1 Αυγ 2010

Καζάνι που βράζει η ΕΡΤ


Της Αφροδίτης Γραμμέλη
Η απομάκρυνση εκατοντάδων συμβασιούχων και η καθυστέρηση από το υπουργείο Εσωτερικών για την προκήρυξη 800 νέων θέσεων, η τεράστια οικονομική τρύπα που αγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προέκυψαν από το πόρισμα καταπέλτη, το οποίο παραδόθηκε στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο την περασμένη Πέμπτη, φαίνεται να είναι οι λόγοι που οδήγησαν για πρώτη φορά στα χρονικά σε παραίτηση πρόεδρο της ΕΡΤ.

Ηδη από τις 15 Ιουλίου ο κ. Γιώργος Γαμπρίτσος , πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, είχε στείλει την επιστολή παραίτησής του στον υπουργό Πολιτισμού, η οποία έγινε αποδεκτή την περασμένη Τρίτη και συνοδεύτηκε με θερμές ευχαριστίες και αναγνώριση του έργου του το οποίο άλλωστε είχε ως αποτέλεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 30 εκατ. ευρώ. Τον κύριο Γαμπρίτσο από αύριο θα διαδεχθεί στην προεδρία του ΔΣ της ΕΡΤ ο δικηγόρος Αθανάσιος Παπαγεωργίου (μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ), ο οποίος αναμένεται να αναλάβει χρέη προέδρου μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ με το οποίο θα διαχωρίζονται οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ήδη κινούνται οι διαδικασίες μέσω του www.opengov.gr. Αν και στην επιστολή του προς τον υπουργό και στα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Γαμπρίτσος ανέφερε πως οι λόγοι που τον ώθησαν στην παραίτηση ήταν προσωπικοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα αγκάθια στη σχέση του με την πολιτική ηγεσία είχαν γίνει εμφανή από τη στιγμή που αποφασίστηκε η μη ανανέωση των συμβάσεων οπότε και άρχισαν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία του προγράμματος για την ερχόμενη σεζόν. Επιπλέον ο κ. Γαμπρίτσος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν δυσαρεστημένος από τις αποδοχές του, οι οποίες κατόπιν πολλών και διαδοχικών μειώσεων έφθαναν σε ύψος αυτές του Γενικού Γραμματέα συν 20% περίπου.

Τα στοιχεία εξάλλου που είδαν το φως της δημοσιότητας από το πόρισμα των Ελεγκτών την περασμένη εβδομάδα ήταν ήδη λίγο πολύ γνωστά στον παραιτηθέντα πρόεδρο ο οποίος διέκρινε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια τηλεόραση αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος θα έπρεπε να συγκρουστεί με πολλά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται και εργάζονται ακόμη στην ΕΡΤ και που όπως όλα δείχνουν θα απομακρυνθούν.

Η κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ ήταν και είναι σύνηθες φαινόμενο- η ανάληψη, άλλωστε, καθηκόντων από τον κ. Γαμπρίτσο έγινε τέσσερις μήνες μετά την έναρξη αναζήτησης προσώπου και ενώ η ΕΡΤ θύμιζε καζάνι που έβραζε. Στη συνέχεια, και παρά τις προσπάθειες τού παραιτηθέντος προέδρου για επιτάχυνση κάποιων διαδικασιών, οι καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού ήταν χαρακτηριστικές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην σημερινή κατάσταση: η ΕΡΤ παραμένει ακέφαλη σε μία κρίσιμη στιγμή και πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και εν αναμονή του αυριανού έκτακτου ΔΣ το οποίο κάλεσε ο υπουργός Πολιτισμού, με αφορμή τα πορίσματα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η ΕΡΤ στο άμεσο μέλλον να είναι μικρότερη, ευέλικτη και πιο πειραματική, ενώ έχει αποφασιστεί να δοθεί έμφαση στον τομέα της ενημέρωσης και των ειδήσεων.

Τι ανακάλυψαν οι επιθεωρητές στην Αγία Παρασκευή

Το πρώτο πόρισμα των επιθεωρητών «έκαψε» σχεδόν ολόκληρη την ηγεσία της ΕΡΤ της περιόδου 2004-2009 με πρώτο τον τότε πρόεδρο κ. Χρ. Παναγόπουλο Δύο ως τώρα πορίσματα παραδόθηκαν από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης στον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο και ακολουθεί ακόμη ένα το οποίο αναμένεται να παραδοθεί τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

Με το πρώτο πόρισμα των επιθεωρητών που παραδόθηκε στον υπουργό στα τέλη του Ιουνίου βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία της ΕΡΤ της περιόδου 2004-2009. Ο κ. Χρ.Παναγόπουλος, πρόεδρος (τότε) και διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Δ. Γόντικας, διευθυντής τηλεόρασης, ο κ. Ν. Κούρτης, διευθυντής του δορυφορικού προγράμματος, ο κ. Κ. Κέκης, εντεταλμένος σύμβουλος και η κυρία Ειρήνη Νικολοπούλου, παρουσιάστρια, βρίσκονται σήμερα κατηγορούμενοι με τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα:
. Απιστία στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση.
* Παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) και άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία.

Ανάμεσα στις ατασθαλίες που διαπίστωσε η εισαγγελέας κυρία Παναγιώτα Φάκου κάποιες αφορούν και την ΕΡΤ World. Το 2004 το συνολικό μπάτζετ της διεύθυνσης αυτής ανερχόταν σε 300.000 ευρώ ενώ στην περίοδο 2005-2009 το συνολικό μπάτζετ της ΕΡΤ World ξεπέρασε το αστρονομικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο δεύτερο πόρισμα των επιθεωρητών που παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη διαπιστώθηκε σωρεία παραβατικών πράξεων, όπως:
* Αλλαγή λογοτύπου της ΕΡΤ με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμό που στοίχισε 1.404.841 ευρώ.
* Αναθέσεις έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες τα έτη 2006-2009 χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Αντιθέτως οι γενικοί διευθυντές της ΕΡΤ βεβαίωναν ανακριβώς ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.
* Από το 2006 ως το 2008 δόθηκαν 2.369.867 ευρώ με τη μορφή χρηματικών αμοιβών (μπόνους) ενώ στην πλειονότητά τους δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.
* Μη σύννομες απευθείας αναθέσεις τεσσάρων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας 218.000 ευρώ σε ισάριθμους τεχνικούς συμβούλους.
* Για δύο χρόνια, το 2005 και το 2006, χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ χρηματικά ποσά πάγιων προκαταβολών συνολικού ύψους 48.000 και 98.000 ευρώ αντίστοιχα, πλην όμως η τμηματική αύξηση των χορηγούμενων ποσών δεν δικαιολογούνταν λόγω εξάντλησης του χρηματικού ποσού.
* Χορηγήθηκαν και το 2007 και το 2008 σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ ως πάγιες προκαταβολές ποσά συνολικού ύψους 98.000 ευρώ και 80.000 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που να το επιτρέπουν.

Στο τρίτο πόρισμα που αναμένεται να παραδοθεί αρχές Σεπτεμβρίου διερευνώνται:
* Οι μεικτές παραγωγές. Δηλαδή η έρευνα επικεντρώνεται στο αν υπήρξαν εκπομπές την παραγωγή των οποίων αναλάμβαναν εξωτερικοί συνεργάτες παραγωγοί, οι οποίοι εν συνεχεία χρησιμοποιούσαν το δυναμικό και τα μηχανήματα της ΕΡΤ και αν πωλούσαν και μάλιστα πανάκριβα τις εκπομπές αυτές στη δημόσια τηλεόραση.
* Αν υπήρξαν, όπως καταγγέλθηκε, εταιρείες που δημιούργησαν στελέχη της ΕΡΤ, μέσα στην ΕΡΤ για παραγωγή προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς