9 Απρ 2011

6ωρη στάση εργασίας στίς εφημερίδες η απάντηση στον τσαμπουκά των εργοδοτών ΜΜΕ

Στο...τσάμικο αποφάσισαν να το ρίξουν οι..καουμπόυδες των ΜΜΕ(βλέπε ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΣ). Οταν είδαν και αποείδαν οτι η απεργία θα γίνει και ελάχιστες (και γνωστές, πολύ γνωστές!!!) είναι οι αντίθετες φωνές πέρασαν στην αντεπίθεση- όχι που δεν θα το έκαναν. Εβαλαν τα τσιράκια τους και φώναζαν το προσωπικό να εμφανιστεί για εργασία στίς 6.01 π.μ.- ούτε γαλατάδες να ήταν οι δημοσιογράφοι- προκειμένου να βγάλουν σε μιά ημέρα δύο φύλλα και να ρεφάρουν.

Ευτυχώς τα Σωματεία αντέδρασαν υγειώς- βοήθησε και η απο τα κάτω ισχυρή πίεση- και κήρυξαν 6ωρη στάση εργασίας απο τίς 6 ως τίς 12 το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε:


Η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΑ, η ΕΤΗΠΤΑ, η Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων αποφάσισαν να επεκτείνουν την τετραήμερη απεργία, με εξάωρη στάση εργασίας (από τις 6 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι) τη Δευτέρα 11/4, στις ημερήσιες εφημερίδες και τα πρακτορεία διανομής Τύπου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι, είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε την 4ημερη απεργία μας για την υπογραφή ΣΣΕ. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τον Τύπο, από την τάση ορισμένων εκδοτών που –προκειμένου να «σπάσουν» την απεργία– δεν διστάζουν να υποβαθμίζουν τις ίδιες τις εφημερίδες, εκδίδοντας απεργοσπαστικά «φύλλα», με ειδήσεις – κονσέρβα.

Τα Σωματεία μας καλούν όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο σε επαγρύπνηση: Για την ομαλή ολοκλήρωση της επιτυχημένης 4ημερης απεργίας. Για την επιτυχία της 6ωρης στάσης εργασίας στις εφημερίδες – και ειδικότερα σε όσες προτίθενται να εκδώσουν απεργοσπαστικό «φύλλο». Για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ.

8 Απρ 2011

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαιτούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Η συμμετοχή μας στην απεργία του Σωματείου μας είναι δεδομένη. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, όμως, με την άδεια της ΕΣΗΕΑ, σας ενημερώνουμε για όσα συνέβησαν σήμερα το πρωί, στην συγκέντρωση , εμπρός από τά γραφεία του επαγγελματικού Σωματείου των Δημοσιογράφων. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, εργαζόμενοι όλων των κλάδων ζήτησαν να σκληρύνει η στάση των εργαζομένων,με περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, ακόμη περισσότερο, όταν ακούστηκαν καταγγελίες ότι, πέρα από όλα, τά άλλα, οι εργοδότες προκάλεσαν, ζητώντας από τους εργαζόμενους να προσέλθουν στά γραφεία τους στις 6.01 το πρωί της Δευτέρας με στόχο να εκδώσουν φύλλο την ίδια μέρα!! Μάλιστα, οι γνωρίζοντες έλεγαν πώς με την ενέργειά τους αυτή έχουν στόχο να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να εργασθούν συνεχώς και για το φύλλο της Τρίτης. Η ενέργεια αυτή αντιμετωπίσθηκε με απόφαση του Διασωματειακού –η οποία ελήφθη κατά την συνεδρίαση πού ακολούθησε την συγκέντρωση-σύμφωνα με την οποία κυρήχθηκε 6ωρη στάση εργασίας από τις 6 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας μόνο στις εφημερίδες . Εκφράσθηκε, ανεπίσημα ,ή άποψη ότι οι εργοδότες θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη προκειμένου να κριθούν οι κινητοποιήσεις παράνομες, αλλά η κρισιμότητα της κατάστασης οδήγησε στην απόφαση για την 6ωρη στάση εργασίας. Σωτήρης Σ. Στανωτάς

πηγή: Newstrap

7 Απρ 2011

ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Οι Ομοσπονδίες και οι συνεργαζόμενες συνδικαλιστικές Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ χαιρετίζουν τη μαζική συμμετοχή των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων και γενικά όλων των εμπλεκόμενων στα Media , στην 4ημερη απεργία, που άρχισε σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Οι Ομοσπονδίες και η Διασωματειακή Επιτροπή είναι υποχρεωμένες να καυτηριάσουν την επιλογή ορισμένων εκδοτών – και των διευθυντικών στελεχών τους- να εκδώσουν σήμερα Πέμπτη, 7/4 φύλλα ως «Κυριακάτικα». Πρόκειται για πρωτοφανή απόπειρα παραπλάνησης των αναγνωστών και για πρωτοφανή υποβάθμιση των εφημερίδων. Όσοι έκαναν αυτήν την επιλογή, με αγοραία κριτήρια, κατέληξαν να διαβρώνουν το κρίσιμο για την ενημέρωση στοιχείο της εμπιστοσύνης του κοινού προς τον Τύπο. Οι Ομοσπονδίες και η Διασωματειακή Επιτροπή καταγγέλλουν, επίσης, τους ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη των sites που δεν απεργούν. Υπογραμμίζουν ότι στην επερχόμενη θεσμοθέτηση του τοπίου στο διαδίκτυο -που αναμένεται σύντομα- τα Σωματεία μας θα αναγνωρίσουν ως ειδησεογραφικά sites , μόνον όσους τιμούν αυτήν την προοπτική αναγνωρίζοντας ότι απασχολούν επαγγελματίες δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς εργαζόμενους σε ΜΜΕ. Οι Ομοσπονδίες και η Διασωματειακή Επιτροπή επαναλαμβάνουν ότι η απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ έχει προκηρυχθεί μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 11/4. Κατά συνέπεια, η απόπειρα να εκδοθούν φύλλα την Δευτέρα 11/4 θα αποκρουστεί. Θα πρόκειται για απεργοσπαστικά φύλλα, προετοιμασμένα από τις ημέρες της απεργίας, με «περιτύλιγμα» επικαιρότητας. Καλούμε και πάλι τους ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη να αποφύγουν μια ακόμα πρόκληση προς τα Σωματεία μας και μια ακόμα λαθεμένη απόφαση, που υποβαθμίζει και διαβρώνει μακροπρόθεσμα το ρόλο του Τύπου. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ & Μ.Μ.Ε.

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

ENΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Αλληλεγγύη στις απεργίες των ελληνικών ΜΜΕ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ


Οι δημοσιογράφοι σε όλη την Ελλάδα προετοιμάζουν δύο επαναληπτικές 48ωρες απεργίες, οι οποίες αρχίζουν σήμερα 7 Απριλίου και αποτελούν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια κινητοποίηση του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Η απεργία κηρύχθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας και τις Ενώσεις μέλη της ΕΟΔ/ΔΟΔ την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), οι οποίες αγωνίζονται ενάντια στην καταστρατήγηση των συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, τις αδικαιολόγητες περικοπές των αποδοχών και τον αυξανόμενο αριθμό απολύσεων.

Οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα καλούν τους συναδέλφους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο να στηρίξουν τον αγώνα που δίνουν για:

-Την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. -Να σταματήσουν οι περικοπές των αποδοχών. -Την προάσπιση εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων. -Να σταματήσουν οι απολύσεις. -Την ανανέωση της ΣΣΕ (για το 2009) στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΕΡΤ. -Να διασφαλιστούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ.

-Να σταματήσουν όλες οι μεθοδεύσεις των απολύσεων και να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. -Να ρυθμιστούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των δημοσιογράφων, που εργάζονται στα διαδικτυακά ΜΜΕ.

Οι Ενώσεις είναι αποφασισμένες να μην υποχωρήσουν στα δίκαια αιτήματά τους. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, θα απεργήσουν σε όλη την Ελλάδα με δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες σε όλα τα ΜΜΕ. Η πρώτη απεργία άρχισε την Πέμπτη, 7 Απριλίου στις 6 π.μ. έως και το Σάββατο 9 Απριλίου στις 6πμ, αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δεύτερη απεργία, που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, στις 6π.μ.

Η ΕΟΔ καλεί όλες τις Ενώσεις μέλη, να στηρίξουν τους Ελληνες δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ σε αυτή την αντιπαράθεση με τους εργοδότες, προκειμένου να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και την επαγγελματική αξιοπρέπεια.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΑΡ


Η διοίκηση του Star, αφήνει εντέχνως να διαρρεύσει ότι έχει ληφθεί απόφαση για μείωση αποδοχών της τάξης του 12% σε όλο το προσωπικό! Επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα- προς το παρόν. Οι εργαζόμενοι όμως αναμένουν ότι από Δευτέρα θα αρχίσουν τα... όργανα. Και αυτή τη φορά, η μείωση- όπως ακούγεται, δεν θα αφορά μόνον τους υψηλόμισθους, αλλά όλους ανεξαιρέτως.

newpost

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖOΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ PORTAL'S


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στα ειδησεογραφικά site να δώσουν το μαζικό και αγωνιστικό παρόν στις δύο επαναλαμβανόμενες σαρανταοκτάωρες απεργίες, που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ και οι λοιπές Ενώσεις στο χώρο των ΜΜΕ για όλη τη χώρα από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 7 Απριλίου έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 11 Απριλίου 2011, ενάντια στην εργοδοτική και την κυβερνητική πολιτική, που επιδιώκει την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας στο χώρο των ΜΜΕ.

Απόδειξη της πολιτικής αυτής είναι και η απροθυμία της Κυβέρνησης και των εργοδοτών να ρυθμιστεί το θέμα για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στο διαδίκτυο υπαναχωρώντας και αποσύροντας τη σχετική διάταξη από τον ασφαλιστικό νόμο.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τη θέληση των εργαζομένων στα site για τη δίκαιη επίλυση του προβλήματός τους.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απευθύνεται και στα διευθυντικά στελέχη των site να πειθαρχήσουν στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ και να αποφύγουν κάθε ενέργεια, η οποία οδηγεί στην υπονόμευση της απεργίας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΤΕΡ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Μόνο ένα θαύμα πλέον μπορεί να γλιτώσει το Alter από το χείλος του γκρεμού. Οι εξελίξεις πάγωσαν πάλι, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες αρνούνται να συναινέσουν στο σχέδιο διάσωσης που έχει υποβάλει το fund «Αργώ». Το δυσθεώρητο χρέος της εταιρίας που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί εμπόδιο στην εφαρμογή οποιοδήποτε σχεδίου για την διάσωση του σταθμού. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την αναφορά του Νίκου Χατζηνικολάου από ραδιοφώνου με αφορμή το κόψιμο του Θέμου από το Mega, ότι δεν αποκλείεται να συνεργαστεί στο μέλλον με τους εκδότες. Ανεξάρτητα όμως από τις αναφορές του anchorman, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι τράπεζες εξετάζοντας όλα τα σενάρια σωτηρίας κατέληξαν ότι η κατάσταση δεν είναι αντιστρέψιμη και αντίθετα το χρέος αυξάνεται καθημερινά χωρίς στον ορίζοντα να διαφαίνεται ρεαλιστική λύση.

enimerosi24

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟ ΘΕΑΤΗ

Από χθες το βράδυ είναι διαθέσιμο , στις διευθύνσεις www.xreokratia.gr και www.debtocracy.gr, το ντοκιμαντέρ για την ελληνικής κρίση, των Άρη Χατζηστεφανου και Κατερίνας Κιτίδου.Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Ο Αρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους- τη χρεοκρατία. Το DEBTOCRACY παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.To Debtocracy/Xρεοκρατία, το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των θεατών και το οποίο θα διατίθεται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς στη χρήση και αναμετάδοση.

Οι συντελεστές του Debtocracy συνομιλούν με ορισμένους από τους σημαντικότερους οικονομολόγους, πολιτικούς και δημοσιογράφους που παρουσιάζουν εναλλακτικές ερμηνείες αλλά και προτάσεις για την κρίση δημοσίου χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Οι δημοσιογράφοι Αρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, που υπογράφουν το σενάριο και τη σκηνοθεσία, παρακολουθούν την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.
Έχοντας πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μέσα από κινούμενα σχέδια και animation, το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του ’70 και....εξηγεί τις έννοιες του απεχθούς και του παράνομου χρέους που βαραίνουν και την Ελλάδα.
Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, δημοσιογράφοι όπως o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
Τη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας και το μοντάζ ο Άρης Τριανταφύλλου ενώ την παραγωγή υπογράφει η εταιρεία BitsnBytes του Κώστα Εφήμερου. Την επιστημονική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Λεωνίδας Βατικιώτης.
Η δημιουργία του Debtocracy οφείλεται αποκλειστικά στους εκατοντάδες ανώνυμους και επώνυμους «συμπαραγωγούς» μας που κάλυψαν μέσα σε λίγες ημέρες τα έξοδα παραγωγής και συνέχισαν να συνεισφέρουν για τα έξοδα διανομής.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Εν μέσω τεράστιων εργασιακών προβλημάτων, περικοπών και απολύσεων, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ προχωρούν απο σήμερα Πέμπτη σε τετραήμερη απεργία.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να σταματήσουν οι περικοπές των αποδοχών, να διασφαλιστούν οι θεσμικές κατακτήσεις και να σταματήσουν οι απολύσεις.
Στην απεργία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα ειδησεογραφικά sites , καθώς και σε κάθε μέσο ή φορέα ενημέρωσης.
Λόγω αυτής της απεργίας δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και καμία δημοσιογραφική και ενημερωτική εκπομπή από το εσωτερικό ή το εξωτερικό . Το ίδιο ισχύει και για τις ενημερωτικές εκπομπές, που είναι εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και για τους συναδέλφους που απασχολούνται σε αυτές. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα μεταδοθεί ούτε μαγνητοσκοπημένη ή ηχογραφημένη εκπομπή. Επίσης δεν θα εκδοθεί κανένα Δελτίο Τύπου και οι συντάκτες δεν θα παραστούν σε καμία συνάντηση, συνέντευξη ή briefing.
Την Παρασκευή, 8 Απριλίου και τις επόμενες ημέρες της απεργίας δεν θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα, πρωινή, απογευματινή, πολιτική, οικονομική, αθλητική ή free press. Στην απεργία συμμετέχουν και οι τεχνικοί, με αποτέλεσμα ακόμα και εκπομπές που δεν παράγονται από δημοσιογράφους, να μην βγουν στον αέρα. Επίσης, δημοσιογραφικές ενώσεις της επαρχίας έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας.

6 Απρ 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΕΙΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στα πλαίσια της 4ήμερης απεργίας της ΕΣΗΕΑ και της Διασωματειακής Επιτροπής: ---Πέμπτη 7/4: όλοι στις απεργιακές περιφρουρήσεις σε κάθε επιχείρηση. ---Παρασκευή 8/4: όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά στην ΕΣΗΕΑ και στο απεργιακό συλλαλητήριο στη Βουλή και στο Υπουργείο Απασχόλησης. ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη της Ένωσης, που εργάζονται σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα ειδησεογραφικά sites , καθώς και σε κάθε μέσο ή φορέα ενημέρωσης, που απασχολεί δημοσιογράφους να μετάσχουν αποφασιστικά στις δύο κυλιόμενες 48ωρες απεργίες που έχει κηρύξει η Ένωση και η Διασωματειακή Επιτροπή, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 7/4 έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 11/4.

Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση διεκδικούμε την υπογραφή ΣΣΕ και προειδοποιούμε ότι δεν θα υποκύψουμε στην προσπάθεια των εργοδοτικών οργανώσεων που, συνεπικουρούμενοι από την κυβερνητική πολιτική, επιδιώκουν την πλήρη εργασιακή απορρύθμιση στο χώρο των ΜΜΕ, και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων αλλά και τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για έντιμη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της απεργίας, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 7 Απριλίου έως το πρωί της Δευτέρας, 11 Απριλίου: ***Δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και καμία δημοσιογραφική και ενημερωτική εκπομπή από το εσωτερικό ή το εξωτερικό . Το ίδιο ισχύει και για τις ενημερωτικές εκπομπές, που είναι εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και για τους συναδέλφους που απασχολούνται σε αυτές. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα μεταδοθεί ούτε μαγνητοσκοπημένη ή ηχογραφημένη εκπομπή. ***Δεν θα εκδοθεί κανένα Δελτίο Τύπου και οι συντάκτες δεν θα παραστούν σε καμία συνάντηση, συνέντευξη ή briefing. ***Την Παρασκευή, 8 Απριλίου και τις επόμενες ημέρες της απεργίας δεν θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα, πρωινή, απογευματινή, πολιτική, οικονομική, αθλητική ή free press. ***Σε ενδεχόμενο σοβαρού γεγονότος, όπου για λόγους ενημέρωσης, θα πρέπει να διακοπεί η απεργία, η απόφαση θα παρθεί αμέσως από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και θα δοθούν σχετικές και συγκεκριμένες οδηγίες.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 1264/1982 στην απεργία συμμετέχουν και τα μη μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Η Ένωση καλεί όλους τους δημοσιογράφους σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για την επιτυχία της απεργίας. Καλεί ιδιαίτερα τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ να αποφύγουν κάθε ενέργεια πίεσης πάνω σε συναδέλφους –φισσες για υπονόμευση της απεργίας, θυμίζοντας τις καταστατικές υποχρεώσεις όλων των μελών της ΕΣΗΕΑ.

Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου και να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά στην αντεργατική τακτική των εργοδοτών στα ΜΜΕ και τους προφανείς κινδύνους για την ενημέρωση και τα δημοκρατικά δικαιώματα. ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

5 Απρ 2011

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ Ι ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ


Η υπομονή, τα όριά της και η ανεργία «Κάντε υπομονή, παιδιά, βάλτε πλάτη να βγάλουμε την εφημερίδα. Περιμένουμε να εγκριθεί ένα δάνειο και τότε θα πληρωθείτε όλοι». Το παραμύθι (γιατί περί παραμυθιού επρόκειτο όπως αποδεικνύεται) του κύριου Κοτρώτσου για τη διάσωση των “Αποκαλύψεων” ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι μισθοί των εργαζομένων καταβλήθηκαν με καθυστέρηση.

Τον Σεπτέμβρη η περίοδος αναμονής επιμηκύνθηκε και από τον Οκτώβρη... μην τον είδατε τον μισθό σας! Εχουμε φτάσει στον Απρίλη και η κατάσταση έχει ως εξής: -Οι δημοσιογράφοι είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβρη -Οι διοικητικοί από τον Νοέμβρη -Οι τεχνικοί από τον Δεκέμβρη Ολο αυτό το διάστημα ο εκδότης της εφημερίδας επικαλούνταν δάνεια που προσπαθούσε να εξασφαλίσει και επενδυτές που τάχα θα έβαζαν χρήματα για να σωθεί η εφημερίδα, και ζητούσε από τους εργαζομένους να κάνουν υπομονή. «Μέχρι τις γιορτές (τις περασμένες!) θα φτιάξουν τα πράγματα». «Να μπει ο καινούργιος χρόνος και όλα θα τακτοποιηθούν». «Ως τον Μάρτη κάτι θα γίνει, κάντε λιγάκι υπομονή». Λόγια, λόγια, λόγια... Και οι εργαζόμενοι έκαναν υπομονή (και κάνουν).

Και ήρθαν κι άλλοι να δουλέψουν. Άνεργοι από την «Απογευματινή» κι από το «Veto». Εβαλαν πλάτη κι αυτοί. Γιατί στο δίλημμα ανεργία ή απληρωσιά, επέλεγαν το δεύτερο (αλήθεια, υπάρχει πλέον δικαίωμα επιλογής;). Αυτό εξάλλου ήταν και το ισχυρότερο επιχείρημα του εργοδότη: Προτιμάς να είσαι άνεργος; Κάτσε εδώ και κάποια στιγμή θα πληρωθείς. Ώσπου φτάσαμε στην προηγούμενη εβδομάδα, οπότε ο κύριος Κοτρώτσος ανακοίνωσε ότι ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ζητώντας παράλληλα (αν είναι δυνατόν!) από τους εργαζόμενους να (ξανα)βάλουν πλάτη για να βγουν ακόμα δυο φύλλα της εφημερίδας.

Κατά την προσφιλή του τακτική, έδωσε ακόμα μια ελπίδα, ότι την τελευταία στιγμή ίσως κάποιος επενδυτής βάλει τελικά το χέρι στην τσέπη για να σωθούν οι «Αποκαλύψεις». Επίσης έδωσε και μια... εναλλακτική σε όσους (λίγους) είναι στο μισθολόγιο: Να υπογράψουν καταγγελία σύμβασης για να εξασφαλίσουν ταμείο ανεργίας!!! Η πραγματική εικόνα της κατάστασης είναι η εξής: Περισσότεροι από ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ θα προστεθούν τις προσεχείς ημέρες στον μακροσκελή κατάλογο των ανέργων, άνθρωποι που στήριξαν με την εμπειρία, τη δουλειά και πάνω απ' όλα με το ΦΙΛΟΤΙΜΟ τους το εκδοτικό εγχείρημα του κύριου Κοτρώτσου και του κύριου Κατσώνη.

Και τώρα ο κύριος Κοτρώτσος αναρωτιέται (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ) γιατί κάποιοι από αυτούς «τόλμησαν» να κάνουν ομαδική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους αναρωτιούνται πού βρίσκονται άραγε τα Σωματεία τους, πώς μπορεί ο κάθε Κοτρώτσος να βγάζει ανενόχλητος μια εφημερίδα για να εξυπηρετήσει τις όποιες φιλοδοξίες του βασιζόμενος στην απλήρωτη και μαύρη εργασία τους και μια μέρα να τους ανακοινώνει ελαφρά τη καρδία «δυστυχώς επτωχεύσατε».

Κάποιοι από τους απλήρωτους εργαζόμενους στις "Αποκαλύψεις"

Δύο συλλήψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές της News of the World

Δύο άνδρες συνεληφθησαν από την Σκότλαντ Γιαρντ για το σκάνδαλο των υποκλοπών από τη σκανδαλοθηρική εφημερίδα News of the World.
Οι δύο άνδρες, ηλικίας 50 και 42 ετών, παρουσιάστηκαν οικειοθελώς σε αστυνομικό τμήμα του νοτιοδυτικού Λονδίνου και εκεί συνελήφθησαν όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Οι ταυτότητές τους δεν έγιναν γνωστές, όμως σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian πρόκειται για τον, αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ίαν Έντμονσον , ο οποίος είχε απολυθεί τον Ιανουάριο με την κατηγορία ότι είχε πάρει μέρος στις τηλεφωνικές υποκλοπές χιλιάδων προσωπικοτήτων και τον ρεπόρτερ Νέβιλ Θέρμπερκ,.
Η News of the World, ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ, κατηγορείται ότι υπέκλεψε τηλεφωνικές συνομιλίες μελών της βασιλικής οικογένειας, πολιτικών και διασημοτήτων. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μεμονωμένες περιπτώσεις, ωστόσο πρώην εργαζόμενοι δηλώνουν ότι ήταν διαδεδομένη πρακτική. Το 2007 φυλακίστηκε ο συντάκτης της εφημερίδας που ήταν υπεύθυνος για το βασιλικό ρεπορτάζ.

3 Απρ 2011

Στο κόκκινο το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Ελλειμμα 18,2 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει το 2011 ο τομέας ασφάλισης των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ) του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ταμείου και μετά την υποχρεωτική απόδοση του 10% του αγγελιόσημου, τα έσοδα του τομέα ΤΣΠΕΑΘ θα είναι 138,5 εκατ. ευρώ ενώ τα έξοδα 156,8 εκατ. ευρώ.

Ελλείμματα θα έχουν, ακόμη, οι τομείς κύριας ασφάλισης των φωτογράφων και εικονοληπτών (-8,8 εκατ ευρώ), ξένου Tύπου (-4,4 εκατ. ευρώ) ο κλάδος ανεργίας των τεχνικών Tύπου (-301.000 ευρώ) και ο τομέας ασφάλισης ιδιοκτητών, συντακτών και υπαλλήλων Tύπου (-2,7 εκατ. ευρώ στην κύρια ασφάλιση, -4,8 εκατ. ευρώ στην επικουρική και -5,8 εκατ. ευρώ στην υγεία).

Τα ελλείμματα θα καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Αγριεύει η κόντρα Γ. Παπακωνσταντίνου - Θ. Αναστασιάδη

Αγριεύει η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”. Μετά από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ με πρωτοσέλιδο τίτλο “Τι συγκαλύπτει ο υπουργός Express Service” ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάνει λόγο για “προσπάθεια εκφοβισμού” του. “Δεν πρόκειται όμως , όπως λέει, να σταματήσει την έρευνα που ήδη διενεργείται από το ΣΔΟΕ, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για τον κ. Αναστασιάδη, ούτε τις όποιες σχετικές ενέργειες αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα, το υπουργείο Οικονομικών θα τα διαβιβάσει μαζί με το σύνολο του σχετικού φακέλου στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου