Επειδή από Κυβέρνηση και εργοδοσία επιχειρείται η μετακύλιση στις πλάτες
των εργαζομένων και των συνταξιούχων του κόστους της δήθεν εξυγίανσης της
οικονομίας και της εκτόνωσης της κρίσης.

Για όλα αυτά, και πολλά ακόμη που τα ξέρουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι, Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεών δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών "νόμιμα εξουσιοδοτημένα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους και μπροστά στην άκαμπτη και αδιάλλακτη στάση της Κυβέρνησης και της εργοδοσίας" όπως αναφέρεται στο εξώδικο που έστειλαν, αποφάσισαν την κήρυξη της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη.
Απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικες επιχειρήσεις του Τύπου και των ΜΜΕ, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στη ΓΓΕ και το Ελληνικό Δημόσιο Ζητώντας:

1. Το σταμάτημα των απολύσεων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της
ανεργίας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
2. Την διακοπή κάθε διεργασίας μείωσης αποδοχών ή απορρύθμισης ή
ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων
3.Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
##το πλήρες κείμενο του εξωδίκου για την κήρυξη της απεργίας στο σάιτ της ΕΤΕΡ

ΕΣΗΕΑ: ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τα κρατικά ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΓΕ-ΓΓΕ), το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τους διαδικτυακούς τόπους, σε
24ωρη απεργία από τις 6 πμ της Τρίτης 30 Νοεμβρίου έως τις 6 πμ της Τετάρτης 1 Δεκεμβρίου 2010
για να αντιταχθούμε:

---Σε όλα αυτά που εξυφαίνονται στο όνομα δήθεν μεταρρυθμίσεων.
---Στη συνολική επίθεση της Κυβέρνησης κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων, την ίδια στιγμή που ευεργετεί τους ασυνεπείς εργοδότες, «ρυθμίζοντας» τις συσσωρευμένες μεγάλου ύψους οφειλές τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία του Τύπου (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΙΣΥΤ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΑΤΤΑ, ΤΣΥΠΘ).
---Στην αδράνεια των κυβερνητικών και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών στις αυθαίρετες και παράνομες συμπεριφορές των εργοδοτών.
---Στη συστηματική καταστρατήγηση από εργοδότες των συμβατικών τους υποχρεώσεων, που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία και τις ΣΣΕ.
---Στο φαινόμενο των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, τις υπεργολαβίες, τα «φασόν» και τη μαύρη εργασία, που διογκώνονται καθημερινά.
---Στην περικοπή δαπανών για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και το τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα.
---Στη δημιουργία νέας γενιάς «συμβασιούχων».

Διεκδικούμε:

---Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους και την κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου.
---Το σεβασμό στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.
---Να μπει φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στις απολύσεις και την ανεργία.

Την ημέρα της απεργίας και ώρα 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί έξω από την ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών), που έχει συγκαλέσει η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας αποφάσισαν τέσσερις Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν όλα τα Σωματεία του χώρου του Τύπου (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ) καθώς και όλα τα Σωματεία που συμμετέχουν στο ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ μετά τις προκλήσεις των εργοδοτών που με τις πλάτες της κυβέρνησης βάλθηκαν να ξεθεμελιώσουν εργασιακά δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα όταν ήδη είχαν φύγει τα εξώδικα της κήρυξης της απεργίας. Την ίδια μέρα, στις 11 το πρωί, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ και στη συνέχει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Στην ανακοίνωση του ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΎ που συνεδρίαζε, ως αργά τη νύχτα, με παράλληλες συνεδριάσεις των ΔΣ των Σωματείων που συμμετέχουν αναφέρεται:

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ και ύστερα από σχετικές αποφάσεις των ΔΣ της και των Ομοσπονδιών του κλάδου αποφασίστηκε η κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής 24ώρης απεργίας την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 από τις 6 π.μ μέχρι τις 6 π.μ της Τετάρτης 1 Δεκεμβρίου 2010.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (συντάκτες, υπάλληλοι και τεχνικοί) διατρανώνουμε την συνολική αντίθεση του Κλάδου στην συστηματική λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και διακηρύσσουμε την συνολική και πολύμορφη αντίδρασή μας απέναντι στις υπαγορευόμενες μεθοδεύσεις από κυβέρνηση, εργοδοσία και ΔΝΤ.

Υπογραμμίζουμε, επίσης, τις αδιαπραγμάτευ­τες θέσεις μας, όπως ήδη έχουν διατυπωθεί στις μέχρι τώρα αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις, οι οποίες ενημερώνουμε ότι θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεν αφήνουμε να περάσει η απορρύθμιση των εργασιακών μας σχέσεων με την κατάργηση των ΣΣΕ, με την ελαστική απασχόληση, με την αυθαίρετη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων και αμοιβής, με τις μαζικές απολύσεις.

Αντιμετωπίζουμε σε κάθε επίπεδο την δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας σε βάρος των συναδέλφων μας με απειλές η και κλείσιμο εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, την ανατροπή θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την σφαγή της ελεύθερης και αντικειμενικής ενημέρωσης στο βωμό της διαπλοκής, της εμπορευματοποίησης και μιας ψευδεπίγραφης δημοκρατίας όργανο των μονοπωλίων.

Καλούμε τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ να μετάσχουν δυναμικά στην συγκέντρωση στις 11 η ώρα το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και στην πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν συναινούν σε μέτρα εναντίον τους.

Στο σκοτεινό μέλλον που επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιτάσσουμε το αγωνιστικό μας παρόν.

Οι εκδότες και οι διευθυντές μίλησαν, σειρά μας τώρα



Οι κινήσεις είναι σαρωτικές. Η μια μετά την άλλη εκδοτική ή τηλεοπτική επιχείρηση ξεκινά την επίθεση εναντίον των εργασιακών σχέσεων.

Η μία (ΣΚΑΙ) το κάνει με άγριο τρόπο, βάζει τη διεύθυνση να τρίξει τα δόντια στους εργαζόμενους ζητώντας εδώ και τώρα να υπογράψουν τη μείωση του μισθού τους. Με ωμό εκβιασμό ή υπογράφετε ή απολύεστε. Στην ψύχρα και χωρίς κουβέντα για το ποιοί ευθύνονται που υπάρχουν ζημιές και ποιοί παράγουν και κρατάνε το ραδιοφωνικό μαγαζί στην πρώτη θέση.

Η άλλη (ΔΟΛ) κλείνει το ημερήσιο φύλλο και εντέχνως βάζει μπροστά τους "κολλητούς" να κάνουν ανωνύμως πρόταση για μείωση των μισθών σε όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα Μέσα για μείωση κατά 10%. Ο εκβιασμός υπάρχει κι εδώ. Ή δέχεστε μείωση ή θα γίνουν απολύσεις. Αλλά όταν φθάνει κάποιος στο δια ταύτα, πόσα δηλαδή θα κερδίσει το μαγαζί από τις μειώσεις μισθών, βγαίνει το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ μόλις. Όταν τα ίδια άτομα λένε πως τα 20 εκατ. ζημιές πρέπει να γίνουν 5. Άρα πολύ σύντομα και ανεξάρτητα από τις μειώσεις θα γίνουν και απολύσεις. Και την ίδια τη στιγμή ο ίδιος αυτός ζημιογόνος οργανισμός φέρνει καινούργιο κόσμο αλλά και μεταγραφές δίνοντας περισσότερα λεφτά.

Η τρίτη (Πήγασος) ακολουθεί άλλη τακτική. Ενοποιεί τα τμήματα και καλεί προσωπικά ορισμένους εργαζόμενους να υπογράψουν μείωση ως και 30% στους μισθούς τους. Παράλληλα σέρνεται το σενάριο των ζημιών, των χρεών, των απολύσεων, των λουκέτων.

Όποια τακτική κι αν ακολουθείται είναι φανερό πως δεν πρόκειται για τις ζημιές στα media. Σόρρυ δεν τις δημιούργησαν οι εργαζόμενοι αυτές τι ζημιές. Αντιθέτως πολλές φορές όταν τολμούσαν να πουν τη γνώμη τους για επιλογές της διεύθυνσης και της ιδιοκτησίας, τους βάζανε χοντρό χέρι. Ούτε οι εργαζόμενοι είχαν μερίδιο από τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων. Σε αντίθεση με τους ίδιους τους ιδιοκτήτες που δυνάμωσαν ως παράγοντες της 4ης εξουσίας και ορισμένα μεγαλοστελέχη που απέκτησαν περιουσίες που χωράνε στα τεράστια οικόπεδα τους στα βόρεια προάστια, τη Μύκονο και στα νερά των πισινών στις βίλες τους.Όπως και τότε οι ίδιοι άνθρωποι που βύθισαν τα media σε ανυποληψία και ζημιές δεν άκουγαν τους εργαζόμενους, έτσι και τώρα με πιο σκληρό, με τροϊκανό τρόπο, με το μανδύα του Δ.Ν.Τ και της κρίσης, θέλουν να "σκοτώσουν" το εργατικό τους δυναμικό.Αφού προηγουμένως έχουν "σκοτώσει" το περιεχόμενο των εφημερίδων τους, βουτηγμένοι στο σύστημα διαπλοκής και δημοσίων σχέσεων που επέβαλλαν.
πηγή:greektv

24 Νοε 2010

ΑΥΡΙΟ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ» (ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ & ΦΑΛΗΡΕΩΣ 2).

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΡΜΑ
ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ.

Επιστράφηκε η φόρμα κατάργησης συλλογικών συμβάσεων στον ΣΚΑΪ



Το δεύτερο "όχι" τους είπαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα του ΣΚΑΙ όταν αιφνιδιαστικά τους διένειμαν φόρμες της νέας ατομικής(;) σύμβασης εργασίας. To λόγο τώρα έχει η ΕΣΗΕΑ και τα σωματεία.


Το κλίμα από νωρίς το απόγευμα ήταν ανάστατο και στο Νέο Φάληρο βρέθηκαν συνδικαλιστές από ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και ΕΤΕΡ. Και ενώ στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος μοίρασε τα χαρτιά συναίνεσης στους τεχνικούς εστάλη πρόσκληση διαβούλευσης(!) για αύριο Πέμπτη για να συζητήσουν την εκ περιτροπής εργασία.

Το ίδιο μέτρο είχε εφαρμοστεί στην εφημερίδα "Θεσσαλία" την Άνοιξη του 2010 που οδήγησε στην εκ περιτροπής διαθεσιμότητα του προσωπικού. Η πρόσκληση βασίζεται στο ότι υπάρχει μείωση κερδών της επιχείρησης (νόμος 3846) ένα νέο φρούτο της κυβέρνησης λίγο πριν αναλάβει και επίσημα η τρόϊκά τα ηνία της χώρας.

Επίσημα είναι προγραμματισμένο να παραδώσουν οι εργαζόμενοι τις υπογραφές τους για τη μείωση του 10% την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ήδη όμως φάνηκε πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Η κίνηση αυτή τη φορά ανήκει στα συνδικαλιστικά σωματεία που καλούνται να αποφασίσουν τους συγκεκριμένους τρόπους στήριξης των εργαζομένων και όχι μόνο να σταθούν σε λόγια και θεωρητικά τελεσίγραφα. Την ίδια στιγμή ο φόβος εξαπλώνεται σε ΑΝΤ1 και Mega με αφορμή το ΣΚΑΙ. Μήπως όμως η πρόταση ΣΚΑΙ είναι μόνο η αρχή για όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και η πρόταση για υπογραφή συλλογικής σύμβασης μια απλή κίνηση να πέσουν στάχτες στα μάτια;

πηγή:greektv

Πρώτη νίκη των εργαζόμενων της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ

Η Δικαιοσύνη σήμερα εισάκουσε τη φωνή των απλήρωτων και υπό την απειλή της πτώχευσης εργαζομένων της “Απογευματινής” και απέρριψε το αίτημα της “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ” για έκδοση Προσωρινής Διαταγής που δεν θα επέτρεπε πλέον ούτε καν την προσπάθεια είσπραξης των χρημάτων μας, με κατασχέσεις ή άλλους νόμιμους τρόπους.

Με δυο λόγια πετύχαμε μία μεγάλη δικαστική νίκη, ουσιαστική και ηθική. Η θετική έκβαση αυτής της πρώτης μάχης αλλάζει τα δεδομένα και μας γεμίζει ελπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ”, ενόψει της εκδίκασης στις 2 Φεβρουαρίου 2011 της αίτησης πτώχευσης που έχει καταθέσει, έχει ζητήσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων ώστε να μην επιτρέπεται στους πιστωτές της (δηλαδή στους εργαζόμενους) η διεκδίκηση των χρημάτων τους με όλους τους νόμιμους τρόπους. Το δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα έχει ορισθεί για τις 17 Δεκεμβρίου και χθες Τρίτη 23 Νοεμβρίου συζητήθηκε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής.

Οι εργαζόμενοι, διά των δικηγόρων μας, ασκήσαμε Κύρια Παρέμβαση, ζητώντας από το δικαστήριο να μην δώσει προσωρινή διαταγή υπέρ της επιχείρησης, προσκομίζοντας στοιχεία, που προέκυψαν από νομική και δημοσιογραφική έρευνα και τα οποία αποδεικνύουν ότι η εταιρεία “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ”, παρόλο που έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, εξακολουθεί να πληρώνει όλους τους πιστωτές της, με μόνη εξαίρεση εμάς τους εργαζόμενους!

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι στόχος της διοίκησης της επιχείρησης με την αίτηση πτώχευσης είναι να εξοντώσει οικονομικά τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποχωρήσουμε οικειοθελώς και να παραιτηθούμε από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που νόμιμα δικαιούμαστε. Δηλαδή να μας πετάξει στο δρόμο. Γι’ αυτό με την Κύρια Παρέμβασή μας και ενάντια στην Αίτηση Πτώχευσης και εναντίον της χορήγησης Προσωρινής Διαταγής εκφράσαμε την άποψη ότι δεν πρέπει να δοθεί προσωρινή διαταγή, η οποία θα επέτρεπε στην επιχείρηση αυτή τη μεθόδευση, αποκλειστικά εις βάρος των εργαζόμενων.

Το δικαστήριο εξέτασε προσεκτικά όλα τα νομικά δεδομένα και εξέδωσε σήμερα την απόφαση του: Το αίτημα ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ . Και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί, ετοιμαζόμαστε με αισιοδοξία για την επόμενη νομική μάχη και τα επόμενα βήματα μας.

Η νίκη μας αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι συνήθως όταν ζητείται μία τέτοια προσωρινή διαταγή το δικαστήριο τη δίνει, με το σκεπτικό ότι σύντομα ακολουθεί η δίκη (εν προκειμένω στις 17.12) .

Είναι προφανές ότι το Δικαστήριο πείστηκε τόσο πολύ από τα συντριπτικά επιχειρήματά μας , που ούτε αυτή την «περίοδο χάριτος» των 20 ημερών δεν έδωσε στην επιχείρηση… Και βέβαια σε όλη αυτήν την ιστορία αναδεικνύεται το πρωτοφανές : να κάνουν πλέον ασφαλιστικά μέτρα όχι οι εργαζόμενοι τα δικαιώματα των οποίων απειλούνται, αλλά η εργοδοσία ώστε να μην επιτραπεί στους εργαζόμενους να προχωρήσουν νόμιμα στις διεκδικήσεις τους !!!.

Το γεγονός ότι το δικαστήριο στην προκειμένη περίπτωση αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα της “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ” οφείλειται στο ότι τα στοιχεία, που προσκομίσαμε οι εργαζόμενοι δια των δικηγόρων μας, αποδεικνύουν ότι η πρόθεση της επιχείρησης είναι -αν μη τι άλλο- ύποπτη. Οι εργαζόμενοι όμως έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, και με δεδομένο ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας, είμαστε βέβαιοι πως η νίκη θα είναι δύσκολη, αλλά θα είναι δική μας.
Εργαζόμενοι στην "Α"

Τη βρώμικη δουλειά στον ΣΚΑΪ ανέλαβε να κάνει ο Παναγόπουλος- αλήθεια είναι ακόμη μέλος της ΕΣΗΕΑ;

Ο γνωστός (πολύ γνωστός...) απο την ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, αφού τακτοποίησε την κρατική ΕΡΤ τώρα ανέλαβε (πάντα με παχυλό μισθό, υποθέτουμε) να...τακτοποιήσει και τον όμιλο Αλαφούζου, περικόπτοντας τους μισθούς των απλών εργαζόμενων. Ετσι, αφού έκανε χθές το καλό παιδί στα Σωματεία ("δεν πιέζουμε κανένα" δεν έχει συνέπειες αν δεν υπογράψουν" και τέτοια) και συμφώνησε οτι θα στείλει γραπτά, όπως του ζήτησαν, τίς όποιες προτάσεις του ομίλου, σήμερα (αφού μάλλον το αφεντικό του τράβηξε το αυτί) ξανα-χτύπησε.
Σε νέα συγκέντρωση των εργαζόμενων μοίρασε στους δημοσιογράφους το χαρτί (ένα παλιόχαρτο) με τη φόρμα του κειμένου που θέλει να υπογράψουν περιμένοντας να καταδικάσουν εθελοντικά τους εαυτούς τους και να θάψουν τα δικαιώματά τους- χωρίς κάν να έχουν τη διασφάλιση οτι μετά δεν θα απολυθούν. Στους τεχνικούς του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης αντίστοιχα μοίρασε έγγραφα για "εκ περιτροπής απασχόληση" -οπως του επιτρέπει ο άθλιος αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης. Να δουλεύουν, δηλαδή, οσες μέρες γουστάρει ο εργοδότης με αντίστοιχη μείωση των αμοιβών τους.
Η απάντηση των 13 Σωματείων των ΜΜΕ ήταν άμεση. Εκπρόσωποί τους κατέβηκαν αμέσως στο Φάληρο για να βρεθούν κοντά στους εργαζόμενους ενώ εκδόθηκε και η πιό κάτω ανακοίνωση:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις στον Τομέα της Ενημέρωσης επισημαίνουν για ακόμη μία φορά στην ιδιοκτησία και τη διεύθυνση των ΜΜΕ του Ομίλου Αλαφούζου ότι οι εργαζόμενοι μαζί με τις διοικήσεις των Σωματείων τους είναι αποφασισμένοι και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ΣΣΕ.
Όπως δηλώσαμε και χθες στη συνάντηση με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Αλαφούζου Χρήστο Παναγόπουλο κανένας εργαζόμενος δεν συναινεί σε περικοπές και καταστρατήγηση των ΣΣΕ.
Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις επαναλαμβάνουν την προειδοποίησή τους προς τα διευθυντικά στελέχη και την ιδιοκτησία του Ομίλου Αλαφούζου ότι οποιαδήποτε πίεση ή εξαναγκασμός αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος που αντιμετωπίζεται με όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα.

Η απάντηση των εργαζόμενων και των συναδέλφων του θα δοθεί (κατ΄αρχήν) αύριο στίς 12 μπροστά στίς εγκαταστάσεις του ομίλου στο Φάληρο. Και έπεται συνέχεια...

23 Νοε 2010

Δεν υποκύπτουν στίς πιέσεις για μείωση μισθών οι εργαζόμενοι στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑϊ


Ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων στο Ραδιόφωνο του Σκάι 100,3 που συνυπέγραψε η κοινή συνέλευση όλων των εργαζομένων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Σκαι

Αθήνα 23/11/2010

Οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του Σκάι δεσμεύτηκαν στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, ότι δεν θα υπογράψουν τις «ατομικές συμβάσεις » εργασίας που η διεύθυνση του σταθμού απαιτεί, προκειμένου να κατοχυρώσει τη μείωση της μισθοδοσίας τους κατά 10%.

Οι εργαζόμενοι δεν προτίθενται να απεμπολήσουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα και να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου, να καταστρατηγήσουν δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εξέφρασαν μάλιστα την πεποίθησή τους ότι
Οι μόνες αρμόδιες για την διαπραγμάτευση των συμβάσεών τους είναι οι συνδικαλιστικές ενώσεις τους. Καλούν την ΕΣΗΕΑ και το Διασωματειακό , να τους στηρίξουν έμπρακτα .

Το ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ απέναντι στους ομίλους Αλαφούζου και Κυριακού

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ, μετά την απαράδεκτη προσπάθεια επιβολής μείωσης μισθών και κατάργησης των ΣΣΕ στον όμιλο ΣΚΑΪ και τις απολύσεις από το ραδιόφωνο του «Α NTΕΝΝΑ» και του «FREEDOM».

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Δ.Σ. των Ενώσεων όλου του κλάδου να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις αποφάσεις για:

---Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 , στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση στην είσοδο του «ΣΚΑΪ» (Εθνάρχου Μακαρίου & Φαληρέως 2).
---Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 , στις 11 το πρωί, σε συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών) στην οδό Ακαδημίας 20 (γραφεία ΕΣΗΕΑ) και πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).
---Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010 , σε συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη γενική απεργία.
Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή θα παραστεί στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, σήμερα το απόγευμα στον ΣΚΑΪ και αύριο το μεσημέρι (12:00) στον ANTENNA .
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ

22 Νοε 2010

Μειώσεις μισθών και -πονηρά- κατάργηση της ΣΣΕ στον όμιλο Αλαφούζου


Μείωση μισθών σε όλους κατά 10% και φαλκίδευση της εργασίας του Σαββάτου και της Κυριακής ως ...μέτρα σωτηρίας, ανακοινώθηκαν (και) στους δημοσιογράφους του Ομίλου Αλαφούζου σήμερα το απόγευμα. Ταυτόχρονα, γνωστά για τίς αντεργατικές θέσεις τους στελέχη ( όπως π.χ. ο Πορτοσάλτε η ο Παναγόπουλος- ναι ο γνωστός απο την ΕΡΤ) δήλωσαν στους εργαζόμενους οτι θα υπογράψουν, με ατομική σύμβαση, οτι συμφωνούν στίς περικοπές. Ετσι, απλά και πονηρά αποφάσισαν κατάργηση των ΣΣΕ και περίμεναν απο τους εργαζόμενους να υπογράψουν μόνοι την καταδίκη τους.

Αυτή τη φορά, τα αντανακλαστικά της ΕΣΗΕΑ ήταν γρήγορα. Συγκλίθηκε για τίς 9 μμ έκτακτο Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν και τα 11 μέλη του ΔΣ καθώς και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι. Γύρω στίς 11μμ εκδόθηκε ανακοίνωση ενώ εστάλη και γραπτό τελεσίγραφο πρός τον εργοδότη Γ. Αλαφούζο. Αύριο το μεσημέρι συνεδριάζει το Διασωματειακό, ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη των τεσσάρων Σωματείων που εμπλέκονται στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΕΤΙΤΑ, ΕΠΗΕΑ)προκειμένου να αποφασίσουν για την κοινή τους δράση. Παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ :
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα το βράδυ, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1. Απαιτεί από την ιδιοκτησία του Ομίλου Αλαφούζου να αποσύρει αμέσως την πρότασή του προς τους εργαζόμενους στον ΣΚΑΪ ραδιόφωνο και ΣΚΑΪ TV να αποδεχθούν μείωση μισθών και ιδιαίτερα την πίεση για υπογραφή «ατομικών», τάχα, Συμβάσεων Εργασίας. Η τυχόν επιμονή σε αυτήν την πολιτική που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και υπονομεύει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα, θα θεωρηθεί από την ΕΣΗΕΑ ως κήρυξη πολέμου και θα απαντηθεί ανάλογα.
2. Καλεί όλους τους συναδέλφους του ΣΚΑΪ ραδιόφωνο και τηλεόραση να μην υπογράψουν καμία τέτοια «συμφωνία», που απεμπολεί βασικά δικαιώματα. Ο μόνος αρμόδιος για διαπραγμάτευση ΣΣΕ είναι η ΕΣΗΕΑ.

3. Το Δ.Σ. καλεί ιδιαιτέρως τα διευθυντικά στελέχη στα συγκεκριμένα ΜΜΕ να απέχουν από κάθε πίεση σε συναδέλφους σχετικά με τις διαβόητες «ατομικές συμβάσεις» υπογραμμίζοντας ομοφώνως ότι θα θεωρήσει κάθε τέτοια ενέργεια ως ασύμβατη με την έννοια του μέλους της Ένωσης.

4. Το Δ.Σ. συγκαλεί επειγόντως αύριο Τρίτη, 23 Νοεμβρίου τη Διασωματειακή Επιτροπή. Σε συνεργασία με τα σωματεία των άλλων εργαζομένων, θα συγκαλέσει αμέσως Γενική Συνέλευση των συναδέλφων στον Όμιλο Αλαφούζου.

Στην αυριανή συνεδρίασή του θα ανακοινώσει τις αγωνιστικές – απεργιακές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικών ΣΣΕ.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ