12 Ιουλ 2010

Οπως έστρωσαν...


"Μόνον οι ανόητοι µπορεί να θεωρούν τέτοιες εποχές ότι αλλάζει ραγδαία ο κόσµος αλλά η βιτρίνα του, η τηλεόραση, θα µείνει ανέγγιχτη να διαφηµίζει τα ίδια παλιά προϊόντα.


της Πόπης Διαμαντάκου
Περισσότερο από αναµενόµενο το τέλος της συνεργασίας του ΑΝΤ1 µε την Τατιάνα Στεφανίδου. Ηρθε να προστεθεί στην µε παρόµοιο τρόπο αποµάκρυνση του συζύγου της, ο οποίος είχε προσφερθεί να γίνει ο «µοχλός» µέσω του οποίου είχε πιεστεί προς αποχώρηση η Ελλη Στάη, ενώ προηγουµένως το πέρασµά του από µικρές τηλεοπτικές επιχειρήσεις, όπως το Channel 9, δεν άφησαν καµιά αµφιβολία για τα νέα ήθη τα οποία διαµορφώνονταν.

Ουδείς µπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπήρξαν σηµάδια από νωρίς. Π.χ. ο Μικρούτσικος, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους που βρέθηκε εκτός αγοράς. Μπορεί η τηλεόραση να υπηρετεί το παράλογο αλλά οι εξελίξεις σε αυτήν υπόκεινται αποκλειστικώς στους νόµους της κοινής λογικής.

Σε µια τηλεοπτική αγορά της οποίας η ανάπτυξη βασίστηκε σε βίαια φαινόµενα, πρώτοι θα πληρώσουν τις επίσης βίαιες διορθωτικές κινήσεις εκείνοι που τα υπηρέτησαν. Ιδίως αν παραµείνουν ξεχασµένοι στις δάφνες του ψευδοσταριλικιού τους.

Ωστόσο κάθε κρίση δεν επιβεβαιώνει παρά το πόσο θαµπωµένοι από τους τηλεοπτικούς προβολείς παραµένουν οι τηλεσταρούµπες, ανίκανοι να διακρίνουν τις αλλαγές των καιρών. Για παράδειγµα ο κόσµος βούλιαζε στην κρίση, ο τόπος βάδιζε στον γκρεµό και η Τατιάνα Στεφανίδου έκανε εκποµπή για το δράµα ωραίας αοιδού που είχε µείνει χήρα επειδή ο σύζυγός της, επιχειρηµατίας της νύχτας, είχε λογαριασµούς προς ξεκαθάρισµα. Οι δυο τους σε µια σκηνή αλήστου µνήµης, πέντε η ώρα το απόγευµα µε µακριές τουαλέτες και πέντε στρώσεις µάσκαρα, έκλαιγαν τον εκλιπόντα. Εκτός από το σπαρταριστό γέλιο που προκαλούσε η σκηνή µε όλο τον σεβασµό προς το πένθος µιας γυναίκας που είναι µάνα αποτελούσε και µνηµείο επαρχιώτικου τηλεσουσουδισµού.

Τι να πρωτοθυµηθούµε, µε αποκορύφωµα την εκποµπή µε την τραγουδοµοντέλα - πορνοντίβα που απλώς επιβεβαίωσε τη φτηνιάρικη τηλεόραση, της οποίας το ψευδολούστρο του καθωσπρεπισµού κόστιζε ακριβά. Είναι προφανές ότι δεν τελειώνει µε την αποχώρηση της Τατιάνας από τον ΑΝΤ1 το είδος αυτό της τηλεόρασης, µπορεί να το πάρει µαζί της αλλού απλώς θα το πουλάει φτηνά, όπως δεν καταργήθηκε ο κιτρινισµός µε την αποµάκρυνση του Ευαγγελάτου, ούτε το ριάλιτι επειδή δεν υπάρχει ο Μικρούτσικος.

Και αν τέλειωσαν οι ξανθές πρωινατζούδες, όπως εδώ και καιρό υποστηρίζαµε προκαλώντας την µήνιν του µεσηµεριανάδικου σύµπαντος που προστάτευε την «Ελενίτσα» του, δεν είναι γιατί καταργήθηκε το ντεκαπάζ, αλλά γιατί θρυµµατίστηκαν από τις βίαιες αλλαγές του κόσµου τα πρότυπα της αφασίας, της φαντεζί χαζοµάρας και του σουσουδισµού που υπηρέτησαν. Ουδείς θέλει να ταυτίζεται πλέον µε ό,τι σαθρό τού θυµίζει τα όνειρα µιας άλλης εποχής που σήµερα έγιναν εφιάλτες.

Οχι, δεν θα τελειώσει ούτε το τρας. Πάντα θα γοητεύει και αυτός θα είναι ο λόγος για τον οποίο µια τηλεόραση σε κρίση κάθε άλλο παρά θα το αρνείται. Αυτό που άλλαξε είναι η συνείδηση του κοινού, ότι όλα όσα διαφηµίζονταν από τις σταρούµπες της τηλεόρασης µε τους χλιδάτους γάµους, τις βίλες και τα χαϊλίκια των διακοπών τους, δεν ήταν παρά προπέτασµα χρυσού καπνού για να κρυφτεί η κοινωνία της λαµογιάς, του βιζιτιλικίου και του εύκολου χρήµατος, το οποίο σήµερα λείπει από τα ταµεία, στα οποία είχε στηρίξει το µέλλον του. Και επειδή η τηλεόραση παραµένει ένα µέσον προσανατολισµένο στην αγορά, υποχρεωµένο να βρίσκει αγοραστές, θα πρέπει να πουλάει προϊόντα τα οποία να γίνονται αποδεκτά. Οσο για τις αποµακρύνσεις υποτιθέµενων αστέρων, καµιά τηλεοπτική επιχείρηση δεν χάνει δηµοφιλή πρόσωπα. Ολες έχουν κάνει τις έρευνές τους στην αγορά για το ποιους αποδέχεται το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Ραγδαίος ξεπεσµός και κυνισµός

Οχι, δεν τέλειωσε ο τηλεπολτός. Ξέπεσε όµως. Απλώς εξακολουθεί να παράγει θέαµα ο σπαραγµός του. Με τους παρατρεχάµενους και όσους εξασφάλιζαν την τηλεπαρουσία τους χάρη σε αυτόν να καταφεύγουν από τηλεπαράθυρα και πάνελ, σε έναν υστερικό, πρωτοφανή γκεµπελισµό, εναντίον οποιουδήποτε πει την πικρή αλήθεια, που όµοιό του ούτε τα πιο στυγνά καθεστώτα δεν είχαν τολµήσει να εξαπολύσουν εναντίον αντιφρονούντων. Και σε αυτό το είδος πρωτοστάτησε η Τατιάνα δείχνοντας τον δρόµο σε µαγεµένους από σταριλίκια πανελίστες.

Και όχι, δεν έχει ο καιρός γυρίσµατα. Ακολουθεί την ευθεία προς τον γκρεµό που ανοίγουν πάντα η τυφλή διάλυση κάθε αξίας, κάθε σεβασµού σε κανόνες και ανθρώπινες προσωπικότητες. Ο µόνος που παραµένει κυρίαρχος είναι ο τηλεοπτικός κυνισµός. Και δεν ξεχωρίζει στόχους. Απλώς, ορισµένοι παραµένουν πιο προστατευµένοι, γιατί, µην τρελαθούµε, ουδείς εκ των ακριβοπληρωµένων τηλεστάρ είναι «απλός εργαζόµενος».

Οι απλοί εργαζόµενοι είναι αυτοί που µένουν βουβοί απέναντι από το γυαλί, να πληρώσουν το µάρµαρο για τρεις ζωές και βάλε."
πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς