2 Μαΐ 2010

Διεθνές... κίνημα στήριξης του Τύπου

Την κατάσταση στα χέρια τους επιχειρούν να πάρουν οι ενώσεις Τύπου (εκδοτών και δημοσιογράφων) ανά τον κόσμο σε μια προσπάθεια αφενός να καταστήσουν βιώσιμη την επιχειρηματική δράση στα έντυπα media και αφετέρου να αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας, καθώς η κυκλοφορία των εφημερίδων πέφτει διεθνώς κατά 8%.

Τόσο η Παγκόσμια Ενωση Εφημερίδων (WAN-Ifra) και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και του ευρωπαικού κλιμακίου της ΕΟΔ συναινούν προς την κατεύθυνση της σύγκλισης των προσπαθειών για τη διάσωση της κυκλοφορίας και της αξιοπιστίας και τελικά της βιωσιμότητας και κερδοφορίας του Τύπου.


Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Δημοσιογράφων η ενημέρωση και δη η έντυπη, αποτελεί μαζί με την πολυφωνία, δημόσιο αγαθό και κατά συνέπεια πρέπει να προστατεύεται.

Η ΕΟΔ είχε μια φαεινή ιδέα: να ξεκινήσει εκστρατεία με ισχυρά επιχειρήματα προκειμένου να πείσει την Ε.Ε. να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τον δημοσιογραφικό τομέα, στο πνεύμα των μέτρων -ύψους 200 εκατ. ευρώ- που υιοθέτησε το 2008 ο Γάλλος πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί (Πάγωμα ταχυδρομικών τελών, Διπλασιασμός κρατικής διαφήμισης προς τον Τύπο, κ.ά.). Η ΕΟΔ, αποφάσισε να πιέσει τις Βρυξέλλες να σπάσει τον «φαύλο κύκλο της παρακμής» με τις περικοπές θέσεων, τους επισφαλείς χώρους εργασίας και τα κρούσματα παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ετσι, η Ομοσπονδία καταβάλλει προσπάθειες να πείσει τους Ευρωβουλευτές για συναίνεση σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του Τύπου, επικαλούμενη την ανάγκη της αδιατάρακτης λειτουργίας των ΜΜΕ σε περιόδους κοινωνικής αναστάτωσης. Μάλιστα ο Γ.Γ. της ΕΟΔ ζητεί εδώ και τώρα «σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για το θέμα».

Το θέμα της βιωσιμότητας της εφημερίδας τέθηκε και στο συνέδριο των Ευρωπαίων Εκδοτών στη Βιέννη στις 25-27 Απριλίου. Εκεί προτάθηκαςν μεταξύ άλλων: α) ένα κεντροποιημένο υγιές μοντέλο εφημερίδας με 2-3 ένθετα, β) ανάθεση ερευνών σε εξωτερικούς φορείς, γ) αύξηση ποιότητας περιεχομένου με επενδύσεις σε δημοσιογραφικό περιεχόμενο και όχι στην εύκολη λύση του κουτσομπολιού και του life style, δ) πιο λιτά sites εφημερίδων που σκοτώνουν την έντυπη έκδοση.
πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς