27 Ιουν 2010

Τα θανάσιμα αμαρτήματα της ΕΡΤ -Ποινικές διώξεις για επτά στελέχη της

Οργιο ατασθαλιών αποκάλυψε η έρευνα της Π. Φάκου. Το «πάρτι» της περιόδου 2004-2009, οδηγεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στον γκρεμό, χιλιάδες συμβασιούχους στην ανεργία αλλά και αρκετά golden boys ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Μια απίστευτη ιστορία διασπάθισης δημοσίου χρήματος ξετυλίχθηκε μέσα από τις καταθέσεις 100 και πλέον μαρτύρων που πέρασαν από το γραφείο της εισαγγελέως Παναγιώτας Φάκου που άσκησε διώξεις κατά 7 στελεχών της πρώην διοίκησης της ΕΡΤ μεταξύ των οποίων ο Χρ. Παναγόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, ο διευθυντής Τηλεόρασης Δ. Γόντικας, ο διευθυντής της ERT World, Ν. Κούρτης, η παρουσιάστρια Ειρ. Νικολοπούλου κ.ά. Επονται άλλοι 3 μεταξύ των οποίων ένας εντεταλμένος σύμβουλος, ένας διευθυντής και ένας δημοσιογράφος.
Μισθοί και... αργόμισθοι

Η διαρροή των μισθολογίων των golden boys προκαλεί ίλιγγο καθώς οι αποδοχές 140 στελεχών και μεγαλοδημοσιογράφων στην ΕΡΤ στοίχιζαν περί τα 26 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι 5.000 κόστιζαν 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Στην κορυφή του παγόβουνου οι αμοιβές του πρ. προέδρου Χρ. Παναγόπουλου (348.737 ευρώ), του γενικού διευθυντή οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών Γ. Υφαντή (280.440 ευρώ) και των εντεταλμένων συμβούλων Π. Λουκάκου (257.033 ευρώ) και Κ. Κέκη (257.252 ευρώ).
Την ίδια ώρα στην ψηφιακή ΕΡΤ, από τα 23 άτομα που προαναγγέλθηκαν έφθασαν να δεκαπλασιαστούν προκειμένου να καταστεί «αποθήκη ρουσφετιών» για την πλειοψηφία των 230 εργαζομένων. Παράλληλα επενδύθηκαν μεγάλα πακέτα σε ξεπερασμένη τεχνολογία (MPEG2) που τώρα σπεύδει να εγκαταλείψει η ΕΡΤ, προκειμένου να υιοθετήσει το τεχνολογικό πρότυπο MPEG4, στο οποίο επένδυσαν από την αρχή τα ιδιωτικά κανάλια μέσα από την Digea.

Παράνομες προσλήψεις

Eνα πόρισμα-φωτιά των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης αφορά «παράτυπες» και «παράνομες» προσλήψεις συμβασιούχων σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004: Συμβασιούχων με 4 ή 9 μήνες προϋπηρεσία, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ή υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία, ή συμμετείχαν σε ριάλιτι ιδιωτικών καναλιών, ή κατέθεσαν δικαιολογητικά για μεγάλα διαστήματα ασθένειας με τον απαραίτητο χρόνο, αλλά με βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών.


Αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα

Τα στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της απιστίας στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στην απιστία με ζημιά μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ.
Επίσης για τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας, άμεσης συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος και άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία. Τα αδικήματα επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια.
Ραντεβού... τον Σεπτέμβρη
Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε ήδη σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα ξεκινήσει την έρευνα τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως να καταλήξει στην απαγγελία κατηγοριών για καθένα από τα επτά στελέχη, τα οποία και θα κληθούν να απολογηθούν.
Βεβαίως για την εξόντωση της ΕΡΤ δεν ευθύνεται μόνον η προηγούμενη προεδρία. Ευθύνονται όλοι όσοι φόρτωσαν στον Οργανισμό 4.547 εργαζόμενους που κόστιζαν ετησίως 174 εκατομμύρια ευρώ. Οσοι προσλάμβαναν αργόμισθους, πιέζοντας τους συμβασιούχους να καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς» ανάγκες, οδηγώντας τους πλέον σήμερα στην έξοδο και αφήνοντας χωρίς ενημερωτικό πρόγραμμα την ΕΡΤ μέσα στο καλοκαίρι!
Οσοι άφησαν με τη μέθοδο του συμψηφισμού στο μισθολόγιο στελέχη που έχουν αποχωρήσει προ πολλού, ηχηρά ονόματα της δημοσιογραφίας με 3 δουλειές στο Δημόσιο και όσοι βόλεψαν 62 δημοσιογράφους στις υπηρεσίες του Προέδρου!
πηγή(με πολύ περισσότερα στοιχεία): Ημερησία, Κυριακάτικο Εθνος (ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς