30 Ιουν 2010

Υπόμνημα της ΕΣΗΕΑ στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

Μετά την , κατά πλειοψηφία, απόφαση του Δ Σ της Ενωσης Συντακτών να καταθέσει γραπτώς στην Επιτροπή της Βουλής για το Ασφαλιστικό τίς θέσεις του Σωματείου για τίς ανατροπές στο ασφαλιστικό κα εργασιακό καθεστών απεστάλη σήμερα η ακόλουθη επιστολή:
Προς
τη Βουλή των Ελλήνων
Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Κύριε Πρόεδρε,

Σε απάντηση της από 29.6.2010 πρόσκλησής σας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και τις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και ζητά την άμεση απόσυρση αυτού του αντιασφαλιστικού, αντεργατικού νομοσχεδίου, που θίγει συγκεκριμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και προσδοκίες (π.χ. όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων κ.ά.). και επιχειρεί ν’ ανατρέψει την ίδια τη δομή του Δημοσίου Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ απειλεί με πλήρη ισοπέδωση τον κλάδο περίθαλψης.

Ειδικότερα:

- Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης οδηγεί στην υποχρεωτική 40ετία παραμονής στην εργασία ως όρο για την πλήρη σύνταξη. Οι «ποινές» που θεσπίζονται μετατρέπουν τις συντάξεις που διασφαλίζουν η 35ετία και η 37ετία σε συντάξεις πείνας.

- Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις των πραγματικών συντάξιμων αποδοχών ακόμα και όσους ασφαλισμένους εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις των ορίων ηλικίας.

- Σχετικά με τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, το κράτος εγγυάται και χρηματοδοτεί στο εξής μόνον το μικρό ποσοστό που ονομάζει «βασική σύνταξη» (360 ευρώ), ενώ αποσύρεται πλήρως από τις υποχρεώσεις του ως προς το μεγαλύτερο ποσοστό των συντάξιμων αποδοχών («αναλογική σύνταξη») που πλέον επαφίενται στην πλήρη «ανταποδοτικότητα». Αυτό οδηγεί στην κατάργηση του συστήματος «εγγυημένων παροχών» που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα (που διαθέτει ακόμα και συνταγματική κατοχύρωση) και ανοίγει το δρόμο για δραματικές μειώσεις των συντάξεων στο μέλλον, αφού αυτές επαφίενται αποκλειστικά στις «οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων».

- Η «ανεξαρτησία» του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πληρώνεται πολύ ακριβά αφού το Ταμείο οφείλει πλέον «εξ ιδίων πόρων» να καλύπτει όλες τις συντάξιμες αποδοχές και προσδοκίες (βασική και αναλογική σύνταξη). Πρόκειται για πλήρη απόσυρση του δημοσίου από κάθε υποχρέωση εγγύησης ή χρηματοδότησης.

- Εξίσου ανησυχητικές είναι οι αλλαγές στον τομέα περίθαλψης, όπου εξαγγέλλεται η ισοπέδωση όλων των κατακτήσεων μέσα στην επόμενη διετία ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

- Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, το νομοσχέδιο ανοίγει δυνατότητες για πίεσή τους ακόμα και κάτω από το 20% που έβαζε ως στόχο ο νόμος Πετραλιά.

- Ως προς το άρθρο 67 , που αναφέρεται στην ασφάλιση συντακτών ηλεκτρονικών εφημερίδων, επισημαίνουμε ότι, η αναφορά σε αποκλειστική δραστηριότητα την παροχή, μέσω διαδικτύου, οπτικοακουστικού περιεχομένου, και μόνο για ημερήσιες εφημερίδες, αποκλείει τις ιστοσελίδες άλλων ΜΜΕ (π.χ. περιοδικών ή ραδιοτηλεοπτικών σταθμών) ενώ το διαδίκτυο αφορά έκφραση συνόλου μέσων (εφημερίδα, περιοδικό, ραδιόφωνο, τηλεόραση) και με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο αριθμός των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο διαδίκτυο και έχουν τις προϋποθέσεις ν’ ασφαλιστούν.

Για όλα τα παραπάνω οι Δημοσιογράφοι συμμετείχαμε δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, έχοντας την βεβαιότητα ότι, οφείλουμε να υπερασπίσουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές ασφαλισμένων και να τις παραδώσουμε βελτιωμένες στην επόμενη γενιά εργαζομένων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς