10 Απρ 2010

Ερευνα για θανάτους δημοσιογράφων στο Ιρακ εξ αιτίας του αμερικανικού στρατου ζητά η ΔΟΔ


Τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την ευθύνη του αμερικανικού στρατού για τους θανάτους αμάχων και δημοσιογράφων στο Ιράκ ζητά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων μετά τη δημοσιοποίηση αποκαλυπτικού οπτικού υλικού.

Η ΔΟΔ καλεί τον Πρόεδρο Ομπάμα να προχωρήσει σε καινούργια έρευνα για αυτούς τους θανάτους που οφείλονται στη δράση του αμερικανικού στρατού στη χώρα, όπως φαίνεται στο οπτικό υλικό, που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, το ‘Wikileaks’ δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο οπτικό υλικό στο οποίο καταγράφεται η επίθεση ελικοπτέρου τύπου Apachi, σε προάστιο της Βαγδάτης, το 2007. Σε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν οι αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι δεν δίστασαν να στρέψουν τα πυρά τους ακόμη και εναντίον των αμάχων, που προσέτρεξαν να βοηθήσουν τους τραυματίες της επίθεσης. Σε αυτή την επίθεση είχαν σκοτωθεί δύο εργαζόμενοι στο πρακτορείο Reuters, ο φωτογράφος Namir Noor-Elden και ο οδηγός Saeed Chnagh.

Ενα ακόμη αποτρόπαιο περιστατικό, που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα την επίθεση του αμερικανικού στρατού, στις 8 Απριλίου 2003 στη Βαγδάτη εναντίον του Ξενοδοχείου Παλαιστίνη, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο δημοσιογράφων και εναντίον του σταθμού Αλ Τζαζίρα, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ακόμα δημοσιογράφου, την ίδια μέρα.

«Πρόκειται για την επιβεβαίωση της χειρότερης και εν ψυχρώ βίας που ασκείται», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της ΔΟΔ και κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αγνοήσουν τη θηριωδία πoυ συντελείται εις βάρος των αμάχων και των δημοσιογράφων στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι εκκρεμεί η διαλεύκανση 19 ανεξήγητων θανάτων για τους οποίους φέρει την ευθύνη ο αμερικανικός στρατός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς