5 Ιουν 2017

ΑΛΗΘΕΙΕΣ… ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΙΕΙΟΙ…


Του Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου

Με αφορμή τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ θα ήθελα να τοποθετηθώ για όσα ακούτε συνάδελφοι δεξιά και αριστερά προκειμένου κάποιοι με ψεύτικα λόγια να υφαρπάξουν την ψήφο σας και μετά να κρύβονται… γιατί αυτά που έταζαν, δεν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν…

Και ξεκινάω:

1)Να ενταχθούν οι συνάδελφοι από τα «sites» στην ΕΣΗΕΑ.  

Αλλά από ποιες ιστοσελίδες; Από όπου να ΄ναι; Το ξεπερνάω αυτό, και σας θυμίζω ότι με βάση το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ, απαιτείται κάποιο ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης (μισθωτής εργασίας) στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για να γίνεις κάποιος μέλος της ΕΣΗΕΑ. Για να γίνει κάτι τέτοιο και να μπορούν οι συνάδελφοι από τις ιστοσελίδες να ασφαλιστούν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση που να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. Και δεν έχει γίνει, γιατί ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ και ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ

2)Να ενταχθούν οι συνάδελφοι με «μπλοκάκια» στην ΕΣΗΕΑ.

Βάση καταστατικού και πάλι δεν μπορεί να γίνει καθώς απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση, κάποιο ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης (μισθωτής εργασίας) στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για να γίνεις κάποιος μέλος της ΕΣΗΕΑ. Αλλά στην περίπτωση που μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο συνάδελφοι δεν θα ήταν από την πλευρά του σωματείου ενέργεια νομιμοποίησης της εργασίας με μπλοκάκι; Εγώ συνάδελφοι υποστηρίζω την υποχρέωση μισθωτής εργασίας που αποτελεί προϋπόθεση της ύπαρξης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Εκτός αν κάποιοι δεν θέλουν την ύπαρξη ΣΣΕ, γιατί ενδεχομένως βολεύονται από μια τέτοια κατάσταση, που οδηγεί στη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων των προνομιούχων και των «σκλάβων».  Και στη συνέχεια μας λένε, πως  τα «μπλοκάκια» μετά την ΕΣΗΕΑ θα ασφαλιστούν και στον ΕΔΟΕΑΠ και θα καταβάλουν εισφορές για την ασφάλισής τους. Αλήθεια για ποιον ΕΔΟΕΑΠ μιλάνε; Για αυτόν τον Οργανισμό, που θα έσωζαν προ διμήνου και τώρα ζητούν άτοκο δάνειο από τις Ενώσεις, για την καταβολή συντάξεων και υποχρεώσεων νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ…

3)Και ήρθε η ώρα να αναφερθώ και στον ΕΔΟΕΑΠ.

Συνάδελφοι συμμερίζομαι και κατανοώ πλήρως την αγανάκτηση των συνταξιούχων, για τη μη καταβολή των επικουρικών από τον Οργανισμό. Άλλωστε στην παράταξη με την οποία κατεβαίνω στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, έχω ουκ ολίγους συναδέλφους συνταξιούχους υποψήφιους, την αγωνία των οποίων τη ζω από κοντά, αλλά και πολύ περισσότερους άνεργους που χρειάζονται το μικρό βοήθημα της ΕΣΗΕΑ και τρέμουν μήπως κοπεί.

Για τον ΕΔΟΕΑΠ λοιπόν συνάδελφοι, η πρόσφατη διοίκηση δεν διατυμπάνιζε ότι είχε έτοιμες και αναίμακτες λύσεις για τον Οργανισμό; Αυτή η διοίκηση δεν εκλιπαρεί τις Ενώσεις για άτοκο δάνειο με υποθήκη ομόλογα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις;  Άντε να συμφωνήσουμε να δώσουν λεφτά οι Ενώσεις. Που όλες έχουν δυσκολία να το κάνουν  κι ας αναφέρεται μόνον η ΕΣΗΕΑ (μήπως λόγω εκλογών!!!) και από ότι μαθαίνω η μεν Ένωση των Διοικητικών Θεσσαλονίκης ( ΕΠΗΕΘ) είπε ένα ξεκάθαρο όχι, η Ένωση των Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης (ΕΣΗΕΜΘ)  έχει αντιρρήσεις διασφάλισης και για να τις άρει ζητάει εγγυήσεις τα κτίρια (!!!) ενώ η ΕΠΗΕΑ προτείνει στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, να ρευστοποιήσει ομόλογα αντί να ζητάει δανεικά.

Αλλά ας τα παρακάμψουμε όλα αυτά, συνάδελφοι  και ας συμφωνήσουμε να δώσουν οι Ενώσεις χρήματα. ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ; Για δύο μήνες; ΚΑΙ ΜΕΤΑ;

Γιατί αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, με τα σωματεία να δίνουν οικονομικές ενέσεις στον ΕΔΕΟΑΠ για να επιβιώσει, είναι μαθηματικά βέβαιο πως τα σωματεία (μετά την αφαίμαξη των αποθεματικών τους), δεν θα μπορούν να λειτουργούν, αλλά ΟΥΤΕ Ο ΕΔΟΕΑΠ ΘΑ ΣΩΘΕΙ.

Είναι φανερό ότι τα δάνεια των Σωματείων προς τον ΕΔΟΕΑΠ δεν αποτελούν λύση, παρά μόνο προσωρινά, ευκαιριακά και κοντόφθαλμα. Αποδυναμώνουν οικονομικά τις Ενώσεις και στην προκειμένη περίπτωση την ΕΣΗΕΑ, η οποία θα αδυνατεί να ενισχύσει με οικονομικά βοηθήματα τους ανέργους,  τους απλήρωτους, όσους είναι σε επίσχεση ή χρειάζεται να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα και γενικά τα μέλη της που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της κρίσης. Και να μην ξεχνάμε: Τα αποθεματικά τελειώνουν (χωρίς να μπουν νέα), ενώ τα μέλη που βρίσκονται σε ανάγκη, όχι μόνο δεν λιγοστεύουν, αλλά αυξάνονται.

Η οριστική λύση είναι μία. Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΠΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (στη θέση του καταργηθέντος αγγελιοσήμου) ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ Σ΄ ΑΥΤΟΝ, οι οποίοι τώρα και κερδίζουν από την κατάργηση και κάνουν τον δύσκολο να βάλουν το χέρι στην τσέπη!

Αλλά η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ και οι συνοδοιπόροι της στο ΔΣ, ενωμένοι στο στόχο της κατάληψης της εξουσίας, δεν έχουν καμία διάθεση, όπως φάνηκε όλα αυτά τα χρόνια, να κινητοποιήσουν τον κόσμο ώστε να πιέσει την κυβέρνηση  (αλλά και την αντιπολίτευση που… δεν ψήφισε στη Βουλή το δάνειο από τον ΕΦΚΑ!!! ) και τους εργοδότες να δώσουν τέλος στην αγωνία 18.500 συνταξιούχων, άνεργων, απλήρωτων ή υποπληρωμένων εργαζόμενων.

Η προσωρινή λύση που πρέπει να βρεθεί ώστε να καλυφτούν οι τρέχουσες ανάγκες, είναι αυτή που προτείνει η ΕΣΗΕΑ και τα άλλα Σωματεία. Πίεση προς την κυβέρνηση, να αποδώσει μέρος των χρημάτων, που οφείλονται από το αγγελιόσημο, που ίσχυε ως τον Σεπτέμβρη!!!

Συνάδελφε συνταξιούχε σε καταλαβαίνω. Όπως καταλαβαίνω και τον άνεργο . Αλλά η λύση δεν είναι να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου, ούτε να κλείσουμε και το Σωματείο μας, χωρίς να σώσουμε το Ταμείο μας. Τα χρειαζόμαστε και τα δύο και μαζί πρέπει να παλέψουμε για να μείνουν και τα δύο ανοιχτά.

Γι΄ αυτό, συνάδελφοι
Μην μασάτε τα παραμύθια και τις υποσχέσεις για μαγικές λύσεις.

Η λύση θα δοθεί με αγώνα στο δρόμο, από εμάς του ίδιους και όχι στα γραφεία, στα ξενοδοχεία… και στα ζαχαροπλαστεία… αυτών που μας παραπλανούν…

Με εκτίμηση
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Υποψήφιος για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Με την παράταξη  «ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς